Szele Tamás: Mérgezések és lehallgatások

Iránban a népharag hullámai egyre magasabbra csapnak: az emberi jogok sérelme, a szegénység, a téli hideg, a nyomor, a korrupció, a brutális elnyomás és a környezetszennyezés is elegendő volna ahhoz, hogy a rendszer változását és a vezetés vesztét kívánja majdnem mindenki, de az iskoláslányok (és időnként fiúk) megmérgezésének ügye már mindenkit felháborít.

A rendszer nem foglalkozott időben a történtekkel, így a mérgezések szó szerint tömegessé váltak, tisztességes nyomozás még most sem zajlik, holott már az első, Qomban történt esetek után meg kellett volna indulnia, és a legfelháborítóbb az, hogy míg a rezsim arcfelismerő rendszerekkel azonosítja a tüntetéseken résztvevőket és lehallgat minden telefont, az iskolai mérgezésekkel nem képes kezdeni semmit – az iráni nép pedig emiatt már állami cinkosságot sejt.

De erről írok majd eleget, most lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy az iráni rendszer eltűri az iráni iskolás lányok megmérgezésére irányuló, országos szintű, összehangolt kampányt. A közösségi média felhasználói csak március 1-jén országszerte 26 lányiskolában történt vegyi mérgezéses eseteket dokumentáltak. 2022 novembere óta több száz iráni iskoláslány számolt be légzőszervi és idegrendszeri mérgezéses tünetekről, közülük sokan kórházi kezelésre szorultak. Az első bejelentett eset 2022. november 30-án történt Qom városában, Qom tartományban, amikor a Shahed Razaviyeh középiskola 18 diákja jelentette, hogy hányingert, köhögést, légzési nehézséget, szívdobogást és letargiát tapasztalt. 2022. november 30-án a kezdeti mérgezési esetek elsősorban a Qomban élő középiskolás diáklányokat érintették. Az elmúlt hetekben azonban a mérgezési esetek Irán-szerte elterjedtek, és általános, középiskolás és egyetemi diákokat is érintettek, valamint ritkábban fiú oktatási intézményekben is előfordultak incidensek. A CTP március 1-jén jelentős növekedést regisztrált a mérgezési esetek számában, legalább 26 iskola diákjai betegedtek meg. A legtöbb mérgezés március 1-jén Teherán és Ardabil tartományokban történt. Továbbra is tisztázatlan, hogy miért ezek a városok tűnnek aránytalanul fontos célpontnak.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy mely személyek felelősek az iráni iskolás lányok elleni, hónapok óta tartó akcióért, és az iráni tisztviselők elismerték és vizsgálják az ilyen eseteket. A CTP mindazonáltal mérsékelt bizalommal értékeli úgy, hogy a rendszer által tolerált személyek egy hálózata koordinálta ezt a kampányt, és hogy a rendszer – legalábbis egyelőre – megengedte nekik, hogy ezt tegyék. A CTP értékelését közvetett bizonyítékokra alapozza, amelyek azt mutatják, hogy a rendszer nem reagált kellőképpen a mérgezésekre, annak ellenére, hogy az iráni lányokat súlyosan károsították. Irán emellett olyan biztonsági apparátust tart fenn, amely képes kezelni az ilyen ügyeket, amint azt a nagyobb horderejű eseményekre való reagálás során bebizonyította. Iráni tisztviselők nem fogalmaztak meg koherens narratívát, amely megmagyarázná, hogy ki és miért követi el ezeket a mérgezéseket. Ahmad Vahidi belügyminiszter a mérgezésekért a diáklányokat tette felelőssé, március 1-jén kijelentve, hogy a bejelentett esetek 90 százaléka a “stressznek” tulajdonítható. Az államhoz kötődő médiumok hasonló módon úgy írták le a mérgezési eseteket, hogy a diákok megpróbáltak megmenekülni a vizsgák elől. Más tisztviselők, mint például Ahmad Hajizadeh, Qom helyettes kormányzója, ezzel szemben elismerték, hogy a mérgezések rendellenesek és valószínűleg szándékosak. Az iráni tisztviselők azonban látszólag nem tettek konkrét lépéseket a diákok további mérgezésektől való védelme érdekében. Egy iráni közösségi médiafiók azt állította, hogy egyes iskolaigazgatók a vegyi mérgezéses incidensek után arra utasították a tüneteket nem észlelő diákokat, hogy azonnal térjenek vissza az osztályba.

A folyamatban lévő vegyi mérgezések jellege azonban arra utal, hogy egyének vagy csoportok országos hálózata koordinálja a támadásokat. A vegyi mérgezések áldozatai túlnyomórészt olyan diáklányok, akik sűrűn lakott városi területeken élnek, és hasonlóan írják le a vegyi anyagot és annak hatásait, ami arra utal, hogy az elkövetők összehangolják, hogy kit célozzanak meg, és milyen vegyületeket használjanak.

