Szele Tamás: Rakéták és milbloggerek

Míg a harcoló orosz alakulatok apránként kóstolgatják Bahmutot, mindig egy-egy falatot lekanyarítva belőle, mert még forró, Oroszország az idei legsúlyosabb tömeges rakétatámadást hajtotta végre Ukrajna ellen tegnap. Csak épp minden jel arra mutat, hogy a támadás célja elsősorban nem az ukrán infrastruktúra rombolása volt, hanem az orosz ultranacionalista-militarista körök megnyugtatása.

Ugyanis erősen lázadoztak, hogy még mindig nem állt bosszút senki a kétséges brjanszki incidens miatt. Hát most már a védelmi minisztérium közleménye szerint is bosszút álltak, méghozzá aránytalan mértékűt, szóval nincs mire panaszkodjanak a milbloggerek. Az más kérdés, hogy kissé szánalmasnak tűnik, amikor egy hadsereg stratégiai lépéseit az online népszerűség alakítja, de hát Putyin tudja, kinek akar tetszeni. Csak azt felejti el, hogy a közönséget, ami most tapsol neki, korábban közvetve ugyan, de ő maga teremtette.

Lássuk inkább az elmúlt nap konkrét híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg március 9-én hajtotta végre a 2023-as év eddigi legnagyobb rakétacsapását Ukrajna ellen, de a támadás valószínűleg csak az orosz állami propaganda céljait szolgálta. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az oroszok 84 különböző rakétával vették célba az ukrán kritikus infrastruktúrát, köztük 28 H–101/H–555 és 20 Kalibr cirkálórakétával, hat H–22 hajó elleni rakétával, hat H–47 Kindzsal hiperszonikus rakétával, két H–31P szuperszonikus hajó elleni rakétával, hat H–59 irányított rakétával és legalább 13 S–300 légvédelmi rakétával. Az orosz erők nyolc iráni gyártmányú Shahed–136-os drónnal is támadták Ukrajnát, amelyekről az ukrán illetékesek megjegyezték, hogy valószínűleg a légvédelmi rendszereket próbálták megzavarni a rakétacsapások előtt. 48 Kalibr és H–101/H–555 cirkálórakétából 34-et és négy Shahed–136-os drónt lőtt le az ukrán légvédelem. Az ukrán illetékesek azt is megjegyezték, hogy a H–31P és H–59-es rakéták közül egyik sem érte el a tervezett célpontot. Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ihnat megjegyezte, hogy az ukrán légvédelemnek nem volt kapacitása az orosz rakéták egy részének lelövésére – valószínűleg a Kindzsal és az S–300-as rakétákra utalva. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz hadsereg „nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi, tengeri és szárazföldi rakétacsapásokat” hajtott végre az ukrán katonai infrastruktúrát, katonai-ipari komplexumokat és az ukrán hadsereget támogató energetikai infrastruktúrát célozva, megtorlásként a március 2-án a Brjanszki Területre történt állítólagos behatolásért.

Ukrán tisztviselők, orosz milbloggerek és a közösségi médiából származó felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők túlnyomórészt az energetikai infrastruktúrát vették célba Ukrajna-szerte. Az Ukrenergo ukrán állami áramszolgáltató vezetője, Volodimir Kudrynszkij kijelentette, hogy az orosz rakétacsapások ismét az ukrán energetikai infrastruktúrát célozták, de ismét nem sikerült elérni Oroszország folyamatos célját, az ukrán energiaellátás megsemmisítését. Az ukrán miniszterelnök, Denys Shmyhal kijelentette, hogy az orosz csapások nyolc energetikai létesítményt értek, ami az ország egyes területein áramkimaradásokat eredményezett. A kijevi városi katonai közigazgatás arról számolt be, hogy az előzetes adatok szerint az oroszok Kindzsal rakétákkal csaphattak le nem részletezett infrastruktúrára, míg a közösségi médiában közzétett felvételeken füst szállt fel az egyik kijevi hőerőműből. Orosz milbloggerek felerősítették a többek között Kijev, Dnyipro, Vinnyica, Odessza, Kirovohrad és Harkiv városokban lévő energetikai létesítményekre mért csapások utóhatásáról készült felvételeket és jelentéseket. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy ezek a rakétacsapások nem fogják megingatni Ukrajna eltökéltségét, és nem fogják javítani Oroszország pozícióit a frontvonalakon.

