Szele Tamás: Állóháború Bakhmutnál

Ha minden jól megy, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin február 21-én, az Orosz Szövetségi Gyűlés előtt tartott, meghatározó fontosságú beszédében nem mond majd semmit a világon. Ugyanis jót nem tud mondani, rosszat nem akar, beszélnie most már muszáj, annyit halogatta, hogy azt találgatják a muzsikok, tőlük fél-e vagy a bojároktól? Szóval beszélni fog, mert nem tehet egyebet.

“Szele Tamás: Állóháború Bakhmutnál” bővebben

Szele Tamás: Kislányos civódások

Az ukrán légvédelem egyre biztosabban szedegeti le az iráni drónokat, a tegnapi tömeges támadásban például mindegyiket sikerült semlegesíteniük, szóval nem tudom, érdemes-e még rendelnie ebből a játékból Moszkvának, mert kezd nem lenni haszna. A rakétákat is ügyesen hárították el – 55-ből 47-et lőttek ki – szóval Szurovikin harcmodora kezd csődöt mondani, bár már nem ő a főparancsnok.

“Szele Tamás: Kislányos civódások” bővebben

Szele Tamás: Prigozsin – Putyin ellen?

Prigozsin végleg kiesni látszik az elnöki kegyekből, de csak a kegyekből esett ki, az ablakon egyelőre még nem: valószínűleg egészséges életösztönnel óvakodik a magas épületek látogatásától, de kieshet ő szuterén ablakából is, ha nagyon muszáj lesz neki… mindenesetre mostani helyzetében lehet, hogy szembefordul Putyinnal, ami érdekes helyzetet teremthet.

“Szele Tamás: Prigozsin – Putyin ellen?” bővebben

Szele Tamás: Prigozsin magyarázkodik

Ha hajlamos volnék a misztikára, azt mondanám, tegnap este különös éleslátás szállhatott meg, mikor az orosz álcivil nőszervezetek kérdésének szenteltem egy írást, de nem misztikára, hanem logikára vagyok hajlamos, és mivel tudom, hogy az ISW-nál egy nap átfutási ideje van minden hírnek, abban, hogy ők is megerősítették tegnapi nézetemet, csak annyit látok, hogy – ugyanazokat a híreket olvastuk.

“Szele Tamás: Prigozsin magyarázkodik” bővebben

Szele Tamás: Putyin és az áldozathibáztatás

Vlagyimir Vlagyimirovics még mindig sebzett Makijivkáját nyalogatja, de már lesi, kit hibáztathat a kaszárnyának és lőszerraktárnak használt iskolaépületben elszállásolt több száz mobik (mozgósított) haláláért. Nem, természetesen nem azt a „zseniális” parancsnokot, aki a lőszer mellett helyezte el a legénységi állományt, őt semmiképpen nem szabad megbüntetni, még okozhat egy csomó kárt, őt békén kell hagyni.

“Szele Tamás: Putyin és az áldozathibáztatás” bővebben

Szele Tamás: Putyin újévi kísérete

Ahogy karácsonykor sem volt fegyvernyugvás a harctereken, úgy nem volt szilveszterkor sem, bár egyre kevesebbet puffant a tüzérség Bakhmutnál, erősen fogy a lőszer, és egyre többet puffognak a közhelyek az orosz hátországban. Aki nem hiszi, hallgassa meg, olvassa el Putyin vagy Sojgu újévi beszédeit, de nem nálam, mert én ezzel meg nem kínzom az olvasót.

“Szele Tamás: Putyin újévi kísérete” bővebben

Szele Tamás: Lovak és pacsirták

Oroszország tegnap tömeges rakétatámadást intézett Ukrajna ellen – már megint – a támadás arányához képest mérsékelt sikerrel, ami azért fontos, mert utána az orosz védelmi minisztérium megüzente a világnak: „Sosem fogunk kifogyni a Kalibr cirkáló rakétákból!” Az Iszkanderekről, Kindzsalokról és a H-sorozatról érdekes módon nem üzentek semmit.

“Szele Tamás: Lovak és pacsirták” bővebben

Szele Tamás: Bakhmut felé, félúton

Valami azt súgja a kristálygömb mélyéről, kávéscsészék zaccából és egyéb hasonlóan komoly forrásokból, hogy Bakhmutnál olyan egy héten belül komoly meglepetés várható. Mondjuk a szakértői elemzések is ezt mondják, tehát így már sokkal könnyebb jósolgatni, de tényleg nagyon valószínű, hogy a végletekig kimerült orosz alakulatok fel fogják adni az állóháborút.

“Szele Tamás: Bakhmut felé, félúton” bővebben

Szele Tamás: Kibic pátriárka és a klérus

Putyin valami rosszban, de legalábbis furcsában töri a fejét, olyasmiben, amit máskor ezerszer átgondolna és aztán el is vetné: mintha az oligarchák vagyonának és termelőeszközeinek, gyárainak államosítására készülne szorult anyagi helyzetében. Persze lesz olyan oligarcha, akire ez nem vonatkozik, például Prigozsin, de ő is furán érezheti magát, mert hangosan szónokol az elit ellen (csak akkor nem tudom, melyik társadalmi osztályhoz tartozik).

“Szele Tamás: Kibic pátriárka és a klérus” bővebben

Szele Tamás: Karácsonyesti háború

Azzal szeretném kezdeni, hogy boldog és mindenekelőtt békés karácsonyt kívánok a világon mindenkinek. Sajnos a háború nem maradt abba az ünnep alkalmából, aminek az is lehet az oka, hogy az ortodox karácsony január hetedikén lesz, ha jól számolom, így aztán ha van ünnep, ha nincs, a harcok folynak és be is kell számolni az eseményekről, nincs mese.

“Szele Tamás: Karácsonyesti háború” bővebben