Szele Tamás: A megmérgezett diáklányok

Amint az vérható volt, ma szó szerint hírdömping érkezett a két nap pihenő után újra munkába álló CTP-től, melynek alapján elmondható: Iránban kiújultak a tiltakozások, demonstrációk, és idén még nem látott szintet értek el. Ami nem csoda, hiszen van baj elég, és a legáltalánosabbal – az inflációval – a kormány látványosan nem is hajlandó foglalkozni.

Fenyegetőzni viszont tudnak a Forradalmi Gárda vezetői, a legújabban rakétatámadásokkal fenyegették meg az Európai Uniót is, márpedig ha ezt véghez is akarják vinni, jó lesz, ha sietnek, míg még van rakétájuk, bár olyan hatótávolságú, ami elérhetné az EU-t, nincs se most, nem lesz a belátható jövőben sem, ugyanis ha elkezdik fejleszteni, nagyon hamar „történik valami” a fegyvergyárakkal. Bár arra sincs szükség, rövidesen azokban is sztrájkolni fognak, ahogy az összes többiben.

De lássuk inkább az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni tiltakozási aktivitás növekszik, és 2022 vége óta nem látott szintre emelkedik. A CTP az elmúlt hetekben a tüntetések számának növekedését regisztrálta, amelyek többsége az iráni gazdasági helyzet romlása miatt zajlott. Az áruk és szolgáltatások költségei 2022 februárja óta több mint 53 százalékkal emelkedtek, és az iráni rial továbbra is drámaian leértékelődik. A rial február 26-án rekordalacsony szintre esett, és körülbelül 600 ezret kellett fizetni egy amerikai dollárért. A CTP korábban arról számolt be, hogy a rial február 21-én 500 ezerre esett egy dollárért. E tiltakozások gazdasági jellege némileg eltér a Mahsa Amini mozgalom többi részétől, amely elsősorban (de nem kizárólag) a társadalmi-kulturális és politikai sérelmekre összpontosított. Ezek a gazdasági indíttatású tiltakozások mindazonáltal lendületet adhatnak a Mahsa Amini mozgalomnak, és építhetnek rá, ahogyan azt a CTP korábban felvetette.

A rendszer különböző hatalmi központjai egymással vitatkoznak a gazdasági kérdések kezelésének módjáról, és megpróbálják elterelni magukról a felelősséget. Ebrahim Raisi elnök február 27-én hangsúlyozta a külföldi ellenség szerepét a súlyosbodó valutaválság okozójaként, és dicsérte kormánya gazdasági teljesítményét. Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök és az IRGC-hez kötődő csatornák az elmúlt napokban ezzel szemben a Raisi-kormányt hibáztatták a gazdaság rossz teljesítményéért. Ghalibaf február 27-én kijelentette, hogy a parlament már hetekkel ezelőtt megjósolta a jelenlegi válságot, és politikai ajánlásokat tett Raisinak, amelyeket az nem hajtott végre. Ghalibaf rendszeresen figyelmeztetett arra, hogy a rendszernek reformokat kell végrehajtania a népi sérelmek kezelése érdekében, és az elmúlt hónapokban jelezte, hogy nem bízik abban, hogy Raisi megoldja ezeket a kérdéseket. A rendszer parlamenthez közel álló szereplői február 26-án is szervezhettek tüntetéseket vagy legalábbis skandálásokat a Raisi-kormány ellen. Nyugdíjas munkavállalók gyűltek össze Eszfahánban, és azt skandálták, hogy „a Raisi-kormányzat elárulja, a Parlament támogatja”. A CTP korábban nem figyelt meg ilyen skandálásokat a tüntetők körében.

