Szele Tamás: Flottabővítések és emberrablások


Az iráni rendszer rá kell jöjjön arra, hogy a nők jogainak súlyos megsértését már nem tudja elintézni pusztán beszéddel, jóllehet próbál ragaszkodni ehhez az eszközhöz. A hidzsáb akkor is kényelmetlen és kínos viselet, ha dicsérik, ha vallási fontosságot tulajdonítanak neki, de az oktatási és munkahelyi numerus clausus alkalmazása egyenesen kimagyarázhatatlan.

Az isklai mérgezésekről nem is szólva. És nem csak a nők elégedetlenek, hanem mindenki, a rial átmeneti és enyhe erősödése ellenére is. Ebben közrejátszik a kétségbeejtő ellátási helyzet, az élelmiszer-infláció, a nemzeti ünnepek állami ellenőrzés alá helyezése és egyáltalán, az általános, az élet minden területére kiterjedő válság. Mindeközben az iráni kormány mivel foglalkozik? A Forradalmi Gárda hadiflottáját bővíti, nem is kis mértékben, és szíriai befolyást próbálja növelni, mint a „térség középhatalma”.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni rendszer valószínűleg úgy ítéli meg, hogy elveszíti az iráni nőkért folytatott kulturális kampányát. Az iráni nők a jelentések szerint rendszeresen szembeszállnak a kötelező hidzsábtörvénnyel a nagyvárosi területeken a nyilvánosság előtt, annak ellenére, hogy az iráni vezetők többször is hangsúlyozták a hidzsáb követelményének betartását. A Bloomberg egy teheráni hölgy megkérdezése után március 8-án arról számolt be, hogy Teherán egyes részei Isztambulra, Dubajra és Bejrútra hasonlítanak, ahol a közterületeken fátyolos és fátyol nélküli nők egyaránt jelen vannak. Azok az iráni nők, akik nem hajlandók a nyilvánosság előtt fátylat viselni, azt hihetik, hogy a rendszer nem fog erőszakosan fellépni velük szemben, mert fél a közfelháborodás kiújulásától. Számos női csoport – köztük néhányan fátyol nélküli nők is – tüntetéseket szerveztek március 8-án Irán különböző városaiban a nemzetközi nőnap alkalmából, ráadásul az ő folyamatos bátorságuk aláhúzza, hogy sok iráni nő továbbra is eltökélt a rendszerrel való szembeszegülésben, és a Mahsa Amini tiltakozó mozgalom 2023. januári csúcspontja óta sem veszítettek önbizalmukból.

A rendszer ugyanakkor eltökélt abban, hogy kulturális kampányát az indoktrinációs erőfeszítések fokozásával győzelemre vigye. Ebrahim Raisi elnök március 9-én két beszédet is tartott, amelyekben hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni az iráni társadalom nyugatiasodását. Raisi egy tizenéves lányokkal tartott szociokulturális összejövetelen kijelentette, hogy a rendszernek meg kell védenie az iráni fiatalokat a Nyugat „kulturális vulgaritásától”. Ettől függetlenül is elnökölt március 9-én egy társadalomra összpontosító találkozón, amelyen azt állította, hogy az iráni lányok és nők a hidzsábot „biztonságteremtő prioritásnak” tekintik. Raisi ezen megjegyzései két friss példát jelentenek arra, hogy az iráni vezetők szinte folyamatosan hangsúlyozzák a hidzsábtörvény és a fiatalok indoktrinálásának fontosságát. Az iráni tisztviselők gyakran próbálják úgy beállítani a kötelező hidzsábot, mint olyan intézkedést, amely megvédi a nőket a bűnöktől és ártalmaktól – például a lealacsonyodástól, a prostitúciótól és az erkölcsi korrupciótól –, amelyek a tisztviselők szerint Nyugaton burjánzanak. Raisi szerint a „magyarázó dzsihád” – az a rezsimelmélet, amely szerint a lakosság ideologizálása növeli a politikai berendezkedés közvélemény általi támogatását – a legjobb módja annak, hogy megakadályozza a női lakosság elvesztését a nyugati értékek miatt.

