Szele Tamás: Khamenei ébredezik

Iránban csoda történt. Nem nagy csoda, Khamenei és Raisi nem mondtak le és nem osztották szét minden vagyonukat a szegények között, csak amolyan kisebbfajta mirákulum: Khamenei rájött arra, hogy valami mintha nem volna a legnagyobb rendben a kormányzat és a nép között és most szemét forgatva prédikál a viszály felette csúfságos mivoltáról.

Közben Amir-Abdollahian külügyminiszter bebizonyította, milyen sokoldalú: eddig azt hittük, csak a külügyekhez inkompetens és az idegen nyelveket nem ismeri, de most jelét adta annak is, hogy a belügyekhez is tökéletesen tehetségtelen, ugyanis egy amerikai médiumnak adott interjúban közölte: Iránban egyetlen újságírót sem tartanak fogva. Egyet nem is: hatvanat annál inkább. Nagyon remélem, hogy a végső bukás előtt kiderül még, hogy Amir-Abdollahian mi mindenhez nem ért még.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds Erőinek parancsnoka, Esmail Ghaani dandártábornok február 8-án a szíriai Aleppó városába utazott. Az iráni állami média beszámolt Ghaani látogatásáról, és közzétett egy videót, amelyen Ghaani a Dél-Törökországot és Északnyugat-Szíriát pusztító február 6-i földrengés nyomán végrehajtott humanitárius műveleteket felügyeli. Egy rendszerpárti közösségi médiafiók képeket is közzétett Ghaani találkozójáról egy meg nem nevezett iráni táborparancsnokkal.

Az iráni állami média jellemzően nem ismeri el, ha Ghaani vagy a Qudsz Erők más magas rangú tisztviselői Szíriába utaznak. Ghaani jelenléte Aleppóban – és az iráni állami média rendhagyó tudósítása a látogatásról – arra utal, hogy az iráni rezsim információs műveletet hajt végre. Irán ezzel talán azt kívánja jelezni, hogy elkötelezett katonai jelenlétének fenntartása és további megerősítése mellett Északnyugat-Szíriában és az ország többi részén. A török és orosz tisztviselők úgy értelmezhetik Ghaani útját, és a kapcsolódó február 7-i aleppói népi mozgósítású erők bevetését, amelyről a CTP korábban már beszámolt, mint Irán válaszát arra, hogy a múltban kizárták a Törökország és az Aszad-rezsim közötti, Moszkva által közvetített békéltető tárgyalásokból. Törökország és Oroszország is értelmezheti Ghaani rendkívül feltűnő nyilvános megjelenését úgy, hogy további tárgyalási előnyt próbál szerezni a későbbi békéltető tárgyalásokhoz. Az Aszad-rezsim tisztviselői hasonlóképpen értelmezhetik az iráni fellépést olyan üzenetként, hogy figyelembe kell venniük az iráni érdekeket, mielőtt bármilyen diplomáciai megállapodást kötnének Törökországgal.

Ali Khamenei legfelsőbb vezető kijelölte a feltételrendszert arra vonatkozóan, hogy a rendszer tisztviselői hogyan vitassák meg az iráni vezetés és a nép közötti megosztottságot, ami arra utal, hogy eltűrhet korlátozott vitákat a rezsim jövőjéről. Khamenei hallgatólagosan elismerte a rendszer és az iráni nép közötti megosztottságot, és nemzeti egységre szólított fel egy beszédében, amelyben megemlékezett az Artesh légvédelmi erők február 8-i, az iszlám köztársaság alapítójának, Ruhollah Khomeininek tett hűségesküjéről. Khamenei kijelentette, hogy a nőkkel, a vallással és a generációs különbségekkel kapcsolatos nézeteltérések elkerülhetetlenek, de ezek a nézeteltérések nem válhatnak „hibává” a rendszeren belül. A legfelsőbb vezető hozzátette, hogy az iráni nép nem engedheti meg Irán ellenségeinek, hogy kihasználják a belső megosztottságot.

