Szele Tamás: Háborús év (tehát duplán számít)

Ma egy éve indult meg Ukrajna ellen az orosz invázió (maga a háború de facto már 2014 óta zajlott, csak alacsony intenzitással), tehát mostanáig egészen körülbelül 700 alkalommal írtam le a hírösszefoglalóim szokásos zárómondatát, mely szerint „Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak”. Azért nem 730 alkalommal, mert közben párszor elutaztam és párszor kimaradt a második rész, ahogy ma is ki fog maradni.

Semmi sem bizonyítja jobban a jókívánságok értelmetlen mivoltát, mint az, hogy akárhányszor is kívánja az ember a békét (és nem az ukrán kapitulációt értem ez alatt), akkor sincs semmi foganatja. Abba nem hagyom, de lassan már vége lehetne ennek a háborúnak, mert amint számolom, napi húsz gépelt oldalnyi anyagot szoktam írni erről, hétszázszor húsz, az annyi mint… tizennégyezer oldal. Kiadónál huszonnyolc kötet. Elképzelhető, ha időnként kissé monotonnak találja az ember.

De hagyjuk ezt lássuk inkább az elmúlt nap híreit, amiket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Kreml a jelek szerint hamis zászlós műveleteket készít elő a Csernyihivi terület nemzetközi határán és Moldovában az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulója előtt. Az Ukrán Északi Operatív Parancsnokság február 23-án arról számolt be, hogy az orosz csapatok lehetséges hamis zászlós hadműveleteket készítenek elő a Csernyihivi terület nemzetközi határ menti területein. Az Ukrán Északi Operatív Parancsnokság közölte, hogy az ukrán hírszerzés már megfigyelte, hogy orosz konvojok jelöletlen katonai felszereléssel és az ukrán hadsereg által viselt egyenruhára hasonlító egyenruhába öltözött személyzettel vonulnak a Csernyihivi Terület határához közeli térségekbe. Az Ukrán Északi Operatív Parancsnokság kijelentette, hogy ezeknek a hamis zászlós műveleteknek a célja az lenne, hogy az ukrán erőket egy meg nem nevezett ország területi integritásának megsértésével vádolják, ami nagy valószínűséggel Belaruszra utal. A Kreml valószínűleg azért készül hamis zászlós támadásokra, hogy Belaruszt is belekényszerítse a háborúba, miután Alekszandr Lukasenka belarusz elnök február 16-án kijelentette, hogy Belarusz csak akkor lép be a háborúba, ha Ukrajna megtámadja. Február 21-én a belarusz védelmi minisztérium is konkrétan azt állította, hogy a belarusz erők ukrán erők felvonulását figyelték meg a határaiknál. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az észak-ukrajnai régiók elleni belarusz vagy orosz támadás nagyon valószínűtlen, de Oroszország arra törekszik, hogy Lukasenkát kényszerítse, vagy Ukrajnát hibáztassa a háború kiterjesztéséért, hogy aláássa Kijev támogatását. Egy ilyen hamis zászlós művelet célja lehet az ukrán erők rögzítése is az északi határon, hogy gyengítsék az ukrán védelmet Kelet-Ukrajnában és az ellentámadó műveletek előkészítését.

