Szele Tamás: Ez a bazár biza bezár

Mindenki készüljön fel ma egy monstre iráni hírösszefoglalóra, rengeteg adattal, ugyanis a CTP csapata véletlenül betévedt a munkahelyére, rápillantott a kihagyott három nap alatt felhalmozódott adattömegre, tompán felnyögött és elkezdte feldolgozni a híreket, egy nap alatt tripla munkát végezve, szóval most egyszerre negyvennyolc tüntetésről kellett beszámoljanak.

Ugyanis a halottnak hitt tiltakozó mozgalom feltámadt, és haragosabb, mint valaha. Most már nem csak emberi jogi sérelmeik vannak – eddig sem „csak” olyanok voltak – de rohannak Iránban az élelmiszerárak a csillagos egekbe, a rial árfolyama meg a Föld középpontja felé, és ezt most már mindenki érzi, kivétel nélkül. És mindenki tiltakozik is, a rendszer vezetőinek és kedvezményezetteinek hajszálvékony rétegét kivéve.

Ebből már forradalom lesz, akárki meglássa. De egyelőre lássuk az elmúlt három nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A Mahsa Amini tiltakozó mozgalom valószínűleg új szakaszba lépett, bár nem világos, hogy a rendszerellenes tevékenység milyen mintája jellemzi majd ezt az új szakaszt. A tiltakozási aktivitás jelentősen megnőtt az elmúlt napokban, többek között február 16-án legalább 15, február 19-én 12, február 20-án 14, február 21-én pedig hét tüntetést tartottak. 2023 januárjában a Mahsa Amini mozgalom kulminációjának becslése óta ez a megnövekedett részvétel a legnagyobb, amit a CTP regisztrált. Ez a megújult tiltakozó tevékenység azt jelezheti, hogy a mozgalom újra lendületbe jött a tulajdonképpeni üzemszünet után. Nem világos, hogy a tiltakozási tevékenység ebben az új szakaszban hasonlítani fog-e a CTP által először a Mahsa Amini mozgalomban megfigyelt mintákra, vagy hogy a rendszer elleni tiltakozás milyen formát fog ölteni. Az sem világos, hogy a tiltakozó tevékenység fellendülése meddig fog tartani.

A nyugati média az iráni lakosság körében továbbra is fennálló elégedetlenségről számolt be, ami megerősíti a CTP korábbi értékelését, miszerint továbbra is fennállnak a feltételek a jelentős rendszerellenes tevékenység újraindulásához. A Washington Post február 19-én arról számolt be, hogy a Kurdisztán tartománybeli Saghezben – Mahsa Amini szülőhelyén és az elmúlt hónapok jelentős rendszerellenes tevékenységének helyszínén – a tüntetők további zavargásokra készülnek. A tüntetők állítólag azt állították, hogy a rendszer nem foglalkozott a sérelmeikkel, és hogy elkezdték felhalmozni a biztonsági erők elleni harchoz szükséges anyagokat, többek között Molotov-koktélokat. A tüntetők hozzátették: „készen állunk a következő összecsapásra. Már csak egy szikra kell hozzá.” Az Associated Press külön beszámolt arról, hogy a konzervatív Qom városában több, a rendszerpárti személyek körében tartós társadalmi-politikai és gazdasági sérelem merült fel. Az egyik klerikus azt mondta a hírügynökségnek, hogy határozottan helyteleníti a tiltakozó akciók brutális leverését, és egyre feszültebbnek érzi Irán romló gazdasági helyzetét.

A mérsékelt és reformpárti politikusok szorgalmazzák, hogy a rendszer sürgősen újítsa meg felhívását a tüntetők sérelmeinek kezelésére. A Rouhani-kormány korábbi első alelnöke, Eshagh Jahangiri egy február 21-i interjúban arra célzott, hogy az iráni vezetés elvesztette a kapcsolatot a néppel, és sürgette a rendszert, hogy kérjen bocsánatot a hiányosságaiért. Jahangiri kijelentette, hogy „Irán veszélyben van, és a Mahsa Amini tüntetések elérték azt a pontot, ahol veszélyeztethetik Iránt”. Jahangiri felszólította a rendszer híveit és támogatóit, hogy „mutassák meg hitelességüket” és foglalkozzanak a tüntetők sérelmeivel. Jahangiri emellett azt is állította, hogy a rendszer alapvető és strukturális hibáktól szenved, kijelentve, hogy „a mi struktúránk olyan, hogy stabil megoldások nem származnak belőle… általában eltöröljük a problémákat ahelyett, hogy megoldanánk őket.” Két, a korábbi reformpárti Mohammad Khatami elnökhöz kötődő volt politikus külön-külön beszélt az iráni vezetés és a lakosság közötti mélyülő szakadékról. Mohammad Ali Abtahi – egy reformpárti politikus és Khatami munkatársa – arra sürgette a rendszert, hogy változtassa meg a közelmúltbeli, február 19-i zavargásokban részt vevő iráni fiatalokkal szembeni megközelítését. A Khatami-kabinet egyik volt tisztviselője azt is állította, hogy az iráni tisztviselőknek a lakossággal való kommunikáció iránti érdektelensége csak növelte a rendszer elleni haragot február 19-én. Khatami a rendszer különböző intézményeinek, például a Szakértők Gyűlésének és az Őrök Tanácsának reformjára szólított fel, de nem javasolt népszavazást az Iszlám Köztársaságról, ahogyan Mir Hoszein Muszavi tette február 5-én.