Bár Khamenei rendszeresen elmarasztalta a rendszer belharcait , és megvitatta az iráni politikai berendezkedésen belüli megosztottságot, a belső repedésekre való utalása azért figyelemre méltó, mert az elmúlt napokban a keményvonalas politikusok egyre inkább elismerték a mély társadalmi megosztottságot. Ebrahim Raisi keményvonalas elnök egy február 7-i vallási találkozó alkalmával a letartóztatott tüntetőkkel a szakadások helyreállításának fontosságát hangsúlyozta. Raisi megismételte Khamenei retorikai megkülönböztetését a tüntetők és a „lázadók” között, és sürgette a rezsim szerveit, hogy segítsék elő a jogszerűen tüntetők visszatérését a közösségbe. Az Imam Hoszein Egyetem elnöke – amely intézmény szorosan kapcsolódik az IRGC-hez és a Védelmi és Fegyveres Erők Logisztikai Minisztériumához – február 8-án azt sugallta, hogy az iráni vezetés elvesztette a kapcsolatot a népével. Az IRGC Basij parancsnoka, Gholam Reza Soleimani dandártábornok külön elismerte a „jelenlegi problémákat”, és hangsúlyozta, hogy országszerte szükség van e problémák mielőbbi megoldására. A legfelsőbb vezető katonai tanácsadója, az IRGC vezérőrnagya, Yahya Rahim Safavi hasonlóan burkoltan utalt a rezsim „problémáira” február 6-án, amint arról a CTP korábban beszámolt.

Khamenei február 8-i beszédében nem tiltotta meg a folyamatban lévő vitákat arról, hogy a rendszernek miképpen kellene reagálnia a Mahsa Amini tiltakozó megmozdulásához vezető sérelmekre, de úgy tűnt, hogy retorikai határokat szabott a vitáknak azzal a figyelmeztetéssel, hogy a politikai viták nem vezethetnek harcokhoz és rágalmazáshoz. Ezenfelül kijelentette, hogy „egyesek, akik forradalmárok lesznek, nem maradnak forradalmárok”, valószínűleg Mir Hoszein Muszavi „alapvető” változásokra való felhívására utalva Iránban. 2009-ben a Zöld Mozgalom részben vezetője, Muszavi február 4-i nyilatkozatában nagyrészt forradalmi hangnemet ütött meg, és arról beszélt, hogy népszavazást kell tartani az iszlám köztársaság fenntartásáról, amint arról a CTP korábban beszámolt. Khamenei hallgatólagos hivatkozása Muszavi nyilatkozatára és annak elutasítása azt jelezheti, hogy nem fogja tolerálni a rezsim jelentős strukturális vagy ideológiai változtatásaira irányuló felhívásokat.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Qudsz Erőinek parancsnoka, Esmail Ghaani dandártábornok február 8-án a szíriai Aleppó városába utazott.
   • Ali Khamenei legfelsőbb vezető retorikai feltételeket szabott arra vonatkozóan, hogy a tisztviselőknek hogyan kell megvitatniuk az iráni vezetés és a nép közötti megosztottságra adott válaszokat, ami arra utal, hogy tolerálhatja a rendszer jövőjéről szóló korlátozott vitákat.
   • Két tartomány két városában legalább két tüntetésre került sor.
   • Az iráni igazságszolgáltatás február 8-án bejelentette, hogy megkezdte a foglyok szabadon bocsátását Alborz, Ghazvin, Szemnan, Szisztán és Beludzsisztán, Teherán és Nyugat-Azerbajdzsán tartományokban.
   • Ali Shamkhani ellentengernagy, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára Moszkvában találkozott Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági tanácsi titkárral.
   • Mohammad Hosseini parlamenti ügyekért felelős alelnök bejelentette, hogy Ebrahim Raisi elnök a közeljövőben egy meg nem határozott időpontban Kínába utazik.
   • Az IRGC légierő az Iszfahán tartománybeli Iszfahán városában rendezett katonai kiállításon bemutatott egy Shahab–3 rakétát, amelyen a „Halál Izraelre” felirat szerepelt.
   • Ali Bagheri Kani iráni külügyminiszter-helyettes és Mojtaba Amani iráni libanoni nagykövet Bejrútban találkozott Nabih Berri libanoni parlamenti elnökkel.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

Február 8-án két tartomány két városában legalább két tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen történt:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Földművesek

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy egy tiltakozás történt a következő helyszínen:

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Befektetők, akik pénzt vesztettek a Cryptolandon, Irán egyik legnagyobb kriptopénzváltó platformján.

