Szele Tamás: Üres zsebbel Teherán Pekingnek is teher ám

Az iráni rendszer továbbra is úgy tesz, mintha nem lenne semmi baj az országban, az ellenség keze kicsit betette a lábát, de majd elrepül fölötte az idő vasfoga. Raisi elnök elutazott Kínába, miután megünnepelte az Iszlám Köztársaság megalapításának 44. évfordulóját, és már kényelmetlenül érezheti magát, mert Hszi Csin-ping elég határozott elvárásokkal fogadta.

Szóval, Raisi nem épp kéjutazásra ment, akárminek is hitte indulás előtt az utat, vele tartott a fél kormány, ami azért baj, mert tagja a pekingi delegációnak Amir-Abdollahian külügyminiszter is, rá külön kell majd vigyázni, mert ugyan nem beszél sem angolul, sem kínaiul, de a kínai külügyérek közül sokan kiváló ismerői a fárszi nyelvnek, jobb, ha meg sem szólal.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az IRGC Quds Erők valószínűleg nagyszabású erőfeszítéseket koordinálnak annak érdekében, hogy megszilárdítsák ellenőrzésüket és befolyásukat a Szírián keresztül vezető kritikus szállítási útvonalak és csomópontok felett. A Kataib Hezbollah (KH) – egy Irán által támogatott iraki milícia – február 11-én átvette az ellenőrzést az al-Kaim határátkelő iraki oldalán lévő kulcsfontosságú logisztikai csomópont felett, valószínűleg azért, hogy megkönnyítse az iráni fegyverszállításokat Szíriába. Egy szíriai Twitter-fiók arról számolt be, hogy a KH elkezdte felgyorsítani az ilyen szállítmányok átjutását a határon, valószínűleg azért, hogy csökkentse annak lehetőségét, hogy egy izraeli légicsapás feltartóztassa és megsemmisítse azokat. A Quds Erők és az Irán által támogatott milíciák az elmúlt években kiterjesztették jelenlétüket a határ szíriai oldalán. Az átkelő mindkét oldala feletti iráni ellenőrzés megszilárdította az iráni ellenőrzést az Iránt Nyugat-Szíriával és Libanonnal összekötő szárazföldi kommunikációs vonal egyik fontos csomópontja felett. A CTP korábban úgy értékelte, hogy a Quds Erő kihasználja a közelmúltbeli szíriai és törökországi földrengést, hogy igazolja ezeket a határőrizeti változásokat.

A Quds Erők hasonlóképpen megpróbálja kiterjeszteni jelenlétét egy fontos közlekedési folyosó felett, amely Damaszkusztól Észak-Szíriáig tart. A Quds Erők parancsnoka, Esmail Ghaani dandártábornok február 8-án Aleppo tartományba utazott, és valószínűleg találkozott a szíriai orosz erők parancsnokával, Andrej Szerdjukov vezérezredessel, ahogy arról a CTP korábban beszámolt. Később Latakia tartományba utazott, és február 12-én találkozott annak kormányzójával, Amer Ismail Hilallal. A libanoni Hezbollah (LH) tisztviselői a rendelkezésre álló képek alapján valószínűleg elkísérték Ghaani-t Aleppóban töltött ideje alatt, nem sokkal azelőtt, hogy az LH február 12-én 23 teherautónyi humanitárius segélykonvojt küldött Észak-Szíriába. Ghaani valószínűleg egyeztetett Szerdjukovval és Hilallal arról, hogy a Qudsz Erők kiterjeszti az ellenőrzést az Észak-Szíriát Közép-Szíriával összekötő kritikus szállítási útvonalak felett az M4 és M5 autópályák mentén.

