Szele Tamás: Összgenerációs lázadás

Iránban tüntetnek a fiatalok és tüntetnek az öregek, tüntetnek a diákok, a tanárok és a nyugdíjasok, férfiak és nők, szülők és gyermekek, egyáltalán, mindenki tüntet az ajatollahokat és a biztonsági erőket kivéve, ugyanis mindenkinek egyformán felkopik az álla. Az országban alig van már élelmiszer, a kikötők előtt horgonyzó hajók viszont tele vannak vele, csak nem lehet őket kirakni.

Azért nem lehet, mert akkor ki kéne fizetni a rakományt (amit korábban megrendeltek, a hajók már hónapok óta vesztegelnek a kikötői vizeken), ki kéne fizetni a kötbért a veszteglésért és az egyéb járulékos költségeket, ráadásul dollárban vagy legalábbis euróban, de olyanja az iráni szerveknek nincs és nem is tudnak váltani, így a nép valóságos ételhegyek mellett éhezik.

De lássuk részletesebben az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A rendszer hozzá nem értése és rossz irányítása további tiltakozó akciókat és a lakosságnak a rendszerrel szembeni frusztrációját gerjeszt, és egyesítheti a különböző sérelmeket megfogalmazó polgárokat. A rendszernek több egyidejű válsággal is szembe kell néznie a gazdasági, ökológiai és biztonsági kérdések rossz kezelése miatt. A rendszer továbbra is számos különböző nehézséggel sújtja a népét, ami sok különböző demográfiai csoportban szítja a rendszerellenes frusztrációt.

A CTP február 28-án 14 tartományban 20 tüntetést regisztrált, amelyek közül 18 Irán romló gazdasági körülményei miatt zajlott. E tüntetések kiterjedése és mértéke alátámasztja a CTP korábbi értékelését, miszerint Iránban a tiltakozási aktivitás növekszik és visszatér a 2022 vége óta nem látott szintre, és a gazdasági frusztráció áll a zavargások nagy részének hátterében. Az iráni rial árfolyama február 28-án enyhén felértékelődött, 556,500-ra az amerikai dollárral szemben – ami javulást jelent a február 26-i rekordalacsony, nagyjából 600,000-es értékről –, miután az iráni központi bank a jelentések szerint beavatkozott a valuta stabilizálása érdekében, bár a Raisi-kormány még nem fogalmazott meg egyértelmű politikát a gazdaság érdemi fejlesztésére. Egy iráni parlamenti képviselő február 28-án Raisi gazdasági stratégiáját „érzelmi – nem tudományos és határozott döntéseken alapuló tervnek” minősítette, megismételve a Raisi kabinetjét az elmúlt napokban ért korábbi kritikákat.

Az iráni közösségi média felhasználói Irán ökológiai problémáit a rendszer inkompetenciájának újabb következményeként állítják be, válaszul a kritikusan veszélyeztetett, 10 hónapos ázsiai gepárdkölyök, Pirouz február 28-i halálára. Pirouz, akinek neve „győzelmet” jelent, a remény szimbóluma volt sok iráni ellenzéki számára, és szerepelt Shervin Hajipour népszerű „Baraye” című tiltakozó dalában – a Mahsa Amini tiltakozó mozgalom nem hivatalos himnuszában. Az iráni Környezetvédelmi Szervezet egyik magas rangú tisztviselője korábban, 2022 végén kijelentette, hogy a rendszernek „sem ideje, sem pénze” nincs arra, hogy Pirouzról gondoskodjon. 2022-ben az iráni vezetők hosszú ideje elnyomták és elhallgattatták a környezetvédelmi aktivistákat, mivel ezek a vezetők paranoiásak és félnek saját lakosságuktól. A rendszer 2018 januárjában letartóztatta a veszélyeztetett állatfajokat, köztük az ázsiai gepárdot megfigyelő természetvédőket. A rendszer állítólag kizárta ezeket a környezetvédelmi aktivistákat abból a tömeges amnesztiából is, amelyet Ali Khamenei legfelsőbb vezető február 5-én adott.

