Szele Tamás: Taktikai rohamosztagok

A harcok folytatódnak, de döntő összecsapásokról, területi nyereségekről vagy veszteségekről nem beszélhetünk, viszont az orosz haderőreform töretlenül zajlik, mert azt így, háború idején a legjobb lebonyolítani, mikor máskor tennék? Az átszervezések minimum népszerűtlenek, sőt, már van új támadási taktika is, sokkal izgalmasabb, mint a régi volt.

A régi ugyanis kétesélyes volt, nem volt biztos, hogy sikerrel jár, ellenben ez az új, ami kis, mozgékony egységekkel kíván jól kiépített erődítményrendszereket támadni, a harckocsik védelmét előnyben részesítve a gyalogságéval szemben, ez, kérem, biztos, hogy nem fog majd sikerrel járni, vagy ha igen, csak mérhetetlen emberáldozatok árán. És azért már az oroszok sincsenek „annyian, mint az oroszok”, vége annak, hogy korlátlan mennyiségben feláldozható a személyi állomány. Korlátlan mennyiségben még csak be sem hívható, mert már munkaerőgondok vannak a hátországban.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Orosz tisztviselők olyan dezinformációs műveletet támogatnak, amely hamisan úgy állítja be Oroszország ukrajnai háborúját, mint ami az Orosz Föderáció fennmaradása szempontjából egzisztenciális. A Rosszija–1 televíziós csatornának adott február 26-i interjújában Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy nem tudja, hogy „egy olyan népcsoport, mint az orosz nép, fenn tud-e maradni abban a formában, amelyben ma létezik”, ha a Nyugatnak sikerül „elpusztítania az Oroszországi Föderációt és megteremtenie az ellenőrzést a töredékei felett”. Putyin azzal vádolta a kollektív Nyugatot, hogy már „papíron kidolgozott tervei vannak” az Oroszországi Föderáció jelenlegi formájában történő megsemmisítésére. Putyin azt is megjegyezte, hogy Oroszországnak fel kellett függesztenie a START-szerződésben való részvételét, hogy biztosítsa stratégiai stabilitását és biztonságát, tekintettel arra az összehangolt nyugati erőfeszítésre, hogy a START-ot Oroszország stratégiai kilátásainak megbénítására használják fel.

Putyin február 21-én a Szövetségi Gyűlés előtt tartott beszédében kezdte meg a feltételeket ennek a dezinformációs műveletnek a fenntartásához, amelyben a kollektív Nyugatot vádolta azért, hogy az ukrajnai háborút az Oroszországi Föderáció létének veszélyeztetésére használja fel. Hasonlóan egzisztenciális érzelmekre hivatkozott Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese is február 27-én közzétett „Vissza nem térő pontok” című esszéjében, amelyben a Nyugatot vádolta azzal, hogy a Szovjetunió bukása óta szítja a jelenlegi ukrajnai helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy „nagy országunk nyugodt ereje és partnereinek tekintélye a kulcsa egész világunk jövője megőrzésének.” Mind Putyin, mind Medvegyev nyilatkozatai egy olyan dezinformációs művelethez kapcsolódnak, amely az ukrajnai háborút a posztszovjet Oroszországi Föderáció további fennmaradása szempontjából egzisztenciálisnak állítja be, ami valószínűleg kísérlet arra, hogy a háborút úgy állítsák be, mint amelynek nagyobb a tétje Oroszország és a Nyugat számára, mint amekkora valójában. Putyin valószínűleg azt reméli, hogy az orosz katonai kudarcokra és az ukrán győzelmek nyugati támogatására adott válaszként információs feltételeket teremt ahhoz, hogy Ukrajnát és a Nyugatot az Oroszországi Föderáció túlélését fenyegető fenyegetéssel vádolja. Egyetlen prominens nyugati tisztségviselő sem szólított fel az Oroszországi Föderáció felbomlására, és a nyugati vezetők nagyon óvatosan fogalmazták meg céljaikat úgy, hogy legfeljebb azt tegyék lehetővé, hogy Ukrajna felszabadíthassa teljes területét. Putyin nyelvezete arra irányul, hogy felszítsa az oroszországi háború támogatását, és felszítsa a nyugati félelmeket az Oroszország összeomlását követő instabilitástól, hogy elrettentse a nyugati támogatást Ukrajnának, és meggyőzze a Nyugatot, hogy kényszerítse Kijevet az orosz követelések elfogadására.

