Szele Tamás: Vereség Vuhledarnál és más történetek

Megint különös helyzetben van a krónikás, ugyanis, mint már többször jeleztem, az ISW napi jelentései a lehető legpontosabbak és több forrásból ellenőrzöttek, azonban pont ezért – mindig van egy nap késésük. Az alább közölt jelentést például tegnap greenwichi idő szerint este hatkor zárták le, így aztán nem is tartalmazhatja a mai eseményeket, melyek a Brjanszki Területen játszódtak le.

Pedig azok gyökeresen átalakíthatják a háború menetét, de mivel a kész, ellenőrzött és pontos jelentésről miattuk nem szabad lemondani, azt a megoldást választottam, hogy most közlöm a tegnap este hatig érvényes összefoglalót és aztán a második részben foglalom össze én magam a mai eseményeket, melyek bizony lehetnek nagyon fontosak is.

Akkor tehát lássuk a tegnapi nap híreit, mint mindig, most is az ISW nyomán.

A Kreml kihasználhatja az orosz büntető törvénykönyv módosítását, amely az ukrajnai háború „lejáratásáért” kiszabható büntetéseket szigorítja, hogy elősegítse a kritikus ultranacionalista közösség további öncenzúráját, ami a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak és prominens milbloggereknek a visszavágását váltja ki. Az orosz Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin március 1-jén bejelentette, hogy a Duma már március 14-én ratifikálhatja az orosz büntető törvénykönyv módosításait, amelyek szigorúbb büntetéseket vezetnek be az orosz „különleges katonai művelet” résztvevőinek, köztük az „önkénteseknek” a lejáratására. Az orosz védelmi minisztérium az Ukrajnában harcoló irreguláris fegyveres alakulatokat – konkrétan a Wagner-csoportot – önkénteseknek minősíti. Volodin kijelentette, hogy a büntetések között ötmillió rubelig (kb. 66 450 dollár) terjedő pénzbírság, öt év javító- vagy kényszermunka, vagy 15 év börtönbüntetés szerepel. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban február 28-án kijelentette, hogy Oroszországnak „azonosítania és meg kell állítania azoknak az illegális tevékenységét, akik megpróbálják meggyengíteni az orosz társadalmat”, és azonosítania kell azokat, akik „fegyverként használják a szeparatizmust, a nacionalizmust, a neonácizmust.” A Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin már régóta felszólította a Kremlt, hogy büntessen meg mindenkit, aki rosszat mond a Wagnerről, azzal az ürüggyel, hogy a háború minden résztvevőjét védik a hatályos törvények az orosz fegyveres erők lejáratása ellen. Prigozsin azonban Volodin nyilatkozatára reagálva közzétette a módosítások javasolt módosítását, azzal érvelve, hogy a módosításnak nem szabad büntetnie az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport magas rangú parancsnokainak bírálatát. Prigozsin szerint a konstruktív kritika „szükséges” ahhoz, hogy az orosz parancsnokok „átláthatóan és felelősségteljesen” használják a hatáskörüket. Prigozsin aggódhat amiatt, hogy a Kreml a kibővített módosítást arra használhatja, hogy lecsapjon vagy legalábbis elősegítse az öncenzúra gyakorlatát az ultranacionalista milblogger közösségek körében, akik rendszeresen kritizálják a magas rangú orosz parancsnokokat, és valószínűleg egyensúlyt keres a Wagner-csoport kívánt védelme és a saját és baráti milbloggerek szabadságának megőrzése között, hogy kritizálhassák az orosz hadsereget.

Az ISW február 26-án úgy értékelte, hogy Putyin hagyta, hogy az ultranacionalista közösség az orosz védelmi minisztérium rovására növelje befolyását, hogy a Kreml kihasználhassa a közösség előre kialakított hálózatait önkéntesek toborzására. A Kreml valószínűleg arra törekszik, hogy mérsékelje a háborút támogató ultranacionalista közösség további ellenállását, amely továbbra is felnéz Putyinra, mint a háború elősegítőjére, annak ellenére, hogy kritizálják a háború vezetését. Az Állami Duma valószínűleg március 14-én fogja elfogadni ezeket a módosításokat, tekintettel Volodin bejelentésére. A Kreml felhasználhatja ezeket a módosításokat arra, hogy öncenzúrát ösztönözzön a kiválasztott milbloggerek körében, akikre már nincs szükség az erőfejlesztéshez vagy a crowdfunding kampányokhoz, vagy akiknek a kritikája meghaladta a Kreml nyílt kritikával szembeni toleranciáját. Nem világos azonban, hogy az ilyen intézkedések milyen mértékben késztetnék öncenzúrára az orosz milbloggereket. Igor Girkin volt orosz tiszt (és Putyin lelkes kritikusa) gúnyolódott Volodin bejelentésén, kijelentve, hogy bocsánatot fog kérni az orosz katonai kudarcokról szóló korábbi kritikáiért, és szarkasztikusan visszavonta kritikáját. Egy Kreml-közeli milblogger azonban ünnepelte a módosításokat, megjegyezve, hogy Putyin megpróbálja megelőzni a társadalom megosztottságát a háborús erőfeszítések javítása érdekében.