A rendszer emellett az elmúlt hónapokban több száz iskolába járó iráni nő védelmét is elhanyagolta. Legalább 10 iráni városban több száz iskoláslánynál jelentkeztek mérgezéses tünetek 2022 vége óta. Az áldozatoknál olyan tünetek jelentkeztek, mint a köhögés, letargia, zsibbadás és remegés, egyes áldozatok kórházba kerültek. Ahmad Reza Radan dandártábornok, a rendfenntartó erők parancsnoka február 28-án bejelentette, hogy a rendfenntartó erők parancsnoksága (LEC) vizsgálja ezeket az országszerte előforduló vegyi mérgezéses eseteket, de megjegyezte, hogy még nem tartóztatták le a feltételezett elkövetőket. Egyes közösségi médiafelhasználók azt sugallták, hogy vallási szélsőségesek követték el a támadást, hogy eltántorítsák az iráni nőket az oktatástól. Az áldozatok szülei február 14-én Qomban tüntettek és bírálták a kormány válaszlépéseit, amint arról a CTP korábban beszámolt. A Pahlavi-barát Iráni Szomszédság Egységfrontja országos tüntetésekre szólított fel a mérgezésekre válaszul.

Irán az elmúlt napokban fokozta erőfeszítéseit, hogy kiterjessze befolyását az iraki állambiztonsági szolgálatokra. Az iraki védelmi miniszter, Thabet Mohammad Saeed al Abbasi február 25-27-én hivatalos látogatást tett Teheránban, amint arról a CTP korábban beszámolt, valószínűleg azért, hogy tárgyaljanak arról, hogy Irán fegyvereket és katonai kiképzést nyújtson Iraknak. Az iráni vezetők arra törekedhetnek, hogy a szárazföldi erők alapvető, a rezsim által belföldön gyártott felszereléseit, például lőszert, tüzérségi eszközöket és kézifegyvereket adjanak el, valamint kiképzést biztosítsanak, hogy a nagyon szükséges bevételeket generálják és növeljék az iraki biztonsági erők feletti iráni befolyást. Iráni és orosz tisztviselők az elmúlt hetekben arról tárgyaltak, hogy együttműködnének helikopterek gyártásában, amelyeket Irán végül szintén eladhatna Iraknak.

A közösségi média pletykái továbbá arról számoltak be az elmúlt napokban, hogy az iraki parlament hamarosan olyan törvényt tárgyalhat, amely tovább intézményesítené az Irán által támogatott Népi Mobilizációs Erők (PMF) működését az iraki biztonsági struktúrában. A PMF egy laza szövetség, amely az iraki központi kormánytól függetlenül működő síita milíciákból áll, amelyek közül sokakat Irán irányít és anyagilag támogat. A törvénytervezet állítólag lehetővé teszi a PMF számára, hogy önállóan kössön fegyverüzleteket külföldi eladókkal, bár a CTP jelenleg nem tudja megerősíteni ezeket a híreszteléseket. A törvénytervezetet előkészítő parlamenti bizottság állítólag kapcsolatban áll az Irán által támogatott Badr Szervezettel, amelyet az iráni ügynök, Hadi al Ameri vezet. Ezek az erőfeszítések egy nagyobb iráni stratégia részét képezhetik, amely arra irányul, hogy a térségben egy összetartó koalíciót hozzon létre a proxy és partner milíciákból, hogy erőt mutassanak és stratégiai célokat kövessenek. A CTP ezt az értékelést egy következő jelentésben részletesebben is megvizsgálja.

A legfontosabb hírek röviden:

   • A rendszer hozzá nem értése és rossz vezetése további tiltakozó akciókat ösztönöz, és növeli a lakosság frusztrációját a rendszerrel szemben, valamint egyesítheti a különböző sérelmeket elszenvedő polgárokat.
   • Irán az elmúlt napokban fokozta erőfeszítéseit, hogy kiterjessze befolyását az iraki állambiztonsági szolgálatokra.
   • Február 28-án 14 tartomány 15 városában legalább 20 tüntetésre került sor.
   • A Wall Street Journal február 28-án arról számolt be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a tagállamok között terjesztett bizalmas jelentésében megerősítette, hogy 84 százalékos dúsított uránium nyomaira bukkantak a Fordow-i üzemanyag-dúsító üzemben.
   • Az IRGC légierő és az Artesh légvédelmi erők február 28-án tartották a „Velayat Égi Védelmezők” elnevezésű éves közös légvédelmi gyakorlatot.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 28-án 14 tartomány 15 városában legalább 20 tüntetésre került sor. A CTP nagy vagy közepes valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas köztisztviselők

Shahr-e Kord, Chaharmahal és Bakhtiari

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas köztisztviselők

Jelszavak: „Raisi, menj vissza a szemináriumba!”

