Szele Tamás: A svájci nagykövet fekete leple

Iránban folytatódnak a tiltakozások, tüntetések, mintha már a rendszer is kezdené bevallani, hogy valami nincs rendben, persze, nem őszintén: valami olyan magyarázatot próbálnak rátukmálni a lakosságra, hogy az inflációt Amerika okozza, majd az okozott elégedetlenséget kihasználva az Egyesült Államok szervezi a demonstrációkat is, ők ártatlanok.

Azonban ezt a dajkamesét már senki sem hiszi el nekik, és előbb vagy utóbb be kell ismerjék a sorozatosan elkövetett bődületes tévedéseket, hibás döntéseket és – ami nagyon fog fájni – a korrupciót is. A világpolitikában is kérlelhetetlenül közeledik a Valóság az iszlám köztársasághoz: alig tegnap írtam, hogy Ukrajna nem fog addig kukoricát adni Iránnak, míg Teherán drónokkal és rakétákkal látja el Moszkvát, és lám: ma már híre jött, hogy a rakétaszállításokat levették a prioritási listákról. Nem lesz így ebből Szu–35, de étel még lehet.

Lássuk viszont az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A rendszer egyre több prominense ismeri el nyilvánosan, hogy az iszlám köztársaság elvesztette népe bizalmát, mivel Irán súlyos gazdasági zavarok időszakával néz szembe, ami további népi elégedetlenséggel fenyeget. A CTP korábban úgy értékelte, hogy Ali Khamenei legfelsőbb vezető el fogja tűrni a rendszerrel szembeni korlátozott kritikákat, különösen azokat, amelyek Irán romló gazdasági körülményeivel kapcsolatosak. A politikai spektrum minden szereplője elismerte ezeket a problémákat, és az elmúlt napokban sürgetően tárgyaltak a gazdaságról, azt sugallva, hogy a rendszernek javítania kell Irán gazdasági körülményein, hogy visszanyerje az egyre inkább kiábrándult népesség bizalmát. Egyre hangosabbá váltak, mivel az iráni riál február 21-én új történelmi mélypontra esett – egy amerikai dollár értéke 500 000 körül van –, és mivel az inflációs ráta nagyjából 50 százalékon áll. A rendszernek jelentős gazdasági reformokat kell végrehajtania ahhoz, hogy érdemben foglalkozzon Irán gazdasági viszonyaival, bár jelenleg nem világos, hogy az iráni illetékesek megfogalmaznak-e egy ilyen megoldást és összefognak-e körülötte.

Mohammad Bagher Ghalibaf, a parlament elnöke február 22-én az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) által szervezett konferencián gazdasági jellegűnek nevezte a rendszerellenes érzelmeket, és a kormányzás megváltoztatására szólított fel. Ghalibaf a gazdasági körülményeket jelölte meg a rendszerrel szemben álló elsődleges problémaként. Ghalibaf azt állította, hogy a külföldi szereplők a rendszer hiányosságait kihasználva szítják az elégedetlenséget, ami a keményvonalasok körében elterjedt beszédtéma, de megjegyezte, hogy nem lennének hiányosságok, amelyeket kihasználhatnának, ha a rendszer hatékonyan működne. Ghalibaf azt is kijelentette, hogy „ha nem figyelünk a forradalom alapjaira és elveire, akkor azok értelmüket veszítik”, arra célozva, hogy a rendszer eltért ideológiai alapjaitól. Ghalibaf kifejezetten felszólította az IRGC-t, hogy javítsa a gazdasági feltételeket és vizsgálja felül az iráni társadalomban betöltött szerepét, és beszédében végig a „mi” kifejezést használta. Ghalibaf kijelentette, hogy az IRGC-nek aktív szerepet kell játszania az iráni gazdasági rendszeren belüli „csomók kibogozásában”, és hangsúlyozta a „népgazdaság” fontosságát, utalva arra, hogy a gazdaság már nem a népé. Ghalibaf emlékeztette hallgatóságát az IRGC-nek az iráni társadalomban betöltött szerepére, kijelentve, hogy „meg kell őriznünk a szellemiségünket, és tudnunk kell, hogy nem kizárólag katonai intézmény vagyunk”, és azt állította, hogy „meg tudjuk oldani az ország gazdasági problémáit, de meg kell változtatnunk a szemléletünket és a kormányzás módját”. Nem világos, hogy Ghalibaf milyen változásokra utalt, bár az IRGC meghatározó szerepet játszik az iráni gazdaságban, és akadályozza annak hatékony működését. Ghalibaf korábban már támogatott gazdasági és szociálpolitikai reformokat a Mahsa Amini tiltakozó mozgalomra válaszul, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.

