Szele Tamás: Diplomáciai intrikák

Minden jel arra mutat, hogy a „kínai béketerv” nevű diplomáciai-dezinformációs művelet zátonyra futott és elsüllyedt abból a szempontból, hogy Biden elnök egyértelműen elutasította, feltéve azt az egyszerű kérdést, hogy mi köze van Kínának ehhez a konfliktushoz, mely határaitól messze zajlik? Semmi, bár a „béketerv” Ukrajnát magát is ki akarta hagyni a tárgyalásokból, melynek határain belül zajlik a háború.

Így aztán még egy darabig hallunk majd erről a projektről, főleg az orosz és magyar kormánymédiában, aztán majd nem hallunk róla, feledésbe merül, és évtizedek múlva a politológiai vagy a sinológiai szakok hallgatói írhatnak belőle szakdolgozatot, másra nem lesz alkalmas. Arra se nagyon.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország tisztviselői állítólag olyan NATO-Ukrajna paktumot készítenek elő, amely messze elmarad attól a védelemtől, amelyet Ukrajna a NATO-tagsággal kapna, és úgy tűnik, hogy azt a szándékot tükrözi, hogy Ukrajnát kedvezőtlen feltételek mellett tárgyalási rendezésre kényszerítsék.A Wall Street Journal szerint a paktum pontos rendelkezései még nem dőltek el, de a tisztviselők jelezték, hogy a paktum korszerű katonai felszerelést, fegyvereket és lőszert biztosít Ukrajnának, de nem nyújt az V. cikk szerinti védelmet, és nem kötelezi magát arra, hogy NATO-erőket állomásoztasson Ukrajnában – ami elmarad Ukrajna teljes jogú NATO-tagságra irányuló törekvéseitől. A tisztviselők kijelentették, hogy a paktum célja Ukrajna ellátása, hogy az ukrán erők olyan ellentámadást tudjanak indítani, amely tárgyalóasztalhoz ülteti Oroszországot, és elriaszt minden jövőbeli orosz agressziótól. A The Wall Street Journal megjegyezte, hogy ezek a tisztviselők fenntartásaikat fejezték ki a Nyugat képességével kapcsolatban, hogy egy elhúzódó háborús erőfeszítést fenn tud-e tartani, hogy egy ilyen elhúzódó háborúban Ukrajna magas veszteségeket szenvedne el, és hogy az ukrán erők képesek lennének-e teljesen visszafoglalni a régóta megszállt területeket, például a Krímet. A Wall Street Journal szembeállította e tisztviselők magánjellegű fenntartásait Joe Biden amerikai elnök nyilvános támogató nyilatkozataival – amelyekben nem tettek említést béketárgyalásokról –, valamint a közép- és kelet-európai vezetők azon aggodalmaival, hogy az idő előtti béketárgyalások további orosz agresszióra ösztönöznének. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem adta jelét annak, hogy hajlandó kompromisszumot kötni a kinyilvánított maximalista céljai tekintetében, amelyek között szerepel Ukrajna „semlegessége” és demilitarizálása – valamint a de facto rendszerváltás Kijevben, amint arról az ISW következetesen beszámolt.

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök találkozót tervez Hszi Csin-ping kínai elnökkel, valószínűleg azért, hogy segítsen Oroszországnak és Kínának a szankciók kijátszásában, miközben olyan hírek érkeztek, amelyek szerint Kína komolyan fontolgatja, hogy hadianyag-segítséget küld Oroszországnak. Lukasenka bejelentette, hogy február 28. és március 2. között Kínába látogat, és találkozik Hszi Csin-pinggel, valószínűleg kereskedelmi, befektetési, nagyszabású közös projektekről szóló és egyéb megállapodások aláírása céljából. Lukasenka tervezi, hogy találkozik magas rangú kínai tisztviselőkkel és kínai vállalatok vezetőivel is. Lukasenka tervezett látogatásának bejelentése egybeesik a CNN és a The Washington Post tudósításával, amely szerint magas rangú amerikai tisztviselők úgy értékelik, hogy Kína komolyan fontolgatja harci drónok, személyes fegyverek, valamint 122 mm-es és 152 mm-es tüzérségi lövedékek eladását Oroszországnak. Orosz és kínai tisztviselők állítólag terveket dolgoztak ki drónok Oroszországba történő szállítására hamisított szállítási dokumentumok alapján, hogy elkerüljék a nemzetközi szankciós intézkedéseket. Kína megpróbálhatja a Belarusszal kötött megállapodásokat a szankciók megsértésének elkendőzésére felhasználni.