Irán régóta törekszik arra, hogy megszilárdítsa az ellenőrzést ezek felett a kulcsfontosságú közlekedési csomópontok felett, hogy elmélyítse ellenőrzését és befolyását Szíriában. Irán az egész országban biztosította pozícióit a főbb szárazföldi útvonalak mentén, és 2016-ban nagymértékben részt vett a szíriai ellenzékkel Aleppó visszafoglalásáért folytatott harcban. 2016-ban Észak-Szíria – különösen Aleppó – a legtöbb jelentős szíriai szereplő, köztük az orosz erők, az Aszad-rezsim, a Szíriai Demokratikus Erők, a Hayat Tahrir al Sham, valamint Törökország és a hozzá kapcsolódó szíriai milíciák számára fontos helyszín volt. Az iráni befolyás kiterjesztése Észak-Szíriában nagyobb befolyást biztosíthat Teheránnak az Aszad-rezsim felett, mivel növelheti az iráni ellenőrzést Szíria egyik legfontosabb gazdasági csomópontja és tranzitfolyosója felett. Az iráni befolyás kiterjesztése megkönnyítheti az Oroszországgal való katonai együttműködést is. Moszkva ellenőrzi a közeli Latakia tartományban található Hmeimim repülőteret, és különböző katonai műveletekre és esetleg fegyverszállításokra használja. Teherán végül valószínűleg arra törekszik, hogy kiterjessze katonai jelenlétét Észak-Szíriában, hogy javítsa védelmi pozícióját, hogy elrettentse, vagy szükség esetén ellenálljon egy közeli török szárazföldi behatolásnak.

A Quds Erők a humanitárius segítségnyújtást használja fel fedőszervként azon erőfeszítéseihez, hogy kiterjessze jelenlétét a kulcsfontosságú területeken, amelyek valószínűleg akadályozzák az izraeli erőfeszítéseket a Szíriába és a Szíria köré irányuló iráni fegyverszállítmányok feltartóztatására és megsemmisítésére. Az iráni ellenőrzés kiterjesztése a Szíriába és Szírián keresztül vezető több ellátási útvonal – például az al-Qaim határátkelő, az aleppói repülőtér és a latakiai kikötő – felett valószínűleg megnehezíti az izraeli erőfeszítéseket a fegyverszállítmányok azonosítására és megsemmisítésére. A lehetséges szállítóeszközök számának és típusainak, valamint a potenciális célpontok számának növekedése – amelyekről Irán hivatalosan azt állítja, hogy humanitárius segélykonvojok – megnehezítheti Izrael számára a célpontok kiválasztását.

Az iráni vezetők és az állami média azt a narratívát népszerűsítette, hogy a rezsim az iszlám köztársaság megalapításának február 11-i évfordulója kapcsán népi támogatást élvez. Iráni tisztviselők egész Iránban rendszerpárti gyűléseket szerveztek, és nyilatkozatokat adtak ki, amelyekben megünnepelték a február 11-ét. Egyes tisztviselők azt állították, hogy a részvétel jelentősen nagyobb volt, mint a korábbi években, bár a gyűlésekről készült képek és videók nem utalnak jelentős különbségre, ha egyáltalán volt ilyen. A rendszer tisztviselői külön is nagy hangsúlyt fektettek az amnesztiára és a büntetések enyhítésére, amelyet Ali Khamenei legfelsőbb vezető február 6-án biztosított a letartóztatott tüntetőknek. A tisztviselők és az állami média az amnesztiát a rendszer iránti népi támogatás megerősítése felé tett lépésként fogalmazták meg.

Ebrahim Raisi elnök február 13-án bejelentette, hogy engedélyt kapott Khameneitől arra, hogy az amnesztiát és a büntetések megváltoztatását kiterjessze az egyetemi hallgatókra és a hírességekre is. Nem világos, hogy ezek a csoportok korábban ki voltak-e zárva Khamenei rendeletéből, vagy hogy Raisi nyilatkozata érdemi változást jelent-e a Khamenei által már korábban bejelentett politikában. Raisi talán azért tette a nyilatkozatot, hogy pozitívan állítsa be magát a nyilvánosság előtt, mint aki részt vesz az amnesztiában és a büntetések megváltoztatásában, és képes a nép nevében kegyeket szerezni a legfelsőbb vezetőtől.

Egyes iráni tisztviselők inkább a gazdasági sérelmek megvitatására összpontosítottak, mintsem hogy a nyilvánosság előtt folytassák az elmúlt napokban a lakosság növekvő elidegenedéséről folytatott beszélgetést. Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök, aki korábban korlátozott gazdasági és szociálpolitikai reformokat sürgetett, február 11-én a gazdasági csalódottságról beszélt a parlamenti képviselőkkel. Raisi február 11-én Teheránban egy rendszerpárti gyűlésen kijelentette, hogy kormánya aktívan dolgozik az ország gazdasági problémáinak megoldásán. Az IRGC külön közleményt tett közzé február 11-én, amelyben azt írta, hogy a rendszernek hatékony és komoly terveket kell készítenie a gazdasági és megélhetési nehézségek enyhítésére. Ezek a tisztségviselők helyesen ismerik fel a tüntetők gazdasági csalódottságát, de legalábbis nyilvánosan figyelmen kívül hagyják az elégedetlenséget kiváltó egyéb kérdéseket, mint például a nők társadalmi elnyomása, az emberi jogok megsértése és a cenzúra kiterjesztése.

