Szele Tamás: Nőnap hadihajókkal

Iránban különös jelentősége van a Nemzetközi Nőnapnak, és idén nem is feledkezett meg róla sem a kormány, sem az ellenzék. Sőt, maguk az iráni hölgyek sem: ne feledjük, a mostani válság is a lehetetlen és embertelen kötelező hidzsábviselet elleni tiltakozásokkal kezdődött, és Mahsa Amini ártatlan halála váltotta ki az első tömeges tüntetéseket.

Ráadásul közelegnek a nagy nemzeti ünnepek, melyeket a kormányzat „biztosítani” kíván, tehát a biztonsági erők tömeges jelenléte várható az utcákon, tereken, és már megindult a rágalomhadjárat is, ami a diáklányok tömeges mérgezését az ellenzéknek tulajdonítja. A tiltakozások ettől még folynak, bár kicsit kevesebb van, mint régebben, de távolról sem csitult el a tiltakozó mozgalom.

Lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni rendszer megerősítette a CTP korábbi értékelését, miszerint a közelmúltbeli vegyi támadásokat arra használja fel, hogy a nagy nemzeti ünnepek előtt feltételeket teremtsen az ország biztonságossá tételéhez. Ahmad Reza Radan dandártábornok, a rendfenntartó erők parancsnoka március 7-én „egy új év, erős és professzionális rendőrséggel” szlogennel jelentette be egy főhadiszállás létrehozását a közelgő iráni újévi ünnepségek irányítására. Bár a rendfenntartó erők parancsnoksága (LEC) évente szervez ilyen főhadiszállásokat, a retorika, amelyet Radan az idei ünnepségek megvitatásakor használt, nagy hangsúlyt helyezett a biztonságra és a tüntetőkkel való szembeszállásra.

Radan március 7-én kijelentette, hogy a LEC nem fogja megengedni a polgároknak, hogy a perzsa naptár utolsó szerdáján, a „városi tereken” ünnepeljék a Chahar Shanbeh Sourit – a Nowrouz – az iráni újév ünnepét megelőző fesztivált. Hozzátette, hogy az ünnepségeknek „a városrészekre és sikátorokra” kell korlátozódniuk. Ez azt jelzi, hogy a rendszer igyekszik távol tartani az ünnepet a városközpontoktól, ahol a rendszerellenes tüntetők jellemzően nagy demonstrációkra gyűlnek össze. Iráni tisztviselők többször is könnyen izgathatónak minősítették a fiatalokat, akik a közelmúltbeli Mahsa Amini tüntetések egyik fő demográfiai csoportját alkották. Radan hallgatólagosan arra is figyelmeztette a szülőket, hogy ellenőrizzék gyermekeiket, kijelentve, hogy „a családoknak a gyermekeik közelében kell maradniuk” az ünnepek alatt, és „szemmel kell tartaniuk gyermekeik lelkesedését.” Ez arra utal, hogy a hatalom igyekszik meggyőzni a szülőket: tartsák vissza gyermekeiket a tüntetéstől.

A rendszer fenyegető magatartása egyelőre nem riasztotta el a tiltakozó tevékenységet, és nem is hallgattatta el a lakosságot, hogy némán engedelmeskedjen, bár az ünnepekig bármelyik hatást elérheti. A tiltakozó tevékenység március 8-án is folytatódott, bár nem olyan széles körben, mint a március 7-i tüntetéseken. A tiltakozó csoportok március 15-re országos tüntetésekre hívtak fel. Mind a tiltakozó csoportoknak, mind az egyéni résztvevőknek sokkal óvatosabbnak kell lenniük az elkövetkező napokban és hetekben, amikor tüntetéseket terveznek és azokon részt vesznek. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy azonosítják és elfogják őket egy erősen ellenőrzött környezetben, ahol a mozgósított biztonsági erők olyan mértékben megzavarhatják hálózataikat, hogy többé nem lesznek képesek szervezett csoportként működni. E kockázatok és a velük járó súlyos terhek ellenére úgy tűnik, hogy sem a tüntetők, sem a lakosság egésze nem riad vissza. Ez azonban megváltozhat, ahogy az emberek feldolgozzák a fenyegető retorikát, a LEC jelenléte növekszik, és az IRGC műveletei folytatódnak. A tiltakozó csoportok tartózkodhatnak a további tiltakozási felhívások közzétételétől, a lakosság többi része pedig a kockázatok tudatában talán nem reagál. A CTP az elkövetkező napokban és hetekben továbbra is figyelemmel fogja kísérni ezeket a fejleményeket, és amennyiben változás következik be, arról beszámol.

