Szele Tamás: Prigozsin hanyatlása


Ha tegnap azt hittük, Prigozsinról kiderült, hogy beborult, ma még roszabbul áll a szénája: már nyíltan vádolják azzal, hogy Putyinnal próbál versenyre kelni, holott csak Zelenszkijjel akart, vele is kötekedésből. Jevgenyij, Jevgenyij álltál volna inkább Anyeginnek, mint hadvezérnek, jobban jársz, most már csak Afrikába futhatsz, ha a cár atyuska megharagszik.

Látod, Kadirov jobban tudta, mit kell tennie: akármilyen beteg is a veséje attól a múltkori polóniumos teától, csak elvánszorgott a Kremlbe kezet csókolni, eldicsekedni az eredményeivel, nem is bántotta Putyin, megköszönte neki, amit tett, talán még azt is meg fogja engedni, hogy a fia kövesse a csecsen trónon. Így viselkedik egy hű vazallus, nem berzenkedik, ahogyan te szoktál.

De hagyjuk ezt a képzelt beszélgetést lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Kremlhez kötődő Valdaj Vitaklub egyik tagja azzal vádolta Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport finanszírozóját, hogy Oroszországban olyan politikai célokat követ, amelyek veszélyeztetik a Wagner-erőket Bahmutban. Alekszej Muhin orosz politológus – aki a Valdaj Vitaklub és az orosz állami média munkatársa – kommentálta Prigozsin március 11-i szarkasztikus bejelentését, miszerint indul a 2024-es ukrán elnökválasztáson. Muhin a Telegram-csatornáján közölte, hogy az orosz közvélemény úgy kezdte értelmezni Prigozsin nyilatkozatát, mintha azt jelentette volna be, hogy indul az orosz elnökválasztáson, amelyet szintén 2024-re terveznek. Muhin retorikusan megkérdezte, hogy Prigozsin értesítette-e Vlagyimir Putyin orosz elnököt „elnöki ambícióiról”. Muhin azzal érvelt, hogy Prigozsin a Wagner katonai magáncég (PMC) „parancsnokaként” való bemutatkozása „közvetlenül érinti a rohamosztagok hadműveleteinek tervezését és irányítását”.

Muhin szarkasztikusan azt is kijelentette, hogy Prigozsin egy „leendő politikus”, aki bűnbakokat keres, akiket hibáztathat a Wagner magas személyi veszteségeiért. Muhin megjegyezte, hogy mindenki tudja, hogy az orosz kormány fizeti Prigozsin erőit és azok lőszerét, és kijelentette, hogy Prigozsint a hagyományos orosz erők támogatásának el nem ismerése idegenítette el a többi orosz harctéri parancsnoktól. Muhin arra a következtetésre jutott, hogy Prigozsin „tettei következtében a Wagner-harcosokat a várható ukrán ellentámadás során a bekerítés veszélyének tette ki”. Muhin kijelentette, hogy Prigozsin most azt követeli, hogy az orosz hagyományos erők „fedezzék az oldalát”, és hogy az orosz erőknek talán félre kell tenniük a Prigozsin iránti ellenszenvüket, hogy megakadályozzák a Wagner további veszteségeit Bahmutban.

Muhin Prigozsin elleni támadása összhangban van az ISW március 12-i értékelésével, miszerint az orosz védelmi minisztérium szándékosan használhat fel Wagner-erőket Bahmutban, részben azért, hogy Prigozsin politikai törekvéseit kisiklassák. Muhin vádjai alátámasztják az ISW azon értékelését is, miszerint a Kreml és az orosz védelmi minisztérium megpróbálja Prigozsint hibáztatni a Bahmutban való előrehaladás lassúságáért és a Wagner zsoldosok magas veszteségeiért. Muhin kijelentése jól mutatja, hogy a Kreml hogyan érzékelheti Prigozsin ellentmondásos kijelentéseit és a putyini rendszerre jelentett fenyegetését. Az ISW korábban megfigyelte a Prigozsinnal szembeni kemény kritikát olyan milbloggerektől, mint a kegyvesztett orosz tiszt, Igor Girkin, de Muhin nyilatkozata azért figyelemre méltó, mert a Kreml intézményéhez, a Valdaj Klubhoz tartozik.

