Szele Tamás: Irán és a méreg

Irán még mindig a megmérgezett diáklányok ügyétől zeng, a friss jelentések szerint legalább ezerkétszázan eshetek áldozatul az ismeretlenek által elkövetett merényleteknek, bár szerencsére csak egyetlen halálesetről tudunk. Ráadásul mindenki tudott a gáztámadásokról, a kormánynak mégis négy hónapjába tellett, míg ímmel-ámmal, de pár napja utasítást adtak a nyomozásra.

Persze Raisi elnök és Amir-Abdollahian külügyminiszter ilyen rövid idő alatt is rájött azzal a pengeéles elméjével, kik a felelősök: természetesen az Amerikai Egyesült Államok és Izrael. Ki más is lehetne? Ha ezek az iráni vezetők magyarok lennének, hozzájuk csapták volna még Soros Györgyöt és Brüsszelt is, mert nálunk az a népszokás, ha egy politikusnak fogalma sincs, miről beszél, de ki akar használni egy negatív jelenséget, bár az irániak így is tisztában vannak azzal, mekkora ostobaságot beszél a kormányuk.

Erről még bőven lesz szó, lássunk is neki az elmúlt nap eseményeinek. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Moulana Abdol Hamid neves szunnita lelkész felvetette, hogy az iráni rendszer felelős lehet az iskoláslányok ellen nemrég országszerte elkövetett vegyi támadásokért, illetve bűnrészes lehet azokban. Abdol Hamid a támadásokat „a tiltakozás elfojtásának egyik formájaként” jellemezte, amelynek célja a rendszer ellen tiltakozó gyermekek megölése volt. Abdol Hamid azt is felvetette, hogy a rendszer nem volt hajlandó megvédeni ezeket az iskoláslányokat a tiltakozásban való részvételük miatt. Továbbá felvetette, hogy a rendszer tudja, ki a felelős a támadásokért, és hazudott a nyilvánosságnak. Abdol Hamid ezért bírálta a rendszer vezetését, amiért a hazugság „nagy bűnét” követi el, kijelentve, hogy „a legrosszabb uralkodó az, aki hazudik a nemzetének”. A CTP korábban arról számolt be, hogy a rendszer elmulasztotta megtenni az iskolák védelméhez szükséges megfelelő intézkedéseket, és mérsékelt bizonyossággal úgy értékelte, hogy a támadásokat egy, a rendszer által megtűrt személyekből álló hálózat koordinálta.

Abdol Hamid külön bírálta Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter március 1-jei CNN-interjúját, visszautasítva annak abszurd állításait a rendszer tüntetőkkel szembeni humánus bánásmódjáról. Abdol Hamid kijelentette: „meglepett minket, hogy Amir-Abdollahian azt mondta, hogy senkit sem öltek meg a tüntetéseken, és senkit sem börtönöztek be a tüntetések miatt”, utalva a 2022. szeptember 30-i „véres pénteki” mészárlásra a tüntetők ellen Zahedanban és a tömeges letartóztatásokra országszerte.

A biztonsági erők március 3-án már a második egymást követő héten fokozták a nyomást Abdol Hamid és támogatói ellen, ami további szektariánus feszültségeket szíthat. A jelentések szerint a biztonsági erők ismét megpróbáltak behatolni Zahedan Nagy Makki mecsetjébe, erőszakosan összecsaptak a tüntetőkkel, és megzavarták a helyi internetszolgáltatásokat. Ezek az erők február 24-én hasonló eszkalációt hajtottak végre Abdol Hamid és hívei ellen Zahedanban, amint arról a CTP korábban beszámolt. 2023 januárja óta a rezsim jelentősen növelte biztonsági jelenlétét Zahedanban, hogy Abdol Hamidot visszatartsa a politikai berendezkedés kritizálásától. Ezek a biztonsági erők azonban február 24-ig nagyrészt tartózkodtak attól, hogy beavatkozzanak Abdol Hamid heti prédikációiba és az azt követő tüntetésekbe. Azóta több tényező is késztethette a rendszert az eszkalációra. Az iráni vezetők talán magabiztosabbnak érzik magukat a belső zavargások elfojtására irányuló képességeikben, miután hetekig viszonylag alacsony volt a tiltakozási aktivitás Irán-szerte. Azt is érzékelhették, hogy ismét sürgetőnek érzik a szembenézést Abdol Hamiddal, aki továbbra is megkérdőjelezi a rendszer legitimitását és kritizálja a belpolitikai válságok kezelését.