Úgy tűnik, hogy a Kreml arra is készül, hogy hamis zászlós műveletet rendezzen a megszállt Dnyeszteren túli Moldovában. Az orosz védelmi minisztérium február 23-án azt állította, hogy az ukrán erők a közeljövőben fegyveres provokációt terveznek a Dnyeszteren túli terület ellen. A védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán csapatok orosz katonáknak fognak öltözni, és egy állítólagos orosz offenzívát rendeznének a Dnyeszteren túli területeken lévő állásokból. A moldovai kormány tagadta az orosz védelmi minisztérium állításait. A Védelmi Minisztérium valószínűleg azért igyekezett ezt a hamis narratívát táplálni, hogy kiforgassa Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Maia Sandu moldovai elnökhöz intézett figyelmeztetését, miszerint a Kreml provokációkat készít elő Moldovában, valamint felajánlását, hogy segít Moldovának, ha a Dnyeszteren túli orosz erők fenyegetik Ukrajna területi integritását. A védelmi minisztérium e hamis narratíva terjesztésével nem azt jelzi, hogy Putyin meg akarja támadni Moldovát – amihez nem rendelkezik katonai képességekkel –, bár a moldovai állam aláásására irányuló folyamatos erőfeszítései eszkalálódására utal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is nyilvános beszédekben hangoztatja a szokásos retorikát, amely olyan lehetőségeket kínált neki, amelyeket nem használt ki az orosz információs tér alakítására az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulója előtt. Putyin február 23-án a haza védelmezőinek napját egy videóbeszéddel ünnepelte, amelyben megismételte a Kreml elcsépelt frázisait, azzal érvelve, hogy az orosz hadsereg harcol a neonácizmus ellen Ukrajnában és védi „népünket történelmi földjeinken.” Putyin homályos megjegyzéseket tett arról, hogy az orosz hadsereg javítja egységei kiképzését és továbbra is korszerű felszereléssel látja el erőit. Putyin azt is állította, hogy az orosz ipar gyorsan növeli a hagyományos fegyverek széles skálájának gyártását és felkészül a haditechnikai eszközök fejlett modelljeinek tömeggyártására, bár az ISW értékelése szerint Oroszország továbbra is fokozatosan készíti fel védelmi ipari bázisát (DIB) egy elhúzódó háborúra, ahelyett, hogy szélesebb körű, gyors gazdasági mozgósításba kezdene. Putyin beszéde nem kínált konkrét célokat vagy célkitűzéseket az Ukrajna elleni háború kapcsán, hanem folytatta az általános retorikai irányvonalakat, amelyek célja az orosz közvélemény felkészítése egy elhúzódó ukrajnai háborúra. Az, hogy Putyin nem használta fel a nyilvános beszédet arra, hogy konkrét célokat vagy irányelveket fogalmazzon meg az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulója előtt, arra utal, hogy Putyin továbbra is bizonytalan abban, hogy képes-e az orosz információs teret egy olyan drámai beszéddel alakítani, amely jelentős fordulatot jelent a retorikájában.

Putyin valószínűleg megpróbálta lekicsinyelni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK/LNK) orosz fegyveres erőkbe való integrálásával kapcsolatos, a közelmúltban felerősödött kritikákat. Putyin részt vett a Haza Védelmezői Napja alkalmából tartott koszorúzási ünnepségen, amelyen az Orosz Légideszant Erők (VDV) egyik alezredese, Roman Cseremuhin kérdéseket tett fel neki a DNK és LNK milíciák státuszával és azzal kapcsolatban, hogy nem férnek hozzá a harcoló veteránok állami juttatásaihoz. Putyin azt válaszolta, hogy az orosz kormány fel fogja venni a DNK és az LNK milíciák 2014-től kezdve szolgáló tagjait a harci veteránok juttatásaira jogosultak listájára, ami valószínűleg egy megrendezett előadás volt, hasonlóan a Putyin és a katonák közötti korábbi eszmecserékhez. A Föderációs Tanács elnökhelyettese, Andrej Turcsak bejelentése, miszerint a 2014 óta Ukrajnában harcoló DNK és LNK katonák megkapják a harci résztvevői státuszt, még inkább arra utal, hogy az incidens megrendezett volt. A Kreml valószínűleg azzal próbál kegyeibe férkőzni az újonnan integrálódott DNK és LNK milíciáknak – akik aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az orosz védelmi minisztérium katonai parancsnoki változásokat kényszerít ki az egységeiken belül –, hogy állami juttatásokat helyeztek kilátásba nekik.