Az orosz tisztviselők továbbra is folytatják a dezinformációs műveleteket, hogy megpróbálják eltántorítani a nyugati katonai segélyek Ukrajnának történő nyújtását. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter február 26-án a Rosszija–1-nek adott tévéinterjúban kijelentette, hogy a fegyverek típusa, amelyeket a Nyugat úgy dönt, hogy biztosít Ukrajnának, fogja meghatározni, hogy az orosz csapatoknak milyen messzire kell majd „kiszorítaniuk a fenyegetést” az orosz határokról. Putyin hasonló kijelentést tett február 21-i, a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében. E kijelentések célja valószínűleg az, hogy a Nyugatot eltántorítsák attól, hogy nagy hatótávolságú rendszereket biztosítson Ukrajnának, arra utalva, hogy az ilyen rendszerek biztosítása elhúzza a háborút, mivel „arra kényszeríti” Oroszországot, hogy még több ukrán területet foglaljon el a „biztonság kedvéért”. Az ISW korábban már beszámolt az összehangolt orosz dezinformációs műveletekről, amelyek célja, hogy elriasszák a nyugati katonai segítségnyújtást Ukrajnának.

Ukrán katonai tisztviselők továbbra is reagálnak az ukrán nép és föld felszabadítására vonatkozó nyugati aggodalmakra, és azt sugallják, hogy az ukrán hadsereg tavaszi ellentámadásra készül Dél-Ukrajnában. Vadim Szkibickij, a Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) ukrán helyettes vezetője február 26-án kijelentette, hogy az ukrán alakulatok 2023 tavaszán készen állnak egy ellentámadásra, és hogy az egyik ukrán stratégiai cél az orosz frontvonal kettéválasztása a Krím és a szárazföldi Oroszország között. Szkibickij megjegyezte, hogy a nyugati katonai segélyek biztosítása az egyik döntő tényező az ukrán ellentámadás időzítésének meghatározásában. Nyugati tisztviselők és hírügynökségek a közelmúltban bizonyos fokú kételyeket fogalmaztak meg az ukrán erők ellenoffenzívára való képességével kapcsolatban, valamint a Nyugat azon képességével kapcsolatban, hogy hosszú távú katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, ahogyan arról az ISW korábban már beszámolt. Az ISW korábbi értékelései az orosz katonai képességekről a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén azt sugallják, hogy Ukrajna számára vannak lehetőségek egy ellentámadás végrehajtására ebben a stratégiailag létfontosságú régióban.

Egy állítólag zsákmányolt orosz katonai kézikönyv arra utal, hogy az orosz hadsereg új támadási taktikákat alkalmaz a jelenlegi harci erőkorlátok ellensúlyozására, válaszul a folyamatos támadási kudarcokra. Egy ukrán tartalékos tiszt február 26-án közzétett egy képet, amelyen állítólag egy elkobzott orosz kézikönyv látható, amely részletesen ismerteti egy újonnan létrehozott „rohamosztag” taktikáját, amely egy zászlóaljszintű elem, amelyet megerősített területek elleni frontális támadásokra optimalizáltak. A rohamosztag-alakulat állítólag hat T–72-es harckocsit, 12 gyalogsági harcjárművet, valamint egy sor hordozható termobarikus rakétavetőt, páncéltörő irányított rakétarendszert, vontatott tüzérséget és önjáró aknavetőket vet be. Úgy tűnik, hogy a rohamosztag három rohamszázadból és egy harckocsizó szakaszból áll. Minden rohamszázadnak van egy parancsnoki eleme, két rohamosztagos „szakasza” (jóval a normál szakaszlétszám alatt), egy UAV-csoport, egy páncélozott harcjármű (AFV) csoport, egy tűztámogató szakasz és egy tüzérségi támogató szakasz, egy tartalékos szakasz és egy mentőszakasz. Minden század egy harckocsit és négy BMP/BMD–2 gyalogsági harcjárművet vet be, páncéltörő rakétavetőkkel, nehéz géppuskákkal és aknavetőkkel. Az ukrán tartalékos tiszt megjegyezte, hogy a 12-15 fős, háromfős taktikai csoportokra osztott támadó „szakaszok” az alakulat elsődleges manőverező elemei. A jelentések szerint a támadó különítmény kevesebb mint egy percen belül hajt végre támadásokat, amikor a tüzérségi tűz megkezdődik a nyílt, megerősített állásokra, és a szakaszparancsnok irányítja az aknavetőtüzet.