A rendszer eközben továbbra is agresszívan lépett fel a kötelező hidzsábtörvény megsértése ellen, ami még inkább rávilágít a hatalom azon törekvésére, hogy visszatérjen a normálisnak vélt állapotokhoz. Raisi február 12-én kijelentette, hogy a kulturális és médiaszervezeteknek „meggyőzően el kell magyarázniuk” a hidzsáb fontosságát a nyilvánosságnak. Az iráni média február 13-án külön arról számolt be, hogy egy LEC-tiszt „oktatási utasítást” kapott, miután Kermanshah tartományban nem szállt szembe egy leplezetlen nővel.

Haszan Rouhani volt elnök február 11-én elismerte, hogy az iszlám köztársaság nem tért vissza a normális állapotokhoz, annak ellenére, hogy a keményvonalas tisztviselők igyekeztek visszavezetni a relatív megszokott kerékvágásba. Rouhani hangsúlyozta, hogy az iszlám forradalom „a népé”, és hogy a forradalomnak vége lesz, ha egy „hataloméhes kisebbség” félrelöki a többséget. Rouhani nyilatkozata azért figyelemre méltó, mert továbbra is a rendszer szélesebb körű megváltoztatására szólított fel ahelyett, hogy gazdasági kérdésekről beszélne, mint Raisi és Ghalibaf tette.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az IRGC Quds Erők valószínűleg nagyszabású erőfeszítést koordinálnak annak érdekében, hogy megszilárdítsák ellenőrzésüket és befolyásukat a Szírián keresztül vezető kritikus szállítási útvonalak és csomópontok felett. Irán már régóta törekszik arra, hogy megszilárdítsa az ellenőrzést e kulcsfontosságú közlekedési csomópontok felett, hogy elmélyítse ellenőrzését és befolyását Szíriában.
   • Az iráni vezetés és az állami média azt a narratívát népszerűsítette, hogy a rendszer lakossági támogatást élvez az Iszlám Köztársaság megalapításának évfordulója kapcsán.
   • Egyes iráni tisztviselők inkább a gazdasági sérelmek megvitatására összpontosítottak, mintsem nyilvánosan folytatták volna az elmúlt napokban a lakosság növekvő elidegenedéséről folytatott beszélgetést.
   • A CTP február 11-én egy, február 12-én három, február 13-án pedig tíz tüntetést regisztrált.
   • Több mint 300 iráni aktivista, újságíró és reformpárti politikus írt alá egy nyílt levelet, amelyben támogatásukat fejezték ki Mir Hoszein Muszavi és az iráni „alapvető” változásokra irányuló felhívásai iránt.
   • Az Amwaj Media – egy brit székhelyű, rendszerellenes honlap – február 12-én egy meg nem nevezett keményvonalas forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy iráni tisztviselők felújították a parlamenti rendszer létrehozásáról szóló belső megbeszéléseket.
   • Ebrahim Raisi elnök február 13. és 16. között hivatalos látogatást tesz Kínában.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 11-én egy tartomány egyik városában legalább egy tüntetésre került sor. A CTP nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy a tüntetés a következő helyszínen történt:

Sirjan, Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Sztrájkoló rézbányászok

Február 12-én két tartomány három városában legalább három tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen történt:

Shush, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Kerman, Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjasok

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Halálra ítélt foglyok családjai

Megjegyzések: Nem világos, hogy ezek a foglyok kapcsolatban állnak-e a Mahsa Amini tiltakozó mozgalommal.

Ilam, Ilam tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Sirjan, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Sztrájkoló rézbányászok

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Rasht, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Kermanshah, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Olajipari vállalat szerződéses munkavállalói

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

A tiltakozás koordinátorai és szervezetei a következő időpontra hívtak fel tüntetésekre:

Február 16.

Típus: Tüntetések és 40 napos megemlékezés a kivégzett tüntetőkről Teheránban.