A tiltakozás koordinátorai és szervezetei a következő időpontra hívtak fel tüntetésre:

Február 16.

Országos rendszerellenes tüntetések, és 40 napos megemlékezés a kivégzett tüntetőkről Teheránban.

Helyszín: Országszerte

Az iráni igazságszolgáltatás február 8-án bejelentette, hogy megkezdte a foglyok szabadon bocsátását Alborz, Ghazvin, Szemnan, Szisztán és Beludzsisztán, Teherán és Nyugat-Azerbajdzsán tartományokban. A bejelentés Ali Khamenei legfelsőbb vezető február 6-i döntését követte, miszerint amnesztiát ad és enyhíti „több tízezer” fogoly, köztük letartóztatott tüntetők büntetését. A közösségi média felhasználói és iráni médiumok megerősítették, hogy az iráni hatóságok február 8-án szabadon engedtek több prominens letartóztatott tüntetőt és olyan személyeket, akik részt vettek a Mahsa Amini tiltakozó mozgalomban vagy támogatták azt.

Külpolitika és diplomácia:

Ali Shamkhani ellentengernagy, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára február 8-án Moszkvában találkozott Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági tanácsi titkárral. Shamkhani és Patrusev közös energia- és tranzitmegállapodások végrehajtásáról tárgyalt. Shamkhani hangsúlyozta továbbá az orosz-iráni együttműködés fokozásának fontosságát olyan multilaterális szervezetekben, mint a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) és a BRICS.

Shamkhani részt vett az Afganisztánról szóló regionális biztonsági párbeszéd ötödik fordulóján is Moszkvában február 8-án. Shamkhani elítélte az Egyesült Államok korábbi afganisztáni jelenlétét, és kijelentette, hogy Irán békés és biztonságos szomszédot akar. Shamkhani felszólította továbbá a tálib rezsimet, hogy aktívan lépjen fel a terrorizmus ellen, és alakítson olyan befogadó kormányt, amely nem diszkriminál faji vagy etnikai alapon.

Mohammad Hosseini parlamenti ügyekért felelős alelnök bejelentette, hogy Ebrahim Raisi elnök a közeljövőben egy meg nem határozott időpontban Kínába utazik. Hosseini hozzátette, hogy Irán és Kína lépéseket tesz a húszéves kétoldalú megállapodásuk végrehajtása érdekében.


Az IRGC légierő február 8-án az Iszfahán tartománybeli, Iszfahán városban tartott katonai kiállításon egy Shahab–3 rakétát mutatott be, amelyen a „Halál Izraelre” felirat szerepelt. A kifejezett Izrael-ellenes üzenet és a kiállításnak a január 28-i lőszergyári dróntámadás helyszínének közelében való elhelyezése valószínűleg figyelmeztetés Izraelnek, hogy az IRGC kész megtorolni a támadást.

Ali Bagheri Kani iráni külügyminiszter-helyettes és Mojtaba Amani, Irán libanoni nagykövete február 8-án Bejrútban találkozott Nabih Berri libanoni parlamenti elnökkel. A libanoni állami média jelentése szerint Kani, Amani és Berri a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális fejleményekről tárgyaltak. Kani a találkozó után a libanoni sajtónak hangsúlyozta, hogy Irán a libanoni kormány mellett áll „a nyugati és arab kormányok igazságtalan blokádjával szemben.” A nyugati és arab kormányok gazdaságilag elszigetelték Libanont, válaszul a Hezbollah-csoport libanoni államba való beszivárgására.

Akkor lássuk kicsit részletesebben Khamenei „ébredését”. Hát az bizony inkább csak mocorgás, álmodik még az az ember… Ali Khamenei, az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vezetője először ismerte el, hogy vannak nézeteltérések a nép és a rendszer között.

Khamenei, aki a népi tiltakozásokat „ellenségek” által szított „zavargásoknak” minősítette, egy beszédében azt mondta, hogy az irániaknak „gondoskodniuk kell arról, hogy ezek a különbségek ne váljanak viszálykodássá”, amely szétszakítaná a nemzetet.


