Szele Tamás: A vihar kapujában

Biden kijevi látogatása után ma délelőtt (illetve moszkvai idő szerint délben) Putyin mérget fröcsökölt magából a „kollektív Nyugat” felé, bejelentette, hogy felrúgja a nukleáris fegyverkezési szabályokat és más intézkedéseket is hozott, melyek mind arra utalnak, hogy elszánta magát: harcba száll, ha kell, az egész világ ellen is, ha nem kapja meg mindig, amit akar.

Nem fogja megkapni, és ez még sok kellemetlenséggel járhat, bár elsősorban az ő számára. A mostani helyzetben, mikor kezdenek világméretű kérdések felmerülni, nevetségesen és kicsinyesen is hatnak Putyin udvari bojárjainak, néha udvari bolondjainak, Prigozsinnak, Kadirovnak, Szurovikinnek a bakugrásai, rágalom-áriái, de ettől még járják tovább a táncot, rendületlenül, mintha tényezők volnának – pedig nem azok.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Joe Biden amerikai elnök február 20-án Kijevbe látogatott az Ukrajna teljes körű orosz megszállásának első évfordulója előtt. Biden találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 500 millió dolláros katonai támogatást nyújt Ukrajnának, többek között taracklőszereket, páncéltörő rakétákat, légtérellenőrző radarokat és egyéb támogatást. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette, hogy a Biden-kormányzat „a konfliktusmentesítés céljából” nem sokkal az Ukrajnába való indulása előtt értesítette Moszkvát Biden látogatásáról. Biden látogatása és európai útjának időzítése egyértelműen jelzi, hogy a nyugati katonai segély és politikai támogatás elriasztására irányuló összehangolt orosz erőfeszítéseket követően a nyugatiak továbbra is támogatják Ukrajnát.

Ukrán illetékesek továbbra is reagálnak a meg nem nevezett amerikai védelmi tisztviselők által tett nyilatkozatokra a háború üteméről és kilátásairól, ahogy az az egyéves évfordulóhoz közeledik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 20-án kijelentette, hogy Ukrajna továbbra is meg fogja védeni Bakhmutot, de „nem mindenáron.” Zelenszkij és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán csapatok továbbra is készülnek az ellentámadásokra a közeljövőben. Zelenszkij és Reznyikov nyilatkozatai valószínűleg közvetlen válaszok nem részletezett amerikai védelmi tisztviselőknek, akik állítólag február 14-én azt mondták a Washington Postnak, hogy az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy Ukrajna képes-e megvédeni Bakhmutot, miközben ellentámadást is folytat. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Ukrajna döntése, hogy megvédi Bakhmutot, stratégiailag megalapozott erőfeszítés arra, hogy az orosz erőket a front egy elkülönített területén tartsa és felmorzsolja őket, így Zelenszkij valószínűleg azért mérsékelte kormánya álláspontját Bakhmutról, hogy korlátozott retorikai engedményt tegyen az amerikai tisztviselőknek. Már régóta világos, hogy Ukrajna nem fogja folytatni Bakhmut védelmét annak kockáztatásával, hogy nagyszámú ukrán csapatot zárjanak körül a városban, így Zelenszkij megjegyzése valószínűleg nem jelent valódi változást Kijev stratégiájában.

A Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja, Fedir Veniszlavszkij február 19-én konkrétan kijelentette, hogy Oroszországnak „minden harckész egysége az érintkezési vonalon van Luhanszk és Donyeck megyében, valamint részben Zaporizzsja megyében”, megerősítve azt az értékelést, hogy Oroszország nem rendelkezik nagy, nem lekötött harckész tartalékkal, amelyet be lehetne vetni és megváltoztatni a hadműveletek menetét. Ezek az ukrán nyilatkozatok összhangban vannak az ISW azon értékelésével, hogy Ukrajna megfelelő és időben történő nyugati támogatással 2023-ban képes visszaszerezni a kezdeményezést.

Az orosz védelmi minisztérium február 19-én megerősítette a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK/LNK) milíciáinak hivatalos integrációját az orosz fegyveres erőkbe, válaszul a proxy egységeken belüli parancsnoki változásokról szóló jelentésekkel kapcsolatos növekvő kritikákra. Az orosz védelmi minisztérium cáfolta az integrált DNK és LNK 1. és 2. hadtestének tisztjeinek állítólagos elbocsátásáról szóló jelentéseket, valószínűleg válaszul a széles körű milblogger és proxy kritikákra, amelyek a DNK milícia szóvivőjének, Eduard Baszurinnak február 17-i állítólagos elbocsátásával kapcsolatosak. Baszurin február 19-én a Wagner-csoport finanszírozójával, Jevgenyij Prigozsinnal tartott, nyilvánosságra hozott találkozón beszélt az elbocsátásáról, amelyen kijelentette, hogy az ilyen parancsnoki változások „ártanak” a proxy parancsnokoknak és a katonáknak. Baszurin megjegyezte, hogy a megszállt Donyecki Területen a katonák megbíznak a parancsnokaikban, és demoralizálódnának, ha ezeket a parancsnokokat olyanok váltanák fel, akiket nem ismernek. Baszurin kijelentette, hogy fontos figyelmeztetni a folyamatban lévő parancsnoki változásokra, és megkérdőjelezte, hogy ki fogja megvédeni Oroszországot, ha az újonnan integrált proxy egységek az orosz professzionalizációs erőfeszítések eredményeként megtagadják a harcot.