Raisi és a rendszer más vezetői inkább az iráni nők bekebelezésére összpontosítanak ahelyett, hogy az iráni nép valódi aggodalmaival foglalkoznának. Raisi március 9-én kijelentette, hogy „a rendszernek nincs kétsége afelől, hogy azok a nők és lányok, akik büszkévé tesznek minket, és akiket az iszlám forradalom iskolájában neveltek, a legnagyobb támogatást és tiszteletet fogják élvezni.” Ez a kijelentés aláhúzza Raisi elszakadását a lakosságtól, mert miközben ünnepli azokat, akiket sikeresen indoktrináltak, nem említi azokat a vegyi támadásokat, amelyek a közelmúltban sújtották Irán oktatási rendszerét. A kötelező hidzsábtörvényt betartó lányok és nők dicsérete azt sugallja, hogy azok, akik nem tartják be, szégyent hoznak a rendszerre, és ez a kijelentés valószínűleg elidegeníti azokat a nőket és lányokat, akik kulturálisan nem igazodnak a rendszerhez. Bár Raisi korábban is tett már hasonlóan hangzatos nyilatkozatokat, ezek a kijelentések különösen megdöbbentőek, mivel Raisi csak egy nappal a nemzetközi nőnap után tette őket. A rendszer azon törekvését tükrözik, hogy a nők tényleges védelmezőjeként tüntesse fel magát azoktól a veszélyektől és ártalmaktól, amelyek állítása szerint a nyugati társadalmakban élő nőket fenyegetik, annak ellenére, hogy a rendszer maga is atrocitásokat követett el saját női és lányai ellen.

Úgy tűnik, hogy több tiltakozó csoport is megpróbál szembeszállni a rendszer arra irányuló erőfeszítéseivel, hogy a közelgő nemzeti ünnepek előtt biztonságossá tegye Iránt. A Teherán, Mashhad és Zanjan városokat, valamint Khuzestan tartományt képviselő szomszédsági ifjúsági csoportok március 13-15-re országos tüntetésekre hívtak fel a március 15-i Chahar Shanbeh Souri-ra, a nagy nemzeti ünnepre. A tiltakozás szervezői közvetlenül azután terjesztették a felhívásokat, hogy a rendszer biztonsági szolgálatai jelezték, hogy a Chahar Shanbeh Souri és a Nowrouz (a perzsa újév ünnepe) idején mozgósítani fognak az ország biztonságának érdekében, amint arról a CTP korábban beszámolt. A tiltakozás szervezői részben talán a kormány megerősített biztonsági intézkedéseire reagálnak. A tüntetésekre való felhívások némelyike még Ahmad Reza Radan dandártábornok, a rendfenntartó erők parancsnoka március 7-i fenyegető nyilatkozatát is tükrözi. Radan kifejezte a LEC hajlandóságát, hogy letartóztatja azokat, akik az ünnepségek alatt „törvények felett” viselkednek, és figyelmeztette a szülőket, hogy felelősségre fogják vonni őket gyermekeik tetteiért, hogy elrettentse a nagy gyülekezéseket a Chahar Shanbeh Souri alatt. A LEC parancsnoka továbbá bejelentette, hogy az ünnepségek nem lesznek megengedettek „a városi tereken”, és azokat „a városrészekre és sikátorokra” kell korlátozni. A Teheráni Szomszédságok Ifjúsági Csoportja ezzel szemben arra szólította fel a tüntetőket, hogy a Chahar Shanbeh Souri előtti napokon és azon belül is a város főterein és utcáin gyűljenek össze. Bár más tiltakozó csoportok nem hivatkoztak ilyen nyíltan Radan nyilatkozatára, a Chahar Shanbeh Souri idején történő nagyszabású gyülekezésekre való felhívásuk célja, hogy szembeszálljanak a kormánnyal, amely az ünnepek alatt megpróbálja biztonságossá tenni Iránt.

