Szele Tamás: Hackerek és pucér nők támadásai


Az iráni rendszer ma nemzeti ünnepet tart, csak épp a résztvevők nem a maguk jószántából mennek el a rendezvényekre: szigorú parancs kötelezi a diákokat, tanárokat, közalkalmazottakat, hogy ma tapsoljanak az utcákon, ha van hozzá kedvük, ha nincs. Aki nem tapsol, azt elviszi az ördög, sőt, ami rosszabb, elviszi a Forradalmi Gárda vagy a Baszidzs milícia. Azon ugyanis már túl vannak az irániak, hogy az ördöggel meg lehessen őket ijeszteni.

De meg is kapta a magáét Raisi elnök, a hackerek megszakították a beszédét az állami televízióban, helyette a nézők azt a feliratot láthatták, hogy „Halál Khameneire” – és valahogy nem tört ki különösebb tiltakozás. Nem értik az autokratikus rendszerek a látszat és a valóság közötti különbséget: hiába hajtanak ki akárhány embert az utcára, akár szöges korbáccsal is, hogy azt kiabálják, mennyire boldogok, azok valójában nem boldogok lesznek, hanem igen haragosak.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit inkább. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds Erői valószínűleg a február 6-i földrengést követő humanitárius segítségnyújtás ürügyén erősítik katonai jelenlétüket Észak-Szíriában. Az IRGC Quds Erők parancsnoka, Esmail Ghaani dandártábornok február 9-én érkezett Észak-Szíriába – amint arról a CTP korábban beszámolt – a Quds Erők tisztviselőjével, Mohammed Reza Zahedi-vel, aki korábban a libanoni Hezbollah (LH) és a szíriai katonai hírszerzés összekötője volt a fegyverszállítmányok tekintetében. A Quds Erők küldetése – Iránon kívüli titkos, gyilkos tevékenységek, beleértve az aszimmetrikus hadviselést és a különleges műveleteket – nem alkalmas katasztrófaelhárítási műveletekre. A katasztrófaelhárítás ürügyén történő érkezésük arra utal, hogy Irán megpróbálja kihasználni a humanitárius válságot, hogy megszilárdítsa és kiterjessze katonai jelenlétét Észak-Szíriában, amint arról a CTP korábban beszámolt.

Ghaani és Zahedi észak-szíriai megjelenése az Aleppó körüli telepítéseket követi, amelyek szintén arra utalnak, hogy az IRGC Quds Erők megerősítik jelenlétüket a tartományban. A Szíriai Arab Hadsereg (SAA) személyzete január 10-én váltotta fel a „nyugati” Aleppó frontvonalain belül „szétosztott” LH harcosokat. Az iraki Népi Mozgósítású Erők (PMF) közös műveleti központot is létrehoztak a Szíriai Arab Hadsereggel a mérnöki, orvosi és logisztikai támogatás megkönnyítése érdekében Aleppó tartományban, ami a kettőjük közötti nagyobb koordinációt mutatja Észak-Szíriában. Az Irán által támogatott Fatemiyoun fegyveresek – akiket jellemzően az IRGC-QF vagy az LH felügyel – szintén állásokat létesítettek Aleppó északkeleti részén február 3-án. A CTP január 10-e óta nem figyelt meg LH-tevékenységet Aleppó tartományban, ahol legalább 2013 óta tartanak állásokat.

Irán valószínűleg összehangolta az Irán által támogatott erők mozgását Aleppó tartományban Oroszországgal és Szíriával. A szíriai orosz csapatok újonnan kinevezett parancsnoka, Andrej Szerdjukov vezérezredes Aleppóban tartózkodott, amikor Gháni és Zahedi február 9-én megérkezett. A CTP és az ISW nem tudja megerősíteni, hogy Szerdjukov találkozott az IRGC Quds Erők egyik tisztségviselőjével sem. Bashar al-Asszad szíriai elnök február 10-én Aleppóban találkozott az iraki PMF elnökével és a Kata’ib Hezbollah vezetőjével, Abu Fadakkal.

