Szele Tamás: Irán szétlopása

Ma már újra a megszokott struktúrával jelentkezik az iráni és ukrajnai hírösszefoglaló, mert beindult a CTP és az ISW normál üzemmódja, így kevesebb színes hír lesz és több konkrét, ellenőrzött adat – mindenesetre dolgozni ezzel a módszerrel is ugyanannyit kell az összefoglalókon, vagyis sokat, de talán ez valamivel pontosabb, mint amikor csak a sajtóhírek állnak rendelkezésre.

Az ajatollahok vesztüket érezhetik, mert a legújabb privatizációs programjuk mintha az a célt szolgálná, hogy mielőtt elveszítik Iránt, még időben lopják és kótyavetyéljék is el, míg még lehet. Elég sokan látják ezt a szándékukat, tehát nem biztos, hogy sikerülni, fog, mindenesetre próbálkoznak vele.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

A CTP átdolgozza ezeket a frissítéseket, hogy a Mahsa Amini halála miatt tiltakozó mozgalomról és a legfelsőbb vezető utódlásáról szóló szokásos tudósításainkon túlmenően átfogóbb tudósítást nyújtson Iránról és az ellenállás tengelyéről.

Ali Khamenei legfelsőbb vezető az elmúlt napokban több olyan, a nyilvánosságot érintő intézkedést hozott, amelyek valószínűleg a rendszerrel szembeni lakossági csalódottságot hivatottak enyhíteni. Khamenei február 3-án találkozott iskolás lányok egy csoportjával, amelynek során a nőknek az iráni történelemben és társadalomban betöltött szerepét méltatta. Az iráni állami média széles körben népszerűsítette az eseményről készült képeket, bemutatva a rendszer különösen ügyetlen propaganda-kísérletét. Khamenei valószínűleg részben a Mahsa Amini-tüntetések során a rendszer nőkkel szembeni rossz bánásmódját ért nyilvános bírálatokra reagált. Khamenei január 6-án külön amnesztiát adott és enyhítette „több tízezer” tüntető büntetését. A rendszer egyes jelentések szerint a jogosult fogvatartottaktól megköveteli, hogy „megbánást fejezzenek ki”, lényegében bűnösnek vallva magukat. Nem világos, hogy a rendszer milyen vádak és jogi indokok alapján tartotta fogva ezeket a tüntetőket eddig az időpontig. Az iráni alkotmány előírja, hogy a bűnüldöző szervek minden egyes személy esetében legkésőbb 24 órával a letartóztatás után nyújtsák be az igazságügyi hatóságoknak a vádak magyarázatát, de nem világos, hogy a rendszer betartotta-e ezeket az előírásokat a több ezer tüntető őrizetbe vétele során.*

*Erről később bővebben is szó lesz.

Khamenei talán azért döntött a nyilvános megjelenés és feltételezett amnesztia mellett, mert az elmúlt napokban magas rangú tisztviselők sürgetik a rendszert, hogy béküljön ki a néppel. Több pragmatikus keményvonalas tisztségviselő is aggodalmának adott hangot a lakosság elidegenedése miatt, és hangsúlyozta, hogy konstruktív párbeszédet kell folytatni velük, amint arról a CTP korábban beszámolt, többek között Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök, Gholam Hossein Mohseni Ejei igazságügyi vezető és Ahmad Vahidi belügyminiszter. Az ultra-keményvonalas figurák, mint például az IRGC különböző parancsnokai, ezzel szemben kemény és megalkuvást nem tűrő álláspontot foglaltak el a tüntetésekkel szemben, a zavargásokat kizárólag külföldi összeesküvésként és a rezsim elleni nyugati hibrid háború megnyilvánulásaként beállítva.

