Szele Tamás: Tüzes újév Iránban

Tüzes újévre számít az Iráni Iszlám Köztársaság, fennállása óta a legtüzesebbre és nem lehetetlen, hogy az utolsóra is: könnyen elképzelhető, hogy jövő ilyenkor már más lesz az államforma arrafelé. Mindenesetre a biztonsági erők már készenlétben állnak a ma esti zoroasztriánus tűzünnep előtt, hogy minden esetleges demonstrációt elfojthassanak.

Khamenei mindent megtesz a kedélyek nyugtatására, állítólag amnesztiát adott huszonkétezer letartóztatott tüntetőnek, ennek értékéből sokat levon, hogy ezt az amnesztiát megadta már februárban is, korábban pedig kifejezetten tagadta a kormányzat, hogy ennyien lennének őrizetben, újra felvette a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával, aminek hatására kicsit magára talált a rial árfolyama, a diákmérgezéseket az ellenzékre fogja, szóval igyekszik, csak már későn. Mindenesetre meglátjuk még, mi történik a ma és holnap.

Egyelőre azonban tekintsük az elmúlt napok eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni rendszer arra készül, hogy beveti biztonsági szolgálatait a közelgő ünnepek idejére tervezett tüntetések elrettentésére és valószínűsíthetően leverésére. Az elmúlt napokban több igazságügyi és biztonsági hatóság is tárgyalt a bejelentett bevetésekről, és megfenyegette azokat az állampolgárokat, akik a közelgő március 15-i Chahar Shanbeh Souri ünnep alatt tüntetnek, amikor az irániak általában nyilvánosan összegyűlnek és tűzijátékot is tartanak. Az iráni vezetők valószínűleg attól tartanak, hogy az ünnepi megemlékezések katalizálhatják a rendszerellenes tüntetéseket. Abbas Ali Mohammadian dandártábornok, a teheráni tartományi rendfenntartó erők parancsnoka március 13-án megismételte a rendszer biztonsági terveit, kijelentve, hogy a biztonsági erőket március 14-től Teherán-szerte bevetik, hogy szembeszálljanak „azokkal, akik megzavarják a békét.” Egy iszfaháni tartományi ügyész drákói intézkedésekkel fenyegette meg a közelgő ünnep alatt esetlegesen tüntetőket, beleértve az akár egy évig terjedő börtönbüntetést, valamint 74 korbácsütést. Alireza Abbasi ezredes, a dél-khoraszáni rendfenntartó erők parancsnoka kijelentette, hogy „a rendőrségi megfigyelő kamerák és járőrök szorosan figyelemmel fogják kísérni” az eseményeket és szembeszállnak a meggondolatlan járművezetőkkel a Chahar Shanbeh Souri alatt, valamint azzal fenyegetőzött, hogy közlekedési szabálysértések esetén lefoglalják a járműveket. Az, hogy a Rendfenntartó Parancsnokság (LEC) ilyen könnyen bevetheti a megfigyelő berendezéseket a közlekedési szabálysértésekkel megfékezésére, ami nyilvánvalóan nem sikerült a közelmúltbeli országos iskolásmérgezési kampány során, azt jelzi, hogy a rendszer eltűrte a kampányt, amint arról a CTP korábban beszámolt. Az IRGC-hez kötődő Tasnim hírügynökség továbbá március 13-án két cikket is közzétett, amelyekben felvázolta a Chahar Shanbeh Souri lehetséges veszélyeit és növekvő kulturális jelentéktelenségét, valószínűleg a rendszer azon erőfeszítésének részeként, hogy lebeszélje a polgárokat az ünnep megtartásáról.

A diákmérgezések március 11-én, 12-én és 13-án olyan iráni tartományokban következtek be, amelyekben jelentős tiltakozó tevékenység zajlott a Mahsa Amini tiltakozó mozgalom idején. Az iráni média március 11-13-án Kurdisztánban, Khuzestánban, valamint Kohgilouyeh és Boyer Ahmad tartományokban történt mérgezésekről számolt be – március 7. óta az első bejelentett incidensekről. Az iráni média jelentése szerint néhány érintett diák továbbra is orvosi kezelés alatt áll, ami arra utal, hogy a diákok vegyi anyagoknak voltak kitéve, nem pedig pszichoszomatikus tüneteket mutattak. A rendszer valószínűleg arra fogja használni ezeket a támadásokat, hogy igazolja a Chahar Shanbeh Souri és a Nowrouz ünnepek előtt a folyamatos biztonsági intézkedéseket. A legtöbb diákmérgezés március 11-13-án Khuzestan és Kurdisztán tartományokban történt.