Az IRGC Quds Force és a PMF magas rangú tisztviselőinek nagy nyilvánosságot kapott észak-szíriai megjelenése valószínűleg szintén egy Izrael és Törökország ellen irányuló információs művelet része. Irán célja lehet, hogy demonstrálja Izraelnek, hogy képes Észak-Szíriában tevékenykedni és ott maradni. Izrael február 8-án elismerte ennek a fejleménynek a következményeit, amikor egy azonosítatlan izraeli katonai tisztviselő azt állította, hogy Irán a február 6-i földrengést kihasználva fegyvereket fog behozni. Irán valószínűleg a határ közelében lévő taktikailag előnyös pontok elfoglalásával is jelezni kívánja jelenlétét egy jövőbeli török szárazföldi betörés elrettentése érdekében.

A prominens szunnita pap, Moulana Abdol Hamid február 10-én hallgatólagosan forradalmi változásra szólította fel az iráni rendszert, és igyekezett a szunnita irániakon túl is kiterjeszteni vonzerejét. Abdol Hamid a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedanban tartott heti pénteki imaóráján kijelentette, hogy az iráni lakosság elvesztette a reményt, hogy a rendszer képes kezelni a folyamatban lévő gazdasági problémákat, és a közelmúltbeli tiltakozásokat gazdasági indíttatásúnak minősítette. Kritizálta a katonai tisztviselőket a kormányzásban való túlzott részvételük miatt, kijelentve, hogy „a katonáknak csak a katonai színtéren kellene tevékenykedniük”, míg a „politikusoknak és politikai szakértőknek” az ország politikai igazgatásában kellene részt venniük. Abdol Hamid azt is kijelentette, hogy az országon kívül tartózkodó „politikai szakértőknek” vissza kellene térniük az országba, és Iránt kellene kormányozniuk. Bár megjegyzései visszhangozzák az Iránon belüli „agyelszívás” visszafordítására irányuló rendszeres felhívásokat, a „politikai” szakértők visszatérésének szükségességének kiemelése azt sugallja, hogy a nyugati kormányzási elméleteket kell alkalmazni Iránra, és fel kell forgatni az iszlám köztársaság nyugatellenes ideológiai magját. A „nyugatosítás” elleni küzdelem – az iráni és iszlám identitás vélt elvesztése a nyugati eszmék és gyakorlatok terjedése miatt – a legfelsőbb vezető, Ali Khamenei és elődje retorikai támpontja volt. Abdol Hamid megjegyzése a rezsim forradalmi jellegének aláaknázását sugallja.

Abdol Hamid valószínűleg arra törekedett, hogy a pénteki imaprédikációja során kiterjessze befolyását az iráni szunnita közösségeken túlra. Abdol Hamid lekicsinyelte az iráni vallási megosztottságot, kijelentve, hogy „nincs olyan, hogy síita vagy szunnita”, és hogy az iráni nép „egy”, hozzátéve, hogy „a tisztviselőknek nem kellene aggódniuk a síiták és szunniták közötti vita miatt.” Abdol Hamid prédikációjának egy külön részében kijelentette, hogy a nők másodrendű, a szunniták pedig harmadrendű állampolgárok lettek az 1979-es iszlám forradalom után, valószínűleg annak jelzésére, hogy mozgalma a szunnita közösségen túl a különböző iráni elnyomott csoportok sérelmeivel is foglalkozni kíván.

