Szele Tamás: Jeles napok, jeltelen sírok

Kényes időket élünk, mégpedig naptári szempontból. A hadmozdulatok nem utalnak semmiféle különleges orosz készülődésre, mégsem csodálkoznék azonban, ha megpróbálkoznának valamiféle nagy alakítással ma vagy holnap a fronton, ugyanis Oroszországban ma van a Haza Védelmezőinek Napja, holnap meg a háború kitörésének első évfordulója lesz.

És az oroszok kiváltképp szeretik az évfordulókat, Putyin meg főleg. Különben azért pont február 23. az orosz hadsereg napja, mert 1918-ban Trockij ezen a napon kezdte el megszervezni a Vörös Hadsereget, és aztán így maradt, ahogy egy barátom mondaná, „mint szamáron a fül”. Szóval, ma és holnap a harctéren semmi sem lesz biztos és az ellenkezője sem, ezek veszélyes napok.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 22-én felelevenítette imperialista narratíváját, miszerint Oroszország „történelmi határaiért” harcol, és ezt a narratívát hasonlóan hangoztatta 2022. február 24-én, az ukrajnai inváziót megelőző beszédében is. Putyin négyperces beszédet mondott a haza védelmezőinek napjára rendezett moszkvai nagygyűlésen, amelyben kijelentette, hogy jelenleg „harc folyik Oroszország történelmi határaiért, az orosz népért.” Putyin hasonlóan „orosz történelmi földnek” nevezte az Oroszországgal szomszédos területeket, amikor bejelentette Oroszország 2022-es teljes körű invázióját Ukrajnába. Putyin nem tett más figyelemre méltó megjegyzést a háború menetéről, és nem beszélt konkrét frontcélokról sem. Oroszország „történelmi határainak” fogalma felhasználható az Oroszország szinte bármelyik szomszédja, valamint Moldova és az Oroszországgal nem közös határral rendelkező közép-ázsiai államok elleni agresszió igazolására, mivel mindegyikük tartalmaz olyan területeket, amelyek valamikor vagy a Szovjetunióhoz, vagy az Orosz Birodalomhoz, vagy mindkettőhöz tartoztak.

Putyin beszéde azt is követte, hogy február 21-i rendeletével visszavonta 2012. májusi rendeletét Oroszországnak a moldovai területi integritással kapcsolatos álláspontjáról. Putyin visszavonta az orosz külügyminisztériumnak adott 2012-es utasítását, hogy határozottan tartsa tiszteletben az ENSZ Alapokmányának elveit – amelyek megkövetelik az államok közötti baráti kapcsolatok fejlesztését az egyenlőség, a szuverenitásuk és területi integritásuk tiszteletben tartása alapján –, valamint Oroszország elkötelezettségét, hogy aktívan keresi a Dnyeszteren túli kérdés megoldásának módjait a moldovai területi integritás tiszteletben tartása alapján. A 2012-es rendelet visszavonása nem azt jelzi, hogy Putyin meg akarja támadni Moldovát – amihez nincs meg a katonai képessége –, bár ez a moldovai állam meggyengítésére irányuló folyamatos erőfeszítéseinek fokozódására utal.

Az új rendelet az Egyesült Államokkal kötött Stratégiai Fegyverzetkorlátozási Szerződés (START) „következetes végrehajtásáról” szóló rendelkezést is törölte. Putyin kijelentette, hogy a rendeletet „az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek biztosítása érdekében írta alá a nemzetközi kapcsolatokban bekövetkező mélyreható változásokkal összefüggésben”.

Az ukrán hírszerzés illetékesei továbbra is úgy értékelik, hogy Oroszországnak nincs meg a szükséges harci ereje és erőforrása ahhoz, hogy fenntartsa új offenzív műveleteit Ukrajnában. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatóságának (GUR) képviselője, Vadim Szkibickij az AP-nek elmondta, hogy az orosz erők február elején legalább négy-öt irányban fokozták offenzív műveleteiket Luhanszk, Donyeck és Zaporizzsja megyékben, de még nem értek el jelentős sikereket, annak ellenére, hogy továbbra is kimerítik személyi állományukat és erőforrásaikat. Szkibickij hozzátette, hogy az orosz hadsereg Kupjanszk, Liman, Bakhmut, Marinka, Avdiivka és Vuhledar elfoglalására összpontosítja erőfeszítéseit.