A rendszer azt a narratívát is igyekszik népszerűsíteni, hogy a tüntetők és külföldi ellenségek felelősek a vegyi támadásokért, és cenzúrázza azokat a személyeket, akik megkérdőjelezik ezt a narratívát. Hossein Hosseini kurdisztáni tartományi főbíró március 8-án bejelentette három személy letartóztatását, akik a Kurdisztán tartománybeli Sanandajban történt diákmérgezésekről szóló pletykákat terjesztettek. március 6-án Gholam Hossein Mohseni Ejei igazságügyi főnök korábban tartományi „kirendeltségek” létrehozására szólított fel a pletykákat terjesztő személyekkel szembeni fellépés érdekében. A biztonsági és bűnüldözési belügyminiszter-helyettes Majid Mir Ahmadi március 8-án kijelentette, hogy a Fars tartománybeli Larestan megyében a közelmúltban letartóztatott, diákmérgezésekben való részvételéért letartóztatott személy a rendszerváltás ellenes tartalmakat osztott meg az interneten, és az “őszi zavargások” idején bebörtönözték. A belügyminisztérium korábban március 7-én azzal vádolta meg ezt a személyt, hogy részt vett a „közelmúltbeli zavargásokban”. Az IRGC-hez kötődő Tasnim külön cikket tett közzé március 8-án, amelyben a mérgezési kampányt „a legújabb ellenforradalmi ürügynek nevezte, hogy válságot teremtsenek az országon belül.” Ez a hírügynökség korábban március 7-én egy cikket tett közzé, amelyben „ellenforradalmárokat” vádoltak azzal, hogy „iskolák megrongálásával és a nyugtalanság légkörének megteremtésével” próbálnak zavargásokat szítani.” E cikkek egymást követő közzététele rávilágít a rendszer arra irányuló erőfeszítéseire, hogy a közvéleményben kételyeket keltsenek az elmúlt hónapokban megjelent tiltakozó csoportokkal szemben.

A rendszernek nehézséget okozhat, hogy a közelgő ünnepek végéig fenntartsa azt a narratívát és a közvéleményt, hogy a vegyi támadások indokolják a fokozott biztonsági jelenlétet az egész országban. Chahar Shanbeh Souri március 14-én van – hat nap múlva – és Nowrouz március 20-án – tizenkét nap múlva. A CTP egyébként március 8-án nem észlelt mérgezéseket. A mérgezések hiánya miatt néhány iráni megkérdőjelezheti, hogy a rendszer miért fokozza tovább a biztonsági intézkedéseket, és ezzel alááshatja a hatalom narratíváját, miszerint az iráni nép érdekében teszi biztonságossá az országot.

Az iraki Népi Mozgósítású Erők (PMF) március 6-án 500 előregyártott lakóegység építésébe kezdett az aleppói nemzetközi repülőtér közelében, amelyet a PMF arra használhat, hogy hosszú távú lakhatást hozzon létre csapatai számára. A PMF-hez kötődő Al Mayadeen azt állította, hogy az „Al Muhandi-komplexum” lakóépületeiben a február 6-i földrengés miatt kitelepített helyi családokat fogják elhelyezni. Ez az állítás valószínűleg egy hamis narratíva, amelyet a PMF azért használ, hogy ellensúlyozza Aleppó város lakóinak közelmúltbeli vádjait, miszerint a PMF zaklatja a helyi nőket, és a segélyeket kizárólag síita területekre csoportosítja át, ahogy arról a CTP március 3-án beszámolt. A katonai táborok és lakások építése Aleppó városban és környékén alátámasztja a CTP azon értékelését, hogy Irán az Aleppó-Deir ez Zor szállítási útvonal mentén lévő állásait kívánja biztosítani és megerősíteni, amely kulcsfontosságú a katonai személyzet és felszerelés Szíriába és Szírián keresztül történő szállításához.

A CTP korábban úgy értékelte, hogy Irán hasonló módon erősíti katonai jelenlétét a Deir ez Zor-Aleppo szállítási útvonal mentén a Fatemiyoun hadosztály – afgán síita proxy – telepítéseivel Deir ez Zor tartomány déli részén. Ez lehetővé tenné Irán számára, hogy biztosítsa az M4-es autópálya egy fontos szakaszát, amely mélyebben vezet az országba Aleppó felé. Úgy tűnik, hogy Irán a Deir ez Zor-Aleppó szállítási útvonal bizonyos szektorai feletti ellenőrzést a proxy-hálózatának bizonyos elemeihez rendeli. A Fatemiyoun harcosai Deir ez Zor tartományban állomásoznak az M4-es autópálya körüli biztonsági zóna közelében, ahova az ISIS legalább 2022 augusztusa óta számos támadását összpontosította. A PMF egységei Aleppó városában és környékén összpontosulnak.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az iráni rendszer megerősítette a CTP korábbi értékelését, miszerint a közelmúltbeli vegyi támadásokat arra használja fel, hogy a nagy nemzeti ünnepek előtt feltételeket teremtsen az ország biztonságossá tételéhez.
   • A rendszer fenyegető magatartása még nem rettentette el a tiltakozó tevékenységet, és nem hallgattatta el a lakosságot, hogy engedelmeskedjen.
   • Az iraki népi mozgósítású erők (PMF) március 6-án megkezdték 500 előre gyártott lakóegység építését az aleppói nemzetközi repülőtér közelében, amelyet a PMF arra használhat, hogy hosszú távú lakhatást hozzon létre csapatai számára.
   • Március 8-án három tartomány három városában legalább hat tüntetés zajlott.