Prigozsin valószínűleg közvetve válaszolt Mukhin vádjaira március 12-én, de nem csökkentette az orosz védelmi minisztériummal szembeni ellenséges retorikáját. Prigozsin egy órán belül válaszolt Mukhin nyilatkozatára, kijelentve, hogy a helyzet Bahmutban továbbra is „nagyon nehéz”, és hogy „550 kísérletét”, hogy lőszert szerezzen be Wagner számára, figyelmen kívül hagyták. Prigozsin azonban hangsúlyozta, hogy az orosz védelmi minisztériumnak alárendelt katonák 12-15 autónyi lőszert hoztak Wagner számára Bahmutba Zaporizzsja, Donyeck város és Avdiivka frontvonaláról. Prigozsin megjegyezte, hogy „nincs konfliktus a Wagner PMC harcosai és az orosz hadsereg harcosai között”, és azt állította, hogy biztos abban, hogy a Wagner továbbra is kapni fog ilyen adományokat az ezen egységekkel való baráti kapcsolatok miatt. Prigozsin március 13-án megerősítette kijelentéseit, és állítólag találkozott egy meg nem nevezett orosz dandár meg nem nevezett parancsnokával. Prigozsin azt állította, hogy kapcsolatot alakított ki a meg nem nevezett hagyományos erőkkel, miután azok egy éven át „árulást” szenvedtek el, és kijelentette, hogy ezek az egyégek nem fedezik Wagner egyik oldalát – ez a kijelentés utánozza Muhin állítását, miszerint az orosz hagyományos erők nem érdekeltek Wagner támogatásában.

Egy Wagnerhez kötődő milblogger szintén közvetlenül reagált Muhin kommentárjára, kijelentve, hogy míg Prigozsin egyszerűen „trollkodott” az ukrajnai elnöki ambícióiról, az orosz törvények szerint pedig nem kell értesítenie Putyint politikai ambícióiról. A milblogger továbbá megismételte Prigozsin állításait, miszerint a Wagner jó viszonyban van a hagyományos erőkkel, ami tovább erősíti, hogy Prigozsin március 12-i és március 13-i nyilatkozatai válaszul voltak Muhin vádjaira.

Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető továbbra is igyekszik fenntartani Csecsenföld jelentőségét az orosz politikai és katonai szférában. Kadirov március 13-án találkozott Putyinnal, hogy megvitassák Csecsenföld társadalmi-gazdasági eredményeit és a 2022-es belpolitikai fejleményeket. 2022-ben Kadirov arra is felhasználta a találkozót, hogy dicsérje a csecsen harcosok ukrajnai sikereit, és hangsúlyozta, hogy a csecsen harcosok kötelességtudóan teljesítik Putyin parancsait, és „céljuk, hogy a végsőkig harcoljanak”, amire Putyin a csecsen harcosok szerepének elismerésével és Kadirovnak mondott köszönetével válaszolt.

Kadirov láthatóan idegesnek tűnt a találkozó során, ami valószínűleg arra utal, hogy jelentős nyomást érzett, hogy Csecsenföldet, önmagát és csapatait pozitív és produktív fényben mutassa be Putyinnak. A csecsen alakulatok jelenleg nagyon minimális szerepet játszanak az ukrajnai frontvonalon, és úgy tűnik, hogy főként a Luhanszki területen lévő Bilohorivka közelében hajtanak végre támadó műveleteket, egyébként pedig rendfenntartó feladatokat látnak el a megszállt Ukrajna hátországaiban. Kadirov ezért attól tarthat, hogy elveszíti Putyin kegyeit, mivel nagyon kevés csecsen harci eredményt tud felmutatni, és valószínűleg remélte, hogy a találkozó során korrigálni és erősíteni tudja a hírnevét. Putyin viszont valószínűleg azt reméli, hogy nyomást gyakorolhat Kadirovra, hogy növelje a csecsen harcosok szerepét a harci műveletekben a Wagner-csoport és a hagyományos orosz erők folyamatos veszteségei miatt a folyamatban lévő ukrajnai offenzív műveletekben.

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök március 13-án Teheránban iráni tisztviselőkkel találkozott a kétoldalú együttműködés bővítése és a szankciók enyhítése érdekében. Az iráni állami média arról számolt be, hogy Lukasenka találkozott Ebrahim Raisi iráni elnökkel, Ali Khamenei legfelsőbb vezetővel és Mohammad Mokhber első alelnökkel. Raisi és Lukasenka nyolc együttműködési megállapodást írt alá az átfogó együttműködés, a kereskedelem, a szállítás, a mezőgazdaság és a kultúra területén, és megjegyezte, hogy Belarusz és Irán 2022-ben megháromszorozta a kétoldalú kereskedelmet 2021-hez képest. Raisi külön kiemelte, hogy a belarusz együttműködés mindkét nemzet számára a szankciók ellensúlyozásának eszköze lehet. Lukasenka a közelmúltban gyakran lépett fel a Kreml vazallusaként külföldi utazásai során, és teheráni látogatása valószínűleg a Kreml szélesebb körű erőfeszítéseinek egyik eleme, hogy a nemzetközi szankciókkal szemben továbbra is biztosítsa Irán támogatását. Az iráni állami média március 11-én bejelentette, hogy Irán véglegesítette a Szu–35-ös harci repülőgépek Oroszországtól való megvásárlásáról szóló megállapodást, ami azt jelzi, hogy a Teherán és Moszkva közötti katonai, politikai és gazdasági megállapodások továbbra is kölcsönösen előnyösnek bizonyulnak mindkét fél számára. A Kreml valószínűleg továbbra is kihasználja Lukasenka befolyását a Teheránnal való együttműködés elmélyítése érdekében.