Abdol Hamid pénteki prédikációja retorikai enyhülés volt a február 9-i tweetjéhez képest, amelyben kifejezetten támogatta Mir Hoszein Muszavi forradalmi felhívását az iráni „alapvető” változásokra. Abdol Hamid február 10-i prédikációjában nem hivatkozott Muszavira, valószínűleg azért, hogy ne idegenítse el gyülekezete azon részeit, amelyek ellenzik az ellentmondásos személyiséget vagy az általa 2009-ben vezetett Zöld Mozgalmat. Lehet, hogy megelőzte annak lehetőségét is, hogy a tüntetők Muszavi köré tömörüljenek, ami Abdol Hamidot saját mozgalmán belül tartaná. Abdol Hamid képessége a rendszer elleni stratégiai eszkalációra és de-eszkalációra – és az általa Zahedanban generált állandó tüntetési részvétel – jól mutatja, hogy milyen ügyesen vezeti a rendszerellenes tevékenységet a közösségén belül.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az IRGC Quds Erők valószínűleg megerősítik katonai jelenlétüket Észak-Szíriában a február 6-i földrengést követő humanitárius segítségnyújtás álcája alatt.
   • Az IRGC Quds Erők és a PMF magas rangú tisztviselőinek nagy nyilvánosságot kapott észak-szíriai megjelenése valószínűleg egy Izrael és Törökország ellen irányuló információs művelet része is.
   • A prominens szunnita pap, Moulana Abdol Hamid február 10-én hallgatólagosan az iráni rezsim forradalmi megváltoztatására szólított fel, és igyekezett a szunnita irániakon túlmutatóan kiterjeszteni népszerűségét.
   • Négy tartomány négy városában legalább öt tüntetésre került sor.
   • A rendszer több magas rangú tisztviselője felszólította az iráni lakosságot, hogy vegyen részt a február 11-i, az iszlám köztársaság évfordulójának megünneplésére szervezett, a rendszert támogató tüntetéseken.
   • A The Sunday Times február 10-én belső forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az IRGC személyzete „kétségeket és zavart” érez a Mahsa Amini tiltakozó megmozdulások nyomán.
   • Alekszej Dedov teheráni orosz nagykövet február 10-én bejelentette, hogy a Nemzeti Iráni Olajtársaság és az orosz állami tulajdonú Gazprom konzultációkat folytat az Iránon belüli gázmezők fejlesztéséről.
   • A hírszerzési és biztonsági minisztérium és az IRGC hírszerzési szervezete közös közleményt tett közzé, amelyben bejelentették, hogy letartóztatták a január 28-án Iszfahán tartományban, Iszfahán város közelében egy katonai lőszergyár ellen elkövetett dróntámadás elkövetőit.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 10-én négy tartomány négy városában legalább öt tüntetésre került sor. A CTP nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken történtek tüntetések:

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: Közepes vagy nagy

Demográfiai összetétel: A rendszerellenes tüntetők a Makki Nagymecset közelében gyűltek össze a prominens szunnita lelkész, Moulana Abdol Hamid pénteki imaprédikációját követően.

Yazd város, Yazd tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Yazd Gumiabroncsgyár dolgozói

A CTP mérsékelt biztonsággal értékeli úgy, hogy a tiltakozások a következő helyszíneken történtek:

Galikash, Golestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A tüntetők azért gyűltek össze, hogy kifejezzék támogatásukat Moulana Gargij szunnita lelkész iránt.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A tüntetők azért gyűltek össze, hogy támogatásukat fejezzék ki két nemrégiben letartóztatott helyi szunnita lelkész, Ibrahim Karimi és Luqman Amini iránt.

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Egy csoport nő tiltakozott Moulavi Abdol Majid Mouradzahi szunnita lelkész nemrégiben történt letartóztatása ellen.

A tiltakozás koordinátorai és szervezetei a következő időpontra hívtak fel tüntetésre:

Február 16.

Típus: Tüntetések és 40 napos megemlékezés a kivégzett teheráni tüntetőkről.

Helyszín: Országszerte


A rendszer több magas rangú tisztségviselője felszólította az iráni lakosságot, hogy vegyen részt a február 11-i, az iszlám köztársaság évfordulójára emlékező, rendszerpárti tüntetéseken. Ahvaz, Ghazvin, Mashhad, Qom és Teherán pénteki imavezetői – olyan egyházi személyek, akiket Ali Khamenei legfelsőbb vezető választ ki, és akiktől kapják az üzeneteket – hangsúlyozták, hogy az iráni népnek részt kell vennie a kormánypárti gyűléseken, hivatkozva Khamenei február 8-i beszédére, amelyben „nemzeti egységre” szólított fel. Más magas rangú iráni tisztviselők február 11-ét a Mahsa Amini tiltakozó mozgalom visszautasításaként fogalmazták meg, és azt állították, hogy jelentős tömegek vesznek majd részt az eseményen. Egy, az Iszfahán tartománybeli Nadzsaf Abadban székelő tiltakozó szervezeti csoport azt állította, hogy a rezsim közel 8 000 afgán állampolgárt szállított a Khoraszan Razavi tartománybeli Mashhadba, hogy részt vegyenek a rendszer melletti gyűléseken, hogy részt vegyenek a rendszerpárti tüntetéseken. Nem világos, hogy a csoport azt állítja-e, hogy afgán állampolgárok Afganisztánból vagy az országon belülről utaztak Mashhadba. A közösségi médiában megjelent beszámolók azt állítják továbbá, hogy Nyugat-Azerbajdzsán tartomány oktatási tisztviselői levelet küldtek, amelyben a diákokat kötelezték a kormánypárti tüntetéseken való részvételre. A CTP és az ISW nem tudja megerősíteni ezeket a beszámolókat, és az ilyen állításokat szkeptikusan kell kezelni.