Belső biztonsági és tiltakozó tevékenység:

Március 8-án három tartomány három városában legalább hat tüntetés zajlott. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Rasht, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Megjegyzések: A „Szabadság, szabadság, szabadság” jelszó skandálása.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nők, akik transzparensekkel emlékeztek meg a nemzetközi nőnapról.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Terület: 8. Kerület

Demográfiai összetétel: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Megjegyzések: A tüntetés este zajlott.

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Khash, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai adatok: Nők, akik Moulavi Abdol Majid Moroudzahi szunnita lelkész szabadon bocsátását követelik.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Megjegyzések: Az egyenlőség dalát énekelve


A nyugati média az elmúlt napokban beszámolt a rendszer azon erőfeszítéseiről, hogy elhallgattassa a közelmúltbeli vegyi támadások áldozatait, köztük szülőket, tanárokat és egészségügyi szakembereket. A CNN négy egészségügyi szakemberrel készített interjút, akik mindannyian azt állították, hogy a rendszer azonosítatlan erői nyomást gyakoroltak rájuk, hogy ne fedjenek fel semmilyen információt a mérgezésekről. A Sky News külön beszámolt arról, hogy a rendszer biztonsági erői utasították az iskolai személyzetet, a tanárokat és a diákokat, hogy ne beszéljenek a mérgezéses támadásokról, különben megvádolják őket azzal, hogy hamis információkat közölnek. Egy iráni egészségügyi szakember arról számolt be, hogy a rendszer figyeli a telefonjukat. A biztonsági erők az iskolai mérgezések ellen tiltakozó egyének ellen is keményen fellépnek, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.

Mohammad Ali Abtahi prominens reformpárti politikus március 8-án kijelentette, hogy az iráni társadalom jelenlegi konfliktusai végül szükséges, de „zökkenőmentes” és „békés” változásokhoz fognak vezetni, amelyekhez a rezsim alkalmazkodni fog. Abtahi meggyőződése, hogy a rendszer könnyen el fogja fogadni a társadalmi és politikai változásokat, jól illeszkedik Mohammad Khatami korábbi reformpárti elnök kijelentéseihez. Khatami hasonlóképpen reformokra szólított fel, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a rendszer hajlandó és képes lesz végrehajtani ezeket a reformokat. Abtahi Khatami közeli munkatársa, aki több különböző pozícióban is szolgált a kormányában, többek között parlamenti ügyekért felelős alelnökként és kabinetfőnökként.


Külpolitika és diplomácia:

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter március 8-án Ankarában találkozott Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel, hogy megvitassák többek között Izrael kaukázusi szerepvállalását. Iráni tisztviselők az elmúlt hónapokban többször is aggodalmukat fejezték ki az állítólagos izraeli hírszerzési jelenlét miatt Azerbajdzsánban, és felszólították Azerbajdzsánt, hogy utasítson el minden együttműködést Izraellel. Iráni tisztviselők talán megpróbálják meggyőzni Törökországot, hogy foglalkozzon az Azerbajdzsánnal kapcsolatos aggodalmaikkal, miután a rendszernek nem sikerült közvetlenül Bakuval megoldania ezeket a kérdéseket. A két miniszter a gazdasági együttműködésről és az Afganisztánból, Szíriából és Irakból eredő közös biztonsági fenyegetésekről is tárgyalt,

Gazdasági ügyek:

Az iráni rial enyhén leértékelődött, a március 7-i 502 500 rialról március 8-án 513 000 rialra egy amerikai dollárért.

Ebrahim Raisi elnök március 8-án elnökölt a kormány gazdasági koordinációs központjának ülésén. A központ elfogadott egy bankreform-határozatot, amelynek célja, hogy „növelje a háztartások és a gazdasági szereplők banki eszközökhöz és hitelhez való hozzáférését, valamint a likviditást a termelő és munkahelyteremtő tevékenységek felé irányítsa”.