A GUR főnöke, Kyrylo Budanov a Forbesnak adott interjújában kijelentette, hogy az orosz offenzíva annyira hatástalan, hogy szinte észrevehetetlen, és megjegyezte, hogy az orosz csapatok lövedékeket és lőszert adagolnak a Bakhmut, Liman és Vuhledar irányába történő támadások fenntartására, miközben más területeken takarékoskodnak a lőszerrel. Budanov kijelentése egybecseng az ISW értékelésével, miszerint az orosz hadsereg a Bakhmut és Liman irányokat helyezi előtérbe, és még nem indított jelentős előrenyomulást a Donyeck várostól nyugatra fekvő területeken. Budanov hozzátette, hogy az orosz tüzérségi készletek a teljes lövedékmennyiség 30 százalékára csökkentek. Azt állította, hogy Oroszország egy próba-tételnyi tüzérségi lövedéket importált Iránból, és jelenleg egy újabb, 20 000 lövedékből álló tétel beszerzésére tesz kísérletet. Budanov korábban úgy becsülte, hogy az orosz erők 2022. december végén naponta körülbelül 20 000 lövedéket lőttek ki, ami a háború korai szakaszában tapasztalt napi 60 000 lövedékhez képest csökkent. 2022. december végén Budanov azt is megjegyezte, hogy az orosz taktika Bakhmut és Vuhledar körül a lövedékek és páncélozott járművek hiánya miatt nagyrészt áttért a tüzérségi és gépesített támadásokról a gyalogsági támadásokra. Budanov megjegyezte, hogy Oroszország a 316 000 fős mozgósított állományának több mint 90 százalékát a frontvonalakra vezényelte, ami tovább erősíti a nyugati államok és az ISW értékelését, miszerint az orosz hadsereg nem rendelkezik jelentős kiaknázatlan harckész tartalékokkal. Budanov megjegyezte, hogy a Kreml által kitűzött cél, hogy évente 800 harckocsit állítson elő, irreális, és kijelentette, hogy Oroszország havonta csak 40 cirkálórakétát képes gyártani, amit egyetlen rakétatámadás során elhasználnak. Oroszország már legalább 1500 tankot vesztett el, de lehet, hogy 2000-et is, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyenesen azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium), hogy rosszul bánik a Wagner-erőkkel, ami heves visszhangot váltott ki az információs térben, és alátámasztotta az ISW korábbi értékeléseit a Wagner és a Védelmi Minisztérium közötti növekvő szakadékról. Prigozsin azzal vádolta a Védelmi Minisztériumot, hogy hazudik arról, hogy minden nem hagyományos egységet ellátnak a kért tüzérségi lőszerrel, ehelyett azt állította, hogy a Wagner-erők csak a számukra ígért tüzérségi lőszer 20 százalékát kapják meg. Prigozhin azt állította, hogy a Védelmi Minisztérium nyilatkozata „a Wagner katonai magáncég (PMC) leköpése” és kísérlet arra, hogy elrejtse a Védelmi Minisztérium „harcosok elleni bűntetteit”, akik Bakhmut közelében harctéri sikereket érnek el. Prigozhin közzétett egy dossziét, amely a Wagner-erők tüzérségi lőszerhasználatát állítja szembe azzal, amit a Védelmi Minisztérium a Wagner-erők számára szétoszt, egy képet, amelyen halott Wagner-harcosok láthatóak, állítólag a tüzérségi támogatás hiánya miatt a támadások során estek el, valamint egy interjúválasz, amelyben azt állítja, hogy egyes regionális vezetők, köztük Szergej Akszjonov krími megszálló kormányzó támogatása segítette a Wagner-erők lőszerhiányának tudatosítását. Prigozhin felszólította a Védelmi Minisztériumot, hogy teljesítse ígéreteit ahelyett, hogy „becsapja” az orosz közvéleményt. Számos prominens orosz milblogger azonnal Prigozsin védelmére kelt, terjesztve Prigozsin állításait, és azzal vádolva a Védelmi Minisztériumot, hogy nem támogatja az Ukrajnában állítólag leghatékonyabb orosz erőket. Egy milblogger megjegyezte, hogy az orosz Védelmi Minisztérium most ugyanúgy bánik a Wagner-erőkkel, mint a Védelmi Minisztérium a hagyományos erőivel Ukrajnában, ami egyértelmű visszalépés Prigozsin korábbi pózolásához képest, mint az igazi győztes Bakhmut környékén. Prigozsin panaszai azt is megerősítik, hogy korábbi dicsekvése a Wagner függetlenségéről az orosz Védelmi Minisztériumtól hazugság volt. Egy másik Kreml-közeli milblogger a Wagner-csoport és a Védelmi Minisztérium közötti rivalizálást kontraproduktívnak minősítette.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az amerikai kormányt aggasztja az orosz–kínai kapcsolatok lehetséges erősödése.Price szerint az Egyesült Államok azért aggódik, mert „ez a két ország osztozik egy olyan vízióban… amelyben a nagy országok zsarnokoskodhatnak a kis országok felett, és a határokat erőszakkal át lehet rajzolni.” Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter február 22-én Moszkvában találkozott a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottság Központi Külügyi Bizottságának irodavezetőjével, Vang Jivel. A Kreml hírügynöksége, a TASZSZ jelentette, hogy Ji azt mondta, hogy „függetlenül attól, hogy a nemzetközi helyzet hogyan változik, Kína továbbra is elkötelezett… az Oroszországgal való kapcsolatai fejlődésének pozitív tendenciái mellett.”

