Szele Tamás: Felgyorsuló események

Putyin és Lukasenko bonyolult tánca folytatódna, de falsot fogott a zenekar, mert Zelenszkij, amilyen forrófejű, tegnap a háború háromszázadik napján elment Bakhmutba, hogy kitüntetéseket adjon át, Putyin meg eddig még a harctér közelében sem járt. Így nem lehet táncolni, Prigozsin a zenekarban belezavarodott a Lohengrin Nászindulójába, odalett a lagzi, most mindenki otthon duzzog.

“Szele Tamás: Felgyorsuló események” bővebben

Szele Tamás: Lukasenko és a kardtánc

Putyin táncba hívja Lukasenkót, el is megy hozzá nemsokára, Minszkbe, előbb tangóznak majd, mert minden medvének fontos az ölelkezés, aztán jön a kardtánc, Aram Hacsaturian klasszikusára, de azt már lehet, hogy nem is Belaruszban, hanem Ukrajnában kéne eljárja a volt téeszelnök, igaz, Putyinnal együtt. Nem fűlik a foga Lukasenkának a mulatsághoz, erősen szabódik, kéreti magát, mint a kelletlen menyasszony.

“Szele Tamás: Lukasenko és a kardtánc” bővebben

Szele Tamás: Egy morózus cár

A cár atyuska mostanság rossz kedvében van, de annyira, hogy már le se csapatja senkinek a fejét, beéri azzal, ha a kényelmetlenebb muzsikok és bojárok kiesnek mindenféle magas ablakokból, duzzogva rója fényes termeit luxus-atombunkerében, és senkit sem akar látni, senkivel sem áll szóba. Bár van ennek egy olyan megfejtése is, hogy inkább azt szeretné, ha őt nem látná vagy kérdezné senki.

“Szele Tamás: Egy morózus cár” bővebben

Szele Tamás: Diplomácia és mészárszék

Talán sosem tombolt még véresebben a háború, főleg Bakhmut környékén, de az orosz diplomácia boszorkánykonyháján is gyanús löttyök forrnak, zubognak: nagyon úgy néz ki, hogy ezt a harcot kizárólag fegyverrel nem lehet megnyerni sem, elveszteni sem, abbahagyni sem, szükség lesz a politikára is – csak hát pontosan tudjuk, mennyire tartja be Oroszország az ígéreteit és az általa kötött szerződéseket. Semennyire.

“Szele Tamás: Diplomácia és mészárszék” bővebben

Szele Tamás: Fosztogatók és szilovikok

Sok minden nem változott Moszkvában sem, Péterváron sem tegnap óta: Prigozsin egyre erősödik, a talpnyalói mindenhol dicsérik, de Putyin sem gyengül, csak mintha fogyna körülötte a levegő. A védelmi minisztérium tagadja a pavlivkai vereséget, a bloggerek bizonygatják, az újoncok meg csak haldosnak egymás után, szóval olyan az orosz világ, amilyen mindig is volt.

“Szele Tamás: Fosztogatók és szilovikok” bővebben