Úgy tűnik, Putyin inkább az ultranacionalista, háborúpárti ideológusokat és a fáradt retorikai gesztusokat igyekszik megragadni, minthogy új megközelítést mutasson be a Kreml ukrajnai céljainak elérése érdekében. Putyin egyetlen konkrét megjegyzése nyilvános beszédében a Borei-A nukleáris meghajtású tengeralattjáró működésére vonatkozott, és arra, hogy ez lehetővé teszi az orosz haditengerészet stratégiai nukleáris erőinek 100 százalékos kapacitású működését. Putyinnak az orosz haditengerészet stratégiai nukleáris erőire vonatkozó megjegyzései valószínűleg a folyamatban lévő orosz információs műveletek támogatására irányultak, amelyek célja az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás elrettentése volt a nukleáris eszkalációval kapcsolatos hiperbolikus aggodalmak táplálásával, valamint az orosz katonai erő bemutatása a hazai közönségnek azáltal, hogy olyan képességeket emeltek ki, amelyek nem kapcsolódnak az ukrajnai orosz katonai kudarcokhoz. Putyin egy valószínűleg megrendezett interakcióban is részt vett az orosz ortodox egyház egyik képviselőjével, amelyben kijelentette, hogy mindent megtesz az Ukrajnában az orosz erőknél szolgáló ortodox papság aggodalmainak kezelése érdekében. Putyin nukleáris fegyverzetre, a DNK és LNK proxy erőkre és az ortodoxiára való hivatkozásai azt jelzik, hogy továbbra is olyan retorikára támaszkodik, amelyről tudja, hogy az orosz ultranacionalista háborúpárti közösséget megszólítja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg továbbra is a megerősítési torzítástól szenved, amikor azt hiszi, hogy Oroszország harci szándéka túl fogja élni a Nyugat Ukrajna támogatására irányuló szándékát. A Financial Times (FT) meg nem nevezett, a Kremlhez közel álló tisztviselőket idézett, akik szerint Putyin úgy értékeli, hogy „Oroszország jobban elkötelezett a háború mellett, mint a Nyugat Ukrajna mellett, és elég rugalmas ahhoz, hogy átvészelje a gazdasági nehézségeket.” Meg nem nevezett Kreml-források azt is elmondták az FT-nek, hogy Putyin lojalitást követel az elit kompetenciájával szemben, ami arra kényszeríti őket, hogy ne legyenek vele őszinték a háború előrehaladásáról, és megjegyezték, hogy Putyin ennek következtében „rossz” minőségű információkat kap. A források azt is elárulták, hogy Putyin elnöki adminisztrációjának és gazdasági kabinetjének nagy része kifejezte, hogy nem támogatja ezt a háborút, de a hazugságot túlélési taktikaként használja, és csak néhány tisztviselő mondott le az invázió kezdete óta. Egy régóta bennfentes azt is megjegyezte, hogy Putyin „ép elméjű” és „ésszerű”, ami alátámasztja az ISW február 5-i értékelését, miszerint egy rendkívül kiszámított alkat, aki nagy hangsúlyt fektet a kockázatok kiküszöbölésére. A bennfentesek azt is elárulták, hogy Putyin a 2022 februárjában végrehajtandó teljes körű invázióra vonatkozó terveit és a Krím 2014-es elfoglalására vonatkozó terveit is eltitkolta legközelebbi tanácsadói elől, és tanácsadói köre az utóbbi időben még inkább beszűkült. A bennfentes információk arra utalnak, hogy Putyin kész arra, hogy Oroszország egy költséges és kimerítő, elhúzódó háborút szenvedjen el, abban a meggyőződésben, hogy a háború kifárasztja a nyugati támogatást. Putyin valószínűleg rosszul tájékozódott a frontvonalakon lévő nyugati felszerelés hatékonyságáról és arról, hogy az képes-e akadályozni az elhúzódó kimerítő háborúra vonatkozó terveit. Putyinnak az orosz kitartással kapcsolatos meggyőződései és a nyugati akarat összeomlásával kapcsolatos várakozásai, a tanácsadók szűkülő köre és az, hogy a bennfentesek nyilvánvalóan nem hajlandóak ellentmondani neki, együttesen valószínűleg erős megerősítési torzítást eredményeznek Putyin nyugati nyilatkozatokkal és a nyugati közeledéssel kapcsolatos megfigyeléseiben. Ha ez a hipotézis helytálló, Putyin valószínűleg előnyben részesíti a nyugati támogatás csökkenésére vagy tétovázásra utaló jeleket a nyugati keménységre vagy határozottságra utaló nyilatkozatokkal vagy jelzésekkel szemben. A nyugati vezetők jól tennék, ha figyelembe vennék annak valószínűségét, hogy az ilyen jellegű megerősítő torzítás alakítja Putyin észleléseit saját nyilvános és magánjellegű nyilatkozataikban és cselekedeteikben.