A legfontosabb hírek röviden:

   • Vlagyimir Putyin orosz elnök február 22-én felelevenítette imperialista narratíváját, miszerint Oroszország „történelmi határaiért” harcol, amely narratívát hasonlóan hangoztatta az ukrajnai újbóli inváziót megelőző beszédében, 2022. február 24-én.
   • Putyin beszédét követte az a február 21-i rendelete is, amellyel visszavonta 2012. májusi rendeletét Oroszországnak a moldovai területi integritással kapcsolatos álláspontjáról.
   • Az ukrán hírszerzés tisztviselői továbbra is úgy értékelik, hogy Oroszországnak nincs meg a szükséges harci ereje és erőforrása ahhoz, hogy fenntartsa új offenzív műveleteit Ukrajnában.
   • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyenesen azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy rosszul bánik a Wagner-erőkkel, ami heves visszahatást váltott ki az információs térben, és alátámasztotta az ISW korábbi értékeléseit a Wagner és a Védelmi Minisztérium közötti növekvő szakadékról.
   • Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az amerikai kormányt aggasztja az orosz–kínai kapcsolatok esetleges erősödése.
   • Az orosz hadsereg valószínűleg megpróbálja fokozni a Kupjanszk-Limán vonal mentén folytatott támadó hadműveleteinek tempóját.
   • Egyes orosz források cáfoltak más orosz állításokat a Luhanszki Terület nyugati részén zajló támadó műveletek fokozásáról.
   • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki terület frontvonalán, és Bakhmut környékén csekély területi nyereséget értek el.
   • Az orosz és a megszálló hatóságok továbbra is nyilvánosan jelzik, hogy az orosz csapatok a védelmi műveletekre összpontosítanak a keleti (bal parti) Herszon területen és a Krímben.
   • Amerikai hírszerzési tisztviselők kijelentették, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentősen több orosz katonát mozgósíthat.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen): Az orosz hadsereg célja a Luhanszki terület elfoglalása:

Az orosz hadsereg a jelentések szerint február 22-én felderítési és szabotázsműveleteket hajtott végre az ukrán–orosz nemzetközi határon és Kupjanszktól északkeletre. Egy orosz milblogger azt is állította, hogy az Oroszország és a Harkivi Terület határának egyes meg nem nevezett területei az orosz és az ukrán csapatok között vitatottak. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek Bolohivka közelében (Kupjanszktól mintegy 40 km-re északkeletre) visszavertek egy orosz felderítő- és szabotázscsoportot, amely kénytelen volt visszavonulni Oroszországba. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy egy orosz szabotázs- és felderítőcsoport megpróbált beszivárogni Fiholivka térségébe (Kupjanszktól mintegy 22 km-re északkeletre). Geolokációs felvételeken a 6. Összhaderőnemi Hadsereg orosz SZPECNAZ-jának tüzérségi tüzet korrigáló támadása látható ukrán állásokra Fiholivka és Novomlinszk közelében (Kupjanszktól mintegy 20 km-re északkeletre).