Helyszín: Országszerte


Több mint 300 iráni aktivista, újságíró és reformpárti politikus írt alá egy nyílt levelet, amelyben támogatásukat fejezték ki Mir Hoszein Muszavi és az iráni „alapvetően fontos” változásokra irányuló felhívásai iránt. Muszavi február 4-én nyilatkozatot tett közzé, amelyben forradalmi (vagy az Iszlám Köztársaság kontextusában ellenforradalmi) hangot ütött meg, népszavazást követelt az Iszlám Köztársaság fenntartásáról, és új alkotmány kidolgozását, ha ez a népszavazás nem járna sikerrel.

Az Amwaj Media – egy brit székhelyű, rendszerellenes oldal – február 12-én egy meg nem nevezett keményvonalas forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy iráni tisztviselők felújították a parlamenti rendszer bevezetéséről szóló belső megbeszéléseket. A forrás azt állította, hogy magas rangú tisztviselők fontolóra vették, hogy megpróbálnak ilyen reformot végrehajtani az elkövetkező hónapokban, de még nem véglegesítettek semmilyen döntést, ami arra utal, hogy Ali Khamenei legfelsőbb vezető még nem hagyta jóvá vagy utasította el ezt a lehetőséget. Ez a rendszeren belüli vita nem új keletű; iráni tisztviselők már évek óta tárgyalnak erről a lehetséges reformról. De lehet, hogy a Mahsa Amini-tüntetésekre válaszul újították fel ezt a párbeszédet.

A rendszernek meg kellene reformálnia az alkotmányt a parlamenti rendszer bevezetéséhez. Az alkotmány az elnököt a legfelsőbb vezető alatti legmagasabb rangú iráni tisztségviselőként tartja számon, és nem rendelkezik miniszterelnökről. 1989-ben a rezsim úgy módosította az alkotmányt, hogy eltörölte a miniszterelnöki tisztséget. A legfelsőbb vezető felelős az alkotmánymódosítások előterjesztéséért és jóváhagyásáért, amelyeket aztán nemzeti népszavazáson ratifikálnak véglegesen.


Dzsavad Szadati Nejad, a Mezőgazdasági Dzsihád Minisztere február 12-én bejelentette, hogy Ebrahim Raisi elnök elrendelte, hogy az élelmiszerüzletláncok a következő három hónapban 10-25 százalékos kedvezményt adjanak 32 alapvető árucikkre. Ezek közé az áruk közé tartoznak a szokásos élelmiszeripari cikkek, például bab, rizs és húsok. Szadati Nejad szerint az élelmiszerboltok lemondanak az ezen árucikkek eladásából származó haszonról. A Raisi-kormány valószínűleg arra törekszik, hogy az infláció gazdasági terheit a nagyvállalatokra hárítsa, amelyek közül néhány félállami szervezet lehet, hogy enyhítse az átlagpolgárokra nehezedő nyomást.

A prominens szunnita pap, Moulana Abdol Hamid egy tweetben kritizálta a meg nem nevezett egyetemeket, válaszul azokra a jelentésekre, amelyek szerint politikai okokból elbocsátottak és felfüggesztettek professzorokat. Abdol Hamid az ország tudományos alapjai elleni támadásnak minősítette a professzorok elbocsátását és felfüggesztését.

Az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökség február 13-án cikkeket tett közzé, amelyekben megpróbálták ellensúlyozni Abdol Hamidnak a rendszerrel szembeni ismételt kritikáit és lejáratni őt a nyilvánosság előtt. A Fars News Agency egy cikket közölt, amelyben azt ünnepelte, hogy a rendszer a forradalom óta hogyan erősítette meg az iráni szunnitákat. A hírügynökség egy másik cikkben Abdol Hamidot az afgán tálibokkal hozta összefüggésbe. Teherán nem ismeri el a tálibokat terrorszervezetnek, és Kabul 2021-es eleste óta igyekszik együttműködni velük. A Fars hírügynökség mindazonáltal Abdol Hamidot negatív színben kívánja feltüntetni az iráni közvélemény előtt azzal, hogy a tálibok szövetségeseként és támogatójaként állítja be.