Iránnak továbbra is súlyos gazdasági problémákkal kell szembenéznie, ami fokozhatja az Ebrahim Raisi elnök és kormánya elleni politikai támadásokat. Az iráni rial új történelmi mélypontra zuhant, és február 21-én egy amerikai dollárt 500 000 körül jegyeztek. A rendszer válaszul új korlátozásokat vezetett be arra vonatkozóan, hogy a légi utasok mennyi eurót vehetnek ki Iránban, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák az ország devizatartalékainak jelentős csökkenését. Az Iran International című brit székhelyű, rendszerellenes kiadvány arról számolt be, hogy a rendszer tisztviselői az alapvető élelmiszeripari cikkek súlyos hiányától tartanak, bár a CTP nem tudja ellenőrizni ezt a jelentést. Az elmúlt napokban a rendszer számos tisztviselője is növekvő aggodalmát fejezte ki a gazdasági helyzet miatt. E tisztviselők közé tartozik Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök, Ali Bahadori Jahromi, a Raisi-kormány szóvivője és Amir Ali Hajji Zadeh dandártábornok, az IRGC légierő parancsnoka.

Ali Khamenei legfelsőbb vezető régóta használja az elnöki pozíciót a népi gazdasági elégedetlenség enyhítő szelepeként, és hasonlóan lehetővé teheti a rendszer számára, hogy a Raisi-kormányzatra hárítsa a felelősséget. Raisi február 18-án Khamenejjel és más iráni vezetőkkel tartott találkozóján ígéretet tett a nemzeti valuta stabilizálására, megerősítve ezzel felelősségét az ügyben. Parlamenti képviselők, például a keményvonalas Dzsavad Nik Beyn javasolta, hogy Raisit és minisztereit idézzék be a parlamentbe kihallgatásra. Az ilyen idézések gyakoriak Iránban, de azzal végződhetnek, hogy a parlament megvádolja az elnököt vagy kabinetjének tagjait, ha elegendő számú törvényhozó egyetért (bár még egyetlen iráni elnököt sem távolított el hivatalából a parlament). Nik Beyn korábban támadta a Raisi-kormányt, amiért nem jelölt ki egyetlen személyt a gazdaságpolitika irányítására, amint arról a CTP korábban beszámolt. A Raisi-kormány gazdaságpolitikájának alakításában számos tisztviselő vesz részt. E tisztviselők közül sokan kapcsolatban állnak a rezsim más hatalmi központjaival, például az IRGC-vel, az igazságszolgáltatással vagy különböző félállami gazdasági óriásvállalatokkal. Ezek az interperszonális kapcsolatok valószínűleg további politikai dinamikát adnak a Raisi-kormányzat tisztviselőinek beidézésére és/vagy eltávolítására irányuló parlamenti erőfeszítéseknek. Ez a parlamenti tevékenység, amely a korábbi elnökök alatt normális volt, azt mutatja, hogy Raisi keményvonalas elhivatottsága és kabinetje, valamint az a híresztelés, hogy Khamenei őt választotta ki a következő legfelsőbb vezetőnek, már nem védi meg őt személyesen vagy kabinetjét a politikai támadásoktól és esetleg a vádemelési eljárásoktól. Ez valószínűleg azt jelzi, hogy a parlamenti képviselők nagyon aggódnak amiatt a fenyegetés miatt, amellyel a rendszer a népi elégedetlenség formájában szembesül.

