Szele Tamás: Búcsú Bakhmuttól

Bakhmutban már csomagol az ukrán hadsereg, a város – mint hadszíntér – megtette a magáét, épp elég orosz harci kapacitást kötött le és morzsolt fel, a civil lakosságot még időben sikerült evakuálni (kevés kivétellel, akik oroszbarátok és maradni akartak), most már nem érdemes védeni azt a kősivatagot, rommezőt, bár lefogadom, hogy nem teljesen ingyen fogják feladni a települést.

Láttuk ezt tavaly nyáron Szeverodonyecknél is, Liszicsanszknál is: azoknak sincs semmi hasznuk az oroszok számára, és azokért is túl sok orosz katona esett el, nézetem szerint értelmetlenül. Ha ilyen iramban haladnak Geraszimov fiai, pár száz év alatt talán, de csak talán eljutnak Kijevig is, ha másként nem, hát mint hadifoglyok, de hogy ezt a mostani, bakhmuti „győzelmet” nem fogják beírni az Orosz Fegyveres Erők aranykönyvébe, az is biztos – ahhoz kicsit sokba került nekik.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg elegendő pozícióelőnyt szerzett ahhoz, hogy Bakhmut egyes részei ellen forduló hadmozdulatot hajtson végre, de még nem kényszerítette visszavonulásra az ukrán csapatokat, és valószínűleg nem lesz képes hamarosan bekeríteni a várost. Az orosz erők március 4-én egy korlátozott, megerősített előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut közelében. Amint arról az ISW március 3-án beszámolt, az ukrán hadsereg valószínűleg kialakítja a feltételeket egy ellenőrzött harci visszavonuláshoz Bakhmut keleti részének különösen nehéz szektoraiból, bár nem egyértelmű, hogy az ukrán parancsnokok jelenleg a visszavonulás mellett döntöttek. Orosz források azt állítják, hogy a Wagner-csoport elemei az elmúlt napokban előnyre tettek szert Bakhmut északkeleti és keleti részén, taktikai szempontból kihívást jelentő fordulatot hozva létre az észak-bakhmut-i városi területeken. Ukrán tisztviselők nemrégiben megismételték, hogy az ukrán egységek továbbra is ellenőrzik a helyzetet Bakhmutban, de megjegyezték, hogy a körülmények egyre bonyolultabbak, és hogy a Wagner-csoport a legfejlettebb és legfelkészültebb elemeit a térségben folytatott támadási műveletekre irányította.