A tiltakozó csoportoknak sokkal óvatosabbnak kell lenniük az elkövetkező időszakban, amikor tüntetéseket terveznek és azokon részt vesznek. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy hálózataikat az állami biztonsági szolgálatok jelentősen megzavarják egy erősen titkosított környezetben. A rendszer még mindig megakadályozhatja a tüntetések megvalósulását, különösen mivel a biztonsági erők fokozzák jelenlétüket a nagyobb városi központokban, és folytatják fenyegető retorikájukat és a tüntetők letartóztatását. Mindazonáltal figyelemre méltó, hogy a tiltakozó csoportok elég bátrak voltak ahhoz, hogy kezdetben megkérdőjelezzék a rendszernek az ünnepekkel kapcsolatos, biztonságra törekvő hozzáállását.

A CTP az elmúlt napokban nem figyelt meg mérgezéseket, ami összhangban van a támadások számának az elmúlt héten tapasztalt folyamatos csökkenésével. A támadások megszűnése a rendszer egyre inkább titkosított retorikáját és fellépését követi. A támadások megszűnése lehet a rendszer fokozott biztonsági intézkedéseinek eredménye, de ha ez így van, akkor felmerül a kérdés, hogy a hatalom miért nem hozott ilyen intézkedéseket sokkal korábban, vagy legalábbis a március 4-én kezdődött mérgezések jelentős megugrása után. A támadások számának csökkenését az is magyarázhatja, hogy az iskolák szerdától péntekig hosszú hétvégén zárva voltak. Másrészt számos vegyi támadás célpontjai nem iskolák voltak, és nem iskolások, hanem más demográfiai csoportok, így a hosszú hétvége önmagában nem vezethetett az incidensek teljes megszűnéséhez. Ha sem a hosszú hétvége, sem a rendszer biztonsági válaszlépéseinek tökéletes hatékonysága nem magyarázza a támadások megszűnését, akkor a támadások megszűnésének oka éppoly homályos marad, mint az elkövetők személye.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az iráni rendszer valószínűleg úgy értékeli, hogy az iráni nőkért folytatott kulturális kampányát elveszíti. A hatalom azonban eltökélt abban, hogy az indoktrinációs erőfeszítések fokozásával megnyerje kulturális kampányát. Ebrahim Raisi elnök és más állami vezetők inkább az iráni nők bekebelezésére összpontosítanak, mintsem hogy az iráni nép valódi aggodalmaival foglalkozzanak.
   • Úgy tűnik, hogy több tiltakozó csoport megpróbálja megkérdőjelezni a rendszer azon erőfeszítéseit, amelyek Irán biztonságossá tételére irányulnak a közelgő nemzeti ünnepek előtt.
   • Legalább egy tüntetés zajlott.
   • Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter külön-külön találkozott magas rangú szíriai és török tisztviselőkkel a következő hetekben Moszkvában tervezett szíriai-törökországi normalizációs tárgyalások előtt.
   • Egy OSINT Twitter-fiók március 9-én műholdas képeket tett közzé egy iráni horizont feletti radarrendszerről, amelyet állítólag egy meg nem határozott szíriai helyre telepítettek.
   • Az iraki parlament elhalasztotta a szavazást a síita koordinációs keretrendszer által támogatott választási törvényről.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Március 9-én egy tartomány egyik városában legalább egy tüntetésre került sor. A CTP alacsony megbízhatósággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés zajlott a következő helyszínen:

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Rendszerellenes jelszavakat skandáló egyének a metróban.

Külpolitika és diplomácia:

Ebrahim Raisi elnök március 8-án telefonbeszélgetést folytatott Mohammad Shia al Sudani iraki miniszterelnökkel. A hivatalos iráni és iraki közlések szerint gazdasági együttműködésről és biztonsági kérdésekről tárgyaltak.

Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter külön találkozott magas rangú szíriai és török tisztviselőkkel a következő hetekben Moszkvában tervezett szíriai-törökországi normalizációs tárgyalások előtt. Abdollahian Ankarában találkozott Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel, és március 8-án azt mondta a török médiának, hogy Teherán aktív szerepet kíván játszani az Ankara és Damaszkusz közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló, közelgő, orosz vezetésű tárgyalásokon. Abdollahian találkozott Latakia tartomány kormányzójával, Amer Hilallal Latakiában, valamint Bashar al Assad szíriai elnökkel és Faisal Miqdad külügyminiszterrel Damaszkuszban március 9-én.