A New York Times (NYT) vizsgálata a Vuhledar közelében nemrég lezajlott orosz offenzíva során elszenvedett katasztrofális orosz veszteségekről azt jelzi, hogy az orosz hadsereg továbbra sem képes gyorsan orvosolni a súlyos személyi és felszerelésveszteségek okozta endemikus kihívásokat. A NYT március 1-jén jelentette, hogy ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok továbbra is súlyos hibákat követnek el és harckocsioszlopokat tolnak előre ukrán csapdákba a közelmúltbeli háromhetes orosz offenzíva során Vuhledar közelében, amelyet ukrán források a háború eddigi legnagyobb harckocsiütközeteként jellemeztek. A NYT arról számolt be, hogy az orosz erők legalább 130 harckocsit és páncélozott személyszállító járművet (APC) veszítettek a háromhetes offenzíva során, így az utolsó héten arra kényszerültek, hogy frontális gyalogsági támadásokhoz folyamodjanak. Az ukrán csapatok a NYT-nak felvázolták taktikájukat, azt állítva, hogy az orosz erőket gyilkos zónákba csalták, mielőtt az orosz oszlopokat mozgásképtelenné tették és aknákkal teli útszakaszokra terelték, majd tüzérséggel – köztük HIMARS-okkal, amelyeket jellemzően statikus, hátországi célpontok ellen használnak – megsemmisítették őket. 2022 októberében és 2023 februárjában a Vuhledar térségébe telepített orosz elemek, elsősorban a 155. haditengerészeti gyalogosdandár, főként rosszul kiképzett mozgósított állományból állnak, akik ezen a területen hatalmas veszteségeket szenvedtek 2022 októberében és ismét 2023 februárjában. Az ISW korábban már beszámolt a Vuhledar közelében elszenvedett orosz veszteségekről, és úgy értékelte, hogy ezek emblematikusan mutatják, hogy az orosz hadsereg képtelen tanulni a kudarcaiból. A NYT vizsgálata alátámasztja az ISW értékelését, miszerint az orosz katonai kudarcok folyamatos újratermelése és megerősítése akadályozza az orosz hadsereg képességét a hatékony támadó műveletek végrehajtására.

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök március 1-jén aláírt egy 16 dokumentumból álló csomagot, amely megkönnyítheti az orosz szankciók kijátszását azáltal, hogy a kínai segélyeket Oroszországnak Belaruszon keresztül irányítja. A dokumentumok között szerepel a közös belarusz-kínai iparfejlesztés stratégiája, a 2023-2024 közötti belarusz-kínai tudományos és műszaki együttműködésről szóló dokumentum, valamint a kínai állami hiteleket felhasználó közös projektekről szóló egyetértési nyilatkozat. Lukasenka kijelentette, hogy Belarusz érdekelt a Kínával való együttműködés elmélyítésében a technológiai fejlesztés terén, beleértve a közös vállalatok létrehozását, a belarusz vállalatok modernizálását modern kínai technológiákkal, valamint az áruk és szolgáltatások kereskedelmét. Lukasenka kijelentette, hogy a belarusz gyártók érdekeltek a „kínai vállalatok kompetenciáinak és technológiáinak tanulmányozásában az alkatrészbázis kialakításában, a motorok, sebességváltók, tengelyek, egyéb alkatrészek és szerelvények gyártásában.” Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Kína titokban katonai vagy kettős felhasználású eszközöket szállíthat Oroszországnak Belaruszon keresztül.