Ez a folyamatos zahedáni nyomásgyakorlás a rendszer részéről megsérti azt a vörös vonalat, amelyet Abdol Ghaffar Naghshbandi raszki szunnita pénteki imavezető határozott meg. Naghshbandi hivatala február 24-én közleményt tett közzé, amelyben tömeges tüntetésekre szólított fel válaszul a biztonsági erők által a Nagy Makki mecset “ostromára” tett kísérletre, amint arról a CTP korábban beszámolt. Naghshbandi arra figyelmeztetett, hogy „történelmi fatvát” fog kiadni, ha a rendszer folytatja ezt a „brutális akciót”, bár nem részletezte, hogy egy ilyen rendelet mivel járhat. Naghshbandi nyilatkozata egyértelmű fenyegetés volt a rendszer számára, de valószínűleg szándékosan volt kétértelmű is. A fatvák olyan vallási utasítások, amelyeket képzett vezető papok adnak ki, hogy irányítsák és vezessék a muszlimok viselkedését, és gyakran cselekvésre szólítanak fel. Egy ilyen fatva egyfajta vallási fenyegetésként jellemezhetné a rendszernek a Nagy Makki mecset körüli eszkalációját, és valószínűleg további feszültséget szítana a rendszer és a szunnita beludzs közösség között.

A rendszer valószínűleg letartóztatta Naghshbandit, de ez nem akadályozhatja meg, hogy hivatala nyilatkozatokat adjon ki. A Raisi-kormányzat által ellenőrzött Iszlám Köztársasági Hírügynökség (IRNA) március 1-jén arról számolt be, hogy Naghshbandi a letartóztatástól és a külföldi szereplőkkel való állítólagos kapcsolatainak feltárásától való félelmében elmenekült az országból. Naghshbandi családja a Radio Farda rádiónak adott március 2-i interjújában kijelentette, hogy nem tudtak a tartózkodási helyéről, és többször is megpróbáltak kapcsolatba lépni vele, amikor eltűnt a Khoraszan Razavi tartománybeli Mashhadba tartva. Egy ottani különleges egyházi bíróság december 12-én beidézte Naghshbandit. Hivatala állítólag február 24-én, valószínűleg a letartóztatása után adott ki nyilatkozatot.

Ebrahim Raisi elnök egyre inkább arra törekszik, hogy a belső válságokért Irán külföldi ellenségeire hárítsa a felelősséget ahelyett, hogy személyesen vállalná a felelősséget. Egy március 3-i beszédében Raisi ezeket a külföldi ellenségeket vádolta azzal, hogy ők a felelősek az iskoláslányok elleni, egyre gyakoribb vegyi támadásokért. Raisi az elmúlt hónapokban következetesen külföldi szereplőknek tulajdonította a Mahsa Amini tiltakozó mozgalmat és a valutaválságot is. Raisi megingathatatlan narratívája, miszerint külső szereplők felelősek ezekért a belső válságokért, rávilágít arra, hogy nem hajlandó és potenciálisan képtelen komolyan szembenézni a sürgető belpolitikai kihívásokkal és megoldani azokat. Raisinak négy hónapba telt, mire utasította a Belügyminisztériumot, hogy foglalkozzon a diákmérgezésekkel, miután az első incidensek 2022 novemberében történtek – ami vagy inkompetenciáját vagy komolytalanságát jelzi e kérdések érdemi kezelésében.