Külbiztonság és katonai ügyek:

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter március 7-én Bagdadban találkozott Mohammad Shia al Sudani iraki miniszterelnökkel és Thabet Mohammad Saeed al Abbasi védelmi miniszterrel. Austin találkozóin az ISIS elleni kétoldalú terrorizmusellenes együttműködés folytatásáról tárgyalt. Szudani hivatala közleményt adott ki, amelyben megerősítette kormányának „az USA-val való kapcsolatok erősítésére és megszilárdítására irányuló szándékát.” Az Irán által támogatott Harakat Hezbollah al Nujaba vezetője, Akram al Kaabi és a Kataib Hezbollah vezetője, Abu Ali al Askari elítélte Austin látogatását az iraki szuverenitás megsértéseként, és felszólította az iraki politikai pártokat, hogy vizsgálják felül az amerikai katonai jelenléttel kapcsolatos kormányzati politikát Irakban. Az Irán által támogatott Asaib Ahl al Haq katonai szóvivője, Jawad al Talibawi nyilatkozatot adott ki, amelyben egyenesen felszólította Szudánit, hogy utasítsa ki a külföldi erőket Irakból, utalva egy 2020-as, nem kötelező erejű parlamenti határozatra, amely az összes amerikai haderő kivonására szólít fel az országból. Az amerikai befolyás kiűzése a Közel-Keletről Teherán egyik legfőbb stratégiai célja.


Mohammad Shia al Sudani iraki miniszterelnök március 8-án találkozott a törzsi és biztonsági vezetőkkel Diyala tartományban, hogy megvitassák a február 20-i mészárlást, amelyet a helyiek az Irán által támogatott milíciáknak tulajdonítottak. Sudani megnyugtatta a helyi vezetést, hogy kormánya jogi lépéseket kíván tenni a közelmúltbeli erőszakos cselekmények elkövetőivel szemben. Szudani részben elismerte a diyalai iraki parlamenti képviselők kérését is, hogy a tartományban állomásozó iraki biztonsági erőket új egységekkel váltsa fel, és távolítsa el a mészárlásban állítólagosan részt vevő síita milíciákat. Bejelentette, hogy a következő két héten belül nem részletezett katonai erősítést telepít a területre, de nem tett említést a Diyalában jelen lévő síita milíciákról. A CTP korábban arról számolt be, hogy Szudani bizottságot hozott létre annak kivizsgálására, hogy a biztonsági erők esetleges hanyagsága milyen szerepet játszott a február 20-i mészárlás elősegítésében.

Az iraki Népi Mozgósítású Erők (PMF) március 6-án megkezdték 500 előregyártott lakóegység építését az aleppói nemzetközi repülőtér közelében. A PMF-hez kötődő Al Mayadeen azt állította, hogy az „Al Muhandis komplexum” lakóházakban a február 6-i földrengés miatt kitelepített helyi családok fognak lakni. A CTP fontolóra veszi azt a feltételezést, hogy a PMF a lakóházakat a csapatai elhelyezésére fogja használni. A katonai táborok és lakások építése Aleppó városában és környékén alátámasztaná a CTP azon értékelését, hogy Irán az Aleppo-Deir ez Zor szállítási útvonal mentén lévő állásait kívánja biztosítani és megerősíteni, amely kritikus fontosságú a katonai személyzet és felszerelés Szíriába és Szírián keresztül történő mozgatása szempontjából.

A CTP korábban úgy értékelte, hogy Irán hasonló módon erősíti katonai jelenlétét a Deir ez Zor-Aleppo szállítási útvonal mentén a Fatemiyoun hadosztály – afgán síita proxilja – telepítéseivel Deir ez Zor tartomány déli részén. Ez lehetővé tenné Irán számára, hogy biztosítsa az M4-es autópálya egy fontos szakaszát, amely mélyebben vezet az országba Aleppó felé. Úgy tűnik, hogy Irán a Deir ez Zor-Aleppo szállítási útvonal bizonyos szektorai feletti ellenőrzést a proxy-hálózatának egyes elemeihez rendeli. A Fatemiyoun harcosai Deir ez Zor tartományban állomásoznak az M4-es autópálya körüli biztonsági zóna közelében, ahová az ISIS legalább 2022 augusztusa óta számos támadását összpontosította. A PMF egységei Aleppó városában és környékén összpontosulnak.

Izrael március 8-án valószínűleg dróncsapást mért egy valószínűleg iráni katonai felszerelést és személyzetet csempésző teherautóra Deir ez Zor városában, Deir ez Zor tartományban. A közösségi médiából származó képeken egy elszenesedett teherautó látható, amely a támadás után egy lerombolt épület mellett parkolt. A Deir Ezzor 24 és a Sada al Sharqieh azt állította, hogy a lerombolt épület lőszerraktárként és az IRGC Quds Erők és a helyi, Irán által támogatott milícia tisztviselőinek főhadiszállásaként szolgált. A szíriai állami média bizonyíték nélkül az ISIS IED-támadásának tulajdonította a támadást. A helyi, vagyis szíriai média arról számolt be, hogy a dróncsapás 15 embert megsebesített és legalább hét további embert megölt, köztük három Fatemiyoun alkalmazottat és a Quds Erők egyik tisztviselőjét.