Az iráni gazdasági körülmények romlása megkönnyíti a szolidaritást és esetleg az együttműködést a tiltakozás szervezői és egyes belföldi gazdasági szereplők között. Húsz iráni civil és gazdasági szervezet február 14-én politikai kiáltványt tett közzé, amelyben bírálták a tiltakozások rendszer általi elfojtását, és támogatásukat fejezték ki a Mahsa Amini-tüntetések mellett. Az aláírók között voltak ipari és petrolkémiai munkásokat, nyugdíjasokat, diákokat és különböző aktivista csoportokat képviselő szervezetek. Tizennyolc tiltakozó csoport, köztük az Egyesült Iráni Ifjúság, február 18-án közös nyilatkozatot adott ki, amelyben szolidaritását fejezte ki az aláírókkal. Az elmúlt hetekben egyre gyakoribbá váltak a gazdaságilag motivált tiltakozások, és a CTP feltételezi, hogy a munkáscsoportok koordinálják e tiltakozó tevékenység egy részét. A kiáltványt aláíró civil és gazdasági szervezetek elősegíthették ezeket a közelmúltbeli tüntetéseket és sztrájkokat, bár a CTP jelenleg nem tudja ellenőrizni ezt a feltételezést.

A tiltakozás szervezői kihasználhatják a lakosság gazdasági csalódottságát, hogy további politikai zavargásokat generáljanak a rezsim ellen. A gazdasági csalódottság politikai kérdéssé tétele lényegében megfordítaná azt a narratívát, amelyet az iráni vezetők az elmúlt hetekben állítottak. Sok kormányzati tisztviselő arra összpontosított, hogy a rossz gazdasági körülmények milyen szerepet játszottak a Mahsa Amini-tüntetések megindulásában, ahogy arról a CTP korábban beszámolt, ahelyett, hogy a mozgalmat kiváltó alapvető politikai és szociokulturális tényezőkkel foglalkoznának.

A rendszer tisztviselőinek és a tiltakozó csoportoknak az a törekvése, hogy a tiltakozó mozgalmat gazdasági kérdésekkel hozzák összefüggésbe, megnehezíti a rendszer minden olyan törekvését, amely a lakossággal való de-eszkalációra irányul. A rendszer nem tudja könnyen ellenőrizni az iráni makrogazdasági tendenciákat, de érdemi engedményeket tehetett volna a Mahsa Amini-mozgalmat kiváltó alapvető politikai és szociokulturális kérdésekben. Az iráni vezetők ehelyett megduplázták elkötelezettségüket a lakosság ideologizálása és a kötelező hidzsábtörvény további végrehajtása mellett, miközben retorikailag a tüntetéseket a gazdasághoz kötik, amelynek javításáért küzdenek.

A Bloomberg február 19-én két magas rangú diplomatára hivatkozva arról számolt be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői 84 százalékra dúsított uránt – az eddig bejelentett legmagasabb iráni dúsítási szintet – észleltek egy meg nem nevezett nukleáris létesítményben. Nem világos, hogy Irán mennyi uránt állított elő ilyen dúsítási szinten. A fegyverminőségű urán tisztaságát körülbelül 90 százalékosra dúsítják. A NAÜ korábban, február 1-jén elítélte Iránt, amiért nem tájékoztatta a „jelentős” változásokról, és akár 60 százalékos uránt dúsított a fordowi üzemanyag-dúsító üzemben.


A legfontosabb hírek röviden:

   • A Mahsa Amini tiltakozó mozgalom valószínűleg új szakaszba lépett, bár nem világos, hogy a rendszerellenes tevékenység mintázata és jellege hogyan jellemzi majd ezt az új szakaszt.
   • A nyugati média az iráni lakosság körében továbbra is fennálló elégedetlenségről számolt be, ami megerősíti a CTP korábbi értékelését, miszerint továbbra is fennállnak a feltételek a jelentős rendszerellenes tevékenység újbóli fellángolásához.
   • A mérsékelt és reformpárti politikusok sürgetően felszólítják a rendszert, hogy foglalkozzon a tüntetők sérelmeivel.
   • Iránnak továbbra is súlyos gazdasági problémákkal kell szembenéznie, ami fokozhatja az Ebrahim Raisi elnök és kormánya elleni politikai támadásokat.
   • Az iráni gazdasági körülmények romlása megkönnyíti a szolidaritást és esetleg az együttműködést a tiltakozás szervezői és egyes belföldi gazdasági szereplők között.
   • A rendszer tisztviselőinek és a tiltakozó csoportoknak a tiltakozó mozgalom gazdasági kérdésekkel való összekapcsolására irányuló erőfeszítései megnehezítik a rendszernek a lakossággal való de-eszkalációra irányuló erőfeszítéseit.
   • A Bloomberg február 19-én két magas rangú diplomatára hivatkozva arról számolt be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői 84 százalékra dúsított uránt – az eddig bejelentett legmagasabb iráni dúsítási szintet – észleltek egy meg nem nevezett nukleáris létesítményben.
   • Február 19-én nyolc tartomány 10 városában legalább 12, február 20-án 13 tartomány 14 városában 14, február 21-én pedig öt tartomány hat városában hét tüntetés zajlott. A CTP február 18-án nem jegyzett fel tiltakozó akciókat.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 19-én nyolc tartomány 10 városában legalább 12 tüntetés zajlott. A CTP mérsékelt biztonsággal ítéli úgy, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Shoushtar, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt halálra ítélt foglyok családjai.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Pékség

Megjegyzések: A pékek sztrájkba léptek a csökkentett lisztkvóták és az alacsony kenyérárak miatt.