Abdollahian március 9-i látogatása a legújabb eleme annak a nagyobb iráni erőfeszítésnek, amely az Asszad-rezsimmel való tárgyalási feltételek meghatározására irányul a moszkvai találkozók következő fordulója előtt. A CTP az elmúlt hetekben szokatlanul gyakori iráni diplomáciai látogatásokat figyelt meg Szíriában, valószínűleg ennek az erőfeszítésnek a támogatására. Teherán valószínűleg az iráni érdekeknek kedvező módon próbálja alakítani az Ankara-Damaszkusz normalizációs tárgyalásokat. Ezek: az iráni katonai jelenlét folytatása Északnyugat-Szíriában, a török katonai tevékenység visszaszorítása Észak-Szíriában, vagy esetleg az Aszad-rezsim ellenőrzésének visszaállítása Idlíb tartomány felett.

Gazdasági ügyek:

Az iráni riál a március 8-i 513 000 riálról egy amerikai dollárhoz képest március 9-én 498 000 riál körüli értékre drágult. A riál csaknem 21 százalékkal visszanyerte értékét azóta, hogy február 26-án rekordalacsony szintre, 601 500 riál körüli értékre esett egy dollárhoz képest. A belföldi média az elmúlt napokban a valutaválságról nagyrészt a közelmúltbeli vegyi támadásokra helyezte át az elsődleges hangsúlyt, ami valószínűleg legalábbis egyelőre fékezte a devizába vetett közbizalom csökkenését.

Külső biztonság és katonai ügyek:

Egy OSINT Twitter-fiók március 9-én műholdas képeket tett közzé egy iráni horizont feletti radarrendszerről, amelyet állítólag egy meg nem határozott szíriai helyre telepítettek. A CTP nem tudja megerősíteni ezt az állítást. A CTP korábban már beszámolt arról, hogy iráni magas rangú katonai tisztviselők nyilvánosan tárgyaltak arról, hogy iráni gyártmányú Khordad–15 vagy Bavar–373 légvédelmi rendszereket telepítenének a szíriai hadszíntérre. A CTP március 3-án arról is beszámolt, hogy a Fatemiyoun harcosai – az IRGC Quds Erők afgán síita proxyja – állítólag Iránba utaznak, hogy nem részletezett radarrendszereken való kiképzésen vegyenek részt. Irán talán arra készül, hogy a Fatemiyounokat küldje a légvédelmi rendszerek működtetésére, amelyek telepítéséről iráni magas rangú katonai tisztviselők tárgyaltak. A március 9-i műholdfelvételek egy ilyen terv korai jelzései lehetnek.


Az iraki parlament elhalasztotta a síita koordinációs keretrendszer által támogatott választási törvényről szóló, korábban március 9-re tervezett szavazást. Az iraki parlament jogi bizottsága közleményt adott ki, miszerint felülvizsgálja a független és kisebbségi politikai blokkok által benyújtott módosításokat. A javasolt választási törvény, amelyet Núri al Maliki volt iraki miniszterelnök, a Jogállam Koalíciója támogat, semmissé tenné az arányos képviseletet védő 2019-es választási reformokat, és visszatérne egy olyan választási rendszerhez, amely erősen kedvez a Jogállam Koalíciójának és más nagy pártoknak. Március 5-én Irak-szerte tüntetések törtek ki a síita koordinációs keretrendszer ellen, és a tüntetők azzal fenyegetőztek, hogy ha a választási törvényt szavazásra bocsátják, a tüntetések folytatódnak.