A pragmatikus keményvonalasok talán sikerrel közvetítették Khamenei felé, hogy a rendszernek sürgősen foglalkoznia kell a nép panaszaival, de talán nem sikerült meggyőzniük arról, hogy érdemi lépéseket tegyen a tüntetők követeléseinek teljesítése érdekében. Khamenei valószínűleg továbbra is félrediagnosztizálja a tüntetéseket kiváltó fő problémákat. Az elmúlt hónapokban jelezte, hogy a zavargásokat szociokulturális és vallási kérdésként határozza meg, és úgy tűnik, úgy véli, hogy a megoldást a lakosság további ideologizálása jelent.

A vezető reformista személyiségek közelmúltbeli retorikája tükrözi a frakción belüli megosztottságot. Mir Hoszein Muszavi, aki részben a 2009-es Zöld Mozgalom vezetője volt, február 4-i nyilatkozatában „alapvető” változásra szólított fel Iránban. Muszavi nagyrészt forradalmi hangnemet ütött meg, és az iszlám köztársaság fenntartásáról szóló népszavazás szükségességéről beszélt, valamint új alkotmány kidolgozását javasolta. Mohammad Khatami volt reformpárti elnök február 5-i nyilatkozatában kritikus, de kissé mérsékeltebb hangnemet ütött meg a rendszerrel szemben. Khatami a rezsim különböző intézményeinek, például a Szakértők Gyűlésének és az Őrök Tanácsának reformjára szólított fel, de nem javasolt népszavazást az Iszlám Köztársaság fennmaradásáról. Ezek a nyilatkozatok tehát azt mutatják, hogy legalább négy különböző kategóriába sorolhatók a rendszer tisztségviselői a tiltakozó mozgalomra adandó válasz tekintetében: megalkuvást nem tűrő keményvonalasok, pragmatikus keményvonalasok, a politikai rendszer megreformálására törekvő reformerek és az alapvetően új politikai rendszerre törekvő reformerek.

Ezek a reformista nyilatkozatok, különösen Khatamié, teret adhatnak a rendszer képviselői számára, hogy megvitassák a közelmúltbeli tüntetésekre adott válaszként lehetséges reformokat. Az iráni állami média, beleértve az IRGC-hez kötődő kiadványokat is, beszámolt Khatami érveléséről, és így valószínűleg némi figyelmet fog rá irányítani. A CTP azonban nem látta jelét annak, hogy Khamenei kész lenne bármilyen érdemi reformot elfogadni.

Az Iránnak szánt fegyveralkatrészek szállítása ellen irányuló nyugati szankciós erőfeszítések kudarca valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország a nyugati szankciókat megkerülve, az Iránnal való katonai együttműködésen keresztül szerezhesse be a harci drónok alkatrészeit. Amerikai tisztviselők február 5-én kijelentették, hogy Oroszország és Irán előrehaladnak egy iráni dróngyár építésének tervével orosz földön, amely a második ilyen nemzetközi iráni dróngyár lenne. 2022 májusában Irán dróngyártó üzemet nyitott Tádzsikisztánban – a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) tagállamában és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) tagjelölt országában. Oroszország kihasználhatja a Tádzsikisztánhoz a CSTO-n és az EAEU-n keresztül fűződő jelentős gazdasági kapcsolatait, hogy a nemzetközi szankciók megkerülése érdekében drónalkatrészeket vagy legyártott, kész drónokat szerezzen be ukrajnai felhasználásra.