Orosz milbloggerek továbbra is spekulálnak egy lehetséges ukrán ellentámadásról Dél-Ukrajnában, ami arra utal, hogy az orosz információs térben egyre nagyobb az aggodalom az ukrán harci képességekkel kapcsolatban, mivel az orosz erők támadó műveletekre szánják el magukat Bahmutban. A milbloggerek nagyrészt egyetértettek abban, hogy az ukrán hadsereg a déli, a Zaporizzsjai Területen lévő Berdjanszk-Melitopol vagy a Donyecki Területen lévő Mariupol-Volnovakha elleni offenzívát helyezi majd előtérbe, de néhányan azt állították, hogy az ukránok elegendő harci erővel rendelkeznek egy második ellentámadás végrehajtásához akár Dél-Ukrajna egy másik területén, akár az északkeleti Harkivi Területen lévő Kupjanszk-Szvatove vonal mentén. Egy Wagner-közeli milblogger egyetértett az ISW korábbi értékeléseivel Bahmut ukrán védelméről, azt állítva, hogy az ukrán haderő az oroszok legjobb rendelkezésre álló gyalogságát őrli Bahmut körül, hogy csökkentse az orosz hadsereg képességét bármilyen ukrán előrenyomulás megállítására. A milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok dél felé tudnak haladni és minimális orosz ellenállásba ütköznek Dél-Ukrajnában, ellentétben a frontvonal más területeivel. Egy másik milblogger azt állította, hogy az ukrán erők Dél-Ukrajnát vennék célba, mert egy „elpusztított Krím” stratégiai jelentőséggel bír, míg egy „elpusztított Donbássz” nem. Dmitrij Kuznyecov orosz Állami Duma-képviselő azt állította, hogy az ukrán tüzérség a Krímben lévő Kercsi-szoros hídját vennék célba egy hónapokig tartó romboló hadjárat során, akárcsak az Antonivszkij hidat a Herszoni Területen, és felszólította az orosz hadsereget, hogy gyorsan fejlessze ki a drónellenes hadviselést a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) védelmére.

Az orosz Állami Duma törvényjavaslata, amely a sorkötelezettségi korhatár emelését célozza, arra utal, hogy a Kreml a jövőben nem tervezi a teljes mozgósítást. Az orosz Állami Duma március 13-án kapott tárgyalásra egy törvényjavaslatot, amely megvalósítaná Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter javaslatát a hadkötelezettségi korhatár emeléséről. A törvényjavaslat a maximális hadkötelezettségi korhatárt 27-ről azonnal 30 évre emelné, míg a minimális hadkötelezettségi korhatárt 18-ról 21 évre, 2024 és 2026 között évente egyéves emeléssel. Sojgu az orosz védelmi minisztérium igazgatótanácsának 2022. december 21-i ülésén javasolta a sorkötelezettségi korhatár emelését, és az orosz tisztviselők azóta ingadozó nyilatkozatokat tettek arról, hogy az emelés a 2023 tavaszán és őszén esedékes sorozási ciklusokra vonatkozna-e. A törvényjavaslatban szereplő azonnali maximális korhatáremelés valószínűleg a sorkötelezettségi korhatár kiterjesztésére irányul, hogy az orosz hadsereg azonnali ukrajnai állományigényének egy részét kielégítse, majd ezt követően a következő években összességében csökkentse az orosz társadalomra vonatkozó sorkötelezettségi igényeket. A minimális sorkötelezettségi korhatár fokozatos emelése azt jelenti, hogy a potenciális orosz sorkötelesek hároméves csoportjai lényegében három, két és egy-egy év halasztást kapnak, míg a jelenlegi, sorkötelezettségre jogosult évfolyamoknak folyamatos harcokkal kell szembenézniük Ukrajnában. A Kreml talán az oroszok egy új generációját próbálja megóvni az ukrajnai harcok demográfiai és társadalmi hatásaitól azáltal, hogy ezeket a hatásokat az oroszok egy generációs csoportjára hárítja. A sorköteles korosztály szűkítésére megadott ütemterv arra is utalhat, hogy a Kreml nem számít arra, hogy az ukrajnai háború a következő három évnél tovább tart. A sorkötelezettségi korhatár javasolt kiterjesztése egy újabb, a teljes mozgósításnál jóval alacsonyabb szintű, fokozatos haderőfejlesztésre irányuló erőfeszítés, és azt jelzi, hogy a Kreml még mindig nagyon idegenkedik a teljes mozgósítás gondolatától.