Az iráni biztonsági személyzet korábban már azonosította és letartóztatta azon személyek kisebb hálózatait, akiket a Mahsa Amini tiltakozó mozgalommal azonosított. A rendszer a legutóbbi zavargásokat követően kiterjedt intézkedéseket hozott a városok – különösen a lányiskolák, amelyek a rendszerellenes tiltakozás állandó helyszíneivé váltak – biztonságossá tételére is. Irán korábban arcfelismerő technológiát használt arra, hogy „figyelmeztetéseket” adjon ki a leplezetlen női sofőröknek a biztonsági kamerák kiterjedt és teljesen működőképes hálózatának segítségével. A biztonsági kamerák valójában legalább egy március 1-jén célba vett iskoláról készült felvételeken láthatóak. Egy diák, aki arról számolt be, hogy kétszer is megmérgezték, február 28-án a BBC-nek azt mondta: „Ők (a tisztviselők) azt mondják nekünk: Minden rendben van, elvégeztük a vizsgálatot. De amikor apám megkérdezte az iskolámban, azt mondták neki: Sajnálom, a térfigyelő kamerák egy hete nem működnek, és nem tudjuk ezt kivizsgálni”. A diák hozzátette, hogy az iskola igazgatója tévesen azt állította, hogy szívbetegség miatt került kórházba, amikor egy második alkalommal is vegyi mérgezést szenvedett. Más diákok arról számoltak be, hogy civil ruhás rendőröket láttak az iskola területén a támadások előtt, és azt állították, hogy az iskolai hatóságok korlátozták a szüleikkel való kapcsolatfelvétel lehetőségét. Egy neves polgári újságíró Twitter-fiókja arról is beszámolt, hogy az iráni biztonsági személyzet megtiltotta a kórházba került diákok szüleinek, hogy március 1-jén meglátogassák gyermekeiket egy sürgősségi osztályon Teherán városában, Teherán tartományban.

A rendszer toleranciája az iskoláslányok megmérgezésére irányuló országos és hónapokig tartó erőfeszítéssel szemben összhangban állna azzal, ahogyan az iráni fiatalokkal a Mahsa Amini tiltakozó mozgalom alatt is bánt. Az iráni biztonsági személyzet október 13-án megölt egy 16 éves lányt az Ardabil tartomány Ardabil városában lévő középiskola elleni erőszakos fellépés során. A biztonsági személyzet állítólag azért vette célba a középiskolát, mert a diákok nem énekeltek el egy rendszerpárti dalt egy, a kormány által szervezett gyűlésen. A rendszer emellett számos, a Mahsa Amini tiltakozó mozgalomban részt vevő fiatal tüntetőt letartóztatott, megkínzott és megölt. Az oktatási intézményekben történt mérgezésekről szóló jelentések sem rendhagyóak. Iráni egyetemi hallgatók már korábban, 2022 végén, a Mahsa Amini tiltakozó mozgalommal egy időben, tömeges ételmérgezésekről számoltak be, amelyek orvosi beavatkozást igényeltek.

A CTP azt az alternatívát, mely szerint az iráni hírszerző és biztonsági apparátus nem tudta megelőzni az iráni iskolás lányok megmérgezésére irányuló, hónapokig tartó tevékenységet, és nincsenek meg a képességei a támadások elkövetőinek azonosítására és felelősségre vonására valószínűtlennek tartja. Nem világos, hogy a rendszernek miért tartana több hónapig, hogy azonosítsa az iráni iskoláslányok megkárosítására törekvő személyek széles körű hálózatát, különösen, ha korábban már bizonyították, hogy rendelkeznek az ehhez szükséges képességekkel.

Az, hogy a hatalom nem védi meg az iráni diáklányokat a folyamatban lévő mérgezési kampánytól, tovább erősíti a rendszerellenes érzelmeket. Március 1-jén legalább két tüntetés is volt Teherán városában, Teherán tartományban, válaszul a rendszer tétlenségére a növekvő számú diákmérgezésekkel szemben. A teheráni Narmak és Teheransar városrészekben a tüntetők „Halál a gyermekgyilkos kormányra” skandáltak olyan iskolák közelében, ahol március 1-jén diákokat mérgeztek meg, hangsúlyozva, hogy a rendszer bűnrészes abban, hogy nem azonosítja az ilyen támadások okát és elkövetőit, még ha nem is közvetlenül ők a felelősek. A biztonsági erők erőszakkal elnyomták az iskolák közelében összegyűlt aggódó szülőket is. A közösségi média felhasználói egy olyan videót terjesztettek, amelyen egy civil ruhás rendőr megragadta egy anya haját a teheráni Teheránban, a teheráni Sizdeh Aban középiskola előtt, aki gyermeke állapota felől érdeklődött. A biztonsági erők ezzel szemben az elmúlt napokban nem léptek fel erőszakosan a gazdasági tüntetőkkel szemben. Tiltakozó szervezetek március 4-re tüntetésekre hívtak fel válaszul arra, hogy a rendszer tisztviselői hogyan kezelik a diákmérgezéseket, ami arra utal, hogy a kormány válasza a mérgezésekre katalizátorként szolgálhat a zavargások kiújulásához.