Lukasenka valószínűleg azzal a céllal kötötte meg ezeket a megállapodásokat, hogy támogassa a kínai gazdasági befolyás ápolására irányuló régóta tartó erőfeszítéseit Belaruszban az orosz integrációs nyomás elleni védekezés érdekében, bár ezek az intézkedések legfeljebb késleltetni fogják Oroszország folyamatban lévő kampányát, hogy biztosítsa a teljes gazdasági ellenőrzést Belarusz felett. A dokumentumok közül több is a kínai-belarusz kereskedelmi és gazdasági együttműködésre vonatkozik. Lukasenko korábban 2021 februárjában, amikor fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy késleltesse Belarusz Uniós Államon keresztüli bekebelezését Oroszországba, támogatását fejezte ki Kína gazdasági jelenlétének bővítése iránt.

Az orosz megszálló hatóságok megpróbálhatják tovább korlátozni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelenlétét a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP), hogy kikényszerítsék az erőmű orosz tulajdonjogának de facto elismerését. A NAÜ február 10-én bejelentette, hogy biztonsági aggályok miatt elhalasztotta a ZNPP-nél tartózkodó NAÜ-misszió személyzetének tervezett rotációját. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója február 20-án kijelentette, hogy a helyzet továbbra is instabil, február 28-án pedig, hogy 20 detonáció történt a ZNPP közelében, ami rövid időre megszakította a ZNPP tartalék áramvezetékét, és aláhúzta a ZNPP „törékeny külső áramellátási helyzetét”. Az orosz külügyminisztérium (MFA) szóvivője, Marija Zakharova február 22-én azt állította, hogy az ENSZ Biztonsági és Biztonsági Főosztálya megfelelő indoklás nélkül határozatlan időre elhalasztotta a NAÜ személyzetének rotációját, és azt állította, hogy Oroszország elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a NAÜ személyzetének biztonságos eljutását a ZNPP-hez. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője március 1-jén azt állította, hogy a nyugati hírszerző ügynökségek megzavarták a NAÜ-misszió rutinszerű rotációját, hogy azzal vádolják Oroszországot, hogy akadályokat gördít a NAÜ elé. Orosz és megszálló tisztviselők korábban is bírálták a NAÜ jelenlétét a ZNPP-nél, például Rogov januárban azzal vádolta a NAÜ-t, hogy politikai szerepet játszik a ZNPP-nél Ukrajna támogatása érdekében. Az orosz és megszálló hatóságok valószínűleg arra kívánják felhasználni a NAÜ személyzetének esetleges csapdába esését vagy a NAÜ csökkentett jelenlétét az erőműben, hogy kikényszerítsék az erőmű feletti orosz tulajdonjog nemzetközi elismerését. Az orosz és a megszálló hatóságok a ZNPP-t fenyegető fenyegetések fokozásával egy esetleges jövőbeli ukrán ellentámadástól is megpróbálhatnak elrettenteni Dél-Ukrajnában.

A Politico arról számolt be, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök a jelek szerint felülvizsgálja Szerbia szoros kapcsolatait Oroszországgal, amit részben a Wagner-csoport Szerbiában zajló toborzási és felforgatási erőfeszítései ösztönöznek, valamint az ukrajnai invázió által Putyinra rótt nemzetközi gazdasági és információs költségek demonstrálása. A Politico március 1-jén arról számolt be, hogy Vučić igyekszik mind Oroszországnak, mind a nyugati intézményeknek megfelelni azzal, hogy folytatja Szerbia európai uniós tagsági pályázatát, miközben elutasítja az Oroszország elleni szankciókat, de Vučić szerint Szerbiának hamarosan „nehéz döntéseket” kell hoznia. Vučić elítélte a Wagner-csoportot, és kijelentette, hogy a szerb hatóságok letartóztatnak minden szerbet, aki a Wagner-csoportért harcolt Ukrajnában. Vučić a Wagner által támogatott belgrádi tüntetés résztvevőit szerbellenesnek és meg nem nevezett külföldi szereplők által lefizetettnek minősítette. Vučić február 17-én zöld utat adott az Egyesült Államok által vezetett tervnek, amely a Koszovóval való kapcsolatok normalizálására irányul, amelyet Szerbia hivatalosan nem ismer el, és kijelentette, hogy Szerbia továbbra is az EU-tagság felé vezető úton marad. A Politico megjegyezte, hogy a szerbiai közvélemény-kutatások szerint több szerb támogatja Oroszországot, mint a nyugati államokat, ami arra utal, hogy Vučić nehezen tudna teljesen elszakadni az Oroszországgal való kapcsolattól – amit valószínűleg nem is szándékozik megtenni. Egy orosz milblogger megerősítette a Politico cikkét, és bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért Oroszországot „páriává” tette, amelytől még a „hagyományos testvérállamok is elhatárolódnak”.