Az Irán által támogatott iraki síita fegyveresek valószínűleg megfélemlítést alkalmaztak, hogy eltávolítsanak egyes kurd tisztviselőket a hivatalukból a Ninewa tartománybeli Tel Kayf körzetben. A Kurd Demokratikus Párt (KDP) parlamenti blokkjának tagjai azzal vádoltak egy ismeretlen „fegyveres csoportot”, hogy fizetett egyeseknek, hogy tiltakozzanak a helyi tisztviselők ellen. A Shafaq március 9-én arról számolt be, hogy ismeretlen fegyveresek lemondásra kényszerítettek több helyi tisztviselőt Tel Kayfban, köztük a körzeti megbízottat, valamint az oktatási, villamosenergia- és önkormányzati vezetőket. Kavin Saeed, a KDP parlamenti képviselője arra figyelmeztetett, hogy meg nem nevezett fegyveres csoportok beavatkozhatnak az alapvető kormányzati ügyintézésbe és szolgáltatásnyújtásba, hogy etnikai feszültségeket szítsanak. A KDP blokk felszólította Mohammed Shia Sudani iraki miniszterelnököt, hogy avatkozzon be és akadályozza meg a további jogsértéseket.

A libanoni Hezbollah-média azt a narratívát népszerűsítette, hogy az USA felelős a közelmúltbeli iráni tüntetésekért. A libanoni Hezbollahhoz (LH) kötődő Al Ahed médiaközvetítő közzétette az LH Központi Tanácsának tagja, Hasszán Bagdadi sejk március 9-én az iráni Qomban tartott, meg nem nevezett vallási tudósokkal folytatott találkozójának jegyzőkönyvét. Az Al Ahed kiemelte Bagdadi figyelmeztetését, miszerint a nyugati és az izraeli hírszerzés arra törekszik, hogy az egész térségben belső zavargásokat szítson, hasonlóan ahhoz, ami állítása szerint Iránban történt. Az Al Ahed az eredeti cikket kizárólag arabul tette közzé, ami arra utal, hogy Bagdadi üzenetét az arab nyelvű közönségnek szánta. Az Al Ahed cikke az Iránnal szövetséges politikai szereplők elleni március 5-i Irak-szerte zajló tüntetéseket követi, ami arra utal, hogy egy esetlegesen összehangolt médiakampányt indítottak az Irán-ellenes tüntetések elrettentésére és lejáratására Irakban és a régió más részein.


Az IRGC haditengerészete március 9-én a Hormozgan tartománybeli Bandar Abbasban tartott ünnepségen üzembe helyezte a Shahid Mahdavi előretolt bázishajót és több tucat rakétaindító rendszerrel felszerelt gyors támadóhajót. Egyes iráni állami médiumok arról számoltak be, hogy az IRGC haditengerészete 95, míg más források 99 szerint gyors támadóhajót kapott. A Shahid Mahdavi állítólag felszíni és felszíni-levegő rakétákkal is felszerelhető, valamint drónokat, gyors támadóhajókat és helikoptereket is fogadhat. Az iráni Hajóépítő és Tengeri Ipari Komplexum (ISIOCO) – amely az állami tulajdonú ipari óriásvállalat, az IDRO tulajdonában van – építette.

Lássuk egy kicsit bővebben ezt a flottabővítést. Az iráni Forradalmi Gárda Haditengerészete bejelentette, hogy egy új óceánjáró hadihajóval és több tucat rakétaindító gyorsnaszáddal bővítette flottáját.

A hajók egy jelentős korszerűsítés részét képezték, megerősítve az ország haditengerészeti flottáját a közelmúlt történetének legsúlyosabb recessziója közepette.

Az IRGC csütörtökön Bandar Abbas kikötővárosban tartott leleplezési ünnepséget, de nem közölte, hogy mennyibe került a projekt.

Az iráni gyártmányú Shahid Mahdavi hadihajó, amelyet egy kereskedelmi hajóból alakítottak át, a flotta megújításának középpontjában áll majd, a 99 Ashura és Tariq gyorsnaszáddal együtt.

A flotta megerősítése az Irán és főellensége, Izrael közötti növekvő feszültségek közepette történik. Irán azt állítja, hogy több fegyvert és radart telepített Izrael fenyegetései nyomán, amely szerint nem zárják ki a katonai erőt, miközben Irán tovább bővíti nukleáris fegyverzetét.