Az orosz hadsereg a jelentések szerint az újonnan létrehozott „rohamosztagokat” különböző taktikai helyzetekben különböző módon alkalmazza. Egy ukrán tartalékos tiszt, aki korábban már beszámolt az új „rohamosztagról” szóló, zsákmányolt orosz katonai kézikönyvről, március 12-én arról számolt be, hogy az orosz erők mind a formalizált állandó rohamosztagokat, mind az ad hoc ideiglenes rohamosztagokat használják Ukrajnában. Az ukrán tiszt arról számolt be, hogy az orosz erők állandó rohamegységeket integráltak a zászlóalj-, ezred- és dandárstruktúrákba, és hogy méretük a századtól a megerősített zászlóaljig terjed. Az orosz erők állítólag ideiglenes rohamegységeket állítanak össze egy ezred vagy zászlóalj keretében meghatározott műveletekre, és nem adnak ezeknek az ideiglenes egységeknek számot, nevet, meghatározott struktúrát, állandó parancsnokot vagy konkrét fegyverzetet. Az állandó orosz rohamosztagoknak állítólag kijelölt parancsnokaik vannak, és leggyakrabban egy vagy két harckocsiból, több páncélozott személyszállító járműből és 40-80 fős személyzetből állnak. Állítólag ideiglenes rohamosztagokat állítanak fel azért is, hogy reagáljanak a felmerülő váratlan helyzetekre, és ezek az alakzatok a kezdeti veszteségek után gyakran visszavonulnak, valamint jelentős kommunikációs és koordinációs problémákkal küzdenek. Az orosz csapatok állítólag állandó rohamosztagokat alakítottak ki az ukrán állások áttörésére, és talán a Wagner-csoport Bahmut térségében alkalmazott kis létszámú rohamosztag taktikája alapján modellezték őket. Állítólag ezen állandó rohamosztagok egy részét büntető céllal is használják: erőszakos, problémás és engedetlen katonákat küldenek beléjük, hogy megtorolják a rossz viselkedésüket.

Az orosz hadsereg valószínűleg arra törekszik, hogy a harcképes erőket és felszereléseket kisebb támadások végrehajtására kiképzett állandó alakzatokba összpontosítsa, miközben a súlyosan leromlott állapotú alakulatokat eltávolítja a taktikai jelentőségű támadó műveletektől. Az orosz hadsereg a jelentések szerint ezeket a rohamalakulatokat jól megerősített ukrán állások megtámadására és városi hadviselésre alkalmazza. Ezek a nem doktrinális alakzatok valószínűleg nehezen tudnának gépesített előrenyomulást végrehajtani Ukrajna nyílt terepén, és az orosz haderő valószínűleg a jelenlegi frontvonalakon uralkodó körülményekre, nem pedig szélesebb körű műveleti célokra alkalmazza őket.

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes és Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek reintegrációjáért felelős miniszter megerősítette, hogy Oroszország 2161 ukrán árva gyermeket toloncolt ki illegálisan Oroszországba. Az ukrán kormány korábban összesen 16 207 gyermek Oroszországba történő illegális deportálását igazolta, beleértve a családjukkal együtt kitoloncoltakat is, és becslése szerint a gyermekek teljes száma közelebb lehet a 150 000-hez. Az ISW korábban beszámolt egy orosz dokumentumfilm-sorozatról, amely ukrán gyermekeket követett nyomon az orosz családokba való örökbefogadás után, és amely azt állította, hogy az orosz tisztviselők csak a Donbásszból több mint 150 000 gyermeket „evakuáltak” Oroszországba. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az ukrán gyermekek erőszakos deportálása és örökbefogadása a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló genfi egyezmény megsértése, és egy szélesebb körű etnikai tisztogató kampány potenciális alkotóeleme.


A legfontosabb hírek röviden:

   • A Kremlhez kötődő Valdaj Vitaklub egyik tagja azzal vádolta meg a Wagner-csoport finanszírozóját, Jevgenyij Prigozsint, hogy Oroszországban olyan politikai célokat követ, amelyek veszélyeztetik a Wagner-erőket Bahmutban. Ez a Prigozsin elleni támadás összhangban van az ISW március 12-i értékelésével, miszerint az orosz védelmi minisztérium szándékosan használhatja fel a Wagner-erőket Bahmutban, hogy kisiklassa Prigozsin politikai törekvéseit.
   • Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető továbbra is arra törekszik, hogy megőrizze Csecsenföld jelentőségét az orosz politikai és katonai szférában.
   • Alekszandr Lukasenka belarusz elnök március 13-án Teheránban iráni tisztviselőkkel találkozott a kétoldalú együttműködés bővítése és a szankciók enyhítése érdekében.
   • Az orosz milbloggerek továbbra is spekulálnak egy lehetséges ukrán ellentámadásról Dél-Ukrajnában, ami arra utal, hogy az orosz információs térben egyre nagyobb az aggodalom az ukrán harci képességekkel kapcsolatban, mivel az orosz erők támadó műveletekre készülnek Bahmutban.
   • Az orosz Állami Duma törvényjavaslata, amely a sorkötelezettségi korhatár emelését célozza, arra utal, hogy a Kreml a jövőben nem tervezi a teljes mozgósítást.
   • Az orosz hadsereg a jelentések szerint az újonnan létrehozott „rohamosztagokat” különböző taktikai helyzetekben különböző módon alkalmazza.
   • Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes és Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek reintegrációjáért felelős miniszter megerősítette, hogy Oroszország 2161 ukrán árva gyermeket toloncolt ki illegálisan Oroszországba.
   • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonalon, és csekély előnyöket ért el Kupjanszktól északkeletre és Sziverszktől keletre.
   • Az orosz csapatok folytatták az előrenyomulást Bakhmutban és környékén, de március 13-ig nem sikerült befejezniük a város bekerítését vagy körülzárását.
   • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat a Donyecki Terület frontvonalán.
   • Az ukrán csapatok továbbra is támadásokat hajtanak végre a keleti (bal parti) Herszoni Területen lévő körzetek ellen.
   • A mozgósított orosz katonai személyzet donyecki és luhanszki népköztársasági (DNK/LNK) alakulatainak alárendelése egyre nagyobb elégedetlenséget vált ki.
   • Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is új rendelkezéseket vezetnek be az ukrán nyelv oktatási intézményekben való használatának visszaszorítására és korlátozására.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az orosz hadsereg március 13-tól Kupjanszktól északkeletre csekély területi előnyökre tett szert. A március 13-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok előrenyomultak Hrianykivkától délre (Kupjanszktól 17 km-re északkeletre). Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek március 12-én és 13-án sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Kupjanszktól északkeletre Maszjutivka (Kupjanszktól 13 km-re északkeletre), Dvoricsna (Kupjanszktól 17 km-re északkeletre) és Hrianykivka közelében.