Február 11-én valószínűleg nagy tömegek vesznek majd részt a rendszerpárti felvonulásokon, ami nem fogja véglegesen jelezni, hogy a rezsim visszaszerezte volna a Mahsa Amini tiltakozó megmozdulás során és azóta elvesztett támogatását. A hatalom tisztviselői a február 11-i gyűléseket nagyrészt a rendszer legitimitásának megnyilvánulásaként jellemezték, ami azt jelezheti, hogy bíznak abban, hogy képesek lesznek jelentős részvételt generálni. A Mahsa Amini tiltakozó megmozdulást követően azonban a hatalom az iszlám köztársaság évfordulójának megünneplésére rendezett ünnepségeken különösen süket maradt, különösen, mivel a rendszer még mindig nem foglalkozott érdemben a tiltakozók sérelmeivel. Abdol Karim Abedini ajatollah, a gazvini pénteki ima vezetője február 10-én kijelentette, hogy a Khamenei által a foglyok kegyelméről kiadott parancs alapján szabadon bocsátott személyeknek részt kell venniük a rendszerpárti gyűléseken, hogy demonstrálják, „valóban megérdemlik (Khamenei) kegyelmét.” A rendszer képviselőinek ilyen nyilatkozatai felszíthatják a már meglévő rendszerellenes érzelmeket a február 16-ra szervezett országos, rendszerellenes tüntetéseket megelőzően.


A The Sunday Times február 10-én belső forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az IRGC személyzete „kétségeket és zavart” érez a Mahsa Amini tiltakozó megmozdulások után. A Times azt állította, hogy az iráni hatóságok a libanoni Hezbollahhoz (LH) hasonló proxy erőknek lényegesen többet fizettek, mint az IRGC személyzetének, ami súlyosbította a gárdán belüli morális válságot. A Times forrásai szerint az IRGC és az iráni proxyk között a fizetésbeli különbségek „fájdalmas különbséggé váltak az IRGC erői számára, akik mindezen hónapok óta a frontvonalon vannak. Alulértékeltnek és alulfizetettnek érzik magukat”.

Alekszej Dedov teheráni orosz nagykövet február 10-én bejelentette, hogy a Nemzeti Iráni Olajtársaság és az orosz állami tulajdonú Gazprom konzultációkat folytat az Iránon belüli gázmezők fejlesztéséről. Dedov hozzátette, hogy más orosz vállalatok is érdekeltek az Iránnal való együttműködésben, különösen a Perzsa-öbölben lévő Déli Pars gázmezőn.

A hírszerzési és biztonsági minisztérium és az IRGC hírszerző szervezete közös közleményt tett közzé, amelyben bejelentették, hogy január 28-án letartóztatták az Iszfahán tartománybeli Iszfahán város közelében lévő katonai lőszergyár ellen január 28-án elkövetett dróntámadás mögött álló, meg nem nevezett elkövetőket. A közlemény hozzátette, hogy a letartóztatás Izrael érintettségét bizonyítja anélkül, hogy részleteket vagy magyarázatot adott volna, és válaszlépésre figyelmeztetett a támadás miatt, bár az IRGC szóvivője, Ramezan Sharif február 9-én azt állította, hogy a rezsim már megtorolta a sérelmet.