A kézikönyv szerint az orosz erők megpróbálják a manőverező erőket a háború korábbi szakaszában alkalmazottnál kisebb és mozgékonyabb katonai alakzatokká alakítani. Az ukrán tartalékos tiszt megjegyezte, hogy ez az új taktikai formáció arra utal, hogy az orosz hadsereg a megszűnt taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) váltotta fel ezekkel a kisebb és mozgékonyabb manőverező alakzatokkal. A kézikönyv azt sugallja, hogy az orosz erők a T–72-es harckocsikat hátulról történő közvetlen tűztámogatásra használják, nem pedig egy kombinált fegyveres csapat szerves részeként. A leszerelt gyalogságra való fokozott támaszkodás és a harckocsik hátulról történő tűztámogatásra való átállítása azt jelzi, hogy az orosz katonai vezetés a harckocsik védelmét a gyalogság védelmével szemben helyezi előtérbe, ami tükrözi a közelmúltbeli jelentéseket az orosz páncélos egységek által a háború első évében elszenvedett hatalmas felszerelésveszteségekről. A kézikönyv azt jelzi, hogy az orosz hadsereg az egyszerűsített kombinált fegyveres hadviselés egy olyan formájához folyamodik, amelyet valószínűleg azért csökkentettek, hogy kompenzálják az orosz személyi és felszerelési kapacitás általános romlását, és amelyet az ilyen különítménybe sorolt, tapasztalatlan és képzetlen mozgósított személyzet könnyebben tud alkalmazni.

A rohamosztag taktikája emellett azt sugallja, hogy az orosz hadsereg megpróbálja intézményesíteni a Wagner-csoport által Bakhmutban marginális taktikai hatékonysággal alkalmazott gyakorlatokat. Az ukrán tartalékos tiszt szerint ezt az új alakulatot valószínűleg részben a Wagner-csoport Bakhmut körüli műveletei befolyásolták. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy Wagner nagymértékben támaszkodott a szakaszméretű frontális támadásokra, amelyek csökkentették a tömeges tüzelésre való támaszkodást, mivel az orosz tüzérségi és felszerelési készletek megfogyatkoztak. A Wagner-csoport rendkívül kimerítő támadása Bakhmutnál nem tudott műveleti szempontból jelentős területet nyerni, így a Wagner-taktika elemeinek intézményesítése valószínűleg tovább normalizálja a kimerítő frontális támadásokat. Az ilyen taktika valószínűleg pazarolja az orosz harci erőt, és nem lép fel hatékonyan a hagyományos ukrán zászlóaljak és dandárok ellen. A rohamosztagok egyszerűségük miatt taktikai előnyökkel járhatnak, de kis méretük és attríciós taktikájuk miatt valószínűleg gyorsan kulminálnak majd. Az orosz csapatok ezzel az alakzattal valószínűleg nem tudnak gyorsan operatív szempontból jelentős áttörést elérni.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns február 25-én kijelentette, hogy a CIA biztos abban, hogy a kínai vezetés fontolgatja halált okozó fegyverek Oroszországnak történő szállítását, de még nem hozott végleges döntést. A CBS Newsnak adott interjújában Burns kijelentette, hogy a CIA nem látott bizonyítékot arra, hogy a kínaiak halált okozó fegyvereket szállítanának Oroszországnak. Burns azt is kijelentette, hogy az amerikai kormány azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a CIA értékelését, hogy elrettentse Kínát attól, hogy halált okozó fegyvereket küldjön Oroszországnak.