Oroszország valószínűleg attól tart, hogy az Irán által támogatott milíciák az elkövetkező napokban vagy hetekben amerikai katonai állásokat fognak célba venni Kelet-Szíriában. A Deir Ezzor 24 február 28-án arról számolt be, hogy az Oroszország által támogatott Szíriai Arab Hadsereg (SAA) V. hadteste utasította a Deir ez Zor tartományban állomásozó személyzetét, hogy osszák meg az irániak által támogatott milíciák mozgásáról szóló információkat az orosz katonai rendőrséggel. Az Ötödik Hadtest helyi katonai vezetése kifejezetten utasította a személyzetet, hogy jelentsenek minden olyan jelet, amely arra utal, hogy az Irán által támogatott fegyveresek rakétákat vagy kamikaze drónokat készülnek kilőni az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai állásaira, amelyek az Eufrátesz folyó keleti partjától mintegy 20 kilométerre, Deir ez Zor város és al Mayadin közelében helyezkednek el.

A CTP február 6. óta az IRGC Quds Erők és az Irán által támogatott személyi állomány és katonai felszerelés jelentős beáramlását figyelte meg. A katonai személyzet és a hadianyag elsősorban a Deir ez Zor tartománybeli Abu Kamal közelében lévő al-Qaim határátkelőn keresztül érkezett Szíriába. A beérkező erők és hadianyag egy része Deir ez Zor tartományban maradhatott, hogy megerősítse a meglévő állásokat, bár ezek az erősítések nem feltétlenül jelzik, hogy az Irán által támogatott erők a közeljövőben amerikai állásokat kívánnak támadni. Az iráni rendszer egyre inkább olyan retorikát alkalmaz, amely a jelenlegi gazdasági- és devizaválságot az amerikai és nyugati beavatkozásra vezeti vissza. Bár a rendszer ezt a narratívát arra használhatja, hogy indokoljon vele egy támadást, maga a narratíva szintén nem feltétlenül utal egy közelgő csapás előkészületeire.

Az Irán által támogatott fegyveresek legutóbb február 18-án támadtak amerikai erőkre Deir ez Zor tartományban, ahogy arról a CTP korábban beszámolt. Az Irán által támogatott fegyveresek alkalmanként alacsony intenzitású támadásokat hajtanak végre – például irányítatlan rakéták indításával – az amerikai erők ellen Kelet-Szíriában, hogy megtorolják azokat a regionális fejleményeket, amelyeket Irán ellenségesnek és az USA által elkövetettnek tart. A CTP korábban úgy értékelte, hogy Irán valószínűleg válaszul rendelhette el a február 18-i támadást a január 29-én és 30-án végrehajtott izraeli légicsapások sorozatára, amelyek olyan iráni konvojokra irányultak, amelyek valószínűleg fegyvereket és hadianyagot próbáltak Kelet-Szíriába csempészni.


A Deir Ezzor 24 továbbá azt állította, hogy orosz és iráni katonai tisztviselők „sürgős megbeszélést” tartottak a február 18-i támadást követően. Az orosz parlamenti képviselők, akik az V. hadtest helyi állományához fordulnak az iráni kinetikus tevékenységekkel kapcsolatos hírszerzési információkért, arra utalnak, hogy az Oroszország és Irán közötti állandó katonai koordinációs mechanizmusok Deir ez Zorban inaktívak vagy hatástalanok. A kérés azt is tükrözheti, hogy Oroszország nem bízik abban, hogy az iráni tisztviselők előre figyelmeztetnek az amerikai állások elleni támadásokról.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az iráni rendszer eltűri az iráni iskolás lányok megmérgezésére irányuló, országszerte összehangolt akciót.
   • Az, hogy a hatalom nem védi meg az iráni diáklányokat a folyamatban lévő mérgezési kampánytól, tovább fokozza a rendszerellenes érzelmeket.
   • Oroszország valószínűleg attól tart, hogy az Irán által támogatott milíciák az elkövetkező napokban vagy hetekben amerikai katonai állásokat fognak támadni Kelet-Szíriában.
   • Március 1-jén két tartomány három városában legalább öt tüntetés zajlott.
   • A Raisi-kormányzat által ellenőrzött Iszlám Köztársasági Hírügynökség (IRNA) március 1-jén arról számolt be, hogy Moulana Abdol Ghaffer Naghshbandi neves szunnita lelkész és a rendszer kritikusa elmenekült az országból.
   • Az iráni rial árfolyama 546,500-ra erősödött az amerikai dollárral szemben.
   • Mohammad Eslami, az Iráni Atomenergia Szervezet (AEOI) vezetője cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Irán 84 százalékos tisztaságú uránt dúsított volna, ugyanakkor elismerte, hogy az egyik iráni nukleáris létesítményben 84 százalékos dúsítású urán nyomaira bukkantak.
   • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter március 1-jén Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyalt a Törökország és az Aszad-rezsim közötti normalizációs törekvésekről.
   • Azonosítatlan magas rangú orosz katonai tisztviselők február 28-án találkoztak SAA-kollégáikkal az Aleppó tartománybeli Tel Rifaat közelében.
   • Az Israel Alma, egy regionális biztonsági kérdésekre összpontosító izraeli agytröszt jelentést tett közzé, amelyben azt állítja, hogy február 6. óta akár 1000 állítólagos iráni segélykonvoj is beléphetett Szíriába Irakból és Libanonból.