Az orosz hadsereg március 12-én és 13-án folytatta a szárazföldi támadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok március 12-én és 13-án sikertelen támadásokat hajtottak végre Kreminna, Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra), Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra), Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) és a Szerebrjanszka erdőség (Kreminnától 10 km-re délre) közelében. Szerhij Hajdaj az ukrán Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz egységek a Kreminna és Bilohorivka melletti hadműveletekre összpontosítanak, és folyamatosan támadnak Kreminna környékén. Hajdaj azt is kijelentette, hogy az orosz alakulatok új T-90-es harckocsikat különítettek el a Kreminna melletti támadó műveletekhez, de két hét után kifogytak, és most T-72-eseket használnak. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok március 12-én és 13-án lokális sikereket értek el a Szvatove-Kreminna vonal mentén, többek között a Szerebrjanszka erdő területén. Egy milblogger azt állította, hogy az orosz egységek sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Terny (Kreminnától 17 km-re nyugatra), Nyevszke és Makiivka (Kreminnától 23 km-re északnyugatra) közelében, de csekély előnyöket értek el Ploscsanka (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és a Zsuravka-szakadék (Kreminnától 18 km-re nyugatra) közelében, miután március 12-én visszavertek egy ukrán ellentámadást. A milblogger március 13-án azt állította, hogy az ukránok ellentámadást hajtottak végre Karmazsinivka közelében (Szvatovétól 13 km-re délnyugatra).

Az orosz csapatok március 13-tól Sziverszktől keletre csekély területi nyereséget értek el. A március 13-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők Verkhnokamjanszkétől északkeletre (Sziverszktől 7 km-re keletre) enyhe előrenyomulást hajtottak végre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek március 13-án sikertelen támadást hajtottak végre Verkhnokamjanszke közelében.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg március 12-én és 13-án folytatta az előrenyomulást Bahmutban és környékén, de március 13-ig nem sikerült befejezni a város bekerítését vagy körülzárását. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok március 12-én és 13-án Minkivka felé (Bahmuttól 15 km-re északnyugatra) támadtak, ami arra utal, hogy az orosz alakulatok valószínűleg az E40-es Bahmut-Szlovjanszk autópálya mentén nyomultak előre, hogy támadásokat indítsanak Bahmuttól északnyugatabbra. A március 12-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők Bahmuttól mintegy 8 km-re északnyugatra, a Dubovo-Vaszilivka és Bohdanivka közötti területen is előrenyomultak. A március 13-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok új állásokba nyomultak előre Bahmut délnyugati részén, a T0504 Kosztyantinivka-Csasziv Jar-Bahmut autópálya mentén. A március 13-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek új állásokba nyomultak előre Bahmut délnyugati részén, a T0504 Kosztyantinivka-Csasziv Jar-Bahmut autópálya mentén. Az ukrán Keleti Erők Csoportjának szóvivője, Cserevaty ezredes március 12-én arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán több mint 39 harci összecsapásra került sor Bahmuton belül, és az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magára Bahmutra; Bahmuttól északra Vaszjukivka közelében (15 km északra); Bahmuttól északnyugatra Orikhovo-Vaszilivka (12 km északnyugatra) és Hrihorivka (10 km északnyugatra) közelében; és Bahmuttól nyugatra Ivanivszke (5 km nyugatra) és Csasziv Jar (10 km nyugatra) közelében március 12. és 13. között.