A Conflict Armament Research (CAR) brit oknyomozó csoport 2022 novemberében arról számolt be, hogy az Ukrajnában lelőtt iráni Shahed–131, Shahed–136 és Mohajer–6 drónok 82%-a olyan chipeket, félvezetőket és egyéb alkatrészeket tartalmazott, amelyek az Egyesült Államokból származnak, annak ellenére, hogy az ilyen alkatrészekre vonatkozó szigorú import- és exportellenőrzési korlátozások vonatkoznak Iránra. A CAR azt is megjegyezte, hogy a lelőtt drónok magasabb szintű technológiai szinten álltak, és „jelentős képességbeli ugrást” mutatnak a korábban a Közel-Keleten megfigyelt más rendszerekhez képest. A lelőtt iráni drónokban lévő legtöbb nyugati gyártású alkatrész 2020 és 2021 között készült, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránnal szembeni súlyos fegyverkezési szankciói 2020-ban lejártak. A legtöbb nyugati vállalat, amelynek alkatrészeit Ukrajnában lelőtt iráni drónokban találták meg, tagadta, hogy a háború kezdete óta közvetlenül Oroszországnak, Iránnak vagy Fehéroroszországnak értékesített volna alkatrészeket. Egy svájci gyártó cég képviselője azonban megjegyezte, hogy nem lehet teljesen biztosra venni, hogy a fegyveralkatrészek forgalmazói nem adnak el alkatrészeket szankciókkal sújtott entitásoknak, ami arra utal, hogy Oroszország, Irán vagy más szankciókkal sújtott államok kihasználhatják azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy nyugati gyártású fegyveralkatrészekhez jussanak proxy szereplőkön keresztül.

A rendszerhez kötődő közösségi média-fiókok azt állították, hogy az Artesh – Irán hagyományos hadserege – február 8-án fontos bejelentést tesz, amely valószínűleg a Szu–35-ös vadászgépek Oroszországtól való beszerzésével kapcsolatos. A rendszer ezt a dátumot az Artesh légierő napjaként ismeri el, és hagyományosan ezt az alkalmat és más hasonló rendezvényeket használja fel a közelmúlt technológiai eredményeinek bejelentésére és megünneplésére. Shahryar Heydari parlamenti képviselő korábban kijelentette, hogy Irán a következő perzsa naptári év elején (2023 márciusa-2024 márciusa) meghatározatlan számú Szu–35-öst kap Oroszországtól, amint arról a CTP korábban beszámolt. Teherán valószínűleg ezeket a repülőgépeket és más fejlett katonai platformokat kéri cserébe azért, hogy katonailag támogatja az ukrajnai orosz inváziót.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Ali Khamenei legfelsőbb vezető az elmúlt napokban több olyan, a nyilvánosságot érintő intézkedést hozott, amelyek valószínűleg enyhítik a rendszerrel kapcsolatos lakossági frusztrációt.
   • A reformista vezető személyiségek közelmúltbeli retorikája tükrözi a frakción belüli megosztottságot.
   • A rendszerhez kötődő közösségi média-fiókok azt állították, hogy az Artesh – Irán hagyományos hadserege – február 8-án fontos bejelentést tesz, amely valószínűleg a Szu–35-ös vadászgépek Oroszországtól való beszerzésével kapcsolatos.
   • A CTP február 4-én nem regisztrált tiltakozó tevékenységet. A CTP február 5-én legalább egy, február 6-án pedig legalább három tüntetést regisztrált.
   • Hassan Nowrouzi parlamenti képviselő bejelentette, hogy egy parlamenti szakbizottság jóváhagyta a vitatott internetes cenzúráról szóló, a kibertér védelméről szóló törvényt, és hamarosan elküldi azt az Őrök Tanácsának végső jóváhagyásra.
   • Ali Shamkhani ellentengernagy, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára a Külügyminisztérium szerint valamikor a jövő héten Moszkvába utazik.

Belső biztonság és tiltakozó tevékenység:

A CTP február 4-én nem regisztrált tiltakozó tevékenységet, február 5-én pedig legalább egy tiltakozást. A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy az az egy tüntetés a következő helyszínen zajlott:

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Kavian Acélipari Vállalat sztrájkoló munkásai

Február 6-án három tartomány három városában legalább három tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen történt:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kisebb vagy közepes

Demográfiai össetétel: Földművesek

Megjegyzések: A gazdák állítólag Teheránba akartak menni, mielőtt az LEC különleges egységei megpróbálták volna megállítani őket.

