Szele Tamás: Állóháború Bakhmutnál

Ha minden jól megy, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin február 21-én, az Orosz Szövetségi Gyűlés előtt tartott, meghatározó fontosságú beszédében nem mond majd semmit a világon. Ugyanis jót nem tud mondani, rosszat nem akar, beszélnie most már muszáj, annyit halogatta, hogy azt találgatják a muzsikok, tőlük fél-e vagy a bojároktól? Szóval beszélni fog, mert nem tehet egyebet.

De semmi lényegesre ne számítsunk tőle. Most teszi tönkre épp a teljes orosz gazdaságot – egy mai tanulmány szerint a háború kezdete óta eltelt egy évben kizárólag az olyan iparágak termelése nőtt, amelyek kapcsolatban állnak a hadsereggel, első helyen áll a fémfeldolgozó ipar, másodikon érdekes módon a dohányipar, harmadikon a textilipar (az egyenruhák miatt), negyediken az üzemanyag-termelés, de minden egyéb termelés csökkent, nem is kicsit: a bútoripar 14,5%-ot esett vissza, de például az autógyártás 46%-ot! Ez már kezd hadigazdaság lenni, ami az életszínvonal meredek romlásával jár majd, hiszen a szükséges javak helyett a hadseregnek szükségesek megtermelése élvez prioritást, az majd komoly elégedetlenséggel jár, szóval nem lesz egy leányálom elmagyarázni az orosz népnek jövő ilyenkor, miért nyomorog, de idén erre még nincs szükség, jöhet egy szép, hosszú, semmitmondó beszéd, amelyre majd hosszan tartó orgazmussal reagál a RIA Novosztyi és az Origo. Győzelmekről nem számolhat be, mert nincsenek, eredményekről sem, marad a süket duma.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Oroszország drága ukrajnai katonai kampánya valószínűleg jelentősen kimerítette a sikeres kelet-ukrajnai nagyszabású offenzíva fenntartásához szükséges orosz felszerelés- és munkaerő-tartalékokat. Ben Wallace brit védelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az Egyesült Királyság nem látta, hogy az oroszok „egyetlen haderő összevonásával egy nagy offenzívában át tudnának törni”, és megjegyezte, hogy az oroszok most „hatalmas áldozatok árán” próbálnak előrenyomulni Donbásszban. Wallace becslése szerint Oroszország haderejének akár 97 százalékát is leköthette az ukrajnai harcokban, és hogy harci hatékonysága 40 százalékkal csökkent a „szinte első világháborús szintű kopás” miatt, amely az orosz előrenyomulást méterenként emberhullámos támadásokban méri. Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni Wallace becsléseit, de megfigyelése, miszerint Oroszországnak nincs elegendő gépesített harci ereje egy áttöréshez, összhangban van az ISW korábbi értékeléseivel, miszerint a hagyományos orosz hadseregnek jelentős átalakításon kell átesnie, mielőtt visszanyerné a hatékony manőverező hadviselésre való képességét. Wallace megfigyelései arra is utalnak, hogy Oroszországnak nincsenek kiaknázatlan harckész tartalékai, amelyek képesek lennének egy nagyszabású offenzíva végrehajtására, ami szintén megegyezik az ISW értékelésével.

