Szele Tamás: Bűnösök és bűnbakok

Khamenei és Raisi keményvonalas rendszere most sem tagadta meg magát: az iráni diáklányok mérgezésének ügyében megtörténtek az első letartóztatások, bár keveset lehet tudni róluk, de az eléggé riasztó. Arról van szó, hogy a kormánypárti, rendszerhű letartóztatottakat kihallgatták, aztán hazaküldték, az ellenzékieket kihallgatták és bent tartották.

Persze ez sem ilyen egyszerű, ugyanis még az sem teljesen bizonyos, hogy az illetőknek, legyenek bármilyen pártiak is, egyáltalán volt közük a mérgezésekhez. Úgy tűnik, az iráni kormánynak a kezdetektől tudomása lehetett az akcióról, amit három hónapon keresztül megpróbáltak elhallgatni, eltitkolni, aztán, mikor már világszintűvé dagadt a botrány, most megpróbálják felhasználni, például az ellenzékiek letartóztatására, és mivel elkövetőre mindenképp szükség lesz, ha nem akarnak azonnali forradalmat, legfeljebb a tiltakozókat, renitenseket teszik meg bűnbaknak. Az, hogy semmi okuk nem lett volna ilyen őrültség elkövetésére, sőt, a parlamenten kívüli ellenzék hívta fel legelőször a figyelmet magára a jelenségre is, nem számít – legalábbis Khameneinek és Raisinak nem. A valódi bűnösök pedig megússzák, esetleg időnek múlásával ki is tüntetik őket.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A CTP mérsékelt bizakodással értékeli, hogy az iráni rendszer arra használja fel a közelmúltban Irán-szerte elkövetett vegyi támadásokat, hogy a nagy nemzeti ünnepek előtt biztonsági intézkedéseket hozzon az ország érdekében. A CTP korábbi jelentése szerint 2022 novembere óta zajlik egy összehangolt, országos szintű, elsősorban iskoláslányok megmérgezésére irányuló kampány, amelyről a CTP korábban már beszámolt. Függetlenül attól, hogy a rendszernek volt-e bármilyen köze a támadásokhoz vagy tudott-e róluk, úgy tűnik, hogy a támadásokat arra használja fel, hogy igazolja a fokozott biztonsági jelenlétet Irán-szerte. Vannak arra utaló jelek, hogy a rendfenntartó parancsnokság (LEC) már az iskolák körüli területekre települt Irán-szerte. A LEC szóvivője, Saeed Montazer al Mahdi dandártábornok március 6-án bejelentette, hogy a LEC fokozta járőrözését az iskolák és egyetemek közelében. A közösségi média felhasználói március 7-én olyan felvételeket terjesztettek, amelyeken a LEC járőröző járművei láthatóak az egyik lányiskola közelében, az Ardabil tartománybeli Kowsar megyében. Ali Khamenei legfelsőbb vezető és Ebrahim Raisi elnök egyaránt felszólította a hírszerző és bűnüldöző szervezeteket, hogy március 7-én azonosítsák és tartóztassák le a legutóbbi támadások elkövetőit. Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy március 7-én megjegyezte, hogy az IRGC kész „garantálni az ország biztonságát” és „komolyan fellépni az iráni családok körében pszichológiai bizonytalanságot okozó ügynökökkel szemben”. A LEC több tisztviselője jelezte, hogy a LEC mozgósítani fog, hogy kezelje a közelgő ünnepi ünnepségek által a „közbékére” és a „környezetre” jelentett „fenyegetéseket”, és hogy készen állnak letartóztatásokra. Az irániak március 15-én részt vesznek a Chahar Shanbeh Souri ünnepén, amely a közelgő új év megünnepléseként a tűzre ugrás szimbolikus aktusával jár. Az irániak március 20-án Nowrouz-t (a perzsa újév ünnepét) is megünneplik, amely általában azzal jár, hogy a családok összegyűlnek egy Haft Sin asztal köré, és ajándékokat osztanak meg egymással.