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas köztisztviselők

Jelszavak: „Raisi, szégyelld magad, hagyd el az országot!”

Arak, Markazi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas köztisztviselők

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Az Azerbajdzsán Khodro autógyártó vállalat által átutalt pénzösszegeket követelő magánszemélyek.

Megjegyzések: Sztrájk és tiltakozások

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Teheráni Egyetem diákjai

Megjegyzések: A diákok tiltakoztak az ellen a döntés ellen, hogy Nowruz után minden órát virtuális formában tartanak.

A CTP alacsony valószínűséggel ítéli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Ardabil város, Ardabil tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Iszfaháni Művészeti Egyetem hallgatói

Ghazvin város, Ghazvin tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Rasht, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Ilam városa, Ilam tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Marivan, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Babol, Mazandaran tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Moradabadi földtulajdonosok

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Hulladékkezelő munkások

Megjegyzések: Sztrájk és tiltakozás. Pro-Khamenei és Khomeini transzparensek.

Yazd város, Yazd tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Yazd város, Yazd tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Acélmunkások

A tiltakozások koordinátorai és szervezetei a következő időpontokban hívtak fel a rendszerellenes tüntetésekre:

Március 1.

Megjegyzések: Tiltakozások a diákok vegyi anyagokkal való mérgezése, a környezetvédelemmel kapcsolatos rossz gazdálkodás, a gazdasági korrupció és a tüntetők letartóztatása ellen.

Március 8.

Helyszínek: Helyi idő szerint 18:00 órakor országszerte, városközpontokban.

Megjegyzések: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Március 13-15.

Helyszínek: Országszerte

Megjegyzések: Egybeesik a március 15-i zoroasztriánus tűzünneppel, a Chahar Shanbeh Sourival.

Február 28-án a közösségi médián keresztül jelentették, hogy egy személy nyilvánosan felgyújtotta magát Kashmarban, Khorasan Razavi tartományban.


Gazdasági ügyek:

A Legfelsőbb Gazdasági Koordinációs Tanács február 26-án ülésezett, hogy megvitassa Irán gazdasági problémáit. A tanács, amelynek elnöke Ebrahim Raisi elnök, Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök és Gholam Hossein Mohseni Ejei igazságügyi vezető, hangsúlyozta az igazságszolgáltatás, a parlament és a Raisi-kormányzat közötti ágazatközi együttműködés fontosságát az árfolyamok ellenőrzése és az árubehozatalhoz szükséges valuta biztosítása érdekében. Ehsan Khandouzi gazdasági és pénzügyminiszter „pontatlannak” minősítette az árfolyamokat a Devizagazdálkodási Integrált Rendszerben.

Mohammad Bagher Ghalibaf, a parlament elnöke nyilvánosan elítélte Massoud Mir Kazemi program- és költségvetés-tervezési szervezet vezetőjének azon állítását, miszerint a parlament nagyjából négy billió riallal (7,142 milliárd dollárral) növelte az éves költségvetési költségvetést. Ghalibaf hozzátette, hogy „ha a költségvetési plafon emelkedik, az infláció növekedni fog, és diszharmónia alakul ki.” Lehetséges, hogy az iráni vezetés újratárgyalja a költségvetést, mivel az inflációs ráták és a rial leértékelődése csökkentette az iráni vásárlóerőt. A költségvetés puszta kiegészítése azonban azzal a kockázattal jár, hogy az infláció felerősödik és a rial tovább devalválódik, ami tovább rontja az ördögi gazdasági kört.

Nukleáris program:

A Wall Street Journal február 28-án arról számolt be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a tagállamok között terjesztett bizalmas jelentésében megerősítette, hogy a Fordow-i üzemanyag-dúsító üzemben 84 százalékos dúsítású – a fegyverminőséghez közeli – urán nyomaira bukkantak. A NAÜ jelentése szerint a rendszer fegyverminőségű urán előállításával kísérletezett, ugyanakkor megváltoztatta a Fordow-ban lévő IR-6-os centrifugák kaszkádjai közötti kapcsolatokat. Egy, a NAÜ-vel kapcsolatban álló ismeretlen személy kijelentette, hogy az eddig előállított 84 százalékos dúsítású urán mennyisége valószínűleg nagyon kicsi. Irán 60 százalékkal dúsított uránkészlete 87,5 kilogrammra nőtt; ez több mint háromszorosa annak a mennyiségnek, amelyet a NAÜ „jelentős mennyiségnek” tekint a magasan dúsított uránból (még ha nem is fegyverminőségű), amely egyetlen kompakt nukleáris robbanószerkezet előállításához szükséges. Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes február 28-án úgy becsülte, hogy Irán 12 nap alatt egyetlen hagyományos nukleáris fegyverhez elegendő hasadóanyagot állíthat elő.