A legfontosabb hírek röviden:

   • Orosz tisztviselők olyan dezinformációs műveletet támogatnak, amely hamisan úgy állítja be Oroszország ukrajnai háborúját, mint ami egzisztenciális az Oroszországi Föderáció fennmaradása szempontjából.
   • Az orosz tisztviselők továbbra is dezinformációs műveleteket folytatnak, hogy megpróbálják eltántorítani a nyugatiakat az Ukrajnának nyújtott katonai segélyektől.
   • Ukrán katonai tisztviselők továbbra is reagálnak az ukrán képességekkel kapcsolatos nyugati aggodalmakra, és azt sugallják, hogy az ukrán hadsereg tavaszi ellentámadásra készül Dél-Ukrajnában.
   • Egy állítólag zsákmányolt orosz katonai kézikönyv arra utal, hogy az orosz haderő új támadási taktikákat alkalmaz, hogy a folyamatos támadási kudarcok fényében kompenzálja a harci képességek jelenlegi korlátait.
   • A kézikönyv azt sugallja, hogy az orosz erők a háború korábbi szakaszában alkalmazottnál kisebb és mozgékonyabb kombinált fegyveres alakulatokat próbálnak alkalmazni.
   • A rohamosztag taktikája emellett arra utal, hogy az orosz hadsereg talán megpróbálja intézményesíteni a Wagner-csoport által Bakhmutban marginális taktikai hatékonysággal alkalmazott taktikákat.
   • William Burns, az amerikai központi hírszerzés igazgatója február 25-én kijelentette, hogy a CIA biztos abban, hogy a kínai vezetés fontolgatja halált okozó fegyverek Oroszországnak történő biztosítását, de még nem hozott végleges döntést, és nem nyújtott ilyen segítséget Oroszországnak.
   • Ukrán tisztviselők közölték, hogy az orosz csapatok a Luhanszki Terület frontvonala mentén összpontosítják és fokozzák a hadműveleteket.
   • Az orosz hadsereg továbbra is szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatovétól északnyugatra és Kreminna közelében.
   • Az orosz haderő folytatta a szárazföldi támadásokat a Donyecki Terület frontvonalán, és orosz források széles körben azt állították, hogy a Wagner-csoport erői területi előnyöket szereztek Bakhmut északi részén.
   • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok továbbra is a védelmi erődítmények kiépítésére összpontosítanak a keleti (bal parti) Herszoni Területen és a Krímben.
   • Az orosz hadsereg folytatja az amúgy is korlátozott precíziós lőszerkészleteinek elhasználását.
   • Orosz tisztviselők bejelentették, hogy a megszállt területeken március 1-jén minden szociális támogatási intézkedés életbe lép.

Orosz fő erőfeszítések-Kelet-Ukrajnában

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Ukrán tisztviselők szerint az orosz hadsereg a Luhanszki Terület frontvonala mentén koncentrálja és fokozza a hadműveleteket. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes február 26-án kijelentette, hogy az orosz erők gyalogsági, légideszant (VDV) és luhanszki népköztársasági (LNK) erőket összpontosítottak Kelet-Ukrajnában, és az elmúlt hetekben megkísérelték páncélozott járművek bevetését a harcokban. Az ukrán vezérkar február 27-én jelentette, hogy az orosz hadsereg 200 sorköteles újoncot telepített a Rosztovi Területről a Luhanszki Területre egy meg nem határozott időpontban. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület ukrán vezetője február 27-én kijelentette, hogy az orosz csapatok az elmúlt hetekben fokozták a műveleteket Szvatove, Kreminna és Bilohorivka irányában, és felszerelést és tartalékokat összpontosítottak a megszállt Luhanszki Területen.


Az orosz hadsereg február 26-án és 27-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove városától északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek február 26-án és 27-én sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Maszjutivka (52 km-re északnyugatra Szvatovétól), Novoszelivszke (16 km-re északnyugatra Szvatovétól) és Sztelmahivka (17 km-re északnyugatra Szvatovétól) közelében.