Az iráni közszereplők továbbra is azt sugallják, hogy a rendszer vagy a rendszerhez közel álló szereplők valamilyen módon felelősek az elmúlt hónapokban elsősorban diáklányokat célzó mérgezési kampányért. Mohammad Khatami volt reformpárti elnök bírálta a hatalmat, amiért „úgy tesz, mintha mi sem történt volna”, ahelyett, hogy azonnal szembeszállt volna a bűncselekménnyel. A kormány négy hónapot várt, mielőtt március 6-án megkezdte a biztonsági erők bevetését az iskolákba az iskolások védelmére, ahogy arról a CTP korábban beszámolt. Khatami nyilatkozatát úgy is lehet értelmezni, hogy a rendszer lassú reakcióját bírálta a mérgezésekre. Másrészt Khatami közvetve megkérdőjelezhette, hogy a rendszer eltűrte-e a támadásokért felelős csoportot. Khatami megjegyzései a prominens szunnita lelkész, Moulana Abdol Hamid március 3-i és 10-i hasonló kritikáit követik. Abdol Hamid kijelentette, hogy a mérgezési kampány célja a tiltakozások elfojtása és a lányok oktatásának megakadályozása volt. Khatami és Abdol Hamid ezen megjegyzései azt a narratívát terjeszthetik a hazai iráni információs térben, hogy a rendszer felelős a támadásokért.

Az, hogy Khatami a rendszer hanyagságára helyezte a hangsúlyt, egyes irániaknál felidézheti a rendszer Khatami elnöksége idején két hasonló eseményre adott reakciójának emlékét. Az iráni állambiztonsági szolgálatok lehetséges keményvonalas elemei az 1990-es években merényletkampányt folytattak politikai másként gondolkodók ellen, válaszul arra, hogy Khatami politikai reformokra törekedett. A rendszer először külföldi ellenségre fogta ezeket a „láncgyilkosságokat”, ugyanúgy, ahogyan a CTP korábbi jelentése szerint a tisztviselők a mostani mérgezéseket is külföldi szereplőkre fogták. A kormányhoz kötődő félkatonai szervezetek, nevezetesen a Baszidzs és az Ansar-e Hezbollah, hasonlóan erőszakosan elnyomták a Khatami reformjait támogató diákokat, akik 1999-ben a merényletkampány ellen tiltakoztak. Khatami megjegyzései így azt eredményezhetik, hogy a hatalomnak a rendszerhez kötődő szereplők 1990-es évekbeli aljas tevékenységeinek eltűrését a közelmúltbeli diákmérgezésekre adott szokatlan válaszával hozzák összefüggésbe, különösen az irániak számára, akik emlékeznek az elnökségére. Több prominens iráni is hivatkozott az 1990-es évek “láncgyilkosságaira”, amikor azt latolgatták, hogy mely szereplők állhatnak a közelmúltbeli támadások mögött. Ezek az összehasonlítások beemelik az iráni közbeszédbe azt a kérdést, hogy a rendszer vagy a hozzá közel álló szereplők felelősek-e a mérgezési kampányért. És úgy tűnik, hogy a rendszer minden bizonnyal legalábbis eltűrte ezt a kampányt, ahogyan azt a CTP korábban értékelte.

A kormánynak a politikai ellenvélemény elfojtására és elhallgattatására irányuló erőfeszítései akaratlanul is erősíthetik a rendszerellenes érzelmeket az iráni közvéleményben. Az iráni hatóságok állítólag letartóztattak és arra kényszerítettek egy teheráni lánycsoportot, akik március 13-án a Nemzetközi Nőnapon hidzsáb nélkül táncoló videót tettek közzé, hogy a kamera előtt „vallomást tegyenek”. Úgy tűnik, a hatalom az ilyen erőteljes válaszlépéseket tekinti a leghatékonyabb módszernek a rendszerellenes érzelmek további nyilvános kimutatásának megakadályozására. Ezek az akciók azonban nem csak nagyobb figyelmet fordítanak a rendszerellenes tevékenységekre, amelyeket a hatalom el akar nyomni, hanem fokozzák a polgárok rendszerrel szembeni frusztrációját is. Azokat a jelentéseket követően, amelyek szerint az iráni hatóságok az „Ekbatani Lányok” nyomába eredtek, Irán-szerte sokan tettek közzé videókat, amelyeken a csoport táncát mutatják be. Ez azt jelzi, hogy a rendszernek a politikai ellenérzések erőteljes visszaszorítására irányuló stratégiája – ahelyett, hogy megfékezné a rendszerellenes tevékenységet – nem szándékolt következménye lehet a rendszerellenes érzelmek elterjedése és megszilárdulása az iráni emberek körében. Néhány iráni férfi még hidzsábot is visel, hogy nevetségessé tegye a kormányt. Az iráni közösségi média felhasználói nemrégiben olyan fényképeket terjesztettek, amelyeken férfi gyógyszerészek viselnek hidzsábot, válaszul arra, hogy a hatalom bezáratott több olyan gyógyszertárat, ahol az iráni hatóságok lepel nélküli nőket fedeztek fel. Azzal, hogy nyilvánosan kigúnyolják a hatalmat, ezek a férfiak azt demonstrálják, hogy nem félemlítik meg őket a rendszer fenyegetései és erőszakos fellépései.