Egy orosz forrás megkísérelte megelőzni a nyugati vitákat a titkos információk nyilvánosságra hozataláról, amelyek Kína azon megfontolásaira vonatkoznak, hogy hadianyag-támogatást nyújtson Oroszországnak. Egy neves orosz milblogger reagált Wang Yi kínai külügyminiszter cáfolatára, miszerint Kína fegyvereket kíván szállítani Oroszországnak, és kijelentette, hogy Kína lehetőséget biztosít Oroszországnak különböző típusú lőszerek, ipari drónok, tábori gyógyszerek és védőfelszerelések kereskedelmi alapon történő beszerzésére. Az orosz milblogger azt állította, hogy a kínai gyártmányú felszerelések bőségesen elérhetők Oroszországban, és jelen vannak az ukrajnai fronton. A milblogger valószínűleg a Kínából származó, kereskedelmi forgalomban kapható kettős felhasználású technológiára utal, amelyet az ISW megfigyelte, hogy különböző orosz önkéntes csoportok vásároltak és küldtek az orosz hadseregnek a crowdfunding erőfeszítések részeként. Az ISW nem figyelt meg bizonyítékot arra, hogy az orosz erők Kínából származó fegyvereket és segédeszközöket használnának Ukrajnában. Amerikai tisztviselők állítólag fontolgatják olyan hírszerzési információk nyilvánosságra hozatalát, amelyek szerintük azt mutatják, hogy Kína mérlegeli, hogy szállít-e fegyvereket Oroszország ukrajnai háborújának támogatására. Jens Stoltenberg NATO-titkár február 23-án kijelentette, hogy a NATO jeleket látott arra, hogy kínai tisztviselők esetleg terveznek segítséget küldeni Oroszországnak.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin február 23-án bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium teljesítette a Wagner-csoport teljes tüzérségi lőszer-kérelmét, miután az orosz információs térben hatalmas támogatást kapott. Prigozsin számos meg nem nevezett személynek mondott köszönetet azért, hogy segítettek megoldani a Wagner lőszerhiány-problémáit, köztük meg nem nevezett hatalmi pozícióban lévő személyeknek, akik „nyomást gyakoroltak és döntéseket hoztak” a Wagner javára, és azt állította, hogy ezek a személyek segítettek megmenteni a Wagner több száz emberét attól, hogy a harci műveletekben életüket veszítsék. Prigozsin valószínűleg az orosz védelmi minisztérium további aláásására törekedett azzal, hogy nem magának a védelmi minisztériumnak, hanem magánszemélyeknek mondott köszönetet azért, hogy a Wagner számára az összes kért lőszert biztosította. Prigozsin február 23-i állásfoglalása nem váltott ki jelentős vitát az információs térben, ellentétben február 22-i eszkalációjával. Az ukrán vezérkar fő műveleti főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok február 23-án kijelentette, hogy az orosz katonai vezetés megpróbálja kiszorítani Prigozhint az információs térből, miután folyamatosan ellenállt az orosz védelmi minisztériumnak való alárendeltségének. Prigozsin állításai arról, hogy Wagner lőszert kapott, ha igazak, arra utalhatnak, hogy a Kreml fél Prigozsin befolyásától az információs térben, és talán megpróbálták lecsillapítani őt, mielőtt a Kreml és az orosz védelmi minisztérium további belső működését tárta volna fel. A lőszerek Wagner számára történő biztosítása azt is jelezné, hogy az orosz Védelmi Minisztérium továbbra is jelentős ellenállásba ütközik, amikor megpróbálja alárendelni és integrálni az irreguláris erőket a struktúrájába, annak ellenére, hogy azok az orosz Védelmi Minisztériumra támaszkodnak. Az is lehetséges azonban, hogy Prigozsinra a Kreml vagy a Védelmi Minisztérium nyomást gyakorolt, hogy tegye meg ezt a nyilatkozatot, amivel az általa okozott információs válságot hatástalanította.