A rendszer számos aggodalomra adhat okot, ha az ügy titkosítása mellett dönt. A folyamatban lévő tüntetések és az ünnepek alatt gyakori, széles körű belföldi utazások kombinációja komoly kihívások elé állíthatja a rendszer biztonsági szolgálatait. Ha a közelmúltban történt diákmérgezéseket arra használják fel, hogy az országot ebben az időszakban erőteljesen biztonságosabbá tegyék, a rendszer könnyebben kezelheti ezeket a kihívásokat. A rendszer attól is tarthat, hogy az ünnepek alatti több szabadidő miatt az emberek tüntetni fognak, és megpróbálhatják megakadályozni a további tiltakozó akciókat. A hatalom a mérgezésekre adott biztonsági válaszlépéseket is megkísérelheti ebben az időszakban, hogy letartóztassa az ismert tiltakozókat és a tiltakozások szervezőit. Az IRGC-hez kötődő Tasnim hírügynökség március 7-én közzétett egy cikket, amelyben azt állította, hogy az országos mérgezési kampány célja további „zavargások” szítása, ami arra utal, hogy a mérgezési kampányt ürügyként használhatják a tiltakozó csoportok elleni fellépéshez. A Belügyminisztérium március 7-én közleményt tett közzé, amelyben azt állította, hogy több személyt letartóztattak a Lorestan tartományban történt mérgezésekkel kapcsolatban, és hogy „közülük hárman részt vettek a közelmúltbeli zavargásokban”.*

*Erről részletesebben is szólok majd.

A CTP megjegyezte, hogy figyelemre méltó volt, hogy a rendszer nem vetette be a rendfenntartó erőket az iskolák védelmére a mérgezések korábbi hónapjaiban, mivel egy ilyen lépés része lett volna az ilyen incidensekre adott normális válaszlépésnek. A biztonsági erők némi bevetése és a további bevetések ígérete most kevésbé lenne figyelemre méltó, ha nem lenne ilyen az időzítés. Miután ennyi ideig várt a lehetséges célpontok biztosításának megkezdésével, úgy tűnik, hogy a rendszer éppen időben hajlandó az iskolák biztonságossá tételére egy olyan ünnepi időszak előtt, amely egyébként kihívást jelenthetett volna számára. A biztonsági intézkedések egybeesnek a mérgezéssel kapcsolatos tiltakozások kiterjedésével. Ezek az összefüggések túl gyengék ahhoz, hogy a CTP arra a következtetésre jusson, hogy a rendszer e célból vagy bármely más okból hajtotta végre a támadásokat. A CTP továbbra is tartózkodik az ítélethozataltól azzal kapcsolatban, hogy ki volt a felelős. Mérsékelt bizakodással értékeljük azonban, hogy a rendszer a következő napokban és hetekben a mérgezéseket arra fogja felhasználni, hogy igazolja az ország biztonságának megteremtését.

A biztonsági erők erőszakosabban reagáltak a közelmúltban a mérgezésekkel kapcsolatos zavargásokra, mint a gazdasági indíttatású tüntetésekre és sztrájkokra. A jelentések szerint a biztonsági erők március 7-én megverték a diákok mérgezése ellen tiltakozó személyeket az Iszfahán tartománybeli Iszfahánban. Az iráni média felhasználói azt is állították, hogy a biztonsági erők március 7-én könnygázt vetettek be a Gilan tartománybeli Rashtban tüntetők ellen, bár a CTP nem tudja ellenőrizni ezeket a jelentéseket. Egy civil ruhás rendőr külön megragadott egy anyát a hajánál fogva, amikor az a gyermeke állapota felől érdeklődött a teheráni Teheránban található Sizdeh Aban középiskola előtt március 1-jén, amint arról a CTP korábban beszámolt. Ezek az akciók hasonlítanak a Mahsa Amini tiltakozó mozgalomra adott korábbi erőszakos válaszlépésekre, ami arra utal, hogy a rendszer a diákmérgezések által szított zavargásokat fenyegetőbbnek tartja, mint a gazdasági problémákra összpontosító újabb tiltakozásokat. A biztonsági erők az elmúlt hetekben letartóztattak néhány gazdasági tüntetőt, de nagyrészt tartózkodtak velük szemben olyan mértékű erőszak alkalmazásától, mint amilyet jelenleg a mérgezés ellen tiltakozókkal szemben alkalmaznak.