Február 13-án egy ismeretlen személy megölt egy LEC-tisztet a nyugat-azerbajdzsáni tartománybeli Khoy környékén. Az iráni állami média arról számolt be, hogy a LEC-tiszt Oroumiyehből Khoyba települt, hogy támogassa a földrengés utáni segítségnyújtási erőfeszítéseket és elősegítse a biztonságot. Az iráni állami média az elkövetőt rablónak is nevezte, akit a LEC-tiszt megpróbált letartóztatni.

Egy ismeretlen személy február 13-án Teheránban megkéselt egy egyházi személyt, majd egy motorkerékpáron elmenekült. A klerikus a támadás után kórházba került. A papok elleni támadások az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá váltak Irán-szerte. Ismeretlenek december 18-án Qomban megkéseltek és megsebesítettek négy egyházi személyt, amint arról a CTP korábban beszámolt.

Külügyek és diplomácia

Ebrahim Raisi elnök hivatalos látogatást tesz Kínában február 13. és 16. között. Raisi kijelentette, hogy a látogatás során gazdasági és energetikai együttműködésről tárgyal, és 20 megállapodást ír alá. Raisi a Kínával való stratégiai együttműködés bővítésére szólított fel a People’s Daily című napilapban megjelent véleménycikkében, mielőtt február 13-án elhagyta Teheránt. A People’s Daily a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának hivatalos lapja. Raisi találkozott Khameneivel is, és beszámolt neki a látogatásra vonatkozó terveiről, mielőtt elhagyta Teheránt. A következő iráni tisztviselők kísérik el Raisit Kínába: Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter; Ehsan Khandouzi gazdasági és pénzügyminiszter; Mehrdad Bazarpash útügyi és városfejlesztési miniszter; Javad Owji olajügyi miniszter; Javad Sadati Nejadi mezőgazdasági dzsihád miniszter; Reza Fatemi Amin ipari, bányászati és kereskedelmi miniszter; Mohammad Reza Farzin jegybankelnök; és Gholam Hossein Esmaeili elnöki kabinetfőnök.


Akkor lássuk csak, mire jutott látogatása első napján Raisi Kína földjén?

Hszi Csin-ping kínai elnök az iráni nukleáris kérdés megoldására szólított fel, miközben kifejezte, hogy támogatja Teheránt jogainak és érdekeinek védelmében.

Kína továbbra is „konstruktívan részt fog venni” az iráni nukleáris megállapodás végrehajtásáról szóló tárgyalások mielőbbi folytatásáról szóló egyeztetésben – közölte Hszi az iráni elnökkel, Ebrahim Raisival a kínai állami média szerint Pekingben folytatott megbeszéléseken.

A 2015-ös nukleáris megállapodás (JCPOA) korlátozta Irán urándúsítási programját, hogy megnehezítse Teherán számára a nukleáris fegyverek kifejlesztését, cserébe a nemzetközi szankciók feloldásáért.

2018-ban azonban Donald Trump akkori amerikai elnök felmondta az alkut, mondván, hogy az nem volt elégséges Teherán nukleáris tevékenységének megfékezésére, és újra szankciókat vezetett be. Kína megsértette ezeket a szankciókat, különösen Joe Biden elnök megválasztása óta, és megvásárolta Irán illegális olajexportjának nagy részét.

Kína bírálta Washingtont a megállapodásból való kilépés miatt, és ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok tegye meg az első lépést a paktum felélesztése érdekében.


A Biden-kormány azzal a vállalással lépett hivatalba, hogy visszatér a megállapodáshoz, és Bécsben közvetett tárgyalásokat kezdett Iránnal a JCPOA többi résztvevőjén, Franciaországon, Németországon, az Egyesült Királyságon, Oroszországon és Kínán keresztül. A 18 hónapig tartó tárgyalásokon tavaly nem sikerült megállapodásra jutni.

Miután Iránban kormányellenes tüntetések kezdődtek, és a kormány halálos kimenetelű leszámolásba kezdett a tiltakozókkal, az Egyesült Államok bejelentette, hogy a továbbiakban nem a nukleáris tárgyalásokra összpontosít, hanem az iráni tüntetők jogait kívánja támogatni.

Szeptemberben az Egyesült Államok új szankciókat vetett ki az iráni olajexportban részt vevő vállalatokra, köztük öt kínai székhelyűre. Washington közölte, hogy mindaddig folytatja az iráni olaj- és petrolkémiai termékek értékesítésére vonatkozó szankciók érvényesítését, amíg Teherán tovább gyorsítja nukleáris programját.