Mindazonáltal úgy tűnik, hogy Khamenei továbbra is tagadja az iráni másként gondolkodókat. Megismételte, hogy a viszálykeltés és a nézeteltérések szítása az „ellenség stratégiája”.

Az ellenség eltökélt szándéka, hogy térdre kényszerítse az iszlám rendszert” – mondta Khamenei szerdán, amikor az iráni hadsereg légierőjének több tíz katonája látogatott el hozzá az iszlám köztársaság alapítójánál, Ruhollah Khomeini 1979-es hasonló meglátogatásának évfordulóján. A légierő akkor a sahra tett hűségesküjük ellenére tisztelgett Khomeini előtt, de a Khameneihez tett látogatásnak sem politikai, sem más szempontból nem volt jelentősége.

Elmondta: „15 évvel ezelőtt egy amerikai elnök, (feltehetően George W. Bush) azt írta nekem egy levélben, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában megdönteni az iráni kormányt, de a hírszerzési jelentések szerint az iszlám köztársaság elpusztítására irányuló tervet fontolgatnak.”

Megismételve, hogy „az ellenségek” hajthatatlanok abban, hogy viszályt szítsanak és bizalmatlanságot keltsenek az emberek között, Khamenei azt tanácsolta, hogy az irániaknak meg kell erősíteniük egységüket, hogy meghiúsítsák ezt a tervet. Azt állította, hogy az iszlám forradalom évfordulója alkalmából tartott gyűléseken ez az egység fog megnyilvánulni.


A kormány elleni öt hónapja tartó utcai tüntetések ugyanis széttöredezett társadalmat eredményeztek Iránban, ahol a rendszerbe vetett bizalom a legalacsonyabb szinten van azóta, hogy Khamenei létrehozta az általa ideálisnak tartott, kizárólag konzervatív kormányt, és megtiltotta más résztvevőknek a 2020-as parlamenti és a 2021-es elnökválasztáson való részvételt.

Eközben az iszlám forradalom életben maradásához való ragaszkodása éles ellentétben állt a nők és a fiatalok hónapok óta tartó tiltakozásaival, amelyek az iszlám köztársaság megszüntetését követelték. Ezúttal nem kétséges, hogy a tüntetők nem akarnak reformokat vagy engedményeket. Világi és demokratikus kormányt követelnek, és Khamenei az első számú célpontjuk.

Khamenei azonban a saját világában él, és azt állítja, hogy az Iszlám Köztársaság az anyagi és szellemi fejlődés csúcspontjai felé halad. Az anyagi haladás inkább mítosznak tűnik, mivel a kormány nemrégiben úgy döntött, hogy eladja az állami vagyont és ingatlanokat, hogy finanszírozza mindennapi adminisztratív ügyeit. A nemzeti valuta történelmi mélypontra süllyedt, az infláció pedig jóval 50 százalék fölött van.

Eközben iráni szociológusok és politikai megfigyelők számos tanulmányban megállapították, hogy a Z generáció volt a hajtóerő a közelmúltbeli tüntetések mögött, és a tüntetéseken való részvételért bebörtönzöttek többsége 2000 után született. Khamenei azonban azt állította, hogy a rendszer birtokolja a fiatal generáció szívét és elméjét, és bemutatta a rendszer egyik legutóbbi mutatványát, amikor a fiatalok Korán-olvasó maratonon vettek részt.


Egy másik ellentmondásos megjegyzésében, miközben minden államügyben ő mondja ki a végső szót, és minden politikát diktál a kormánynak, arra szólította fel a meg nem nevezett tisztviselőket, hogy adják meg azt, amire az embereknek szükségük van.

Khamenei nemzeti egységre is felszólított, miközben korábban kizárta a politikusok javaslatait, hogy a tüntetők elleni erőszakos fellépés megszüntetésével próbáljanak nemzeti megbékélést elérni.

Álmodj, Khamenei, álmodj csak, keserű lesz az ébredés. Mindeközben az iráni keményvonalasok támadják Khatami volt elnök komoly reformokra vonatkozó felhívását

Egy prominens iráni reformpárti személy szerint az iráni rezsimnek aggódnia kellene, mivel még Mohammad Khatami volt elnök is azt mondja, hogy a reformizmus Iránban zsákutcába jutott.