A parlamenti képviselők kifejezetten a Raisi-kormányt hibáztatják Irán gazdasági hiányosságaiért. Ahmad Naderi keményvonalas parlamenti képviselő február 22-én nyilvánosan bejelentette, hogy a Raisi-kormány tisztviselőinek tervezett találkozóját, amelyen a valutaárfolyamok ingadozásának megvitatását tervezték, február 25-re halasztották. Naderi hangsúlyozta, hogy Mohammad Mokhber első alelnök és Mohammad Reza Farzin, az Iráni Központi Bank (CBI) kormányzója nem tudott részt venni az eredeti találkozón. Naderi valószínűleg megpróbálta úgy beállítani ezeket a Raisi-kormány tisztviselőit, mint akik közömbösek Irán romló gazdasági helyzete iránt és felelősek érte.

Lotfollah Siah Kali keményvonalas parlamenti képviselő február 22-én egy nyilvános parlamenti felszólalás során külön felszólította a Raisi-kormány meg nem nevezett tisztviselőinek felelősségre vonását. Ez azt követően történt, hogy az iráni média február 21-én arról számolt be, hogy a parlamenti képviselők zárt ajtós ülést tartottak, amelyen „legalább két-három” Raisi-kormányzati tisztviselő felelősségre vonását követelték. A parlamenti képviselők a felelősségre vonással kapcsolatos fenyegetéseket azért követhetik, hogy jelezzék, hogy aktívan dolgoznak Irán romló gazdasági helyzetének kezelésén.

Raisi tisztviselői az elmúlt napokban számos felszínes gazdaságpolitikai javaslatot terjesztettek elő, hogy szembeszálljanak a kormányzatukat ért növekvő kritikákkal. Mohammad Mokhber első alelnök február 22-én egy olyan megbeszélést vezetett, amelyen a Raisi-kormány több tisztviselője jóváhagyott egy fenntartható élelmiszerellátásra vonatkozó tervet. Ez a terv valószínűleg Irán külföldi élelmiszer-behozataltól való függőségének csökkentésére irányul, és azt jelezheti, hogy az iráni rial leértékelődése akadályozza a rendszert abban, hogy alapvető árucikkeket vásároljon külföldről. Mokhber terve azt követően született, hogy február 21-én arról számoltak be, hogy Ali Shamkhani, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) titkára levelet írt Ebrahim Raisi elnöknek, amelyben a közelgő alapanyaghiányra figyelmeztetett. Az új hazai élelmiszerforrások létrehozásához szükséges idő és a jelenlegi kedvezőtlen környezeti feltételek miatt igen valószínűtlen, hogy Irán a közeljövőben mezőgazdasági szempontból önellátóvá váljon. Ez a terv valószínűleg inkább a lakosság frusztrációinak rövid távú enyhítését célozza, mintsem hosszú távú megoldást nyújtana Irán gazdasági problémáira.