Raisi elnök és Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök valószínűleg továbbra is megosztottak abban, hogy miként kezeljék és vitassák meg nyilvánosan ezeket a belső válságokat. Ghalibaf továbbra is valamilyen politikai és gazdasági reformot sürget a romló belpolitikai körülmények kezelése érdekében, ahelyett, hogy továbbra is a külföldi szereplőket hibáztatná, ahogy Raisi tette. Ghalibaf nyilvánosan bírálta a félállami szervezetek gazdaságban betöltött szerepét is, és ezzel úgy tűnik, hogy konfliktusba került Raisival és az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) vezetésével. Ghalibaf március 3-án kijelentette, hogy a gazdaságba való kormányzati beavatkozás megakadályozza a növekedést és ösztönzi a korrupciót, megismételve korábbi felhívását, hogy a félállami szervezetek csökkentsék a gazdaságban betöltött szerepüket. Az ideológiai keményvonalasok, mint például Raisi és az IRGC parancsnoka, Hossein Salami vezérőrnagy, az elmúlt napokban ezzel ellentétesen dicsérték a félállami szervezeteket az iráni gazdaság fejlesztésében betöltött szerepükért. Raisi és Szalami egyaránt köszönetet mondott a Khatam ol Anbia Építőipari Főhadiszállásnak – egy IRGC által irányított építőipari és mélyépítési vállalatnak – az Oroumiyeh-tóba történő vízátvezetési projekt befejezéséért február 27-én. Raisi március 3-án külön felszólította a Khatam ol Anbia Építőipari Főhadiszállást, hogy gyorsítsa fel a „félkész projektek” befejezését Bushehr tartományban.

Irán igyekszik megszilárdítani és növelni katonai jelenlétét Kelet-Szíriában, valószínűleg annak érdekében, hogy biztosítsa az országba vezető kritikus útvonalakat. Az IRGC két helyi parancsnoka Deir ez Zor tartományban március 2-án találkozott al-Majadinban lévő proxy harcosokkal, állítólag azért, hogy megvitassák a biztonság megerősítését a térségben. A résztvevők konkrétan egy közös műveleti központ létrehozásáról tárgyaltak az iráni és az irániak által támogatott elemek számára al-Majadinban és Abu Kamalban. A Fatemiyoun hadosztály – az IRGC Quds Erők afganisztáni síita proxyja – egy parancsnoka is részt vett a találkozón. Az iráni és az irániak által támogatott elemek 2022 márciusa óta egyre inkább küzdenek az ISIS elleni műveletekkel a nyugatra fekvő sivatagban, valószínűleg azért, mert Oroszország kivonta harci repülőgépeit a közép-szíriai sivatagból. Az ISIS gyakran hajt végre IED-támadásokat és emberrablásokat az Abu Kamal-al Mayadin útvonalon is. Az IRGC emellett felhasználhatja növekvő katonai jelenlétét Kelet-Szíriában arra, hogy az ISIS elleni műveleteket folytasson a nyugati sivatagban.

A Fatemiyoun hadosztály az elmúlt napokban kiterjesztette jelenlétét Kelet-Szíriában, valószínűleg azért, hogy segítse az IRGC-t a terület biztosításában. A hadosztály a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) 47. dandárjának, a Hashemiyoun dandárnak a helyére lépett, amely február 25-én állomásozott Abu Kamalban, ahogy arról a CTP korábban beszámolt. További Fatemiyoun erősítések is települtek a térségbe Iránból és Damaszkuszból február 16-án, 25-én és 27-én. Az IRGC állítólag március 2-án úgy döntött, hogy Fatemiyoun harcosokat küld Iránba, hogy kiképezzék őket drón- és radarrendszerekre, valószínűleg azért, hogy támogassák az Abu Kamal-al Mayadin útvonal biztosítására irányuló erőfeszítéseket az ISIS fenyegetésétől a földön, és előkészítsék az iráni légvédelmi eszközök bevezetését Szíriában.