A Kreml valószínűleg szándékosan indított olyan rakétákat, amelyeket az ukrán légvédelem nem tud elfogni, hogy eredményeket érjen el az orosz információs térben, annak ellenére, hogy az ilyen rakéták készletei fogyatkoznak. Ihnat megjegyezte, hogy Oroszország legfeljebb 50 Kinzhal rakétával rendelkezik, és most elhasznált néhány olyan rakétát, amelyeket nem tud pótolni. Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg azért használta ezeket a szűkösen rendelkezésre álló rakétákat eredménytelen támadásokban, hogy megnyugtassa az orosz háborúpárti és ultranacionalista közösségeket, amelyek elsöprő többségben szólították fel őt a március 2-i Brjanszki Területen történt incidens megtorlására. Az orosz milbloggerek és propagandisták azt is kritizálták, hogy az orosz rakétahadjárat nem tudta elérni, hogy Ukrajna „megfagyjon” a tél folyamán február végén és március elején, a tavaszi szezon előtt. 2022 őszén Oroszország által végrehajtott támadásokhoz hasonló újabb rakétatámadással próbálta Putyin valószínűleg ellensúlyozni ezeket a narratívákat, fejlett rakétákkal, hogy garantáljon némi kárt Ukrajnában. Az orosz milbloggerek azonban nem támogatták túlságosan a mostani csapásokat, megjegyezve, hogy a Kremlnek alapvetően meg kell változtatnia a célzott megközelítését, tekintettel arra, hogy Ukrajna alkalmazkodott az energetikai infrastruktúrája elleni kialakult támadási mintához.

Az orosz hadsereg március 9-én valószínűleg előrenyomult Bahmut északnyugati részén, a térségben zajló orosz offenzív műveletek feltehetően megnövekedett tempója közepette. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai teljesen elfoglalták Dubovo-Vasziljevkát (6 km-re északnyugatra Bahmuttól), és a március 9-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a Wagner-erők valószínűleg elfoglalták a települést. Dubovo-Vasziljevka valószínű elfoglalása megfelel az orosz támadó hadműveletek potenciálisan megnövekedett tempójának Bahmuttól északnyugatra az elmúlt napokban. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok március 8-án az Ukrajnában végrehajtott támadásaik legalább 30 százalékát Bahmuttól északnyugatra hajtották végre. Az ukrán vezérkar március 1. óta nem jelentett orosz támadásokat Khromove közelében, és az ukrán alakulatok a jelentések szerint helyreállították a folyami átkelőket a térségben, miután az orosz csapatok március 4-én a jelentések szerint leromboltak egy hidat a térségben. Az ISW értékelése szerint az ukrán egységek valószínűleg visszaszorították az orosz alakulatokat Khromovétól azóta, hogy az ukrán vezérkar jelentette a március 1-jei támadásokat, és a pontonhidak létesítéséről szóló jelentések arra utalnak, hogy az ukrán csapatok megerősítik pozícióikat a Khromove közelében lévő kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) körül. Az oroszok talán átmenetileg a Bahmuttól északnyugatra összpontosítják műveleti erőfeszítéseiket, hogy megteremtsék a feltételeket a jövőbeni támadó műveletekhez, amelyek a Khromove körüli megerősített ukrán állások ellen irányulnak, vagy amelyek célja, hogy egy nagyobb átkarolás keretében megkerüljék azokat.

Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoport támadó művelete Kelet-Bahmutban átmeneti taktikai szünetet tart, és továbbra sem világos, hogy a Wagner-csoport harcosai megtartják-e operatív túlsúlyukat a jövőbeni orosz offenzívák során a városban. Nem érkezett jelentés arról, hogy a Wagner-harcosok támadó műveleteket hajtottak volna végre Kelet-Bahmutból a város központi részeibe azóta, hogy az orosz csapatok március 7-én elfoglalták a Bahmutka folyótól keletre fekvő teljes Kelet-Bahmutot. A Wagner-harcosok kilenc hónapon keresztül erős frontális támadásokat hajtottak végre Kelet-Bahmutban, és valószínűleg jelenleg nem állnak készen arra, hogy átkeljenek a Bahmutka folyón Bahmut városközpontjába. A Bahmut keleti részén folytatott frontális támadás valószínűleg jelentős mennyiségű Wagner-személyzetet és erőforrást emésztett fel, bár még nem nyilvánvaló, hogy ez az erőfeszítés okozta-e a Wagner offenzívájának kulminálódását magán Bahmuton belül. Szerhij Cserevaty, az Ukrán Keleti Erők Csoportosításának szóvivője március 9-én kijelentette, hogy a közelmúltban egyre több, meg nem nevezett orosz légi és gépesített erősítés érkezett Bahmutba. A megnövekedett számú hagyományos orosz haderő érkezése a térségbe arra utalhat, hogy az orosz hadsereg újabb hagyományos csapatokkal kívánja ellensúlyozni a Wagner offenzívájának esetleges kulminációját Bahmutban. A Wagner-csoport harcosai átmeneti taktikai szünetet is tarthatnak, hogy megvárják ezeket a hagyományos orosz erősítéseket és feltöltődjenek a Bahmut központi részén végrehajtandó drasztikus hadműveletek előkészítése céljából.

Az orosz hadsereg valószínűleg a Vuhledar körüli támadó műveletek folytatására készül, bár a tartós személyzeti- és lőszerproblémák valószínűleg továbbra is akadályozzák az orosz csapatok előrenyomulását. A közösségi médiában március 8-án közzétett felvételeken állítólag a Déli Katonai Körzet 58. Összfegyvernemi Hadserege 136. Motorizált Lövészdandárjának személyzete látható, amint több tüzérségi lőszert kér az orosz katonai parancsnokságtól, mielőtt leváltják a Csendes-óceáni Flotta 155. tengerészgyalogsági dandárját Vuhledar közelében, és szárazföldi támadásokat hajtanak végre a térségben. A 155. haditengerészeti gyalogosdandár jelentős részét szenvedte el azoknak a katasztrofális veszteségeknek, amelyeket az orosz hadsereg a Vuheldar elfoglalására irányuló háromhetes februári csúcspontú offenzívában szenvedett el, és a jelentések szerint legalább hétszer újjáalakult az ukrajnai orosz invázió kezdete óta. Az orosz hadsereg a 136. motorizált lövészdandárt forgathatja be a súlyosan leromlott alakulat helyettesítésére a Vuhledar melletti offenzívák felújításának reményében, bár ez az egy az egyben történő csere nem jelenti az oroszok megerősítését ebben az erőfeszítésben. A 136. motorizált lövészdandár személyzete részletezte, hogy takarékoskodniuk kell a tüzérségi lőszereikkel, mivel az orosz hadsereg a tüzérségi lövedékek többségét a Bahmut körül harcoló erőkhöz küldi. A 136. motorizált lövészdandár valószínűleg nem fogja elérni azokat a taktikai előrelépéseket Vuhledar közelében, amelyeket a 155. tengerészgyalogsági gyalogosdandár, a 40. tengerészgyalogsági gyalogosdandár és más orosz alakulat sem tudott elérni, miután hónapokig készültek az offenzívák megindítására ebbe az irányba. A térségben lévő más egységek valószínűsíthető leépülése, a jelentős felszerelésveszteségek és a jelentett folyamatos tüzérségi korlátozások valószínűleg megakadályozzák az orosz csapatokat abban, hogy jelentős taktikai előnyöket biztosítsanak, ha úgy döntenek, hogy folytatják az offenzívákat a térségben.