Az ideológiai keményvonalasok az inflációt és az iráni rial leértékelődését külföldi szereplőkre hárítják, jelezve, hogy nem hajlandóak érdemi reformokat folytatni az iráni gazdaság javítása érdekében. Ali Bahadori Jahromi, a Raisi-kormány szóvivője február 21-én kijelentette, hogy Irán ellenségei a közelmúltban a rendszer megdöntésére irányuló állítólagos „hibrid háborújuk” gazdasági dimenzióját helyezték előtérbe. Az Iráni Központi Bank (CBI) Jogi Tanácsának elnöke, valamint az Engedélyezési Tanács és a Szakértői Gyűlés tagja, Gholam Reza Mesbahi Moghaddam február 21-én külön-külön az iráni rial leértékelődéséért „az USA Irán elleni valutaháborúját” okolta. Az ilyen nyilatkozatok aláhúzzák, hogy egyes keményvonalas tisztviselők tisztában vannak Irán súlyos gazdasági helyzetével, de vonakodnak felelősséget vállalni annak enyhítéséért. A rendszer nem tud – és nem is tett – érdemi engedményeket a Mahsa Amini mozgalmat kiváltó alapvető politikai és társadalmi-kulturális kérdésekben, ami valószínűleg súlyosbítani fogja a lakosságnak a rendszerrel szembeni sérelmeit, ha nem sikerül megoldani a folyamatban lévő gazdasági kérdéseket.

A legfontosabb hírek röviden:

   • A rendszer egyre több prominense ismeri el nyilvánosan, hogy az Iszlám Köztársaság elvesztette népe bizalmát, mivel Irán súlyos gazdasági zavarok időszakával néz szembe, ami a nép további elégedetlenségének kockázatával jár.
   • Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök a rendszerellenes érzelmeket gazdasági jellegűnek minősítette, és az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) által szervezett konferencián a kormányzás megváltoztatására szólított fel.
   • A parlamenti képviselők kifejezetten a Raisi-kormányt hibáztatják Irán gazdasági hiányosságaiért.
   • Raisi tisztviselői az elmúlt napokban több felszínes gazdaságpolitikai javaslatot terjesztettek elő, hogy szembeszálljanak a kormányzatukat ért növekvő kritikákkal.
   • Az ideológiai keményvonalasok az inflációt és az iráni rial leértékelődését külföldi szereplőknek tulajdonítják, jelezve, hogy nem hajlandóak érdemi reformokat folytatni az iráni gazdaság javítása érdekében.
   • Február 22-én négy tartomány négy városában legalább nyolc tüntetés zajlott.
   • Egy iráni illetékes február 22-én megerősítette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tisztviselői jelenleg Iránban tartózkodnak, hogy kivizsgálják a 84 százalékos dúsítású uránról szóló jelentéseket egy meg nem nevezett nukleáris létesítményben.
   • Az Axios egy magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az iráni hatóságok jelenleg az Oroszországba irányuló ballisztikus rakétaexportot depriorizálják.
   • Az IDF nappali rajtaütést hajtott végre a ciszjordániai Nabluszban tevékenykedő feltételezett palesztin fegyveresek elfogására.
   • Mohammed Mohie, a Kataib Hezbollah szóvivője találkozott Ahmad Husszein Diabbal, Aleppo tartomány kormányzójával.
   • A Szíriai Arab Hadsereg (SAA) Köztársasági Gárdájának 250-300 fős személyzete az Eufrátesz folyó jobb partján lévő állásokba települt a Deir ez Zor tartománybeli Mayadin közelében.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 22-én négy tartomány négy városában legalább nyolc tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy véli, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Shiraz, Fars tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Oktatók

Megjegyzések: Bebörtönzött tanárok szabadon bocsátását követelték

Bandar Abbas, Hormozgan tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás a város utcáin, rendszerellenes jelszavak.

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: Tiltakozás az építési engedélyek hiánya ellen.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Bazári munkások, Alladin átjáró

Megjegyzések: Tiltakozás az infláció és a devizaárfolyamok ellen. Nem világos, hogy ez a tiltakozás egy másik bazártüntetést is magába foglalt-e, amelyet a CTP február 22-én jegyzett fel.