Külbiztonság és katonai ügyek:

Az IRGC Quds Erők és a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) állítólag együttműködve február 25-én letartóztatták az Irán által támogatott SAA 47. Hashemiyoun-dandár parancsnokát Deir ez Zor tartományban, állítólag kábítószer-kereskedelem és csempészet vádjával. A szíriai média azt sugallta, hogy a tartományban a Quds Erők újonnan kinevezett helyi parancsnokának – akit „Hajj Abbasz” álnéven ismernek – személyes vitái voltak a 47. dandár parancsnokával, aki közel áll Hajj Abbasz elődjéhez, Hajj Askarhoz. Az IRGC február 2-án nevezte ki Hajj Abbaszt Hajj Askar helyére, amint arról a CTP korábban beszámolt. Ahmed Rahal volt szíriai tiszt azt állította, hogy az IRGC azért bocsátotta el Hajj Askart, mert nem védte meg az iraki-szíriai határon átkelő iráni konvojokat az izraeli légicsapásoktól. Ezek a magyarázatok nem magyarázzák a 47. dandár bejelentett átcsoportosítását és az iráni afganisztáni Fatemiyoun egységek elemeivel való felváltását, amelyről a CTP február 27-én számolt be.

Az LEC határőrség február 28-án küldöttséget küldött az Egyesült Arab Emírségekbe. Az iráni állami média arról számolt be, hogy a küldöttség a biztonsági együttműködésről, például a szervezett bűnözés és a csempészet elleni küzdelemről fog tárgyalni emirátusi kollégáival.

Az IRGC légierő és az Artesh légvédelmi erők február 28-án tartották a „Velayat Égi Védelmezők” elnevezésű éves közös légvédelmi gyakorlatot. Az iráni média képeket terjesztett a Khordad 3 és 15 légvédelmi rendszerekről, amelyek cirkálórakétákat vesznek célba, valamint drónokat észlelnek és fognak el. Abbas Faraj Pour dandártábornok, a gyakorlatok szóvivője hozzátette, hogy az IRGC légierő és az Artesh légvédelmi erő ezen a napon emellett kiberhadviselési gyakorlaton is részt vett.


Külpolitikai szempontból mintha ébredezne még a mostani iráni elit is. Ahogy Irán közeledik Oroszországhoz és Kínához, vezető iráni törvényhozók és szakértők óvják a kormányt a Moszkvára és Pekingre való túlzott támaszkodástól.

A Shafaqnának nyilatkozva Mostafa Hosseini Ghotbabadi törvényhozó azt mondta, hogy miközben Irán nyilvánosan azt állítja, hogy külpolitikájában „sem Kelet, sem Nyugat” megközelítést alkalmaz, túl messzire megy a Keletre való támaszkodás felé, a Nyugattól való teljes elidegenedés rovására.

Szerinte Oroszország Ukrajna elleni háborúja, valamint a Kína és Tajvan közötti konfliktusok a világ legnagyobb hatalmai által a világ erőforrásaiból való részesedésük biztosítása érdekében folytatott kiszámított játszmák, amelyek Iránt és szomszédait is becsalogatják a játékba, és elterelik Irán figyelmét saját prioritásairól.

Azt állította, hogy a nagyhatalmak arra használják Iránt, hogy megijesszék a Perzsa-öböl menti államokat, hogy fegyvereket adjanak el nekik és kifosszák erőforrásaikat.


Az Ali Khamenei, a meggyőződésesen Nyugat-ellenes klerikus által irányított Irán az elmúlt hónapokban közelebb került Oroszországhoz, drónokat és valószínűleg más fegyvereket is szállított Moszkva Ukrajna elleni háborújához. Megpróbálta bővíteni a Kínával fennálló gazdasági kapcsolatait is, de Peking óvatos volt az Iránnal szembeni amerikai gazdasági szankciók fényében.