Az orosz hadseregen belüli belső dinamika vezethet a Vuhledar melletti veszteséges offenzívák esetleges folytatásához, amelyek kevés operatív hasznot ígérnek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter állítólag utasította Rusztam Muradov vezérezredest, a Keleti Katonai Körzet (EMD) parancsnokát, hogy mindenáron foglalja el Vuhledart, hogy ezzel eloszlassa az orosz védelmi minisztériumban széles körben elterjedt kritikát az előrehaladás hiánya és a Vuhledar térségében elszenvedett jelentős veszteségek miatt. Sojgu nemrég látogatást tett Muradovnál a nyugati Donyecki Területen, valószínűleg azért, hogy felmérje a Vuhledar-offenzíva életképességét, valamint Muradov további szerepét az EMD parancsnokaként. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Muradovnak új ember- és felszerelési tartalékokra lenne szüksége ahhoz, hogy végrehajtsa Shoigu bejelentett utasításait, és a 155. haditengerészeti gyalogosdandár egy az egyben történő lecserélése a 136. motorizált lövészdandárra nem képviseli a valószínűleg szükséges erősítés jelentős részét. Még mindig nem világos, hogy Sojgu úgy döntött-e, hogy biztosítja-e Muradovnak az offenzívák folytatásához szükséges erőforrásokat, de Muradov dönthet úgy, hogy ettől függetlenül folytatnia kell az offenzív műveleteket, hogy bizonyítsa alkalmasságát az EMD parancsnokaként. Az ISW becslése szerint az orosz csapatoknak a Vuhledar körüli jelenlegi frontvonaltól több mint 24 km-t kellene előrenyomulniuk ahhoz, hogy ez az offenzíva támogassa a Donyecki Területen máshol folyó műveleteket, ami olyan mértékű előrenyomulás, amelyet az orosz hadsereg az ukrajnai teljes körű invázió első hónapjai óta nem ért el. A Vuhledar körüli, nagy veszteségekkel járó offenzívák folytatása a már amúgy is leépített csapatok rossz elosztásával járna egy egyre értelmetlenebb műveleti erőfeszítéshez, de Muradov személyes motivációi miatt az orosz egységek a térségben mégis újraindíthatják ezeket a műveleteket.

Az orosz hatóságok valószínűleg önkéntes alapú katonai alakulatokat hoznak létre az orosz állami tulajdonú energetikai vállalatok égisze alatt, hogy megosszák a felelősséget és az elszámoltathatóságot az egységek irányításáért, enyhítsék a nemzeti költségvetésre és a regionális költségvetésekre rótt terheket, és igénybe vegyék e szervezetek pénzügyi forrásait. A BBC március 9-én arról számolt be, hogy az orosz adóhivatal bejegyezte a zaporizzsjai székhelyű Szudoplatov önkéntes zászlóaljat az orosz jogi személyek nyilvántartásába, így a zászlóalj állami egységgé vált. A BBC hozzátette, hogy az orosz adóhivatal ugyanazon a címen jegyezte be a zászlóaljat, mint a Tavria-Energo és az Állami Gabonaüzemeltető állami tulajdonú vállalatokat. A bejegyzés összefüggésben állhat a Kreml azon kialakulóban lévő törekvésével, hogy a Gazprom leányvállalatának, a Gazprom Nyeftnek az orosz harcászati hadsereg tartalékos egységeihez (BARS) hasonló, állami irányítás alatt álló fegyveres alakulatot hozzon létre. Az energiavállalatok alá jogilag beágyazott, állami irányítású katonai alakulat létrehozása lehetővé tenné a Kreml számára, hogy csökkentse az orosz védelmi minisztériumra és a regionális közigazgatásra nehezedő logisztikai terheket, egyértelmű felelősséget delegáljon a toborzásért, önkénteseket toborozzon további szövetségi finanszírozás lekötése nélkül, és fedezetet nyújtson a Wagner-csoport magán katonai vállalat (PMC) korlátaival szemben. Az a döntés, hogy a Szudoplatov-zászlóaljat a Tavria-Energo közelében jegyzik be, amely szervezet a Gazprommal ellentétben nem szerepel az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának szankciós listáján, további pénzügyi ösztönzőket jelenthet, mivel a Tavria-Energo segíthet a Szudoplatov-zászlóaljnak megkerülni azokat a pénzügyi akadályokat, amelyekkel a Gazprom Nyefthez kapcsolódó önkéntes alakulatnak szembe kellene néznie.