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök március 13-án Teheránban iráni tisztviselőkkel találkozott a kétoldalú együttműködés bővítése és a szankciók enyhítése érdekében. Az iráni állami média arról számolt be, hogy Lukasenka találkozott Ebrahim Raisi iráni elnökkel, Ali Khamenei legfelsőbb vezetővel és Mohammad Mokhber első alelnökkel. Raisi és Lukasenka nyolc együttműködési megállapodást írt alá az átfogó együttműködés, a kereskedelem, a szállítás, a mezőgazdaság és a kultúra területén, és megjegyezte, hogy Belarusz és Irán 2022-ben 2021-hez képest megháromszorozta a kétoldalú kereskedelmet. 2022-ben Raisi konkrétan kijelentette, hogy a Belarusszal való együttműködés mindkét nemzet számára a szankciók ellensúlyozásának egyik módja lehet. Lukasenka a közelmúltban gyakran lépett fel a Kreml vazallusaként külföldi utazásai során, és teheráni látogatása valószínűleg a Kreml szélesebb körű erőfeszítéseinek egyik eleme, hogy a nemzetközi szankciókkal szemben továbbra is biztosítsa Irán támogatását. Az iráni állami média március 11-én jelentette be, hogy Irán véglegesítette a Szu-35-ös harci repülőgépek Oroszországtól való megvásárlásáról szóló megállapodást, ami azt jelzi, hogy a Teherán és Moszkva közötti katonai, politikai és gazdasági megállapodások továbbra is kölcsönösen előnyösnek bizonyulnak mindkét fél számára. A Kreml valószínűleg továbbra is kihasználja Lukasenka befolyását a Teheránnal való együttműködés elmélyítése érdekében.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az iráni rendszer arra készül, hogy beveti biztonsági szolgálatait a közelgő ünnepek idejére tervezett tüntetések elrettentésére és valószínűsíthetően visszaszorítására.
   • A diákmérgezések olyan iráni tartományokban történtek, ahol a Mahsa Amini tiltakozó mozgalom idején jelentős tiltakozó tevékenység zajlott.
   • Az iráni közszereplők továbbra is azt sugallják, hogy a rendszer vagy a rendszerhez közel álló szereplők valamilyen módon felelősek az elmúlt hónapokban elsősorban diáklányokat célzó mérgezési kampányért.
   • A kormánynak a politikai ellenvélemény elfojtására és elhallgattatására irányuló erőfeszítései akaratlanul is erősíthetik a rendszerellenes érzelmeket az iráni közvéleményben.
   • Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök március 13-án Teheránban iráni tisztviselőkkel találkozott a kétoldalú együttműködés bővítése és a szankciók enyhítése érdekében.
   • Március 11-én legalább három, március 12-én tíz, március 13-án pedig 17 tiltakozásra került sor.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Március 11-én három tartomány három városában legalább három tüntetésre került sor. A CTP nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő városokban került sor tüntetésekre:

Ilam város, Ilam tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Ilami Orvostudományi Egyetem személyzete és alkalmazottai

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kórházi dolgozók

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő városokban tiltakozásokra került sor:

Haft Tappeh, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Haft Tappeh cukornádvállalat alkalmazottai

Március 12-én öt tartomány nyolc városában legalább tíz tüntetés zajlott. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő városokban zajlottak tüntetések:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Acélipari nyugdíjasok

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Shoush, Khuzestan Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Haft Tappeh, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Haft Tappeh cukornádvállalat alkalmazottai

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Acéliparban dolgozó nyugdíjasok

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Egyének, akik pénzt vesztettek az azerbajdzsáni járműipari vállalat miatt

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő városokban tiltakozásokra került sor:

Kerman város, Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Shoushtar, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kormányzati alkalmazottak

Március 13-án 11 tartomány 11 városában legalább 17 tüntetés zajlott. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő városokban zajlottak tüntetések:

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Chahar Shanbeh Sourira tervezett tüntetések egy része.

Khorramabad, Lorestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Chahar Shanbeh Souri számára tervezett tiltakozások egy része.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Chahar Shanbeh Souriba tervezett tüntetések egy része.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Chahar Shanbeh Souri számára tervezett tüntetések egy része.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Chahar Shanbeh Sourira tervezett tüntetések egy része.

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő városokban tiltakozásokra került sor:

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Ardabil város, Ardabil tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Ardabil város, Ardabil tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Moghan cukorgyár munkásai

Ghazvin város, Ghazvin tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Chahar Shanbeh Sourira tervezett tiltakozások egy része.

Ilam város, Ilam tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai adatok: Ilam cementipari munkásai

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Yasouj, Kohgilouyeh és Boyer Ahmed tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Metró utasai

Oroumiyeh, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

A belügyminisztérium március 11-én bejelentette, hogy több mint 100 személyt tartóztattak le a közelmúltbeli diákmérgezésekkel összefüggésben. A minisztérium azzal vádolta a letartóztatottakat, hogy „szkepticizmust próbáltak kelteni a rendszerrel szemben”, és együttműködtek a Mohajedin-e Khalq (MEK) rezsimellenes csoporttal.