Joe Biden amerikai elnök elutasította Kína 12 pontos béketervét, miközben orosz források továbbra is a terv bejelentését használják ki a Nyugat és Ukrajna becsmérlésére. Biden kijelentette, hogy a kínai béketerv csak Oroszország számára előnyös, és semmi értelme nem lenne, hogy Kína részt vegyen az ukrajnai háborúról szóló tárgyalásokon. Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője azzal érvelt, hogy a kínai béketerv alapvetően más megközelítése az ukrajnai háborúnak, mint a Nyugaté, mivel a Nyugat előfeltételek teljesítését követeli, miközben Ukrajna támogatásával súlyosbítja a konfliktust. Pusilin mindazonáltal azért is elutasította a kínai tervet, mert az megakadályozná Oroszországot abban, hogy elérje maximalista céljait Ukrajnában. Az orosz tisztviselők és propagandisták továbbra is azt állítják, hogy az Ukrajnát az orosz illegális invázióval szembeni ellenállásban segítő nyugati segítség elhúzza a háborút, és figyelmen kívül hagyják azt a szerepet, amelyet Oroszország maximalista céljainak eltökélt követése játszik a konfliktus elhúzódásában.

Lukasenka új életet lehelt a Kreml Dnyeszteren túli információs műveletébe azzal a hamis állítással, hogy a Dnyeszteren túli front megnyitása a Nyugat érdekeit szolgálná. Lukasenka azt állította, hogy Ukrajna nagy veszteségeket szenvedne, ha megnyitná a háború második frontját, de a Nyugat célja mind Oroszország, mind az oroszok által megszállt Dnyeszteren túli terület legyőzése és Moldova Nyugathoz való közelítése. Lukasenka kijelentései alátámasztják a Kreml szélesebb körű tájékoztatási műveletét, amely Oroszországot úgy festi le, mintha nem Ukrajnával, hanem a Nyugattal állna háborúban. Lukasenka az orosz kormánynak az ukrán-transznisztriai határ mentén zajló állítólagos ukrán provokációra figyelmeztető kijelentéseit azzal a megalapozatlan állítással egészítette ki, hogy a Nyugat konfliktusra vágyik Moldovában. Az American Enterprise Institute Critical Threats Project korábban úgy értékelte, hogy a Kreml valószínűleg hamis zászlós műveletet hajtott végre a Dnyeszteren túli megszálló védelmi minisztérium ellen 2022 áprilisában, hogy Ukrajnát okolja a támadásokért és bevonja Dnyeszteren túli területet a háborúba, amit a Kremlnek eddig nem sikerült elérnie.