A szíriai ellenzéki média arról számolt be, hogy az ISIS fegyveresei március 4-én meggyilkolták az IRGC Quds Erők Deir ez Zor és Kelet-Homsz tartományokért felelős parancsnokát, Hajj Mehdit. A CTP nem tudja megerősíteni ezeket a jelentéseket. A Quds Erők Kelet-Szíriára támaszkodik, mint a Szíriába vezető logikai útvonalainak kritikus csomópontjára, és valószínűleg prioritást fog élvezni a tartományok új parancsnokának kijelölése. Ez az erőfeszítés magában foglalhatja, hogy a Quds Erő tisztviselői Deir ez Zor városában – amely fontos parancsnoki és irányítási központ a Quds Erő vezetésével való koordináció szempontjából Szíria más részein – találkoznak, hogy kezeljék a rendszeres műveletekben bekövetkező bármilyen fennakadást.

Ami a nőnapot illeti, akadt egy iráni reformpárt, amely követeli a kötelező hidzsáb és a gyermekházasságot legalizáló törvények, valamint a nők oktatásban és munkában való megkülönböztetésének megszüntetését.

Az Etehad-e Mellat párt a nemzetközi nőnap alkalmából kiadott nyilatkozatában élesen bírálta az Iszlám Köztársaság számos, a nőket hátrányosan megkülönböztető törvényét, köztük a kötelező fátyolviselésre vonatkozó törvényeket, és ezek eltörlését vagy megváltoztatását követelte.

A 2015-ben alakult Etehad-e Mellat az egyetlen nagy iráni politikai párt, amelynek női főtitkára van, Azar Mansouri személyében, akit a párt kongresszusa 2021 decemberében választott meg. A párt tagjai közül sokan veterán reformpárti politikusok és aktivisták, valamint a 2009-ben betiltott Iráni Iszlám Részvételi Front (Mosharekat) tagjai.

Az elmúlt néhány évben óriási méreteket öltött a kötelező hidzsáb elleni mozgalom, amely 2017-ben a Fehér szerdák elnevezésű közösségi médiakampánnyal vert gyökeret. A mozgalom a 22 éves Mahsa Amini szeptemberi őrizetben bekövetkezett halála és a halála által kiváltott tiltakozások óta még nagyobb lendületet vett.

Sok nő ragaszkodik most ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt ne viseljen hidzsábot. Mindenhol dacosan elutasítják a fejkendőt, az éttermektől a bankokig és a parkokig, ahová korábban fejfedő nélkül be sem léphettek.

A nők feletti ellenőrzés visszaállítása érdekében a hatóságok ismét a nők elleni fenyegetésekhez folyamodtak. Miután a közelmúltban elterjedt az a videó, amelyen egy gyógyszerésznő vitatkozik egy vásárlóval, aki azt követelte, hogy viseljen hidzsábot, a hatóságok minden gyógyszertárosnőt és gyógyszertári dolgozót köteleztek a maqna’e, a mellkasig érő, fekete fátyol viselésére, amely sokkal konzervatívabb, mint a fejkendő, és a gyógyszertárak bezárásával fenyegetőztek, ha az alkalmazottak nem engedelmeskednek.

A családjogi törvények a férfiaknak adnak jogot arra, hogy döntsenek a nők életéről, és az Etehad-e Mellat azt szeretné, ha ez megváltozna. Közleményében azt írja, hogy az államilag támogatott kulturális szervezetek és a média segít a fundamentalista nézetek terjesztésében, és a vallásos gondolkodásúakat a nők jogainak és szabadságának korlátozására buzdítja.

A párt bírálta a nőkkel szembeni diszkriminációt a felsőoktatásban is, mivel a nőket eltiltják bizonyos tantárgyak tanulásától, vagy korlátozott felvételi lehetőségeket biztosítanak számukra, hogy több férfi tudjon beiratkozni. A nőkkel szembeni megkülönböztetés akkor is fennáll, amikor az egyetemeken és a magasabb kormányzati pozíciókban betöltött oktatói állásokról van szó.

Az Etehad-e Mellat azt is bírálta, hogy a hatóságok a nőket a háziasszony, a férfiakat pedig a kenyérkereső szerepébe próbálják helyezni, és a férfiaknak jogot adnak arra, hogy a házasság után ne engedjék feleségüket dolgozni, miközben már a tizenhárom éves lányok házasságát is ösztönzik.

Az iráni állami média gyakran közvetíti a fundamentalista papok és mások nézeteit, akik azt mondják a nőknek és lányoknak, hogy vallási kötelességük engedelmeskedni és szolgálni a férjüket, fiatalon férjhez menni és sok gyermeket nevelni.

Iránban sokan kritizálják a rezsim által támogatott népesedési politikát, amely az ország népességnövekedésének fokozására irányul, ahogyan azt Ali Khamenei legfelsőbb vezető mindig is követelte. Khamenei többször is azt mondta, hogy Irán lakosságának 80 millióról 150 millióra kell növekednie.