Ghalibaf emellett összeütközésbe kerülhet az IRGC vezetésével a félállami szervezetek gazdaságban betöltött szerepe miatt. Ghalibaf február 22-én kifejezetten felszólította az állami gazdasági konglomerátumokat, hogy csökkentsék részvételüket a gazdaságban, helyesen diagnosztizálva, hogy ezek a szervezetek akadályozták a gazdasági hatékonyságot. Az IRGC parancsnoka, Hossein Salami vezérőrnagy február 27-én úgy tűnt, hogy reagál, és közzétett egy nyilatkozatot, amelyben dicsérte a Khatam ol Anbia Építőipari Főhadiszállást, amiért együttműködött a Raisi-kormányzattal az Oroumiyeh-tóba történő vízátvezetési projekt befejezésében. A Khatam ol Anbia Építőipari Főhadiszállás egy IRGC által ellenőrzött építőmérnöki és építőipari vállalat, amely a gazdaság széles területeit uralja. Nehéz Salami nyilatkozatát másként értelmezni, mint Ghalibafnak adott válaszként, tekintettel arra a kontextusra, amelyben Salami kiadta, és arra a tényre, hogy a Khatam ol Anbia Építőipari Főhadiszállás egyike azon félállami szervezeteknek, amelyekre Ghalibaf valószínűleg utalt.

A Raisi-kormány a gazdasági válság kezelése érdekében lecserélheti néhány gazdasági vezetőjét az IRGC pénzügyi hálózatához szorosan kapcsolódó személyiségekre. Az online pletykák az elmúlt napokban azt sugallták, hogy Raisi lecserélheti Mohammad Mokhber első alelnököt Parviz Fattah-ra, az IRGC pénzemberére. Ali Khamenei legfelsőbb vezető január 30-án tartott beszédében Mokhbert jelölte ki a gazdaságpolitikáért kiemelten felelősnek. A rial azóta mintegy 25 százalékot veszített értékéből. Fattah az IRGC régóta nyugdíjas tisztje és keményvonalas iparmágnás, aki vezető pozíciót töltött be több prominens félállami szervezetben, köztük néhány IRGC-hez szorosan kapcsolódóban. Ha az online pletykák igazak, Raisi megpróbálhat olyan gazdasági vezetőket bevonni a kormányába, akik alkalmasnak tűnnek, és a félállami hálózaton belüli kapcsolataikra támaszkodhatnak, hogy megpróbálják kezelni a valutaválságot. Az IRGC szélesebb körű gazdasági hálózata valószínűleg hozzáfér a tőkéhez, és képes kemény valutát előállítani és Iránba csempészni. Ez a hálózat azonban valószínűleg ragaszkodna ahhoz, hogy minden ilyen befektetés megtérüljön, akár az iráni gazdaság egyes részei feletti nagyobb ellenőrzés, akár az Iszlám Köztársaság politikája feletti nagyobb ellenőrzés, akár mindkettő formájában. Fattah magas rangú gazdaságpolitikai tisztviselővé történő kinevezése valószínűleg növelné a keményvonalasok és esetleg az IRGC befolyását a Raisi-kormányban és a gazdaságban, függetlenül attól, hogy a gárdisták esetleg saját pénzzel támogatnák a költségvetést. Ez valószínűleg tovább szítaná a feszültséget Mohammad Bagher Ghalibaf-fal, mivel ő nyilvánvalóan ellenzi a félállami szervezetek iráni dominanciáját.

A Raisi-kormányzat talán megpróbálja újjáéleszteni a Nyugattal folytatott nukleáris tárgyalásokat. Az online híresztelések azt állították az elmúlt napokban, hogy a korábbi politikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, Abbas Araghchi csatlakozott a nukleáris tárgyalócsoporthoz, és Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszterrel együtt utazott Genfbe. Araghchi karrierista iráni diplomata, aki a Hassan Rouhani-kormány idején kiemelkedő szerepet játszott a Nyugattal folytatott nukleáris tárgyalásokon. A CTP nem tudja megerősíteni ezeket a híreszteléseket. Raisi arra törekedhet, hogy diplomáciai lendületet adjon a tárgyalásoknak, ami rövid távon növelheti az iráni gazdaságba vetett bizalmat, és megállapodás esetén szankciókönnyítést érhet el Teherán számára.