A transznisztriai megszálló kormány azzal vádolta az ukrán kormányt, hogy a transznisztriai elnök megölésére irányuló összeesküvést tervez, valószínűleg az ukrán állam hitelességének csorbítására és Moldova destabilizálására irányuló, folyamatban lévő orosz információs műveletek részeként. A Dnyeszteren túli megszállási övezet biztonsági szolgálatainak minisztériuma március 9-én hat személyt, köztük ukrán állampolgárokat és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) személyzetét vádolta meg azzal, hogy merényletet terveztek a Dnyeszteren túli megszállás vezető tisztségviselői és Vadim Krasznoszelszkij megszálló vezető ellen. Az SBU kijelentette, hogy a Dnyeszteren túli hatóságok vádja a Kreml információs provokációja. Az ISW korábban beszámolt az orosz információs erőfeszítések fokozódásáról, amelyek célja Moldova destabilizálása, sőt, Dnyeszteren túli területek bevonása a háborúba. A Kreml a közelmúltban a Brjanszki Területen történt állítólagos határátlépésekkel is megpróbálta aláásni Ukrajna hitelét.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az orosz hadsereg végrehajtotta a 2023-as év legnagyobb rakétacsapását Ukrajna ellen, ám valószínűleg csak az orosz állami propagandacélok előmozdítása érdekében.
   • Az orosz csapatok valószínűleg előrenyomultak Bahmut északnyugati részén, a térségben valószínűleg megnövekedett ütemű orosz támadó műveletek közepette.
   • Úgy tűnik, hogy a Wagner-csoport támadó művelete Bahmut keleti részén átmeneti taktikai szünetet tart, és továbbra sem világos, hogy a Wagner-csoport harcosai megtartják-e operatív túlsúlyukat a jövőbeni orosz offenzívákban a városban.
   • Az orosz hadsereg valószínűleg a Vuhledar körüli támadó műveletek folytatására készül, bár a tartós személyzeti és lőszerproblémák valószínűleg továbbra is akadályozni fogják az orosz csapatokat az előrenyomulásban.
   • Az orosz hadseregen belüli belső dinamika vezethet a Vuhledar melletti költséges offenzívák esetleges folytatásához, amelyek kevés operatív hasznot ígérnek.
   • Az orosz hatóságok valószínűleg formalizálják az önkéntes alapú katonai alakulatokat létrehozó és kooptáló struktúrákat az állami tulajdonú energiaipari vállalatok égisze alatt az elszámoltathatóság megosztása, a nemzeti költségvetésre nehezedő terhek csökkentése és a szankciók elkerülése érdekében.
   • A transznisztriai megszálló kormány az ukrán kormányt egy állítólagos terrorista összeesküvésben való részvétellel vádolta meg, valószínűleg az ukrán hitelesség csorbítására és Moldova destabilizálására irányuló orosz információs műveletek részeként.
   • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonalon.
   • Az orosz csapatok folytatták a támadó műveleteket Bahmutban és környékén, de nem hajtottak végre forduló hadműveletet, illetve nem vették körül vagy zárták körbe a várost.
   • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Donyeck város külterületén és Vuhledar közelében.
   • Az orosz csapások 10 órára teljesen lekapcsolták a Zaporizzsjai területen található Enerhodarban lévő Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP) minden külső áramforrásról.
   • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz megszálló hatóságok 2023 tavaszán mozgósítási hullámra készülnek Donyeck és Luhanszk területének megszállt területein, amelybe 2006-ban született férfi tizenévesek is bekerülhetnek.
   • Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek orosz politikai és bürokratikus rendszerbe való integrálására irányuló erőfeszítéseket.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az orosz hadsereg március 9-én folytatta a szárazföldi támadásokat a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen hadműveleteket hajtottak végre Hrianykivka (Szvatove városától 54 km-re északnyugatra), Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) és Spirne (Kreminnától 25 km-re délkeletre) irányában. Szerhij Hajdaj, Luhanszk ukrán területi vezetője arról számolt be, hogy Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) továbbra is vitatott, és a település ellenőrzése gyakran változik, valamint hogy az orosz egységek visszavonultak a Cservonopopivka melletti előretolt állásokból, hogy újjáépüljenek. Hajdaj azt is kijelentette, hogy az orosz alakulatok ritkábban támadnak Szvatove közelében, mint a front más területein. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok Kreminnától északnyugatra, Ploscsanka (16 km északnyugatra) és a Zsuravka-szakadék (18 km északnyugatra) közelében harcoltak. Egy másik milblogger azt állította, hogy az orosz egységek Kreminnától délre, Fedorivkától (33km délnyugatra) Veszele (31km délre) felé próbálnak előrenyomulni, és földi támadásokat hajtottak végre Vjimka (26km délre) és Spirne (25km délkeletre) közelében. A milblogger arról is beszámolt, hogy az orosz csapatoknak a több hetes offenzív műveletek ellenére sem sikerült előrenyomulniuk Bilohorivka közelében.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg március 9-én folytatta a támadó hadműveleteket Bahmutban és környékén, de nem fejezte be a város bekerítését vagy körülzárását. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bahmut közelében, 11 km-en belül északnyugatra Bahmuttól Orikhovo-Vasziljevka és Dubovo-Vasziljevka közelében, valamint 15 km-en belül délnyugatra Bahmuttól Ivanivszke és Olekszandro-Sultyine közelében. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai teljesen elfoglalták Dubovo-Vasziljevkát (6 km-re északnyugatra Bahmuttól), és a március 9-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a Wagner-erők valószínűleg elfoglalták a települést. Prigozsin hozzátette, hogy Dubovo-Vasziljevka külterületén folynak a harcok. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-harcosok és a hagyományos orosz erők közösen elfoglalták Orikhovo-Vasziljevka települést (11 km-re északnyugatra Bahmuttól), bár az ISW nem észlelte ezen állítások vizuális megerősítését. A március 8-án közzétett geolokációs felvételek azt jelzik, hogy az orosz egységek csekély előnyöket szereztek Dél-Bahmutban a T0513-as országút mentén. Orosz milbloggerek azt állították, hogy Wagner-harcosok támadásokat hajtottak végre Bahmut nyugati részei felé, Bohdanivka közelében (Bahmuttól 5 km-re nyugatra), Bahmut északi részein Jahidne felől (Bahmuttól 2 km-re északra), és Bahmut déli részein Opitnye felől (Bahmuttól 2 km-re délre). Az orosz milblogger azt is állította, hogy az ukrán csapatok ellentámadásokat hajtottak végre Bahmut keleti részén.