Az orosz hatóságok február 24-én több mint 50 embert vettek őrizetbe 14 orosz városban tartott háborúellenes tüntetéseken. Az OVD-Info független orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség legalább 54 embert vett őrizetbe a háborúellenes tüntetéseken, amelyeken sztrájkőrséget állítottak, virágokat helyeztek el és üzeneteket írtak a hóba. A letartóztatások arra utalnak, hogy a tiltakozások sokkal kisebb léptékűek voltak, mint a háború korábbi szakaszában, mivel az orosz hatóságok a háború első napján 1800 embert, 2022. március 6-án pedig közel 5000 embert vettek őrizetbe. Anatolij Neszmijan orosz milblogger azt állította, hogy az orosz hatóságok mindössze 18 embert tartóztattak le egy háborúellenes tüntetésen február 25-én Szentpéterváron, szemben a 2022. február 25-i 500 fővel. A tüntetések inkább azért figyelemre méltóak, mert egyáltalán megtörténtek, mint méretük miatt, tekintettel arra az intenzív nyomásra, amelyet a Kreml gyakorolt a háborúval szembeni minden nyilvános ellenállásra, beleértve a háború lebonyolításának, a katonai tisztviselőknek és magának a Kreml kritikájának kriminalizálását.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport pénzembere és támogatói bírálták Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert veje, Alekszej Sztoljarov állítólagos Instagram-„lájkjai” miatt, amelyek háborúellenes posztok alatt jelentek meg. A Meduza független orosz nyelvű ellenzéki hírportál arról számolt be, hogy Sztoljarov tagadta, hogy lájkolná Jurij Dud háborúellenes újságíró posztjait, és azt állította, hogy a közösségi médiában keringő képernyőképek photoshoppoltak. Prigozsin még tovább fokozta a Sztoljarovot ért kritikát, mondván: „hozzátok el nekem Sztoljarovot. Hat hét alatt kiképzem őt”, és azt állította, hogy harcba küldésével segíthet Sztoljarovnak fejlődni. Egy Wagner-párti milblogger Sojgu eltávolítására szólított fel a vejével való kapcsolata miatt.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország tisztviselői állítólag olyan NATO-Ukrajna paktumot készítenek elő, amely messze elmarad attól a védelemtől, amelyet Ukrajna a NATO-tagsággal kapna, és úgy tűnik, hogy azt a törekvést tükrözi, hogy Ukrajnát kedvezőtlen feltételek mellett tárgyalási megállapodás elfogadására kényszerítsék.
   • Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök találkozót tervez Hszi Csin-ping kínai elnökkel, valószínűleg azért, hogy segítse Oroszországot és Kínát a szankciók kijátszásában, miközben olyan hírek érkeztek, amelyek szerint Kína komolyan fontolgatja, hogy hadianyag-segélyt küld Oroszországnak.
   • Joe Biden amerikai elnök elutasította Kína 12 pontos béketervét, miközben orosz források továbbra is a terv bejelentését használják ki a Nyugat és Ukrajna becsmérlésére.
   • Lukasenka új életet lehelt a Kreml Dnyeszteren túli dezinformációs műveletébe azzal a hamis állítással, hogy egy Dnyeszteren túli front megnyitása a Nyugat érdekeit szolgálná.
   • Az orosz hatóságok február 24-én 14 orosz városban több mint 50 embert vettek őrizetbe a háborúellenes tüntetéseken.
   • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport pénzembere és támogatói bírálták Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert veje, Alekszej Sztoljarov állítólagos Instagram-„lájkjai” miatt, amelyek háborúellenes posztok alatt jelentek meg.
   • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Szvatovétól északnyugatra és Kreminna közelében.
   • Az orosz csapatok csekély területi nyereséget értek el Bakhmut és Avdiivka környékén, és folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki Terület frontvonalán.
   • Az orosz csapatok továbbra is küzdenek azzal, hogy hatékony harci műveleteket folytassanak a Zaporizzsjai Terület frontvonalán.
   • Az orosz erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a harctéren, ami egyes milbloggereket arra késztet, hogy bírálják az orosz védelmi minisztériumot, amiért nem ismeri fel a veszteségek mértékét.
   • Az orosz hatóságok a mariupoli ukrán gyerekeket propaganda-statisztaként használják fel, hogy Oroszországot hamisan a megszállt területek megmentőjeként tüntessék fel.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: A Luhanszki Terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi Területen és az északi Donyecki Területen):

Az orosz hadsereg február 25-én folytatta a Szvatove városától északnyugatra végrehajtott szárazföldi támadásokat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek sikertelen támadást hajtottak végre Maszjutivka közelében ( Szvatovétól 51 km-re északnyugatra). Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője kijelentette, hogy az ukrán alakulatok visszaverték azokat az orosz csapatokat, amelyek nehézgépekkel próbáltak előrenyomulni Szvatove térségében. A február 24-én közzétett geolokációs felvételeken az ukrán egységek az orosz gyalogságot lövik Dzserelnében (15 km-re nyugatra Szvatovétól). Egy BARS (orosz harci tartalékos) egység azt állította, hogy az orosz csapatok megzavartak egy ukrán ellentámadást Sztelmahivka közelében (15 km-re nyugatra Szvatovétól).