A DNK és az LNK milíciák átszervezéséről szóló döntés egy folyamatban lévő offenzíva közepette valószínűleg azt jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium nem teljesen érti az irreguláris erők hivatásos hadseregbe való integrálásával járó alapvető kihívások mértékét, különösen az intenzív harci műveletek időszakában. A DNK és az LNK erői jelenleg a Donbásszban harcolnak, támogatva Oroszország azon célját, hogy elérje a donyecki és luhanszki terület közigazgatási határait, és a parancsnoki struktúra ilyen idő előtti átszervezése csökkentheti a kohéziót a proxy egységeken belül, valamint közöttük és az orosz erők között. Az orosz csapatok saját hiányosságaiktól szenvedtek az egységek kohéziója terén, és valószínűleg nagyobb feszültségekkel fognak szembesülni a nem professzionális színvonalon kiképzett proxy milíciákkal. A proxy elemek többször panaszkodtak arra is, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesülnek a Kreml részéről, és az orosz mozgósított katonák a közelmúltban sorra vádolták meg a DNK és az LNK alakulatokat visszaélésekkel és diszkriminációval. Ez az átszervezés felzaklathatja és demoralizálhatja a proxy elemeket, amelyek kilenc éven át nagyfokú függetlenséget élveztek irreguláris harcosokként, és a donbászi offenzíva közepette az elidegenedésük kockázatát hordozza magában. Oroszországnak szüksége van a DNK és az LNK egységeire – amelyek egyébként nem voltak hatékony erők –, hogy fenntartsák állásaikat a nyugati Donyecki és Luhanszki területen, miközben a hagyományos orosz csapatok offenzívát folytatnak a kelet-ukrajnai frontvonalak kiválasztott szakaszain.

A proxy milíciák átszervezése arra is utal, hogy az orosz katonai vezetés megpróbál minden kívánt reformot megvalósítani, miközben az orosz védelmi minisztérium Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyeit élvezi. Az orosz katonai parancsnokság felismerheti, hogy Oroszországnak nincs meg a harci képessége ahhoz, hogy rövid távon elérje a donyecki és luhanszki terület közigazgatási határait, és valószínűleg megpróbál siettetni néhány tervezett reformot, mielőtt Putyin ismét kiábrándulna abból, hogy az orosz védelmi minisztérium nem képes érdemi előrelépést biztosítani. Az orosz katonai parancsnokság alternatívaként tévhitben élhet azzal kapcsolatban, hogy képes gyorsan és zökkenőmentesen teljesíteni a professzionalizációs célkitűzéseket a folyamatban lévő offenzíva támogatása érdekében, és talán nem érzékeli a jelentős katonai reformok végrehajtásával járó problémákat, miközben nehéz offenzív műveleteket folytat. Az orosz hadügyminisztérium megpróbálja egyszerre professzionalizálni az orosz erők különböző aspektusait a Wagner befolyásának megcélzásával, a mozgósított katonák proxy és hagyományos alakzatokba való integrálásával, valamint a személyes ápoltsági normák és műveleti biztonsági eljárások bevezetésével. Ezek az erőfeszítések logikusak lennének, ha Oroszország békeidőben kezdeményezte volna őket, de olyan bürokratikus terhet jelentenek, amelyek valószínűleg további elégedetlenséget fognak generálni az amúgy is erősen kritizált orosz hadügyminisztériummal szemben. Az orosz katonai vezetés túl sok drasztikus változtatásba kezd, amelyek vagy időt igényelnek, vagy jelentős feszültségeket fognak okozni, amelyek akadályozni fogják a teljes körű végrehajtásukat, még akkor is, amikor erőit rendkívül nagy kihívást jelentő katonai műveletek végrehajtására utasítja, amelyek valószínűleg mindenképpen meghaladják képességeiket.

Az orosz katonai vezetés valószínűleg elvágta a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak a tüzérségi lövedékekhez és nehézfegyverekhez való független hozzáférését az orosz hagyományos erők professzionalizálására irányuló erőfeszítések részeként. Prigozsin február 20-án kijelentette, hogy az orosz katonai parancsnokság leállította a tüzérségi lövedékek szállítását Wagnernek, mivel „bonyolult kapcsolatai” voltak a meg nem nevezett, de valószínűleg az orosz védelmi minisztérium tisztviselőivel. Prigozsin azt állította, hogy Wagner „teljes lövedékhiányban” szenved, mivel az orosz katonai tisztviselők figyelmen kívül hagyták a követeléseit, és új korlátozásokat és korlátozásokat vezettek be a lőszerbeszerzéseire. Prigozsin azt állította, hogy a Wagner katonái kétszer annyi áldozatot szenvednek (az összehasonlítás pontosítása nélkül), mert képtelenek elfojtani az ukrán tüzérségi tüzet, és megjegyezte, hogy Wagner az ukrajnai orosz közös erők csoportosításának korábbi parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok hivatali ideje alatt elegendő lőszerrel rendelkezett. Prigozsin tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint személyes kapcsolatban állna Szurovikinnel, de megjegyezte, hogy találkozott vele és felhívta Szurovikint, amikor a frontvonalakon járt. Prigozsin azt is megjegyezte, hogy a Wagner meg nem nevezett tábornokoktól és tisztektől, akik megszegték a katonai szabályzatot, kapott némi fegyverzetet, amelyekkel segítettek nekik. Az orosz védelmi minisztérium állítólag Prigozsin azon képességét is megakadályozta, hogy foglyokat toborozzon és az Orosz Fegyveres Erőkhöz tartozó kiválasztott kiképzőhelyeken képezze ki őket. Egy milblogger megjegyezte, hogy Prigozsin megismétli Igor Girkin volt orosz tiszt tapasztalatait, aki 2014-ben proxy egységeket vezetett a Donbásszban, azt állítva, hogy az orosz védelmi minisztérium Girkinnek is elvágta az erősítéshez és ellátmányhoz való hozzáférését, miközben őt hibáztatta a Szlovjanszkban elvesztett területért.