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy február 19-én a következő helyeken zajlottak tüntetések:

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kulturális szereplők

Jazd város, Jazd tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Yazdbaf gyár munkásai sztrájkolnak

Rasht, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Kerman város, Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kayson vállalat dolgozói

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Shoush, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Yasouj, Kohgiluyeh és Boyer Ahmad tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Önkormányzati dolgozók

Február 20-án 13 tartomány 14 városában legalább 14 tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt biztonsággal úgy véli, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Khorramabad, Lorestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Saveh, Markazi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nemzeti lakásigénylők

Chabahar, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kanroud Sazeh petrolkémiai vállalat dolgozói

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

A CTP alacsony valószínűséggel feltételezi, hogy február 20-án a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Asalouyeh, Bushehr tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: South Pars finomító szerződéses dolgozói

Jazd, Fars tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Ólom és Cink Társaság sztrájkoló munkásai

Ilam városa, Ilam tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai adatok: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Jaszúdzs, Kohgilujeh és Bojer Ahmad tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Arak, Markazi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Zanjan város, Zanjan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Iráni Nemzeti Ólom és Cink Társaság sztrájkoló dolgozói

Február 21-én öt tartomány hat városában legalább hét tüntetés zajlott. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Baneh, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Kereskedők

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas egyetemi dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Oktatási dolgozók

A CTP alacsony megbízhatósággal véli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Zöldterületek bérlői

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Jóléti juttatásban részesülők

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Önkormányzati dolgozók

Masjed Soleiman, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Petrolkémiai munkások

A tiltakozások koordinátorai és szervezetei a következő időpontra hívtak fel a rendszerellenes tüntetésekre:

Február 22.

Helyszín: Irán-szerte a bazárokban*

*Ez részben már meg is kezdődött, később lesz szó róla.

A prominens szunnita lelkész, Maulana Abdol Hamid február 19-én tweetelt, amelyben elítélte a letartóztatott állampolgárokat megerőszakoló biztonsági tiszteket. Abdol Hamid valószínűleg arra reagált, hogy a közelmúltban elítélték a helyi LEC parancsnokát, aki megerőszakolt egy 15 éves lányt a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Chabaharban. Egy iráni katonai bíróság 15 hónap börtönbüntetésre ítélte a parancsnokot „a rendőrséggel szembeni szkeptikus légkör megteremtéséért”, nem pedig nemi erőszakért.


Egy ismeretlen fegyveres február 20-án az Alborz tartománybeli Chahar Baghban lelőtt egy LEC-tisztet. Az iráni állami média a fegyverest kábítószer-kereskedőként írta le.

Az iráni központi bank (CBI) február 21-én új intézkedéseket jelentett be az árfolyamok ellenőrzésére. Mohammad Reza Farzin, a CBI kormányzója bejelentette, hogy a CBI új valuta- és aranyváltó központot hozott létre a „szabad piac helyettesítésére” és a devizaárfolyamok stabilizálására. Az iráni média külön arról számolt be, hogy a CBI többé nem ad dollárt a valutaváltó irodáknak forgalmazásra.

A CNN letartóztatott tüntetőkkel együttműködve felkutatott számos olyan fogva tartási helyet, amelyeket a rezsim a rendszerellenes ellenzékiek brutális kínzására használt. A CNN február 21-én arról számolt be, hogy számos ilyen hely rögtönzött volt, és népszerű tüntetőhelyek közelében alakultak ki. Néhány ilyen helyszín a helyi mecsetek Baszidzs-központjaiban volt. A CNN megerősítette, hogy összesen három tucat fogvatartási létesítmény létezik, köztük hat a Kurdisztán tartománybeli Sanandajban; öt a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedanban; és nyolc a Teherán tartománybeli Teherán városában. A letartóztatott tüntetők azt állították, hogy a rendszer megkínozta a sérült tüntetőket ellátó egészségügyi szakembereket, ami megerősítette a korábbi jelentéseket, amelyek szerint a rendszerellenes orvosi hálózatot hoztak létre, hogy a tüntetők megkerülhessék a kórházi kezelést. A CNN forrásai azt állították, hogy a rendszer hajlandóbb volt brutálisabb taktikát alkalmazni a legutóbbi zavargásokban részt vevő tüntetőkkel szemben, mint a rendszerellenes tüntetési hullámok tüntetőivel szemben, amit a rendszer Mahsa Amini mozgalomtól való félelmének tulajdonítottak. Az egyik forrás ezt így értékelte: „a rendszer úgy érezte, hogy ezúttal meg fogják dönteni. Mindenáron meg kellett állítaniuk a tüntetéseket.”