Iránnak hónapokra, ha nem hosszabb időre lenne szüksége ahhoz, hogy jelentős, hosszú távú gazdasági javulást biztosítson, ha nukleáris megállapodást kötne a Nyugattal. Irán 2019 óta lassan megszegte a nukleáris megállapodásban vállalt összes kötelezettségeit. 2019 óta a szankciók enyhítésének elérése érdekében a megfelelés folytatása megkövetelné, hogy Irán újból jelentős monitoring- és ellenőrzési együttműködést alakítson ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, és – más lehetséges intézkedések mellett – újra megfeleljen a centrifugákra vonatkozó követelményeknek, valamint a nukleáris megállapodásban meghatározott urán- és nehézvízdúsítási és készletezési korlátoknak. Az ilyen intézkedések végrehajtása és ellenőrzése időbe telne. Ezért még ha azonnal be is jelentenék a megállapodáshoz való visszatérésre vonatkozó megállapodást, Irán egy ideig nem számíthatna jelentős gazdasági könnyítésekre, hacsak a Biden-kormányzat nem helyezi előre az amerikai kötelezettségvállalások teljesítését anélkül, hogy megvárná, hogy Irán teljesítse a saját kötelezettségvállalásait.

Irán valószínűleg tovább erősíti katonai jelenlétét Szíriában. A Fatemiyoun hadosztály – Irán afganisztáni síita proxyja – erői február 25-én érkeztek Irakból a szíriai Deir ez Zor tartományban lévő Imam Ali bázisra február 25-én, hogy leváltsák az Irán által támogatott Szíriai Arab Hadsereg (SAA) 47. Hashemiyoun-dandár ott állomásozó helyi elemeit. Az Imam Ali bázis az iraki-szíriai határ közelében lévő kiemelkedő iráni katonai bázis, amelyet az IRGC 2018-ban épített, és drónok, rakéták és harci gépek elhelyezésére használ. Nem világos, hogy a 47. brigád elemei hová mentek, miután a Fatemiyoun-erők leváltották őket. Lehet, hogy visszatértek a helyi főhadiszállásukra Deir ez Zor városába. A Qudsz Erő sokkal szorosabb ellenőrzést tart fenn a Fatemiyoun fegyveresek felett, mint az SAA erői felett, ami arra utal, hogy a Qudsz Erő megpróbálja megerősíteni a helyi milíciaelemek feletti ellenőrzését az Imam Ali bázison és a közeli katonai állásokon Deir ez Zor tartományban.

Ez a tevékenység része annak a nagyobb tendenciának, hogy Irán az elmúlt hetekben növelte félkatonai erőinek jelenlétét Szíriában. A CTP a február 6-i földrengés óta többször is megfigyelte, hogy Irán által támogatott fegyveresek Irakból az al-Kaim határátkelőn keresztül lépnek be Kelet-Szíriába, és humanitárius segélykonvojok álcája alatt szétszóródnak az országban. A libanoni Hezbollah egységei ugyanezt az indoklást használták arra, hogy Libanonból valószínűleg Hama és Aleppó tartományokba telepítsenek erőket. Néhány Irán által támogatott iraki harcos Aleppó, Homsz és Hama tartományba utazott más szíriai állásokból is, néha az SAA vagy a Fatemiyoun erőkre hagyva, hogy újra feltöltsék állásaikat. A CTP még nem figyelt meg arra utaló jeleket, hogy az Irán által támogatott erők fordítva, Szíriából visszautaznának Irakba vagy Libanonba.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az iráni tiltakozó tevékenység növekszik, és visszatér a 2022 vége óta nem látott szintre.
   • A rendszer különböző hatalmi központjai egymással vitatkoznak a gazdasági kérdések kezeléséről, és megpróbálják elterelni magukról a felelősséget.
   • A gazdasági válság kezelése érdekében a Raisi-kormány az IRGC pénzügyi hálózatához szorosan kötődő személyekkel válthatja le néhány gazdasági vezetőjét.
   • A Raisi-kormányzat megpróbálhatja újjáéleszteni a Nyugattal folytatott nukleáris tárgyalásokat.
   • Irán valószínűleg tovább erősíti katonai jelenlétét Szíriában.
   • Február 25-én legalább egy, február 26-án nyolc, február 27-én pedig 13 tiltakozásra került sor.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 25-én legalább egy tüntetés zajlott egy tartomány egyik városában. A CTP nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy a tüntetés a következő helyszínen tört ki:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Iráni sztrájkoló munkások

Február 26-án öt tartomány hét városában legalább nyolc tüntetés zajlott. A CTP nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen volt:

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

A CTP mérsékelt biztonsággal értékeli úgy, hogy február 26-án a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Acéliparban dolgozó nyugdíjasok