Az orosz hadsereg február 25-én folytatta a szárazföldi támadásokat Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) és a Szerebrjanszka erdő területén (Kreminnától 10 km-re délre). Hajdaj azt állította, hogy az orosz egységek súlyos veszteségeket szenvedtek egy Kreminna melletti támadás során, 70 halottat és mintegy 70 sebesültet veszítettek egy három századból álló támadás során. Egy orosz milblogger február 25-én olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag a 98. légideszant gárdahadosztály elemei láthatóak Kreminna irányában.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 25-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Orikhovo-Vaszilivka (11 km-re északnyugatra Bakhmuttól), Berkhivka (4 km-re északra Bakhmuttól), Ivanivszke (6 km-re nyugatra Bakhmuttól) és Pivnicsne (21 km-re délnyugatra Bakhmuttól) közelében. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai elfoglalták Jahidnét (Bakhmut-tól 2 km-re északra), és közzétett egy képet, amelyen Wagner- harcosok pózolnak a település üdvözlő táblája mellett, amelyet később geolokalizáltak, ami arra utal, hogy a Wagner-csoport harcosai valószínűleg elfoglalták a települést. Orosz források továbbra is azt állították, hogy Wagner harcosok elfoglalták Berkhivkát és befejezték a település megtisztítását, bár az ISW nem figyelt meg vizuális megerősítést ezekre az állításokra. Orosz források ellentmondó állításokat közöltek az orosz térnyerésről Dubovo-Vaszilivka közelében (6 km-re északnyugatra Bakhmuttól), a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vladimir Rogov azt állította, hogy Wagner harcosok elfoglalták a települést, egy ismert milblogger pedig azt állította, hogy az orosz csapatok csak behatoltak a településre. Egy másik prominens orosz milblogger azt állította, hogy Dubovo-Vaszilivka külterületén harcok folynak. Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek leromboltak egy gátat Bakhmut északi részén, és elárasztották Bakhmut Sztupkij területét, hogy lassítsák az orosz előrenyomulást északról, bár az ISW nem látott vizuális bizonyítékot ezekre az állításokra. Orosz milbloggerek azt állították, hogy Wagner harcosok támadásokat hajtottak végre Zaliznyanszke (11 km-re északra Bakhmuttól), Vaszjukivka (14 km-re északra Bakhmut-tól), Rozdolivka (17 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Fedorivka (18 km-re északra Bakhmuttól) közelében. A február 24-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok valószínűleg marginális előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut keleti részén. Az Ukrán Határőrszolgálat arról számolt be, hogy az oroszok a legharcképesebb erőiket Bakhmutba vezényelték, és hogy a város körül sok, a Wagner-csoporthoz tartozó elítélt személy tartózkodik. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz alakulatok előrenyomultak Bakhmut déli részén, és hogy a Wagner-harcosok gyalogsági támadásokat hajtottak végre Csasziv Jar (12 km-re nyugatra Bakhmuttól) és Diliivka (15 km-re délnyugatra Bakhmuttól) közelében.


Az orosz hadsereg február 25-én folytatta a Donyeck város nyugati peremén zajló offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Avdiivka közelében és Avdiivkától 36 km-en belül délnyugatra Vodyane, Pjervomajszke, Nevelszke, Marinka és Novomikhailivka közelében. A február 25-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők valószínűleg Avdiivkától délnyugatra és Pobjeda (Avdiivkától 32 km-re délnyugatra) közelében végeztek marginális előrenyomulást. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők Pobjeda felé nyomultak előre, és támadásokat hajtottak végre Marinka (Avdiivkától 27 km-re délnyugatra) déli és északi peremén. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) „Szomáli” zászlóaljának elemei Opitnye (Avdiivkától 3 km-re délnyugatra) felől Avdiivka felé nyomultak előre, és hogy az orosz egységek bekerítettek egy ukrán erődítményt Pjervomajszke (Avdiivkától 12 km-re délnyugatra) és Vodyane (Avdiivkától 8 km-re délnyugatra) között. Az ukrán Tavrijszk műveleti irányítás képviselője, Olekszij Dmytraszkivszkij arról számolt be, hogy az orosz erők Krasznohorivka közelében is támadásokat hajtottak végre, bár nem világos, hogy az Avdiivkától 22 km-re délnyugatra fekvő településről van-e szó, vagy az Avdiivkától 9 km-re északra fekvő településről. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a DNK 11. motorizált lövészezrede (jelenleg a 114. különálló gárdista motorizált lövészhadosztály) áttörte az ukrán védelmet Novobakhmutivka közelében (Avdiivkától 13 km-re északkeletre), és egészen az Avdiivkától északra fekvő Krasznohorivkáig nyomult előre.