Akkor lássuk, hogyan nézett ki az a kikényszerített népünnepély, amire kihajtották az iráni népet. Iránban diákok, tanárok, közalkalmazottak kénytelenek részt venni a forradalmi felvonuláson

Igen, az iráni rendszer arra kényszeríti a diákokat és a köztisztviselőket, hogy részt vegyenek a forradalom évfordulóján rendezett felvonuláson, hogy megmutassák, „népszerűbbek, mint a tiltakozó mozgalom”.


Az állami televízió pénteken arról számolt be, hogy hetven külföldi újságíró látogat az országba, hogy tudósítson a Tíz Nap Hajnal ünnepségéről. „Úgy tűnik, idén több külföldi újságírónak adtak ki vízumot, hogy tudósítsanak a tüntetések végéről, valamint a foglyok szabadon bocsátásáról, és lehet, hogy más dolgokat is bejelenthetnek a következő napokban” – írta kedden egy tweetben Hossein Derakhshan újságíró és volt politikai fogoly.

A február elsején kezdődő tíz nap a forradalom alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatollahnak 1979-ben Párizsból Teheránba érkezése és a forradalom február 11-i győzelme közötti időszakot jelöli.

Az utcai tüntetések az elmúlt hónapban elcsitultak, de a Teheráni Ifjúság, egy földalatti tiltakozó csoport egy nemrégiben kiadott közleményében arra szólította fel a főváros lakóit, hogy a tíz nap alatt minden este a háztetőkről és az ablakokból kiabálják a rendszerellenes jelszavakat, többek között a „Esküszünk elesettjeink vérére, hogy kitartunk a végsőkig” jelszót.

A külföldiek az évforduló napján a világ számos városában tiltakozó gyűlésekkel tervezik saját erődemonstrációjukat. Irán száműzetésben élő trónörököse, Reza Pahlavi felszólította a külföldön élő irániakat, hogy vegyenek részt az iszlám köztársaság elleni megmozdulásokon.

A rendszer ellenzéke a Hajnal tíz napját gyakran gúnyosan a kínok tíz napjának (zajr) nevezi, és az elmúlt napokban sok olyan transzparenst és egyéb dekorációt égettek el vagy semmisítettek meg, amelyeket az állami propagandaapparátus helyezett ki az utcákra.

A közösségi média beszámolói szerint az oktatási hivatalok sok helyen nem csupán utasításokat adtak ki az iskoláknak, amelyekben a diákok, tanárok és más alkalmazottak teljes körű részvételét követelték, hanem azzal is fenyegették őket, hogy a részvétel elmaradása negatívan befolyásolhatja a felsőoktatásba való bejutásuk vagy a munkahelyi előléptetésük esélyeit.


Mohammad Renani, az iszfaháni egyetem teológiaprofesszora és egyházi méltóság néhány nappal ezelőtt a Twitteren közölte, hogy lánya osztályának azt ígérték, hogy többletpontokat adnak az osztályzatukhoz, ha részt vesznek a felvonuláson, és hogy a diákokat még arra is megkérték, hogy bizonyítékként készítsenek fényképeket a felvonuláson.

Renani „etikailag és politikailag korruptnak” nevezte az ilyen irányelveket, és megosztott egy képernyőmentést egy olyan irányelvről, amelyet egy Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli kisváros oktatási hivatala küldött az iskoláknak, és amely egyértelműen kimondta, hogy a tanárok és más alkalmazottak jelenlétét rögzíteni fogják, és ez lesz „a jövőbeli minősítés és értékelés alapja”.

Mások szerint a börtönből nemrég óvadék ellenében szabadult tüntetőket arra kényszerítették, hogy írásban garantálják, hogy részt vesznek a szombati felvonuláson.

Ön szerint fontos esemény, ha Irán nyolcvanötmilliós lakosságából összesen kétmillió ember vesz részt az államilag támogatott felvonuláson, a diákok, a köztisztviselők kényszerítésével és a fegyveres erők mozgósításával?”

– kérdezte Dariush Memar londoni újságíró szerdán a Twitteren.

Igen, ez fontos, mert a rendszer befektet ebbe. Amire a rendszernek most óriási szüksége van, az a legitimitás megszerzése egy tömeges felvonulással, hogy elmondhassa a világnak, hogy azok, akik támogatják, többen vannak, mint az ellenzékiek. Az iszlám köztársaságnak vissza kell szereznie elveszített méltóságát”

– írta Memar kérdésére az egyik kormánypárti válaszadó. Nem sokan értettek vele egyet.