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Khash, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A szunnita lelkész, Moulavi Abdol Majid – Moulana Abdol Hamid szunnita lelkész közeli munkatársa – letartóztatása ellen tiltakozó nők.

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók


Hassan Nowrouzi parlamenti képviselő február 6-án bejelentette, hogy egy parlamenti szakbizottság jóváhagyta a vitatott internetes cenzúráról szóló törvényjavaslatot, amely a kibertér védelméről szóló törvény néven ismert, és hamarosan elküldi az Őrök Tanácsának végső jóváhagyásra. A törvényjavaslat kriminalizálná a virtuális magánhálózatok használatát Iránban, és bizonyos hatásköröket átadna az iráni fegyveres erőknek. Nowrouzi az alelnöke annak a szakbizottságnak, amely állítólag jóváhagyta a törvényt. Dzsalalal Rashidi keményvonalas parlamenti képviselő – egy másik bizottsági tag – tagadta Nowrouzi állítását. 2020 augusztusában Rashidi korábban támogatta az üzenetküldő platformok rendszer általi felügyeletének fokozására és a külföldi üzenetküldő alkalmazások korlátozására irányuló tervet. 2020 augusztusában Rashidi talán a közvéleményt próbálja megnyugtatni azzal, hogy megtagadja a kibertér védelméről szóló törvényjavaslat jóváhagyását.

A Kashani Szomszédság Ifjúsága február 6-án tweetelt, amelyben kijelentette, hogy megpróbálja „megerősíteni terepegységeit”, hogy megtámadják és megöljék a biztonsági erők tisztjeit. A Kashan csoport hozzátette, hogy a tüntetők vegyék fel a kapcsolatot a csoporttal, hogy segítsenek ezen egységek megszervezésében.

Külpolitika és diplomácia:

Ali Shamkhani ellentengernagy, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára a Külügyminisztérium szerint valamikor a jövő héten Moszkvába utazik. Shamkhani állítólag Afganisztánról tervez tárgyalni magas rangú orosz tisztviselőkkel, bár valószínűleg az ukrajnai orosz invázióhoz nyújtott iráni katonai támogatásról és a katonai együttműködés más lehetséges formáiról is beszélni fognak.


Az iráni-orosz média-együttműködési munkacsoport február 6-án tartotta negyedik ülését Teheránban. Farshad Mehdi Pour sajtó- és tájékoztatási ügyekért felelős kulturális és iszlám útmutatásért felelős miniszterhelyettes elnökölt az ülésen, és közös erőfeszítésekre szólított fel a „nyugati médiatámadások semlegesítésére”.

Nasser Kanani külügyminisztériumi szóvivő február 6-án kijelentette, hogy az afgán tálibok a Helmand folyóhoz fűződő vízhasználati jogok egy részét, de nem az összeset átadták Iránnak. Mohammad Sargazi parlamenti képviselő január 29-én azt állította, hogy a Raisi-kormány azzal fenyegetőzött, hogy kiutasítja az afgán állampolgárokat Szisztán és Beludzsisztán tartományból, ha az afgán tálibok nem adnak vízhasználati jogokat Iránnak, amint arról a CTP korábban beszámolt.

Katonai és biztonsági ügyek:

Az IRGC február 2-án leváltotta a szíriai Deir-ez-Zor tartománybeli Abu Kamalban lévő helyi parancsnokát a szíriai média szerint. Az IRGC állítólag egy Hajj Abbas álnevű tisztet nevezett ki egy Hajj Askar álnevű tiszt helyére. Hajj Abbasz korábban a Deir-ez-Zor tartománybeli al-Kuríja környéki biztonsági erőket irányította. Ahmed Rahal volt szíriai tiszt azt állította, hogy az IRGC azért bocsátotta el Hajj Askart, mert nem tudta megvédeni az iraki-szíriai határon átkelő iráni konvojokat az izraeli légicsapásoktól.