Ebrahim Raisi elnök március 11-én találkozott Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnökkel és Gholam Hossein Mohseni Ejei igazságügyi vezetővel. Ők hárman a következő perzsa naptári év (2023. március-2024. március) költségvetésének parlamenti felülvizsgálatáról, a hetedik ötéves fejlesztési terv előkészítéséről, szociális kérdésekről és a Nowrouz ünnep előkészületeiről tárgyaltak.

Külpolitika és diplomácia:

A Wall Street Journal március 12-én arról számolt be, hogy Irán beleegyezett a Szaúd-Arábia elleni, határokon átnyúló Houthi-támadások ösztönzésének beszüntetésébe, cserébe azért, hogy a szaúdiak visszatartsák a rendszerellenes Iran International nevű kiadványt a rendszerről szóló kritikus tudósításainak folytatásától.* Március 10-én Irán és Szaúd-Arábia megállapodást írt alá a kétoldalú kapcsolatok helyreállításáról, amint arról a CTP korábban beszámolt.

*Nem tapasztalható a kiadvány hangvételének megváltozása.

Külbiztonság és katonai ügyek:

A helyi és nemzetközi sajtó széles körben beszámolt arról, hogy izraeli harci repülőgépek március 12-én négy légicsapást hajtottak végre a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és az IRGC katonai eszközei ellen Hama és Tartúsz tartományokban, Szíriában. Az állami Szíriai Arab Hírügynökség azt állította, hogy a támadásokban megsebesült az SAA három tagja, köztük az SAA légvédelem egyik magas rangú tisztje. Az izraeli székhelyű I24 News azt állította, hogy a légicsapások további két „Irán-barát harcost” is megöltek. A helyi média és a nyílt forrású hírszerzési Twitter-fiókok a csapásokat az IRGC két rakéta- és precíziós irányítású lőszer (PGM) gyártó- és raktárépületére lokalizálták a Hama tartománybeli Masyafban, valamint valószínűleg egy külön raktárra vagy egy iráni PGM-konvojra egy Masyafon kívüli mellékút mellett. Egy negyedik légicsapás a Tartúsz tartományban lévő Tal Termos rakétagyártó létesítményt vette célba.


Izrael talán azokra a jelentésekre reagál, amelyek szerint Irán fokozza erőfeszítéseit a precíziós irányítású lőszerek Szíriába történő becsempészésére vagy gyártására. Az izraeli média az elmúlt hónapokban fokozott iráni erőfeszítésekről számolt be, amelyek arra irányultak, hogy rakéta- és precíziós irányítású lőszergyárakat hozzanak létre Nyugat-Szíriában. Az IRGC a Jerusalem Post szerint a Hama tartománybeli Masyaf közelében lévő szíriai katonai kutatási létesítményeket közép- és nagy hatótávolságú rakéták gyártására és tárolására szolgáló létesítményekké alakította át. Az iráni retorika és a közelmúltbeli nyugat-szíriai tevékenység arra utal, hogy Irán megpróbálja a területet olyan rakéták előre elhelyezett indítóhelyeként létrehozni, amelyek képesek elérni Izraelt. A rakétagyártással kapcsolatos aggodalmak mellett Izrael talán azokra a jelentésekre is reagál, amelyek szerint Irán légvédelmi eszközöket próbál Szíriába vinni. Iráni magas rangú katonai tisztviselők a közelmúltban szintén nyilvánosan nyilatkoztak arról, hogy iráni gyártmányú Khordad–15 vagy Bavar–373 légvédelmi rendszereket telepítenének Szírián belüli, meg nem határozott helyszínekre.

Irán valószínűleg megbízta a kelet-szíriai proxy erőket, hogy a közelmúltbeli izraeli légicsapások megtorlásaként rakétatámadást hajtsanak végre az amerikai erők ellen. Valószínűleg Irán által támogatott fegyveresek március 13-án két rakétát lőttek ki az amerikai erőkre egy meg nem nevezett helyen, Deir ez Zor tartomány keleti részén. Az amerikai különleges műveletek Levantei Egyesített Munkacsoportja megerősítette, hogy a támadás nem tett kárt amerikai állományban vagy vagyontárgyakban. A hivatalos sajtóközlemény nem határozta meg, hogy az Irán által támogatott fegyveresek követték el a támadást, de a támadás mintázata arra utal, hogy ők a felelősek. Az Irán által támogatott fegyveresek legutóbb február 18-án támadtak amerikai erőkre Kelet-Szíriában. Ahogy a CTP korábban értékelte, az Irán által támogatott fegyveresek időnként megtámadják az amerikai erőket Kelet-Szíriában, hogy megtorolják az izraeli légicsapásokat és más olyan regionális fejleményeket, amelyeket Irán ellenségesnek és az USA által elkövetettnek tart.