De elromlott az össznépinek szánt, bár velejéig hamis ünnep, ugyanis a hackerek megzavarták Raisi forradalom napi beszédét az állami televízióban

Raisi a teheráni Azadi téren beszélt, ahol az emberek az iszlám köztársaság 44. évfordulója alkalmából gyűltek össze, amikor a rendszer meg akarta mutatni, hogy még mindig népszerű.

Az Ali Igazságossága (Edalat-e Ali) nevű hacktivista csoport feltörte az állami televízió adását, és a „Halál Khameneire” jelszót sugározta. Arra is felszólította az embereket, hogy vegyék ki a pénzüket az állami bankokból, és felszólította az embereket, hogy vegyenek részt a február 16-i kormányellenes tüntetéseken.

A rendszer a diákokat, a közszféra több millió alkalmazottját és katonákat kényszerítette arra, hogy vegyenek részt a különböző városokban tartott gyűléseken és felvonulásokon, a rezsimhez hűségesek családjaival, a klerikusokkal és a félkatonai Baszidzs szervezettel együtt.

Egy Twitter-felhasználó a következő kommentet tette közzé:

Nos, valahogy mégiscsak sikerült véghezvinni a forradalom napi felvonulást, azzal, hogy az iskolásokat jegyeik csökkentésével, az állami alkalmazottakat pénzbüntetéssel fenyegették meg… a kérdésem az: Megoldottátok a problémáinkat?”

Raisi beszédében azt mondta, hogy a rendszer fel fogja karolni azokat, „akiket a zavargások során becsaptak”, utalva a tavalyi népi tiltakozásokra, és vissza fogja őket fogadni „a nemzet ölelésébe”. Beszélt Ali Khamenei legfelsőbb vezető „atyai szeretetéről” és nagylelkűségéről, amellyel megkegyelmezett a fogva tartott tüntetőknek.


Az elnök a továbbiakban megismételte a hivatalos propaganda szövegét, miszerint külföldiek szították a tüntetéseket, hogy „elpusztítsák Iránt”. A rendszer ügyesen próbál egyenlőségjelet tenni az ország és annak létfontosságú érdekei közé, amikor komoly kihívással néz szembe.

Ezek a megjegyzések azt mutatják, hogy a rendszer Khamenei által vezetett keményvonalas magjának nincs kedve valamiféle párbeszédet kezdeni, legalábbis a rendszer korábbi híveivel, hogy némileg csillapítsa a kormányellenes hangulatot az országban.

Haszan Rouháni volt elnök azonban az ünnepségek alatt helyi újságíróknak azt mondta, hogy „nem szabad megengednünk, hogy egy hatalomra éhes kisebbség félrelökje a többséget”, hozzátéve, hogy ez „az iszlám forradalom végét jelentené”.

Egyértelműen a keményvonalasokra és ultrakonzervatívokra utalt, akik Khamenei támogatásával az elmúlt három évben mind a törvényhozás, mind az elnökség irányítását átvették.

Az iszlám kormánynak meg kell hallgatnia a különböző elképzeléseket és a nép hangját, hogy garantálni tudja a forradalom túlélését – tette hozzá. (A rendszer tisztviselői a forradalom kifejezést az iszlám köztársaság szinonimájaként használják.)


Az elmúlt napokban prominens volt tisztviselők az alkotmány felülvizsgálatát vagy új alkotmányt követeltek alkotmányozó gyűlés létrehozásával és népszavazások megtartásával.

Mir-Hoszein Muszavi volt miniszterelnök és a reformpárti Zöld Mozgalom vezetője e hónap elején kiadott nyilatkozatában azt mondta, hogy a reformmozgalom megbukott, és itt az ideje „alapvető változásokat” végrehajtani. Muszavi felhívása felér egy rendszerváltással, ha az emberek szabadon szavazhatnak egy új kormányformáról.

Mohammad Khatami volt elnök szintén komoly változásokra szólított fel, bár ő is elzárkózott attól, hogy azt mondja, az iszlám köztársaságnak mennie kell.