Rendszerellenes megmozdulások:

Március 1-jén két tartomány három városában legalább öt tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy véli, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Shoush, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt halálra ítélt személyek családjai.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Terület: 21. kerület

Demográfiai összetétel: Egyének, akik a diákmérgezések ellen tiltakoznak

Megjegyzések: A tüntetők azt skandálták: „Halál a gyermekgyilkos kormányra”.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Terület: 8. kerület

Demográfiai összetétel: Diákmérgezések ellen tiltakozó személyek

Megjegyzések: A tüntetők azt skandálták: „Halál a gyermekgyilkos kormányra”.

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy egy tüntetés a következő helyszínen zajlott:

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

A tiltakozások koordinátorai és szervezetei a következő időpontokban szólítottak fel a rendszerellenes tüntetésekre:

Március 4.

Helyszínek: Országszerte

Megjegyzések: A diákokat és tanárokat az iskolák és egyetemek bojkottjára szólítják fel.

Március 8.

Helyszínek: Helyi idő szerint 18:00 órakor országszerte, városközpontokban.

Megjegyzések: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Március 13-15.

Helyszínek: Országszerte

Megjegyzések: Egybeesik a március 15-i zoroasztriánus tűzünneppel, a Chahar Shanbeh Sourival.


A Raisi-kormányzat által ellenőrzött Iszlám Köztársasági Hírügynökség (IRNA) március 1-jén jelentette, hogy a prominens szunnita pap és a rezsim kritikusa, Moulana Abdol Ghaffer Naghshbandi elmenekült az országból. Az IRNA azt is közölte, hogy Naghshbandi a letartóztatástól és a külföldi szereplőkkel való állítólagos kapcsolatainak feltárásától való félelem miatt menekült el. Naghshbandi irodája február 24-én közleményt tett közzé, amelyben tömeges tüntetésekre szólított fel válaszul a biztonsági erők „ostromára” a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedanban található Nagy Makki mecset ellen. Naghshbandi arra is figyelmeztetett, hogy „történelmi fatvát” fog kiadni, ha a biztonsági erők folytatják brutális taktikájukat, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.

Mohammad Taghi, a Harcoló Lelkészek Reformista Szövetségének tagja március 1-jén azt javasolta, hogy a rendszer biztosítson „különleges kiváltságokat” a fátyolos diákoknak. Taghi kijelentette, hogy Irán szociokulturális problémái „racionális reformokat” igényelnek, amelyek jutalmaznák a fátyolos nőket, és „irányítanák” azokat, akik nem tartják be a rezsim fátyolozási előírásait.

Gazdasági ügyek:

Az iráni rial értéke 546,500-ra értékelődött fel az amerikai dollárral szemben. A rial március 1-jei felértékelődése kisebb javulás a tegnapi 556,500-as értékhez képest az amerikai dollárhoz képest, és jelentős javulás a február 26-i rekordalacsony, mintegy 600,000-es értékhez képest.

Az iráni központi bank (CBI) március 1-jén jelentést tett közzé az iráni inflációs rátáról. A városi területeken az áruk és szolgáltatások ára nagyjából 4,5 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban. A CBI arról is beszámolt, hogy a fogyasztói árak 2022 februárja óta körülbelül 55 százalékkal emelkedtek.


Nukleáris program:

Az Iráni Atomenergia Szervezet (AEOI) vezetője, Mohammad Eslami tagadta azokat a híreket, amelyek szerint Irán 84 százalékos tisztaságú uránt dúsított volna, ugyanakkor elismerte, hogy 84 százalékos dúsítású urán nyomaira bukkantak az egyik iráni nukleáris létesítményben. Eslami azt állította, hogy a magasan dúsított urán nyomai olyan jelentéktelenek, hogy „mikroszkóp alatt sem lehetett látni”, ehelyett felhívta a figyelmet a sokkal nagyobb készletű, alacsonyabb, de még mindig magasan dúsított uránra, mint az AEOI által továbbra is dúsított szint (nevezetesen 60 százalék) fő mutatójára. A 60 százalékos dúsítású urán nem áll olyan közel a fegyverminőséghez, mint a 84 százalék, de még mindig nem egyeztethető össze békés célokkal, és felhasználható kompakt nukleáris robbanóanyag előállítására. Eslami azzal zárta felszólalását, hogy megismételte az AEOI folyamatos technikai együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi aggodalmak kezelése érdekében. A NAÜ nem jelezte, hogy Irán folytatta volna a korábbi szintű technikai együttműködést az ügynökséggel.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója március 3-án, pénteken Teheránba utazik, hogy részt vegyen a rendszer tisztviselőivel folytatott magas szintű megbeszéléseken.