Az orosz haderő valószínűleg megpróbálja fokozni a Kupjanszk-Liman vonal mentén folytatott támadó hadműveleteik tempóját. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők Kupjanszk, Sziverszk és Liman irányában offenzívába léptek és akár 5 km mélységig is előrenyomultak néhány meg nem nevezett területre. A milblogger hozzátette, hogy a terep, az erdő és az ukrán erődítmények megnehezítik az orosz offenzívát a Luhanszki Terület nyugati frontvonalán. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz alakulatok több sikertelen offenzívát hajtottak végre Kupjanszk és Liman irányában, és hogy az ukrán erők visszaverték a Kuzemivka (Szvatovétól 17 km-re északnyugatra) és Dibrova (Lymantól mintegy 10 km-re délkeletre) elleni támadásokat. Az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője, Szerhij Hajdaj kijelentette, hogy két orosz harckocsi- és gyalogos század sikertelenül próbált áttörni Kreminna irányában. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnik azt is bejelentette, hogy a megszállók „biztonsági problémák” miatt kikapcsolták a mobilinternetet, és egy neves nacionalista forrás azt állította, hogy ez a bejelentés azt jelzi, hogy az orosz alakulatok valószínűleg offenzívát indítottak Lyman irányában.

Egyes orosz források cáfoltak más orosz állításokat a Luhanszki Terület nyugati részén február 22-én indított offenzív műveletek fokozásáról. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy az orosz 144. motorizált lövészhadosztály, a 3. motorizált lövészhadosztály és a légierők elemei sikeresen hajtanak végre védelmi műveleteket a Kreminna-erdőben, és néhány korlátozott előrenyomulást hajtottak végre, amelyek nem sorolhatók a nagyobb offenzívák közé. Egy másik milblogger azt állította, hogy az orosz haderő megelőző csapásokat mért az ukrán csapatokra, amelyek meghiúsították a Sztelmahivkából, Mjaszozharivkából és Andriivkából (mindegyiket Szvatovétól mintegy 19 km-re nyugatra vagy északnyugatra) kiinduló ukrán ellentámadási műveleteket. Az ISW továbbá nem figyelte meg új egységek átcsoportosítását a Luhanszki Terület nyugati frontvonalára, és konkrétan nem figyelte meg a 2. motorizált gárdalövészhadosztály elemeinek lekötését, amelyek az ISW értékelése szerint a nyugati katonai körzet elsődlegesen rendelkezésre álló tartalékos erejét képezik Luhanszkban.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 22-én Bakhmut közelében folytatta a csekély mértékű előrenyomulást. A február 22-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek az E40-es autópálya felé haladtak Zaliznyanszke déli részén és Bakhmut északi részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmuttól északnyugatra Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra) és Orikhovo-Vaszilivka (11 km északnyugatra) közelében; Bakhmuttól északra Jahidne (kevesebb mint 2 km északra), Fedorivka (17 km északra) és Berkhivka (4 km északra) közelében; és Bakhmuttól délre Kurdjumivka (11 km délre) közelében. Az orosz milbloggerek továbbra is azt állították, hogy az orosz erők Bakhmuttól északra csekély mértékben előrenyomultak. Néhány milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport erői a Sztupkij vasútállomástól Jahidne külvárosáig nyomultak előre, és az E40-es autópálya mentén, Berkhivka közelében sáncolták el magukat. Más milíciabloggerek azt állították, hogy a Wagner-erők elfoglalták Berkhivka felét, és hogy Berkhivka és Jahidne központjában folytatódnak a harcok. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója azt állította, hogy a Wagner-egyégek hamarosan elfoglalhatják Berkhivka többi részét, de nem adott meg időbeli ütemezést. Más milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-alakulatok Zaliznyanszke (Bakhmut-tól 10 km-re északra) felé nyomulnak. Az orosz csapatok folyamatos összpontosítása a Bakhmuttól északra fekvő területnyerésre támogatja az ISW értékelését, miszerint az orosz hadsereg felhagyhatott Bakhmut bekerítésével, és ehelyett északról próbálnak behatolni Bakhmutba.


Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán hadsereg korlátozott ellentámadásokat hajtott végre a Wagner-állások ellen 3 km-re délnyugatra Ivanivszkétől (2 km-re délnyugatra Bakhmuttól) Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy egy meg nem határozott orosz légideszant (VDV) alakulat Tulából, valószínűleg a 106. légideszant gárdahadosztály egyik eleme, Donyeck irányában tevékenykedik. Néhány orosz milblogger korábban azt állította, hogy a Wagner-csoport egységei beágyazódtak az orosz 51. légideszant gárdaezredbe (106. légideszant gárdahadosztály), és hogy az 51-esek mozgósított állománya megsebesítette magát, hogy elmeneküljön a Wagner-erőkkel együtt harcolva.

Az orosz hadsereg növelte a műveleti tempót Avdiivka körül, de február 22-én nem ért el jelentős területi nyereséget. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen offenzívát indítottak Novobakhmutivka, Vodyane, Nevelszke és Marinka ellen. Geolokációs felvételek szerint az orosz egységek enyhe előrenyomulást hajtottak végre Veszelétől északra (6 km-re északra Avdiivkától). Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok enyhe területi előnyöket értek el az N20-as autópálya felé Novobakhmutivkától nyugatra, Keramik közelében.

Az orosz haderő február 22-én folytatta a korlátozott szárazföldi támadásokat Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveletet indítottak Preszisztivka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy folytatódnak a harcok Vuhledar déli külterületén, valamint Pavlivka és Mikilszke között, és hogy az ukránok ellenőrzik a térségben a domináns magaslatokat.

Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán tüzérség február 21-ről 22-re virradó éjszaka nagyszabású csapáshadjáratot indított a megszállt Donyecki Terület városaiban lévő katonai célpontok ellen. A milbloggerek olyan felvételeket tettek közzé, amelyek állítólag ukrán csapásokat mutattak Donyeck város, Makiivka, Horlivka, Harcizk, Debalceve, Ilovajszk és Mariupol célpontjai ellen – mind a rendszeres HIMARS rakéták hatótávolságán belül, és a legtöbb (Mariupolt kivéve) a rakétatüzérség hatótávolságán belül.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz és a megszálló hatóságok továbbra is nyilvánosan jelzik, hogy az orosz csapatok továbbra is a védelmi műveletekre összpontosítanak a keleti (bal parti) Herszon területén és a Krímben. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a keleti parton lévő Herszoni Területen a Déli Katonai Körzet (SMD) meg nem nevezett harckocsizó egységei a nyugati (jobb) parton lévő ukrán állásokat támadták. Orosz milbloggerek február 22-én felvételeket tettek közzé, amelyeken állítólag az orosz 205. Különleges Motorizált Lövészdandár (49. Összhaderőnemi Hadsereg, SMD) ukrán állásokat támad a Herszoni Területen, valószínűleg azért, hogy demonstrálják a Dél-Ukrajna iránti folyamatos elkötelezettségüket a kelet-ukrajnai harci műveletek fokozódásáról szóló jelentések közepette. Az ISW korábban megfigyelte a 205. Különleges Motorizált Lövészdandárt, amint 2022 októberében, Herszon város ukrán felszabadítása előtt Herszonban tevékenykedett, ami arra utal, hogy ez az egység továbbra is elkötelezett a Herszon környéki frontvonal mellett. 2022 októberében Szergej Akszjonov krími megszálló kormányzó bejelentette, hogy az orosz erők megelőző intézkedésként védelmi erődítményeket emelnek a krími közigazgatási határ mentén. Nem világos, hogy Akszjonov milyen lehetőséget képzel el, amit ezek az erődítmények megakadályoznának.


Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok február 22-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Kamjanszke közelében (Zaporizzsja várostól 30 km-re délre). Az oroszok folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv megyékben.

Az orosz mozgósítás hírei:

Amerikai hírszerzési tisztviselők kijelentették, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lényegesen több orosz katonát mozgósíthat. A The New York Times február 20-án amerikai hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a korábban mozgósított 300 000 fős személyi állományon felül további több százezer orosz embert mobilizálhat. A The New York Times a tömeges mozgósítás kilátását összekapcsolta azzal, hogy Putyin megduplázta nyugat- és ukránellenes retorikáját. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin a második mozgósítási hullám bejelentését az uralma stabilitása miatti aggodalomból halogatta, és továbbra is a rejtőzködő mozgósítás gyakorlatát részesítette előnyben. Putyin valószínűleg utasította az orosz állami szerveket, hogy teremtsenek meg minden szükséges feltételt egy nagyszabású mozgósításhoz, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt, de Oroszországnak nincs kapacitása több százezer új katona vagy mozgósított tartalékos kiképzésére, és nem lesz képes 2023-ban tüzérséggel vagy páncélozott járművekkel felszerelni őket, hacsak nem történnek valószínűtlen változások az orosz védelmi iparban vagy Oroszország partnerei, például Kína, nem lesznek hajlandók tömegesen hadianyag-segítséget nyújtani.