Szisztán és Beludzsisztán tartományban március 7-én regisztrálták az első diákmérgezéses esetet. A Zahedani Orvostudományi Egyetem válságtitkára, Ali Abdol Rezagh Nejad bejelentette, hogy március 7-én 41, hányingert és hasi fájdalmat tapasztaló diákot szállítottak Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány egészségügyi központjaiba. Figyelemre méltó, tekintettel a heti pénteki tüntetések állandóságára Zahedanban, hogy bármilyen szereplő is hajtja végre ezeket a támadásokat, eddig még nem hajtott végre egyet sem Zahedanban. Abdol Hamid prominens szunnita lelkész a zahedani mérgezésekre reagálva kifejezetten a rendszert hibáztatta. Kijelentette, hogy „a mérgezések okozói valószínűleg a rendszerben vannak”, és felszólította a kormány tisztviselőit, hogy zárják be az iskolákat, amíg a mérgezések okát fel nem derítik. Abdol Hamid retorikája azt a narratívát terjesztheti belföldön, hogy a rendszer bűnrészes a vegyi támadásokban. Abdol Hamid retorikája azt a narratívát terjesztheti belföldön, hogy a rezsim bűnrészes a vegyi támadásokban.

Március 7-én 27 mérgezésről érkezett jelentés, ami jelentősen elmarad a korábbi napokon jelentett számoktól.

Az iráni védelmi és fegyveres erők logisztikai minisztere, Mohammad Reza Gharaei Ashtiani dandártábornok március 6-án azt állította, hogy egyes országok az iráni gyártmányú Bavar–373 légvédelmi rendszer beszerzésére törekszenek, valószínűleg Szíriára utalva. Ashtiani korábban március 5-én találkozott Ali Mahmoud szíriai védelmi miniszter altábornaggyal. A CTP korábban arról számolt be, hogy Ashtiani és Mahmoud találkozójuk során légvédelmi berendezések eladásáról tárgyalhattak. Az iráni vezetők fontolóra vehetik a Bavar–373 eladását a szíriai rezsimnek a Khordad–15 mellett vagy helyett, amellyel kapcsolatban az iráni állami média korábban arról számolt be, hogy Irán valószínűleg Szíriának fogja küldeni. Az iráni állami média azt állította, hogy a Bavar–373 képes felderíteni az ötödik generációs vadászgépeket, amelyeket az izraeli erők általánosan használnak az Irán által támogatott, Szíriába irányuló fegyverszállítmányok célba vételére. Nem világos azonban, hogy Szíria hogyan fizetne Iránnak a Bavar–373-ért vagy a Khordad–15-ért. Irán a légvédelmi rendszerekért cserébe gazdasági, katonai és politikai előnyökre törekedhet Szíriában.

A legfontosabb hírek röviden:

   • A CTP mérsékelt bizakodással értékeli, hogy az iráni rezsim a közelmúltban Irán-szerte elkövetett vegyi támadásokat arra használja fel, hogy a nagy nemzeti ünnepek előtt megteremtse a feltételeket az ország biztonságosabbá tételéhez.
   • A biztonsági erők erőszakosabban reagáltak a közelmúltban a mérgezéssel kapcsolatos zavargásokra, mint a közelmúltbeli gazdasági indíttatású tiltakozásokra és sztrájkokra.
   • Szisztán és Beludzsisztán tartományban regisztrálták az első diákmérgezéses esetet.
   • Az iráni védelmi és fegyveres erők logisztikai minisztere, Mohammad Reza Gharaei Ashtiani dandártábornok március 6-án azt állította, hogy országok igyekeznek megszerezni az iráni gyártmányú Bavar–373 légvédelmi rendszert, valószínűleg Szíriára utalva.
   • Legalább 20 tüntetés zajlott 13 tartomány 17 városában.

Tiltakozó megmozdulások:

Március 7-én 13 tartomány 17 városában legalább 20 tüntetés zajlott. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Tanárok tiltakoznak a diákok megmérgezése ellen

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Tabrizi Orvostudományi Egyetem diákjai tiltakoznak a mérgezések ellen.

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Meghatározatlan

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

A rendszer megtorlása: Internetkorlátozások. A biztonsági személyzet állítólag erőszakkal elfojtotta a tüntetéseket.