Az orosz előrenyomulás Bakhmutban lassú és fokozatos volt, és nem utal arra, hogy az orosz csapatok hamarosan képesek lesznek bekeríteni Bakhmutot, még kevésbé arra, hogy frontális támadással képesek lesznek bevenni a várost. Az oroszoknak inkább sikerült elég közel nyomulniuk az északkeleti irányból érkező kritikus szárazföldi kommunikációs vonalakhoz ahhoz, hogy egy klasszikus elforduló hadmozdulattal veszélyeztessék az ukrán kivonulási útvonalakat. A forduló hadmozdulat célja, hogy az ellenséget az előkészített védelmi állások elhagyására kényszerítse, és különbözik a bekerítés céljától, amely az ellenséges erők csapdába ejtését és megsemmisítését célozza. Az oroszok talán azt tervezték, hogy bekerítik az ukrán csapatokat Bakhmutnál, de az ukrán parancsnokság jelezte, hogy valószínűleg inkább visszavonul, minthogy megkockáztassa a bekerítést. Az ISW értékelése szerint az ukrán egységek sokkal valószínűbb, hogy visszavonulnak, mint hogy bekerítsék őket, és az ukránok még mindig képesek lehetnek megtartani állásaikat Bakhmutban, ha úgy döntenek, hogy megpróbálják. Az orosz erők nagy veszteségeket szenvedtek ezekben az előrenyomulásokban, és az ukrán parancsnokok értékelései annak valószínűségéről, hogy az orosz támadások a jelenlegi állásaik közelében vagy mögött tetőznek-e, valamint annak kockázatáról, hogy elveszítik a hozzáférést az alapvető visszavonulási útvonalakhoz, valószínűleg meghatározzák majd az ukránok döntését a maradásról vagy a visszavonulásról.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter találkozott a Keleti Katonai Körzet (EMD) parancsnokával, Rusztam Muradov vezérezredessel a nyugati Donyecki Területen, valószínűleg azért, hogy felmérjék a Vuhledar körüli orosz veszteségek mértékét és a további offenzívák lehetőségét ebben az irányban. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) március 4-én közzétett egy videót, amely állítólag azt mutatja, hogy Shoigu Muradovot látogatja meg a nyugati Donyecki terület egy meg nem határozott területén, és azt állította, hogy Muradov jelentést adott át az orosz haderők jelenlegi helyzetéről és a felelősségi területén végrehajtott akciókról. Az orosz csapatok katasztrofális veszteségeket szenvedtek el a közelmúltbeli háromhetes offenzívában Vuhledar közelében, és a súlyos személyi és felszerelési korlátok valószínűleg megakadályozzák, hogy akár csak marginális előrelépéseket tegyenek ebben az irányban. Az orosz védelmi minisztérium talán fontolóra veszi, hogy érdemes-e ember- és felszerelési tartalékokat áthelyezni a Vuhledar térségébe az újbóli offenzív műveletekhez. Az orosz védelmi minisztérium nemrégiben megerősítette, hogy Muradov az EMD parancsnoka, és a Vuhledar körüli jelentős veszteségek valószínűleg már jelentős reputációs károkat okoztak Muradovnak. Sojgu ezért valószínűleg azért is látogatott el a nyugati Donyecki területre, hogy felmérje Muradov további alkalmasságát az EMD parancsnoki posztjára. Sojgu ukrajnai látogatása arra utalhat, hogy az orosz védelmi minisztérium nem bízik a vezérkari főnökben és az összes ukrajnai orosz haderő hadszíntéri parancsnokában, Valerij Geraszimov hadseregtábornokban, akinek valószínűleg a frontvonalbeli látogatást végző vagy legalábbis Sojgut kísérő tisztnek kellett volna lennie. Oroszország katonai kerületi parancsnokai operatív ügyekben Geraszimovnak jelentenek, és Sojgu nyilvánosságra hozott nyugat-donyecki önálló látogatása úgy tűnik, hogy aláássa Geraszimovot.

A kínai kormány állítólag elégedetlen a Kremllel a fegyvereladási tárgyalások nyilvánosságra hozatala miatt. A The Economist március 2-án arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett európai tisztviselő azt állította, hogy a kínai kormány azt akarja, hogy a fegyversegélyekről szóló megbeszélések titokban maradjanak, így Kína megőrizheti semleges közvetítői imázsát. A CNBC március 3-án arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők jelezték, hogy az Oroszországnak fegyvereket küldeni szándékozó kínai megfontolásokra vonatkozó információk orosz tisztviselőktől „szerzett” információk voltak.

Az orosz Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapalov kijelentette, hogy az orosz vállalatoknak saját légvédelmi rendszereket kellene vásárolni a drónok elleni védekezéshez. Egy orosz állami hírforrás arról számolt be, hogy Kartapalov március 1-jén azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium erőforrásai a kritikus állami és katonai létesítmények védelmére összpontosulnak. Azzal érvelt, hogy minden „önérzetes vállalatnak” képesnek kellene lennie arra, hogy ilyen rendszereket vásároljon és telepítsen magának. Ez a bizarr javaslat valószínűleg további biztonsági problémákat okozna Oroszország számára, nem pedig megoldaná azokat, mivel a kilátás, hogy számos vállalat az orosz hadseregtől független saját légvédelmi rendszereket telepítene és feltehetően használna, minden épeszű orosz tisztviselőt meg kellene riasszon. Kartapalov kijelentései szinte biztosan annak a belföldi pániknak a kiterjesztése, amelyet a március 2-i brjanszki területre való behatolásról szóló jelentések és az orosz légtérben nemrég megjelent ukrán drónokról szóló vádak szítottak. Kartapalov emellett azt is remélhette, hogy a védekezés terhét az egyes vállalatokra hárítja, hogy az ukrán tevékenységet az orosz belügyeket közvetlenül fenyegető veszélyként állítsa be.