Külbiztonság és katonai ügyek:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter március 1-jén Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyalt a Törökország és az Aszad-rezsim közötti normalizációs erőfeszítésekről. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Lavrov és Cavusoglu az indiai Újdelhiben megrendezett G20-as csúcstalálkozó keretein belül találkozott, hogy megvitassák a normalizációt és a biztonsági együttműködést Észak-Szíriában. Lavrov február 27-én Moszkvában az ENSZ szíriai különmegbízottjával, Geir Pedersonnal is megvitatta a földrengés utáni segélyezési intézkedéseket.


Azonosítatlan magas rangú orosz katonai tisztviselők február 28-án találkoztak SAA-kollégáikkal az Aleppó tartománybeli Tel Rifaat közelében. A North Press Agency jelentése szerint egy 16 kocsis, páncélozott szállítójárművekkel felszerelt konvoj szállította az orosz és SAA parancsnokokat a Tel Rifaat melletti al Wahshiya katonai bázisra. Két orosz harci helikopter kísérte a konvojt, és a találkozó ideje alatt járőrözött az al Wahshiya környékén. A szigorúan őrzött konvoj arra utal, hogy viszonylag magas rangú orosz és SAA-tisztviselők vettek részt a találkozón. Az azonosítatlan tisztségviselők a február 6-i földrengéssel kapcsolatos észak-szíriai orosz átcsoportosításokról tárgyalhattak. Tel Rifaat közelsége az Aszad-rezsim és a Törökország által támogatott Szíriai Nemzeti Hadsereg közötti frontvonalhoz azt sugallja, hogy a találkozón részt vehetett egy SNA vagy török katonai tisztviselő is.

Az Israel Alma, egy regionális biztonsági kérdésekre összpontosító izraeli agytröszt egy jelentést tett közzé, amely szerint február 6. óta akár 1000 állítólagos iráni segélykonvoj is belépett Szíriába Irakból és Libanonból. Az IRGC Quds Erők valószínűleg fegyver- és katonai felszerelés-szállítmányokat álcáznak az Irakból érkező segélykonvojok között, ami valószínűleg megnehezíti az izraeli hírszerzés erőfeszítéseit a szállítmányok azonosítására és célba vételére, amint azok Szíriába érkeznek. A CTP korábban már beszámolt arról, hogy a konvojok egy része Aleppó tartomány helyett, amely a folyamatban lévő humanitárius válság középpontjában áll, valószínűleg iráni katonai állásokhoz érkezett Deir ez Zor, Hama és Homsz tartományban. A CTP továbbra is figyelemmel kíséri a Quds Erők azon erőfeszítéseit, hogy humanitárius segélynek álcázva fegyvereket és katonai felszerelést csempésszen Szíriába.


Lássuk, mit tudott meg az Iran International az iskolai mérgezésekről.

Három hónappal az iráni lányiskolák elleni első vegyi támadás után még senkit sem tartóztattak le, miközben szerdán újabb támadások sorozatát követték el, amelyek legalább 26 iskolát érintettek.

Ahmad Vahidi belügyminiszter egy szerda délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy eddig senkit sem tartóztattak le az ország különböző pontjain lévő iskolákban történt rejtélyes mérgezések miatt, és még nem találták meg a mérgezésekért felelős vegyi anyagot.

Az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökség szerdán korábban három személy letartóztatásáról számolt be.

Vahidi, akit Ebrahim Raisi elnök a szerda reggeli kabinetülésen bízott meg az incidensek sürgős kivizsgálásával, azt is tagadta, hogy a nyilvánvalóan mérgező gázok által okozott mérgezések bármelyik diáklánynál bénulást okoztak volna. Azt állította, hogy a diákok több mint 90 százalékánál a tüneteket a stressz váltotta ki.

Szerdán még legalább 26 iskolát ért támadás, köztük több mint egy tucatnyit a fővárosban, Teheránban, hatot Ardabilban, kettőt Kermanshahban és egyet Iszfahánban. A biztonsági erők és a rendőrség több esetben erőszakot alkalmazott a felháborodott szülőkkel szemben, akik az iskolák előtt a hatóságok elleni jelszavakat skandáltak.


Megdöbbentő a közvélemény számára, hogy a kormány eddig nem hajtott végre letartóztatásokat és nem azonosította a gyanúsítottakat, valamint nem gondoskodott extra biztonsági intézkedésekről az iskolák körül. A szerdai nap folyamán az Egyesült Államok sürgette Iránt, hogy vizsgálja ki a mérgezéses támadásokat – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Abbas Abdi neves újságíró szerdai tweetjében azt írta, hogy a támadásoknak már véget vetettek volna, ha a hatóságok olyan vehemensen próbálták volna elfogni a támadások felelőseit, mint ahogyan elhallgattatják a megmérgezett lányok családjait.