Shiraz, Fars tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

A rendszer megtorlása: A biztonságiak állítólag letartóztatták a tüntetőket és megpróbálták feloszlatni a tömeget.

Rasht, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Tanárok és szülők tiltakoznak a diákok mérgezése ellen.

A rendszer megtorlása: A biztonsági személyzet állítólag könnygázt vetett be a tüntetések feloszlatására.

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

A rendszer megtorlása: A biztonsági személyzet állítólag megtámadta a tüntetőket.

Neyshabour, Khorasan Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Saghez, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Tanárok tiltakoztak a diákmérgezések ellen

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

A rendszer megtorlása: A biztonsági személyzet könnygázt használt

Babol, Mazandaran tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

A rendszer megtorlása: A biztonsági személyzet állítólag erőszakkal elfojtotta a tüntetéseket.

Sari, Mazandaran tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Tanárok tiltakoztak a diákok mérgezése ellen

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Allameh Tabataba’i Egyetem mérgezések ellen tiltakozó diákjai

A rendszer megtorlása: A biztonsági személyzet állítólag erőszakkal elfojtotta a tüntetéseket.

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Ardabil város, Ardabil tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai adatok: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt halálra ítélt foglyok családjai

Bandar-e Abbas, Hormozgan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

Kerman város, Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A mérgezések ellen tiltakozó diákok

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Tanárok és mások, akik a diákmérgezések ellen tiltakoznak

Lahidzsán, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Tanárok és mások, a mérgezések ellen tiltakozó családok.

Sari, Mazandaran tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai adatok: Tanárok bebörtönzése ellen tiltakozó pedagógusok, akik követelik, hogy a tisztviselők teljesítsék megélhetési követeléseiket.


Külügyek:

Ebrahim Raisi elnök március 7-én Teheránban találkozott a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) főtitkárával, Csang Minggel. Raisi és Ming megvitatták Iránnak az SCO-hoz való csatlakozási szándékát, és Raisi hangsúlyozta az SCO fontosságát az egyoldalúság elleni küzdelemben.

Külbiztonság és katonai ügyek:

Izrael március 6-án feltehetően légicsapást mért az aleppói nemzetközi repülőtérre, valószínűleg egy iráni drónlétesítményt célozva. Egy Thiqa-jelentés azonosítatlan forrásokra hivatkozva azt állította, hogy iráni milíciák március 1-jén az Aleppó tartománybeli al-Dzsarrah katonai repülőtérről az aleppói nemzetközi repülőtéren lévő Nairab katonai repülőtérre települtek át. Nyílt forrású Twitter-fiókok arról számoltak be, hogy a légicsapás az IRGC egy, az aleppói nemzetközi repülőtéren található fegyverraktárát találta el, és megrongálta a repülőtér kifutópályáját március 6-án. Az utolsó bejelentett izraeli légicsapás az aleppói nemzetközi repülőtérre 2022. szeptember 6-án történt. Az izraeli erők korábban megelőző jelleggel akadályozták a feltételezett iráni fegyverszállításokat Szíriába az aleppói nemzetközi repülőtéren és a damaszkuszi nemzetközi repülőtéren keresztül a repülőtéri kifutópályák bombázásával, hogy megakadályozzák a repülőgépek leszállását.


Akkor lássuk csak, hogyan is állunk azokkal a letartóztatásokkal. Egy iráni tisztviselő azt állította kedden, hogy több személyt letartóztattak a lányiskolák elleni gáztámadások miatt, miközben tanárok és szülők tiltakoztak több városban.

Majid Mirahmadi, a biztonsági ügyekért felelős belügyminiszter-helyettes kedden azt mondta, hogy öt tartományban „több személyt” tartóztattak le a lányiskolák elleni mérgezéses támadásokkal összefüggésben anélkül, hogy részleteket közölt volna ezekről a személyekről, indítékukról és politikai vagy vallási hovatartozásukról.

Számos esetben, amelyekben a szóban forgó személyek tevékenysége nem ellenséges jellegű volt, korrekciós útmutatást kaptak”

– mondta Mirahmadi az állami televízió által sugárzott hírműsorban. Más szóval, a rendszerrel szemben nem ellenséges, valószínűleg lojális személyek szabadon távozhattak, miután figyelmeztetést kaptak, annak ellenére, hogy gyermekek és kiskorúak ellen vegyi támadásnak minősülő cselekményeket hajtottak végre.