A Wagner-csoport a jelentések szerint március 2. és 4. között legalább három új toborzóközpontot nyitott orosz sportklubokban, valószínűleg azért, hogy növelje a Wagner toborzóbázisát, miután elvesztette a fogoly újoncokhoz való hozzáférést. Az új Wagner toborzóközpontok a jelentések szerint a szamarai „Dinamó” sportlétesítményben, a rosztovi “Antares” sportklubban és a tyumeni Orosz Bokszszövetség épületében találhatók. Ez az erőfeszítés talán a Wagner-toborzás csökkenését próbálja ellensúlyozni, miután a Wagner-csoport a jelentések szerint 2023 elején elveszítette a hozzáférést a foglyok toborzásához. Prigozsin március 3-án arra célzott, hogy orosz kormányzati tisztviselők megtiltották a Wagner Csoportnak, hogy foglyokat toborozzon – ahogy az orosz védelmi minisztérium szabotálta a Wagner Csoport erőinek lőszerellátását. Prigozsin február 9-én bejelentette, hogy a Wagner teljesen leállította a foglyok toborzását, de ezt akkor még nem minősítette az orosz kormány tiltása eredményének. Az orosz média emellett arról is beszámolt, hogy a Wagner egy „Wagnernyok” ifjúsági klubot nyitott Szentpéterváron.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg elegendő pozícióelőnyt szerzett ahhoz, hogy Bakhmut egyes részei ellen fordulva akciót hajtson végre, de még nem kényszerítette visszavonulásra az ukrán csapatokat, és valószínűleg nem lesz képes hamarosan bekeríteni a várost.
   • A megfordulási művelet célja, hogy az ellenséget az előkészített védelmi állások elhagyására kényszerítse, és különbözik a bekerítés céljától, amely az ellenséges erők csapdába ejtésére és megsemmisítésére irányul. Az oroszok talán azt tervezték, hogy bekerítik az ukrán csapatokat Bakhmutban, de az ukrán parancsnokság jelezte, hogy valószínűleg inkább visszavonul, minthogy megkockáztassa a bekerítést.
   • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter találkozott a keleti katonai körzet parancsnokával, Rusztam Muradov vezérezredessel a nyugati Donyecki Területen, valószínűleg azért, hogy felmérjék a Vuhledar körüli orosz veszteségek mértékét és egy további offenzíva lehetőségét ebben az irányban.
   • A kínai kormány állítólag haragszik a Kremlre a fegyvereladási tárgyalások nyilvánosságra hozatala miatt.
   • Az orosz Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapalov arra biztatta az orosz vállalatokat, hogy vásároljanak saját légvédelmi rendszereket a drónok elleni védekezéshez.
   • A Wagner-csoport a jelentések szerint március 2–4. között legalább három új toborzóközpontot nyitott orosz sportklubokban, valószínűleg azért, hogy bővítse a Wagner toborzóbázisát, miután elvesztette a fogoly újoncokhoz való hozzáférést.
   • Az orosz hadsereg támadó akciókat hajtott végre a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén.
   • Az orosz csapatok folytatták a Bakhmut bekerítésére irányuló erőfeszítéseket és szárazföldi támadásokat hajtottak végre a Donyecki terület frontvonala mentén.
   • Ukrán források továbbra is arról számolnak be, hogy az oroszok megpróbálják megteremteni a feltételeket a dél-ukrajnai támadó műveletekhez.
   • Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető továbbra is nyilvánvalóan törekszik a csecsen befolyás növelésére Oroszországon belül a csecsenföldi különleges erők (SZPECNAZ) és az ifjúságpolitikai erőfeszítések előmozdítása révén.
   • Az orosz megszálló közigazgatás megerősíti a bűnüldözési intézkedéseket a megszállt területeken.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az orosz hadsereg a jelentések szerint március 4-én folytatta a támadó hadműveleteket Szvatove közelében. A március 4-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg Novovodyanetól északra (Szvatovetól 16 km-re délnyugatra) biztosították előnyeiket. Egy orosz milblogger március 3-án azt állította, hogy az ukrán alakulatok megpróbálták megtámadni az orosz állásokat Szvatove-tól északnyugatra, Kupjanszk közelében, Vilsanában (Kupjanszktól 15 km-re északkeletre) és Liman Persijben (Kupjanszktól 12 km-re keletre).