Vasárnap kiadott nyilatkozatukban egyes nőjogi aktivista csoportok megfogadták, hogy a Nő, Élet, Szabadság mozgalom győzelméig folytatják a rendszer elleni küzdelmet. Nyilatkozatukban felsorolták az iszlám köztársaságban a nőket érő különféle megkülönböztetéseket, többek között azt, hogy a nők nem utazhatnak külföldre férfi családtagjaik vagy férjeik engedélye nélkül, a diszkriminatív öröklési törvények a férfi örökösök javára szólnak, korlátozzák a nők válási jogát és a gyermekeik felügyeleti jogát.

Sőt, az iráni LMBTQ-közösség is csatlakozott hozzájuk. Az iráni Queer Felszabadítási Front megfogadta, hogy folytatja a harcot az iráni szexuális és nemi apartheid ellen.

A feminista küzdelmeket folytatni kell a patriarchátus minden olyan alapvető formája ellen, amelyre a rezsim épül”

– jelentette be a nemzetközi nőnapon. A nyilatkozat a „Nő, élet, szabadság” mozgalmat fordulópontnak nevezte az iráni LMBTQ-közösség küzdelmeiben a szexuális és nemi apartheid és a patriarchális struktúrák elleni küzdelemben. Mint közölték:

Az idei Nemzetközi Nőnap alkalmas pillanat arra, hogy hangosabban és kifejezőbben adjunk hangot közös küzdelmünknek, és megújítsuk elkötelezettségünket a közös harcunk mellett. Ez egy olyan küzdelem, amely szimbolikusan és ténylegesen minden nőt magában foglal”.





A szeptemberi felkelés kezdete óta az iráni LMBTQ-aktivisták az iszlám köztársaság bukása után az országon belüli és kívüli tömeges küzdelmekben való részvétellel fejezték ki követeléseiket.

Az ellenzék prominens személyiségei, köztük Reza Pahlavi herceg és Masih Alinejad többször hangsúlyozták, hogy az iszlám köztársaság összeomlása esetén támogatni kell a queer közösség jogait és szabadságát Iránban.

A diáklányok mérgezése már nemzetközi viharokat kavar. A nemzetközi nőnap alkalmából tartott globális események közepette jogvédő csoportok és szervezetek követelnek vizsgálatot az iráni iskoláslányok ellen elkövetett vegyi támadások ügyében.

Az UNESCO szerdán egy tweetben alapos vizsgálatokat és azonnali intézkedéseket sürgetett az iskolák védelmére, valamint az érintett iráni diákok biztonságos és egészséges tantermekbe való visszatérésének elősegítésére. Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója mély aggodalmát fejezte ki „az iráni iskoláslányok ellen az elmúlt három hónapban történt mérgezésekről szóló jelentések miatt”, és a támadásokat „a biztonságos oktatáshoz való joguk megsértésének” minősítette.


A nemzetközi nőnapon számos országban szólítottak fel a tüntetők az iráni nőjogi tiltakozásokkal, valamint az oktatásból kitiltott afganisztáni lányokkal való szolidaritásra. Több városban, köztük Berlinben, Kölnben, Párizsban és számos más helyszínen az emberek transzparensekkel támogatták az iráni „Nő, élet, szabadság” mozgalmat, a kormányellenes tiltakozásokat, amelyeket a 22 éves iráni nő, Mahsa (Zhina) Amini szeptemberi őrizetben bekövetkezett halála váltott ki.

Miközben az Iszlám Köztársaság keményen fellép a másként gondolkodók ellen, és úgy tűnik, hogy részt vesz az iskoláslányok elleni sorozatos vegyi támadásokban, amelyeknek állítólag több ezer diáklány esett áldozatul, aktivisták és jogvédő csoportok felszólították a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást a rendszerre a kérdésben.

Több tucat iráni női aktivista és jogász petíciót indított, amelyben független orvosokból, jogászokból és szakértőkből, valamint az érintett diákok szüleiből álló válságkezelő munkacsoport felállítását követelik a mérgezések kivizsgálására.

A petíció szerint az elmúlt három hónap során több mint 2000 diákot ért támadás, sokan közülük kórházba kerültek, és azt állítják, hogy ezek kétségtelenül a társadalom terrorizálását célzó, megrendezett akcióról van szó.


Egy szerdán kiadott külön nyílt levélben neves iráni és afgán női aktivisták egy csoportja felszólította a világot, hogy vonja felelősségre az Iszlám Köztársaságot a támadásokért, és segítsen azok megszüntetésében. Sürgették a kormányokat, hogy ismerjék el „a nemi apartheidet” Iránban az Iszlám Köztársaság, Afganisztánban pedig a tálibok uralma alatt.

Az aláírók, akik között olyan ellenzéki személyiségek vannak, mint az iráni Nobel-békedíjas Shirin Ebadi és Maszih Alinezsád aktivista, valamint Fawzia Koofi afgán aktivista, levelükben azt írták: „A dél-afrikai apartheid nemzetközi közösség általi elítélésének példáját látva az Iránban és Afganisztánban élő nők hasonló válaszokat követelnek e nemi apartheid rendszerek megszüntetése érdekében”.