Oroszország képtelensége arra, hogy rövid távon regenerálja a megsemmisült harcjárműveket, tovább korlátozza az orosz manőverező hadviselési képességeket. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (IISS) jelentése szerint Oroszország elvesztette T–72B és T–72B3M harckocsijainak mintegy 50 százalékát, valamint számos T–80-as harckocsit, ami arra kényszeríti az orosz hadsereget, hogy régebbi felszerelésre támaszkodjon. Wallace megjegyezte, hogy Oroszország harckocsijainak kétharmada megsemmisült vagy használhatatlan. A brit védelmi minisztérium értékelése szerint a Kreml valószínűleg felismerte, hogy Oroszország alacsony ipari termelése „kritikus gyengeség”, és hogy az orosz termelés nem felel meg a Kreml hosszú távú igényeinek. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese például február 9-én a fegyverek és a modern harckocsik termelésének növelésére szólított fel. A Norvég Hírszerző Szolgálat (NIS) megjegyezte, hogy Oroszország még mindig képes nagy mennyiségű kézifegyver, rakéta és harckocsi előállítására, de a védelmi ipari bázisa (DIB) továbbra is küzdeni fog a nyugati szankciók hatásainak ellensúlyozásáért. A NIS hozzátette, hogy Oroszországnak is nagy erőfeszítéseket kell tennie az új gyártósorok felállítása érdekében, és időre lesz szüksége a munkaerő toborzásához és képzéséhez. Egyes orosz védelmi cégek továbbra is panaszkodnak, hogy nincs elegendő személyzetük a fokozott ipari erőfeszítések támogatására, míg orosz háborúpárti milbloggerek megjegyezték, hogy Oroszországnak azonnal modernizációs és munkaerő-toborzási erőfeszítésekbe kell kezdenie, hogy megoldja a harckocsigyártással kapcsolatos problémákat. Ezek az intézkedések valószínűleg nem növelik az orosz védelmi ipar kapacitását a harckocsik gyors és nagyüzemi gyártására, és biztosan nem tennék ezt időben ahhoz, hogy befolyásolják a jelenlegi orosz offenzíva vagy egy következő hónapokban indított ukrán ellentámadás eredményét. A harckocsik és páncélozott járművek időben történő nyugati szállítása Ukrajnának tovább ellensúlyozná Oroszország gépesített hadviselésre való képességét, mivel Oroszország küszködik azzal, hogy rövid távon újraindítsa védelmi termelését. Ukrajnának valószínűleg továbbra is van lehetősége arra, hogy a következő hónapokban nagyszabású ellentámadást indítson, de az erre való képessége valószínűleg nagyban függ attól, hogy a Nyugat milyen gyorsan és milyen mértékben biztosítja számára a szükséges hadianyagot, különösen harckocsikat és páncélozott járműveket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nem fog az ukrajnai háború további eszkalálására irányuló intézkedéseket, jelentős új orosz mozgósítási kezdeményezéseket vagy bármilyen más jelentős politikát bejelenteni az orosz szövetségi gyűlésnek február 21-re tervezett beszédében. A Szövetségi Gyűléshez intézett elnöki beszéd az orosz Állami Dumához és a Szövetségi Tanácshoz egy 1994 februárjában az orosz alkotmányba bevezetett éves beszéd, amely nagyjából az amerikai elnök éves, az Unió helyzetéről szóló beszédének felel meg. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője február 15-én kijelentette, hogy az orosz szövetségi televíziós csatornák egy órát szánnak Putyin február 21-i, a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédének közvetítésére. 2022-ben Putyin többször elhalasztotta a Szövetségi Gyűléshez intézett éves beszédét, valószínűleg abban a reményben, hogy végül ezt a beszédet arra használja fel, hogy megünnepelje az Ukrajnában elért átfogó orosz győzelmeket, de az ilyen győzelmek hiánya miatt és a Kreml hadvezetésével kapcsolatos fokozott kritikák közepette erre nem volt képes. Putyin az elmúlt hónapokban szimbolikus évfordulók és dátumok alkalmából tartott nem túl impozáns beszédeket, és valószínűleg úgy tervezte elhalasztott beszédét, hogy az egybeessen a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK/LNK) orosz elismerésének első évfordulójával. Putyin valószínűleg újszerű vívmányként fogja feltüntetni a megszállt területek Orosz Föderációba való integrálására irányuló orosz intézkedéseket.