A legfontosabb hírek röviden:

   • A Kreml kihasználhatja az orosz büntetőtörvénykönyv módosítását, amely növeli az ukrajnai háború „lejáratásáért” járó büntetéseket, hogy további öncenzúra-intézkedéseket támogasson a kritikus ultranacionalista közösség körében, ami a Wagner finanszírozó Jevgenyij Prigozsin és a prominens milbloggerek ellenállását váltja ki.
   • A New York Times (NYT) vizsgálata a Vuhledar közelében nemrégiben lezajlott orosz offenzíva során elszenvedett katasztrofális orosz veszteségekről azt jelzi, hogy az orosz hadsereg továbbra sem képes gyorsan orvosolni a súlyos személyi és felszerelésveszteségek okozta endemikus kihívásokat.
   • Alekszandr Lukasenka belarusz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök aláírt egy 16 dokumentumból álló csomagot, amely megkönnyítheti az orosz szankciók kijátszását azáltal, hogy a kínai segélyeket Belaruszon keresztül irányítják Oroszországba.
   • Amerikai tisztviselők továbbra is arról számolnak be, hogy az ukrán haderő megfelelően használja a nyugatiak által biztosított fegyvereket Ukrajnában.
   • Az orosz és a megszálló hatóságok megpróbálhatják tovább korlátozni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelenlétét a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP), hogy kikényszerítsék az erőmű orosz tulajdonjogának de facto elismerését.
   • A Politico arról számolt be, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök a jelek szerint felülvizsgálja Szerbia szoros kapcsolatait Oroszországgal az ukrajnai háború idején, amit részben a Wagner-csoport Szerbiában zajló toborzási és felforgatási erőfeszítései ösztönöznek.
   • Az orosz csapatok megerősítik állásaikat a nemzetközi határon, a Belgorodi Területen.
   • Az orosz hadsereg előrenyomult Bakhmuton belül, és folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén és Avdiivka-Donyeck város térségében.
   • Az orosz egységek folytatták a Kupjanszk-Svatove-Kreminna vonalon a támadó műveleteket.
   • Az orosz alakulatok folytatják a védelmi műveleteket Dél-Ukrajnában.
   • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is küzdenek a megszállt területek adminisztratív irányításával.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki Terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti harkivi területre és az északi donyecki területre):

Az orosz csapatok megerősítik állásaikat a nemzetközi határon, Belgorodi területen. Az ukrán vezérkar március 1-jén jelentette, hogy az orosz hadsereg mérnöki felszerelést telepített és páncéltörő aknákat telepít a Belgorodi területen lévő Novosztroivka Vtorajában és Gorkovszkijban – Harkiv városától mintegy 47 km-re északnyugatra. Az ukrán vezérkar nem észlelte, hogy az orosz alakulatok támadó csoportokat alakítanának a Harkivi Terület északi részén, és ezek az erődítések tovább jelzik, hogy az orosz csapatok nem készülnek újabb támadó műveletekre a térségben.


Az orosz hadsereg március 1-jén folytatta a támadó hadműveleteket a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonalon. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz egységek visszavertek három ukrán szabotázs- és felderítő csoportot Novoszelivszke (Szvatove városától mintegy 14 km-re északnyugatra) és Timkivka (Kupjanszktól mintegy 20 km-re keletre) közelében. Az Anna News orosz állami hírügynökség jelentése szerint a 144. motorizált gárdalövészhadosztály (20. vegyes gárdahadsereg) 488. motorizált lövészezredének tüzérségi egységei továbbra is a Szvatove-Kreminna vonalon tevékenykednek, és támogatják az ukrán állások elleni orosz támadásokat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Kreminnától északnyugatra Makiivka, Nyevszke és Cservonopopivka ellen, valamint Kreminnától délre Bilohorivka, Sipiljevka és Fedorivka ellen. Egy orosz hírösszefoglaló azt is állította, hogy Makiivka-Balka Zsuravka térségében is folynak a harcok. Egy Kreml-közeli milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek visszaverték az összes orosz támadást Jampolivka, Ternyi, Nyevszke és Makiivka ellen – mindez Kreminnától 20 kilométerre nyugatra vagy északnyugatra. Ramzan Kadirov csecsen vezető azt állította, hogy az Akhmat különleges erők, a Luhanszki Népköztársaság 2. hadtestének 4. dandárjának elemei és az orosz légideszant alakulatok (VDV) megrohamozták az ukrán erődítményeket Kreminna térségében. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy az ukrán és orosz csapatok domináns magasságokért harcolnak Kreminna erdőövezetében, és megjegyezte, hogy hasonló helyi harcok folynak Szvatove térségében is.

Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy orosz lőszerraktárra a Luhanszki területen lévő Kadiivkában. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők fokozták a kamikaze drónok alkalmazását Luhanszk irányában.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg március 1-jén szárazföldi támadásokat hajtott végre Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok tovább nyomulnak Bakhmut irányába, és magát Bakhmutot támadták; Bakhmuttól északra Orikhovo-Vaszilivka (10 km északnyugatra), Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra) és Bohdanivka (8 km északnyugatra) közelében; Bakhmuttól nyugatra Ivanivszke (5 km nyugatra), Csasziv Jar (10 km nyugatra) és Khromove (3 km nyugatra) közelében; és Bakhmuttól délnyugatra Bila Hora (15 km délnyugatra) közelében. A március 1-jén közzétett geolokációs felvételek megerősítik, hogy az orosz alakulatok előrenyomultak Bakhmut déli külterületén. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai megszilárdították az ellenőrzést Jahidne külterületén (1km északnyugatra Bakhmut-tól), és délnyugat felé haladnak Khromove felé, bár az ukrán egységek továbbra is hozzáférnek a Khromove-Bakhmut útvonalhoz. Orosz milbloggerek emellett azt állították, hogy a Wagner-csapatok előrenyomultak Bakhmuton belül a húsfeldolgozó üzem közelében és egészen a Bakhmutivka folyó partjáig, amely Bakhmut keleti részén folyik keresztül. Orosz források továbbra is azt állítják, hogy az orosz csapatok ukrán állásokat támadnak a T0504 Kosztjatyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országút mentén Ivanivszke közelében, és hogy az ukrán csapatok visszavonulnak Csasziv Jarból. Míg egyes orosz források azt állítják, hogy a helyzet Bakhmutban romlik az ukrán csapatok számára, addig Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója azt állította, hogy Ukrajna nagyszámú tartalékost helyez át a térségbe.


Ukrán tisztviselők továbbra is hangsúlyozzák, hogy az ukrán csapatoknak lehetőségük van arra, hogy ellenőrzött visszavonulást hajtsanak végre Bakhmutból, ha úgy látják jónak. Olekszandr Rodnyanszkij ukrán elnöki tanácsadó február 28-án kijelentette, hogy az ukránok szükség esetén stratégiai szempontból visszavonulhatnak a bakhmuti állásokból, de egy ukrán kivonulás Bakhmutból nem jelentené azt, hogy az oroszok gyorsan elfoglalhatnák Bakhmutot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban, február 20-án kijelentette, hogy Ukrajna továbbra is tartani fogja Bakhmutot, de „nem mindenáron.” Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Bakhmut ukrán védelme stratégiailag megalapozott művelet, amely továbbra is arra kényszeríti az orosz csapatokat, hogy embereket és felszerelést pazaroljanak nagy veszteséggel járó támadásokra. Az ukrán tisztviselők továbbra is jelzik, hogy készek stratégiailag késleltetni az orosz alakulatokat Bakhmut védelmével, de úgy tűnik, hogy biztosítják az Egyesült Államokat és a nyugati partnereket arról, hogy fenntartják az ellenőrzött visszavonulás lehetőségét, ha az ukrán parancsnokság ezt szükségesnek ítéli.

Az orosz hadsereg március 1-jén folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Donyeck várostól északra Avdiivka és Kamjanka közelében; Donyeck város északnyugati peremén Vodyane, Pjervomajszke és Nevelszke közelében; valamint Donyeck város délnyugati peremén Marinka és Pobjeda közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek folytatják a harcokat Adviivka térségében, Novobakhmutivka közelében (12 km-re északra Avdiivkától), és megpróbálják áttörni az ukrán védelmet Avdiivkában az Opityne-Szpartak vonalról délre. Orosz milbloggerek emellett azt állították, hogy Marinkán belül folynak a harcok, és hogy az orosz csapatok nem részletezett előnyöket értek el Marinka déli és északi peremén.