Ritka dolog, hogy egyértelműen jó hírt tudjak hozni az iráni eseményekről, de most mégis akad egy ilyen: Grammy-díjat kapott a „Nő, élet, szabadság” mozgalom himnuszának számító „Baraye”.

Az irániak hétfő este háztetőkről és ablakokból énekelték a „Baraye” című tiltakozó dalt, miután vasárnap elnyerte az első Grammy-díjat a „legjobb társadalmi változásokért szóló dal” kategóriában.

Az Iran International számos videót kapott, amelyeken látható, hogy a „Baraye” című dalt Teherán különböző negyedeiben és autóikban játszották és énekelték az emberek, miután az elnyerte a díjat.

Az emberek Ahvazban, Dzsiroftban, Iszfahánban és Karajban is ünnepelték a díjat, hogy így fejezzék ki hálájukat Shervin Hajipournak a dal megalkotásáért.


A dalt, amely a Mahsa Amini „hidzsáb-rendőrségi” őrizetben bekövetkezett halála miatt fellángolt tüntetések első napjaiban jelent meg, két nap alatt több mint 40 millióan nézték meg Shervin Instagram-fiókján, és azóta a nők által vezetett felkelés nem hivatalos himnuszává vált.

A “baraye” szó, amelyet perzsából „miért…” szóval fordítanak le, a dal minden sorának elején megismétlődik, amely az országukban uralkodó helyzetet sirató irániak tweetjeinek gyűjteményéből áll: „Az utcai táncért; a csókolózástól való félelemért; a diákokért és a jövőjükért”, valamint „a nőkért, az életért, a szabadságért”.

Miután a hatásos dal virálisan terjedt és megrengette a közösségi médiát, Shervint a rendszer ügynökei letartóztatták, a dalt pedig eltávolították a közösségi oldaláról. Októberben óvadék ellenében szabadlábra helyezték, miután Instagram-oldalán kényszerű beismerő vallomást tett és bocsánatot kért. Ügye még mindig a „jogi” eljárás alatt áll az Iszlám Köztársaság hírügynöksége szerint.

A Grammy megnyerése után Hajipour egyszerűen azt írta az Instagramon: „Nyertünk”. A világ minden tájáról azonban számos iráni gratulált neki a díjhoz, a kormányellenes tüntetések diadalának nevezve azt.

Az iráni állami médiában vagy a kormánytisztviselők részéről nem érkezett azonnali reakció Hajipour Grammy-győzelmére. Az immár népszerű iráni énekesnő az iráni emberi jogi aktivisták szerint egyike volt a tüntetések során letartóztatott több mint 19 600 embernek. Legalább 527 embert megöltek.

Az elmúlt öt hónapban Irán számos részén az 1979-es forradalom óta a legnagyobb tüntetések zajlottak.


Mahsa Amini halálával az „erkölcsrendészet” vagy a „hidzsáb-rendőrség” őrizetében az iszlám köztársaság elleni tiltakozások lángjai fellobbantak, és kialakult az, amit sokan az első, nők által vezetett forradalomnak neveznek.

A nőket arra kényszerítik, hogy hajukat hidzsábbal, testüket pedig bő ruházattal takarják el. Nem táncolhatnak nyilvánosan, nem vezethetnek motorkerékpárt, és nem utazhatnak szülői vagy házastársi jóváhagyás nélkül – hogy csak néhány korlátozást említsünk, mert a kötelező hidzsáb az iszlám köztársaság egyik pillére – nélküle az alapok megroppannak”

– írta a Politico. A klerikális rendszer azonban folyamatosan próbálja azt a félelmet kelteni, hogy az iszlám köztársaság nélkül az ISIS vagy a polgárháború az alternatíva, de az emberek nem hisznek ennek a narratívának, és azt mondják, hogy eljött az ideje a klerikális uralom végének, és az iszlám köztársaságot egy világi, demokratikus kormánynak kell felváltania.