Diako Hosseini külpolitikai szakértő a Shargh című reformista napilapban írt cikkében úgy fogalmazott, hogy „Iránnak nem szabad áldozatul esnie a Kína és az Egyesült Államok közötti rivalizálásnak”, a világ „instabilitással jellemezhető átmeneti időszakban van… amely új nemzetközi rendet alakít ki”. Szerinte Oroszország újjáéledése a kommunizmus összeomlása után és Kína gazdasági sikere veszélyezteti az Egyesült Államok elképzelését, hogy egyedüli világhatalommá váljon.

Az Egyesült Államokat nem pusztán Kína növekedése aggasztja, hanem Kína bővülő kapcsolatai is” – mondta, beleértve a Kelet és Nyugat között kulcsfontosságú stratégiai helyzetben lévő Iránnal való kapcsolatait.


Az Iránra vonatkozó korlátozások bevezetése is segít megfékezni Kína felemelkedését, véli Hosseini, aki szerint az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy megakadályozza, hogy Irán az Oroszország-Kína tengely részévé váljon. Elmondta: „Amerika jelenlegi terve az, hogy belülről gyengítse Iránt és elszigetelje a nemzetközi közösségben. Ez része lehet annak a tervnek, hogy ismét egypólusú világrendet hozzanak létre”.

Kína és Irán új szövetsége végül visszafelé sülhet el, figyelmeztetett, ahogyan Oroszország esetében is. Hosszú távon Irán nem fog engedményeket kapni Amerikától, miközben a kapcsolatai felmelegednek Kínával és Oroszországgal, és Iránnak nyitva kell tartania a diplomácia kapuit a Nyugattal.

Nemrégiben a reformpártiak prominens alakja, Mostafa Hashemi-Taba, aki szintén a Sharghban írt Raisi kínai látogatásáról, azt állította, hogy Irán nem képes végrehajtani egy gazdasági együttműködési megállapodást Kínával, mivel nem rendelkezik az ehhez szükséges adminisztratív struktúrával és munkaerővel.

Arra is rámutatott, hogy a Kína és Irán által Raisi látogatásának végén kiadott közös nyilatkozat azt jelzi, hogy Irán de facto elismeri Izraelt, mivel Irán először használta hivatalos dokumentumban az Izrael szót a szokásos „cionista rezsim” kifejezés helyett.

Hashemi-Taba arra is rámutatott, hogy Irán Kínától való függőségének egyetlen célja a kínai befektetések vonzása, tekintettel a szankciókból és a JCPOA patthelyzetéből eredő súlyos gazdasági válságra.


Eközben az Egyesült Államokban a Biden-kormányzat és az európai hatalmak is mély aggodalmukat fejezték ki Irán Oroszországgal való növekvő katonai kapcsolatai miatt. Azt mondták, hogy a Teheránnal folytatott nukleáris tárgyalások újrafelvételének feltétele, hogy változtasson a Moszkvának történő fegyverszállításokkal kapcsolatos politikáján.

Viszint lássuk az élelmiszerrel megrakott hajók esetét, melyekről már volt szó a Zónában hónapokkal ezelőtt, de mint láthatjuk, a helyzet azóta sem oldódott meg.

Az Iran International megszerezte a hírszerzési minisztérium levelét nyolc, alapvető élelmiszereket szállító hajóról, amelyeket devizahiány miatt nem lehet kirakodni.

A titkos levél, amelyet Mohammad-Reza Mohammadkhani, az alelnöki hivatal kabinetfőnöke írt alá, a hírszerzési minisztérium közleményét tartalmazza a Perzsa-öbölben, Bandar Abbász egyik kikötőjében rekedt nyolc hajó fedélzetén lévő rakomány tartalmáról. A levelet február 21-én írták, és egy példányát elküldték a tartomány kormányzójának hivatalába.


Mohammadkhani a levélben közölte, hogy Mohammad Mokhber első alelnök már utasította az illetékes hatóságokat, hogy haladéktalanul járjanak el az ügyben, és az eredményt osszák meg a hírszerzési minisztériummal.

Az iráni kormány a jelek szerint az import kifizetéséhez nélkülözhetetlen kemény valuta hiányától szenved. Az iráni rial árfolyama szeptember óta 100 százalékkal esett, amikor a Nyugattal folytatott nukleáris tárgyalások kudarcba fulladtak, amit kormányellenes tüntetések követtek.

A dokumentum szerint az október és december között az iráni vizekre érkezett hajók készen álltak a kirakodásra, de az iráni központi bank nem biztosította a szükséges devizát a felszabadításukhoz. A hajók közül hét mintegy 435 ezer tonna búzaszállítmányt visz, a másik hajó mintegy 42 ezer tonna szójaolajjal van megrakva.