Kedden kezdődött háromnapos látogatása előtt Raisi vezércikket írt a kínai állami ellenőrzés alatt álló People’s Daily című napilapban, amelyben kijelentette, hogy mindkét ország úgy véli, hogy az egyoldalúság és az „erőszakos” intézkedések, például az „igazságtalan” szankciók bevezetése a világ válságainak és bizonytalanságának fő okozói. Ez egyértelmű támadás volt az Egyesült Államok ellen.

A vezércikkben Raisi „régi barátnak” nevezte Kínát, és kijelentette, hogy Iránnak a kapcsolatok erősítésére irányuló erőfeszítéseit nem befolyásolják a regionális és nemzetközi helyzetek.


Az iráni rezsimet nagymértékben nyomasztja a súlyos gazdasági válság, amelyet nagyrészt a több mint négy éve tartó amerikai gazdasági szankciók váltottak ki. Emellett minden eddiginél jobban elszigetelte a Nyugat, amely határozottan tiltakozik a tüntetések véres leverése és az Oroszországnak szállított drónok ellen.

Bárhogyan is változik a nemzetközi és regionális helyzet, Kína rendíthetetlenül fejleszteni fogja a baráti együttműködést Iránnal, és előmozdítja a Kína-Irán átfogó stratégiai partnerség folyamatos fejlődését”

– mondta Hszi. Kína kijelentette, hogy kész elmélyíteni az együttműködést Iránnal a kereskedelem, a mezőgazdaság, az ipar és az infrastruktúra területén, valamint hajlandó több kiváló minőségű iráni mezőgazdasági terméket importálni.

Hszi és Raiszi ígéretet tettek egy erősebb szövetség kialakítására, amikor legutóbb szeptemberben személyesen találkoztak a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójának alkalmával az üzbég Szamarkand városában.

Irán és Kína 2021-ben 25 évre szóló együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében Kína dollármilliárdokat fektet be az iráni kőolajágazatba, cserébe olaj- és petrolkémiai termékek szállításáért. Az aláírt dokumentum azonban inkább egy általános kívánságlista, és egyelőre kevés gyakorlati terv van az együttműködés bővítésére. Az iráni média szerint Raisi kínai látogatása a megállapodás végrehajtását célozta.


Kína már most is Irán legnagyobb kereskedelmi partnere.

Sok iráni azonban gyanakodva tekint a Kínával való kapcsolatokra, és a rendszer ellenzéke Pekinget az iráni tekintélyelvű uralkodók támogatójának tekinti.

Nem lehet nem észrevenni a szigort Hszi Csin-ping szavaiban: rá akarja (és remélhetőleg rá is fogja) szorítani Raisit, hogy tartsa be a JCPOA-t, éspedig nagyon egyszerű okból: Kína nem fog kereskedni egy olyan partnerrel, amelyiknek nem működik a gazdasága és nincs olyan pénze, amiben fizetni is tudna (a rial jelenleg nem nevezhető komoly fizetőeszköznek). Ez a pár mondat lényegében véve azt jelenti, hogy segítenek a tárgyalásokon, ám elvárják, hogy legyenek is tárgyalások.

Lássuk be: üres zsebbel Teherán Pekingnek is teher ám.

Belpolitikai szempontból mindenki a holnaputáni nagy tüntetéseket várja, ugyanis akkor dől el, mennyiben változott meg a rendszer hozzáállása az ellene tiltakozókhoz. A február 16-ra tervezett tüntetések tesztként szolgálhatnak arra, hogy kiderüljön, változik-e az iráni kormány hozzáállása a másként gondolkodók kezelésében.

A több mint öt hónapja tartó tüntetések után az iráni politikusok számos felhívása, hogy hagyjanak fel az erőszakos fellépéssel végül arra késztette a kormányt, hogy vonakodva bejelentse a bebörtönzött tüntetők részleges amnesztiáját, és ígéretet tegyen arra, hogy több foglyot, köztük értelmiségieket is szabadon enged.


A közösségi médiában azonban február 16-ra tüntetéseket hirdettek, és sok iráni felszólította a teheráni és más iráni városok üzleteit, hogy kapcsolják le a CC-kamerákat, amelyeket a biztonsági erők a tüntetők azonosítására használhatnak.