Teherán város, Teherán tartomány

Nagyságrend: Kicsi

Demográfiai összetétel: Teheráni Nagy Bazár dolgozói

Megjegyzések: Tiltakozás az infláció és a devizaárfolyamok ellen. Nem világos, hogy ez a tiltakozás egy másik, február 22-én a CTP által rögzített bazári tiltakozással egy időben zajlott-e.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Helyszín: Meghatározatlan metrómegálló

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Speciális lakások lakói

Külpolitika és diplomácia:

Egy iráni tisztviselő február 22-én megerősítette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tisztviselői jelenleg Iránban tartózkodnak, hogy kivizsgálják a 84 százalékos dúsítású uránról szóló jelentéseket egy meg nem nevezett nukleáris létesítményben. A Bloomberg február 19-én két magas rangú diplomatára hivatkozva arról számolt be, hogy a NAÜ megfigyelői 84 százalékig dúsított uránt – az eddig bejelentett legmagasabb szintű urándúsítást Iránban – észleltek Iránban. Mohammad Eslami, az Iráni Atomenergia Szervezet vezetője bejelentette, hogy a NAÜ tisztviselői február 21. óta vizsgálódnak és „tárgyalnak” Iránban, és kijelentette, hogy az iráni tisztviselők azon dolgoznak, hogy „feloldják a bizonytalanságokat.” Hoszein Amir Abdollahian külügyminiszter február 22-én külön kijelentette, hogy a NAÜ küldöttsége hamarosan Teheránba látogat. Amir Abdollahian reményét fejezte ki, hogy Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója „ebben a technikai kérdésben” konszenzusra jut az Iráni Atomenergia Szervezettel.

Az Axios egy magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az iráni hatóságok jelenleg az Oroszországba irányuló ballisztikus rakétaexportot depriorizálják. A forrás hozzátette, hogy az iráni rakétaszállítások Oroszországba végül „valamikor megvalósulhatnak”.*

*Ne feledjük: a Közel-keleten vagyunk, ahol az, hogy „holnap” azt jelenti, hogy „valamikor ebben a hónapban”, az, hogy „rögtön” azt jelenti, hogy „még a héten valamikor”, ilyenformán a „valamikor” azt jelenti, hogy „sohanapján”.

Külbiztonság és katonai ügyek:

Az IDF február 22-én nappali rajtaütést hajtott végre a ciszjordániai Nabluszban működő feltételezett palesztin fegyveresek elfogására. Az IDF személyzete a rajtaütés során hosszabb tűzharcba keveredett több palesztin milicistával. Az IDF személyzete a rajtaütés során 10 palesztin fegyverest és civilt megölt, és körülbelül 100 embert megsebesített. A Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ), egy iráni proxy milícia, azt állította, hogy két PIJ harcos halt meg a rajtaütés során. Az Oroszlánok barlangja (TLD), egy ciszjordániai milícia, amelyet az Izrael Hayom szerint a Hamász finanszíroz, azt jelentette, hogy hat harcosa halt meg a rajtaütés során. Abu Obeida, a Hamász Izz ad Din al-Kasszam Brigádok szóvivője figyelmeztetett, hogy a Hamász „türelme fogytán van”, a PIJ pedig közleményt adott ki, amelyben válaszcsapást ígért. Az IDF riadókészültséget hirdetett a Gázai övezet és Ciszjordánia közelében lévő izraeli településekre, felkészülve a palesztin milíciák megtorló rakétatámadásaira és kézifegyveres tüzére. 2021 óta a február 22-i hadművelet az egyik leghalálosabb rajtaütés. A TLD, a PIJ és a Hamász retorikája és a február 22-i rajtaütés áldozatainak nagyságrendje arra utal, hogy a palesztin milíciacsoportok megtorlást terveznek. A Hamász fegyveresei a következő napokban rakétákat lőhetnek ki a Gázai Övezetből Izraelre, a PIJ és a TLD fegyveresei pedig városi gerillatámadásokat folytathatnak az IDF ciszjordániai ellenőrzőpontjai ellen.