Prigozsin fellebbezésében talán félremagyarázta a tüzérségi lőszerek hiányának Wagnerre gyakorolt pusztító hatását, hogy elfedje valódi csalódottságát amiatt, hogy Wagner nem képes saját tüzérségi rendszerekkel rendelkezni és működtetni a hagyományos orosz egységektől függetlenül. Prigozsin követelte, hogy az orosz katonai vezetés tegye félre az elveit, és lövedékek biztosításával mentse meg a Wagner katonáit. Nem valószínű azonban, hogy Wagner teljesen tüzérségi támogatás nélkül tevékenykedik a Bakhmut irányában. A Wagner valószínűleg tüzérségi támogatást kap a hagyományos orosz erőktől, amelyek a Wagner-offenzíva tetőzése óta támogatják a Wagner-műveleteket a térségben. Az orosz katonai vezetés valószínűleg megfosztotta a Wagnert a saját tüzérségi rendszereinek önálló használatára vonatkozó kiváltságaitól, amit Prigozsin a Wagner-szolgálatosok életének semmibe vételeként próbált beállítani. Prigozsin retorikája részben sikeres volt, mivel néhány prominens milblogger szolidaritását fejezte ki Wagnerrel – még azt is kijelentve, hogy aki bojkottálja Prigozsint, az Vlagyimir Putyin orosz elnököt bojkottálja. Mások arra panaszkodtak, hogy a félkatonai erők nem helyettesíthetik a hagyományos erőket. Prigozsin felhívása továbbá azt jelzi, hogy a Wagner függ az orosz védelmi minisztérium nehézfegyverek és lőszerek biztosításától, és tovább erősíti, hogy a Wagner nem az egyetlen erő, amely Bakhmut körül tevékenykedik, tekintettel a térségben folyó tüzérségi aktivitásra.


Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető valószínűleg azért hozta nyilvánosságra a Prigozsinnal egy meg nem határozott időpontban tartott találkozóját, hogy csillapítsa Prigozsin esetleges haragját amiatt, hogy Kadirov valószínűleg nem hajlandó csatlakozni Prigozsin információs kampányához az orosz védelmi minisztérium ellen. Kadirov február 19-én közzétett egy képet, amelyen látható, hogy egy meg nem határozott időpontban találkozott Prigozsinnal, és megtapsolta a Wagner-csoportot az Ukrajnában elért sikereiért és munkájáért. Kadirov Prigozsin és a Wagner-csoport támogatása követte Kadirov február 18-i, az orosz védelmi minisztériumra vonatkozó, hasonlóan lelkes támogatását, ami arra utal, hogy Kadirov valószínűleg megpróbálja fenntartani kapcsolatait a védelmi minisztériummal és a Kremllel anélkül, hogy Prigozsin kritikáját kivívná. Kadirov nem jelentette ki, hogy egy félkatonai társaságot kíván létrehozni egy meg nem határozott időn belül, ahogyan azt a megjegyzéseiről szóló egyes nyugati jelentések sugallták. Kadirov retorikusan megjegyezte, hogy egy napon, miután befejezte a csecsen köztársasági vezetői munkáját a közszolgálatban, esetleg versenybe szállhat Prigozsin Wagner-csoportjával. Kadirov 2007 óta diktátorként kormányozza a Csecsen Köztársaságot, és nem valószínű, hogy egyhamar elhagyja ottani pozícióját önszántából, hacsak nem kap valamilyen valószínűtlen előléptetést. A Wagnerrel való „versengésről” szóló megjegyzése tehát valószínűleg inkább Prigozsinnak szánt bók volt, mintsem Kadirov saját szándékainak kinyilvánítása. Kadirovnak már most is van saját félkatonai struktúrája az általa felállított csecsen harci egységek formájában, amelyek felett a jelek szerint bizonyos fokú parancsnokságot és ellenőrzést tart fenn.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az amerikai kormányt aggasztja, hogy Kína fegyversegítséget kíván nyújtani Oroszországnak. Blinken a CBS Newsnak adott február 19-i interjújában kijelentette, hogy a müncheni biztonsági konferencián azt mondta Vang Ji kínai külügyminiszternek, hogy az Oroszországnak nyújtott kínai fegyvertámogatás „súlyos következményekkel” járna az amerikai-kínai kapcsolatokra nézve. Az amerikai pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium szankciókat hozott a kínai Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Company (Spacety China) ellen, mert műholdas képeket szolgáltatott Ukrajnáról Wagnernek.


Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg az orosz hadseregnek az ukrán atomerőműveket támogató elektromos infrastruktúra szisztematikus célba vételére irányuló felhívására reagált, amikor az atomerőművek vészleállításának kikényszerítésére irányuló csapások lehetséges információs feltételeit határozta meg. Az orosz védelmi minisztérium február 19-én hamisan azt állította, hogy ukrán tisztviselők hamis zászlós támadásokat terveznek az ukrajnai veszélyes sugárzó létesítmények ellen, hogy az orosz erőket azzal vádolják, hogy a nukleáris biztonságról szóló egyezményt megsértve válogatás nélküli csapásokat mérnek ezekre a létesítményekre az ENSZ Közgyűlés február 22-i 11. rendkívüli rendkívüli ülése előtt. Egy neves orosz híraggregátor a közelmúltban felszólította az orosz hadsereget, hogy szisztematikusan célozza meg az ukrán atomerőműveken kívüli elektromos alállomásokat, hogy az ukrán hatóságokat az erőművek vészleállítására kényszerítse. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg olyan tájékoztató műveletet indít, amelynek célja az ilyen csapások végrehajtásához és a létesítmények szisztematikus megfosztásából eredő lehetséges sugárzási incidensekhez szükséges információs feltételek megteremtése. Az orosz híraggregátor által szorgalmazott támadások valószínűleg nem okoznának radiológiai incidenseket, de az atomerőművek közelében történő támadás mindig magában hordoz némi kockázatot az ilyen incidensek szempontjából. Az ukrajnai kritikus infrastrukturális létesítmények elleni korábbi orosz támadások azonban nem utalnak arra, hogy az orosz erők jelenleg szisztematikusan célba vennék a kifejezetten az atomerőművekkel kapcsolatos elektromos infrastruktúrát. Az orosz védelmi minisztérium nyilatkozata lehet, hogy a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP) bekövetkező esetleges radiológiai incidens információs feltételeit is megpróbálja megteremteni, tekintettel azokra a jelentésekre, amelyek szerint a Kakhovka víztározó oroszországi lecsapolása veszélybe sodorhatja a ZNPP hűtőrendszerét.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Joe Biden amerikai elnök február 20-án Kijevbe látogatott az Ukrajna elleni orosz invázió első évfordulója előtt, jelezve az Egyesült Államok folyamatos elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett a területének felszabadítására irányuló erőfeszítéseiben.
   • Ukrán tisztviselők továbbra is reagálnak a meg nem nevezett amerikai védelmi tisztviselők által tett nyilatkozatokra a háború üteméről és kilátásairól, ahogy az az első évfordulójához közeledik.
   • Az orosz védelmi minisztérium február 19-én bejelentette a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK/LNK) milíciáinak hivatalos integrációját az Orosz Fegyveres Erőkbe, válaszul a proxy egységeken belüli parancsnoki változásokról szóló jelentésekkel kapcsolatos növekvő kritikákra.
   • A DNK és LNK milíciák átszervezésére vonatkozó döntés egy folyamatban lévő offenzíva közepette valószínűleg azt jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium nem érti, hogy az irreguláris erők hivatásos hadseregbe való integrálása milyen kihívásokkal jár az intenzív harci műveletek során.
   • A proxy milíciák átszervezése arra utal, hogy az orosz katonai vezetés megpróbálja elérni az összes kívánt reformot, miközben az orosz védelmi minisztérium Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyeit élvezi.
   • Az orosz katonai parancsnokság valószínűleg az orosz hagyományos erők professzionalizálására irányuló erőfeszítések részeként elvágta a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak a tüzérségi lövedékekhez és nehézfegyverekhez való független hozzáférését.
   • Prigozsin talán azért állította valótlanul a tüzérségi lőszerek hiányának a Wagnerre gyakorolt pusztító hatását, hogy elfedje a Wagner saját tüzérségi rendszerei birtoklásának és működtetésének képtelensége miatti valódi csalódottságát.
   • A Csecsen Köztársaság vezetője, Kadirov valószínűleg megpróbálta csillapítani Prigozsin esetleges dühét, amiért Kadirov valószínűleg nem volt hajlandó csatlakozni Prigozsin információs kampányához az orosz védelmi minisztérium ellen.
   • Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az amerikai kormányt aggasztja, hogy Kína esetleg fontolóra vette, hogy fegyversegélyt küldjön Oroszországnak.
   • Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg válaszolt az orosz hadsereg azon felhívására, hogy az ukrán atomerőműveket (atomerőművek) támogató elektromos infrastruktúrát szisztematikusan célba vegye, azáltal, hogy lehetséges információs feltételeket szabott az ezen atomerőművek vészleállításának kikényszerítését célzó csapásokhoz.
   • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
   • Az orosz csapatok folytatták a támadó műveleteket Bakhmut környékén, valamint Avdiivka-Donyeck város térségében és Donyeck megye nyugati részén.
   • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz egységek folytatják a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) militarizálását.
   • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz haderő az Ukrajnában telepített légvédelmi rendszerek javításán fáradozhat.
   • Az orosz megszálló hatóságok egy „terrorizmusellenes” bizottságot használnak fel arra, hogy igazolják a megszállt Krímben található vagyontárgyak lefoglalását és államosítását gazdasági és katonai haszonszerzés céljából.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1-Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területre és az északi Donyecki területre):

Igor Girkin volt orosz tiszt és ismert milblogger február 19-én azt állította, hogy orosz csapatok átlépték a határt Oroszország felől Harkiv területére (orosz csapatok már elfoglalták Harkiv egy részét Luhanszk területéről), és elfoglaltak egy vagy két meg nem nevezett határ menti települést. Girkin azt állította, hogy az ukrán és orosz alakulatok közötti összecsapások fokozódtak a Szumi terület határa mentén. Az ISW-nek nincs független megerősítése arra vonatkozóan, hogy az orosz csapatok átlépték volna a határt a Harkivi Terólet felé és településeket foglaltak volna el, de korábban úgy értékelte, hogy a Belgorodi, Brjanszki és Kurszki Területrőll Észak- és Északkelet-Ukrajnába irányuló határ menti támadások fenyegetése valószínűleg arra irányul, hogy Ukrajnát arra kényszerítsék, hogy korlátozott elemeket telepítsen ezekre a területekre az ilyen támadások elleni védelem érdekében, és így szétszórja az ukrán csapatokat, miközben az orosz egységek a hadszíntér más részein folytatják a támadó műveleteket. Az orosz hadsereg jelenleg nem rendelkezik a szükséges harci erővel ahhoz, hogy Ukrajna északi határairól újabb nagyobb támadást indítson.