A tiltakozásra való felhívás az 1979-es forradalom évfordulóján, február 11-én történt, amikor az iráni kormány összegyűjtötte támogatóit, és a jelentések szerint egyes kormánytisztviselőket és diákokat arra kényszerített, hogy részt vegyenek a gyűléseken.

Teheránban számos politikus és szakértő óvatos dicséretének adott hangot a foglyok részleges amnesztiája miatt, de egyben felszólították a klerikális rezsimet, hogy legyen toleránsabb a tiltakozásokkal szemben, hogy visszanyerje elveszített legitimitásának egy részét.

A kormánytisztviselők és az állami média egymásnak ellentmondó és eltúlzott számadatokat közölt a színpadiasan megrendezett gyűléseken az utcára vonulók számáról. Az Asr Iran teheráni honlapon megjelent egy jelentés, amely megkérdőjelezi e számok érvényességét, hozzátéve, hogy a túlzó számok kontraproduktívak és sértőek lehetnek.

A Fars hírügynökséghez hasonlóan a keményvonalas Kayhan napilap is 20 millióra tette a tüntetéseken résztvevők számát, és 44 éve a legmagasabbnak nevezte. Az Asr Iran szerint ez a szám hihetetlen, akárcsak a 2010-es 50 milliós szám, amely túlzó volt az akkor alig több mint 75 milliós lakosságú ország esetében.

Az Asr Iran megjegyezte, hogy a 2010-es és a 2023-as adatok összehasonlítása azt mutatja, hogy mintegy 30 millió iráni már nem kíván részt venni a kormánypárti gyűléseken. Az ilyen koholt híreket árulásnak nevezte, bár azt mondta, hogy „több millió” iráni vett részt a gyűléseken, de pontos számot nem említett.


Az Asr Iran figyelmeztetett, hogy bármilyen számokról is legyen szó, az emberek jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy elégedettek a kormány teljesítményével. Továbbá jelenlétük nem késztetheti a kormányt arra, hogy figyelmen kívül hagyja a nagyobb számú ember távollétét, akik úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a gyűlésen. A honlap idézte Ali Khamenei iráni vezetőt, aki azt mondta: „Lehet, hogy nem szeretik az iszlám köztársaságot, de Iránt biztosan szeretik”.

A honlap szerint az elmúlt hónapok tüntetései további motivációt adtak a kormány támogatóinak, hogy részt vegyenek a demonstráción. Valójában ezt mondták egyes irániak az állami televíziónak a szombaton egész nap sugárzott színpadias interjúkban.

Az Asr Iran hozzátette, hogy ostobaság volt olyan fotókkal manipulálni, amelyek a kormánypárti tüntetők számát a ténylegesnél nagyobbnak ábrázolják.

A teheráni média általában figyelmen kívül hagyta az iráni emigránsok Washington DC-ben, Los Angelesben, Chicagóban, Párizsban, Londonban és számos más európai és ausztrál városban tartott nagyszabású tüntetéseit. Ugyanakkor azt javasolta, hogy az iráni tisztviselőknek továbbra is figyelemmel kellene kísérniük az iráni kormánypárti tüntetéseken részt vevő emberek számát.

A politikai foglyok amnesztiáját üdvözölve egy másik fejleményben a Ham Mihan című centrista napilap vasárnap azt írta, hogy „az amnesztia és a további kegyelmek ígérete jó hír volt, de nem lesz lényeges változás e tekintetben mindaddig, amíg a külföldi székhelyű média továbbra is viszonyítási pont marad az irániak számára.” A Ham Mihan hozzátette:

Ehhez a média intézményének átalakítására van szükség. A médiát ki kell vonni a narratívák háborújából, és vissza kell térni az igazság tükrözésének színterére.”

A mindennapi élet továbbra is elviselhetetlen Iránban, még a könyvtárak is szenvednek a hidzsáb-kötelezettségtől. Az Iráni Nemzeti Könyvtár egyes tagjai tiltakoztak több női tag felfüggesztése ellen, amiért ők nem tartották be a „kötelező hidzsábot”.*

*Figyelem: a hír eredeti, angol nyelvű szövegéből sehogyan sem derült ki, hogy a hidzsábot „helytelenül” vagy egyáltalán nem olvasó hölgyek a könyvtár alkalmazottai vagy az olvasói: bár végül is mindkét esetben jogos a sztrájk.