Irán arra törekedhet, hogy az Abu Kamal-al Mayadin útvonalat használja fel légvédelmi platformok Szíriába történő behozatalára, ha nem tudja a légi szállítást használni. Az izraeli légierő gyakran vette célba az al-Kaimán keresztül Irakból Szíriába tartó konvojokat, amelyek izraeli tisztviselők szerint iráni fegyvereket szállítanak. Az izraeli légierő a damaszkuszi és aleppói repülőterek kifutópályáira is csapást mért, hogy megakadályozza a feltételezett fegyverszállítmányokat szállító járatok leszállását. Irán valószínűleg mindkét szállítási mód használatával próbálja megnehezíteni az izraeli célzást. Az iráni állami média február 24-én arról számolt be, hogy Irán valószínűleg légvédelmi eszközöket, például radarokat és föld-levegő rakétákat fog eladni Szíriának az iráni gyártmányú Khordad 15-öshöz. nem világos, hogy a Khordad 15-ös rendszerek mennyire lennének hatékonyak a fejlett izraeli lopakodó repülőgépek ellen. Az iráni katonai vezetés azonban arra törekedhet, hogy e rendszerekkel elrettentse a törökök esetleges észak-szíriai szárazföldi betörését, amellyel török tisztviselők az elmúlt hónapokban fenyegetőztek.


A legfontosabb hírek röviden:

   • A prominens szunnita pap, Moulana Abdol Hamid felvetette, hogy az iráni rendszer lehet felelős vagy bűnrészes az iskolás lányok ellen nemrégiben országszerte elkövetett vegyi támadásokért.
   • A biztonsági erők már a második egymást követő héten fokozott nyomást gyakoroltak Abdol Hamidra és támogatóira, ami tovább szíthatja a felekezeti feszültségeket.
   • Ebrahim Raisi elnök egyre inkább arra törekszik, hogy a belső válságokért Irán külföldi ellenségeire hárítsa a felelősséget ahelyett, hogy személyesen vállalná a felelősséget.
   • Raisi elnök és Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök valószínűleg továbbra is megosztottak abban, hogy miként kezeljék és vitassák meg nyilvánosan ezeket a belső válságokat.
   • Irán igyekszik megszilárdítani és növelni katonai jelenlétét Kelet-Szíriában, valószínűleg az országba mélyebben vezető kritikus útvonalak biztosítására irányuló erőfeszítések részeként.
   • Két tartomány két városában legalább két tüntetésre került sor.

Belső biztonsági és tiltakozó tevékenység

Március 3-án két tartomány két városában legalább két tüntetésre került sor. A CTP nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen zajlott:

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: közepes vagy nagy

Demográfiai összetétel: Tiltakozások Abdol Hamid prominens szunnita pap heti pénteki imaprédikációját követően.

A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen zajlott:

Galikash, Golestan tartomány

Méret: Kicsi

A tiltakozások koordinátorai és szervezetei a következő időpontokra hívtak fel a rendszerellenes tüntetésekre:

Március 4.

Helyszínek: Országszerte

Megjegyzések: A diákokat és tanárokat az iskolák és egyetemek bojkottjára szólítják fel.

Március 7.

Helyszínek: Országszerte

Megjegyzések: Tiltakozás az iskoláslányok elleni vegyi támadások ellen.

Március 8.

Helyszín: Helyi idő szerint 18:00 órakor országszerte, városközpontokban.

Megjegyzések: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Március 13-15.

Helyszínek: Országszerte

Megjegyzések: Egybeesik a március 15-i zoroasztriánus tűzfesztivállal, a Chahar Shanbeh Sourival.


Magas rangú iráni biztonsági tisztek március 2-án megismételték elméleteiket arról, hogyan lehet hatékonyan és erőszakosan elnyomni a tüntetéseket. Ezek a tisztviselők az elképzeléseiket egy biztonsági konferencián vitatták meg, amelyet az IRGC Teheráni Tartományi Hadtest adott otthont. Hossein Nejat dandártábornok – az IRGC Sarallah műveleti parancsnokságának vezetője – azzal érvelt, hogy a biztonsági erőknek meg kell előzniük a tüntetéseket, és szét kell zúzniuk őket, amíg még kialakulóban vannak és kicsik. A Sarallah parancsnokság felelős a főváros régiójának biztonságának felügyeletéért. Hassan Hassan Zadeh dandártábornok – az IRGC Teheráni Tartományi Hadtestének parancsnoka – hasonlóan beszélt arról, hogy meg kell előzni a tüntetéseket, hogy elkerüljék a biztonsági erők túlterhelését. Ezek a parancsnokok és a konferencia más résztvevői hangsúlyozták, hogy támogatják a rezsim brutális eszközeit a tüntetésekkel szemben, amelyek alkalmazása során legalább 522 állampolgár, köztük 70 kiskorú halt meg.