Az orosz csapatok február 19-én és 20-án folytatták a szárazföldi támadásokat a Szvatovétól északnyugatra fekvő Kupjanszk térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték a Hrjanykivka (Szvatovétól 53 km-re északnyugatra) és Maszjutivka (Szvatovétól 51 km-re északnyugatra) elleni támadásokat. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok lassú tempójuk ellenére sikeres támadó hadműveleteket folytatnak Kupjanszk irányában, és hogy az ukrán alakulatok civil evakuálásokat jelentettek be Kupjanszkban a település átadására számítva. Orosz milbloggerek február 19-én azt állították, hogy az oroszok pozícióharcokat folytatnak a Dvoricsne-Hrjanykivka vonalon az Oszkil folyón átívelő ukrán hídfő felé.

Az orosz hadsereg február 19-én és 20-án folytatta a szárazföldi támadásokat Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték a támadásokat Kreminna, Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) és Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) közelében. A február 19-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok marginális előretörést hajtottak végre a Kreminnától 15 km-re nyugatra fekvő Torszke közelében. Egy orosz milblogger február 19-én azt állította, hogy az orosz légideszant egységek (VDV) alkotják a fő csapásmérő erőt Kreminna közelében. Nem világos, hogy a VDV erői a 144. motorizált lövészhadosztály (144. MRD) elemeit erősítik vagy váltják le, amelyek január eleje óta döntő támadó műveleteket folytatnak ezen a tengelyen, és talán erejük fogytán vagy annak közelében vannak. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok a Szvatove-Kreminna vonalon aktív védekezést folytatnak és lassan előrenyomulnak, de nem képesek áttörni az ukrán vonalakat. Egy orosz forrás azt is állította, hogy az ukrán hadsereg erősítést küldött Torszkéba (Kreminnától 14 km-re nyugatra) arra az esetre, ha a 144. MRD elemei folytatják a támadást. Egy milblogger február 20-án azt állította, hogy az orosz egységek Bilohorivka és Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra) felé próbáltak előrenyomulni, és támadást intéztek Hrihorivka (Kreminnától 10 km-re délre, Szerebrjanszke erdészeti terület) és Zaricsne (Kreminnától 17 km-re nyugatra) közelében.

Orosz alárendelt főerő #2 – Donyecki terület:

Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut körül, és február 19. és 20. között fokozatos taktikai előnyökre tett szert. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében; Bakhmuttól északra Vaszjukivka (10 km északra), Dubovo-Vaszilivka (8 km északra) Berkhivka (6 km északra); Bakhmuttól északkeletre Vjimka (22 km északkeletre) és Fedorivka (15 km északkeletre); és Bakhmuttól nyugatra Ivanviszke (5 km nyugatra) és Csasziv Jar (10 km nyugatra) közelében. A február 19-én közzétett geolokációs felvételeken az orosz erők egy ukrán zászlót távolítanak el egy épületről Paraszkoviivkában (5km északra Bakhmuttól), ami megerősíti a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin február 17-i állítását, miszerint a Wagner elfoglalta a települést. Az orosz védelmi minisztérium február 20-án közleményt adott ki, miszerint „rohamosztagok önkéntesei”, ejtőernyősök és a déli katonai körzet (SMD) egységei elfoglalták Paraszkoviivkát, folytatva az orosz védelmi minisztérium erőfeszítéseit, hogy aláássa a Wagner szerepét a Bakhmut körüli térnyerések biztosításában azzal, hogy a csoportot „rohamosztagok önkénteseinek” nevezte. A február 19-én közzétett további geolokációs felvételek marginális orosz előrenyomulást mutatnak Bakhmut keleti és északkeleti peremén. Orosz források azt állították, hogy Paraszkoviivka elfoglalását követően a Wagner-erők Berkhivka és Jahidne (Bakhmut északnyugati peremén) felé támadnak, hogy bekerítsék Bakhmut északi csücskét. Orosz milbloggerek emellett arról számoltak be, hogy az orosz csapatok a keleti és délnyugati Bakhmut egyes utcáin haladnak előre, és megpróbálják visszaszerezni az elveszített pozíciókat a Csasziv Jar-Ivanivszke vonalon, a T0504 Konsztantyinyivka-Csasziv Jar-Bakhmut országút közelében, miután ukrán ellentámadás indult a térségben.