Hétfői nyilatkozatukban az ilyen döntéseket az iszlám köztársaság „nemi alapú apartheidje” eszkalálódásának nevezték.

A Nemzeti Könyvtár a múlt héten sms-t küldött több női tagnak, hogy tájékoztassa őket arról, hogy tagságukat felfüggesztették a nem megfelelő hidzsáb viselése miatt. (Akkor mégis inkább olvasók lehetnek…)

A tiltakozó tagok kijelentették, hogy a „gumibot és golyó politika” után az Iszlám Köztársaság „puha eltávolítási politikát” folytat a nőkkel szemben.

Korábban „a kötelező hidzsábot ellenző nők elnyomásának és kiiktatásának feladatát a hadsereg és a biztonsági erők végezték”, most azonban „a Nemzeti Könyvtárszervezet is lépéseket tett a nők kizárására” – áll a közleményben.

Az elmúlt hetekben számos jelentés jelent meg arról is, hogy a rendőrség üzleteket, éttermeket, kávézókat, sőt egyes esetekben még gyógyszertárakat is lezáratott, amiért azok alkalmazottai nem tartották be a kötelező hidzsáb szabályait.

Az utcai tüntetések enyhülésével a keményvonalas klerikusok és a rezsim keményvonalas támogatói ismét a hidzsábszabályok szigorú betartását követelik.

A rendszer máris fokozta a nyomást a nőkre a kötelező hidzsáb be nem tartása miatt, mivel az országban szeptember 16. óta országos tiltakozások zajlanak, miután Mahsa Amini a rendőrség őrizetében meghalt, mert nem viselte a „megfelelő hidzsábot”.


Lehet ezt fokozni? Lehet bizony: a Forradalmi Gárda egyik nagynevű veteránja be akarja tiltani az internetet is, mindenestől.

Az iráni Forradalmi Gárda hírszerzésének volt vezetője és a parancsnok tanácsadója szerint az „ellenség” ellenőrzi az internetet, ezért azt korlátozni kell. Hossein Ta’eb kijelentette, hogy ma már „nincsenek légi bombázások és rakéták”, ehelyett „hibrid háború” zajlik.

A klerikális rezsim az elmúlt két évtizedben több ezer honlapot blokkolt, de a szeptemberi kormányellenes tüntetések kezdetén kiterjesztette az internetkorlátozásokat.

Az internet az ellenség ellenőrzése alatt áll, ezért korlátozni kell, hogy megakadályozzuk az ellenség sikerét a hibrid háborúban”

tette hozzá Ta’eb. Az iszlám köztársasági tisztviselők az „ellenség” kifejezést az Egyesült Államokra és szövetségeseire használják.

A Teheráni Politechnikai Egyetemen (Amirkabir) hétfőn tartott beszédében a „hibrid háborúnak” tulajdonította a hírességek nyilvános tiltakozásokhoz nyújtott támogatását is, azt állítva, hogy a hibrid háborúban a hírességek rajongóinak fel kell lelkesedniük, hogy erőszakot szítsanak.

Ta’eb arra is utalt, hogy Reza Pahlavi herceg elismerően nyilatkozott Maulana Abdol Hamid neves szunnita lelkész kormánykritikájáról, mondván: „nincsenek etnikai és vallási különbségeink, síiták és szunniták együtt élnek, de egyesek ezt ki akarják használni”.


Ismét azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „társadalmi szakadékok” létrehozására törekszik Iránban, hogy „a társadalom mindkét oldala először összecsapjon egymással, majd összecsapjanak a kormánnyal”.

Nem mondta meg, hogy pontosan kiket ért a két oldal alatt, és nem szolgált bizonyítékkal állításaira.

Nem azért mondom, én ezt a hírszerző Hossein Ta’ebet mintha láttam volna már magyarul is publikálni, csak akkor Földi Lászlónak hívták, de mintha egy iskolába jártak volna, Földi is ezt szajkózta egy időben. Egy iskolába nem járhattak, testvérek sem nagyon lehetnek, bár az arcuk mintha kicsit hasonlítana… persze a szakálltól és a turbántól eltekintve. Lehet, hogy Földi titokban síita, vagy Hossein Ta’eb fideszes? Ezt már sosem tudjuk meg, de a gondolataik mély rokonságot mutatnak egymással.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.