A legfontosabb hírek röviden:

   • A Kreml a jelek szerint hamis zászlós műveleteket készít elő a Csernyihivi területen és Moldovában az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulója előtt.
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilvános rendezvényeken továbbra is olyan sablonos retorikát ad elő, amely lehetőséget kínál számára az orosz információs tér alakítására Oroszország ukrajnai inváziójának egyéves évfordulója előtt.
   • Putyin valószínűleg megpróbálta lekicsinyelni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságoknak (DNK/LNK) az orosz fegyveres erőkbe való integrálásával kapcsolatos, a közelmúltban felerősödött kritikákat.
   • Úgy tűnik, Putyin inkább azzal törődik, hogy értelmetlen gesztusokkal apelláljon az ultranacionalista háborúpárti ideológusokra, mint hogy új megközelítést mutasson be a Kreml ukrajnai céljainak eléréséhez.
   • Putyin valószínűleg továbbra is a megerősítési elfogultságtól szenved, amikor azt hiszi, hogy Oroszország harci szelleme túl fogja élni a Nyugat Ukrajna támogatására irányuló akaratát.
   • Egy orosz forrás megpróbálta megelőzni a nyugati vitákat a titkos információk nyilvánosságra hozataláról, amelyek Kína azon megfontolásaira vonatkoznak, hogy hadianyag-segítséget nyújtson Oroszországnak.
   • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) február 23-án teljesítette a Wagner-csoport teljes tüzérségi lőszer-kérelmét, miután az orosz információs térben hatalmas támogatást kapott Prigozsin.
   • Az orosz hadsereg szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove és Kreminna közelében.
   • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén, Avdiivka-Donyeck város térségében és Donyeck megye nyugati részén.
   • Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a tervezettnél hamarabb befejezték a Kercsi-szoros híd közúti hídfőinek javítását.
   • Az orosz tisztviselők továbbra is fokozatos és elégtelen juttatásokat kínálnak az orosz katonai személyzet és a hadiipari gyártók támogatására.
   • Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az ukrán gyermekek militarizálására irányuló erőfeszítéseket katonai-hazafias oktatási programok telepítésével a megszállt területeken.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti harkivi területen és az északi donyecki területen):

Az orosz hadsereg február 23-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Sztelmahivka közelében (15 km-re nyugatra Szvatovétól). A február 23-án közzétett geolokációs felvételeken az ukrán erők Novovodyanétól északra (15 km-re délre Szvatovétól) orosz állásokat támadnak, ami korlátozott orosz előrenyomulást jelez a Szvatove-Kreminna vonal mentén.


Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Kreminna közelében február 23-án. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre magának Kreminna közelében, Bilohorivka (10 km-re délre Kreminnától) és a Szerebrjanszke erdő területén (10 km-re délre Kreminnától). Szerhij Hajdaj ukrán Luhanszk megyei vezető kijelentette, hogy az orosz csapatok Kreminna irányában prioritást élveznek, és hogy a frontvonal mentén a harcok nagyrészt elhaltak, mivel az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek. Egy orosz milblogger február 23-án olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag a BARS–13 (az ország harcoló hadseregének tartalékosai) parancsnoka, „Artiszt” látható Bilohorivkában, azt állítva, hogy az orosz egységek továbbra is kísérletet tesznek a település elfoglalására. A milblogger azt is állította, hogy az orosz erők sikertelen kísérleteket tettek Bilohorivka megtámadására, és Dibrovából (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) Zaricsne (Kreminnától 17 km-re nyugatra) felé nyomultak előre. A február 23-án közzétett geolokációs felvételeken állítólag egy távirányítású, járművön szállított IED látható, amelyet állítólag a 35. Különleges Motorizált Gárda-lövészdandár (41. Összhaderőnemi Hadsereg, Központi Katonai Körzet) épített, amint az ukrán állások felé halad, de nem robbant fel Cservonopopivka közelében (Kreminnától 6 km-re északra).

