Szele Tamás: Három szakáll

Ma vegyes lesz a második rész, mert régen volt már ilyen, meg azért is, mert nem nagyon akadt olyan nagy téma, amit teljes írást érdemelt volna, akadt ellenben több kicsi. És nem is lesz olyan nagyon vegyes, mert mindhárom hírben van egy közös vonás: csupa-csupa szakállas emberekről szólnak: Szolzsenyicinről, Ramzan Kadirovról, Kirill pátriárkáról.

“Szele Tamás: Három szakáll” bővebben

Szele Tamás: Démonjárta Oroszország

Akárhogyan is nézem, Oroszország nem lett sem szelídebb, sem kellemesebb hely az elmúlt huszonnégy órában, hozza a formáját, mindenki teszi a dolgát, látszólag rend van, de emögött a rend mögött őskáosz örvénylik, indulatok tombolnak és tort ül az ostobaság.

“Szele Tamás: Démonjárta Oroszország” bővebben

Szele Tamás: Kadirov és a szamár

Ma a Zónán műszaki problémák voltak – egyébként több magyar híroldalon úgyszintén, tehát senki se tekintse úgy, hogy ezt az egy kis lapot érte volna támadás – amely gondoknak a műszaki háttere előbb utóbb tisztázódni fog, ezt az írást többek között azért követem el, hogy lássam, alkalmas-e már a szerkesztői felület munkára.

“Szele Tamás: Kadirov és a szamár” bővebben

Szele Tamás: Milbloggerek, újratöltve

Különös helyzettel kell ma szembenéznem, ugyanis most írom meg másodszor a reggeli anyagomat. Illetve nem én írom, én fordítom, Kateryna Stepanenko, Frederick W. Kagan és Grace Mappes írják, az ISW-től. Persze, hétfő van és ilyenkor a rangos nemzetközi kutatóintézetben valamiért nincs háború, ilyenkor írják az elméleti anyagokat, tanulmányokat.

“Szele Tamás: Milbloggerek, újratöltve” bővebben

Szele Tamás: Mese a három daliáról és Putyin cárról

A mai második rész csak egy témával foglalkozik, de azzal alaposan, ugyanis kiváló eszmefuttatást találtam a Novaja Gazeta Europában, ami választ ad egy nagyon komoly kérdésre. Azt már tudjuk, hogy kivonultak az oroszok Herszonból. Azt még nem teljesen tudjuk, hogyan tették, sok még a fehér folt, a homályos elem – de a legkevésbé azt tudjuk, hogy miért tették?

“Szele Tamás: Mese a három daliáról és Putyin cárról” bővebben

Szele Tamás: Mordvicsev altábornagy feltámadása

Donyeckben egyre véresebbek a harcok, Herszonban egyre különösebb a készülődés – az ukrajnai háború nem csitul, sőt, ellenkezőleg, egyre rútabb arcát mutatja, de legalább minden résztvevőjének. Oroszországban véget ért a részleges mozgósítás, tehát folytatják, és megkezdődött a fél évente esedékes sorozás, amit ezek szerint nem kéne folytatni, de zajlik az is.

“Szele Tamás: Mordvicsev altábornagy feltámadása” bővebben

Szele Tamás: Prigozsin kisded játékai

A tegnapi, jelentős részben kínzókamrákról és tortúráról szóló írás után ma valami kellemesebbel szerettem volna befejezni a napot, de ha nem lehet, hát nem lehet – ez a jegyzet is tele lesz borzalommal. Hangsúlyoznám, hogy nem keresem ezeket a témákat, ezek teljesen reális hírek, a többivel együtt érkeznek, még rendesen szét sem lehet válogatni őket.

“Szele Tamás: Prigozsin kisded játékai” bővebben

Szele Tamás: Kozák mise a csecsen dzsihádért

A mai második rész nagyjában-egészében Ramzan Kadirov dzsihádjáról fog szólni, ami egyedülálló a világtörténelemben, ugyanis minden, csak nem dzsihád. Ellenben annál inkább orosz birodalmi propaganda, és ezt senki sem tudja jobban a mélyen vallásos csecseneknél, akiket viszont elküld a háborúba. Rossz véget fog érni.

“Szele Tamás: Kozák mise a csecsen dzsihádért” bővebben

Szele Tamás: Állóháború minden fronton

A frontok állnak Ukrajnában, vagy csak nagyon keveset haladnak, olyasféle állóháború kezd kialakulni, mint nyáron, csak most az őszi raszputyica és a téli fagyok is közelednek, szóval nem lesz ebből béke idén, ahogy a dolgok kinéznek. Ez a moszkvai bojárok hatalmi játszmáit kicsit sem zavarja, egymással már remekül tudnak harcolni, az ukránokkal már kevésbé.

“Szele Tamás: Állóháború minden fronton” bővebben

Szele Tamás: Herszon a viharban

Ukrajnában csak annyit mozdulnak a frontvonalak – Herszont kivéve – hogy ne lehessen azt mondani: béke van. Az állóháború zabálja a hadianyagot és pusztítja az állományt, de legalább se haszna, se értelme, közben pedig telepítik kifelé szorgosan Herszon lakosságát, szó szerint a semmibe, a helyükre pedig frissen mozgósított alakulatok érkeznek.

“Szele Tamás: Herszon a viharban” bővebben