Az orosz hadsereg március 1-jén nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást a Donyecki Terület nyugati részén. Egy Wagner-csoporthoz kötődő forrás felvételeket tett közzé a 155. haditengerészeti gyalogosdandár Vuhledar közelében folytatott hadműveleteiről, és azt állította, hogy a haditengerészeti gyalogság elemei megpróbálják megvetni a lábukat a Vuhledar melletti bányaterület közelében, hogy további támadásokat indíthassanak a település ellen. Egy másik orosz milblogger felvételeket tett közzé állítólag egy olyan incidens utóhatásáról, amikor egy orosz harckocsi aknára futott Vuhledar közelében, és a legénysége bemászott egy gránátkráterbe, hogy elbújjon az ukrán tűz elől. A milblogger azt állította, hogy az 5. Különleges Páncélos Gárdabrigád (36. Összhaderőnemi Hadsereg, Keleti Katonai Körzet) felderítői és a 37. Motoros Lövészdandár (36. Összhaderőnemi Hadsereg, Keleti Katonai Körzet) gyalogosai evakuálták a sebesült harckocsizókat. Ugyanez a milblogger felvételeket is közzétett a BARS–23 (orosz harci tartalékos) harcosokról Vuhledar térségében.

Támogató erők – Déli tengely (orosz célkitűzés: Fenntartani a frontállásokat és biztosítani a hátsó területeket az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz hadsereg folytatja a védelmi műveleteket Dél-Ukrajnában. Natalija Humenyjuk, a Déli Erők Ukrán Közös Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője március 1-jén kijelentette, hogy az orosz csapatok másodlagos védelmi vonalakat alakítanak ki a Herszoni Területen arra az esetre, ha tovább kell hátrálniuk a keleti (bal parti) Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar március 1-jén arról számolt be, hogy az orosz haderő továbbra is defenzívában van Dél-Ukrajnában, de megpróbálják megteremteni a feltételeket a jövőbeli támadó műveletekhez, ahogyan azt az ISW február 28-án megjegyezte. A február 28-án közzétett képek új orosz lövészárkokat és betonvédműveket mutatnak a Zaporizzsjai Terület egy meg nem határozott térségében.

Az ukrán hadsereg március 1-jén folytatta az orosz hátországok célba vételét Dél-Ukrajnában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz légvédelem és az elektronikus hadviselési rendszerek 10 ukrán UAV-t semmisítettek meg a Krím elleni nagyszabású UAV-támadás során. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők nyolc drónt semmisítettek meg Jevpatoria (az R25, T0111 és T0108 autópályák kereszteződésénél) és Szakij (Jevpatoriától 20 km-re délkeletre az R25-ös út mentén) közelében. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az ukránok március 1-jén csapást mértek a Zaporizzsjai Területen lévő melitopoli légibázisra, és több mint egy tucat csapást hajtottak végre a repülőtér ellen azóta, hogy az orosz csapatok először elfoglalták a légibázist.

Az oroszok március 1-jén folytatták a rutinszerű tüzet Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken.

Az orosz mozgósítás hírei:

Orosz illetékesek továbbra is azt állítják, hogy az orosz védelmi gyártók növelik a termelést, miközben folyamatosan jelzik, hogy az orosz védelmi ipari bázis (DIB) nem képes teljesíteni Oroszország hosszú távú gazdasági és katonai céljait. Alekszej Rahmanov, a Russian United Shipbuilding Corporation vezetője február 27-én azt állította, hogy a vállalat nyolc-tizenhárom hónappal tervezi csökkenteni a tengeralattjárók építési idejét, és egy évvel korábban fejezi be a 2028-ban esedékes atom-tengeralattjárók építését. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 27-én rendeletet írt alá, amely a 2035-ig legalább három atomreaktorral felszerelt Lider-osztályú jégtörő megépítésére vonatkozó terveket csökkentette, és csak egy ilyen jégtörő gyártását tervezi. Az ukrajnai háború jelentősen leépítette az orosz hadsereg állományát hagyományos haditechnikai eszközökből, különösen páncélozott járművekből, és e készletek pótlásának szükségessége valószínűleg felemészti Oroszország DIB-jének nagy részét, és korlátozza Oroszország képességét a hosszabb távú stratégiai célokat szolgáló rendszerek, például nukleáris meghajtású jégtörők gyártására.