A Mahdavi óceánjáró készen áll a küldetések végrehajtására, minden szükséges felszereléssel és eszközzel, hogy megteremtse a stabilitást a tengereken”

mondta Alireza Tangsiri, az IRGC haditengerészetének parancsnoka.


Tangsiri szerint a 2100 tonnás, 240 méter hosszú és 27 méter széles Shahid Mahdavi 3D-s fázisvezérelt radarral, felszíni és felszíni-felszíni-levegő rakétákkal, valamint rendkívül fejlett távközlési rendszerekkel van felszerelve.

Képes helikopterek, UAV-k, rakétaindítók, valamint rakétavédelmi és radarrendszerek szállítására.

Hozzátette, hogy a gyorsjáratú hajók rakétáinak hatótávolsága 10 és 180 kilométer között van, és szerinte ez az első alkalom, hogy ilyen hajókat ilyen paraméterekkel terveztek.

Hát, érdekes tendenciát mutat az iráni flottafejlesztés: a Mahdavi épp úgy, mint a tegnap említett Makran tankerből átalakított „bázishajó”, ami elsősorban diverzáns akciók támogatására szolgál, viszont igen nagy hatótávolságú mindkettő, akár a Földet is képesek megkerülni, szóval nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy rájöjjünk: állandó fenyegetést jelentek a világ igen sok országára.

Az iráni biztonsági erők pedig megfenyegették a mérgezések elleni tiltakozást támogató tanárokat.

Miközben Iránban továbbra is vegyi támadások érik az iskolákat, az iráni biztonsági szervek fenyegető szöveges üzeneteket küldtek a tanároknak, amelyekben arra figyelmeztették őket, hogy ne támogassák a tiltakozásokat.

Az igazságügyi hatóságok beidézték azokat a tanárokat és aktivistákat is, akik gyűléseket és tüntetéseket szerveztek, hogy kifejezzék aggodalmukat a diákok egészségéért.

A sorozatos mérgezések elleni keddi országos tüntetések során a rendfenntartó erők több városban erőszakosan, könnygázzal támadtak a tanárokra és a szülőkre, miközben többeket letartóztattak.


November 30. óta legalább 297 mérgezésről számoltak be 25 iráni tartomány lányiskoláiban, amikor az első támadás a vallásos Kom városában történt, amelyet feltehetően a rendszer ügynökei követtek el, hogy elnyomják a diákok „nő, élet, szabadság” mozgalom melletti kiállását.

A vegyi támadások nem korlátozódtak az iskolákra, és az elmúlt napokban az egyetemi kollégiumok női hallgatói is célpontok voltak. Eddig közel kétezer diáklányt szállítottak kórházakba és egészségügyi központokba.

Közben folytatódnak a civil-, politikai- és diákaktivisták beidézései és elítélései. Egy nemrégiben lezajlott ügyben a forradalmi bíróság 18 év és három hónap börtönbüntetésre ítélte Samaneh Asghari gyermekjogi aktivistát, amelyből hat év és három hónap végrehajtandó.

Samaneh Asgharit, a Kharazmi Egyetem ipari mérnökhallgatóját október 19-én tartóztatták le egy teheráni tüntetés során.

Leila Hosseinzadeh politikai aktivista és diák szintén tweetelt arról, hogy beidézte őt a hírszerzési minisztérium.

Nemzetközi botrányt kavar a „fogolycserék” ügye, melyeket inkább nevezhetnénk túszejtésnek, ezt két példával tudom illusztrálni. Az első Behnoush Bahraminia esete.

A másfél évvel ezelőtt Iránban eltűnt iráni-kanadai nő családja úgy véli, hogy bebörtönözték, és ő is egyike az iszlám rendszer által fogva tartott, ismeretlen számú kettős állampolgárnak.


Behnoush Bahraminia letartóztatásáról vagy vádemeléséről nincs hivatalos feljegyzés, de a családja azt állítja, hogy két iráni forrás arról tájékoztatta őket, hogy a rendszer „nemzetbiztonságot fenyegető fokozott veszélyessége” miatt tartóztatta le.