Ez a retorika összhangban van azzal, ahogyan a rendszer tisztviselői megvitatták, hogyan lehet a legjobban érvényesíteni a társadalmi ellenőrzést a korábbi nagyobb tiltakozási hullámok után. Az iráni vezetők az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek egy alkalmazkodó és kifinomult rendőrségi és felügyeleti állam kiépítésébe, amely segít biztosítani a klerikális intézményrendszer hatalmon tartását. Különösen arra összpontosítottak, hogy elnyomó képességeiket arra használják fel, hogy előre jelezzék, mikor és hol fognak tüntetésekre kerülni, és azokat a lehető leghamarabb leverjék. A közelmúlt retorikája arra utal, hogy egyes iráni vezetők továbbra is támogatják az elnyomás e brutális modelljét.

A közösségi média felhasználói március 3-án arról számoltak be, hogy egy személy nyilvánosan felgyújtotta magát Khoraszan Razavi tartományban. Nem világos, hogy ez a személy különbözik-e attól, aki február 28-án a Khoraszan Razavi tartománybeli Kashmarban felgyújtotta magát, hogy tiltakozzon a rossz gazdasági körülmények ellen.


Gazdasági ügyek:

Az iráni riál enyhén leértékelődött, a március 2-i 538 000 riálról március 3-án 542 000 riálra egy dollárért.

Külbiztonság és katonai ügyek:

Az Irán-Szíriai Parlamenti Baráti Társaság küldöttsége az elmúlt napokban találkozott az Asszad-rezsim több magas rangú tisztségviselőjével. A küldöttség március 1-jén Damaszkuszban találkozott Fajszal szíriai külügyminiszterrel, március 2-án Husszein Diab aleppói tartományi kormányzóval, március 3-án pedig Amer Hilal latakiai tartományi kormányzóval. A szíriai állami média jelentése szerint a küldöttség a február 6-i földrengéssel kapcsolatos humanitárius segítségnyújtási és újjáépítési erőfeszítésekről tárgyalt. A küldöttség megpróbálhatott lobbizni szíriai tisztviselőknél, hogy az IRGC-hez kötődő iráni építőipari vállalatoknak ítéljenek oda újjáépítési szerződéseket. Egy izraeli agytröszt február 28-án azt állította, hogy az IRGC tulajdonában lévő Khatam ol Anbia építőipari központ nem sokkal a február 6-i földrengés után megpróbált ingatlant vásárolni Aleppó város keleti részén.

Az Irán által támogatott iraki Népi Mozgósítású Erők (PMF) milíciái tovább erősítik pozícióikat Aleppó városán belül és környékén. A SyriaTV március 2-án közzétett egy riportot, amelyben azt állította, hogy a PMF propagandakampányt indított Aleppó város egész területén. A PMF valószínűleg azzal kívánja ellensúlyozni a negatív hírverést, hogy humanitárius segélyt oszt szét kizárólag az Aleppó város keleti külvárosaiban lévő, alavita többségű közösségeknek és a városközpont felé eső iráni diplomáciai létesítmények közelében lévő területeknek – olyan helyeknek, ahol a PMF nagy, valószínűleg állandó katonai állásokat hozott létre. A SyriaTV jelentése szerint a PMF akár 1000 harcosa is elfoglalta az Aleppó város központjában, az iráni konzulátus és az al-Nukata mecset közelében található Hamdaniyah stadiont. Az Irán által támogatott harcosok a palmyrai, Deir ez Zor város és más szíriai városok környékén lévő, síita dominanciájú területeket használták ki – vagy hozták létre a helyi nem síita lakosok erőszakos áttelepítésével –, hogy ott meghonosodjanak.