Az orosz hadsereg február 26-án és 27-én folytatta a szárazföldi támadásokat Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek február 26-án és 27-én sikertelen támadásokat hajtottak végre Kreminna közelében, Kreminnától északnyugatra Ploscsanka (17 km északnyugatra) és Nyevszke (18 km északnyugatra) közelében; Kreminnától nyugatra Torszke (14 km nyugatra) közelében; Kreminnától délnyugatra Dibrova (6 km délnyugatra) közelében; Kreminnától délre Bilohorivka (12 km délre) közelében; és a Szerebrjanszka erdőség közelében (11 km délre). A geolokációs felvételek azt sugallják, hogy az orosz erők valószínűleg az R66-tól nyugatra, Piscsane és Cservonopopivka közelében (Kreminnától 5-6 km-re északnyugatra) szorították ki az ukrán erőket. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán haderő visszaverte az orosz szárazföldi támadásokat Bilohorivka, Zaricsnye, Jampolivka, Ternyi és Makiivka irányában. Egy Kreml-közeli milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok a Szvatove-Kreminna-Bilohorivka-Liszicsanszk vonal mentén új megközelítést alkalmaztak a fokozatos előrenyomulásra, ami összhangban van egy új orosz manőverelemről szóló jelentésekkel, amely csak a leszerelt gyalogság ütemében képes előrehaladni, és amelynek támadásai gyorsan kulminálnak, mielőtt jelentős előnyöket biztosítanának.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 26-án és 27-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek sikertelen támadásokat hajtottak végre magánál a Bakhmutnál; Bakhmuttól északra Vaszjukivka (13 km északra), Zaliznjanszke (8 km északra), Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra), Orikhovo-Vaszilivka (10 km északnyugatra), Berkhivka (4 km északra), Jahidne (1 km északnyugatra) és Bohdanivka (8 km északnyugatra) közelében; Bakhmuttól nyugatra Ivanivszke közelében (5 km nyugatra); és Bakhmuttól délnyugatra Sztupocska (12 km délnyugatra) és Pivnicsne (20 km délnyugatra) közelében február 26. és 27. között. [27] Az Ukrán Keleti Haderőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes megjegyezte, hogy az orosz csapatok február 26-án 32 szárazföldi támadást hajtottak végre Bakhmut környékén és 14-et a városon belül. Orosz források széles körben azt állították, hogy a Wagner-csoport erői február 26-án és 27-én is előnyre tettek szert Bakhmut északi részén. Több orosz milblogger azt állította, hogy Wagner átvette az ellenőrzést Jahidne felett, előrenyomult a Berkhivka víztározótól délre, és nyugat felé haladt, hogy fenyegesse Bohdanivkát. Milbloggerek azt állították, hogy az orosz előrenyomulás Bakhmut északi és északnyugati részén lehetővé teszi az orosz erőknek, hogy fenyegessék a Khromove-Bakhmut útvonalat, és több orosz milblogger jelezte, hogy az orosz csapatok legalább az útvonal egy részét tűzkontroll alá vették. Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNK) tanácsadója azt állította, hogy a Wagner-erők közelebb kerülnek magához Bakhmut központjához, egy orosz miliblogger pedig azt állította, hogy a Wagner előnyre tett szert Bakhmut keleti külterületén és Koperatyivna Vulisztia felé, amely Bakhmut városközpontjának közelében van. Orosz források emellett azt állították, hogy a Wagner február 26-án és 27-én is folytatta a támadásokat Ivanivszke felé. Igor Girkin volt orosz tiszt, háborús bűnös és neves kritikus milblogger február 27-én megjegyezte, hogy a jelenlegi orosz támadások Bakhmut ellen haszontalanok és kimerítik az orosz csapatokat anélkül, hogy stratégiailag jelentős területet foglalnának el.


Az orosz hadsereg február 26-án és 27-én folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Donyeck várostól északra Avdiivka, Szieverne és Kamjanka közelében, Donyeck város északnyugati peremén Vodyane, Nevelszke és Krasznohorivka közelében, valamint Donyeck város délnyugati peremén Marinka közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek kiterjesztik ellenőrzési övezetüket Avdiivkától északkeletre, Novobakhmutivka közelében, de megjegyezték, hogy ezt az előrenyomulást a H20 Donyeck város-Kosztyantyinivka autópálya határolja, amelyen az orosz alakulatok még nem haladtak át. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy a DNK “Szomáli” zászlóalja Avdiivka felé halad. Orosz milbloggerek emellett a DNK 5. dandárjának február 26-án és 27-én Marinkán belüli erőfeszítéseiről beszéltek, és azt állították, hogy az orosz csapatok sikeresen kiszorították az ukrán egységeket a Marinka nyugati részén lévő állásokból.