Az Asszad-rezsim valószínűleg elhalasztotta az Ankara-Damaszkusz diplomáciai normalizációs csúcstalálkozót, amelyet a hét végére terveztek Moszkvában. A rezsimmel szövetséges Al Watan március 13-án arról számolt be, hogy Ayman Sosan szíriai külügyminiszter-helyettes nem erősítette meg, hogy részt kíván venni a csúcstalálkozón. Az Al Watan azt állította, hogy az Asszad-rezsim határozatlan időre elhalasztotta a találkozót, amíg Törökország be nem jelenti a török erők Északnyugat-Szíriából való kivonásának időpontját. Ez a követelés az Asszad-rezsim részéről a csúcstalálkozón való részvétel teljes elutasítását jelenti a jelenlegi körülmények között, tekintettel arra, hogy Törökország nagy valószínűséggel nem vonja ki jelenleg a csapatait. Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter március 8-án Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a találkozókra sor kerül, amint arról a CTP korábban beszámolt.

Hadi al Ameri – az iráni proxy Badr szervezet vezetője – március 12-én figyelmeztette Mohammed Shia al Szudani iraki miniszterelnököt, hogy ne távolítsa el a Badrhoz kötődő tisztviselőket a Diyala tartományi biztonsági posztokról, valószínűleg azért, hogy fenntartsa az ellenőrzést az ottani terrorizmusellenes és biztonsági műveletek felett. Március 12-én Hadi al Ameri volt a házigazdája a síita koordinációs keret március 12-i heti találkozójának, amelyen Szudani is részt vett. A síita koordinációs keret az Irán-barát iraki politikai pártok lazán összefogott politikai koalíciója. Ameri a találkozó során figyelmeztette Szudanit, hogy a Badr Szervezet nem fog elfogadni semmilyen olyan döntést, amely a harcosait elbocsátja a Diyala tartományban betöltött biztonsági vezetői szerepekből. Azzal érvelt, hogy ehelyett Szudaninak a Badr Szervezetre kellene támaszkodnia a diyalai biztonság felügyeletében. Ameri valószínűleg arra használta fel a találkozót, hogy kényszerítse Sudanit, hogy elfogadja a Badr további befolyását Diyala tartományban.

Az Ameri-Sudani találkozót a közelmúltbeli feszültségek előzték meg, amelyek egy valószínűleg az Irán által támogatott síita milíciák által február 20-án Diyala tartományban elkövetett mészárlás miatt alakultak ki. A helyi törzsek az Irán által támogatott milíciákat okolták a szunnita civilek lemészárlásáért a Diyala tartomány Khalis körzetében lévő Al Jayalahban, és követelték, hogy Sudani vonja felelősségre a bűncselekményhez kapcsolódó milicistákat. Sudani március 8-án találkozott a helyi, nem a Badr Szervezethez tartozó tisztviselőkkel és törzsi vezetőkkel a mészárlásra válaszul. Az iraki különleges erők később március 10-én letartóztatták a Badr Szervezet egyik parancsnokát a Diyalában történt célzott gyilkosságokkal összefüggésben, de szabadon engedték, miután a Badr Szervezet egyik tisztviselője megfenyegette Diyala kormányzóját. A Badr Szervezet által támogatott 1. Vészhelyzeti Bevetési Hadosztály az iraki különleges erőktől függetlenül végzett átfogó műveleteket Diyala tartományban. 2006-2007 között Diyala tartomány etnikai és felekezeti sokszínűsége lehetővé tette az al-Kaida Irakban és az Irán által támogatott síita harcosok számára, hogy erődítményeket hozzanak létre és célzott támadásokat hajtsanak végre. A Diyala tartományban fennálló felekezeti konfliktus lehetőséget jelent az ISIS számára, hogy a tartomány szunnitáinak biztonsági garanciavállalójaként lépjen fel.


Akkor lássuk, hogyan készül Irán az ünnepekre. Az iráni fiatalok hétfőn több városban is az utcára vonultak, miután három éjszakán át tartó tiltakozásra hívtak fel, beleértve az ősi tűz ünnepének keddi megünneplését is.

A közösségi médiában közzétett videókon fiatalok kisebb csoportjai vonulnak és skandálnak kormányellenes jelszavakat a főváros, Teherán, Mashhad, Qazvin és Malayer egyes negyedeiben. Néhány videón látható, amint szemeteseket és autógumikat égetnek az utcákon, és fiatalok gyújtóbombákat dobálnak kormányzati épületekre és bankokra.

Ifjúsági csoportok február vége óta három éjszakán át tartó tüntetésekre szólítottak fel, köztük a keddi Char Shanbeh Souri tűzfesztiválra. Az Iráni Egyesült Ifjúság, amely a rendszer megbuktatása érdekében küzdő, országszerte működő különböző „szomszédsági ifjúsági” csoportok szövetsége, a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiben mindenkit arra buzdított, hogy alakítson „szomszédsági központú” csoportokat, és vonuljon az utcára tiltakozni.

A csoport közleményében megfogadta, hogy a tűzfesztivált az „elnyomó és bűnöző rezsim” és „a reakciós iszlám kultúra” elleni küzdelem “szimbólumává” változtatják, amely „hosszú évek óta megsemmisíti vagy keményen elnyomja az egyéneket eltérő meggyőződésük miatt”.