Shoush, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Yasouj, Kohgiluyeh és Boyer Ahmad tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Önkormányzati dolgozók

Yazd város, Yazd tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Acélmunkások

A CTP alacsony valószínűséggel értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Ardabil város, Ardabil tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Sablan erőmű sztrájkoló munkásai

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Február 27-én tíz tartomány tíz városában legalább tizenhárom tüntetés zajlott. A CTP nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken került sor tüntetésekre:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Bandar Abbas, Hormozgan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Arak, Markazi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Mashhad, Razavi Khorasan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Teheráni Egyetem hallgatói

Megjegyzések: A diákok tiltakoztak az ellen a döntés ellen, hogy Nowruz után minden órát virtuális tanulásba helyezzenek át.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

A CTP mérsékelt biztonsággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Hamedan város, Hamedan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Sirjan, Kerman

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Gol-e Gohar bánya sztrájkoló munkásai

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Ayandeh Bank részvényesei

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Az iráni-iraki háborúban megsebesült veteránok.

Yazd város, Yazd tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Acélmunkások

A tüntetések koordinátorai és szervezetei a következő időpontokra hívtak fel a rezsimellenes tüntetésekre:

március 8.

Helyszínek: Helyi idő szerint 18:00 órakor országszerte, városközpontokban.

Megjegyzések: Megemlékezés a nemzetközi nőnapról

Március 13-15.

Helyszínek: Országszerte

Megjegyzések: Egybeesik a március 15-i zoroasztriánus tűzünneppel, a Chahar Shanbeh Sourival.


Az IRGC parancsnoka, Hossein Salami vezérőrnagy jóváhagyta azt a tervet, hogy a következő perzsa naptári évben (2023. március-2024. március) „Ali Akbar-zászlóaljakat” hozzanak létre az IRGC-ben. Az IRGC többféle zászlóaljat működtet, és különböző küldetésekkel és feladatokkal bízza meg őket. Az Imam Ali zászlóaljak például magasan képzett, lázadás elleni erők, amelyeket városi környezetben való gyors átkelésre képeztek ki, az Imam Hossein zászlóaljak pedig könnyű gyalogság, amelyet a belföldi és külföldi felkelések elleni harcra képeztek ki. Nem világos, hogy az Ali Akbar zászlóaljak milyen funkciót töltenének be. Mohammad Reza Naghdi dandártábornok, az IRGC koordinációs helyettese február 25-én kijelentette, hogy e zászlóaljak személyzete tanfolyamokon fog részt venni a „növekedés és a kiválóság” elősegítése érdekében. A koordinációs helyettesi pozíció az amerikai hadseregben a vezérkari főnökkel egyenértékű.

Ebrahim Raisi elnök február 25-én Mohammad Amin Aghamirit nevezte ki a Legfelsőbb Kibertér-tanács titkárává. Aghamiri Abol Hassan Firouzabadi helyére lépett, aki 2015 szeptembere óta töltötte be ezt a tisztséget. Aghamiri korábban a Rádiókommunikációt Szabályozó Szervezet vezetőjeként, az információs és kommunikációs technológiai miniszter innovációs miniszterhelyetteseként, valamint a Sharif Egyetem egyik baszidzs kirendeltségének vezetőjeként dolgozott. A Legfelsőbb Kibertér Tanács az állami cenzúra végrehajtásáért felelős rezsimpolitikai szerv. Raisi felszólította Aghamirit, hogy fejlessze a nemzeti intranetet és vizsgálja felül a cenzúrapolitikát „a vallási és forradalmi értékek hangsúlyozásával.” Raisi azt is elrendelte Aghamirinek, hogy „hatékonyan lépjen fel az ellenség szellemi-kulturális inváziójával szemben”, kiemelve Raisi hangsúlyát az iráni lakosság indoktrinálására tett kísérletre.