Az orosz haderő február 19-én és 20-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar nem erősítette meg, hogy február 19-én vagy 20-án szárazföldi támadások történtek volna ebben a térségben, de megjegyezte, hogy az orosz erők folytatták a nem részletezett támadó akciókat Avdiivka irányában. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Donyeck város északnyugati külterületén február 19-én, és elvágták az N20-as Donyeck város-Kramatorszk autópálya egy szakaszát Veszele közelében, Avdiivkától északkeletre. Orosz milbloggerek hangsúlyozták, hogy a helyzet Avdiivka-Donyeck város térségében nagyon nehéz, és átmeneti jelleget öltött a folyamatos ukrán ellentámadások és a Donyecki Népköztársaság (DNK) csapatainak teljes kimerültsége miatt. Orosz milbloggerek február 19-én és 20-án is folytatták a Marinka nyugati részén végrehajtott állítólagos orosz hadműveletek megvitatását.

Az orosz hadsereg február 19-én és 20-án folytatta a Donyecki Terület nyugati részén folytatott offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar sem február 19-én, sem február 20-án nem erősítette meg a Donyeck várostól délnyugatra, Vuhledar térségében végrehajtott szárazföldi támadásokat, de megjegyezte, hogy az orosz csapatok folytatták a nem részletezett támadó műveleteket ebben az irányban. A február 19-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a 155. haditengerészeti gyalogsági dandár csapatai elérték a Vuhledar déli külterületén lévő egyes településeket, ami összhangban van az orosz milbloggerek állításaival, miszerint a haditengerészeti gyalogság elemei Vuhledar külterülete felé támadnak Mikilszke irányából, Vuhledartól pontosan délkeletre. Több milblogger február 20-án olyan felvételeket terjesztett, amelyeken állítólag orosz haditengerészeti gyalogsági elemek rohamoznak meg egy ukrán lövészárkot, és közvetlen közelről kézifegyver-tüzet nyitnak Vuhledar közelében. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy az offenzíva ezen a területen „elakadt” a 155. haditengerészeti gyalogos dandár és a 338. rakétatüzér gárdadandár (keleti katonai körzet) aktív tevékenysége ellenére. Több orosz forrás hangsúlyozta a TOS–1A termobarikus tüzérségi rendszerek szerepét az orosz műveletek támogatásában ebben a szektorban.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Orosz források szerint február 19-én korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek helyi offenzívát hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen fekvő Novodanyilivka közelében. Petro Andrjuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó február 20-án kijelentette, hogy az oroszok Orikhiv közelében összpontosítják erőiket, és február 24-ig valószínűleg nagyjából 15 taktikai zászlóaljcsoport (BTG) méretű személyzetet telepítenek a területre. Andrjuscsenko azt állította, hogy az orosz hadsereg ezeket az erőket a Robatyine (Orikhivtől 14 km-re délre), Pjatikatyij (Orikhivtől 25 km-re délnyugatra) és Novopokrivka (Orikhivtől 15 km-re délkeletre) irányából indított offenzívák előkészítése céljából összpontosítja. Az ISW nem észlelte, hogy az oroszok az utóbbi időben erőket összpontosítottak volna Orikhiv térségében.


Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz katonaság folytatja a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) militarizálását. Az Energoatom ukrán állami atomenergia-ügynökség február 20-án arról számolt be, hogy az orosz erők több mint 600 mozgósított személyt és kadétot telepítettek a ZNPP-hez, és folytatják az erődítmények és katonai létesítmények építését a ZNPP száraz kiégett nukleáris üzemanyag-tárolója körül. Az Energoatom arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok géppuskaállást helyeztek el a ZNPP ötödik erőművi blokkjának tetején. Az orosz hadsereg valószínűleg azért fokozza a ZNPP militarizálására irányuló erőfeszítéseit, hogy növelje a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre (NAÜ) gyakorolt nyomást a ZNPP körüli biztonsági zóna létrehozásával kapcsolatos tárgyalások során, valószínűleg abban a reményben, hogy a NAÜ-t engedményre készteti az erőmű feletti orosz ellenőrzés hivatalos elismerése tekintetében.

Ukrán illetékesek arról számoltak be, hogy az orosz felderítő csoportok csökkentik tevékenységüket a Dnyeper folyó deltavidékénél, Herszon város közelében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk február 20-án arról számolt be, hogy az orosz szabotázs- és felderítő csoportok továbbra is sikertelenül próbálnak pozíciókat kialakítani a deltában, de tevékenységük általános üteme csökken. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok február 18-án megsemmisítettek egy ukrán szabotázs- és felderítő csoportot, amely a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, a Herszon területen lévő Dudcsany irányában próbált partra szállni.

Orosz tisztviselők 2022. október 8-án hivatalosan megvádolták az ukrán különleges szolgálatokat azzal, hogy terrortámadást hajtottak végre a krími Kercsi-szoros hídja ellen. Az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Bastrykin február 19-én kijelentette, hogy a bizottság vizsgálata a hídon október 8-án történt robbanásról azt bizonyítja, hogy az ukrán különleges szolgálatok terrortámadást szerveztek és koordináltak. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kercsi-szoros hídján történt robbanást ürügyként használta fel, hogy igazolja az ukrán kritikus infrastruktúra elleni orosz hadjárat megkezdését, és a Kreml a vizsgálat eredményeit ürügyként használhatja a jövőbeli ukrajnai akciókhoz.


Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán tüzérség továbbra is célba veszi az orosz logisztikát Dél-Ukrajnában. Humenyjuk február 20-án jelentette, hogy az ukrán alakulatok továbbra is célba veszik az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC), hogy gátolják a logisztikai kapacitást Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar február 20-án jelentette, hogy az ukrán különleges műveleti erők elemei aktívan használnak drónokat az orosz logisztika elleni csapásokhoz a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, Herszon város közelében.