A tűz ünnepét az év utolsó szerdájának előestéjén, közvetlenül az újév (Nowruz) előtt ünneplik, amely a tavaszi napéjegyenlőség napját jelzi. Az ünnep az iszlám előtti időkből származik, és ezért az 1979-es iszlám forradalom óta az országot irányító klerikusok pogány szokásnak tekintik az ünneplését.

Az olyan ősi ünnepek, mint a Nowruz és a Char Shanbeh Souri megünneplése a vallási fundamentalisták számos erőfeszítése ellenére is fennmaradt, akik megpróbálták eltörölni és iszlám ünnepekkel helyettesíteni őket.

A Nowruz még mindig az év legfontosabb naptári eseménye, és ugyanúgy ünneplik, mint mindig, de a Char Shanbeh Souri egészen más jelleget öltött. A hatóságok kemény intézkedésekhez folyamodtak, hogy elnyomják az ünneplést az utcákon, gyakran bevetve a rendőrséget, a baszidzs milíciát és az önbíráskodó csoportokat, akik összecsaptak a fiatalokkal, és letartóztatták őket, mert máglyát gyújtottak.


Az ősi irániak az év utolsó öt napján tüzeket gyújtottak a háztetőkön, hogy segítsék a halottak szellemeit, hogy utat találjanak és újraegyesüljenek családjukkal.

Az újabb időkben az emberek több kis tüzet gyújtottak az udvarukon vagy a házuk előtt, és a lángok fölött ugráltak, azt skandálva: „Vedd el beteges sápadtságomat, és add nekem a vörös ragyogásodat! ” A petárdák a gyerekek és a fiatalok körében is népszerűek voltak.

A tűz fölött ugrálást számos hagyomány követte, többek között gyertyagyújtás, éneklés, tánc, versmondás, házról házra járás és kanalakkal tálakra ütögetés, hogy jutalmat kapjanak, valamint ételosztás.

Az évek során a hatalmas máglyák és a kis házi készítésű bombák nagyrészt átvették a kis tüzek és petárdák helyét. Az utcák az év utolsó keddjén gyakran csatatérré változnak a táncoló és mulatozó fiatalok és a rendőrség között.

A hírszerzési minisztérium keddi közleményében közölte, hogy országszerte „terrorista csoportok tagjait” tartóztatták le, köztük a Teheránban működő Mudzsahedin-e Khalq Szervezethez (MEK) köthető csoport huszonegy tagját, és különböző robbanóanyagokat foglaltak le tőlük.

A letartóztatottak köztulajdon, például buszok felgyújtását tervezték – állította a minisztérium, és határozott fellépést ígért a „terroristák” ellen, akiknek – mint mondta – az a céljuk, hogy kárt okozzanak az embereknek, és „a biztonsági erőkre hárítsák a felelősséget bűncselekményeikért”.

Vizsgáljuk meg alaposabban azt a gyanús közkegyelmet is. Arról van szó, hogy Irán igazságügyi vezetője, Mohseni-Ejei szerint a szeptemberi zavargások kezdete óta letartóztatott 22 000 tüntetőnek kegyelmet adtak.


Közülük 22 000 embert tartóztattak le vagy ítéltek el a tüntetések során” – ismerte el. Ez az első ilyen jellegű beismerés az iszlám rendszer részéről a több ezer letartóztatott valódi számát illetően azóta, hogy Mahsa Amini halála a rendőrség őrizetében országos méretű zavargásokat váltott ki.

Úgy vélik, hogy ezzel a lakosságot akarják megnyugtatni a Ramadán szent hónap kezdete előtt, miután a tüntetéseken jóval több mint 500 civil halt meg az ország biztonsági erőivel folytatott összecsapásokban, amelyek során brutális tiltakozásellenes intézkedéseket hajtottak végre.

Mohseni-Ejei az állami médiának elmondta, hogy a kegyelemben részesítettek közül néhányan börtönben vannak, de a legtöbbjük vagy óvadék ellenében került szabadlábra, vagy egyszerűen még nem zárták le az ügyüket. Azt nem részletezte, hogy a kegyelmi kérvényeket milyen időszakra adták ki.

A bejelentés a jövő héten esedékes Nowruz, a perzsa újév ünnepe előtt történt. Kedden Iránban egyesek a közel 4000 éves perzsa hagyományt, a tűz ünnepét is megtartják, amely a zoroasztriánus valláshoz kötődik. A keményvonalasok ellenzik az ilyen ünnepségeket, mivel pogány maradványoknak tekintik őket.

Mindkét esemény kapcsán kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel. Bár az elmúlt hetekben a tömeges tüntetések alábbhagytak, az iráni teokrácia elleni éjszakai skandálások még mindig hallhatóak Irán fővárosának, Teheránnak egyes negyedeiben.

Februárban Irán legfelsőbb vezetője „több tízezer” fogolynak adott kegyelmet, köztük a tüntetéseken letartóztatottaknak is.

A szaúdi kapcsolatfelvétel viszont nem tetszik mindenkinek egyformán. Teheránnak a szaúdiakkal való kapcsolatok újrafelvételéről szóló megállapodása vitát váltott ki iráni politikai körökben, mivel a reformpárti politikusok és a média a keményvonalasok „képmutatását” leplezte le.