Ahmad Reza Radan dandártábornok, a rendfenntartó erők parancsnoka továbbra is megpróbálja visszaállítani a rendszer kontrollját Szisztán és Beludzsisztán tartományban. Radan február 26-án nevezte ki Doust Ali Jalilian-t Szisztán és Beludzsisztán tartományi LEC parancsnokává – két nappal azután, hogy a biztonsági személyzet a tüntetők ellen lépett fel Zahedanban. Jalilian korábban Teheránban helyi LEC parancsnokként szolgált, és Mohammad Ghanbari dandártábornokot váltotta fel, aki kevesebb mint négy hónapot töltött be ebben a szerepben. Radan valószínűleg arra törekedett, hogy Ghanbari-t, akit Radan elődje nevezett ki, saját megbízható tisztjével váltsa fel. Radan figyelmeztetett, hogy a rezsim nem fogja megengedni, hogy egyesek „átlépjék a vörös vonalakat”, és a rendszerellenes tüntetéseket a nemzeti fejlődés akadályaként állította be. Radan február 27-én külön hangsúlyozta a vallási egység és a helyi tartományi törzsek vezetőivel való együttműködés fontosságát.


Külbiztonság és katonai ügyek:

Az iraki védelmi miniszter, Thabet Mohammad Saeed al Abbasi február 25-27-én hivatalos látogatást tett Iránban, valószínűleg azért, hogy fegyverüzletről és kiképzési támogatásról tárgyaljon. Iráni politikai és biztonsági tisztviselők kifejezték készségüket az iraki védelmi ipar és katonai kiképzés támogatására. Abbasi a következő személyekkel találkozott:

   • Ebrahim Raisi elnökkel
   • Mohammad Reza Gharaei Ashtiani dandártábornokkal, a védelmi és fegyveres erők logisztikai miniszterével.
   • Mohammad Bagheri vezérőrnaggyal, a fegyveres erők vezérkari főnökével
   • Hossein Salami vezérőrnaggyal, az IRGC parancsnokával
   • Az Artesh parancsnokával Abdol Rahim Mousavi vezérőrnaggyal.

Ali Akbar Velayati – Ali Khamenei legfelsőbb vezető nemzetközi ügyekért felelős főtanácsadója – február 26-án telefonbeszélgetést folytatott Iszmail Haniyeh-vel, a Hamász Politikai Irodájának vezetőjével. A Hamász által irányított média arról számolt be, hogy Velayati és Haniyeh megvitatták a közelmúltbeli palesztinai erőszakhullám fellángolásával kapcsolatos politikai és katonai fejleményeket. Khamenei gyakran használja Velayatit személyes megbízottjaként külföldön, különösen az Ellenállás Tengelye és palesztin csoportok tagjaival.


Akkor lássuk csak pontosan, miképpen is fenyegetik az Európai Uniót.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka azzal fenyegette meg az európai országokat, hogy az Iszlám Köztársaság a fegyverek hatótávolságának növelésével célba veheti őket.

Az IRGC parancsnoka, Hossein Salami hétfőn a déli Abadán városában tett megjegyzéseiben azt mondta, hogy Európa úttörő szerepet játszik az iráni nép elleni szankciók bevezetésében, és az európai országok az „Irán-ellenes szeparatisták és szökevények” gyülekezőhelyévé váltak.

Megvan a képességünk arra, hogy növeljük a fegyverek hatótávolságát és komolyan csapást mérjünk rájuk, de még nem tettük meg” – tette hozzá.

Figyelmeztetjük őket. Az európaiak élete az olajtól és a biztonságtól függ, ezért óvatosnak kell lenniük, és nem szabad veszélyeztetniük magukat”.

Salami megjegyzései egy másik pontján kijelentette, hogy a nyugatiak mindent megtettek Irán ellen, de tudniuk kell, hogy „megtaláltuk az utunkat, és a mi akaratunk a biztonság megteremtése, de az európaiaknak óvatosnak kell lenniük, és nem szabad visszaélniük a mi kedves viselkedésünkkel”.

Salami fenyegetései olyan helyzetben hangzottak el, amikor az EU tisztviselői még mindig haboznak az IRGC terrorista csoportként való megjelölésével kapcsolatban.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője azt mondta, hogy az Európai Unió nem sorolhatja be az iráni IRGC-t terrorista szervezetként, amíg egy uniós bíróság nem állapítja meg, hogy az.

Az Európai Parlament felszólította az EU-t, hogy a Forradalmi Gárdát terrorista szervezetként sorolja be, mivel a belföldi tüntetések elfojtásáért és az Oroszországnak történő drónszállításért okolja.