Az ukrajnai orosz katonai kudarcok továbbra sem teszik lehetővé, hogy Putyin katonai sikereket mutasson be az orosz közvéleménynek. Az orosz hadsereg nem ért el jelentős műveleti sikert Ukrajnában Szeverodonyeck 2022. júliusi elfoglalása óta. Az ukrán csapatok azóta közel 18 000 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel. Putyin talán abban a várakozásban tűzte ki a szövetségi gyűléshez intézett beszédet, hogy az orosz hadsereg legalább taktikai sikert fog elérni a bakhmuti térségben, noha az orosz erők 2022. július 4. óta folytatott intenzív hadműveletek során csak mintegy 500 négyzetkilométert nyertek a bakhmuti térségben, miközben rendkívüli veszteségeket szenvedtek. Putyin bejelenthetné egy következő mozgósítási hullám kezdetét, bár a legtöbb mutató és értékelés szerint ezt egyelőre nem fogja megtenni. Az ISW Ben Wallace brit védelmi miniszterrel együtt úgy értékeli, hogy az orosz hadsereg a rendelkezésre álló alakulatainak jelentős részét már lekötötte az ukrajnai intenzívebb támadó műveletekre, és a nagy, le nem kötött tartalékok hiánya valószínűleg megakadályozza Putyint abban, hogy bejelentse egy teljesen új, nagyszabású támadóerő beindítását. Putyin valószínűleg továbbra is jelentéktelen nyilvános beszédeket fog tartani, mivel az ukrajnai orosz katonai sikerek hiánya megfosztja őt attól a lehetőségtől, hogy bármilyen jelentőségű győzelmet állítson vagy meggyőzően ígérjen. Magának Bakhmutnak a makacs ukrán védelme, az ukrán életekben és anyagiakban kifejezett áldozatok ellenére, megakadályozná Putyint abban, hogy a háború évfordulóján még csak azt is állítsa, hogy Oroszország biztosította ezt a várost, ami Putyinnak, az orosz hadseregnek és az orosz közvéleménynek újból reményt adhatna a győzelemre, és esetleg növelné a Kreml hajlandóságát, hogy többet követeljen a népétől a nyomásgyakorláshoz.

A Kreml továbbra is törekszik a másként gondolkodók társadalmi megfélemlítéssel történő cenzúrázására. Az Orosz Föderációs Tanács elnöke, Valentina Matviyenko február 15-én javasolta, hogy a Roszkomnadzor szövetségi kommunikációs felügyelet tegye közzé az Oroszországgal szemben ellenséges Telegram-csatornák listáját, és címkézze fel az ilyen csatornákat az ezt a státuszt jelző ikonokkal. A Kreml nem tudja kényszeríteni a Telegramot ezen ikonok bevezetésére, és úgy tűnik, nem hajlandó blokkolni a Telegramot, amelyet az oroszbarát milbloggerek nagymértékben használnak az orosz nép megszólítására. A lista valószínűleg inkább arra szolgál, hogy megfélemlítse az orosz közvéleményt, hogy tartózkodjon az olyan tartalmakkal való foglalkozástól, amelyeket a Kreml veszélyesnek tart az orosz biztonságra nézve. A Kreml valószínűleg független médiumokat, nyugati forrásokat és ellenzéki kiadványokat is fel fog venni a listára. A Kreml nagy valószínűséggel nem fogja az intézkedést a milbloggerek ellen használni, még az orosz hadsereget vagy magát a Kremlt kritizálók ellen sem, mivel ezek továbbra is a közönségüket alkotó ultranacionalista, háborúpárti közösséget szólítják meg.