Jellemzőek a kettős állampolgárságú túszok ellen felhozott vádak, akiket bírósági eljárás nélkül tartanak fogva, miközben Irán világszerte tárgyalásokat folytat a fogolycserékről, Behnoush a társával együtt Iránba utazott, amikor eltűnt.

Édesapja, Amir Bahraminia a Global Newsnak elmondta, hogy lánya, aki 2013 óta élt Metro Vancouverben, nem politizált. Mint elmondta:

Bajban van. Tudom, hogy Iránban van. Nem hallottam a hangját azóta, és nem is láttam.”

Bahraminia korábban már utazott Iránba, hogy meglátogassa a családját, és nem volt semmi probléma, de a legutóbbi iráni út során, amelyet párjával, Majid (Matthew) Safarival tett, a családja 2021. november 6-án, Teheránban való landolás után elvesztette vele a kapcsolatot.

A szintén iráni-kanadai származású Safariról szintén nem hallott a család Bahraminia letartóztatása óta. Feltételezések szerint lakást akart vásárolni az Irán déli részén fekvő, vitatott Kish-szigeten, amelynek feletti fennhatóságáért az Egyesült Arab Emírségek még mindig küzd.

A kanadai külügyminiszter, Melanie Joly hivatala közölte, hogy a Global Affairs Canada tudomást szerzett az ügyről, és további információkat gyűjt, hogy konzuli segítséget nyújthasson. Más nagy horderejű ügyekkel ellentétben az Iszlám Köztársaság egyelőre nem tett nyilvános bejelentést a helyzetről.


A másik eset azért érdekes, mert Olivier Vandecasteele ügyében már folynak is azok a fogolycsere-tárgyalások, amelyek miatt a segélymunkást koholt váddal elfogták. Annyit tudnunk kell, hogy Olivier Vandecasteele nem akárki: legalább 2006 óta dolgozik nemzetközi humanitárius szervezeteknek, többek között a Médecins du Monde-nak, a Norvég Menekültügyi Tanácsnak (NRC) és a Relief Internationalnak. Dolgozott Indiában, Afganisztánban és Maliban. 2015-ben az NRC iráni műveleteinek igazgatója lett, 2020-ban pedig ugyanezt a szerepet töltötte be Iránban a Relief Internationalnál. Ebben a pozícióban humanitárius segélyeket osztott szét a COVID–19 világjárvány idején. Vandecasteele 2021 júliusáig dolgozott a Relief Internationalnál.

Irán és Belgium külügyminiszterei tárgyalásokat folytatnak egy 40 év börtönre és 74 korbácsütésre ítélt belga segélymunkás sorsáról.

Február végén, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésének alkalmával a belga Hadia Lahbib és az iráni Hossein Amir Abdollahian találkozott, hogy megvitassák Olivier Vandecasteele helyzetét.

A 41 éves Vandecasteele-t tavaly rejtélyes módon „egy barátnője” visszacsalta az országba, majd őrizetbe vették. Úgy vélik, hogy letartóztatásával arra akarták kényszeríteni Belgiumot, hogy engedje szabadon a terrorista bűncselekmények miatt börtönben lévő irániakat.

Egészségi állapota rohamosan romlik, mióta egy éve magánzárkában van, ahol vélhetően hamis kémkedési vádakkal gyanúsítják, ami az iráni túszdiplomáciára jellemző. Emellett 1 millió dolláros pénzbírságot is kiszabtak rá.

Lahbib a zavargások hangos támogatójává vált, miután levágatta a haját, és ezzel szolidaritást vállalt az ország „nő, élet, szabadság” mozgalommal. A külügyminiszterrel folytatott megbeszélései miatt azonban sokan bírálták, mivel a két fél megpróbál hidakat építeni.

Daria Safaie, a belga parlament iráni származású tagja szerdán bírálta a belga külügyminisztert, hogy az Amir Abdollahian-nal való találkozója „helytelen” volt.

Egyszerűen letérdel… és azt üzeni ezzel nekik, hogy ők erősebbek és felsőbbrendűek. Örülnek a térdelésének, és folytatják a túszejtéseket.”

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója, ma csak egy részben.