Erről annyit, hogy tehát megtámadhatnának minket, ha a rakétáik hatótávolsága megfelelő volna, de nem az, viszont majd megnövelik? Ha a nagymamámnak kereke és áramszedője volna, ő lenne a hetvennyolcas troli. De nincs áramszedője, sőt, már nem is él, így nem trolibusz, az iráni rakétáknak meg pont akkora a hatósugara, amekkora, tehát ez nem egyéb üres fenyegetőzésnél.

Nem ezzel kéne foglalkoznia pont most az iráni vezetésnek, mikor olyan válságba kormányozták a gazdaságot, amire az elmúlt pár ezer év perzsa történelmében sem sok példa volt.

A teheráni piacokon a kereskedés nagyrészt leállt, mivel a rial árfolyama történelmi mélypontja közelében van – tudta meg az Iran International kereskedőktől és kereskedőktől.

Egy textilkereskedő az Iran Internationalnak elmondta: „Egyelőre leállítottuk az árusítást, mert nincs garancia arra, hogy fel tudjuk tölteni a készleteinket”. Hozzátette, hogy „sok kereskedő pénzt veszített, mert a tartozásaik dollárban vannak, miközben rialért kell eladniuk az áruikat”.

A helyi média arról számolt be, hogy az iráni központi bank vasárnap 700 millió dollárral avatkozott be a devizapiacba az Egyesült Arab Emírségek dirhamjainak injekciójával, és a rial az eddigi mélypontról, 600 000 dollárról minimálisan emelkedett az amerikai dollárral szemben. Mindazonáltal egy ilyen jelentős mértékű beavatkozás sem hozta meg a kívánt eredményt, a rial stabilizálását.


Először 560 000-ig emelkedett a valuta, de néhány óra múlva ismét esett, és hétfő este már több mint 580 000 felett kereskedtek vele a dollárral szemben.

A parlament harmadik napja ülésezik folyamatosan a valutaválsággal kapcsolatban, de a törvényhozás nem sokat tehet, kivéve, hogy kérdéseket tesz fel Ebrahim Raisi elnök kormányának. Szombaton az elnök legfőbb gazdasági tanácsadója, Mohammad Mokhber azt mondta a törvényhozóknak: „Ez van”, durván elutasítva kritikájukat.

Az a tény, hogy a bejelentett monetáris intervenciót amerikai dollár helyett az Egyesült Arab Emírségek dirhamjaival hajtották végre, arra utalhat, hogy a központi bankban hiány van zöldhasúból.

Ugyanilyen komor hírek érkeztek a kereskedés leállásáról a teheráni aranypiacon, ahol a gyorsan ingadozó valutaárfolyamok arra kényszerítették a kiskereskedőket, hogy megtartsák aranyukat és ékszereiket.


Egy valutakereskedő az Iran Internationalnak elmondta, hogy a járdaszéli kereskedelem rendkívül kockázatossá vált, mivel a civil ruhás biztonsági ügynökök mindenütt ott vannak, ahol általában az emberek devizát vásárolnak és adnak el.

Az élelmiszer-nagykereskedők piacán is csökkent a kereskedés, ahol az egyik kereskedő elmondta, hogy a tárolható árukat, például cukrot, olajat és rizst raktárakba szállították, hogy ne lehessen eladni, amíg nem tisztázódik a rial árfolyama.

A szakértők sürgették a kormányt, hogy mondja el az embereknek, milyen tervei vannak a válság kezelésére, de a tisztviselők zavarodottnak és értetlennek tűntek. A parlament elnöke, Mohammad Bagher Ghalibaf (Qalibaf) hétfőn sietett azt állítani, hogy pártja már több mint egy hónappal korábban megjósolta a valutaválságot, és figyelmeztette a kormányt. Mások egyszerűen arra szólították fel a kormányt, hogy „tegyen valamit”.

A teheráni pénteki imám, Kazem Sedighi azt mondta az embereknek, hogy imádkozzanak az ország problémáinak megoldásáért. „Gazdasági háborúban vagyunk” – mondta –, ahogy az iszlám úttörőinek is harcolniuk kellett a hitetlenek ellen, ez is szent háború.