Az azonnal ellentmondásossá vált bejelentést könnyen úgy lehetett értelmezni, mint a rendszeren belüli vagy általa védett szélsőségesek részvételének beismerését.

Sok hétköznapi iráni gyanakodott arra, hogy az iskolai támadásokban maga a rendszer vagy a rendszer által védett vallási szélsőségesek is részt vettek, és a cselekményeket „állami terrorizmusnak” nevezték.


Érdekes módon eddig a legtöbb tisztviselő és az állami média azt állította, hogy az iskoláslányokat külföldi hírszerző szolgálatok által végrehajtott akcióban támadták meg.

Sajnálom, de önök rendkívül alkalmatlanok lehetnek a gyermekek biztonságának garantálásában, ha igazuk van abban, hogy a diákok megmérgezése külföldi országok műve, és nem a sajátjuk”

mondta egy diák az ultrakeményvonalas politikusnak és volt nukleáris tárgyalónak, Saeed Dzsalilinak az Ahvaz-i Chamran Egyetemen hétfőn tartott panelbeszélgetésen, miközben a többi diák hangosan megtapsolta őt.

A gyanút táplálta az a tény, hogy az első november 30-i támadás és az azt követő támadások közül több is a keményvonalasok és fundamentalisták bástyájának számító vallásos városban, Qomban történt, ahol a legtöbb iráni síita szeminárium működik.

A gyanú, amelynek sokan a közösségi médiában adtak hangot, még inkább megerősödött, amikor február végén a nyugat-iráni Boroujerdből, majd más városokból, például a fővárosból, Teheránból is támadások sorozatát jelentették anélkül, hogy a kormány bármilyen lépést tett volna az elkövetők megállítására.


A kritikusok rámutattak, hogy a hatóságok több mint két hónapig hallgattak az incidensekről, elutasították az iskolai támadások súlyosságát, amíg azok túl sok iskolára és túl sok városra nem terjedtek ki ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják őket. A kormány emellett megpróbálta a tüneteket „egészségügyi alapbetegségeknek”, valamint a félelem és a stressz okozta betegségeknek tulajdonítani, és az ellenzéket és a külföldet hibáztatta, amikor végre elismerte a támadásokat. Sokan azt is mondták, hogy a támadások a nők és a Nő, Élet, Szabadság elnevezésű mozgalom elleni bosszú is lehet.

A kritikusok azzal is érveltek, hogy az ország számos hírszerző és biztonsági ügynökségének visszafogottsága nem volt jellemző, mivel ezek az ügynökségek, mint például a Forradalmi Gárda Hírszerző Szervezete (SAS) és a belügyminisztérium mindig gyorsan letartóztatják a békés tüntetőket és másként gondolkodókat, még a közösségi médiában közzétett posztok miatt is.

Hétfőn, a több mint három hónappal ezelőtti első támadás óta először Ali Khamenei legfelsőbb vezető foglalkozott a kérdéssel. „Ha valóban vannak olyan személyek vagy csoportok, akiknek ebben benne van a keze, akkor ez egy hatalmas bűncselekmény, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni”

mondta, hozzátéve, hogy a bűnösöknek a maximális büntetést kell kapniuk tettükért. Nagyon szokatlan módon Khamenei nem tulajdonította a támadásokat „ellenségeknek” és külföldi kormányoknak, ahogyan azt más tisztségviselők tették az elmúlt hetekben. A tisztviselők, akik általában csak azt ismételgetik, amit Khamenei mond, még azután is „az ellenséget” vádolták az iskolás lányok megmérgezésével, hogy Khamenei egy faültetési ünnepségen röviden utalt a kérdésre. „Ezek természetesen ellenséges összeesküvések, hogy az iskolákat bezárásra kényszerítsék és megakadályozzák a diákok oktatását” – mondta kedden Juszef Nouri oktatási miniszter.