Egy Kreml-közeli milblogger február 15-én azt állította, hogy Irán és Oroszország nagy pontosságú bombák, UAV-rakéták és támadó repülőgépek technológiáját készíti és osztja meg egymással. A milblogger azt állította, hogy Oroszország több mint 100 000 iráni tüzérségi és aknavető lövedék, különösen 152 mm-es lövedékek vásárlásáról állapodott meg. A Rybar kijelentette, hogy Irán nagy készletekkel rendelkezik a D–30-as tarackokhoz és a BM–21 Grad rakéta-sorozatvetőkhöz (MLRS) való 122 mm-es lövedékekből. A milblogger felvetette, hogy Oroszország iráni proxykat és fegyvereseket fogadhat fel Iránban, Irakban, Szíriában és más meg nem nevezett országokban, hogy Ukrajnában harcoljanak.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Oroszország költséges ukrajnai katonai kampánya valószínűleg jelentősen kimerítette az orosz felszerelés- és munkaerő-tartalékokat, amelyek szükségesek egy sikeres nagyszabású offenzíva fenntartásához Kelet-Ukrajnában.
   • Az, hogy Oroszország nem képes rövid távon rekonstruálni az eltékozolt gépesített állományt, tovább korlátozza az orosz hadsereg gépesített manőverező hadviselési képességeit.
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nem fog az ukrajnai háború további eszkalálására irányuló intézkedéseket, jelentős új orosz mozgósítási kezdeményezéseket vagy bármilyen más jelentős intézkedést bejelenteni az orosz szövetségi gyűlésnek február 21-re tervezett beszédében.
   • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Szvatovétól északnyugatra és a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
   • Az orosz csapatok folytatták az offenzív műveleteket Bakhmut környékén, Donyeck város nyugati peremén és Donyeck megye nyugati részén.
   • Orosz források arra utaltak, hogy az ukrán hadsereg állásokat tarthat fenn a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, Herszon területen, bár az ISW nem észlelte az állítás megerősítését.
   • A Kreml továbbra is a regionális költségvetésekből finanszírozza háborús erőfeszítéseit Ukrajnában.
   • Az orosz kormány folytatja a megszállt területek további integrálását az orosz kormányzati struktúrákba.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a jelenlegi legvalószínűbb orosz hadműveleti irány (MLCOA) egy közelgő támadó erőfeszítés a Luhanszki területen, és ezért kiigazította a napi kampányértékelések szerkezetét. A továbbiakban a kelet-harkivi és a nyugati luhanszki területet nem fogjuk az ukrán ellentámadások részeként figyelembe venni, és ezt a területet a kelet-ukrajnai orosz fő erőfeszítés alárendelt részeként fogjuk értékelni. A Luhanszki területnek az orosz fő erőfeszítések részeként való értékelése nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben itt vagy a hadszíntéren bárhol máshol folytatódjanak az ukrán ellentámadások. Az ISW az ukrán ellentámadási erőfeszítésekről azok bekövetkeztekor jelentést fog tenni.

Az orosz hadsereg február 15-én nem jutott megerősített előnyökhöz Harkiv északi részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást a Harkivi területhez tartozó Hrianykivka közelében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) korábbi belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev február 15-én azt állította, hogy az orosz erők kiürítik Hrianykivkát és Maszjutivka irányába nyomulnak előre, hogy kiszorítsák az ukrán egységeket az Oszkil folyó keleti oldaláról (bal partjáról). Kiszelev azt is állította, hogy az orosz csapatok az ottani harcok során nagyrészt kiszorították az ukrán alakulatokat a Szinkivka melletti területről. Az ISW egyelőre nem tudja megerősíteni Kiselev állításait. Az Ukrán Keleti Erőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty február 15-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg jelenleg nem folytat szárazföldi támadásokat Harkiv területen, de ágyúznak.


Az orosz hadsereg február 15-én szárazföldi támadásokat hajtott végre a Kreminna és a Szvatove vonalon. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Nevszke, Kreminna és Bilohorivka ellen a Luhanszki Területen. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz egységek taktikai előnyre tettek szert Ploscsanka közelében, és támadtak Zaricsne és Nevszke irányába, valamint hogy az epizódszerű harcok folytatódnak Jampolivka és a Balka Zsuravka szakadék közelében. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője február 15-én kijelentette, hogy az oroszok felszerelést és személyzetet halmoznak fel egy meg nem határozott övezetben a Luhanszki Területen.