A hírszerzési minisztérium a közleményben részleteket is közölt az egyes hajók nevéről és rakományuk mennyiségéről, valamint a kikötőbe érkezésük pontos dátumáról, de arról nem tett említést, hogy mennyi valutára van szükség a hajók kirakodásához.

Egy másik, az Iran International birtokába került levélben Mohammad Kazemi, az IRGC hírszerző szervezetének főparancsnok-helyettese figyelmeztette Mokhbert a kikötők előtt felhalmozódó hajók veszélyeire. Aggodalmát fejezte ki, hogy a társadalom élelmezésbiztonságának hiánya további tiltakozásokhoz vezethet.


Ezenkívül egy másik levélből kiderült, hogy Ali Shamkhani, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) titkára tájékoztatót tartott az élelmiszer-importőrökkel és a mezőgazdasági minisztérium más tisztviselőivel tartott találkozóról. Shamkhani a kormányt a fenyegető élelmiszerhiányra és a magasabb árakra figyelmeztetve aggodalmát fejezte ki az állati takarmányok árai miatt, különösen arra figyelmeztetve, hogy a kukorica, az árpa és a szójaliszt ára emelkedni fog, ami kihat a baromfi, a tojás, a vörös hús, a tej és a tejtermékek termelésére. Elmondta, hogy a szójaliszt ára valószínűleg megduplázódik a következő hetekben, ami a hús árának megugrását eredményezi.

A hónap elején az iráni vámhivatal közölte, hogy legalább nyolcmillió tonna alapvető fontosságú áru halmozódott fel az ország déli kikötői előtt horgonyzó hajókon, főként fizetési problémák miatt. A vámhivatal helyettes vezetője elmondta, hogy az árukat, amelyek nagy része élelmiszer és állati takarmány, a vámkezeléshez szükséges engedélyek hiánya miatt sem lehet kirakodni. Néhány alapvető árunak három vagy négy engedélyre van szüksége az Egészségügyi Minisztériumtól, a Szabványügyi Hivataltól és a Növényvédelmi Hivataltól, amely a karanténfolyamatokat felügyeli. Elmondta, hogy naponta körülbelül 1800-2000 teherautót töltenek fel és rakodnak át az Imam Khomeini kikötőből, de a teherautók száma nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy elkerüljék az elakadást.

Januárban Gholam Hoszein Mohseni Ejei iráni igazságügyi vezető azt mondta, hogy több tíz hajó érkezett az ország felségvizeire, de az Iszlám Köztársaság nem tudja kirakodni őket, ezért az országnak bírságot kell fizetnie a rakományok kirakodásának késedelme miatt.


Kissé túlzó katonamondás az igen ostoba emberről, hogy „egy konzervgyár közepén, rohamkéssel a kezében, kiló kenyérrel a hóna alatt képes volna éhen halni”, de úgy látszik, Khamenei és Raisi esetében nem túlzás, hogy ilyesféle figurák. Ráadásul tudjuk, hogy akadna dollár az államkincstárban, csak azt nem ételre akarják költeni, pedig muszáj lesz, más megoldás nincs.

Akkor ejtsünk pár szót a tüntetésekről. Lássuk, hogyan és miért tüntetnek a fiatalok?

A Teheráni Egyetem diákjai gyűlést tartottak a kollégiumok és tanórák lezárása ellen, amelyeket mostantól áprilisig online tartanak.

A hétfő délutáni tüntetéseken a hallgatók és hallgatónők az egész kampuszon azt skandálták, hogy „a személyes oktatás a mi abszolút jogunk”, emellett lemondásra szólították fel Mohammad Moghimit, az egyetem dékánját.

A hírt Mahmoud Kamarei, az egyetem alelnöke jelentette be, aki elmondta, hogy a diákszállások március 16-tól április 7-ig nem lesznek elérhetők, és ugyanebben az időszakban bezárják az olyan létesítményeket, mint például a menzák.

Az ország diákszövetségi tanácsa azt állítja, hogy „a hatóságok félnek a diákok jelenlététől az egyetemen, és a költségvetés hiánya hamis ürügy arra, hogy a második félévben bezárják az egyetemeket”.