Közben Ali Szalehi teheráni ügyész kedden bejelentette, hogy egy színész, Reza Kianianian, Azar Mansouri reformpárti politikus, Szadegh Zibakalam reformpárti szakértő, valamint két reformpárti újság, a Shargh Daily és a Ham-Mihan ügyvezető igazgatói, továbbá a Rouydad 24 hírportál ügyvezetője ellen vádat emeltek, mert a médiában és a közösségi médiában „pletykákat és hazugságokat terjesztettek” az eseményekről.

Itt némi ellentmondásba ütközünk (ami zsarnoki hatalmak esetében nem ritka), ugyanis a Mehr kormánypárti hírügynökség oldalán megjelent az iráni belügyminisztérium tegnap esti közleménye, mely bizony mégiscsak „idegen ügynököket” emleget. Lássuk.

Az iráni belügyminisztérium kedd esti közleményében közölte, hogy a különböző biztonsági szervekkel együttműködve letartóztattak néhány külföldiekkel kapcsolatban álló ügynököt, akik az ország több városában mérgeztek meg néhány iskolát.

A közlemény szerint az ország IRGC-jének és rendőrségének, valamint a hírszerző apparátusoknak a közreműködésével Khuzestan, Nyugat-Azarbajdzsán, Fars, Kermanshah, Khoraszán és Alborz tartományokban azonosítottak és letartóztattak több olyan személyt, akik „gyulladáskeltő szereket ” szállítottak és juttattak el a diákok közé.

Továbbá közölte, hogy a biztonsági és hírszerző erők kiderítették, hogy az iskoláslányok elleni bűncselekmények elkövetése miatt őrizetbe vett négy személyből álló csapatból hármat már korábban is őrizetbe vettek a közelmúltbeli, külföldről támogatott zavargások során az országban ősszel kirobbant zavargásokban játszott kiemelkedő szerepük miatt.


A belügyminisztérium szerint az egyik őrizetbe vett személy adta az anyagot, hogy azt az iskolás lányok között terjesszék, majd mindkét iskolában, később pedig a kórházban is filmre vette az érintett diáklányokat, majd a videókat elküldte a külföldi székhelyű Irán-ellenes tévécsatornáknak, hogy azok a filmeket közzétegyék azzal a céllal, hogy pánikot keltsenek a társadalomban.

A belügyminisztérium továbbá biztosította a nemes iráni nemzetet, hogy bíróság elé fogja állítani azokat, akik a tizenéves diáklányok elleni gyáva akcióikkal veszélyeztették a társadalom mentális egészségét.

A minisztérium továbbá közölte, hogy a további vizsgálatok lefolytatása után tájékoztatni fogja a nyilvánosságot egyéb megállapításairól.

Hát, négyen nehezen mérgezhettek volna meg több, mint hétezer diáklányt, ugyanis már ennyire nőtt az érintettek száma. Negyvenen is kevesen lettek volna ehhez, négyszázan talán nem. De világos, hogy valamilyen országos méretű szervezet munkáját látjuk, valami olyan társaságét, ami mindenütt jelen van, hogy aztán ez micsoda, azt nem tudjuk, de valószínű, hogy vallási vagy politikai radikalizmusról lehet szó. Ha és amennyiben lenne megbízható dokumentáció arról, hogy egyszerre, de legalábbis egyazon napon hány támadás történt, az már támpont lehetne ahhoz, hogy mekkora társaságot kell keresni, hiszen aki Bandar Abbasban mérgez, az nem mérgezhet ugyanazon a napon Tabrizban vagy Mashhadban. Ha csak nincs repülő szőnyege.


Ma van a Nemzetközi Nőnap, és ennek alkalmából az amerikai székhelyű Emberi Jogi Aktivisták Hírügynöksége (HRANA) március 8-án, a nemzetközi nőnapon „szörnyűnek” nevezte az iráni nők helyzetét.

A szeptember óta tartó tiltakozások és zavargások erőszakos elfojtása döbbenetes számú, 66 női halálesetet eredményezett, köztük legalább 14 női halálraítélt kivégzését különböző börtönökben, és két nő halálbüntetését.

Mivel a nők az iszlám köztársaság elnyomása elleni tiltakozások élére álltak, elégették a fejkendőjüket és levágták a hajukat, a jogvédő csoport szerint „legalább 3953 nőt tartóztattak le, akik közül 1019-et a HRANA azonosított, és 160 közülük egyetemista volt”.