Az orosz csapatok február 15-én taktikai előnyre tehettek szert a Dibrova melletti erdős területeken. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a Központi Katonai Körzet orosz tüzérségi elemei legyőzték az ukrán egységeket Dibrova és más helyszínek közelében. Több orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok Kreminnától 2-3 kilométerre haladtak előre a dibrovai erdőkben, és képeket tettek közzé az erdőkben lévő árkokról, amelyeket az oroszok állítólag visszafoglaltak.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 15-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Szerhij Cserevaty, az ukrán Keleti Csoportosulás szóvivője arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában legalább 25 harcérintkezés volt az orosz és ukrán csapatok között Bakhmut térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, valamint Fedorivka (18 km északra) és Ivanivszke (6 km nyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai megpróbáltak előrenyomulni Veszele (Bakhmuttól 19 km-re északkeletre) irányába, és sikeresen előrenyomultak Rozdolivka (Bakhmuttól 18 km-re északra) felé. A február 15-én közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán erők valószínűleg Kraszna Hora ( Bakhmuttól 6 km-re északra) nyugati külterületén tartanak állásokat. Orosz milibloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai előrenyomultak Paraszkoviivka délnyugati külterületén (Bakhmuttól 8 km-re északra), és hogy bekerítették az ukrán alakulatokat a településen, bár az ISW nem észlelt vizuális megerősítést ezekre az állításokra. A február 14-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg marginális előrenyomulást biztosítottak Bakhmut északkeleti külterületén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai Blahodatne (10 km-re északra Bakhmut-tól), Kraszna Hora és Bakhmut Sztupkij térségéből támadásokat hajtottak végre Bakhmut külterületén. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója kijelentette, hogy várakozásai szerint a Wagner-csoport harcosai márciusra vagy áprilisra bekerítik Bakhmutot, de elismerte, hogy több tényező, köztük a nyugati fegyverellátás késleltetheti Bakhmut bekerítését. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok elvágták az E40-es autópálya egy szakaszát Bakhmut és Szlovjanszk között, és hogy az ukrán egységeknek most egy vidéki úthálózatot kell használniuk a Bakhmutban lévő csoportosulásuk északról történő ellátásához. Az ISW nem tapasztalt vizuális megerősítést arról, hogy az oroszok elérték volna az E40-es út bármely szakaszát, amely szükséges a Bakhmut és Szlovjanszk közötti ukrán földi kommunikációs vonal (GLOC) megszakításához. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán erők ellentámadásba lendültek Ivanivszke közelében és szabadon mozognak a T0504-es országúton Kosztyantyinivka és Bakhmut között.


Az orosz hadsereg február 15-én folytatta a támadó hadműveleteket Donyeck város nyugati peremén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 32 km-re délnyugatra, Vodyane, Pjervomajszke, Marinka, Pobjeda és Novomikhailivka közelében. A február 13-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok előrenyomultak Novobakhmutivkába (Avdiivkától 13 km-re északkeletre) és valószínűleg elfoglalták a települést. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája 11. ezredének elemei Novoszelivka Druha (Avdiivkától 9 km-re északkeletre) közelében magaslatokat foglaltak el. A február 15-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg marginális előrenyomulást biztosítottak Marinka északnyugati részén (27 km-re délnyugatra Avdiivkától). Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok taktikát változtattak Marinka körül, és most északról és délről folytatnak támadásokat a település ellen, hogy az ukrán alakulatokat visszavonulásra kényszerítsék a település nyugati részén lévő állásaikból. Ez a taktikai változás valószínűleg nem lesz hatékonyabb, mint a korábbi orosz erőfeszítések Marinka elfoglalására.

Az orosz hadsereg február 15-én folytatta az offenzív műveleteket a nyugati Donyecki területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Vuhledar (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) és Precsisztivka (Donyeck várostól 40 km-re délnyugatra) közelében. A február 15-én közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán csapatok valószínűleg visszaszorították az orosz erőket a Vuhledartól délre és délkeletre lévő állásokból. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Csendes-óceáni Flotta 155. és 40. haditengerészeti gyalogosdandárjának, a Keleti Katonai Körzet 29. Egyesített Fegyveres Hadseregének, a 3. hadtestnek és a DNK „Kaszkad” zászlóaljának elemei továbbra is támadó műveleteket folytatnak Vuhledar körül, de a település körüli nyílt terep megnehezíti az orosz előrenyomulást.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátországok biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Orosz források arra utaltak, hogy az ukrán hadsereg állásokat tarthat fenn a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, Herszon területén. Egy orosz milblogger február 15-én megerősítette az Izvesztyija orosz kiadvány tudósítójának felvételeit, amelyen azt állítja, hogy egy kilométerre van az ukrán állásoktól egy meg nem nevezett településen, a Kakhovka víztározó területén. A tudósító azt állította, hogy az orosz egységek két héttel ezelőtt egy felderítő hadművelet során kiszorították az ukránokat ennek a meg nem nevezett településnek a feléből. Az orosz és ukrán csapatok a jelentések szerint továbbra is folytatják a felderítő tevékenységet és kisebb összecsapásokat a Dnyeper folyó torkolatában, bár az ISW nem tapasztalt megerősítést arról, hogy az ukránok állásokat tartanának a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, Herszon területén.

Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpole-tól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Mikolaiv és Herszon területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség csapást mért Herszon városára és a Mikolaivi Területen, Ocsakiv környékén.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml továbbra is a regionális költségvetésekből finanszírozza háborús erőfeszítéseit Ukrajnában. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető azt állította, hogy a csecsen kormány 1 millió rubelt (kb. 13 400 dollár) biztosít a harcban elesett csecsen katonák családjainak és 500 000 rubelt (kb. 6700 dollár) az Ukrajnában megsebesült csecsen katonáknak, mielőtt az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) anyagi segítséget nyújtana. Kadirov nyilatkozata valószínűleg vagy az orosz védelmi minisztériumot akarta bírálni az orosz katonáknak nyújtott időbeni anyagi kompenzáció hiánya miatt, vagy pedig a csecsen egységekben való toborzást akarta ösztönözni más orosz egységekkel szemben. A Burját Köztársaság elnökhelyettese, Ivan Alkheev szintén azt állította, hogy az ő adminisztrációja 1,9 milliárd rubelt (kb. 25,6 millió dollár) különített el a háborús erőfeszítésekre, míg a természeti erőforrásokat kitermelő vállalatok mintegy 40 millió rubellel (kb. 537 000 dollár) járultak hozzá. Ezek a jelentések, ha igazak, arra utalnak, hogy a Kreml továbbra is az orosz szövetségi szubjektumokra támaszkodik a háború támogatására szánt pénzeszközök elosztásában, ami valószínűleg bizonyos pénzügyi terhet ró a regionális kormányokra – különösen az etnikai kisebbségek lakta köztársaságokban.


Orosz tisztviselők és entitások megpróbálják manipulálni az oroszokat, hogy pénzt adományozzanak a háború támogatására. Orosz ellenzéki orgánumok közzétettek egy február 2-án kelt dokumentumot a burjátiai Kabanszkij Raion közigazgatásától, amely állítólag adományokat kért az ukrajnai háborúra. A dokumentum a Nagy Honvédő Háborúra emlékeztető szlogeneket és a győzelem ígéretét tartalmazta a pénzbeli adományokért cserébe. Az Astra orosz ellenzéki hírportál arról számolt be, hogy a Krasznodar városában található Szentháromság székesegyház egyik papja felajánlotta, hogy pénzbeli kompenzációért cserébe megáldja az orosz önkéntesek ellátmányát a fronton lévők számára, és valószínűleg a háborús erőfeszítésekre kér adományokat. A Kreml régóta használja a Moszkvai Patriarchátus orosz ortodox egyházat a rendszere népszerűsítésére, és valószínűleg továbbra is ki fogja használni a hívőket az ukrajnai háború támogatása érdekében.

Az orosz hatóságok küzdenek azért, hogy több katonát toborozzanak anélkül, hogy hivatalosan bejelentették volna a mozgósítás második hullámát. Kuznyeck (Penza terület) vezetője, Szergej Zlatogorszkij javasolta, hogy 256 munkanélküli kuznyecki lakost küldjenek az orosz hadseregbe, és kifejezte érdeklődését egy olyan törvénymódosítási javaslat benyújtása iránt a Penzai területre vonatkozóan, amely előírná a munkanélküliek számára a katonai szolgálatot. Az orosz regionális tisztviselőknek azonban valószínűleg továbbra is kihívásokkal kell szembenézniük az önkéntesek toborzása terén. A közösségi médiában közzétett felvételek állítólag csak egy maroknyi személyt mutatnak, akik a Kurszki Népi Milícia („narodnoje opolcsenije”) részeként képzik magukat.