A gyermekek szülei „Halál a gyermekgyilkos rezsimre” és „Halál a diktátorra” jelszavakat kiabálták Teherán nyugati külvárosában, Teherán egyik lányiskolája előtt.

Több száz iskolás lányt szállítottak kórházba az ország különböző városaiban november 30-a óta, amikor a rejtélyes mérgezés első esetét jelentették Qom szent városából. A támadások eddig a nyugat-iráni Qomban és Boroujerdben terjedtek el, ahol több tíz iskolát érintettek. Az első teheráni támadást kedden jelentették. Fiúiskolákat csak néhány ritka esetben támadtak meg, köztük szerdán egy általános iskolát a fővárostól délre fekvő Parand városában.

A hatóságok, amelyek eleinte elutasították a Qomban történt mérgezésekről szóló jelentéseket, és az eseteket „gyermekcsínynek” vagy más okoknak, többek között a hibás fűtésnek tulajdonították, mostanra elismerték, hogy legalább 1200 diákot érintettek a rejtélyes kigőzölgések vagy gázok.


Mivel sok iráni a közösségi médiában azt állította, hogy a támadások vallási fanatikusok művei, akik meg akarják akadályozni, hogy a lányok iskolába járjanak, a keményvonalasok megpróbálták a rendszer ellenfeleit hibáztatni.

A teheráni önkormányzat Hamshahri című lapja, a keményvonalasok szócsöve „Mérgező projektnek” titulálta a mérgezéses incidenseket, és szuggesztív módon olyan ellenzéki személyiségek képeit nyomtatta szerdai címlapjára, mint Reza Pahlavi volt trónörökös, a Mudzsahedin-e Khalq (MEK) vezetője, Maryam Rajavi és Maszih Alinezsád aktivista. „A diákok megmérgezését felhasználva az ellenforradalmárok megpróbálnak nyugtalanságot kelteni az emberekben” – írta az újság.*

*Itt meg kell magyarázom, hogy a jelenlegi iráni rendszer magát „forradalminak” tartja (mármint iszlám forradalminak), és a vele szemben álló, valóban forradalmár ellenzéket nevezi „ellenforradalmárnak”, de ez nekünk valahonnan ismerős lehet.

Reza Pahlavi herceg kedden egy tweetben a rendszert tette felelőssé a lányiskolák elleni szisztematikus támadásokért. Alinezsád szintén a rezsimet vádolta, és azt mondta, hogy bosszút állnak az iskolás lányokon a „Nő, élet, szabadság” tüntetéseken való részvételükért.

Sok szülő a közösségi médiában azt mondja, hogy nem küldi iskolába a lányait, hogy ne essenek veszélybe, de Alinezsád felszólította a férfi diákokat, hogy szombaton bojkottálják az iskoláikban és az egyetemeken az órákat az iskolás lányokat támogatva.

Az állami média és a keményvonalasok mindenkinél gyakrabban hibáztatják a MEK-et, amely az 1980-as évekbeli iráni terroristatámadások miatt volt felelős. „Nincs kétségem afelől, hogy a MEK vagy más ellenséges és ellenforradalmi csoportok érintettek a mérgezésekben” – mondta szerdán Ahmad Rastineh törvényhozó.


Egy másik törvényhozó, Mohammad-Tala Mazloumi szintén a MEK-et és hasonló csoportokat hibáztatta, amelyek célja szerinte az iszlám köztársaság és oktatási rendszerének meggyalázása, miközben ujjal mutogatott Izraelre is.

Bizony, nincs kizárva, hogy a rendszernek van köze a mérgezésekhez, és talán nem is csak a cinkosság szintjén. Odáig mentek a gátlástalanságban, hogy a diáklányokat hardcore pornó bemutatásával próbálják távol tartni a tüntetésektől.

Pornóvideókat vetítettek elrettentő eszközként Irán több lányiskolájában, hogy megfenyegessék őket, ne vegyenek részt a „Nők, élet, szabadság” tüntetéseken.

Az Iranwire brit székhelyű weboldal két különálló jelentésben említette, hogy „pornó” videókat, sőt “„állatokkal való közösülést” is mutattak a diáklányoknak Teheránban, Mahshahrban, Iszfahánban és Eslamshahrban.

Az incidensek akkor történtek, amikor november 30. óta több száz diáklány – akik a rezsimellenes tüntetések élére álltak – került kórházba különböző városokban, miután rejtélyes gázmérgezés történt az iskolákban. Csak ezen a héten több száz további lányt ért támadás több városban.


Az egyik diák elmondta, hogy a rezsim tisztviselői azt mondták a diákoknak, hogy „ha részt vesznek a tiltakozásokban, velük is ez fog történni”.

Az ilyen szemléletes jelenetek látványa okozta „sokk” miatt néhány lányt orvosi ellátásra vittek.