A HRANA szerint a szeptemberi zavargások óta legalább 2 003 nőt marasztaltak el különböző módon, többek között beidéztek a rendőrhatóságokhoz a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt.

A jelentés a továbbiakban dokumentálta a lányiskolák és egyetemi kollégiumok ellen országszerte észlelt támadásokat, amelyek november 30-án kezdődtek Qomban.

“2022. december eleje óta legalább 290 iskola elleni támadásról számoltak be, amelyek legalább 7060 diákot érintettek. Ez az érintett diákok száma kizárólag a 103 iskolára vonatkozik, amelyek adatot jelentettek ezzel kapcsolatban”

közölte a csoport. Közel négy hónappal az iráni iskolákban elkövetett mérgezések gyanújának kezdete után, amelyek mostanra a diáklányok kollégiumaira is átterjedtek, az iszlám köztársaság hatóságai nem tudtak meggyőző nyomot szolgáltatni a támadásokkal kapcsolatban.


A nők helyzetében világszerte tapasztalható előrelépések ellenére a statisztikai adatok szerint a nők helyzete Iránban riasztó” – mondta a csoport. „A nők helyzete Iránban szörnyű”.

A nők elleni brutalitás és elnyomás folytatódik, a legutóbbi jelentés szerint legalább 15 nőt öltek meg „becsületbeli okokból”.

A becsületgyilkosságok azt a brutális gyakorlatot jelentik, amelynek során a nőket családtagjaik gyilkolják meg, mert „szégyent hoztak” a családjukra. Ez a gyakorlat nemcsak a nők jogainak megsértését jelenti, hanem az emberi jogok és az élethez való jog súlyos megsértését is.”

mondja a jelentés. Számos tényező akadályozza a jogvédő csoportokat abban, hogy elemezzék az iráni társadalomban a nők ellen elkövetett jogsértések teljes körét, és sürgős fellépésre van szükség az iráni nők által nap mint nap tapasztalt, a nemi alapú, a törvényekben és a gyakorlatban egyaránt kodifikált megkülönböztetésben gyökerező problémák megoldása érdekében.

A kormánynak konkrét lépéseket kell tennie a nők jogainak védelme, a diszkriminatív törvények és gyakorlatok megszüntetése, valamint annak biztosítása érdekében, hogy a nők elleni erőszak elkövetőit bíróság elé állítsák. Az idei nemzetközi nőnapon továbbra is fel kell hívnunk a figyelmet az iráni nők küzdelmeire, és ki kell állnunk jogaik és egyenlőségük mellett.”

áll a HRANA jelentésében. Az itt megfogalmazott intelmeket világszerte jogvédő csoportok is megerősítik. Decemberben Irán kikerült az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságából. Tekintettel az iráni helyzetre, mondták: „Irán tagsága ebben a pillanatban csúnya foltot jelent a Bizottság hitelességén”.


Ideje volna komolyan venni a női jogokat, rájönni, hogy minden második – vagy, ha úgy vesszük, minden első – ember nőnemű, és eszerint politizálni, még Teheránban is, de ez Raisinak és Khameneinek nem megy. Az iráni ultrakonzervatívok jelenleg épp azzal vannak elfoglalva, hogy választási kampányt játszanak.

Március 2-án jelent meg a hír, hogy Iránban új ultrakonzervatív politikai koalíció alakult, amely a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülést jelzi.

Szaleh Meftah iráni újságíró két nappal később a Twitteren arról számolt be, hogy az iráni parlamentben fölényben lévő ultrakonzervatív Paydari párt tagjai között új koalíció alakult. A beszámoló szerint mintegy 500 ultrakonzervatív politikus vett részt egy találkozón Velenjakban egy olyan irodaházban, ahol Mahmúd Ahmadinezsád volt elnök a segítőivel találkozik.

A találkozót Mehrdad Bazrpash út- és lakásügyi miniszter, a Paydari egyik vezető tagja és legalább két másik Paydari-vezető, a 2015-ös atomalku ellenzéséről ismert Mahmoud Nabavian szélsőséges klerikus és Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi volt populista elnökjelölt hívta össze. A találkozón Bazrpash közelében látták őket. A Paydari kevésbé prominens tagjai, például Hamid Rasaei vitatott klerikus is jelen volt.