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén, és február 23-án taktikai előnyöket ért el a térségben. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok továbbra is támadják az ukrán állásokat magában Bakhmutban, Bakhmuttól északnyugatra Orikhovo-Vaszilivka (8km északnyugatra), Dubovo-Vaszilivka (5km északnyugatra), Berkhivka (2km északnyugatra), Malojilinivka (Bakhmut északi csúcsán) és Jahidne (közvetlenül Bakhmut északnyugati peremén) közelében; Bakhmuttól délnyugatra Dilivka közelében (16 km délnyugatra); és Bakhmuttól nyugatra Ivanivszke közelében (5 km nyugatra). A geolokációs felvételek megerősítik, hogy az orosz csapatok fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut keleti, déli és délnyugati szektorában. Az orosz védelmi minisztérium megjegyezte, hogy „rohamosztagok önkéntesei” (az orosz Védelmi Minisztérium a Wagner-csoport leírására használja ezt a megfogalmazást, anélkül, hogy kifejezetten megnevezné őket) és a 76. gárdista légideszant-hadosztály elemei tevékenykednek a front ezen szektorában. Az ISW megfigyelte azokat a jelentéseket, amelyek szerint a 106. légideszant hadosztály elemei Bakhmut térségében tevékenykednek, és mind a 106., mind a 76. légideszant hadosztály elemei a Luhanszki Területen lévő Kreminna közelében tevékenykednek. Ezek a jelentések együttesen azt jelzik, hogy egyik hadosztály sem teljes alakulatként van bevetve egyik területen sem. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csapatoknak sikerül kiszorítaniuk az ukrán egységeket Berkhivkából, és most már a település nagy részét ellenőrzik, ahonnan Jahidne és Bakhmut északnyugati peremvidéke felé harcolnak. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok magán Bakhmuton belül és a Bakhmuttól északkeletre fekvő Szoledar térségében is előretörést értek el. Milbloggerek azt is megjegyezték, hogy a Wagner részben visszaszerezte az ellenőrzést az elvesztett állások felett a T0504 Kosztjatyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országút mentén, ezáltal elzárva az útvonalat és megközelítve Ivanivszke délkeleti külvárosát. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin által február 23-án közzétett és később geolokalizált felvételeken látható, hogy Wagner-csapatokat látogat meg Bakhmut keleti részén, a jelenlegi frontvonaltól 500 méteren belül, bár Prigozsin azt állította, hogy 400 méteren belül volt a frontvonaltól.


Az orosz hadsereg február 23-án folytatta a szárazföldi támadásokat a Donyeck várostól északra fekvő Avdiivka térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán 43 sikertelen támadást hajtottak végre ezen a területen, különösen magának Avdiivkának a közelében, valamint Avdiivkától északkeletre Novobakhmutivka (10 km-re északkeletre Avdiivkától) és Kamjanka (3 km-re északkeletre) közelében. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők Avdiivkától északra, Novobakhmutivka térségében csekély mértékben előrenyomultak. Az Ukrán Védelmi Erők szóvivője Tavriisk irányában Oleksiy Dmytrashkivskyi ezredes megjegyezte, hogy az orosz csapatok fokozták tevékenységüket Avdiivka és Vuhledar irányában. Dmytrashkivskyi megjegyezte, hogy az orosz csapatok 10-15 fős rohamcsapatokban és meg nem határozott létszámú gépesített egységekben támadnak, amelyek valószínűleg zászlóaljszinten vagy az alatt vannak. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az oroszok nagyjából osztagméretű rohamcsapatokat alkalmaznak, amelyeket századméretű gépesített egységek támogatnak. Egy orosz milblogger felvételeket tett közzé a Donyecki Népköztársaság (DNK) 56. Különleges Szpecnaz zászlóaljáról, amely Avdiivka közelében ukrán állásokat támad, és azt állította, hogy a zászlóalj méterről méterre halad előre.

Az orosz hadsereg február 23-án folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck városának nyugati peremén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok továbbra is támadják az ukrán állásokat Donyeck város északnyugati külterületén, Nevelszke és Vodyane közelében; valamint Donyeck város délnyugati külterületén, Marinka, Pobjeda és Novomikhailivka közelében. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők Pobjeda felé nyomultak előre, ami azt jelzi, hogy az orosz csapatok valószínűleg további előnyöket szereztek Marinkától délre, hogy elérjék Pobjeda területét. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok folytatják a támadásokat Donyeck város északnyugati peremén, és hogy a DNK harcosai területi előnyöket szereznek magában Marinkában.


Az orosz haderő február 23-án folytatta a szárazföldi támadásokat Donyeck várostól délnyugatra, Vuhledar térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy orosz csapatok állásokat támadtak Vuhledar (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) és Precsisztivka (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra) közelében, és hogy a 155. haditengerészeti gyalogosdandár elemei ebben a térségben a közelmúltban kudarcot vallott hadműveletek miatt megtagadják a harcot. Dmytrashkivsky megjegyezte, hogy az orosz erők nemrégiben fokozták tevékenységüket Vuhledar térségében, és az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arra figyelmeztetett, hogy az oroszok ezen a területen újabb támadásra készülhetnek Vuhledar ellen. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz egységek Vuhledartól délkeletre, Pavlivka és Mikilszke között harcolnak.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok február 23-án visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Novodanyilivka közelében, Zaporizzsjai területen. Az orosz egységek folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk területeken.