Hoszein Amir-Abdollahian külügyminisztert idézték váratlanul, aki azt mondta, hogy múlt heti iraki látogatása során közölték vele, hogy az Egyesült Államok nyitott a nukleáris tárgyalások folytatására. Nem volt világos, hogy miért nem hozta nyilvánosságra a hírt három nappal korábban, kivéve, ha a késői kinyilatkoztatás mögött az a gyanú állt, hogy a rial árfolyamát akarta felturbózni.


Egyes sajtóorgánumok és kommentátorok a kormány felállásában bekövetkező változásokról találgatnak, mivel sokan már régóta ragaszkodnak ahhoz, hogy Raisi miniszterei nem alkalmasak a feladatra.

Egy keményvonalas szakértőt, Mohammad Sadegh Koushki-t idéztek, aki azt mondta, hogy „Ha Raisi úrnak az elnökválasztás előtt ugyanolyan információi lettek volna, mint ma, akkor soha nem lett volna jelölt. A legtöbb elnökjelöltnek Iránban fogalma sincs a feladat nagyságáról”.

Mi sem jellemzi inkább az országban uralkodó teljes zűrzavart, mint a diáklányok mérgezésének ügye, mely most már kezd önálló politikai botránnyá nőni, de senkinek sincs még sejtése sem arról, ki állhat mögötte. A Zóna már több alkalommal beszámolt arról, hogy valamiféle gázzal támadják a lányiskolákat, ami halált eddig nem, csak súlyos rosszulléteket okozott – mostanra sajnos már megvan az első halálos áldozat. Lássuk a legújabb fejleményeket.

Egy törvényhozó tagadta, hogy a vallási fundamentalistáknak köze lenne az iráni női iskolákban történt rejtélyes mérgezések sorozatához, de követelte, hogy az órákat online tartsák meg.


Fatemeh Maghsoudi, Boroujerd képviselője a parlamentben hétfőn a médiának azt mondta, hogy a mérgezéseket vallási fundamentalistáknak tulajdonítani „alaptalan”, de követelte, hogy térjenek át az online oktatásra, amíg a támadások rejtélye meg nem oldódik. (Ez ellen tüntettek a teheráni diákok valamiért).

A Qom News február 14-én megjelent kommentárjában Nafiseh Moradi, a teheráni Al-Zahra Egyetem iszlám tanulmányok kutatója azt feltételezte, hogy a tálibok lányoktatási tilalma inspirálhatta a Qomban élő szélsőségesen vallásosakat a lányiskolák elleni támadásokra, hogy félelmet keltsenek a diákokban és családjaikban azzal a céllal, hogy otthon tartsák őket. A honlapot később a hatóságok blokkolták a vitatott állítás közzététele miatt.

Azóta a közösségi médiában sokan az iskolai támadásokat a világvége-szektákhoz hasonló hitű, földalatti síita csoportoknak tulajdonítják, akiket feldühítettek a fiatal diáklányok rendszerellenes tiltakozásai és a hidzsáb viselésének elutasítása is.

A múlt héten Mohammad Dzsavad Montazeri főügyész a qomi ügyésznek írt levelében azt mondta, hogy a qomi diákok megmérgezése „szándékos bűncselekmény” lehet, és sürgette a város tisztviselőit, hogy tegyenek határozott lépéseket az ügyben.


Az első eset, amelyről november 30-án számoltak be Qomban, egy középiskola 18 diákját érintette, akik olyan tünetekkel betegedtek meg, mint hányinger, fejfájás, köhögés, légzési nehézség, szívdobogás és letargia.

A nyilvánvalóan gázzal okozott mérgezéseket közel két hónapig elhallgatták, de mostanra több más városra is átterjedtek, különösen a nyugati Lorestan tartomány fővárosában, Boroujerdben, ahol az elmúlt héten több iskolát is érintettek.

A boroujerdi Ahmadieh középiskola diákjai elmondták, hogy valami házi készítésű bombához hasonló tárgyat dobtak az iskola udvarára, amelyből gáz szabadult fel. Ennek következtében a diákok közül néhányan elvesztették végtagjaik mozgásképességét, és kórházba kellett szállítani őket, akárcsak az iskola igazgatóját és helyettesét.