Hangsúlyozták, hogy az Iszlám Köztársaság és a tálibok által elkövetett jogsérelmek nem korlátozódnak a nemi megkülönböztetés eseteire, hanem ezek a kormányok „szélsőségesebb, szisztematikusabb és strukturális háborút” folytatnak a nők ellen, hogy elnyomják őket. A nemzetközi közösség támogatása mellett azt szeretnék, ha a világ a nemzetközi egyezményeknek megfelelően büntethetővé tenné a „nemi apartheidet” Iránban és Afganisztánban.

A külföldi kormányok és tisztviselők hangot adtak az Iszlám Köztársaság és a tálibok által elkövetett tömeges mérgezések és a nők jogainak egyéb megsértése miatt. Joe Biden amerikai elnök a nemzetközi nőnap alkalmából tett nyilatkozatában kijelentette:

Az évtizedes fejlődés ellenére a világ túl sok pontján még mindig támadások érik a nők és lányok jogait, amelyek egész közösségeket tartanak fogva. Ezt látjuk Afganisztánban, ahol a tálibok megakadályozzák, hogy a nők és lányok iskolába járjanak és munkát vállaljanak. Látjuk ezt Iránban, ahol a rendszer brutálisan elnyomja a szabadságukért bátran kiálló nők hangját.”





Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ausztrália a nemzetközi nőnap alkalmából szankciókat rendelt el az iszlám köztársasággal szemben. Az Egyesült Királyság a nők emberi jogainak globális megsértőit vette célba, köztük az iráni erkölcsrendészeti szervet és annak vezető tisztviselőjét, míg az Egyesült Államok iráni tisztviselők és vállalatok ellen vezetett be szankciókat súlyos emberi jogi visszaélések miatt.

Szintén szerdán Hannah Neumann európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a parlament jövő héten szerdán vitatja meg az iráni iskoláslányok megmérgezését, majd állásfoglalást fog elfogadni, és hozzátette:

Ez egy újabb fontos lehetőséget biztosít arra, hogy felhívjuk a figyelmet az országban tapasztalható elnyomásra – és az ezzel szembeni bátor ellenállásra”.

Kedden 20 neves iráni jogász és emberi jogi aktivista közös levélben szólította fel a WHO-t, az UNESCO-t, az UNICEF-et és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy azonnal látogassanak el Iránba, és vizsgálják meg az iskoláslányok sorozatos megmérgezését.


Még egy ügyet meg kell említenem mindenképpen, bár nincs köze a Nőnaphoz. Történt pedig, hogy nemrég két iráni hadihajó vetett horgonyt Rio de Janeiróban, éspedig a Dena és a Makran. Ez azért kellemetlen, mert a Makran bizony elég különleges „bázishajó”, egy olajszállítóból építették át, és hét helikopter, katonai búvárok, diverziós erők, és kétéltű partraszálló járművek hordozására képes, a Dena a kísérő fregattja. Ebből viszont már diplomáciai botrány lett.

Az Iszlám Köztársaság amerikai kontinensen folytatott tevékenysége újabb aggodalmakat keltett a közelmúltban Brazíliában kikötő hadihajói miatt, ami a Biden-kormányzat számára Irán jelenlétét egy kicsit túlságosan is közelivé teszi.

A nemzetközi közösség azt remélte, hogy az Egyesült Államok az Irán nyilvánvaló erőfitogtatásának következményeire hivatkozva a Monroe-doktrínát alkalmazza, amely a 19. század első feléből származó külpolitikai álláspont, és amely szerint az amerikai kontinens politikai ügyeibe való bármilyen beavatkozás külföldi hatalmak részéről potenciálisan ellenséges cselekedetnek minősül az Egyesült Államokkal szemben.

A doktrína közel két évszázadon keresztül védte az Egyesült Államokat a nem kívánt külföldi befolyástól a régióban. Legutóbb az 1962-es kubai rakétaválságban hivatkoztak rá, amikor Kennedy ultimátumot adott a szovjeteknek, hogy vonják ki rakétáikat. Szakértők azon tűnődnek, vajon egy ilyen történelmi külpolitikai elv lehet-e a válasz az iráni terjeszkedés fenyegetésére.

Amikor az Egyesült Államok álláspontjáról kérdezték, Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a doktrína csupán „történelmi örökség”, de elismerte, hogy Irán ilyen közeli jelenléte komoly aggodalomra ad okot. Mint mondta:

Egy olyan ország, mint Irán, kollektív fenyegetést jelent az Egyesült Államokra és partnereinkre ezen a féltekén. Az a szándékunk, hogy együttműködjünk partnereinkkel a régióban, de még közelebb a szomszédságunkban is az ilyen típusú fenyegetésekkel kapcsolatban”.