Mohammed Mohie, a Kataib Hezbollah szóvivője február 19-én találkozott Ahmad Husszein Diabbal, Aleppó tartomány kormányzójával. A KH Telegram-csatornája azt állította, hogy Mohie és Diab a február 6-i földrengés miatti humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos fejleményekről tárgyaltak. A CTP nem tudja függetlenül ellenőrizni Diab és Mohie beszélgetésének részleteit.

Február 22-én a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) köztársasági gárdájának 250-300 fős személyzete az Eufrátesz folyó nyugati partja mentén, a Deir ez Zor tartománybeli Mayadin közelében lévő állásokba vonult. A Naher Media azt állította, hogy a Köztársasági Gárda személyzete a Deir ez Zor tartománybeli Deir ez Zor város keleti részén lévő főhadiszállásukról vonult ki. Az Al Araby arról számolt be, hogy meg nem nevezett források szerint az Aszad-rezsim a Köztársasági Gárda egységét az Iránnal szövetséges SAA negyedik hadosztályának személyi állománya felügyeletére telepítette. A Deir ez Zor tartományban, az SDF területére vezető határátkelőhelyek mentén állomásozó Negyedik Hadosztály személyzete az elmúlt hetekben összecsapott az SAA légierő hírszerző személyzetével a kábítószer-csempészútvonalak feletti ellenőrzés miatt.

A CTP február 14-én arról számolt be, hogy az Irán által támogatott fegyveresek elindultak Deir ez Zor tartományból, hogy valószínűleg Aleppo tartomány felé vegyék az irányt, ahol a Quds Erők és az Irán által támogatott fegyveresek a február 6-i földrengés óta személyzetet és hadianyagot halmoztak fel. Az Asszad-rezsim valószínűleg azért telepítette a Köztársasági Gárda egységét Deir ez Zor tartományba, hogy pótolja a fegyveresek távozását, és nem kizárólag a kábítószer-csempész útvonalak feletti ellenőrzés megszilárdítása érdekében.


Központi témává kezd előlépni a JCPOA, vagy, ahogy magyarul hívjuk, az atomalku. A kormány álláspontja kőkemény, mindenki másé – ebbe értsünk bele a reformpártiaktól a konzervatívokon keresztül a tüntetőkig mindenkit – engedékeny. Lássuk, mit szól a kialakuló helyzethez a hivatalos teheráni állásfoglalás.

Irán komoly választ fog adni, ha a Nyugat aktiválja az ENSZ „kioldó mechanizmusát” a nemzetközi szankciók visszaállítására – jelentette ki csütörtökön a parlament egyik vezető képviselője.

Hoszein-Ali Hadzsi Dalegani, a parlament elnökségének keményvonalas tagja a Fars hírügynökségnek Teheránban elmondta, hogy az iszlám köztársaság komoly válaszlépésének részeként blokkolni fogják az ENSZ nukleáris ellenőrei számára az iráni nukleáris létesítményekhez való hozzáférést.

Az iráni tisztségviselők és a média némiképp a 2015-ös nukleáris megállapodás (JCPOA) azon rendelkezésének kérdésére összpontosít, amely lehetővé teszi az aláírók számára, hogy kiváltsák a nemzetközi szankciók visszatérését, ha Irán megsérti a nukleáris tevékenységére vonatkozó korlátozást. A „snapback” kifejezést is használják a JCPOA 2015-ös aláírása után felfüggesztett nemzetközi szankciók visszaállítására.

Eddig a nyugati hatalmak – miután Irán négy éven át megsértette a magasabb szintű urándúsítással kapcsolatos előírásokat – nem hozták meg ezt a döntést, de a közelmúltbeli fejlemények növelik ennek valószínűségét.


A Bloomberg News múlt heti jelentése szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei 84 százalékos tisztaságúra dúsított urándarabokat találtak az iráni nukleáris létesítményekben. A NAÜ nem cáfolta a jelentést. A tisztított urán ilyen szintű dúsítása a legközelebb áll ahhoz, hogy Irán fegyverminőségű hasadóanyaghoz jusson.