Mohammad Javad Haqshenas megjegyzése azután hangzott el, hogy több konzervatív médium is támadta Khatamit a reformizmusban rejlő remény végéről szóló kijelentése miatt, valamint azért a figyelmeztetéséért, hogy a reformokból való kiábrándulás és a rendszerváltás szorgalmazása káoszhoz, polgárháborúhoz és vérontáshoz vezethet.

Vasárnapi nyilatkozatában Khatami felszólította a kormányt, hogy teljesítse az emberek követeléseit, és akadályozza meg a forradalmi változást.

Haqshenas a Rouydad24-nek adott interjújában elmondta, hogy Khatami nyilatkozata, amelyet az 1979-es iszlám forradalom 44. évfordulóján tett közzé, azt üzeni, hogy az Iszlám Köztársaság nem reformálható. Hozzátette, hogy a rezsimnek figyelmeztetésként kell felfognia Khatami nyilatkozatát, és belülről kell megkezdenie a reformokat.


A közösségi médiában sokan úgy vélték, hogy nem puszta véletlen, hogy Khatami, Mir Hoszein Muszavi volt miniszterelnök és Mostafa Tajzadeh volt belügyminiszter-helyettes többé-kevésbé hasonló nyilatkozatot tett, amelyben arra figyelmeztet, hogy a rendszer meg nem reformálása pusztuláshoz vezethet. Azt sugallták, hogy a lépést a rendszeren belülről koordinálták, hogy megijesszék az embereket az iszlám köztársaság összeomlásának következményeitől.

Haqshenas viszont azzal érvelt, hogy a reformereket kiszorították a rendszerből, miközben a konzervatívok átvették a végrehajtó, igazságszolgáltatási és törvényhozási szervek irányítását. Ezzel a rezsim kemény magja gondoskodott arról, hogy végleg megszabaduljon a reformisták jelentette kihívásoktól.

Eközben Hossein Shariatmadari, a Kayhan keményvonalas napilap szerkesztője az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy „Khatami nyilatkozata nem különbözik az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael álláspontjától, amelyek a közelmúltbeli iráni tüntetéseket támogatták. A rendőrök torkának elvágásán és az utcán lévő emberek elleni támadásokon kívül mit tettek a zavargók, ami különbözött attól, amit Khatami sugall?” – kérdezte Shariatmadari, megkérdőjelezve Khatami támogatását a tüntetők iránt.

Szokásos módszeréhez folyamodva, hogy elferdíti az igazságot és szavakat ad mások szájába, Shariatmadari azt is megkérdezte: „Nem furcsa, hogy Khatami papként támogatja a meztelenség kultúráját, és támogatja a tüntetők támadását a fátyolos nők ellen, mint helyes cselekedetet és egy jobb jövő felé tett lépést?”. Hozzátette: „Khatami azt javasolta a hivatalnokoknak, hogy legyenek hálásak a zavargók jelenlétéért a társadalomban”.


Közben ismét azzal vádolta Khatamit, hogy kapcsolatban áll Izraellel és Soros György amerikai vállalkozóval anélkül, hogy bármilyen bizonyítékot bemutatott volna.

Egy másik fejleményben a Resalat című konzervatív napilap azzal vádolta, hogy Khatami nyilatkozata „a lázadás új szakaszának kezdete”. A lázadás szóval az iráni keményvonalasok a 2009-es választások utáni zavargásokat illetik, amelyek majdnem megdöntötték az iszlám kormányt, mivel Teheránban több mint hárommillió embert mozgósítottak az ultrakonzervatív berendezkedés ellen.

Egy másik keményvonalas napilap, amely Khatamit támadta, az IRGC szócsöve, a Javan című újság, amely azt állította: „A rendszerváltás a lényege Khatami és Muszavi nyilatkozatainak”. Mindez akkor történt, amikor Khatami igen részletesen kifejezte, hogy ellenzi a rendszerváltást Iránban, bár Muszavi új alkotmányt követelő felhívása könnyen értelmezhető rendszerváltásra való felhívásként.

A Javan azt írta, hogy „mind Khatami, mind Muszavi rendszerváltást követelt, nyilatkozataiban aláásva a jogi intézményeket. Egyikük (feltehetően Muszavi) azonban kemény rendszerváltást követelt, míg a másik puha rendszerváltásra szólított fel. Ők ugyanannak az éremnek a két oldala.”