Az orosz mozgósított személyzet továbbra is nyilvánosan bírálja a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnokait. A Tyumeni Területről származó 1641. ezred 4. századának mobilizált személyzete február 28-án videofelvételen panaszt intézett az orosz védelmi minisztérium katonai ügyészségéhez, amelyben azt állították, hogy a DNK parancsnokai felkészülés és megfelelő tájékoztatás nélkül helyezték őket a frontvonalra: még azt sem tudják, hogy melyik egységnek vannak alárendelve. A mozgósított állomány több csoportja a közelmúltban nyilvános kritikát fogalmazott meg a DNK-parancsnokokkal szemben, és rossz bánásmóddal és rossz vezényléssel vádolta őket. Az ISW értékelése szerint az orosz védelmi minisztérium valószínűleg megpróbál egyes DNK-alakulatokat integrálni az Orosz Fegyveres Erőkbe azáltal, hogy a mozgósított állományt ezen alakulatok alá rendelik, ami valószínűleg továbbra is vezetési és ellenőrzési problémákat fog okozni.

Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető folytatja erőfeszítéseit a katonai infrastruktúra kiépítésére Csecsenföldön, hogy megerősítse párhuzamos katonai struktúráit. Kadirov kijelentette, hogy találkozott Timur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettessel, és megvitatták a katonai létesítmények építését Csecsenföldön és új orosz katonai egységek Csecsenföldre telepítését. Kadirov azt állította, hogy orosz tisztviselők jelenleg egy 50 hektáros katonai bázist építenek a csecsenföldi Szernovodszkban, amely a tervek szerint 2023 márciusának végére készül el, és az orosz fegyveres erők újonnan alakult egységeinek ad majd otthont. Kadirov valószínűleg továbbra is az orosz katonai infrastruktúrát fogja használni Csecsenföldön, hogy támogassa párhuzamos katonai struktúráit, amelyeket az ukrajnai frontterületekre telepít, hogy a Kreml kegyeit elnyerje, és megtartja magában Csecsenföldön, hogy fenntartsa hatalmát.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is küzdenek a megszállt területek adminisztratív irányításával. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin február 28-án azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök iránymutatást adott ki az ellenőrzőpontok kapacitásának növelésére, hogy megkönnyítsék a megszállt Donyecki Terület és az oroszországi Rosztovi Terület közötti könnyű közlekedést. 2023 áprilisára Pusilin az ellenőrzőpontok áteresztőképességének megduplázására szólított fel, kijelentve, hogy mindhárom ellenőrzőpont kapacitását további berendezésekkel, kibővített utakkal és további sávokkal fogják növelni. Pusilin azt is megjegyezte, hogy tervben van egy új ellenőrzőpont építése, amely a Donyecki Területen található Uljanivszkét a Rosztovi Területen található Shramkóval köti össze egy meg nem határozott időpontig. Pusilin megbeszélése a megszállt Donyecki Terület és Oroszország közötti ellenőrzőpontok javításáról arra utal, hogy az orosz megszálló hatóságok talán még nem találták ki, hogyan kell adminisztratív szempontból szabályozni az orosz anyaország és a megszállt területek közötti forgalmat, amelyek közül az utóbbiakra elvileg ugyanazoknak a közlekedési és vámszabályoknak kellene vonatkozniuk, mint Oroszországra.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is arra kényszerítik a megszállt területek lakóit, hogy orosz útlevelet igényeljenek, mivel a szociális juttatások biztosítását az orosz állampolgársághoz kötik. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője március 1-jén kijelentette, hogy a megszállt Herszoni és Zaporizzsjai Területek lakói egyszerűsített eljárás keretében, legfeljebb tíz nap alatt orosz útlevelet kaphatnak. Szaldo bejelentette, hogy a megszállt Herszoni Terület mind a 70 000 lakosa, aki március 1-jétől orosz útlevelet kapott, jogosult lesz az orosz törvények szerinti szociális juttatásokra, beleértve a nyugdíj- és szociális programokat, a családi kifizetéseket és a 2007 után született gyermekeket nevelő családok anyasági tőkéjét. Szaldo azt állította, hogy a megszállt Herszoni Terület orosz útlevéllel rendelkező lakosainak száma a következő két-három hónapban 150 000-re fog emelkedni az egyszerűsített útlevélkiállítási eljárásnak köszönhetően, megjegyezve, hogy az orosz belügyminisztérium is növelte az útlevélkiadással foglalkozó alkalmazottak számát. Szaldo bejelentette, hogy a megszállt Herszoni Területen napi 2 000-3 000 útlevél kiállítását tűzte ki célul, és felszólított, hogy a szeptemberi orosz regionális választásokig minden útlevélkiállítási intézkedést be kell fejezni.