Az orosz hadsereg február 26-án és 27-én folytatta a szárazföldi támadásokat a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok február 27-én sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra). A február 25-én és 26-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok egy meg nem határozott időpontban kisebb előrenyomulást hajtottak végre közvetlenül Vuhledartól délre. Orosz milbloggerek továbbra is intenzív pozícióharcokról beszéltek Vuhledar térségében, az egyik forrás azt állította, hogy orosz haditengerészeti gyalogsági elemek Vuhledar felé harcolnak Mikilszke felől, Vuhledartól délkeletre. Egy orosz milblogger február 26-án olyan felvételeket terjesztett, amelyeken Rusztam Muradov, a Keleti Katonai Körzet (EMD) parancsnoka és Jurij Trutnev, az orosz Távol-keleti Szövetségi Körzet képviselője szolgálati kitüntetéseket ad át a Vuhledar irányában lévő haditengerészeti gyalogsági egységeknek, ami alátámasztja az ISW azon megfigyelését, hogy ez a tengely az EMD és a haditengerészeti gyalogsági elemek felelősségi területe. A DNK milícia korábbi szóvivője (akit állítólag nemrég elbocsátottak posztjáról) február 26-án látogatást tett a Vuhledar térségben, és megjegyezte, hogy az orosz csapatok számára fontos, hogy ezen a területen védekezzenek az ukrán ellentámadások ellen, mert Ukrajna el akarja vágni az orosz utánpótlási útvonalakat a megszállt Krím felé. Az ukrán Tavrijszk védelmi csoport szóvivője, Oleksiy Dmytrashkivskyi ezredes megjegyezte, hogy az orosz hadműveletek üteme a Vuhledar térségében a rossz időjárás miatt az elmúlt négy napban összességében csökkent, és megjegyezte, hogy az oroszok február 27-én csak 17 szárazföldi támadást hajtottak végre Vuhledar közelében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz haderő továbbra is a védelmi erődítmények létrehozására összpontosít a keleti (bal parti) Herszoni Területen és a megszállt Krímben. Natalija Humenyjuk, a Déli Erők Ukrán Közös Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője február 26-án kijelentette, hogy az orosz alakulatok sikertelenül próbálták elaknásítani a Dnyeper folyó deltájában lévő szigeteket, és hogy az oroszok szétszórják az erőket, hogy távolabb kerüljenek a Dnyeper folyó partjától. Humenyjuk azt is kijelentette, hogy az orosz alakulatok folytatják a Krímben a műszaki és védelmi erődítmények felszerelését. Az ukrán vezérkar február 26-án arról számolt be, hogy az oroszok fokozzák a Krímben a védművek kiépítésére irányuló erőfeszítéseket, és 150 főt szállítottak Cseljabinszk területéről, hogy mérnöki munkát végezzenek a Krímben. A február 25-i műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek nemrég árkokat és útzárakat létesítettek az M17 és a T–2202 autópályák mentén, amelyek északnyugatról közelítik meg Armjanszkot.

Az orosz haderő február 26-án és 27-én továbbra is rutinszerű tüzelést folytatott Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság Dél február 27-én jelentette, hogy az oroszok az elmúlt nap folyamán 100 tüzérségi támadást hajtottak végre, többek között a Dnyeper folyó torkolata és a Mikolajivi Terület part menti részei ellen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadsereg folytatja az amúgy is korlátozott precíziós lőszerkészleteinek felhasználását. Andrij Csernyak, az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) képviselője kijelentette, hogy az orosz haderő gyorsabb ütemben használja el a rakétákat, mint amilyen gyorsan elő tudják állítani azokat. Csernyak kijelentette, hogy az orosz hadiipar havonta legfeljebb 30-40 cirkálórakétát tud előállítani, és kevesebb mint 100 H–101 és H–555 nagy pontosságú rakétája maradt. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg továbbra is egyre korlátozottabb készleteket használ fel a precíziós lőszerekből.