Mohammad al-Szudáni iraki miniszterelnök bejelentette egy új tanács létrehozását a „biztonság megsértésének” kivizsgálására, valószínűleg válaszul a szunnita civilek február 20-i lemészárlására. Szudani miniszterelnök azt állította, hogy a tanács kivizsgálja azokat a katonai parancsnokságokat, akiknek a hanyagsága „biztonsági jogsértéseket” eredményez. A tanács állítólag vizsgálatot fog folytatni, és a jogsértéstől számított 48 órán belül javaslatot tesz Szudaninak a vétkes tisztek leváltására. A tanács vagy az Iraki Közös Műveleti Parancsnokságnak, vagy Abdul Amir Shammari belügyminiszternek fog jelentést tenni, aki az Iránnal szövetséges síita koordinációs kerethez kötődik.

A török Nemzeti Hírszerző Szervezet (MIT) március 3-án meggyilkolta a PKK szindzsári műveleteinek parancsnokát, kockáztatva az Irán által támogatott milíciák megtorlását. Az MIT arról számolt be, hogy egy hírszerzési műveleti csoport megölte Saad Ali Badal PKK-parancsnokot az iraki Ninewah tartományban lévő Szindzsár közelében. Az MIT azt állította, hogy Badal támadást készült végrehajtani a Ninewah tartománybeli Bashiqában lévő Zilkan katonai támaszponton állomásozó török katonai személyzet ellen. Azonosítatlan fegyveresek március 3-án Kirkuk városában IED-támadásban megölték Ahmed Taher volt iraki türkmén Front-tisztviselőt. Az Iraki Türkmén Frontnak a török kormánnyal való kapcsolata arra utal, hogy az Irán által támogatott milíciák követhették el a támadást. Az Irán által támogatott milíciák hasonló módon megtorolhatják vagy eszkalálhatják a Badal elleni MIT-merényletet.

Akkor most lássuk részletesebben is az iráni vezetés tegnapi reakcióit az iskolai mérgezésekre. Az iskolás és egyetemista lányok ellen elkövetett vegyi gáztámadások miatti nemzetközi felháborodással szembesülve az Iszlám Köztársaság hatóságai „ellenségeket” kezdtek hibáztatni.


Ebrahim Raisi iráni elnök pénteken az országszerte több száz iskoláslányt ért mérgezési hullámot az ellenségek pszichológiai háborújának részeként jellemezte, amelynek célja, hogy „stresszt és szorongást keltsenek a diákok és a szülők körében, káoszt teremtve”. Nem mondta meg, kik ezek az ellenségek, de az iszlám köztársasági zsargonban az „ellenségek” alatt általában az Egyesült Államokat és Izraelt értik, valamint újabban minden olyan szervezetet és személyt, aki támogatásáról biztosította a jelenlegi rezsimellenes tüntetéshullámot.

Az egyik nap az ellenségek utcai zavargásokat szítanak, a másik nap pedig az oktatás és az iskolák területén próbálnak problémákat okozni, mert minden összeesküvés ellenére az emberek országszerte színre léptek és legyőzték az ellenséget.”

mondta, majd győzelemként említette a rezsim 44. évfordulója alkalmából februárban tartott, államilag támogatott tüntetéseket.

Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter pénteken szintén a nyugati kormányokat támadta. „Egyes nyugati hatóságok intervenciós reakciója a kedves iráni diáklányok feltételezett megmérgezésének kérdésében az ellenség hibrid háborújának folytatása” – írta Twitter-bejegyzésében.

Azt állította, hogy „az ország illetékes intézményei komolyan nyomon követik és aprólékosan vizsgálják a dimenziókat. A nagyszerű iráni nemzet nagyon jól ismeri a krokodilkönnyeket!” A megjegyzéseket úgy tette, hogy a hatóságok egyelőre nem engedték meg a médiának vagy a szülőknek, hogy megnézzék a megtámadott iskolák körüli térfigyelő kamerák tartalmát.


Az ország tartományainak egyharmadában mintegy 60 iskolát és leánykollégiumot ért, eddig megmagyarázhatatlan mérgesgáz-támadások november 30-án kezdődtek, amikor a vallásos Kom városából jelentették az első mérgezéses esetet diáklányok körében. Eddig mintegy 1000 diák betegedett meg a rejtélyesen eloszló, azonosítatlan gáztól. Az ország belügyminiszterét, Ahmad Vahidit, az Interpol által az 1994-es Buenos Aires-i zsidó közösségi központ elleni merényletben való részvétele miatt körözött volt IRGC-tisztet bízták meg a nyomozás vezetésével.