Az orosz erők továbbra is letartóztatnak ukrán civileket a megszállt területeken, hogy az Ukrajnával folytatott hadifogolycserék során alku tárgyát képezzék. Az ukrán katonai hírszerzési főigazgatóság (GUR) vezetője, Kyrylo Budanov február 27-én kijelentette, hogy az ukrán hadifoglyok 40 százaléka civil, köztük nők, diákok, idősek, vasúti dolgozók és portások. Budanov szerint Oroszország a háború első napjaiban az összes hadifogoly 90 százalékát elfogta, és jelenleg több hadifogollyal rendelkezik, mint Ukrajna, mivel a civileket is letartóztatja.Egy Kreml-közeli milblogger azt is megjegyezte, hogy a hadifogoly ukrán tisztek száma a háború során azért csökkent, mert Oroszország képtelen volt operatív bekerítést végrehajtani az ukrán terület kritikus részein.

Lapzártakor érkezett hír, de idevág, hogy a fentebb említett Vlagyimir Szaldónak csúnya büntetés néz ki, ha elfogják az ukrán erők. Kiderült róla, hogy nem egyszerű hivatalnok, bürokrata, az orosz útlevelek népszerűsítője, hanem háborús bűnös is. A Vazsnoje Isztorii számol be arról, hogy Herszon orosz megszállása idején a városban mintegy 20 börtön volt, ahol a helyieket kínozták – mondta Wayne Jordash brit ügyvéd a lapnak. Az általa vezetett Mobile Justice Team segít az ukrán hatóságoknak a Herszonban elkövetett orosz bűncselekmények kivizsgálásában.

Jordash szerint a hersoni börtönrendszert Oroszországból támogatták államilag. Az egyik, aki részt vett az irányításban, a herszoni terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Vlagyimir Szaldo volt. „Nem tudjuk pontosan, hogy mi volt a szerepe, de részt vett a rendszer működtetésében” – mondja Jordash.


A börtönöket különböző szervezetek irányították: egyeseket a hadsereg, másokat az FSZB. Civilek is részt vettek az irányításban. Voltak köztük kollaboránsok Herszonból és a régióból, mások a megszállt donyecki és luhanszki területekről érkeztek.

Jordash szerint az ukrán ügyészség és a Mobile Justice Team jogászai mostanra mintegy ezer ember vallomását tanulmányozták, akik orosz börtönökben voltak. Az ügyvéd nehezen tudja megmondani, hogy hányan jártak bennük, mert még túl sok a kivizsgálatlan anyag. Hangsúlyozta azonban, hogy a feldolgozott vallomások többsége olyan emberektől származik, akik 20 börtönből 2-3-ban voltak. Néhányan közülük túlélték, másoknak sikerült megszökniük.

Jordash elmondta, hogy az orosz megszállás alatt mintegy 400 ember tűnt el Herszonban, akik közül néhányan a börtönben haltak meg. „Bizonyítékunk van arra, hogy a börtönökből fekete zsákokban vitték ki a holttesteket, még mindig nehéz megbecsülni a halottak teljes számát” – mondta az ügyvéd.

A The Guardian című lapnak adott kommentárjában Jordash elmondta, hogy a bebörtönzöttek az ukrán állami hatóságokkal vagy a civil társadalommal kapcsolatban állók – aktivisták, újságírók, köztisztviselők és tanárok – voltak. A bebörtönzöttek között voltak olyanok is, akiket az utcán vettek őrizetbe. Őket például „ukránbarát” telefonos tartalmakkal vádolhatták.

A kínzókamrákban a foglyokat verték, árammal sokkolták őket, és vízbe nyomták a fejüket, hogy ne kapjanak levegőt. Arra is kényszerítették őket, hogy oroszbarát jelszavakat, verseket és dalokat tanuljanak és szavaljanak.

Szaldo se számítson hosszú, békés öregkorra kiterjedt családja körében… de ennyi harctéri hír jutott mára, viszont maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik a második rész, melyben a brjanszki eseményeket próbálom majd értelmezni.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!