Az iráni egyetemek a Mahsza Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halálát követő, a rendszer elleni országos felkelés során a tiltakozások egyik fő központja volt. A tiltakozások elfojtása érdekében az Iszlám Köztársaság biztonsági erői többször is megtámadták az egyetemeket, és több mint 700 diákot tartóztattak le.

Az egyetemi adminisztrátorok számos diákot kitiltottak, eltanácsoltak és felfüggesztettek.

És hogyan, miért demonstrálnak az idősebbek, nyugdíjasok?

Iráni nyugdíjasok egy csoportja az ország több városában is gyűléseket tartott a kormányzóságok épületei előtt, felszólítva a kormányt problémáik megoldására.

A fővárosban, Teheránban a rezsim erői megtámadták a nyugdíjasok gyűlését. Yazd, Sanandaj, Shahrekord, Kermanshah, Marivan, Ardebil, Ilam, Arak, Qazvin, Rasht, Iszfahán, Tabriz, Kerman és Sari városokban a nyugdíjasok olyan jelszavakat skandáltak, mint „A költségek dollárban, a nyugdíjak rialban vannak”, „A kiadások, az infláció elveszik az emberek életét” és „Alkalmatlan kormány, mondjatok le, mondjatok le”.


Az országos gyűléseket azért tartották, hogy tiltakozzanak a rossz életkörülmények és az ellen, hogy a rendszer nem emelte a nyugdíjasok kifizetéseit.

Szakszervezeti beszámolók szerint Teheránban a nyugdíjasok a parlament előtt gyűltek össze, de a biztonsági erők feloszlatták őket.

Szemtanúk szerint „a helyzet nagyon feszült volt, és a biztonsági erők fizikailag bántalmazták a tüntetőket”.

Az Iráni Tanárok Szakszervezeteinek Koordinációs Tanácsa szerint a biztonsági szolgálatok több embert erőszakkal letartóztattak a parlament előtt.

Hétfőn a távközlési nyugdíjasok is összegyűltek Iszfahánban, Sanandajban, Arakban, Bandar Abbasban, Kermanshahban és Khorramábádban, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány nem törődik követeléseikkel, miközben az infláció szárnyal, nyugdíjuk pedig változatlan marad.

Irán szombat óta a napi tüntetések és sztrájkok újabb hullámának volt szemtanúja, mivel a valuta árfolyama zuhant, és az átlagemberek azon gondolkodnak, hogyan engedhetik meg maguknak a minimálisan szükséges dolgokat.


Még egy hírt kell mindenképpen megemlítenem: az Iránban zajló kivégzések komoly nemzetközi tiltakozást váltottak ki. Több mint ötven ország a világ minden tájáról közös nyilatkozatot adott ki az ENSZ-hez, amelyben elítélik a halálbüntetést és a kivégzéseket Iránban.

A nyilatkozatot Christian Guillermet, Costa Rica külügyminiszter-helyettese adta át az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 52. ülésszakán kedden Genfben.

Mélységesen aggaszt bennünket a halálbüntetés alkalmazása Iránban. A jelentések szerint 2022 és 2023 között több száz embert végeztek ki Iránban, köztük fiatalkorú elítélteket”

jelentette ki. Az elmúlt hónapokban Irán több tucat olyan személy ellen hozott vagy próbált halálos ítéletet kiszabni, akiket a Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halálát követő tüntetéseken való részvételükkel összefüggésben tartóztattak le.

Irán 2021 óta több száz foglyot végzett ki, decemberben pedig négy tüntetőt akasztott fel látszatperek után.

Aggodalommal tölt el bennünket azoknak a bűncselekményeknek a jellege, amelyek miatt halálbüntetést alkalmaztak, a perek gyorsasága, az átláthatóság hiánya, valamint azok a hiteles jelentések, amelyek szerint a vádlottak nem jutottak hozzá megfelelően az általuk választott ügyvédekhez, és kínzásnak vagy más embertelen bánásmódnak voltak kitéve”

áll a nyilatkozatban. Az aláírók felszólították Iránt, hogy tartsa tiszteletben népe életét és hangját, vezessen be azonnali moratóriumot a halálbüntetésre, és állítsa le a kivégzéseket, valamint sürgetik Iránt, hogy működjön együtt az ENSZ valamennyi emberi jogi mechanizmusával, beleértve a Tanács tényfeltáró misszióját is.

Ausztrália, Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Németország, Izrael, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Kanada, Franciaország, Ukrajna, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok a közös nyilatkozat társszerzői között van.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi hírek összefoglalója is.