Orosz források továbbra is állították, hogy március 12-én és 13-án Bahmutban és környékén az oroszok előnyökre tettek szert. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin cáfolta azokat az állításokat, hogy Wagner átvette az ellenőrzést Orikhovo-Vaszilivka felett, annak ellenére, hogy más orosz források ellentmondó jelentései szerint a Wagner elfoglalta a települést. Egy milblogger megjegyezte, hogy az orosz csapatok ellenőrzik Orikhovo-Vaszilivka déli felét, és két nemrég elfoglalt erődítményt tisztogatnak. Orosz milbloggerek széles körben terjesztették március 12-én azokat az állításokat, hogy a Wagner harcosok támadásokat kezdtek az AZOM komplexum földalatti szakaszai ellen Bakhmut északnyugati részén, és március 13-án megerősítették állásaikat a komplexumban. Több orosz forrás is beszélt állítólagos orosz támadásokról és térnyerésekről Bahmut déli részén. Orosz milbloggerek azt is állították, hogy a Wagner-csoport tovább nyomult előre a T0504 felé, és pozícióharcokat folytat Ivanivszke, Sztupocski (Bahmuttól 10 km-re délnyugatra) és Khromove (Bahmuttól 5 km-re nyugatra) közelében. Orosz források arra figyelmeztettek, hogy az ukrán erők Bahmut közelében tömörülnek egy ellentámadás előkészítése céljából, hogy megtörjék Wagner blokádját a város ellen, egy milblogger pedig arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok március 13-án ellentámadásokat hajtottak végre a Kliscsivka-Csasziv Jar vonal mentén Bahmuttól nyugatra. Egy Wagner-csoporthoz kötődő milblogger megjegyezte, hogy a Wagner-csapatok megpróbálják kiterjeszteni az oldalszárnyukat Bahmuttól nyugatra a Sziverszkij Donyeck-Donbássz csatorna mentén, hogy mesterséges műveleti bekerítést hozzanak létre Bahmut területén, ami arra utal, hogy Wagner valószínűleg folytatja a nyugat felé irányuló erőfeszítéseket, hogy elérje a csatorna partjait.


Az orosz hadsereg március 12-én és 13-án folytatta a szárazföldi támadásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre magánál Avdiivkánál; Avdiivka térségében Krasznohorivka (9 km-re északra Avdiivkától), Kamjanka (4 km-re északkeletre Avdiivkától) és Szeverne (5 km-re nyugatra Avdiivkától) közelében; Donyeck város északnyugati külterületén Nevelszke, Vodyane és Pjervomajszke közelében; Donyeck város délnyugati külterületén Marinka és Pobjeda közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz egységek március 12-én új állásokat szereztek Krasznohorivkában, és március 13-tól tisztítják Kamjankát. A milbloggerek ezeket az állításokat annak bizonyítékaként emelték ki, hogy az orosz források közel vannak Avdiivka bekerítéséhez, de az ISW nem figyelt meg vizuális megerősítést az orosz előrenyomulásról Avdiivka közelében, és több orosz milblogger, köztük Igor Girkin volt tiszt, vitatta azokat a jelentéseket, amelyek szerint Avdiivka közel van a bekerítéshez. Orosz források emellett azt állították, hogy az orosz alakulatok március 12-én és 13-án Donyeck város északnyugati külterületén és Marinkán belül harcolnak.

Az orosz hadsereg március 12-én szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok március 12-én sikertelen támadást hajtottak végre Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra), és március 13-án nem erősítették meg a térségben végrehajtott szárazföldi támadást. Egy orosz forrás március 10-én felvételeket tett közzé az 5. páncélos gárdadandár (36. Összhaderőnemi Hadsereg, Keleti Katonai Körzet) felderítőiről, amelyek ukrán drónokat vesznek célba Vuhledar közelében.

Támogató erőfeszítések-déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az ukrán egységek továbbra is támadásokat hajtanak végre a keleti (bal parti) Herszoni Területen lévő övezetek ellen. Ukrán tisztviselők március 10-én olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken az ukrán csapato korlátozott rajtaütést hajtanak végre egy meg nem határozott területen a keleti parton lévő Herszoni Területen.

Az oroszok március 12-én és 13-án folytatták a rutinszerű tüzelést a Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben lévő területek ellen. Natalija Humenyjuk, a Déli Erők Ukrán Közös Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője március 12-én kijelentette, hogy az orosz alakulatok képesek a Kinburn-nyárson elhelyezett sérült katonai felszerelések cseréjére, de március 13-án megjegyezte, hogy a nyárson lévő orosz állások elleni ukrán találatok csökkentették az orosz tüzérségi tűz ütemét. Humenyjuk március 13-án azt is kijelentette, hogy az ukrán egységek azon dolgoznak, hogy az orosz erőket 20 km-re kiszorítsák a Dnyeper folyó partjától.