A rendszer továbbra is keményen fellép azokkal az üzletekkel szemben, amelyek olyan nőknek nyújtanak árukat és szolgáltatásokat, akik nem tartják be teljes mértékben a kötelező hidzsábtörvényt. Az iráni hatóságok február 21-én bezártak egy teheráni gyógyszertárat és egy shirazi kávézót, mert állítólag nem tartották be a hidzsáb követelményét. A rendszer az elmúlt hetekben újra a hidzsábtörvény széles körű betartásának kikényszerítésére összpontosított, miután 2022 végén rövid időre és informálisan enyhítettek az ilyen korlátozásokon, amint arról a CTP korábban beszámolt.

Külpolitika és diplomácia:

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök február 18-án az iráni rendszer egyes szereplőit azzal vádolta, hogy részt vettek az Azerbajdzsán teheráni nagykövetsége elleni közelmúltbeli támadásban. Egy fegyveres személy január 27-én lelőtt egy biztonsági tisztet és megsebesített két másik őrt a nagykövetségen, amint arról a CTP korábban beszámolt. Baku a következő napokban visszahívta a nagykövetség személyzetét. Alijev kijelentette, hogy az Azerbajdzsán és Irán közötti kapcsolatok normalizálódnak, amint a rendszer illetékesei átláthatóan kivizsgálják az incidenst, és megbüntetik a támadás elkövetőit. Az Azerbajdzsán és Irán közötti feszültségek az elmúlt hónapokban fokozódtak, mivel iráni tisztviselők rendszeresen azzal vádolják Azerbajdzsánt, hogy izraeli hírszerző szolgálatoknak ad otthont.

Ebrahim Raisi elnök interjút adott a kínai állami tulajdonú Hszinwen Lianbo médiumnak. A China Central Television sugározza a Xinwen Lianbo-t, amely az egyik legrégebbi és legnézettebb televíziós műsor a szárazföldi Kínában. Raisi hangsúlyozta a kínai-iráni stratégiai együttműködést, és pekingi látogatását a két ország közötti kapcsolatok fordulópontjaként fogalmazta meg. Raisi korábban a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának People’s Daily című lapjában egy véleménycikket tett közzé, amely a CTP értékelése szerint valószínűleg magas szintű kínai támogatást jelez a kínai-iráni együttműködés fokozásához. A kínai-iráni együttműködés a kínai-iráni kapcsolatokban a stratégiai együttműködésre épül.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök február 21-én megerősítette, hogy 2023 márciusának közepén Teheránba utazik Said Yarival, Irán belarusziai nagykövetável folytatott megbeszélésén. Yari kijelentette, hogy a belarusz-iráni kapcsolatok a csúcson vannak, és Lukasenko teheráni látogatását követően tovább javulnak.

Külbiztonság és katonai ügyek:

Az Artesh haditengerészet parancsnoka, Shahram Erani ellentengernagy február 18-án hivatalos látogatást tett Ománban, és találkozott többek között az ománi haditengerészet parancsnokával, Seyf bin Nasser al Rahbival. Az iráni állami média nem közölt további részleteket Erani látogatásáról.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) február 18-án légicsapásokat hajtott végre több, valószínűleg az IRGC és Irán által támogatott milícia állásaira a szíriai Damaszkusz tartományban. Egy izraeli OSINT Twitter-fiók azt állította, hogy az IDF csapást mért az IRGC Quds Erők egyik létesítményére Damaszkusz Kfar Sousa külvárosában. A fiók azt állította, hogy a Quds Erő létesítménye közvetlenül szemben van a Quds Erők 840-es egységének helyi főhadiszállásával. Ez az egység állítólag emberrablások, emberrablások, merényletek és más külső műveletek tervezéséért felelős.