A mozgósított állomány továbbra is hangot ad az orosz katonai vezetéssel szembeni sérelmeinek a Donyecki Népköztársaság (DNK) alakulatainak való alárendeltségükkel kapcsolatban. Az Irkutszki területről származó 1439. ezred 2. zászlóalja 5., 6., 7. és 8. századának mobilizált katonái február 25-én közzétették harmadik felhívásukat tartalmazó videójukat Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, amelyben tiltakoznak a DNK 1. „Szláv” dandárjának való alárendeltségük ellen. A katonák azt állították, hogy az orosz hatóságok azt mondták nekik, hogy egy területvédelmi egységben fognak szolgálni, ehelyett azonban rohamosztagokba osztották be őket, ahol az ukránok erődítményeinek megrohamozására és a front menti területek megerősítésére kényszerítik őket, és halállal fenyegetik őket, ha nem engedelmeskednek. A személyzet azt is állította, hogy a DNK evakuációs csoportjai csak a DNK személyzetét vagy a könnyebben sérülteket evakuálják. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a tatárföldi 1231. ezred néhány katonáját, akik nyilvánosan a DNK parancsnokságától való eltávolításukért fellebbeztek, valószínűleg büntetésként újra a DNK parancsnoksága alá rendelték. A nyilvánvaló törésvonalak az orosz mozgósított személyzet és a DNK alakulatai között úgy tűnik, hogy egyre nőnek.

Orosz tisztviselők továbbra is erőfeszítéseket tesznek a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) milíciaalakulatainak hivatalossá tételére. Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország Főtanácsának titkára bejelentette, hogy a „különleges katonai művelettel” foglalkozó munkacsoport két törvényjavaslatot nyújtott be az Állami Dumának – az első a katonai műveletek hivatalos résztvevőinek ismeri el azokat a milicistákat, akik 2014-től kezdve részt vettek a donbásszi műveletekben; a második pedig ingyenes jogi segítséget biztosítana a háború résztvevőinek és családtagjaiknak az állami jogi irodákban. Úgy tűnt, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója megpróbálja felhasználni ezeket a formalizációs intézkedéseket arra, hogy javítsa a Wagner személyzete számára nyújtott előnyöket és növelje a Wagner orosz kormány általi elismerését. Prigozsin azt állította, hogy Putyin már elrendelte olyan dokumentumok elkészítését, amelyek kimondják, hogy a fronton elesett önkéntesek, köztük a Wagner-harcosok, ugyanazokat a jogokat kapják, mint az orosz katonák.


Egy ukrán forrás megerősítette, hogy a 155. haditengerészeti gyalogosdandár folyamatosan katasztrofális veszteségeket szenvedett a Vuhledar elleni támadásokban. Az Ukrán Ellenállási Központ idézett egy hadifogolyinterjút a 155. haditengerészeti gyalogosdandár egyik gyalogosával, aki azt állította, hogy a dandár 6800 embert veszített az év során (holott a dandár teljes létszáma 1200 fő). A gyalogos azt állította, hogy a dandár hét vagy nyolc újjáalakuláson esett át, és önkéntesekből, mozgósítottakból, elítéltekből és a csendes-óceáni flotta tengerészeiből kapott újoncokat, akiket a hajókról helyeztek át.

A megszállt területek hírei:

Orosz tisztviselők február 27-én bejelentették, hogy a megszállt területeken március 1-jén minden szociális támogatási intézkedés életbe lép. Az Oroszországot kormányzó Egységes Oroszország párt február 27-én bejelentette, hogy a megszállt területek minden lakosa március 1-jétől nyugdíjat és gyermekeknek járó juttatásokat, ingyenes orvosi ellátást és egyéb szociális juttatásokat kap. Az Egységes Oroszország azt is közölte, hogy a megszállt területeken élő általános iskolások tanulmányi és szociális ösztöndíjat, valamint ingyenes meleg étkezést és tankönyveket kapnak. Az Egységes Oroszország kijelentette, hogy az átmeneti időszak 2023. március 1-től 2024. február 29-ig tart. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az ilyen szociális juttatási rendszerek növelik a megszállt területek társadalmi és bürokratikus ellenőrzését, mivel arra kényszerítik az ukrán állampolgárokat, hogy regisztráljanak és kapcsolatba lépjenek a megszállási adminisztrációs szervekkel, hogy juttatásokat kapjanak, és ezen felül elősegítik a megszállási adminisztrációtól való függőséget a szociális támogatásban.