Az orosz mozgósítás hírei:

A mozgósított orosz katonai állománynak a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság (DNK/LNK) alakulatainak alárendelése egyre nagyobb elégedetlenséget vált ki. A Kurszki, Szverdlovszki, Permi és Moszkvai Területről származó orosz katonák és katonák hozzátartozói március 11-én és 12-én orosz tisztviselőkhöz és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett videofelvételeket tettek közzé, amelyekben panaszkodnak az LNK és DNK alakulatainak való alárendeltségükre. Az ISW korábban arról számolt be, hogy csak februárban és márciusban legalább 17 orosz szövetségi szubjektumból származó alakulat tett közzé különböző orosz vezetőkhöz forduló videopanaszokat, amelyek közül sok panasz a DNK és LNK vezetésének rossz minőségére vonatkozott. Úgy tűnik, hogy a nyilvános panaszok növekvő aránya részben összefügg az orosz védelmi minisztérium azon törekvésével, hogy az LNK és DNK alakulatokat integrálja az orosz hadseregbe azáltal, hogy a mozgósított személyzetet alájuk rendelik. Az orosz Védelmi Minisztérium valószínűleg küzd az orosz katonai személyzetnek a DNK és az LNK parancsnokságának gyenge színvonalára vonatkozó panaszai miatt, mivel a DNK és LNK parancsnokainak közelmúltbeli elbocsátásai jelentős visszahatást váltottak ki az orosz ultranacionalista közösség egy részéből.

Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrajnai orosz SZPECNAZ erők körében magas a dezertálási arány. A milblogger azt állította, hogy az ukrajnai SZPECNAZ egységek mind létszámhiányosak, hogy még a parancsnokok is dezertáltak ezekből az egységekből, és hogy sok SZPECNAZ veterán visszatért, hogy a részleges mozgósítás megkezdését követően az ukrajnai orosz csapatoknál szolgáljon, de azóta nagy számban dezertáltak. A SZPECNAZ-egységek az orosz hadseregen belül a legharcképesebb erők közé tartoznak, és a jelentett magas dezertálási arány arra utalhat, hogy az ukrajnai orosz alakulatok között fennálló személyzeti problémák az elit egységeket ugyanúgy érintik, mint a nem elit egységeket. Az ISW azonban nem tapasztalta, hogy a SZPECNAZ magas dezertálási aránya megerősítést nyert volna.


Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma arról számolt be, hogy az ukrajnai orosz veszteségek aránya jelentős regionális eltéréseket mutat. A brit védelmi minisztérium március 12-én arról számolt be, hogy az Oroszország keleti régióiból származó orosz katonai állomány egy főre vetítve akár negyvenszer nagyobb arányban hal meg Ukrajnában, mint a Moszkva városából származó orosz állomány. A brit védelmi minisztérium azt is megállapította, hogy etnikai különbségek vannak a veszteségek arányában, és arról számolt be, hogy az Asztrahányi Területről származó orosz katonai állomány körében a kazah és tatár kisebbségek teszik ki az áldozatok 75 százalékát. A BBC oroszországi szolgálata és a Mediazona független orosz médium korábbi nyílt forrásból származó vizsgálata azt sugallja, hogy az Ukrajnában megerősített orosz áldozatok regionális vonalak mentén fordulnak elő, szemben a túlnyomórészt etnikai vonalakkal.

Orosz milbloggerek felszólították az orosz tisztviselőket, hogy terjesszék ki az Ukrajnában harcoló orosz erők számára kereskedelmi forgalomban kapható drónok küldésére irányuló erőfeszítéseket. Az orosz milbloggerek továbbra is bírálták az orosz tisztviselőket, amiért nem tartották be az orosz csapatok számára drónok szállítására vonatkozó ígéreteiket, valamint amiért állítólag korlátozzák a kereskedelmi forgalomban kapható kis méretű drónok használatát az ukrajnai műveletekben. Az orosz milbloggerek továbbra is dicsérték az önkéntes csoportokat, amelyek állítólag saját pénzükből kereskedelmi forgalomban kapható drónokat, főként quadcoptereket gyártanak. Az orosz milbloggerek felszólították az orosz tisztviselőket, hogy ne csak a kereskedelmi forgalomban kapható drónok gyártására irányuló erőfeszítéseket finanszírozzák, hanem gyorsan terjesszék ki az ilyen kis drónok üzemeltetésére irányuló képzési programokat is. Egy prominens orosz milblogger azzal érvelt, hogy az orosz tisztviselőknek ki kell terjeszteniük ezeket a javasolt képzési programokat a fiatalokra összpontosító katonai hazafias programokra, és meg kell kezdeniük az iskolák utasítását, hogy indítsanak drónok összeszerelésére és üzemeltetésére vonatkozó tanfolyamokat. Ezek a kis kereskedelmi forgalomban kapható drónok általában egy és négy kilogramm közötti hasznos terhet képesek szállítani, és a milbloggerek valószínűleg túlértékelik taktikai hasznukat.