Az orosz hadsereg március 9-én folytatta a támadó hadműveleteket Donyeck város külterületén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Avdiivka közelében; Avdiivkától 9 km-en belül északra Kamjanka és Krasznohorivka közelében; és Avdiivkától 36 km-en belül délnyugatra Szjeverne, Pjervomajszke, Nevelszke, Marinka és Novomikhailivka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok áttörték az ukrán védelmet Szjeverne közelében (7km Avdiivkától nyugatra) Opitnye (3km Avdiivkától délre) irányából. Egy neves orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán alakulatok visszavonultak az Avdiivkától délre lévő állásokból az Avdiivka ipari övezetében lévő megerősített állásokba. A milblogger azt állította, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadtestének elemei elfoglalták Veszelét (Avdiivkától 7 km-re északra), bár a milblogger azt állította, hogy az alakulat egy korábbi Donyecki Népköztársaság (DNK) népi milícia-alakulat, és ezért lehet, hogy a DNK 1. hadtestére gondolt. Egy másik milblogger azt állította, hogy az orosz erők elvágták a H-20-as autópálya egy szakaszát Veszele közelében, és Olekszandropil irányában (Avdiivkától 17 km-re északra) támadtak.

Az orosz hadsereg március 9-én helyi támadásokat hajtott végre Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra). Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Vuhledar közelében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az ukrán tüzérség március 9-én valószínűsíthetően HIMARS csapást mért egy orosz szállítási csomópontra a Donyecki Területen található Volnovakhában. Az orosz megszálló hatóságok azzal vádolták az ukrán hadsereget, hogy csapást mért egy autószállító vállalkozás ellen Volnovakhában (Mariupoltól északra, az N20 és a T0509 kereszteződésénél), és a geolokációs felvételek súlyos károkat mutatnak az épületben és néhány autóbuszban. Orosz források szerint a csapás 10 polgári autóbuszt semmisített meg. A Wagner-csoport erői állítólag autóbuszokat használtak a Wagner személyzetének dél-ukrajnai szállítására, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.