Az orosz tisztviselők igyekeznek lekicsinyelni az Oroszországból való kivándorlásból és a mozgósításból eredő agyelszívási problémákat. Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke azt állította, hogy az országot elhagyó oroszok több mint 60 százaléka visszatért, és ugyanazoknál a vállalatoknál dolgozik, mint korábban. A Vlagyimir Oblaszty Dovod médiaorgánum azonban arról számolt be, hogy a Vlagyimiri Terület védelmi vállalatainál munkaerőhiány van, és több mint 300 szakterületen van szükségük szakemberekre. A Dovod azt állította, hogy az orosz védelmi üzemek rekordméretű hiányt szenvedtek a szakképzett személyzetből a mozgósítás és az Oroszországból való tömeges kivándorlás miatt. A védelmi ipari munkaerőhiányról szóló jelentések egy olyan időszakban érkeznek, amikor a Kreml a védelmi termelés növelésére törekszik, ami valószínűleg akadályozza az orosz védelmi minisztérium erőfeszítéseit, hogy a kívánt rövid időn belül elérje a védelmi termelési céljait.


A megszállt területek hírei:

A Yale School of Public Health Humanitarian Research Lab (HRL) február 14-én jelentést tett közzé, amely alátámasztja az ISW folyamatos értékelését, miszerint orosz tisztviselők részt vesznek az ukrán gyermekek szisztematikus átnevelésében és kényszer-örökbefogadásában a megszállt területeken. A jelentés szerint a HRL 43 létesítményt azonosított, ahol legalább 6000 ukrán gyermeket tartanak fogva, a többségük az oroszbarát átnevelési erőfeszítésekre összpontosít, néhányuk pedig oroszországi örökbefogadásra kényszeríti a gyermekeket. A jelentés megállapítja, hogy a táborok közül négy megakadályozta az ukrán gyermekek visszatérését Ukrajnába, ami alátámasztja az ISW értékelését, miszerint az orosz tisztviselők valószínűleg rekreációs programok álcája alatt próbálják a gyermekeket áttelepíteni. A jelentés részletezi, hogy az orosz szövetségi kormány központilag koordinálja ezt az erőfeszítést, és hogy ezek az erőfeszítések a negyedik genfi egyezmény és a gyermek jogairól szóló egyezmény megsértését jelentik. Az ISW értékelése szerint ezek az erőfeszítések valószínűleg egy szélesebb körű orosz etnikai tisztogatási kampány részét képezik Ukrajnában.

Az orosz kormány folytatja a megszállt területek további integrálását az orosz kormányzati struktúrákba. Az orosz Állami Duma február 14-én harmadik olvasatban elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a megszállt Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyéket integrálja a kötelező orosz társadalombiztosítási rendszerbe. A Duma bejelentette, hogy a kötelező társadalombiztosítás március 1-jén kezdi meg működését a megszállt területeken, és addigra az Orosz Nyugdíj- és Társadalombiztosítási Alap területi irodákat hoz létre a megszállt területeken.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is igyekeznek megfélemlíteni az ukrán szülőket, hogy gyermekeiket a megszállt területeken lévő orosz iskolákba járassák. Az Ukrán Ellenállási Központ február 15-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok „fiatalkorúakkal foglalkozó bizottságokat” hoztak létre, hogy bírságokat szabjanak ki az ukrán szülőkre, akik gyermekeiket ukrán iskolákban taníttatják online tanulással. A Központ arról is beszámolt, hogy az orosz tisztviselők razziákat tartanak magánházak ellenőrzésére, hogy azonosítsák azokat a gyermekeket, akik sok órát hiányoztak az orosz iskolákból.

Az orosz szövetségi szubjektumok és a megszálló hatóságok továbbra is formalizálják a mecenatúra-szerű programokat a megszállt területek infrastruktúrájának fejlesztésére. A Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Jevheny Balickij február 15-én találkozott Oleg Melnicsenkóval, a Penzai Terület kormányzójával, hogy megvitassák a Penzai Terület támogatását az infrastruktúra javítási műveletekhez a megszállt Rozivka, Tokmak és Molocsanszk településeken, a Zaporizzsjai Területen. Balickij megköszönte, hogy a Penzai Terület már segített helyreállítani az iskolákat, kórházakat és járóbeteg-rendelőket a településeken, és megjegyezte, hogy a Penzai Terület támogatni fogja a megszállt Polohij vízellátásának, lakóházainak, egy sportiskolának és egy kulturális központnak a helyreállítását 2023-ban.

Ennyi harctéri hír jutott mára, és sajnos ma idő hiányában elmarad a második rész is, bepótoljuk holnap.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!