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapatok tovább erősítik állásaikat a keleti (bal parti) Herszoni Területen. Az ukrán Herszoni Terület katonai közigazgatási tanácsadója, Szerhij Hlan kijelentette, hogy az oroszok új felszereléseket telepítenek Kakhovka és Nova Kakhovka közelében.


Az orosz hatóságok bejelentették, hogy február 23-án a tervezettnél korábban befejezték a Kercsi-szoros híd közúti hídfőinek javítását. Az orosz hatóságok korábban bejelentették, hogy a közúti hídfők helyreállítási munkálatai 2023 márciusára fejeződnek be. 2022. november 15-én Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az orosz hatóságok 2023. december 1-jéig helyreállítják a Kercsi-szoros vasúti pálya megrongálódott szakaszát. Az orosz hatóságok 2023. december 1-jéig helyreállítják a Kercsi-szoros vasúti pályájának megrongálódott szakaszát.

Az orosz mozgósítás hírei:

Orosz források azt állították, hogy az orosz hadsereg továbbra is szovjet korszakból származó haditechnikai eszközöket telepít a raktárakból az ukrajnai frontvonalra. Orosz milbloggerek február 23-án olyan képeket terjesztettek fel, amelyeken az orosz erők BTR-50P páncélozott személyszállító járműveket – egy 1952-ben a Szovjetunió által gyártott kétéltű páncélozott járművet – használnak Ukrajna egy meg nem határozott területén. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy több harckocsizó egység Ukrajnában megfigyelt hiánya arra utal, hogy az orosz hadsereg továbbra is küzd a korábbi sikertelen támadó hadműveletek során elvesztett páncélozott eszközök, különösen harckocsik pótlásával. Az ISW továbbá úgy értékeli, hogy a hatalmas felszerelésveszteségek valószínűleg korlátozzák az orosz hadsereg képességét a nagyszabású gépesített manőverező hadviselésre, és a raktárakból előkerült régi szovjet páncélozott járművek bevetése tovább sugallja, hogy az orosz erők nem rendelkeznek a modern gépesített támadások végrehajtásához szükséges páncélozott felszereléssel Ukrajna-szerte.


Az orosz hatóságok állítólag ártatlannak találták a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnokait azokban a vádakban, amelyek szerint rosszul bántak a parancsnokságuk alá rendelt, a Tuvai Köztársaságból mozgósított orosz állomány tagjaival. Az RBK orosz hírügynökség február 23-án közölte, hogy az orosz katonai ügyészség vizsgálatot folytatott azon vádak ügyében, miszerint a DNK parancsnokai megverték és megfenyegették a tuvai mozgósított személyzetet, és nem osztották be őket konkrét katonai egységekbe, miután a tuvai személyzet nyilvánosságra hozott videófelvételen e panaszoknak adott hangot. Az orosz katonai ügyészség állítólag nem talált bizonyítékot a panaszok alátámasztására, és a jelentések szerint a volt tuvai köztársasági vezető, Sholban Kara-ool találkozott a személyzettel, és úgy értékelte, hogy egyikük sem mutatta a bántalmazás jeleit. A jelenlegi tuvai köztársasági vezető, Vladislav Khovalyg állítólag kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium beleegyezett, hogy a mozgósított személyzetet a Központi Katonai Körzet 41. Összfegyvernemi Hadseregének 55. Motorizált Dandárjához helyezzék át. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a DNK-alakulatoknak az orosz fegyveres erőkbe való integrálására irányuló erőfeszítések valószínűleg parancsnoki és ellenőrzési problémákat és csökkent harci hatékonyságot fognak eredményezni.