Az orosz csapatok február 19-én és 20-án folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Mikolaiv és Herszon területeken. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az oroszok csapást mértek Herszon városára, Ocsakivra (Mikolaivi Terület) és Nikopolra (Dnyipropetrovszki Terület). Humenyjuk arról számolt be, hogy az oroszok az elmúlt héten fokozták a tüzet a Herszoni Területen, valamint a Kinburn-nyárs területén (Mikolaivi Terület). Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság február 20-án jelentette, hogy az oroszok gyújtó- és foszforlövedékeket használtak a Herszoni Terület nyugati (jobb) partján lévő települések bombázása során. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok február 19-én a Dnyeper folyó keleti (bal) partján lévő Hola Prisztant bombázták, annak a folyamatos erőfeszítésnek a részeként, hogy az ukrán csapatokat a megszállt területeken lévő polgári célpontok támadásával vádolják, és ukránellenes hangulatot keltsenek a lakosokban.

Az orosz mozgósítás hírei:

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz haderő esetleg az Ukrajnában telepített légvédelmi rendszerek javításával küzd. Az ukrán vezérkar február 19-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok képtelenek elvégezni az S–300-as légvédelmi rakétarendszerek rutinszerű karbantartását, mivel nehézségekbe ütközik az alkatrészek szállítása és a javítások elvégzése harci körülmények között. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők kivontak néhány S–300-as rendszert az ukrajnai telepítési pontokról, és átvitték azokat oroszországi javító létesítményekbe. Az S–300-as rendszerek átadásáról szóló jelentés arra utal, hogy az orosz egységek olyan intenzíven használták ezeket a rendszereket, hogy az alacsonyabb szintű karbantartási képességek nem elegendőek a javításukhoz. E rendszerek jelentett orosz kivonása a frontterületről gyengítheti az orosz légvédelmi képességeket Ukrajnában, és azt jelezheti, hogy az orosz erők a légvédelmi rendszerek szélesebb körű karbantartási problémáival szembesülnek.


Orosz tisztviselők azt állították, hogy az orosz ipar több stratégiai rakétarendszert gyárt. Az orosz állami tulajdonú Rosztec védelmi konglomerátum vezetője, Szergej Csemezov február 18-án azt állította, hogy Oroszország növelte a Kindzsal hiperszonikus rakétarendszerek gyártását, és hogy a Rosztec most hatalmas mennyiségben gyárt termékeket az orosz védelmi minisztérium számára, egyes esetekben 50-szeresére növelve bizonyos termékek gyártását. Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov korábban arról számolt be, hogy az orosz erők Kindzsal rakétakészletének 84 százaléka maradt meg, és hogy Oroszország az invázió kezdete óta a háború előtti rakétakészletének 47 százalékát gyártotta le. A stratégiai hiperszonikus rakéták állítólagos megnövekedett orosz gyártása lehetővé teheti az orosz hadsereg számára, hogy további rakétacsapásokat hajtson végre az ukrán kritikus infrastruktúrára, de nem biztosítja az orosz erőknek a taktikai képességet, hogy javítsák az ukrajnai támadó műveleteiket ezen a télen.

Orosz források továbbra is arról számolnak be, hogy iráni teherszállító repülőgépek rendszeresen érkeznek Moszkvába, amelyek valószínűleg iráni gyártású fegyverrendszereket vagy alkatrészeket szállítanak. Egy orosz milblogger azt állította, hogy február 18-án Teheránból Moszkvába repült egy iráni Saha Airlines teherszállító repülőgép, február 20-án pedig Teheránból Moszkvába repült egy iráni Il–76TD, amely az elmúlt 10 napban a negyedik járat Moszkvába. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Oroszország technológiai támogatás és fegyverrendszerek tekintetében az iráni hadseregre támaszkodik az Ukrajnában való felhasználáshoz.

Egy orosz dróngyártó nem megfelelő létesítményeivel kapcsolatos botrányról szóló jelentés a drónok tömeges gyártására szólított fel. Egy orosz forrás február 19-én azt állította, hogy a Lancet dróngyártó és a Kalasnyikov Konszern leányvállalata, a Zala Aero botrányba keveredett, mert drónokat gyártott egy nyilvános szaunával egy épületben, és rendszeresen figyelmen kívül hagyta a biztonsági óvintézkedéseket az Udmurt Köztársaságban található Izsevszkben található létesítményben Az orosz erők Lancet drónokat használnak az ukrán célpontok elleni csapásokhoz Ukrajna-szerte, és a nem megfelelő létesítmények hatással lehetnek e rendszerek hatékonyságára. Egy másik orosz drón- és fegyvergyártó, a Lobajev Arms reagált a helyzetre, és felszólította az orosz tisztviselőket, hogy engedjék meg a gyártóknak, hogy a drónok tömeges gyártását bármilyen rendelkezésre álló létesítményben végezzék, beleértve magát a Kremlt is.