Egy magát a BARS-hoz (az ország harci tartalékosai) tartozónak valló orosz forrás azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium felfüggesztette a BARS toborzását. Egy állítólag a BARS veteránok által működtetett Vkontakte oldal március 12-én azt állította, hogy az orosz hadügyminisztérium február 16-án kiadott egy parancsot, amely további értesítésig felfüggeszti a BARS toborzást. A BARS alakulatai állítólag nem kapták meg az orosz hadügyminisztériumtól a beígért kompenzációt, ami újabb jele annak, hogy a hadügyminisztérium felhagyhat a BARS toborzással történő tartalékképzésre irányuló erőfeszítéseivel. A jelenlegi BARS-alakulatok kevés harci erőt biztosítanak az orosz erőknek Ukrajnában, és a védelmi minisztérium ideiglenesen leállíthatja a BARS-toborzást, hogy prioritást adjon a kriptomobilizációs erőfeszítéseknek és a közelgő áprilisi tavaszi sorozási ciklusnak.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is új rendelkezéseket vezetnek be az ukrán nyelv használatának visszaszorítására és korlátozására a megszállt Ukrajna oktatási intézményeiben. A Zaporizzsjai Terület megszállási oktatási minisztere, Elena Sapurova március 13-án bejelentette, hogy a közigazgatás szeptember 1-től megszünteti a kötelező ukrán oktatást az iskolákban. Sapurova azt állította, hogy a szülők megválaszthatják a gyermekeik számára az oktatás nyelvét, de megjegyezte, hogy ha a szülők az orosz oktatást választják, akkor a gyermekeik nem fognak ukrán oktatásban részesülni. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője március 13-án kijelentette, hogy azok a lakosok, akik az ukránt tartják anyanyelvüknek, legfeljebb heti három órában tanulhatnak ukránul a megszállt Zaporizzsjai Terület iskoláiban. Balickij hozzátette, hogy ha a diákok elutasítják az ukrán nyelv tanulását, akkor a tantervükben csak orosz nyelvű oktatás lesz. Balickij megpróbálta úgy beállítani az ukrán nyelvtanulás ilyen szigorú korlátozását, hogy az orosz oktatási minisztérium tiszteletben tartja az ukrán nyelvet és az eredeti kultúrát. Az orosz megszálló hatóságok az ukrán nyelvtanulásra kijelölt három órát arra használhatják fel, hogy a nyíltan ukránbarát beállítottságú lakosokat azonosítsák az ukrán kultúra és identitás további elnyomására és a megszállt területek feletti ellenőrzés megszilárdítására. A Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov március 11-én azt is bejelentette, hogy a Moszkvai Állami Egyetem ingyenes orosz nyelvórákat kínál a megszállt Enerhodarban.

Ukrán partizánok megrongáltak egy vasúti pályát a megszállt Herszoni Területen március 11-én. Az Ukrán Ellenállási Központ március 12-én közölte, hogy az „Atesh” ukrán és tatár partizáncsoport megsemmisített egy vasúti pályát Abrikoviszvka és a Herszoni Területen található Radenszk között, hogy megzavarja az orosz szárazföldi logisztikai ellátási láncokat. Natalija Humenyuk, az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője március 13-án kijelentette, hogy az ellenállási mozgalom továbbra is segíti az ukrán erőket az orosz utánpótlási vonalak ellenőrzés alatt tartásában.


Az orosz megszálló hatóságok fokozzák a rendfenntartó tevékenységet a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ március 13-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők képtelenek biztosítani a megszállt területek biztonságát a partizán fenyegetésekkel szemben, és megakadályozni, hogy a Wagner-csoport és az Akhmat-erők fosztogassák a megszállt településeken lévő vagyontárgyakat – amelyeket az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg maguknak reméltek megtartani. Az Ellenállási Központ megállapította, hogy az orosz megszálló hatóságok további rendőrségi személyzetet kértek Moszkvától, hogy az ukrán civileket célba vegyék partizán érzelmek miatt, ahelyett, hogy az oroszokhoz kötődő csoportok fosztogatásának megakadályozására összpontosítanának. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emellett továbbra is célba veszi az etnikai tatár közösségeket és tatárokat tartóztat le „szabotázs” állítólagos gyanúja miatt a Krímben és a Herszoni Területen.

Az orosz megszálló hatóságok a Krím 2014-es orosz megszállása után bevezetett irányelvek tükrében próbálják javítani a gazdasági feltételeket. Rogov március 11-én kijelentette, hogy a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációja szabad gazdasági övezetet (FEZ) hoz létre, hogy fokozza az üzleti és befektetési tevékenységet a régióban, egy olyan intézkedést, amelyet Rogov szerint a megszállt Krímben is bevezettek. Rogov azt állította, hogy a megszállási adminisztráció már bevezette a nulla adókulcsot a mezőgazdasági és egyéb élelmiszerek előállítására és feldolgozására, valamint a szociális, háztartási és oktatási szektorban nyújtott nem részletezett szolgáltatásokra.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!