Mivel Brazília nem hajlandó csatlakozni az Egyesült Államokhoz az Irán elleni, 2010-re visszanyúló szankciókban, a lehetőségek kifogyóban vannak arra vonatkozóan, hogy a világ egyik legnagyobb hatalma hogyan tud küzdeni a partjaihoz egyre közelebb kerülő Irán jelentette fenyegetés ellen a jogi mechanizmusok hiányában.


A szóvivő szerint Brazília „az Egyesült Államok szoros demokratikus partnere”, a két nemzet közötti mozgalmas történelem ellenére, ami arra utal, hogy a kikötés a brazil kormány számára nem volt üdvözlendő lépés, és hogy a két fél egyeztet a kérdésben. Mint közölte:

Az a benyomásunk, hogy a féltekén vagy bárhol máshol egyetlen demokrácia sem szeretné, ha ilyen iráni eszközök, ilyen hadihajók horgonyoznának a kikötőikben. Az ilyen hadihajóknak nincs helyük a nyugati féltekén, tekintettel arra, hogy milyen fenyegetést hordoznak”.

További aggodalomra ad okot, hogy a Rio de Janeiróban kikötött hadihajók valóban különlegesek.

Biztos vagyok benne, hogy ők (Brazília) tisztában vannak a meglévő szankciós rendelkezésekkel” – mondta Price. „Együtt fogjuk megtenni a leghatékonyabb lépéseket annak érdekében, hogy visszavágjunk az Irán jelentette fenyegetésnek és kihívásnak.”

Luiz Inacio Lula da Silva elnök kormányát a Biden-kormányzat sürgette, hogy januárban küldje el a hadihajókat – IRIS Makran és IRIS Dena –, de nemrég meghajolt Teherán előtt, és engedélyezte, hogy februárban kikössenek.


Az iszlám köztársaság latin-amerikai jelenléte az elmúlt években egyre nagyobb aggodalomra ad okot az Egyesült Államok számára, mivel több kongresszusi jelentést terjesztettek elő különböző szenátusi és képviselőházi bizottságokban, amelyek részletesen ismertetik Irán befolyását a régióban.

Ez az egyik olyan kérdés, amely szakadékot okoz az USA és szomszédai, nem utolsósorban Brazília között. A szenátus külügyi bizottságának 2012-es meghallgatásán Bob Menendez (D-NJ) elmondta, hogy Ahmadinezsád 2005-ös megválasztását követő négy éven belül Irán hat új követséget nyitott Latin-Amerikában, köztük Bolíviában, Chilében, Kolumbiában, Ecuadorban, Nicaraguában és Uruguayban, a már meglévő öt iráni képviselet mellett.

Az Iránnal folytatott diplomácia volt az egyik legfontosabb eleme Lula korábbi elnöki ciklusai alatt Brazília nemzetközi tekintélyének megerősítésére tett kísérleteinek. 2010-ben Teheránba utazott, hogy találkozzon Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnökkel, amikor megpróbált közvetíteni egy nukleáris megállapodást Irán és az Egyesült Államok, Irán és Brazília régi szövetségesei között a nemzetközi színtéren.

A Trump-kormányzat idején Mike Pompeo akkori külügyminiszter ismét elítélte Iránt a Latin-Amerikában folytatott illegális tevékenységei miatt, és a rendszert „a terror legnagyobb állami támogatójának” nevezte, amely „globális fenyegetést” jelent.

Dél-amerikai országjáró körútján, 2019 áprilisában Pompeo Paraguayban azt mondta, hogy „iráni pénz marad Dél-Amerikában … támogatja a libanoni terror proxy Hezbollahot, támogatja a transznacionális bűnszervezeteket, támogatja a terrorizmusra irányuló erőfeszítéseket az egész régióban”.

A legutóbbi hadihajó-ügy belföldi és nemzetközi bírálatot váltott ki. Ted Cruz szenátor a dokkolás után szankciókat követelt a dél-amerikai országgal szemben, „az amerikaiak biztonságát és védelmét közvetlenül fenyegetőnek” titulálva azt.


Szerinte a Biden-kormányzatnak kötelessége megfelelő szankciókat bevezetni, újraértékelni Brazília együttműködését az Egyesült Államok terrorizmusellenes erőfeszítéseivel, és újból megvizsgálni, hogy Brazília hatékony terrorizmusellenes intézkedéseket tart-e fenn kikötőiben.

Izraelben Lior Haiat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője „veszélyes és sajnálatos fejleménynek” nevezte a hadihajók brazil állomásozását.

Price azonban megvédte a brazil kormányt, és egy sajtótájékoztatón azt mondta:

Természetesen nem az a helyzet, hogy a brazil kormány, vagy a brazil nép bármit is tenni akarna, ami segítene … egy olyan rendszernek, amely felelős a saját népe elleni brutális megtorlásért és erőszakos elnyomásért”.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi hírek összefoglalója is.