Az orosz csapások március 9-én 10 órára teljesen lekapcsolták a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP) a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarban minden külső áramforrástól. Az ukrán Enerhoatom atomenergetikai szolgáltató arról számolt be, hogy a ZNPP teljes áramkimaradásba került, így az erőmű kénytelen volt a tartalék dízelgenerátorokra támaszkodni, hogy fenntartsa a ZNPP alapvető funkcióit. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hangsúlyozta, hogy 2022 novembere óta ez az első alkalom, hogy a ZNPP teljes külső áramellátása megszűnt, és a hatodik alkalom a ZNPP történetében. 2022, Ukrajna 2022-es orosz megszállása előtt a ZNPP még soha nem veszítette el teljes áramellátását. Grossi csalódottságának adott hangot amiatt, hogy önelégülten hagyta, hogy a ZNPP biztonsági helyzete romoljon, és azonnali elkötelezettséget követelt a ZNPP védelmére.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok valószínűleg fokozzák a toborzási erőfeszítéseket a megszállt ukrán területeken. Ukrán tisztviselők március 9-én jelentették, hogy az orosz megszálló hatóságok 2023 tavaszán mozgósítási hullámra készülnek Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területein, és hogy a helyi katonai toborzó tisztek április 1-jéig az oktatási intézményektől a 2006-ban született fiúk névsorának benyújtását kérték. Az ISW március 6-án jelentette először, hogy ukrán tisztviselők megfigyeltek olyan eseteket, amikor a megszálló hatóságok 2006-ban született férfi tizenéveseket regisztráltak. Jevheny Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője március 9-én azt is állította, hogy a megszálló hatóságok megkezdték a „Zaporizzsjai Népi Milícia” („narodnoe opolcsenyije” – nem hadtest, mint a megszállt Donyeck és Luhanszk megyékben), egy állítólagos, jelenlegi és volt Zaporizzsjai Terület lakosaiból álló, teljesen önkéntes tartalékos alakulat létrehozását.


A mozgósított orosz katonák és a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK/LNK) erői közötti súrlódások és a velük szembeni eltérő bánásmód továbbra is panaszokat és nyilvános felhívásokat tesznek közzé. Egy orosz milblogger március 8-án felerősített egy videót, amelyen a kalinyingrádi mozgósított katonákból álló 1004. orosz ezred katonáinak tömege vitatkozik a parancsnokukkal a DNK-erőknek való alárendeltségükről. A katonák azzal vádolták a DNK parancsnokait, hogy megosztják a 1004. ezred elemeit, és szünetek nélkül frontális támadásokra küldik őket. Követelték, hogy az orosz parancsnokok helyezzék vissza őket a területvédelmi erőkhöz – ahogyan azt állítólag orosz tisztviselők ígérték, amikor behívták őket -, és azzal fenyegetőztek, hogy harcot kezdenek vagy tömeges öngyilkosságot követnek el. Egy orosz ellenzéki hírforrás március 8-án közölte, hogy a megszállt Luhanszki és Donyecki Terület mintegy 500 lakosa írt alá egy felhívást Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, amelyben az 50 év feletti luhanszki és donyecki lakosok leszerelését kérik. A lakosok állítólag azzal érveltek, hogy az LNK és a DNK katonáinak ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel kellene rendelkezniük, mint minden orosz állampolgárnak, de az LNK és a DNK erői nem biztosítják a mozgósított Luhanszki és Donyecki Terület katonáinak az orosz hadsereg által biztosított elbocsátási jogokat.

Az orosz hatóságok továbbra is üldözik a mozgósítással és az ukrajnai orosz háborúval szembeni korlátozott orosz ellenállást. Egy államilag támogatott orosz hírügynökség március 9-én jelentette, hogy egy karéliai köztársasági bíróság két hónap börtönbüntetésre ítélt egy 18 éves diákot hazaárulásért, mert a közösségi médiában felhívást tett közzé Ukrajna megsegítésére és az orosz hadsereg céljainak megakadályozására. Az „Oroszország Polgári Szövetsége” orosz ifjúsági aktivista szervezet március 8-án közölte, hogy az orosz biztonsági erők letartóztatták alelnökét, mert állítólag megpróbált szabotálni egy vasutat a karéliai köztársaságbeli Petrozavodszkban.