Egy nemrégiben külföldről végzett online közvélemény-kutatás szerint Iránban az emberek 80 százaléka akarja, hogy a klerikális uralom megszűnjön, és a világi demokrácia mellett döntsön.

Említettem, hogy az amnesztia kérdése nem is olyan nagyon egyértelmű. Bizony nem az: iráni emberi jogi szervezetek, aktivisták és védőügyvédek kifogásolták az ország vezetője, Ali Khamenei által a tüntetők számára bejelentett részleges „kegyelmet”.

Az iráni emberi jogi csoport egy Twitter-bejegyzésben azonnal vasárnap közölte, hogy az amnesztiára vonatkozó nyilatkozat Khamenei „csalárd” lépése, és azt követeli, hogy minden tüntetőt „feltétel nélkül” engedjenek szabadon, és ehelyett az elnyomásért felelősöket állítsák bíróság elé.

A tüntetők a békés tüntetéshez való jogukat gyakorolták, és letartóztatásuknak nem volt jogalapja – közölte az Iran Human Rights.


A kormányzati média vasárnap arról számolt be, hogy Khamenei „egyetértett” az ország igazságszolgáltatásának javaslatával, hogy szabadon engedjék azokat, akiket „félrevezettek” és részt vettek a tüntetéseken.

Egyelőre nem világos, hogy hány vagy mely foglyok részesülnek kegyelemben, és kinek a büntetését csökkentik. Miközben több ezer fiatal és tizenéves tüntetőt tartóztattak le az utcai megmozdulásokon, több száz politikai aktivistát, újságírót és írót vagy művészt is őrizetbe vettek.

Khamenei lépése napokkal az iszlám köztársaság létrejöttének 44. évfordulója előtt történt, a rendszer imázsának megmentésére irányuló lépésként, a zord gazdasági válság és az általa vezetett politikai rendszer tömeges elutasítása közepette.

A keményvonalas igazságszolgáltatás olyan sok előfeltételt szabott a foglyok kegyelméhez, hogy senki sem tudja, hányan szabadulnak majd, miközben egyes állami médiumok azt állították, hogy „tízezreket” fognak szabadon engedni.

A kegyelemhez szükséges feltételek közül néhányat megemlítettek a közleményben, többek között azt, hogy az elítélt nem kémkedett külföldi országnak, nem állt kapcsolatban külföldi hírszerző szolgálatokkal, nem vádolják gyilkossággal, és nem vádolják köztulajdon megrongálásával. A rendszer biztonsági erői és bíróságai eközben több ezer fogvatartottat tartanak őrizetben pontosan ilyen vádak alapján.


Egy ügyvéd, aki több letartóztatott tüntetőt védett, azt tweetelte, hogy Khamenei lépése nem más, mint „a valóság hamis változatának a rendszer általi erőltetése”, amely megpróbálja a bűnösséget saját magáról az áldozatokra hárítani.

Szinte az összes bírósági eljárás zárt ajtók mögött zajlott, miután sok fogvatartottat megkínoztak, hogy koholt vádakat valljanak be. Emellett a legtöbb esetben a vádlottaknak nem engedték meg, hogy az ügyvédjük jelen legyen a bíróságon, sőt, még az ügyiratokhoz sem volt hozzáférésük.

Egy volt politikai fogoly, Hossein Qashqai így tweetelt:

„Nekünk kellene kegyelmet adnunk, nem pedig nektek, akiknek a legkedvesebb és legjobb gyermekeink vére szárad a kezén. Soha nem fogunk felejteni és megbocsátani”.