Sokan azt gyanítják, hogy az iskolákat a lányok oktatását ellenző vallási csoportok vették célba. A hatóságok cáfolták azokat a híreket is, amelyek szerint a 11 éves Fatemeh Rezaei halála összefügg a mérgezésekkel.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaani felszólította a többi országot, hogy ne kommentálják az iráni ügyeket, és „beavatkozásnak és drámai kijelentéseknek” minősítette a jogvédő csoportok és tisztviselők vizsgálatot követelő felhívásait.

Közben még vallási vezetők – mind a rendszer belső köreihez tartozó síiták, mind szunniták, mint például Maulana Abdol Hamid – is felszólaltak a kormánynak a mérgezésekre adott nem megfelelő reakciója ellen.

A Forradalmi Gárdához kötődő Tasnim hírügynökség Reza Karimi Szalehet, Pardis külváros kormányzóhelyettesét idézte, ahol az egyik merénylet történt, aki szerint azért tartóztattak le egy üzemanyagtartálykocsi sofőrjét, mert egy iskola mellett tartózkodott, és két másik városban is észlelték. „Az őrök egy parkolóban, ahol az üzemanyagtartálykocsi parkolt, szintén mérgezést szenvedtek.”


Sokan megkérdőjelezik a hírszerző ügynökségek hatékonyságát, amelyek nagyon gyorsan azonosítják a tüntetőket és letartóztatják őket, míg mások szerint azért nem azonosítják a gáztámadások felelőseit, mert a rendszer már tudja, hogy bennfentesek.

Genfben az ENSZ emberi jogi hivatala pénteken átlátható vizsgálatot követelt a támadások ügyében. Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője pénteken azt mondta, hogy „nagyon aggódunk azok miatt az állítások miatt, amelyek szerint lányokat szándékosan, rejtélyesnek tűnő körülmények között támadnak meg”. Azt mondta, hogy a kormányzati vizsgálat eredményeit nyilvánosságra kell hozni, és az elkövetőket bíróság elé kell állítani.

Iráni születésű nyugati orvosok felhívást intéztek a Vöröskereszt és Vörös Félhold Nemzetközi Szövetségéhez, hogy avatkozzon be az Iránban elterjedt iskolai mérgezések miatt, és akadályozza meg a tömeges haláleseteket.

Az Észak-Amerikában és Európában élő orvosok pénteken közzétett levelükben azt írták, hogy a fiatal iráni lányoknak nemzetközi segítségre van szükségük az iskoláikat ért sorozatos vegyi támadások miatt.

Orvosokként úgy tekintünk erre az iráni válságra, mint egy potenciálisan tömeges áldozatokkal járó forgatókönyvre, amely sürgős beavatkozást igényel a nemzetközi katasztrófavédelmi szervezetek részéről. Továbbá ezeket a mérgezéseket az iráni fiatalok elleni előre megfontolt támadásoknak tekintjük, amelyek során olyan anyagokat használnak, amelyeket a vegyi hadviselésben alkalmaznak”

olvasható a 18 orvos által aláírt levélben. Az elmúlt három hónapban Irán számos városának több tucatnyi iskolájában több száz diáklányt mérgeztek meg szándékos gáztámadásokban, amelyeket a kormány nem vett komolyan.


A diákok és családtagjaik minden esetben mérgező gázok belégzésének tulajdonították a megbetegedést.

A múlt héten az iráni parlament egyik tagja azt mondta, hogy három hónap alatt mintegy 1200 diáklányt ért támadás.

A képviselő megjegyzéseit követően hétfőn, kedden, szerdán és szombaton több városban egyszerre több hasonló támadásról számoltak be. Szerdán egyes jelentések szerint 50 iskolát támadtak meg.

A közösségi médiában közzétett videókon látható, hogy az iskolákból több tucat diákot súlyos állapotban szállítottak kórházakba, néhányan közülük szinte eszméletlenül.

Egy esetben a biztonsági erők egy aggódó anyára támadtak, súlyosan megverték és a haját tépték.