A jelentések szerint a sebezhető állampolgárok ukrán evakuálása Kupjanszkból nem arra utal, hogy az ukrán hadsereg úgy gondolja, hogy az oroszok fenyegetik a várost. A nyugati média március 3-án arról számolt be, hogy ukrán tisztviselők elrendelték a sebezhető civilek kötelező evakuálását Kupjanszkból az orosz ágyútűz miatt. Az orosz erők 25 km-es hatótávolságon belül vannak, ami lehetővé teszi számukra, hogy 152 mm-es csöves tüzérséggel lőjék Kupjanszkot, ami jelentős veszélyt jelent a civilekre. Az orosz egységek az elmúlt hónapban korlátozott támadó műveleteket hajtottak végre Kupjanszktól északkeletre anélkül, hogy jelentős megerősített előrenyomulást értek volna el, és a jelenlegi műveleti ütemük mellett nem valószínű, hogy biztosítani tudják a város fenyegetéséhez szükséges előnyöket. Az ISW értékelése szerint a legközelebbi orosz előrenyomulás körülbelül 13 km-re van Kupjanszktól északkeletre, és nem valószínű, hogy az orosz alakulatok ezen a területen képesek lennének gyorsan 13 km-t előrehaladni és megtámadni magát Kupjanszkot, ha egyáltalán képesek lennének ilyen messzire előrenyomulni, aminek eddig nem adták jelét.

Az orosz hadsereg március 4-én folytatta a Kreminna körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Nyevszke (Kreminnától 17 km-re északra), Kreminna, valamint Kreminnától 33 km-re délre, Hrihorivka, Bilohorivka, Spirne és Veszele közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek támadásokat hajtottak végre Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra), Terny (Kreminnától 17 km-re nyugatra) és Jampolvika (Kreminnától 17 km-re nyugatra) irányában, és hogy az ukránok ellentámadást intéztek Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) közelében. Orosz milbloggerek március 4-én megerősítették azokat a felvételeket, amelyek állítólag azt mutatják, hogy a Központi Katonai Körzet orosz támadó egységei ukrán lövészárkokat foglalnak el egy Kreminna melletti erdős területen. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz és ukrán csapatok Kreminnától délre akár 40 méteres távolságban is állásokat tartanak egymástól.