Az orosz erők február 25-én folytatták az offenzív hadműveleteket Donyeck megye nyugati részén. Dmytrashkivyskyi arról számolt be, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra). Dmytrashkivyskyi arról számolt be, hogy az orosz erők nem változtattak taktikájukon Vuhledar környékén, de az utóbbi időben megszaporodtak a páncélos támogatás nélkül végrehajtott támadások, sőt néhány esetben páncélozott személyszállító járművek a gyalogságot a frontvonalhoz vezették a leszerelt támadásokhoz, majd visszavonultak. Dymtrashkivsykyi arról számolt be, hogy a Csendes-óceáni Flotta 155. és 40. haditengerészeti gyalogosdandárjait a Vuhledar térségében elszenvedett jelentős veszteségek miatt egy dandárba vonták össze, és hogy az orosz egységek egy Roszgvargyija különleges gyorsreagálású egységet vetettek be, hogy megakadályozzák, hogy ezek a személyek fellázadjanak és megtagadják a harcot. Dymtrashkivyskyi arról is beszámolt, hogy az orosz alakulatok meg nem határozott létszámú személyi állományt szállítottak buszokkal Melitopolból a térségbe, hogy feltöltsék a 155. és a 40. haditengerészeti gyalogosdandárt. Az ISW korábban arról számolt be, hogy 43 busznyi Wagner-harcos érkezett Melitopolba, ami valószínűleg egy vagy két zászlóaljnyi személyi állományt jelent, és az orosz hadsereg azóta talán átvitta ezt a Wagner-állományt Vuhledar térségébe. Az ISW nem észlelt semmilyen vizuális megerősítést a Vuhledar térségében működő Wagner-egységekről, és az orosz csapatok a súlyosan leromlott haditengerészeti gyalogsági alakulatok feltöltésére is átvihették a mozgósított személyzetet. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok még mindig tartják állásaikat a Vuhledar melletti dácsák területein, és továbbra is súlyos veszteségeket okoznak az ukránoknak. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek támadást hajtottak végre Precsisztivka közelében (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra), de nem sikerült áttörniük az ukrán védelmet.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz hadsereg továbbra is küzd azzal, hogy hatékony harci műveleteket folytasson a Zaporizzsjai Terület frontvonalán. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) nyilvánosságra hozott egy lehallgatott hívást, amelyben egy orosz katonatiszt azt állította, hogy az orosz 503. motorizált lövészezred (19. motorizált lövészhadosztály, 58. Összhaderőnemi Hadsereg, Déli Katonai Körzet) 120 katonája felderítést akart végezni Scserbakij közelében (Tokmaktól 32 km-re északnyugatra), de az ukránok mind a 120 főre lecsaptak.


Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok továbbra is katonai állásokat létesítenek a keleti (bal parti) Herszoni Terület polgári övezeteiben. Natalija Humenyjuk, a Déli Erők Ukrán Közös Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője február 25-én kijelentette, hogy a polgári területeken lévő orosz katonai állások megnehezítik az ukránok számára az orosz állások elleni csapásmérést. Humenyjuk azt is kijelentette, hogy az oroszok erőik nagy részét több tíz kilométerre visszavonták a Dnyeper folyó partjáról, és mozgósított személyzettel erősítik meg állásaikat.