Eközben nyolc prominens száműzetésben élő aktivista, köztük Reza Pahlavi herceg és a Nobel-díjas Shirin Ebadi pénteken Washingtonban közös fórumot tartott, jelezve, hogy a diaszpórában egységes tiltakozó vezetést indítanak.

Erről érdemes lesz részletesebben is hírt adni. Ezen a történelmi jelentőségű eseményen nyolc vezető iráni ellenzéki személyiség a demokratikus országok támogatását kérte az iráni rezsim megváltoztatásához és a demokrácia megteremtéséhez.

A Georgetown Egyetem Nők, Béke és Biztonság Intézetének (GIWPS) „Az iráni demokráciamozgalom jövője” című rendezvényén, amelyet pénteken, az iszlám köztársaság megalakulásának 44. évfordulójának előestéjén tartottak, a prominens aktivisták egységet fogadtak az iráni demokrácia megteremtésének egyetlen célja érdekében.


A felszólalók, akik mindannyian az iszlám köztársaság elleni egység fontosságát hangsúlyozták, azt is kifejtették, hogy most nincs itt az ideje vitatkozni a jövőbeli iráni demokratikus kormány pontos formájáról.

Az alkotmányos monarchiának és a köztársasági kormányformának egyaránt vannak támogatói az irániak körében.

A száműzetésben élő Reza Pahlavi herceg, a Nobel-díjas Shirin Ebadi és a Kanadában élő Hamed Esmaeilion aktivista, akinek lánya és felesége meghalt az iráni Forradalmi Gárda által 2020-ban lelőtt PS752-es járaton, valamint az Egyesült Államokban élő író, újságíró és nőjogi aktivista Masih Alinejad, Nazanin Boniadi és Golshifteh Farahani színésznők és aktivisták, Ali Karimi, az iráni labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya és Abdullah Mohtadi, a Komala iráni kurd párt főtitkára volt az a négy nő és négy férfi, aki felszólalt az eseményen.

Pahlavi, Boniadi, Alinejad és Esmaeilion jelen voltak a teremben, míg Ebadi, Mohtadi és Farahani videoüzenetet közvetített.

Az esemény fordulópont lehet egy olyan egységes külföldi vezetés kialakításában, amely képviseli a demokráciamozgalmat Iránban, ahol az aktivistáknak nincs esélyük arra, hogy nyilvánosan megvédjék azt. Tüntetők ezrei vannak még mindig börtönben, és több tucatnyi ellenzékit fenyeget a halálos ítélet.


Minden felszólaló hangsúlyozta, hogy a tiltakozó mozgalom él és erős Iránban, és szüksége van a demokratikus országok támogatására. Ígéretet tettek arra, hogy olyan új kormányformáért fognak dolgozni, amely demokratikus és világi, és amely egyenlőséget, igazságosságot és haladást hoz Iránnak.

A tiltakozó mozgalmat képviselő aktivisták elmondták, hogy február végére kidolgozzák csoportjuk chartáját, és remélik, hogy megalapozzák az iráni tiltakozók törekvéseinek politikai képviseletét, és támogatást szereznek az iszlám köztársaság elszigeteléséhez.

A Nobel-díjas Shirin Ebadi az iszlám köztársaság uralkodójára, Ali Khameneire utalva azt mondta: „Diktátor köszönj szépen a végén”.

Ez nem a belharcok ideje. A rendszer megdöntése nem lehetséges egység és empátia nélkül” – mondta Ebadi.

Hagyjuk a nézeteltéréseket a választásokig. Kéz a kézben haladunk egy jobb jövő felé” – mondta videóüzenetében.

Abdullah Mohtadi, egy kurd politikai vezető azt mondta, hogy Mahsa Amini rendszer általi meggyilkolása miatt az Iszlám Köztársaság hamis nimbusza szertefoszlott.


Golshifteh Farahani színésznő, aki szintén Ali Karimi nevében szólalt fel, azt mondta, hogy eljött az egység ideje, és minden iráni, aki megosztottságot szít, árulást követ el.