Az orosz tisztviselők továbbra sem nyújtanak elegendő és eredményes juttatást az orosz katonai személyzet és a védelmi gyártók támogatására. Az orosz Állami Duma február 22-én törvényt fogadott el a katonai szolgálatba visszalépő katonai nyugdíjasok megemelt nyugdíjának fenntartásáról. Oleg Kozsemjako, Szahalin terület kormányzója február 21-én kijelentette, hogy a Szahalin területen lévő katonai-ipari komplexumokban dolgozók kedvezményes lakásbérleti díjakat kapnak. A Primorszki területen, Vlagyivosztokban lévő orosz hatóságok állítólag az Ukrajnában elhunyt katonák özvegyeit szociális támogatásként kolbásszal és élelmiszercsomagokkal ajándékozták meg, majd később törölték az intézkedést népszerűsítő közösségi médiabejegyzéseket.


Orosz források azt állították, hogy az orosz tisztviselők csökkentették az orosz egészségügyi dolgozók képzési idejét, válaszul arra, hogy az orosz csapatoknál nincs elegendő egészségügyi dolgozó Ukrajnában. Egy orosz hírforrás február 20-án azt állította, hogy az orosz tisztviselők meg nem határozott idővel lerövidítették a sebészek, aneszteziológusok, traumatológusok és ortopédusok képzési idejét, hogy ezzel kezeljék az egészségügyi dolgozók hiányát a frontterületeken. Az orosz hírforrás azt állította, hogy az orosz egészségügyi területen lévő forrásaik azt mondták, hogy a képzési program inkompetens orvosokat fog termelni, és hogy a mozgósítás fokozta az egészségügyi személyzet hiányát az orosz egészségügyi intézményekben.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az ukrán gyermekek militarizálására irányuló erőfeszítéseket katonai-patrióta oktatási programok létrehozásával a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar február 23-án arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Területen található Melitopolban az orosz ellenőrzés alatt álló iskolák azt tervezik, hogy a gyerekeket a Junarmia-eskü letételére ösztönzik, és hogy a megszállt területeken lévő iskolák szintén „összorosz mentőalakulatot” kívánnak létrehozni. Az Orosz Diákmentő Testület történelmileg arra ösztönözte a fiatalokat, hogy az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumával dolgozzanak, és valószínűleg a megszállt területeken is létrehozzák, hogy a fiatalokat álrendészeti és vészhelyzet-kezelési feladatok ellátására ösztönözzék. Az olyan programok, mint a Junarmia és a Mentőtestület valószínűleg a megszállt területek társadalmi ellenőrzésének megerősítését célozzák azáltal, hogy a fiatalokat militarizált szociális programokba kényszerítik, amelyek az oroszbarát érzelmeket támogatják.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is biztosítják a védnökséget az orosz régiókkal. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője február 22-én találkozott Aiszen Nyikolajevvel, a Szahai Köztársaság vezetőjével, hogy megvitassák a Herszoni Terület ipari és mezőgazdasági programjait. A megszállási tisztviselők továbbra is törekszenek ilyen védnökségekre, hogy növeljék a megszállt területek gazdasági integrációját és elősegítsék a megszállt régiók függőségét az orosz szövetségi alanyoktól.

Jelentős tevékenység Belaruszban:

Belarusz továbbra is biztosítja területét az orosz csapatok kiképzéséhez. Az ukrán vezérkar központi műveleti főosztályának helyettes főnöke, Olekszij Hromov dandártábornok február 22-én kijelentette, hogy az orosz erők továbbra is Belaruszban folytatják a kiképzést, bár a jelenlegi orosz csoportosulás Belaruszban nem elég nagy ahhoz, hogy Belaruszból támadást indítsanak Ukrajna ellen. Hromov megjegyezte, hogy a jelenlegi orosz csoportosulás Belaruszban olyan újonnan alakult és feltöltött egységekből áll, amelyek korábban nagy veszteségeket szenvedtek, és Belaruszban képzik ki ezeket az egységeket, hogy helyreállítsák harcképességüket. Hromov megjegyezte, hogy a Belaruszban kiképzett orosz erők jelentős része már Ukrajnába települt, és új egységek érkeznek Belaruszba, hogy pótolják őket. Hromov kijelentései alátámasztják az ISW azon értékelését, hogy Oroszország valószínűleg a rendelkezésre álló erők nagy részét az ukrajnai frontvonalra kötelezte, beleértve a Belaruszban kiképzett elemeket is.

Ennyi harctéri hír jutott mára, és ma idő hiányában a második rész is elmarad – bepótoljuk holnap.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!