Az IDF külön célba vette a Damaszkusz tartománybeli Szajjida Zainabban lévő állásokat, ahol az IRGC és az Irán által támogatott milíciák jelentős katonai jelenlétet tartanak fenn. Az IDF továbbá csapást mért a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) két valószínűsíthető légvédelmi állására Damaszkusz és As Szuwayda tartományokban. Az Asszad-rezsim által irányított SANA jelentése szerint a légicsapásokban öt ember meghalt és 15 megsebesült. A damaszkuszi rendőrparancsnokság kiadott közleménye szerint Amjad Ahmed Ali SAA dandártábornok meghalt a légicsapások során, de nem azonosította a többi áldozatot. Független elemzők szerint Ali részt vehetett az iráni erőfeszítésekben, melyeknek célja az volt, hogy precíziós irányítású lőszereket csempésszenek Szíriába.

Valószínűleg Irán által támogatott fegyveresek február 18-án két rakétát lőttek ki az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció erőire, amelyek a szíriai Deir ez Zor tartományban, a Green Village támaszponton állomásoztak. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága bejelentette, hogy a támadás során nem esett kár a személyzetben vagy a bázis vagyontárgyaiban. A fegyveresek a támadást néhány órával a február 18-i izraeli légicsapások előtt hajtották végre Damaszkusz környékén. Az amerikai erők február 16-án, február 16-án a Zöld Falutól mintegy 30 kilométerre északra, a közeli Conoco Mission Support telephelyen lelőttek egy iráni gyártmányú hírszerző, megfigyelő és felderítő (ISR) drónt, amint arról a CTP korábban beszámolt. Az ISR-repülés időzítése arra utal, hogy az Irán által támogatott fegyveresek valószínűleg az amerikai állásokról akartak hírszerzési információkat gyűjteni a február 18-i támadás előtt. Az Irán által támogatott fegyveresek időnként kis intenzitású támadásokat hajtanak végre – például két irányítatlan rakétát lőttek ki – az amerikai erők ellen Kelet-Szíriában, hogy megtorolják azokat a regionális fejleményeket, amelyeket Irán ellenségesnek és az USA által elkövetettnek tart. A CTP korábban arról számolt be, hogy az IDF január 29-én és 30-án légicsapások sorozatát hajtotta végre az Irán által támogatott milícia konvojai ellen, amelyek valószínűleg fegyvereket és hadianyagot csempésztek Kelet-Szíriába az iraki-szíriai al-Kaim határátkelőn keresztül. Irán valószínűleg a január 29-i és 30-i légicsapások megtorlásaként rendelte el a támadást. Irán szintén elrendelhette a támadást az IRGC egyik létesítménye ellen január 28-án Iszfahán városában (Iszfahán tartomány, Irán) elkövetett kamikaze dróntámadásra adott válaszlépés részeként.

Az Irán által támogatott fegyveresek további egységeket telepítettek Szíriába, állítólag a földrengés utáni segélyezés céljából. Az Asaib Ahl al Haq (AAH) 43. brigádja konvojt vezetett Szíriába az AAH „A jóság emberei” elnevezésű művelet részeként. A libanoni Hezbollah február 21-én egy 20 teherautós konvojt szállított Aleppó városába, amely állítólag 600 tonna élelmiszert és orvosi ellátmányt szállított. A CTP korábban arról számolt be, hogy az Irán által támogatott proxyk arra használják a földrengés-segélykonvojokat, hogy fegyvereket és hadianyagot szállítsanak Szíriába.

Ígértem, hogy szót ejtek bővebben is a bazár-sztrájkról. Bizony, nagy a baj ott, ahol már a kalmárok is sztrájkolnak, Iránban 1979 óta nem is volt rá példa tavalyig – tavaly azonban már előfordult, ha nem is olyan tömegesen, mint idén. Jelenleg az a helyzet, hogy a Teherán különböző kerületeiben üzlettulajdonosok zárták be boltjaikat, hogy kifejezzék haragjukat a viharos gazdasági helyzet miatt, mivel a nemzeti valuta az elmúlt napokban történelmi mélypontra zuhant az amerikai dollárral szemben.

A Twitteren megosztott videón látható, hogy az Alladdin mobiltelefon-központban összegyűltek az emberek, és felszólították az üzlettulajdonosokat, hogy hagyják abba a kereskedelmet.

Teherán Sattar Khan és Nazi Abad negyedében a céhek szintén bezárták üzleteiket – derült ki a közösségi médiában közzétett bejegyzésekből.

Egyes jelentések szerint a főváros kereskedelmi negyedének szívében lévő Teheráni Nagy Bazár közelében is gyülekeznek a tiltakozók. Egyesek szerint a kormány lekapcsolta az internetet a környéken, ahogy az gyakran előfordul tüntetések idején.

A Twitteren közzétett néhány videón az látható, amint az emberek rendszerellenes jelszavakat skandálnak a teheráni metróállomásokon.

Egy másik Twitteren közzétett videó szerint a közép-iráni Arak városában a legtöbb üzlet bezárt.