Amerikai tisztviselők kijelentették, hogy az orosz erők nehezen tudják pótolni a hatékony szankciók miatt elvesztett nehéz felszereléseket. Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes február 21-én kijelentette, hogy Oroszország harckocsijainak több mint 50 százalékát elvesztette, és kifogyóban van a lőszer. Adeyemo kijelentette, hogy az amerikai szankciók és az exportellenőrzések rontották az orosz haderő azon képességét, hogy több mint 9000 darab elveszett haditechnikai eszközt pótoljon, termelésleállásokat kényszerítettek ki kulcsfontosságú védelmi létesítményekben, és hiányt okoztak a harckocsik és repülőgépek gyártásához szükséges alapvető alkatrészekből.

Az oroszok állítólag megnövelték az Egyesült Államokba irányuló migrációjukat, miután a Kreml 2022 szeptemberében részleges mozgósítást jelentett be. A CNN arról számolt be, hogy Putyin részleges mozgósítási bejelentése óta közel 22 000 orosz állampolgár próbált meg belépni az Egyesült Államok déli határán keresztül az Egyesült Államokba. A jelentés, amely az amerikai vám- és határőrség adataira hivatkozik, azt állította, hogy a részleges mozgósítás kezdete óta majdnem megháromszorozódott az Egyesült Államokba belépni próbáló orosz állampolgárok száma.

A Kreml Putyin február 21-i beszédének megfelelően tovább bővíti az ukrajnai háborúban részt vevő orosz katonák családjainak szociális juttatási programjait. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester február 21-én rendeletet írt alá, amelyben ugyanazokat a szociális támogatási intézkedéseket, amelyeket a mozgósítottak családjainak adnak, kiterjesztette a szerződéses és önkéntes katonák családjaira is. Az orosz Állami Duma munkaügyi, szociálpolitikai és veteránügyi bizottságának elnöke, Jaroszlav Nilov február 21-én bejelentette, hogy a „különleges katonai művelet” elesett katonáinak és veteránjainak családjait segítő állami alap Oroszország minden régiójában működni fog.


A megszállt területek hírei:

Dmytro Ljubinyec, az ukrán Verhovna Rada emberi jogi biztosa február 22-én azzal vádolta meg Tatjana Moszkalkova orosz ombudsman asszonyt, hogy esetleg részt vett olyan nemzetközi szervezkedésekben, amelyek célja ukrán gyermekek más államokból Oroszországba való elszállítása[62]. 2023 januárjában Ljubinyec kijelentette, hogy Moszkalkova és beosztottjai részt vehettek két ukrán gyermek Ausztriából Moszkvába való erőszakos elszállításában. A nyugat-ausztriai (tiroli) hatóságok januárban bejelentették egy tiroli tisztviselő felfüggesztését és a vizsgálat lefolytatását, akit azzal vádoltak, hogy megszervezte két ukrán gyermek Ausztriából való elszállítását az anyjukhoz Moszkvába anélkül, hogy az illetékes ukrán hatóságokkal egyeztetett volna. Az osztrák hatóságok tagadták, hogy az államnak köze lenne a két ukrán gyermek elszállításához.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 22-én a Donyecki Népköztársaság (DNK) Belügyminisztériumának több tisztviselőjét előléptette magas rendőri és katonai rangra. Putyin a DNK belügyminiszterét és a Kaszkad Operatív Taktikai Harci Formáció (OTBF) parancsnokát, Alekszej Dikijt rendőrségi vezérezredessé, több DNK belügyminiszter-helyettest rendőr vezérőrnaggyá, Oleg Makarcsenko DNK belügyi parancsnokot pedig vezérőrnaggyá léptette elő. Igor Girkin, a DNK egykori tisztviselője alkalmatlannak jellemezte Dikijt, és bírálta Putyint Dikij előléptetéséért.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!