Amikor a családok tiltakoztak a perverz taktika ellen, az oktatási minisztérium tisztviselői azzal fenyegették meg őket, hogy átadják őket a biztonsági erőknek.

Az egyik anya, akinek a lányát a filmek elé állították, azt mondta: „Az igazgató azt mondta, hogy azt akarjuk, hogy a lányok lássák a szexuális forradalom eredményeit”.

Hamid Rasaei, egy keményvonalas parlamenti képviselő korábban úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők célja, hogy „minden éjjel lefeküdjenek valakivel, és úgy legeljenek, mint az állatok”.

A lányokra kirótt torz intézkedések azt a fenyegetést tükrözik, amelyet a rezsim a fiatal női generációban lát, amely az utcáról, az iskolákból és az egyetemekről vesz részt a tiltakozásokban.


A közelmúlt történetében először fordul elő, hogy a nők ilyen látható szerepet játszanak a rendszerellenes felkelésekben, a legutóbbi forduló kiváltója Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halála volt, akit azért tartóztattak le, mert nem megfelelően viselte a hidzsábját.

Az iráni diákmozgalom országszerte elterjedt, és videókon és képeken fiatal nők láthatóak, akik levágják a hajukat, letépik vagy elégetik az iszlám forradalom alapítójának, Ruhollah Khomeininek és Ali Khamenei legfőbb vezetőnek a fényképét, és elégetik a fejkendőjüket.

Márpedig aki van annyira gátlástalan, hogy kislányoknak a legdurvább pornográfiát mutogatja politikai indoktrináció céljából, az képes arra is, hogy adott esetben meg is mérgezze ugyanazokat a kislányokat.

Az a legszebb, hogy közben Amir-Abdollahian azt állítja a CNN-nek, hogy a nők jogai körül minden a legnagyobb rendben van Irán földjén. Szó szerint azt mondta, hogy „az országban a nők minden szükséges szabadságjoggal rendelkeznek”, és hogy a rendőrség „senkit sem ölt meg” a tüntetések során.

Hossein Amir-Abdollahian a CNN műsorvezetőjének, a szintén iráni származású Christiane Amanpournak adott szerdai interjújában tette ezeket a kijelentéseket.


Amanpour az interjút hidzsáb nélkül készítette, Mahsa Amini támogatására, aki őrizetben halt meg, miután letartóztatták a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Az esemény szeptember óta tömeges tüntetéseket váltott ki, amelyeket a „nő, élet, szabadság” jelszó jellemez, mivel a nők egyenlő jogokat követelnek az iszlám rezsim alatt.

Azóta több mint 500 civilt öltek meg a biztonsági erőkkel való összecsapásokban, és több ezer embert tartóztattak le.

Amanpour felvetette az IRGC fogolytáborában a férfi és női foglyok állítólagos megerőszakolásának kérdését, amelyet a CNN forrásai révén igazolt. Amir-Abdollahian azt állította, hogy a beszámolók „elfogultak és tévesek”, és kijelentette, hogy nem tudja megerősíteni a kérdést, és hogy sok ilyen „alaptalan” állítás van.

A külügyminiszter cáfolata akkor hangzott el, amikor a közösségi médiában továbbra is széles körben közzéteszik azokat a videókat, amelyeken rendőrök tüntető nőket bántalmaznak az utcán.

Iránban a nőknek a törvény keretein belül minden szükséges, szükséges szabadságjoguk megvan” – állította, a CNN interjúját pedig „konfrontációnak” nevezte.

Végül kioktatta Christiane Amanpourt: „Nem így kell interjút készíteni”.


Még jó, hogy ő ezt is jobban tudja, mint az a kollegina, aki már negyedik évtizede a világsajtó állócsillaga. Ha nem így kell, legközelebb készítse el egyedül, és ha jobban tudja a nőknél, mi a jó nekik, élje a magánéletét is nő nélkül, ennen magával. Lehet ezt szebben is mondani magyarul, mármint, hogy mit műveljen egyedül, de azt hiszem, mindenki érti, mire gondolok.

Végül egy szövevényes ügyet mutatok be, ami nem egyéb, mint az iráni Pegasus, és valószínű, hogy a mérgezések mellett a második legnagyobb botránykő lesz az iráni belpolitikában.

Az Iran International információkat szerzett az iszlám köztársaság internet- és mobilmegfigyelő cégei és az őket segítő külföldi cégek közötti kapcsolatról.

Az Egyesült Királyságból, Kanadából és Oroszországból származó cégek együttműködnek egy iráni távközlési vállalattal, hogy nyomon kövessék a tüntetőket és hozzáférjenek a hívásaik vagy üzeneteik tartalmához.