Az orosz tisztviselők továbbra is ukrán gyermekeket deportálnak orosz területre, és különböző szociális programozási rendszereknek vetik alá őket. A Dozsgy független orosz hírportál február 26-án arról számolt be, hogy azonosította az orosz oktatási minisztérium és a regionális gyámhatóságok közötti kommunikációt, amelyből kiderült, hogy az orosz tisztviselők 2022 augusztusában 400 ukrán gyermeket toloncoltak erőszakkal orosz területre. 2022 augusztusában. A Dozsgy arról számolt be, hogy 2023. január közepéig 36 gyermeket helyeztek nevelőszülőkhöz, és hogy a bentlakásos iskolák utasítást kaptak arra, hogy a gyermekeket ne helyezzék orosz állampolgárságú családokhoz. A Dozsgy azt is közölte, hogy az orosz tisztviselők a gyerekeket orosz hazafias-katonai nevelési programoknak vetik alá. Az ISW fenntartja, hogy az ukrán gyerekek deportálása és orosz családokba való befogadása a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló genfi egyezmény megsértését jelentheti, valamint egy szélesebb körű etnikai tisztogatási kampány egyik összetevője lehet.

Jelentős tevékenység Belaruszban:

Meghatározatlan szereplők – állítólag belarusz partizánok – február 26-án a belarusziai Minszkben található Macsuliscsi légi bázison állítólag működésképtelenné tették az orosz légierő egyik Beriev A–50 típusú légi korai előrejelző és irányító repülőgépét. Több belarusz ellenzéki forrás és orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy belarusz partizánok egy UAV-ról ledobott robbanószerkezettel támadták meg a gépet. A támadásról e cikk megjelenéséig nincs vizuális bizonyíték vagy hivatalos megerősítés. A lettországi székhelyű, orosz nyelvű ellenzéki Meduza arról számolt be, hogy a támadást követően katonai személyzet, mentők, nyomozók, közlekedési rendőrök és egy helikopter is jelen volt a repülőtéren, és hogy a rohamrendőrök átkutatták a közeli házakat, hogy elfogják a támadást esetleg végrehajtó szabotőröket. A rendelkezésre álló műholdképek megerősítik, hogy február 19-én egy orosz A–50-es volt a macsuliscsi légi bázison. Az orosz hadsereg állítólag csak körülbelül 10 repülőképes A–50-es repülőgépet üzemeltet.


A jelentések szerint a Belaruszban lévő orosz felszereléseket Belaruszból az oroszországi Rosztovi Területre telepítették át. A The Hajun Project független belarusz megfigyelő szervezet arról számolt be, hogy egy orosz vonat katonai felszereléssel és mintegy 250 fő orosz katonai személyzettel február 26-án indult el a fehéroroszországi Grodnói területen található Slonimból a Rosztovi Területre. A The Hajun Project jelentése szerint a felszerelésnek március 5-én kell megérkeznie a Rosztovi Területen található Neklinovkába.

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök valószínűleg átengedi Belarusz védelmi ipari bázisának egy részét az orosz védelmi ipari szankciók kikerülésének támogatására, mint engedményt, cserébe azért, hogy a belarusz hadsereg nem kötelezi magát arra, hogy csatlakozzon az ukrajnai orosz invázióhoz. Lukasenka azt állította, hogy a Belaruszra leselkedő fenyegetések megkövetelik, hogy Belarusz fokozza a hazai hadiipari termelését. Lukasenka megjegyezte, hogy a belarusz védelmi ipar képes fegyvereket gyártani, mivel Belarusz hozzáfér a mikroelektronikához, optikához és más alkatrészimporthoz a posztszovjet államokból, amelyek megtartották a szovjet készleteiket ezekből az elemekből. Lukasenka megjegyezte, hogy Belarusznak fejlesztenie kell képességeit a modern csapásmérő UAV-k gyártására. Lukasenka a héten tervezett pekingi látogatása során megkönnyítheti a szankciók kijátszásának terveit Oroszország és Kína között.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!