Az ismert amerikai aktivista, Masih Alinejad hangsúlyozta, hogy az iszlám köztársaságot sürgősen el kell szigetelni a világ színpadán.

Hamed Esmaeilion, Nazanin Boniadi és Reza Pahlavi herceg hangsúlyozták az egyenlőséget, az igazságosságot, a szabadságot és az irániakat összekötő közös sorsot.

Alinezsád közölte, hogy a csoport egy átmenetre vonatkozó chartán dolgozik, amely a hónap végére elkészül. „Minimális elvekben kell megállapodnunk” – mondta, hozzátéve: „A világnak fel kell készülnie arra a napra, amikor nem lesz iszlám köztársaság”.

A tüntetések következő hulláma jönni fog, és súlyosabb lesz az eddigieknél” – mondta Esmaeilion.

Megszervezhetjük és megtervezhetjük, hogy amikor a következő hullám jön, mindannyian készen álljunk, és el tudjunk távolodni az iszlám köztársaságtól.”

Reza Pahlavi herceg, aki régóta a szekuláris és demokratikus Irán mellett kampányol a monarchia visszaállítása helyett, azt mondta:

„Eljött az idő, hogy konszolidáljuk az álláspontjainkat, félretegyük a nézeteltéréseket. Eljött az idő, hogy félretegyük a szlogeneket, feltűrjük az ingujjunkat és elkezdjük a munkát”.

Valami komoly készülődik, mindeközben az imámok attól tartanak, hogy nyáron meztelen nők fogják elözönleni az utcákat.

Jól olvasták. A délnyugat-iráni Ahvaz pénteki imámja szerint a kormány nem fog meghátrálni a hidzsáb betartatásában, különben a nők nyáron meztelenül fognak az utcára vonulni.

Mohammad Nabi Mousavifard pénteki prédikációja során felszólította a hatóságokat, hogy hagyjanak jóvá egy törvényt a hidzsábot nem viselő nőkkel szembeni fellépésről.

Meg kell fizetnünk a vallási értékek megőrzéséért, még akkor is, ha többször kell bíróságra mennünk” – tette hozzá.

Mousavifard továbbá arra kérte a bírákat, hogy legyenek nagyon óvatosak az ilyen ügyekben, és szerezzenek érvényt a törvénynek, hogy foglalkozzanak ezekkel az „anomáliákkal”.

A lakosságnak és a szociális szolgáltatóknak abba kellene hagyniuk a hidzsáb nélküli nőszemélyeknek nyújtott szolgáltatásokat; Az embereknek figyelmeztetniük kellene a nem megfelelő hidzsábot viselő nőket, és nem szabad közömbösnek lenniük, különben nyáron meztelenül fognak az utcára vonulni”

jegyezte meg a lelkész. Januárban a Legfelsőbb Vezető képviselője Karaj városában azt mondta, hogy az országban az alacsony csapadékmennyiség és az aszály oka a hidzsáb betartásának hiánya, miután a hónapok óta tartó tiltakozások után sok nő levette a fátylat.

Mohammad-Mehdi Hosseini Hamedani, a pénteki imám Karajban megismételte, hogy a hidzsáb betartását szigorúan érvényesíteni kell a társadalomban.

Nem gondolhatjuk, hogy iszlám országban élünk, amikor belépünk egyes intézményekbe, bevásárlóközpontokba, gyógyszertárakba stb.” – mondta, és felszólította a hatóságokat, hogy figyelmeztessék az üzleteket és bevásárlóközpontokat, hogy ne szolgálják ki a hidzsábot eltávolító nőket, és ha a figyelmeztetés nem elégséges, zárják be őket.

Nem tudom, hány éves Mohammad Nabi Mousavifard pénteki imám, a fényképei alapján olyan hatvan fölött lehet, bár jól tartja magát, de hogy nem a bölcsességbe őszült bele a szakálla, az is biztos, ami meg az utcára özönlő meztelen nők tömegeit illeti, ha pesti volna értené, mit jelent, mikor azt mondom erre:

Azt maga csak szeretné, Sajókám, azt maga csak szeretné!”

Bár ezt a szingli hordáktól rettegő Mikola ajatollah sem értette minálunk, Pesten.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.