Ez elegendő ok lehet arra, hogy a JCPOA három európai aláírója – az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország – az ENSZ Biztonsági Tanácsának kioldó mechanizmusával élve visszaállítsa a nemzetközi szankciókat.

Oroszország és Kína a mechanizmus rendelkezései szerint nem vétózhatja meg a lépést, bár figyelmen kívül hagyhatja a szankciókat, és folytathatja a kereskedelmet Iránnal. A jelenlegi globális körülmények között Oroszország biztosan nem fogja betartani a szankciók rendszerét.

Mindazonáltal az irániak idegesek, és a kormány által ellenőrzött teheráni média tükrözi ezt a hangulatot. Ami különösen felborzolta az idegeket, az Eli Cohen izraeli külügyminiszter keddi nyilatkozata volt, aki szerint a Nyugat „snapback” szankciókat fog bevezetni Iránnal szemben az ENSZ 78. közgyűlése előtt, idén szeptemberben.

Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter, aki szerdán Irakba látogatott, azzal fenyegetőzött, hogy:

Ha Amerika más utat választ, mi is készek vagyunk a B-tervünkhöz és egy másik úthoz folyamodni, és minden lehetőség a rendelkezésünkre áll”.

Eddig azonban a Biden-kormány csak annyit mondott, hogy nem követik a JCPOA felélesztésének útját, ahogyan azt 2021 áprilisától 2022 szeptemberéig tették.

Ned Price külügyminisztériumi szóvivő szerdán megismételte, hogy a JCPOA „egy ideje már nincs napirenden”, amikor arra kérték, hogy kommentálja azokat az iráni állításokat, amelyek szerint az ománi szultán hamarosan Teheránba látogat, hogy folytassa a nukleáris tárgyalások újraindítását, miután azok tavaly szeptemberben zsákutcába jutottak.

Miközben ragaszkodott ahhoz, hogy a kormányzat a diplomáciát tekinti a legjobb módszernek az iráni atomprogram kezelésére, Price három feltételt hangsúlyozott.

A hangsúlyt Irán brutalitására, a saját népe elleni elnyomására helyeztük; arra, hogy Irán dróntechnológiát szállított Oroszországnak; szüntelen erőfeszítéseinkre, hogy a jogtalanul fogvatartottakat szabadon engedjük”

mondta Price, kihagyva Irán rosszindulatú viselkedésének kérdését a régióban az esetleges új tárgyalásokkal kapcsolatban.

Akkor most lássuk a másik álláspontot.

Bár Iránban sokan bírálják a kormányt az árak emelkedése miatt, egy neves közgazdász szerint az amerikai szankciók feloldása nélkül igen valószínűtlen az infláció megfékezése.

Miközben a nemzeti valuta a héten történelmi mélypontra zuhant, Dzsavad Nikbin konzervatív törvényhozó azt mondta, hogy Ebrahim Raisi elnöknek kell elszámolnia a kaotikus helyzetért, és a parlamentnek napirendre kellene tűznie az elnök kihallgatását. Szerinte Raisi és gazdasági csapata felelős, és nem szabad másokat vagy az előző kormányt hibáztatniuk az ország gazdasági válságáért.


Eközben Kamal Hosseinpour, egy piranshahri törvényhozó, aki szintén bírálta Raisit és kormányát, amiért „egyszerűen csak nézik a helyzetet ahelyett, hogy megpróbálnák megoldani a problémát”, arra figyelmeztetett, hogy egy új inflációs hullám van készülőben.

Hosseinpour azzal vádolta, hogy a kormány gazdasági csapata feladta az ország gazdasági válságának megoldására tett kísérleteket, mivel a nemzeti valuta lefelé tartó spirálban van, ami magasabb inflációt vált ki.