Hoszein Shariatmadari, a Kayhan keményvonalas szerkesztője, akit keményen bíráltak, amiért megváltoztatta álláspontját a Teherán és Rijád közötti kapcsolatok kérdésében, azzal vádolta a reformereket, hogy nem értik a megállapodást.


Shariatmadari, aki 2016-ban még úgy kerülte a Rijáddal való kapcsolatokat, mint „az iszlám Irán megbélyegzését”, megváltoztatta álláspontját, és a közelmúltbeli megállapodást „az Egyesült Államokra és Izraelre mért kemény csapásként” dicsérte. A reformpárti média azzal vádolta Shariatmadarit, hogy „szembeszállt saját elveivel”.

Shariatmadari azt mondta, hogy örül a megállapodásnak, mert az előző iráni kormánnyal ellentétben ő úgy véli, hogy a regionális vitákat a regionális államoknak kell megoldaniuk Amerika beavatkozása nélkül. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyta Kína szerepét az új megállapodás közvetítésében.

Eközben Shariatmadari, aki mindig szeret úgy tenni, mintha kizárólagos hozzáférése lenne a kulisszák mögötti fejleményekhez, a Kayhanban máshol azt írta, hogy az állami televíziónak és más médiumoknak szemet kell hunyniuk bizonyos fejlemények felett, hogy a kormány érdekeit szolgálják, és megakadályozzák, hogy külföldiek kihasználjanak bizonyos híreket.

Más iráni tudósításokban a média emlékeztetett olyan tisztségviselőket, mint Ebrahim Raisi elnök, hogy megváltozott a véleményük arról, amit korábban mondtak Szaúd-Arábiával kapcsolatban. A közösségi média felhasználói egy 2016. január 4-i jelentésben Raisi idézeteinek képernyőmentését tették közzé, egy nappal azután, hogy az iráni kormány által vezetett önbíráskodó csoportok megtámadták és felgyújtották az iráni szaúdi diplomáciai épületeket, miszerint „Iránnak nincs szüksége kapcsolatokra Szaúd-Arábiával”. Raisi, aki akkoriban Irán államügyésze volt, azzal vádolta Szaúd-Arábiát, hogy szalafistákat bújtat és „táplál”, és „rákos daganatként” jellemezte a régióban.


Míg más médiumok óvatosan bizakodónak tűnnek a Szaúd-Arábiával kötött megállapodással kapcsolatban, a jelentések szerint az állami televízió továbbra is a Teherán és Rijád közötti feszültségek kialakulásának körülményeit hánytorgatja fel. Abdollah Ramezanzadeh, Irán Kordesztán tartományának volt főkormányzója és Mohammad Khatami volt reformpárti elnök egyik segítője március 11-i tweetjében azt írta: „Az állami televízióba beszivárgók műsorokat indítottak az országos televízióban, hogy megakadályozzák az iráni-szaúdi megállapodás megvalósulását”.

Mindezt úgy, hogy közben Ali Foroughit, az iráni szaúdi és brit nagykövetségek elleni támadásokban részt vevő, jelenleg az állami televízió 3-as csatornájának vezetőjeként tevékenykedő önbíráskodó csoport vezetőjét azzal vádolták a közösségi médiában, hogy politikai hasznot húz a Teherán és Rijád közötti kapcsolatok megszakadásából.

Néhány más közösségi médiafelhasználó hajthatatlanul állítja, hogy a megállapodás nem Iránról szól, hanem inkább arról a garanciáról, hogy Kína hatalmas befektetései és kereskedelmi érdekeltségei Szaúd-Arábiában és a régió más részein biztonságban maradnak az iráni kalandoroktól.

Más iráni jelentések azt találgatják, hogy miért Shamkhani biztonsági főnök írta alá a megállapodást Pekingben, és nem Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter, aki a jelek szerint éppen Szíriában látogatott el a földrengés sújtotta területekre, miközben Shamkhani Kínában tárgyalt. A Rouydad24 honlap szerint kiderült, hogy a Kínában történő aláírásról szóló döntésnek semmi köze nem volt a külügyminisztériumhoz, és Shamkhani számára az utasítás egy magasabb hatóságtól, feltehetően Ali Khamenei legfelsőbb vezetőtől érkezett, bár őt nem nevezték meg.

Khamenei hagyományosan soha nem vállal nyilvánosan kötelezettséget semmire, hogy ha a dolgok nem jól alakulnak, kibújhasson a felelősség alól.


Időközben olyan hírek érkeztek, amelyek szerint Amir-Abdollahian nem tétlenkedett, és valóban tárgyalt az amerikai túszok, más néven Iránban jogtalanul fogva tartott amerikai állampolgárok szabadon bocsátásának feltételeiről. Nem sokkal az iráni külügyminiszter állítása után azonban Washington cáfolta az Irán és az Egyesült Államok közötti fogolycseréről szóló megállapodásról szóló kijelentését.