A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok folytatják az erőfeszítéseket, hogy a megszállt területeket integrálják az orosz politikai és bürokratikus rendszerekbe. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője azt állította, hogy az orosz „Egységes Oroszország” kormányzó politikai párt március 9-én megkezdte a megszállt Luhanszki Területen az előzetes szavazásra jelöltként való regisztrációhoz szükséges dokumentumok elfogadását. Az Egységes Oroszország luhanszki fiókjának titkára és az LNK Néptanácsának elnöke Denisz Mirosnyicsenko az első regisztrált jelölt az előzetes szavazásra a megszállt Luhanszki Területen. Mirosnyicsenko azt állította, hogy a megszállt Luhanszki Terület lakosai április 27-ig nyújthatják be a jelölési dokumentumokat. Pasecsnik azt állította, hogy az Egységes Oroszország az előzetes szavazás eredményei alapján Luhanszk városában az LNK Néptanácsának képviselőjelöltjei és a városi tanács képviselői számára jelöltlistákat állít majd a végleges szavazáshoz, egy meg nem határozott időpontban.

Az orosz tisztviselők továbbra is meghatározzák a szeptemberi helyhatósági választások feltételeit a megszállt területeken. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási közigazgatás vezetője március 9-én azt állította, hogy orosz illetékesek létrehoztak egy regionális választási bizottságot a megszállt Herszon területen, amely megkezdte a munkát a megszállt területeken a területi választási bizottságok megalakítására. Szaldo azt is állította, hogy a megszállt Herszoni Területen 2023 szeptemberében tartanak választásokat a herszoni megszállási törvényhozási közigazgatás képviselői számára.


Az orosz megszálló hatóságok fokozzák a szűrési intézkedéseket és a bűnüldözési erőfeszítéseket a megszállt területeken, valószínűleg válaszul a folyamatos ukrán partizántevékenységre. Az Ukrán Ellenállási Központ március 9-én arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megbízta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy javítsa a „terrorizmus elleni rendszert” a helyszínen, és fokozza az ukrán partizánok elleni munkát. Szerhij Hlan, Herszon terület ukrán katonai közigazgatási tanácsadója március 8-án kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok fokozzák a biztonsági intézkedéseket a megszállt Herszon terület ellenőrző pontjain. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszálló vezetője március 9-én bejelentette, hogy aláírta a megszállt Herszoni Terület összes ellenőrző pontja ellenőrzésének megerősítésére vonatkozó parancsot, a „terrorizmus” fenyegetésére hivatkozva indokolva a szűrési intézkedések fokozását. Szaldo azt állította, hogy a hatóságok a megszállt Zaporizzsjai, Luhanszki és Donyecki területeken hamarosan hasonló intézkedéseket vezetnek be. Szaldo azt is állította, hogy az orosz Belügyminisztérium területi és regionális kirendeltségeinek tisztviselői genetikai kutatásra szolgáló rendőrségi laboratóriumot nyitottak a megszállt Herszon területen. Szaldo szerint a laboratórium megkezdte a bűncselekmények helyszínén hagyott bizonyítékok vizsgálatát, és hangsúlyozta azokat a várakozásokat, hogy a laboratórium jelentős hatással lesz a bűncselekmények elkövetőinek azonosítására.

Az orosz hatóságok továbbra is erőszakkal evakuálják az ukrán gyermekeket Oroszországba. A „Mentsük meg Ukrajnát” alap vezetője, Myroslava Kharcsenko március 9-én kijelentette, hogy március 7-én 38 gyermek tartózkodott Bahmutban, de március 9-én már csak 19 gyermek maradt, és kijelentette, hogy az oroszok ismeretlen számú gyermeket evakuáltak erőszakkal Oroszországba. Kharcsenko azt is kijelentette, hogy az orosz erők drónokkal célba veszik azokat a buszokat, amelyek ukrán gyermekeket evakuálnak a megszállt területek harci területeiről, és emlékeztetett arra, amikor az orosz csapatok aknatűz alá vették a mozgó evakuációs buszokat, amelyekben gyermekek voltak.


Jelentős tevékenység Belaruszban:

Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) március 9-én jelentette, hogy Oroszország március 11-re nagyszabású provokációt tervez az ukrán-belarusz határon, hogy hamisan úgy állítsa be az ukrán hadsereget, mint amely a belarusz kritikus infrastruktúrát fenyegeti. A GUR hangsúlyozta, hogy az ukrán alakulatok nem folytatnak műveleteket belarusz területen.

Ennyi harctéri és egyéb hír jutott mára, sajnos ma egy rádiófelvétel miatt nem is lesz második rész, holnap folytatom a krónikát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!