Nem a mérgezéses esetek közé tartozik, de egészen hajmeresztő tragédia történt Iszfahánban: a különleges erők tüzet nyitottak egy kétéves kisfiúra és megölték.

Meghalt egy kétéves gyermek pénteken, miután iráni különleges erők tüzet nyitottak az őt és családját szállító autóra Iszfahán belvárosában.


Az „1500 Images” Twitter-fiók jelentése szerint:

Tegnap este (pénteken) egy anya és egy apa két kisgyermekével egy autóban utazott, amikor egy különleges egységhez tartozó teherautó elkanyarodott előttük. A személygépkocsi vezetője (a család barátja) úgy gondolta, hogy a teherautó vezetője álmos, ezért úgy döntött, hogy megkerüli a teherautót. A különleges egység azonban tüzet nyitott rájuk, és a gyermeket főbe lőve megölték”.

A „Bazaar Civil Protest” Telegram-csatorna Amirali Musa-Kazemi néven azonosította a gyermeket, hozzátéve, hogy akkor ölték meg, amikor a családjával és több barátjával együtt szabadidős kiránduláson voltak Iszfahánban.

A jelentés szerint a különleges egység járműve „a rendőrautóktól eltérő teherautó” volt, és a benne ülő erők anélkül lőttek az autóra, hogy figyelmeztették volna őket, hogy húzódjanak félre.

Továbbra sem világos, hogy a különleges rendőri egység miért nyitott tüzet egy olyan autóra, amelyben egyszerű állampolgárok és gyerekek utaztak.

A jelentésben szerepel, hogy Amir-Ali holttestét nem adták át a családjának azzal az ürüggyel, hogy Teheránban átadják nekik. A halál okaként „nem szándékos gyilkosságot” regisztráltak.

A rendőrség tisztviselői még nem reagáltak a jelentésre.


Nem ez az első eset, hogy a rendszer erőinek közvetlen tüze gyermekeket öl meg.

A legvitatottabb eset Kian Pirfalaké, egy 9 éves gyermeké az ország déli részén fekvő Izehből, akit a kormányerők közvetlen tüze ölt meg november 16-án, az országos tüntetések során.

Már csak egy rossz hír maradt, de azt is el kell mondani a többi borzalom után: súlyos influenzával kórházba került a nyolcvanegy éves Mir-Hoszein Muszavi, a 13 évve házi őrizetben lévő ellenzéki, aki mostis a rendszerváltás első követelői között volt.

Muszavi nemrég lett rosszul, és a hozzá közel állók szerint nem kapott időben orvosi ellátást házában, ahol feleségével, Zahra Rahnavarddal együtt be van zárva.

Az IRNA hivatalos kormányzati hírportál pénteken azt állította, hogy Muszavi azért lett beteg, mert nem tartotta be az egészségügyi előírásokat, és sok emberrel találkozott.

Amióta azonban február elején nyilatkozatot tett közzé, amelyben népszavazást követelt a politikai rendszer megváltoztatására, házi őrizetét szigorították, és csak lányaival és az őrökkel találkozhatott.


Muszavi 2011-ben került házi őrizetbe, amikor reformista jelöltként indult, és megkérdőjelezte Mahmúd Ahmadinezsád 2009-es, rendkívül gyanús elnöki újraválasztását.

A Kalameh, egy külföldi székhelyű honlap, amely híreket közöl az iráni reformistákról, köztük Muszaviról, arról számolt be, hogy magas láztól és általános gyengeségtől szenved, és kórházba szállították.

Muszavi népszavazásra való felhívását jelentős fejleménynek tekintették, mivel ez volt az első jelentős szakítás egy reformista vezető részéről az iszlám köztársaság védelmének politikájával, és csak reformokat kért.

Muszavi lépése feldühítette az Ali Khamenei iráni vezetőhöz hű keményvonalasokat, akik közül néhányan a halálát kívánták a betegségéről szóló hírek hallatán.

Morteza Panahian, egy ismert keményvonalas „sikert kívánt a vírusnak”, és azt mondta, hogy Muszavi halála 12 éve esedékes.

Támogatói szerint a kormány részéről szándékos volt a megfelelő orvosi ellátás késleltetése.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.