Ukrán tisztviselők február 19-én közzétettek egy lehallgatott hangfelvételt, amely részletezi a Wagner-csoport elítélt újoncainak jelentős dezertálását és az ukrajnai orosz személyzet továbbra is gyenge műveleti biztonságát. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) február 19-én közzétett egy lehallgatott hangfelvételt, amelyben egy orosz katona azt állítja, hogy 200 Wagner-csoportos elítélt újonc dezertált a fegyvereivel együtt a Donyecki Területen található Vuhledartól nagyjából 50 km-re lévő állásokból. Az orosz katona azt is állítja, hogy 80 orosz katona halt meg a Donyecki Terület egy meg nem határozott térségében, amikor a mobiltelefonjuk használata lehetővé tette az ukrán erőknek, hogy megtalálják őket és csapást mérjenek rájuk.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok egy „terrorizmusellenes” bizottságot használnak fel arra, hogy igazolják a megszállt Krímben található vagyontárgyak lefoglalását és államosítását gazdasági és katonai haszonszerzés céljából. A krími megszálló államtanács elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov február 19-én bejelentette, hogy a krími megszálló közigazgatás 700 ingóságot és ingatlant államosított, amelyek ukrán és balti üzletemberek tulajdonában vannak, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországgal szemben barátságtalan cselekedeteket követnek el, és kapcsolatokat tartanak fenn az ukrán kormánnyal. Konsztantyinov kijelentette, hogy a krími terrorellenes bizottság telkeket, épületeket, helyiségeket, befejezetlen építkezések anyagi javait, raktárakat és egyéb vagyontárgyakat foglalt le, megerősítve azokat a becsléseket, amelyek szerint a javak értéke több tízmilliárd rubel (legalább 10 millió dollár), és hogy a vagyontárgyak jelentős támogatást nyújtanak a krími megszálló adminisztrációnak és az Ukrajnában harcoló orosz erőknek.


Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok továbbra is az oktatási apparátusra támaszkodnak, hogy megszilárdítsák a megszállt területek feletti társadalmi ellenőrzést. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője február 20-án azt állította, hogy az orosz tisztviselők havi 5000 rubelt (kb. 66 dollár) fognak előirányozni a megszállt területeken élő orosz tanároknak, ugyanezt az összeget garantálják az oroszországi tanároknak. Pasecsnik azt állította, hogy a megszállt területeken élő tanárok hamarosan díjazásban részesülnek a januári és februári mentorálásukért, hangsúlyozva, hogy a tanárok „második anyák” az iskoláskorú gyermekek számára. Pasecsnik megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023-at a „Tanár és mentor évének” nyilvánította. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője február 19-én találkozott Nyikolaj Oszvienkóval, az Orosz Hadtörténelem Összoroszországi Közéleti és Állami Szervezetének elnökhelyettesével is, hogy megvitassák a Herszoni Terület hadtörténeti örökségének megőrzését és a hazafias nevelés alkalmazását a gyermekek számára. Oszvienko állítólag létrehozta az Orosz Hadtörténeti Társaság fiókját a megszállt Herszoni Területen, amely a fiatalok oktatásával fog foglalkozni.

A megszállt Donyecki, Luhanszki, Herszon és Zaporizzsjai Terület orosz megszálló tisztviselői február 18-án Rosztov-na-Donban részt vettek egy „Együtt vagyunk” találkozón, amelyen Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció első kabinetfőnök-helyettese vett részt. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusillin, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnik, a Zaporizzsjai Területi Megszállási Adminisztráció vezetője, Jevgenyij Balickij és Szaldo informálisan találkozott az orosz „Népi Mozgalom” (Narodnij Front) önkénteseivel és az orosz humanitárius mozgalom képviselőivel. Szaldo kijelentette, hogy a Népi Mozgalom most nagymértékben részt vesz a Herszon területen lévő orosz erők közvetlen támogatásában lőszer és felszerelés szállításával. Kirijenko azt állította, hogy több mint 250 000 önkéntes vesz részt a “Mi együtt vagyunk” mozgalomban Oroszország-szerte, és Pasecsnyik az önkéntes mozgalmak fejlődéséről tárgyalt.

Jelentős aktivitás Belaruszban:

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök és a belarusz Biztonsági Tanács fontolgatja a belarusz népi milícia létrehozásáról szóló törvényt. Viktor Khrenin belarusz védelmi miniszter február 20-án kijelentette, hogy a belarusz védelmi minisztérium és a belügyminisztérium együtt dolgozott a törvénytervezeten, amely a vidéki települések és az egyes járási városok védelmét szolgálja. Khrenin kijelentette, hogy mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy fegyvert ragadjon otthona védelmére, és azt állította, hogy a Népi Milícia létszáma 100-150 ezer főre nőhet. Khrenin emellett feltűnően megkülönböztette a Népi Milíciát a Területvédelmi erőkétől, és megjegyezte, hogy a Népi Milícia sokkal inkább helyi alapon fog működni, mint a hagyományos Területvédelmi alakulatok. Ez a törvénytervezet valószínűleg Lukasenka és kormánya azon törekvése, hogy helyi és alulról szerveződő rendfenntartó rendszereket telepítsen, és ezért valószínűleg a hazai közönségnek való jelzésre irányuló erőfeszítés, szemben az ukrajnai háborúban való részvétel feltételeinek megteremtésével.

A lengyel hatóságok február 21-én lezárják az utolsó működő határellenőrző pontot Belarusszal. A lengyel belügyi és közigazgatási minisztérium február 20-án bejelentette, hogy február 21-től kezdődően korlátozni kezdi a belarusz járművek közlekedését a Kukuryki-Kozłowicze átkelőn keresztül, válaszul a lengyel fuvarozókra vonatkozó belarusz korlátozásokra.

A belarusz 19. Különleges Gépesített Dandár február 19-én harckészültségi ellenőrzés keretében 180 km-t tett meg.

Ennyi harctéri hír jutott már, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!