Egy orosz parancsnok pontatlanul korlátozott terjedelműnek nevezte az orosz hadműveleteket Luhanszk és Harkiv területén, ami valószínűleg megteremtette az információs feltételeket az orosz offenzíva lehetséges kulminációjához a frontvonal ezen szektorában. Egy BARS–13 (az ország orosz harci tartalékosai) parancsnoka március 4-én kijelentette, hogy az orosz csapatok helyi offenzív műveleteket hajtanak végre az elveszített pozíciók visszaszerzésére és az ukrán egységek kiszorítására az oroszok által megszállt Szvatove és Belgorod területről. A BARS–13 parancsnoka kijelentette, hogy az orosz offenzív műveletek ezeken a területeken „aligha nevezhetők teljes körű offenzívának”, és hogy az orosz alakulatok nehezen haladnak előre, miután visszaszorították az ukrán erőket a Kreminna melletti állásokból. Az ISW értékelése szerint az oroszok valószínűleg a Nyugati Katonai Körzet 20. Összfegyvernemi Hadseregének 144. és 3. Motorizált Lövészhadosztályának csaknem teljes egészét, valamint az Orosz Légideszant Erők (VDV) 98., 76. és 106. Légitámadó Hadosztályának ezrednyi méretű elemeit a Szvatove-Kreminna vonal mentén zajló offenzívákban vetették be. A három hadosztálynak megfelelő hadtest egy különálló földrajzi területre való lekötése arra utal, hogy az orosz haderők ezt az előrenyomulási tengelyt kívánták prioritásként kezelni és jelentős előnyöket elérni ebben a térségben. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Luhanszki Területen folyamatban lévő orosz offenzíva már a tetőpontjához közeledhet, mivel ezek az elemek már egy ideje határozott támadó műveletek mellett kötelezték el magukat ezen a területen, és az orosz források valószínűleg megpróbálják információs feltételeket teremteni a kezdeményezés esetleges orosz elvesztéséhez.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg március 4-én folytatta a Bakhmut bekerítésére irányuló erőfeszítéseket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északra, Vaszjukivka közelében (13 km északra); Bakhmuttól északnyugatra, Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra), Orikhovo-Vaszilivka (10 km északnyugatra), Bodhanivka (8 km északnyugatra) és Hrihorivka (10 km északnyugatra) közelében; és Bakhmuttól nyugatra, Ivanivszke (5 km nyugatra) közelében. A március 4-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán egységek orosz állásokat támadnak a Berkhivka víztározó keleti partján, ami azt jelzi, hogy az orosz csapatok mintegy 5 km-re északnyugatra Bakhmuttól előrenyomultak. Az ukrán haderő keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes kijelentette, hogy a helyzet Bakhmutban nehéz, de ellenőrzés alatt van, és megjegyezte, hogy az orosz csapatok felrobbantották a hidat, amely Bakhmutot és a nyugatra fekvő Khromovét köti össze. Az ISW március 3-án geolokációs felvételeket figyelt meg a Khromove hídról, amelyek azt jelezték, hogy az ukrán erők lerombolták a hidat, hogy meggátolják az orosz mozgást Bakhmuttól nyugatra. Nem világos, hogy ki rombolta le a Khromove hidat, de a lerombolása mindenesetre korlátozza az orosz csapatok azon képességeit, hogy a Bakhmutban lévő állásokból megközelítsék az ukrán állásokat Khromovéban és környékén. Orosz források széles körben azt állították, hogy az ukrán csapatok kivonulnak Bakhmutból, de bizonyos ukrán elemek a városon belül maradnak. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport alakulatai kiürítették a „Tavr” húsfeldolgozó üzemet Bakhmut északkeleti részén, és Bakhmut keleti és délnyugati részén lévő utcákon haladnak Bakhmut központja felé. Milbloggerek emellett azt állították, hogy a Wagner-csapatok ukrán állásokat támadtak Bakhmuttól nyugatra, Ivanivszke és Khromove közelében. Egy Wagner-csoporthoz tartozó milblogger megjegyezte, hogy az egyetlen megmaradt híd, amely Bakhmutból kifelé vezet, a T0504-es Konsztantyinyivka-Csasziv Jar-Bakhmut országúton átvezető híd Ivanivskében.


Az orosz hadsereg március 4-én folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok ukrán állásokat támadtak magában Avdiivkában és Avdiivka környékén, Szeverne (5 km-re nyugatra Avdijivkától), Novokalinove (10 km-re északra Avdiivkától), Krasznohorivka (9 km-re északra Avdiivkától) és Kamjanka (5 km-re északkeletre Avdijivkától) közelében; Donyeck város északnyugati külterületén Vodyane, Pjervomajszke, Nevelszke és Krasznohorivka (a Donyeck várostól északnyugatra fekvő Krasznohorivka, nem pedig az Avdiivkától 9 km-re északra fekvő Krasznohorivka); és Donyeck város délnyugati külterületén Marinka és Pobjeda közelében. A március 4-én közzétett felvételeken látható, amint egy ukrán dandár megsemmisít egy orosz támadócsoportot Avdiivka közelében, aminek következtében három orosz harckocsi és öt BMP gyalogsági harcjármű veszett oda, valamint hat orosz foglyot ejtettek. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz alakulatok, különösen a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestének elemei Donyeck város külterületén és Marinkában harcolnak. Az oroszok március 4-én nem hajtottak végre megerősített vagy bejelentett szárazföldi támadást Donyeck várostól délnyugatra, Donyeck megye nyugati részén.