Az oroszok február 25-én folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz csapatok továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek el a harctéren, ami egyes milbloggereket arra késztet, hogy bírálják az orosz védelmi minisztériumot, amiért nem ismeri fel a veszteségek mértékét. A BBC és az orosz ellenzéki Mediazona megerősítette, hogy az orosz erők a nyílt forrásból származó információk, például a nyilvánosan elérhető gyászjelentések alapján a háború kezdete óta megerősített 15 136 veszteséget szenvedtek el. A BBC és a Mediazona arról is beszámolt, hogy az orosz haderő több mint 1200 mozgósított katonát, több mint 1300 elítéltet, több mint 1800 tisztet és 199 alezredest, ezredest és tábornokot vesztett. Nyugati tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy az oroszok az invázió kezdete óta közel 200 000 áldozatot veszítettek. Az Idel.realii arról számolt be, hogy február 23-án orosz tisztviselők megerősítették, hogy a Volga (Povolzsije) régió 3312 lakosa halt meg a harcokban. Az Omszki Terület Polgári Társulása megjegyezte, hogy az orosz hivatalos nyilvántartás szerint az Omszki Terület 237 lakosa halt meg Ukrajnában, és helyi (Szverdlovszki Területen működő) projekt szerint 97 Szverdlovszki Területről származó mozgósított férfi esett el a harcokban. Egy neves orosz nacionalista kritikus megjegyezte, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és a katonai vezetés többi tagja hallgat Oroszország súlyos veszteségeiről.


Az orosz védelmi minisztérium folytatja erőfeszítéseit, hogy az irreguláris alakulatokat integrálja hagyományos alakulataiba. Az ukrán vezérkar február 25-én jelentette, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) „erőstruktúrái” március 1-jétől áttérnek az orosz jogszabályok alapján történő működésre. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz katonai parancsnokság felmenti a DNK 1. hadtestének azon katonáit, akik katonai szolgálati idejük lejártát töltötték. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg megkísérli majd saját hagyományos tisztjeit telepíteni ezekbe az egységekbe.

A Kreml továbbra is toboroz erőket a radikális online csoportokban. Egy neves orosz híraggregátor február 24-én közzétett egy videót, amely az orosz futballhuligánok szurkolói klubjaiból álló orosz Espanyola önkéntes zászlóaljat népszerűsítette. 2022 ősze óta állítólag az Espanyola önkéntes zászlóalj Ukrajnában működik Sztanyiszlav Orlov parancsnoksága alatt, aki korábban (2014 óta) a horlivkai felderítő századot vezette.

Egy orosz forrás jelezte, hogy az elítéltek a DNK egységein belül harcolnak Kelet-Ukrajnában. Egy Kreml-közeli milblogger cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a DNK „Szomáli” zászlóaljából elítéltek dezertáltak a Rosztovi Területre. A milblogger azt állította, hogy ezek a személyek mozgósított katonák, és azt állította, hogy a Szomálin belül harcoló elítéltek „jó eredményeket” érnek el.


A megszállt területek hírei:

Az orosz hatóságok a mariupoli ukrán gyermekeket propaganda-statisztaként használják fel, hogy Oroszországot hamisan a megszállt területek megmentőjeként tüntessék fel. Az orosz ellenzéki Vazsnije Isztorii február 24-én arról számolt be, hogy Jurij „Angyal” Gagarin orosz katona, aki orosz források szerint több mint 300 gyermeket mentett meg Mariupolban, és három ukrán gyermek több propagandaeseményre utazott el, többek között a moszkvai Luzsnyiki Stadionban február 22-én tartott gyűlésre, ahol a gyermekek megköszönték Gagarinnak, hogy megmentette őket. Gagarin azt is állította, hogy az orosz erőknek kötelességük megvédeni a donbásszi és mariupoli gyermekeket, a gyermekeket inkább orosznak, mint ukránnak állítva be. A Vazsnije Isztorii megjegyezte, hogy hat gyermek, akiket Gagarin állítólag megmentett, és akik a Luzsnyiki gyűlésen szerepeltek, túlélte Mariupol ostromát, és sokan a konfliktus és az azt követő kényszerkitelepítések miatt a megszállt Ukrajnából elszakadtak vagy elvesztették rokonaikat.

Jelentős aktivitás Belaruszban:

A belarusz védelmi minisztérium megerősítette a VoenTV nevű, belarusz államhoz kötődő csatorna által közzétett videót, amely azt állítja, hogy az Integrált Kiképzőközpont kadétjai új típusú felszerelések kezelését sajátítják el, köztük a Tocska-U és Iszkander rakétarendszerekét.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!