Nem világos, hogy a kormány miért nem cserélte le a működésképtelen gazdasági csapatot, és miért nem állított a helyükbe új tisztviselőket, akik tudnák, hogyan kell kezelni a problémát – panaszolta. Hozzátette, hogy miközben a kormány szemet huny, az autóipar „maffiája” növeli az autóárakat, és csillapíthatatlan pénzéhséggel rendelkezik.

Az autógyártó ipar nagyrészt állami tulajdonban van, és a rossz hatékonyságú vezetők adósságba taszították a vállalatokat, így folyamatosan emelik az autóárakat.

Hétfőn a kormány betiltott egy vezető újságot, mert az beszámolt a hús árának emelkedéséről Iránban, és azt állította, hogy a kormány politikája megfosztotta a közép- és a munkásosztályt a hústól. Kedden a kormány elismerte a vörös- és baromfihús hiányát.


Ali Mojtahedzadeh iráni újságíró az Etemad újságban megjelent cikkében azt írta, hogy „nem a média hibája, hogy Iránban az árak rekordmagasságot értek el a Raisi-kormány alatt”. Rámutatott, hogy azzal, hogy a kormány betilt egy újságot, amiért beszámolt a problémáról, az igazság ellen harcol. Hozzátette, hogy tavaly, még Raisi elnökségének első évfordulója előtt a teheráni ügyészség arról számolt be, hogy több mint 50 százalékkal nőtt a kormány által a média ellen tett feljelentések száma.

Rámutatott, hogy a médiát nem szabad büntetni azért, mert olyan jelentéseket tesz közzé, amelyek a politikusoknak nem tetszenek. Az emelkedő árak problémája a politikusok hibája, és őket kellene bírálnia a médiának – mondta.

Egy másik fejlemény kapcsán Morteza Afghah neves közgazdász a Didban Iran weboldalnak adott interjújában azt mondta, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a kormány képes lenne ellenőrizni a piacokat a nukleáris megállapodás megkötése előtt, amely az Irán elleni amerikai és nemzetközi szankciók feloldásához vezetne. Szerinte Iránnak még akkor is el kellene fogadnia a FATF, a nemzetközi pénzügyi felügyelet feltételeit, hogy megkönnyítse a nemzetközi kereskedelmet anélkül, hogy aggodalomra adna okot a pénzmosás vagy a nemzetközi terrorizmus miatt.


Afghah hozzátette, hogy a növekvő likviditás és a kormánynak a költségvetési hiányt pótolni próbáló törekvései a fő okai a növekvő inflációnak. A rial esésére utalva Afghah elmondta, hogy egyes közgazdászok szerint a kormánynak előnye származik ebből, mivel magasabb árfolyamon adja el a külföldi valutákat.

Arra is rámutatott, hogy a legfontosabb problémák, amelyek az árak emelkedéséhez vezetnek Iránban, a szankciók és Irán nemzetközi elszigeteltsége. Hozzátette, hogy e problémák miatt Irán jelenleg kedvezményes áron adja el az olajat, és hatalmas veszteségeket vállal a bevétel hazaszállítása miatt.

Kitört egy kisebb diplomáciai botrány is, a svájci nagykövet asszonynak köszönhetően. A diplomácia művészetéhez tartozik az is, hogy ha nem hasznosak számunkra, kerüljük a konfliktusokat – ez most nem sikerült neki, az azonban igen, hogy az ország nagyobbik részét magára haragítsa.

A kötelező hidzsábot ellenző irániak felháborodtak a svájci nagykövet azon döntésén, hogy hosszú fekete fátylat viselt egy szentélylátogatás során, amit egy keményvonalas weboldal „káprázatosnak” nevezett.

A keményvonalas média széles körben közölte a Nadine Olivieri Lozanóról készült fotókat, amelyeken a fejet és az egész testet eltakaró hosszú fekete fátylat viseli a Qomban tett látogatása során, és a Hamshahri Online olyan címekkel jelentette meg, mint „A svájci nagykövet Iránban csadorban jár”, az Arsheh Online pedig „A svájci nagykövet káprázatos hidzsábban látogat el a Masumeh-szentélybe”.