A börtönbeli kihallgatók gyakran követelik a fogvatartottaktól, hogy írjanak alá önvádló jellegű bocsánatkéréseket és fogadják meg, hogy nem vesznek részt kormányellenes tevékenységekben. Shahriar Shams, egy volt fogoly idézte egyik barátját, aki még mindig rács mögött van, hogy ha a hatóságok feltétel nélkül szabadon engedik őket, az rendben lenne, de ha bármilyen bűnbánó nyilatkozatot követelnek, „nem adunk nekik semmit. Nekünk kellene megkegyelmeznünk nekik”.


Az Európai Parlament egyik holland képviselője hétfőn azt tweetelte, hogy „a szabadság nem függhet egy diktátor szeszélyeitől. Ez képmutatás, nem hagyjuk magunkat becsapni”.

Az európai országok a korábbiakhoz képest kemény reakciókat mutattak az iszlám köztársaság véres, elnyomó fellépése és négy tüntető felakasztása után. Az Európai Parlament a múlt hónapban határozatot fogadott el, amelyben követelte, hogy az iráni Forradalmi Gárdát az Európai Unió vegye fel a terrorszervezetek listájára.

Khamenei egyes iráni konzervatív támogatóit meglepte a nemzetközi visszhang, és elismerik, hogy a rezsim most még jobban elszigetelődött. Khamenei azonban úgy tűnik, eltökélt abban, hogy nem tesz valódi engedményeket. Egyik legutóbbi beszédében azt mondta: „A régi időkben, amikor a sebek nem gyógyultak, kiégették őket”.

Végül részletezzük kicsit az új iráni privatizációt, ami kizárólag államcsődhöz vezethet majd. Meg az ország kiárusításához, fillérekért: no, de azok a fillérek a mostani vezetők zsebébe kerülnek majd.

Miközben az irániak – tisztviselők és átlagemberek egyaránt – mélyen aggódnak a rendszer azon terve miatt, hogy felszámolja az állami vagyont, a parlament támogatja a lépést.

Egy hétfői ülésen Mohammad Bagher Ghalibaf (Qalibaf) parlamenti elnök megvédte a tervet, amelyet számos törvényhozó bírál, akik ellenzik a végrehajtásért felelős hét fős csapat mentelmi jogának megadását.

A kormány 2022 novemberében döntött az állami ingatlanok eladásáról, hogy a pénzügyi válság és a nagy költségvetési hiány közepette pénzt szerezzen. A megfelelő szabályok és átláthatóság nélkül végrehajtott hasonló múltbeli programok botrányokkal végződtek.


A jelentések szerint az új privatizációs terv – amelyet a három hatalmi ág vezetői, Ebrahim Raisi elnök, Gholamhossein Mohseni Ejei igazságügyi vezető és Ghalibaf hagyott jóvá – megtiltja a kritikusoknak, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyletek részleteit, és két évre felfüggeszti az összes olyan jogszabályt, amely megakadályozhatná ezeket az ügyleteket.

A tranzakciókat egy héttagú csoport felügyelete alatt fogják végrehajtani, amelynek tagjai Mohammad Mokhber alelnök, Ehsan Khandouzi gazdasági miniszter, Ahmad Vahidi belügyminiszter, Mehrdad Bazrpash útügyi miniszter, Massoud Mirkazemi tervezési és költségvetési vezető, Pejman Pashmchizadeh, a parlament elnökének képviselője és egy, az igazságügyi vezető által kinevezett képviselő. A munkacsoport tagjai állítólag abszolút bírói mentelmi joggal rendelkeznek.

Paradox megjegyzést téve Ghalibaf azt mondta: „A mentelmi jog nem jelenti azt, hogy a testület tagjai bűncselekményeket követhetnek el”, és hozzátette, hogy „mindenképpen lesz felügyelet ebben a testületben”.

A csoportot Mokhber vezeti, aki gyakorlatilag a közigazgatást irányítja, és szoros kapcsolatban áll az ország vezetőjének, Ali Khameneinek a hivatalával. Mivel a terv nem határoz meg semmilyen felügyeleti mechanizmust, és jogi mentességet biztosít, nem világos, hogy ki fogja felügyelni Mokhbert.