Több mint százan szenvedtek mérgezést az ugyanabban a városban található 15 Khordad középiskolában. A jelentések szerint az elmúlt napokban Boroujerdben a Tohid középiskolát és a Fereshtegan általános iskolát érte a mérgezés.

Elszigetelt esetekről számoltak be, nagyon kevés részletességgel, Qazvinból és az ország különböző részein található számos más városból is.


Az áldozatok azt állítják, hogy valami fehérítőszerre emlékeztető szagot éreztek, míg mások arról számoltak be, hogy a tünetek megjelenése előtt borsmenta, fehérítőszer vagy rothadt gyümölcs szagát érezték.

A közösségi médiában megjelent állításokra reagálva, miszerint Fatemeh Rezaei, egy tizenegy éves kislány a mérgezések miatt halt meg Qomban, az állami média vasárnap azt közölte, hogy a Qomban meghalt diáklány halálának semmi köze az iskolai támadásokhoz.

Az IRNA hivatalos hírügynökség hétfőn interjút közölt a lány apjával, aki szerint a lánya haláláról és a mérgezésekkel való összefüggésről szóló híreket az Iránon kívüli székhelyű „forradalomellenes média” koholta. Elmondta, hogy lánya tünetei, amelyek a fertőzés okozta halálához vezettek, többek között lábfájdalom, gyomorfájás, hányás és láz voltak.

Az interjú sokakat emlékeztetett arra, amit az irániak „kényszerített” vallomásoknak vagy nyilatkozatoknak neveznek.

Younes Panahi oktatási miniszterhelyettes vasárnap azt mondta, hogy a Qomban és más városokban diáklányok sorozatos mérgezése „szándékos” volt. „Kiderült, hogy egyesek azt akarták, hogy minden iskolát, különösen a lányiskolákat bezárják”. Később ugyanazon a napon azt mondta, hogy félreérthetően idézték őt azzal kapcsolatban, hogy az incidensek „szándékos mérgezések” voltak.


Panahi ragaszkodott ahhoz is, hogy a diákok megmérgezéséhez használt vegyi vegyületek nem vegyi fegyverekből származnak, amelyeket háborúkban használnak, és hogy a diákok által tapasztalt tünetek miatt nem volt szükség agresszív kezelésre.

Ezzel szemben az Iszlám Köztársaság egészségügyi minisztere szerint egy „enyhe méreg” okozta az iráni iskolákban a diáklányok széles körű mérgezését.

A Tasnim hírügynökség szerint Bahram Einollahi kedden kijelentette, hogy annak kiderítése, „hogyan állították elő a mérget, és hogy szándékos lépés volt-e, nem tartozik a minisztérium feladatai közé”.

Az iráni diákok sorozatos mérgezése november 30-án kezdődött a Teherán melletti vallásos városban, a Teheránhoz közeli Qomban, több száz diák került kórházba több városban.

Egy kedden, a közösségi médiában közzétett videón az látható, amint a Teheránhoz közeli Pardis város Pardisban lévő Khayyam középiskolájában a földön fekvő diáklányok légzési nehézségekkel küzdenek, miután mérges gázt lélegeztek be.


Egyes felhasználók újabb vegyi támadásnak nevezték az iráni női középiskolát ért támadást. Azt állították, hogy az IRGC baszidzs félkatonai szervezetének tagjai vegyi fegyvert tartalmazó palackokat dobtak a Khayyam középiskolába.

Az egyik megmérgezett diák szülője egy másik videóban elmondta, hogy az iskola illetékesei azt állították, hogy a diákok egy gázcső szivárgása után mérgeződtek meg, de a gázügynökség szerint nem a gázszivárgás volt az incidens oka.

Közben Ahmad Amirabadi, az iráni parlament egyik tagja Qomból egy keddi ülésen azt mondta, hogy ha a mérgezés szándékos volt, akkor „a biztonsági és bűnüldöző hatóságoknak utána kell járniuk az ügynek, és el kell számolniuk az elkövetőkkel”.

Amint látható is, még kormányon belül sem folyik sem egyeztetés, sem tisztességes vizsgálatot nem rendeltek el, pedig ez fontos, komoly ügy, aminek lenne politikai jelentősége is.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.