Támogató erőfeszítések-déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Ukrán források továbbra is arról számolnak be, hogy az orosz haderő megpróbálja megteremteni az offenzív műveletek feltételeit Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar március 4-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok megpróbálják javítani taktikai pozícióikat Zaporizzsja és Herszon területén, hogy egyes területeken folytathassák a támadó műveleteket. Az ukrán vezérkar nemrégiben megváltoztatta a nyelvezetét, hogy a Herszon és Zaporizzsja területén kialakult helyzetre vonatkozó információkat ugyanabban a fejezetben tartalmazza, és nem világos, hogy ezek a jelentések mindkét területen vagy csak az egyik területen folytatott támadási előkészületekre vonatkoznak. Az ISW nem figyelt meg semmilyen jelét annak, hogy az oroszok tartós támadó műveletekre készülnének zaporizzsjai területen, vagy bármilyen támadó tevékenységre Herszon területén. Egyes ukrán tisztviselők felvetették, hogy az orosz egységek megkísérelhetnek egy határozott támadást indítani Zaporizzsja város felé, de az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz csapatok nem rendelkeznek a Zaporizzsjai Területen elegendő felhalmozott szükséges harci erővel ahhoz, hogy a frontvonal ezen szektorában nagyszabású offenzívát indítsanak. Egy ilyen offenzíva esetén nagy valószínűséggel nem érnék el Zaporizzsja várost.

Az oroszok március 4-én folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség lőtta Herszon városát és Nikopolt Dnyipropetrovszk területen, valamint Ocsakivot Mikolajiv területén.

Az orosz mozgósítás hírei:

Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető folytatja a csecsen befolyás növelésére irányuló erőfeszítéseket Oroszországon belül a csecsenföldi különleges erők (SZPECNAZ) népszerűsítése és az ifjúságpolitikai erőfeszítések révén. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin március 3-án Kadirovval együtt meglátogatta a csecsenföldi Gudermeszben található SZPECNAZ egyetemet, és méltatta az oktatók tapasztalatait. Kadirov azt is közölte, hogy fia, a csecsen állami gyermek- és ifjúsági mozgalom „Az elsők mozgalma” vezetője, Akhmat Kadyrov csecsen regionális elnöke március 4-én Csecsenföldön találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy az ifjúságpolitikáról tárgyaljanak.


Az orosz tisztviselők továbbra is ellentmondásos nyilatkozatokat tesznek a sorozási korhatár megváltoztatására vonatkozó tervekkel kapcsolatban a következő sorozási ciklusokban. Egy orosz állami hírforrás március 3-án azt állította, hogy az orosz Föderációs Tanács védelmi bizottságának vezetője, Viktor Bondarev azt állította, hogy az orosz képviselők 2023 tavaszán tervezik, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be az orosz katonák sorozási korhatárának emeléséről, összhangban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2022. december 21-i javaslatával. 2022. december 21-én Sojgu javasolta a sorozási korhatár 18-27 évről 21-30 évre történő eltolását. Andrej Kartapolov, az orosz duma védelmi bizottságának elnöke január 11. óta különböző időpontokban ellentmondásos nyilatkozatokat tett a sorkötelezettségi korhatár megváltoztatásáról. Ezek a retorikai ellentmondások azt jelzik, hogy a részleges mozgósítás és a jelenlegi sorkötelezettségi szintek nem elegendőek az orosz személyzeti igények kielégítésére, és hogy az orosz hatóságok valószínűleg a teljes körű mozgósítási erőfeszítések igénybevétele nélkül vizsgálják a haderőfejlesztési kapacitás bővítésének lehetőségeit.