A szeptember óta népi tiltakozásokat szervező földalatti aktivista csoportok szerdára országszerte bazárokban tartandó tüntetésekre hívtak fel.

A rial, amely hétfőn 500 ezres mélypontra esett az amerikai dollárral szemben, körülbelül ugyanezen a szinten maradt.

A hatóságok bejelentették, hogy az állampolgárok nem vásárolhatják meg a hivatalos pénzváltóknál az éves devizaadagjukat, amely korábban személyenként és évente 2000 dollár volt. Azt is közölték, hogy a kormány leállítja a bankoknak és a hivatalos devizakereskedőknek erre a célra történő dollárellátását.

A hús- és egyéb árak a magasba szöktek, mivel általános pánikhangulat alakult ki az elkövetkező napokban emelkedő infláció miatt.

A húsáremelkedésnek pedig nagyon racionális okai vannak: fogytán a takarmány, amint az egy titkos jelentésből kiderült. Ebben Irán nemzetbiztonsági főnöke figyelmeztette a kormányt a fenyegető élelmiszerhiányra és a magasabb árakra – csakhogy az irat az Iran International birtokába került.

A február 5-én kelt bizalmas levélben Ali Shamkhani, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) titkára tájékoztatta Ebrahim Raisi elnököt az élelmiszer-importőrökkel és a mezőgazdasági minisztérium más tisztviselőivel tartott találkozójáról.

Shamkhani aggodalmát fejezte ki az állati takarmányok árai miatt, különösen arra figyelmeztetve, hogy a kukorica, az árpa és a szójaliszt ára emelkedni fog, ami hatással lesz a baromfi, a tojás, a vörös hús, a tej és a tejtermékek termelésére. Elmondta, hogy a szójaliszt ára valószínűleg megduplázódik a következő hetekben, ami a hús árának megugrását eredményezi.


A levél szerint az országnak egy-két hónapon belül kukorica- vagy gabonahiánnyal is szembe kell néznie, mivel Brazília – amelyet több ország is leváltott fő exportőrként – kifogyott a terményből, Ukrajna pedig nem fogja szállítani Iránnak a szükséges kukoricát, ugyanis Irán kamikaze drónokat szállít Oroszországnak, amelyeket ukrán infrastrukturális célpontok ellen használnak.

A szükséges kukorica biztosításához Iránnak közvetítőktől kell vásárolnia, ami tonnánként 30-40 dollárral többe kerül – jegyezte meg Shamkhani.

Irán gazdaságát, különösen az importot, szigorúan ellenőrzi a kormány, amely a szükséges kemény valutát biztosítja. A magánszektor nagymértékben függ a kormánytól, mert a nyersanyagok és élelmiszerek importjához szükséges amerikai dollár megszerzését a kormány biztosítja. Mivel az amerikai szankciók megbénították Irán olajexport-bevételeit, a kormánynak kevés a kemény valutája, és az iráni rial hat hónap alatt több mint 60 százalékkal esett.

A levélből az is kiderült, hogy az iszlám köztársaság még nem kötött szerződést külföldi eladókkal a következő hónapokra. Az állat- és csirketakarmánynak szánt szójalisztet, árpát és kukoricát főként Oroszországból, Ukrajnából és más országokból importálták. Irán évente mintegy 8 millió tonna kukoricát, 4,2 millió tonna szójalisztet és 400 ezer tonna árpát importál takarmányozásra. Bármilyen hiány vagy áremelkedés tovább emelheti a hús árát.**

**Ez egy nagyon érdekes helyzet, úgy tűnik, Ukrajna megtalálta a fogást az ajatollahokon. Ha Brazíliának nincs kukoricája, mert elfogyott, az oroszok meg vagy adnak, vagy sem, de ha adnak, nem adnak Szu–35-ösöket, mert ők sem balekok, akkor csak Ukrajnától vehetnének, de ők meg nem adnak. Vagy csak akkor adnak, ha az oroszok nem kapnak több drónt és rakétát Teherántól, szóval lehet eldönteni, miről mond le az iráni kormány: az ország etetéséről vagy az orosz vadászbombázókról. Mindenesetre ez is szép példája annak, miféle előnyökkel jár, ha az ember Moszkvával barátkozik.


Az iráni hús- és fehérjeipari szövetség vezetője a múlt héten azt mondta, hogy az élelmiszerárak hirtelen emelkedéséről szóló jelentések közepette a vörös hús iránti kereslet az elmúlt egy évben 50 százalékkal csökkent.

Shamkhani azt is elmondta, hogy az iráni központi bank az elmúlt 37 napban nem osztott ki devizát az állati takarmányok biztosítására, mivel az iraki kereskedelmi bankon keresztül működő devizaátutalási csatorna nehézségekkel küzdött.