Anélkül, hogy részletezte volna az intézkedés ratifikálásában betöltött szerepét, Ghalibaf hétfőn Pashmchizadehet jelölte ki képviselőjének a testületben. Január elején Pashmchizadehnek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges szavazatokat az iráni legfelsőbb számvevőszékben.


Mohammad Khoshchehreh volt törvényhozó, a Teheráni Egyetem közgazdászprofesszora bírálta a mentelmi jogot, mondván, hogy „befolyásos emberek tévútra vezethetik a testületet”.

A tervet elítélve Hossein Dehbashi iráni oknyomozó újságíró és történész azzal viccelődött, hogy a terv a „hadizsákmány szétosztásának” nevezhető.

Vasárnap Ahmad Tavakkoli keményvonalas politikus a három kormányzati ágazat vezetőinek címzett levelében kifogásolta az állami vagyon felügyelet és világos eljárás nélküli felszámolásának tervét. Tavakkoli, aki maga is a rendszer bennfentese és az Ügyrendi Döntőbizottság tagja, megjegyezte, hogy az intézkedés nyilvánvalóan sérti az ország alkotmányát. Úgy érvelt, hogy a kormányzat ilyen módon történő működtetése egy drogfüggő viselkedéséhez hasonlít, aki nem tudja megvenni a kábítószereit, és úgy dönt, hogy eladja a tulajdonát, hogy függőségét támogassa.

A függőség kezdetén a függő a jövedelmét költi a kábítószer vásárlásra, de miután a jövedelem nem elég, elkezdi eladni az ingatlanjait és a bútorokat” – Tavakkoli nem kertelt.

Számos volt tisztviselő és a média mély aggodalmának adott hangot a tervvel kapcsolatban. Mohammad Reza Salehi, Hasszan Rouhani volt elnök hivatalának egyik logisztikai vezetője a hónap elején egy volt tisztviselők találkozóján tartott beszédében azzal érvelt, hogy az úgynevezett privatizáció tömeges korrupciót szülne, belülről degenerálná a rendszert, és végül összeomlásához vezetne.


Reza Gheibi gazdasági újságíró az Iran Internationalnak azt mondta, hogy a vagyonok felszámolása nem segítene a kormánynak abban, hogy leküzdje a gazdasági válságot, amellyel küzd. „A legjobb esetben a költségvetési hiány egy részét kiegyenlítheti” – mondta, hozzátéve, hogy ha ezeket a vagyontárgyakat a Khamenei hivatalához kötődő személyeknek és szervezeteknek adják át, akik valószínűleg a kedvezményezettek lennének, akkor ők kapnák meg a gazdaság feletti ellenőrzést.

Múlt szerdán (február 1-jén) Irán száműzetésben élő hercege, Reza Pahlavi egy Twitter-bejegyzésben azzal vádolta Khameneit, hogy az úgynevezett privatizációs tervvel „mohón” kifosztja az ország nemzeti vagyonát. „A fosztogatóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a jogi mentesség nem segít rajtuk, és az iráni nemzet kifosztott vagyonát egy napon vissza kell juttatni a nemzet kincstárába” – írta.

A kétes privatizációs tervet, amelyet azért hirdettek meg, hogy javítsa a jólét és a termelés megteremtését Iránban, nagy kételkedéssel fogadta a közvélemény, amely az elmúlt 15 évben korrupt “privatizációt” látott, amikor az állami ingatlanokat nevetségesen alacsony áron adták el jó kapcsolatokkal rendelkező magánszemélyeknek.

A klerikális rendszernek – amely belföldi zavargásokkal és a globális elszigeteltség hátterében növekvő inflációval küzd – kétségbeesett szüksége van pénzre. Az emberek attól tartanak, hogy a terv az iszlám köztársaság utolsó erőfeszítése az állami vagyon felszámolására, hogy talpon maradjon.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.