Mármost talán mindegy is volna, csak tessék már váltani. De lássuk Amir-Abdollahian hazudozását!

Az iráni külügyminiszter szerint az elmúlt öt hónapos tüntetések során egyetlen újságírót sem tartóztattak le, és azt állítja, hogy „nem tudjuk megerősíteni az újságírók letartóztatásáról szóló híreket Iránban”.


Hoszein Amir-Abdollahian az amerikai National Public Radio-nak adott szerdai interjújában kijelentette: „Nagyon könnyű átcímkézni az őrizetbe vett személyt. Bármelyik pillanatban nevezhetjük az adott személyt többek között az emberi jogok védelmezőjének, újságírónak”. (Legalább olyan könnyű egy cégéres barmot külügyminiszternek nevezni – nem kell hozzá egyéb, csak egy másik politikai dilettáns, amelyik kinevezi).

Emberi jogi csoportok, aktivisták és a média számos jelentése szerint szeptember vége óta legalább 60 iráni újságírót tartóztattak le, és sokan még mindig rács mögött vannak.

Ismét a Nyugatot hibáztatta a Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halálát követő tüntetések megrendezéséért, mondván, hogy „gondosan” és „aprólékosan” irányították a „zavargásokat”.

Azt is állította, hogy a zavargások idején egyetlen diákot sem vettek őrizetbe az egyetemeken vagy az egyetemek területén, miközben nemcsak sokakat letartóztattak, hanem néhányukat meg is ölték a tüntetések során. Iráni professzorok százai követelték novemberben a diákok szabadon bocsátását.

Ali Khamenei legfelsőbb vezető kegyelmét követően a közelmúltban szabadon bocsátott foglyokra utalva Amir-Abdollahian azt állította, hogy Khamenei különös figyelmet fordít a kegyelem kérdésére. Khamenei részleges kegyelmére azután került sor, hogy több ezer embert tartóztattak le és tartottak rácsok mögött hónapokig a törvényes eljárás nélkül.


Másutt Amir-Abdollahian kijelentette, hogy Iránban demokrácia van, és az emberek szabadon kifejthetik véleményüket.

Két újságíró, Niloufar Hamedi és Elaheh Mohammadi, akik Mahsa Amini haláláról tudósítottak, már több mint 100 napja börtönben vannak.

Akiket viszont kiengedtek a börtönből, a kínzások dacára sem törtek meg. A szabadlábra helyezett női fogvatartottak rendszerellenes jelszavakat skandálnak az Evin börtön előtt

A szerdán szabadult női politikai foglyok egy csoportja az iráni tiltakozások jelszavát, a „Nő, élet, szabadság” jelszót skandálta a hírhedt teheráni Evin börtön előtt.

Alieh Mottalebzadeh, Saba Kordafshari, Fariba Asadi, Parasto Moini, Zahra Safaei, Gelareh Abbasi és Sahereh Hosseini nem sokkal azután, hogy kiszabadultak a börtönből, támogatásukról biztosították a tiltakozó mozgalmat, mondván, hogy „az elnyomó rezsimet el kell pusztítani”.

Az elmúlt hetekben Narges Mohammadi, az Emberi Jogok Védelmezői Központjának (DHRC) szóvivője egy jelentésében elmondta, hogy a nőket fizikailag és szexuálisan bántalmazzák, miután letartóztatták őket a szeptemberben, a 22 éves Mahsa Amini halála után kezdődött tiltakozások következtében országszerte.


Elmondása szerint az 58 női fogoly közül 57-et „szörnyű, embertelen kínzásoknak” vetettek alá, és összesen 8350 napig voltak bebörtönözve a hírszerzési minisztérium és a Forradalmi Gárda biztonsági celláiban.

A megkínzott fogvatartottak között volt az a hét női politikai fogoly is, akiket szerdán engedtek szabadon.

Naszrin Szotudeh emberi jogi ügyvéd, aki orvosi szabadságon van a börtönből, a CNN-nek adott interjújában kijelentette: „bár a brutális állami fellépésnek sikerült lecsendesítenie az országot hónapok óta uraló tüntetéseket, sok iráni még mindig rendszerváltást akar”.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.