Az orosz mozgósított katonák egységei a DNK parancsnokságával kapcsolatos folyamatos panaszok mellett a Luhanszki Népköztársaság (LNK) erőivel való integrációra és az azokkal szembeni alárendeltségre vonatkozó panaszokat is elkezdték rögzíteni. Az orosz 1252. ezred – amely Mordvinföld és Mari El mozgósított katonáiból áll – március 3-án a közösségi médiában közzétett videós panaszt rögzített, amelyben arra kérte Putyint, hogy foglalkozzon a liszicsanszki LNK-parancsnokság alatti rossz bánásmódjukkal. A katonák azt állították, hogy az LNK parancsnokai feloszlatták az egységüket, és szabálytalanul helyezték át őket, olyan beosztásokba helyezték őket, amelyek nem felelnek meg a kiképzésüknek, és nem szerelték fel őket megfelelően. Egy orosz hírforrás március 3-án felerősített egy másik, a DNK parancsnokai elleni videopanaszt, amelyet az orosz 1439. ezred – Irkutszki területről mozgósított katonákból álló – katonáinak feleségei rögzítettek. Az asszonyok azt állították, hogy a DNK parancsnokai utasították férjeiket Avdiivka megrohamozására, hagyták, hogy az ukrán erők bekerítsék őket, majd cserbenhagyták őket. Az 1439. ezred katonái háromszor rögzítették saját panaszukat a DNK parancsnokai által alkalmazott bánásmóddal kapcsolatban. Egy orosz ellenzéki forrás március 3-án közzétett egy másik panaszt a DNK parancsnoksága alatt mozgósított katonákkal való rossz bánásmódról, amelyet egy, az ukrajnai Donyecki területen található Shakhtarszkból származó, titokban mozgósított katona felesége írt.


Az orosz hivatalos válaszok ezekre a panaszokra továbbra sem következetesek. Igor Kobzev, az Irkutszki Terület kormányzója március 4-én közölte, hogy az Irkutszki Terület képviselői az ukrajnai frontvonalra utaztak, hogy kivizsgálják az 1439. ezred mozgósított katonáinak panaszait. Eközben az orosz parancsnokok sikertelenül igyekeznek elhallgattatni a panaszokat, amint arról az ISW korábban beszámolt. Egy orosz ellenzéki hírforrás március 3-án közzétett egy videót, amelyen az 1439. ezred katonái egy Putyinhoz intézett felhívást kezdenek el forgatni, mielőtt a kamerán kívüli hangszóró figyelmeztet: „jönnek”, és a videó elvágódik.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) továbbra is az orosz mozgósítás pénzügyi terheit viselik. Egy ufai (Baskír Köztársaság) hírforrás a baskíriai hatóságok nyilatkozatait idézte, amelyek szerint több százmillió rubelt (több millió amerikai dollárt) költöttek a regionális költségvetésből a 2022-es mozgósítási terv végrehajtására, az elesett katonák családjainak kifizetésére, a mozgósított és önkéntes katonák ellátására és egyebekre.

Az orosz hatóságok továbbra is üldözik az orosz mozgósítással és az ukrajnai háborúval szembeni korlátozott hazai ellenállást. Március 4-én több orosz forrás is arról számolt be, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjei őrizetbe vettek egy moszkvai lakost, és hazaárulással vádolták meg az ukrán hadsereg pénzügyi támogatása miatt. Egy orosz jogvédő szervezet megjegyezte, hogy ez az első ismert hazaárulási ügy, amely az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatáson alapul. Egy orosz ellenzéki hírforrás március 3-án arról számolt be, hogy Oroszország első keleti kerületi katonai bírósága hét év börtönbüntetésre ítélt egy vlagyivosztoki lakost, aki június 8-án felgyújtott egy meg nem nevezett katonai nyilvántartási és sorozási irodát, miután egy ismeretlen megrendelő állítólag 100 000 rubel (1326 dollár) jutalmat ajánlott neki az iroda megsemmisítéséért. Egy orosz állami hírforrás március 4-én azt állította, hogy a megszállt Krímben az orosz legfelsőbb bíróság hat év börtönbüntetésre ítélt egy szentpétervári lakost, aki megpróbált a Krímből Odesszába úszni és csatlakozni az ukrán erőkhöz.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is fokozzák a megszállt területeken a bűnüldözési intézkedéseket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a krími Szimferopolban az orosz megszálló tisztviselők önkéntes rendőrjárőröket hoztak létre az ukrán partizántevékenységtől való félelem és a rendfenntartó személyzet hiánya miatt. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszálló közigazgatás vezetője a Brjanszki Területen történt állítólagos ukrán támadást arra használta fel, hogy bejelentse: a herszoni megszálló közigazgatás megerősíti a belső ellenőrző pontokat és járőröket, valamint intézkedéseket vezet be a terroristák azonosítására. Saldo azt is állította, hogy az orosz csapatok megerősítik az érintkezési vonal ellenőrzését. Az orosz megszálló tisztviselők fegyverként használhatják a Brjanszki Terület incidense körüli diskurzust a megszállt területek lakosai elleni elnyomás további megszilárdítására.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek előkészítését a szeptember 10-i orosz regionális választásokra. Zaporizzsja megszállási közigazgatásának vezetője, Jevgenyij Balickij március 4-én azt állította, hogy a megszállt Zaporizzsjában megtartották a választási bizottság első ülését az Egyesült Választási Napra való felkészülés jegyében. Balickij kijelentette, hogy a választási bizottságnak 10 szavazati joggal rendelkező tagja van, és köszönetet mondott az orosz Központi Választási Bizottságnak és Ella Pamfilova elnöknek a megszállt területeken a választási bizottságok megszervezésében nyújtott segítségéért.