Hivatalosan a találkozó a Sharian nevű koalíció első közgyűlése volt, ami az „Iszlám Forradalom Támogatóinak Stratégiai Hálózata” kifejezés perzsa rövidítése. A kritikusok szerint a Sharian a Paydari (állhatatosság) átnevezett változata, amelyet a parlamentben tanúsított tétlensége miatt lejárattak, annak ellenére, hogy a jelszavak szerint forradalmi változásokat hoz az ország jelenlegi helyzetében.

Erről egy régi Moldova György-idézet jut eszembe:

Szakács kerestetik, aki ugyanannak a levesnek mindennap más nevet tud adni.”

A gazdasági és politikai helyzet olyannyira romlott, mióta a keményvonalasok átvették a parlament és az elnökség irányítását, hogy a hatalom megtartása érdekében szükségesnek tartják az átnevezést.

A mérsékelt Rouydad24 hírportál megfigyelte, hogy az ultrakonzervatívok nagyszabású gyűlésére akkor került sor, amikor politikai riválisaik, az iráni reformisták általában nem foglalkoznak a választási politikával.

A lap azért is gúnyolta a magukat „forradalmároknak” nevező ultrakonzervatívokat, mert Teherán egyik leggazdagabb negyedében, az Alborz-hegység lejtőin, az iráni fővárost fojtogató szmogtakarónál magasabban fekvő helyen tartották gyűlésüket.

A koalíció vezetői elmondták, hogy az új csoport közvetlenül a 2021-es elnökválasztás után született, amely az ultrakonzervatív Ebrahim Raisit juttatta hatalomra, más komoly jelölt hiányában.

A koalíció hivatalos elindítása egybeesett a konzervatív tábor hasonló eseményeivel, köztük azzal, hogy Alireza Zakani teheráni polgármester egy másik új koalíciót is bemutatott, amelyet „Társaság az Iszlám Forradalom Népi Intézményeinek Újjáélesztéséért” elnevezéssel jelöltek meg.

Mindezt úgy, hogy a Rouydad24 szerint nagyon valószínűtlen, hogy a reformista csoportok és pártok meg tudnak szerveződni és fel tudnak készülni a 2024 elején esedékes parlamenti választásokra, még akkor is, ha a Khamenei vezette Őrök Tanácsa engedélyt ad nekik az indulásra.


Khamenei hívei a 2020-as választások előtt tömegesen zárták ki a reformistákat, ami alacsony részvételi arányú versenyt eredményezett, amelyet a keményvonalasok könnyedén megnyertek.

A honlap szerint a reformisták annyira elszigetelődtek, hogy úgy tűnik, elment a kedvük minden politikai versenytől. Eközben az iráni reformista csoportok ernyőszervezete, a Reform Front elnökének nemrégiben történt lemondása még inkább megnehezíthette a reformisták számára, hogy 2024 márciusában megmérettetésre gondoljanak.

A két keményvonalas koalíció megjelenése az ultrakonzervatívok körében is megosztottságot jelez. Zakani mintegy 20 koalíciós tagját azonban nem lehet összehasonlítani Bazrpash 500 emberével.

A hétvégén a Nameh News konzervatív hírportál bírálta Bazrpash-t a választási kampány korai megkezdése miatt, és panaszt tett Raisinál a viselkedése miatt, valamint megkérdezte az elnököt, hogy engedélyezte-e Bazrpash-nak, hogy szabadságot vegyen ki a problémás kormányzati munkából a választási koalíció megszervezésére. Raisi eddig nem válaszolt, de a Bazrpashsal szembeni kritika nem példa nélküli, mivel riválisai azzal vádolták, hogy hamis tudományos bizonyítványok alapján kapta meg az állását. Azzal is vádolták, hogy nincs vezetői tapasztalata a kabinetminiszteri szerepköréhez.

A bírálók azt kérdezték Raisitól, nem lenne jobb, ha miniszterei az ország problémáira koncentrálnának? A pártértekezlet pénzügyi forrásairól is érdeklődtek. Válasz persze nem érkezett.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.