Szele Tamás: Andrej Novasov utolsó beszéde

A mai második rész kicsit hosszú lesz, de meggyőződésem, hogy érdemes elolvasni. Ez egy orosz újságíró utolsó szó jogán, a bíróságon elmondott beszéde, aki politikai okokból, pontosabban háborúellenességért ítéltek el. Szerencsére „csak” közmunkát kapott, és két évi eltiltást az internettől, de épp elég az egy újságírónak: mintha két évre eltemetnék az embert elevenen.

“Szele Tamás: Andrej Novasov utolsó beszéde” bővebben

Szele Tamás: Újévi lapok a Pokolból

Ez a mai második rész kicsit hosszabb lesz a többinél, sajnos a téma megkívánja a pontos és teljes idézeteket. Ugyanis közismert orosz másként gondolkodók, pacifisták, politikai foglyok újévi jókívánságait teszem közzé, amiket a börtönben írtak a Mediazona című független orosz lap felkérésére, és higgyék el: tanulságos olvasmány lesz.

“Szele Tamás: Újévi lapok a Pokolból” bővebben

Szele Tamás: Ilja Jasin ítélete

Kesernyés lesz ez a második rész, mert Ilja Jasin ítéletéről szól. Igen, tudtuk, hogy el fogják ítélni. Mindenki tudta, aki tudja, hogy kicsoda Ilja Jasin, az orosz ellenzéki, pacifista politikus. De mégis, az ember az utolsó pillanatig reménykedik: ki tudja, Putyin szívrohamot kap (mije kap rohamot?), egy földrengés megnyitja a zárkát, kitör a világbéke – persze, ezek elmaradtak.

“Szele Tamás: Ilja Jasin ítélete” bővebben

Szele Tamás: Ilja Jasin igazsága

A mai második rész összesen egy témával foglalkozik, de ez most nagyon fontos téma. Ma vonták be egy félreértés miatt az orosz ellenzéki Dozsgy televízió adásengedélyét Rigában és a szerkesztőség tagjait a kitoloncolás fenyegeti – Oroszországba, ahol a halál vagy a börtön fenyegeti őket. Azért, mert az egyik műsorvezetőjük nagyon csúnyát bakizott élő adásban.

“Szele Tamás: Ilja Jasin igazsága” bővebben

Szele Tamás: A Láthatatlan Légió Moszkvában

Sűrű nap ez a mai, száznegyvenedik napja zajlik Ukrajnában az orosz invázió. De nem is annyira a harcok miatt sűrű, az orosz hátországban történnek folyamatosan elképzelhetetlen vagy tragikomikus és abszurd dolgok. Hát hiába, hol zsarnokság van, ott zsarnokság van.

“Szele Tamás: A Láthatatlan Légió Moszkvában” bővebben