Az Egyesült Államok a közelmúltban szigorúbb szabályozást vezetett be az iraki banki átutalásokra, hogy korlátozza Irán pénzmosási képességét a szomszédos országban. A titkos levél bizonyítja, hogy valóban Irakot használták fel amerikai dollár megszerzésére.

A levélből az is kiderült, hogy az országnak mintegy 1,4 milliárd dollárra van szüksége a devizahiány miatt az ország kikötőiben rekedt áruk vámkezeléséhez.

Az iráni vámhivatal a hónap elején közölte, hogy legalább nyolcmillió tonna alapvető fontosságú áru halmozódott fel az ország déli kikötői előtt horgonyzó hajókon, nyilvánvalóan főként fizetési problémák miatt.

A Forradalmi Gárdához kötődő Tasnim hírügynökség jelentése szerint a vámhivatal helyettes vezetője nemrégiben azt mondta, hogy a hajók a Perzsa-öböl kikötőiben rekedtek, rakományuk kirakodására várva.


Az importőröknek amerikai dollárt vagy más devizát kell kapniuk a kormánytól a beszállítók kifizetéséhez, mielőtt a hajók lehorgonyoznának a kikötőkben és kiraknák a rakományt. Irán jelenleg válságban van, mert nincs elegendő devizája, és az amerikai dollár történelmi csúcsra emelkedett. Egy dollárért 500 000 iráni rialt lehet venni, míg öt évvel ezelőtt az árfolyam 35 000 körül volt.

Januárban Gholam Hossein Mohseni Ejei iráni igazságügyi vezető azt mondta, hogy több tíz hajó érkezett az ország felségvizeire, de az Iszlám Köztársaság nem tudja kirakodni őket, ezért az országnak kötbért kell fizetnie a rakományok kirakodásának késedelme miatt. A fizetési késedelem a fő ok, amely megzavarta az országba irányuló áruforgalmat.

Ha már a hajózásnál tartunk, igen különös rakományt sikerült lefoglaljanak az iráni fináncok. Az iráni határőrség parancsnoka azt állítja, hogy egy amerikai gyártmányú fegyvereket, köztük „kardokat” szállító hajót foglaltak le a Perzsa-öbölben.

Ahmad Ali Goudarzi azt mondta, hogy a hajó több mint 5000, az Egyesült Államokban gyártott machetét és kardot szállított, azt állítva, hogy minél több vér éri a pengéket, annál élesebbek lesznek.


Nem mutatott be semmilyen fényképet, bizonyítékot vagy más részletet az állítólagos hajóról, illetve arról, hogy letartóztatták-e a legénységet.

Azt állítva, hogy Irán az Egyesült Államokban gyártott elektronikus cigarettákat és különböző káros eszközöket is lefoglalt, Goudarzi hozzátette, hogy több mint 3000 egyéb fegyvert is találtak, amelyeket az iráni „lázadóknak” akartak átadni.

Az IRGC által vezetett keményvonalasok az iráni tüntetőket „lázadóknak” és „gengsztereknek” nevezik. Irán szeptember óta kormányellenes tüntetések színhelye, amikor a 22 éves kurd lányt, Mahsa Aminit megölték a rendőrség őrizetében.

Goudarzi állításai azt követően hangzottak el, hogy az amerikai hadsereg e hónap elején bejelentette, hogy az amerikai haditengerészet segített a francia hadseregnek több ezer támadófegyver és félmillió lőszer lefoglalásában, amelyeket januárban Iránból Jemenbe szállítottak.

Az amerikai központi parancsnokság megerősítette, hogy több mint 3000 támadófegyvert, 578 000 lőszert és 23 páncéltörő rakétát foglaltak le.

Hozzátették azt is, hogy a lefoglalás „egyike az elmúlt két hónap során végrehajtott négy jelentős tiltott rakomány-feltartóztatásnak”, amely megakadályozta több mint 5000 fegyver és 1,6 millió lőszer Jemenbe történő szállítását. Egy másik fegyverletételt január elején jelentettek be.


Ezek a fegyverek kerülhetnek Ukrajnába is, legalábbis szó van erről a megoldásról: másfelől viszont nem tudom, hogy képzeli Ahmad Ali Goudarzi úr a tiltakozókat: kezükben elektromos cigarettákkal elhomályosítják az utcát, majd vérre élesedő pengéikkel (az milyen?) rárontanak a Forradalmi Gárda elit alakulataira és apróra szabdalják őket?

Mindenesetre ennyi iráni hír jutott mára – ami azt illeti, elég sok – de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.