Persze nem mindenki kapott kegyelmet: abszurd, de a rendszer korábban legitim ellenzékéhez tartozó foglyok továbbra is börtönben vannak. Ezt az is bizonyítja, hogy a bebörtönzött reformpárti aktivista, Mostafa Tajzadeh azt állítja, hogy a cellájában razziát tartottak a börtönőrök, mert támogatja az iráni alkotmány megváltoztatására irányuló népszavazást.

A börtönből Ali Khamenei legfelsőbb vezetőnek címzett nyílt levelében Tajzadeh azt írta, hogy celláját, amelyet két másik politikai fogollyal – Saeed Madani és Hossein Razzagh – oszt meg, azért kutatták át, mert mindhárman támogatták Mir-Hossein Muszavi ellenzéki vezető népszavazási javaslatát. Tajzadeh, aki korábban miniszterhelyettes volt, tiltakozott amiatt, hogy a biztonsági erők a „szokatlan és hosszadalmas házkutatás” során elkobozták néhány személyes jegyzetét, valamint Madani és az ő feljegyzéseit.

Tajzadeh és cellatársai, valamint néhány más politikai fogoly, köztük Faezeh Hasemi, Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök lánya februárban nyilatkozatot tettek közzé, amelyben kijelentették: „mindent megtesznek azért, hogy előmozdítsák ezt a javaslatot és a békés és erőszakmentes átmenetet egy teljesen demokratikus és fejlett iráni struktúrába”. „A kormány számára az egyetlen kiút a holtpontról az, ha megadja a népnek azt a jogát, hogy maga döntsön a sorsáról” – áll a nyilatkozatban.


A Khameneinek írt levelében Tajzadeh azt írta: „Ön ismételten azt állítja, hogy ellenfeleinek joguk van bírálni Önt”, de „engem két esetben összesen 15 év börtönbüntetésre ítéltek, mert bíráltam az Ön teljesítményét”. „Miért fél ennyire a népszavazástól?” – kérdezte Khameneitől, hangsúlyozva, hogy a személyes jegyzetek elkobzása egyértelműen sérti az ország büntetés-végrehajtási szervezetének törvényeit és előírásait.

Muszavi 2009-ben elnökjelöltként indult, majd ellenzéki személyiséggé vált és házi őrizetbe helyezett politikus február elején egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Iránnak „alapvető változásra” van szüksége, amely „a nő, az élet, a szabadság” elvein és az alkotmányról szóló népszavazáson alapul. A nyilatkozat közzététele óta házi őrizetét szigorították. Muszavi 2011-ben azért került házi őrizetbe, mert 2009-ben kétségbe vonta Mahmúd Ahmadinezsád rendkívül gyanús elnöki újraválasztását.

A tüntetők elleni kormányzati erőszakra utalva Muszavi azt mondta, hogy az iszlám köztársaság vezetői „a legkisebb lépést sem hajlandók megtenni a nép követeléseinek teljesítése érdekében”.

Muszavi hallgatólagosan megismételte azt, amit a száműzetésben élő Reza Pahlavi herceg és más ellenzékiek tavaly szeptember óta követelnek, amikor a 22 éves Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halálát követően elindult a „Nő, élet, szabadság” mozgalom – az iszlám köztársaságból való átmenetet. Pahlavi elismerte Muszavi népszavazásra vonatkozó felhívását.

Az irániak hevesen vitatkoznak arról, hogy szükség van-e egy ellenzéki tanács megalakítására, amely irányítja a tiltakozó mozgalmat és megtervezi az új kormányformára való áttérést. Miután hónapokig szervezetlen, tüntetésekkel és sztrájkokkal egybekötött ellenállás folyt a rendszerrel szemben, a külföldön élő prominens aktivisták összefogtak, és létrehozták a koordináció kereteit. Az országon belül az elnyomás miatt ilyen lépésre nincs lehetőség. A csoport, amely magát a Szövetség az Iráni Demokráciáért és Szabadságért elnevezéssel illeti, februárban jelentette be létezését.

Márciusban korábban kiadták a Szolidaritás és Szövetség a Szabadságért chartát, más néven Mahsa chartát.


Reza Pahlavi száműzött herceg, a Nobel-békedíjas Shirin Ebadi és a Kanadában élő Hamed Esmaeilion aktivista, valamint az Egyesült Államokban élő Maszih Alinezsád író, újságíró és nőjogi aktivista, Nazanin Boniadi színésznő és aktivista és Abdullah Mohtadi, a Komala iráni kurd párt főtitkára szerint a charta megteremtené az alapokat az iráni tüntetők törekvéseinek megvalósításához és nemzetközi támogatást szerezne az iszlám köztársaság elszigeteléséhez.

A chartát csodálattal és támogatással, valamint ellenszenvvel és kritikával fogadták. Egyesek elítélték a chartát, mondván, hogy nem elég hazafias. Az ellenzék prominens személyiségei azonban felszólították az embereket, hogy tegyék félre a nézeteltéréseket, mondván, hogy a charta csupán egy keret és egy kiindulópont az együttműködéshez.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.