A fotókon Lozano több klerikussal látható a kegyhelyen, és ajándékot, egy vallásos könyvet vesz át a kegyhely egyik gondnokától.

E médiaorgánumok szerint Lozano azért utazott a Teherántól mintegy 120 km-re délre fekvő Qomba, hogy megismerkedjen az iszlám kultúrával és művészettel, valamint a szentély építészetével. Qom Irán második legfontosabb vallási városa Mashhad után, és itt található Irán legnagyobb és legrangosabb síita szemináriuma.

Ahelyett, hogy reagálna a rezsim nők ellen a hidzsáb viselése miatt elkövetett atrocitásokra, vagy meglátogatná az ártatlanul meggyilkolt nők és lányok sírját, a svájci nagykövet, aki maga is nő, csadorba bújik, és a gyilkosaikkal együtt látogatja meg a qomi Masumeh-szentélyt”

tweetelte az egyik kritikus, Sarbaz-e Vatan (A haza katonája) egy fotót mellékelve, amelyen a svájci nagykövet a szentély udvarán sétál egy klerikussal.


Egy másik kritikus, Mehdi Hassanpour, tweetjében azzal érvelt, hogy a svájci nagykövet által viselt fekete fátyol sérti mind az iráni, mind a svájci nőket, és lemondását követelte.

Mások rámutattak, hogy a svájci nagykövet a szentély meglátogatásával és a csador viselésével lehetőséget biztosított az iráni nők „elnyomóinak” a pozitív hírverésre egy olyan időszakban, amikor az iráni nők a kötelező hidzsábviselet alóli felszabadulásért harcolnak.

A csador viselése kötelező a síita szentélyekben, amelyek gyakran biztosítanak csadort a látogató nőknek. A csadoroknak azonban nem kell feltétlenül feketének lenniük. A fekete csadort, amelyet a svájci nagykövet a látogatása során viselt, a vallási intézmény a „végső hidzsábként” dicséri. A látogató külföldi női méltóságoknak is mindig hosszú fejkendőt kell viselniük látogatásuk alatt, de csadort nem.**

**Jelen esetben a helyes és diplomatikus magatartás az lett volna, ha a nagykövet asszony elhalasztja a látogatását, mert így nem vált volna támadások céltáblájává egyik oldalról sem, megmaradhatott volna a híres svájci semlegesség állapotában. Hogy ez miért nem így alakult, azt már sosem fogjuk megtudni.

A keményvonalasok és a qomi klerikusok gyakran panaszkodnak arra, hogy a városukban élő nők nem tartják be „megfelelően” a hidzsáb szabályait, és a hatóságoktól annak szigorúbb betartását követelik.


A Forradalmi Gárdához (IRGC) köthető Fars hírügynökség két évvel ezelőtti kommentárja szerint Qomban napról napra csökkent a hagyományosan fekete csadorban megjelenő nők száma.

Qom egyes vezető papjai és vallási keményvonalasok többször követelték a hatóságoktól, hogy vallásos városukban szigorúbban tartsák be a hidzsábra vonatkozó szabályokat, és vessenek véget annak, ami szerintük az erkölcsi züllöttség jele a polgárok körében.

November 30. óta rejtélyes mérgezések sorozata történt a qomi lányiskolákban. Szerdán három másik iskolát is megtámadtak Qomban, és tizenöt lányt szállítottak kórházba a mérgezés különböző tüneteivel.

Egyes tisztviselők szerint a mérgezések „szándékosak” is lehetnek. Mohammad-Jafar Montazeri főügyész hétfőn a qomi köz- és forradalmi bíróság ügyészének írt levelében azt mondta, hogy az iskolai mérgezésekben „szándékos bűncselekményre” gyanakodtak.

A közösségi médiában sokan azt állítják, hogy az eddig legalább 400 lányt érintő mérgezések egy szélsőséges csoport művei, amely terrorcselekményekkel akarja a lányokat arra kényszeríteni, hogy mondjanak le az oktatásról.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.