Októberben a The Intercept amerikai nonprofit hírszervezet kiszivárogtatott egy sor belső dokumentumot és kommunikációt, köztük az iráni és a külföldi cégek képviselői által küldött e-maileket, amelyek részletesen ismertetik az iráni mobilhálózat fejlesztésére és elindítására vonatkozó terveket, beleértve az előfizető-kezelési műveleteket és szolgáltatásokat, valamint a legális lehallgatási megoldással való integrációt. A SIAM perzsa rövidítéssel ismert, távközlési ügyféladatok lekérdezésére szolgáló integrált rendszer elnevezésű rendszer lehetővé teszi az iráni hírközlési szabályozó hatóság (CRA) számára, hogy az iráni kormánynak az internetes tartalmak kémprogramon keresztül történő szűrésére és az ügyfelek adatainak nyomon követésére vonatkozó követelményeit érvényesítse.


A CRA feladata az iráni Információs és Hírközlési Technológiai Minisztérium kormányzati hatáskörének, felügyeletének és végrehajtó hatalmának végrehajtása. A rendszer CRA-szabályzata kimondja, hogy Iránban minden távközlési szolgáltatónak közvetlen hozzáférést kell biztosítania a CRA számára a rendszerükhöz a felhasználói információk lekérdezéséhez. A CRA a saját, tágan értelmezett „jogszerű lehallgatásra” vonatkozó rendelkezései alapján ezt a kifinomult rendszert a felhasználói információk tárolására, a mobilszolgáltatásokhoz való hozzáférés engedélyezésére vagy megtagadására, valamint a korábbi hang-, SMS- és adatforgalom megtekintésére kívánja használni.

Az Ariantel egy iráni székhelyű virtuális mobilhálózat-üzemeltető (MVNO), az e-mailek elsődleges forrása. A Telinsol egy brit székhelyű műholdas kommunikációs tanácsadó cég, amely a jelek szerint az Ariantel nevében nemzetközi üzleti tranzakciókat bonyolított az eladókkal. A PROTEI egy Oroszországban alapított nemzetközi távközlési rendszerszállító, amelyet az Ariantel választott ki, hogy a vállalat számára törzshálózati komponenseket biztosítson a felhasználói hitelesítés, az adatkezelés és a mély adatcsomag-ellenőrzés (Deep Packet Inspection, DPI), az SMS-kézbesítés és a mobilhálózati jelátvitel támogatására. A PortaOne pedig egy kanadai székhelyű mobil üzleti és támogató rendszer szállítója, amelyet a mobilszámla létrehozására, a szolgáltatásnyújtásra, a számlázásra és az iráni Legal Intercept rendszerrel való testreszabott integrációra választottak ki.

Az Iran International munkatársa, Mojtaba Pourmohsen valamennyi külföldi székhelyű céggel felvette a kapcsolatot, de egyikük sem nyilatkozott az iráni cégekkel való együttműködésről. Felkereste a londoni székhelyű cégek számára bejegyzett címeket, de kiderült, hogy azok hamisak vagy régiek, ami megerősíti a feltételezéseket, hogy ezek a cégek az iráni hatóságokhoz közel álló személyek fedőcégei lehetnek. A cég vezetőjét Nima Eskandari iráni állampolgárként azonosították, aki a kiszivárgott e-mailek szerint az Ariantel és az oroszországi székhelyű céggel levelezésben állt szolgáltatásaikról.


Az e-mailekből és más dokumentumokból kiderült, hogy az iráni hatóságok milyen kifinomultan igyekeztek megfigyelési műveleteket végezni, és ellenőrizni a mobilinformációkhoz és a kommunikációhoz való hozzáférést. A külföldi székhelyű szállítók által kínált szoftverek és szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a CRA integrálódjon az országon belüli mobilszolgáltatók rendszereibe, beleértve a SIAM-nak nevezett webszolgáltatási API-t is. Úgy tűnik, hogy az Ariantel teljesen működőképes mobilhálózatot telepített Iránban, amely integrálódik a CRA legális lehallgató rendszerével.

Forrásaink szerint Irán főbb mobilszolgáltatóinak képviselői valószínűleg részt vesznek a barcelonai Mobile World Conference-en, a csatlakozási ökoszisztéma legnagyobb és legbefolyásosabb eseményén. Bár az MWC Barcelona szervezőgárdája az Iran International e-mailjére válaszolva megerősítette, hogy Iránból nem hívtak meg delegációt erre a konferenciára, exkluzív információk szerint a február végétől március 2-ig tartó eseményen Irán legnagyobb szolgáltatójának négy magas rangú vezetője vesz részt.

Egy jól értesült forrás az Iran Internationalnak elmondta, hogy Franciaországon keresztül kértek vízumot, hogy független személyként vehessenek részt a barcelonai konferencián. A négy iráni közel áll a vállalat vezérigazgatójához, Mehdi Akhavan Bahabadihoz, aki maga is Ali Khamenei legfelsőbb vezető egyik fiának szűk köréhez tartozik.

Irán legnagyobb mobiltársaságai, nevezetesen az Iráni Mobil Távközlési Társaság (Hamrah Avval) és az MTN Irancell nagyrészt közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül a Forradalmi Gárda – vagyis az IRGC – tulajdonában vannak, amely az iszlám köztársaság fő ereje az országszerte zajló tüntetések leverésében.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.