Jelentős tevékenység Belaruszban:

Az orosz hadsereg folytatja a Belaruszban végrehajtott kiképzési rotációkat, mielőtt a kelet-ukrajnai harcokba vezényelnék a csapatokat. Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője március 4-én kijelentette, hogy az orosz haderő létszáma Belaruszban ingadozik, de általában nem haladja meg a 9000-10 000 fős létszámot egy adott időpontban. Demcsenko kijelentette, hogy a Belaruszban lévő orosz erők Belaruszból átcsoportosítanak Oroszországba, hogy támogassák a Kelet-Ukrajnában harcoló orosz haderőcsoportot. Demcsenko kijelentette, hogy az orosz csapatok Belaruszból való átcsoportosítása után valószínűleg pótló orosz alakulatokat telepítenek Belaruszba, így az orosz személyzet teljes létszáma Belaruszban nagyjából azonos marad. A The Hajun Project független belarusz megfigyelő csoport március 3-án jelentette, hogy Oroszország és Belarusz meghosszabbította a folyamatban lévő közös gyakorlatok időtartamát legalább március 13-ig. A Hajun Project arról számolt be, hogy az orosz erők intenzíven gyakorolnak több gyakorlótéren Belarusz-szerte, köztük az Oszipovicsszkij, Domanovo, Lepelszkij és Obuz-Lesnovszkij gyakorlótéren. Ezek a jelentések alátámasztják az ISW azon értékelését, hogy az orosz hadsereg belarusz gyakorlótereket és kiképzőket használ a mozgósított oroszok kiképzésére, hogy kompenzálja Oroszország lecsökkent kiképzési kapacitását.

Más, bár biztos forrásból érkezett hír Belaruszból, hogy a KGB tisztjei tömeges házkutatásokat és ellenőrzéseket tartanak, hogy megtalálják a Macsuliscsi katonai repülőtéren történt robbanásokban részt vevőket. A Veszna emberi jogi projekt szerint a 2020 és 2023 közötti politikai adminisztratív bűncselekményekben érintettek mindannyian gyanúba keveredtek.

A letartóztatottakat a házkutatások után a KGB előzetes letartóztatási intézményébe szállítják. A Veszna szerint már legalább 10 embert vettek őrizetbe.

Február 26-án reggel két robbanás történt a repülőtéren. Ennek következtében megsérült egy A–50-es orosz nagy hatótávolságú radarfelderítő és irányító repülőgép. A Belarusz Hajun megfigyelő projekt állítása szerint ezután a taganrogi 325. repülőgép-javító üzembe ment.

Március 3-án a BYPOL, a volt belarusz biztonsági erők gerillaprojektje arról számolt be, hogy a belarusz gerillák két héten keresztül figyelték a Machulischy repülőteret a civileknek vásárolt bolti drónok segítségével.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!