Szele Tamás: Rendszerváltás vagy reformok?

Iránban ezekben a percekben is komoly tüntetések zajlanak, amint tegnap is demonstrációk folytak az ország minden sarkában, viszont még a tegnapiakról sem tudok a szokásos pontossággal beszámolni, ugyanis a jelentések forrása, a Critical Threats Project (CTP) hét végén nem dolgozik. Egyeztethetnék a szabadnapokat az eseményekkel, de nem teszik.

Hírek nélkül így sem maradunk, hiszen az Iran International megjelenik és informál a fontosabb eseményekről, maximum annyi a különbség, hogy az ő információik nem annyira módszeresen szerkesztettek és nincsenek szétcsoportosítva témakörökre, mint a kutatóintézet munkái esetében, de hét végén talán ki lehet bírni egy-két napig ezt is.

Akkor lássuk az elmúlt nap eseményeit, most az Iran International szemszögéből!

A legfontosabbak természetesen a tüntetések. Mint a lap beszámol róla, az iráni tüntetők szombaton jelszavakat skandáltak és találkozókat tartottak a szabadon bocsátott politikai foglyokkal, miközben egyesek felgyújtották a kormányzat utcai transzparenseit.

Az Iran International által szombaton kapott videókon látható, hogy Teheránban, Shirazban, Bandar Abbasban és Karajban az emberek azt kiabálják az ablakokból, hogy „Halál a diktátorra”.

Az iszlám köztársaság transzparenseinek és jelképeinek megrongálása is folytatódott szombaton. Egy, a Teherántól nyugatra fekvő Karajból küldött videón látható, amint a tüntetők felgyújtják Ali Khamenei legfelsőbb vezető és Ruhollah Khomeini, az Iszlám Köztársaság alapítójának képeit.*

*Khomeini arcképének elégetésére nagyon kevés példa akadt eddig.

A tüntetők a kormányerők által meggyilkolt emberek előtt is tisztelegtek azzal, hogy felkeresték sírjaikat.

Tanárok és aktivisták egy csoportja meglátogatta Keyvan Samimit, a börtönből nemrég szabadult veterán újságírót, és támogatásukról biztosították Farhad Meysamit, a hosszú éhségsztrájkja miatt súlyos fizikai állapotban lévő politikai foglyot.

Miközben a rezsim ügynökei sok iránit megöltek, szombaton olyan képeket tettek közzé, amelyeken Ali Khamenei fiatal lányokkal látható, hogy kedves képet mutassanak róla.

Masih Alinejad, egy ismert iráni újságíró és aktivista szerint az iráni diktátor láthatóan fiatal lányok agymosását végzi. Ez egy tweetje szerint a gyerekkorára emlékezteti.

Ez a rendszer hétéves korunktól fogva túszul ejtett minket, iráni nőket, és a saját ideológiáját írta a testünkre. A szabad világnak határozottan fel kell lépnie ez ellen a gyermekbántalmazás ellen.”

A demonstrálók nem keveset kockáztatnak – szabadságukat is, testi épségüket is. Egy emberi jogi csoport új jelentése megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint az Iszlám Köztársaság biztonsági erői rendszeresen célba veszik a tüntetők szemét.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights pénteken több mint 20 olyan esetet dokumentált, amikor a biztonsági erők tüntetések során leadott tüzének következtében az egyik szemükre megvakultak, hozzátéve, hogy az első adatok szerint a fiatal nők aránytalanul nagy arányban voltak jelen az ilyen sérüléseket elszenvedők között.

Figyelembe véve a legtöbb iráni városban a biztonsági erők által a tüntetők fején és arcán leadott lövésekről szóló jelentések mennyiségét, amelyek következtében sokan, köztük jelentős számú fiatal nő megvakult, az Iran Human Rights úgy véli, hogy ezt az embertelen és törvénytelen cselekedetet az Iszlám Köztársaság szisztematikusan hajtotta végre a tüntetések leverése érdekében”

közölte a jogvédő csoport. Mahmood Amiry-Moghaddam, az IHR igazgatója elmondta:

A bűncselekmények nagyságrendjének feltárása és a bizonyítékok dokumentálása kulcsfontosságú lépések az igazságszolgáltatás felé, amelyekhez minden állampolgár együttműködésére szükség van. Ali Khamenei iszlám köztársasági vezetőnek és a parancsnoksága alatt álló elnyomó erőknek tudniuk kell, hogy felelősségre fogják vonni őket minden bűntettükért”.
A csoport azt állította, hogy az iráni emberi jogi szakértők számos olyan állampolgárral kapcsolatos információkat gyűjtöttek össze és igazoltak, akik az elmúlt hónapok országos tüntetései során sörétes puskákkal vagy paintball-pisztolyokkal leadott lövések következtében elvesztették látásukat az egyik vagy mindkét szemükre. A jelentés egy listát is közölt a kutatóik által függetlenül ellenőrzött esetekről, megjegyezve, hogy a valós szám sokkal magasabb.

A csoport hozzátette, hogy összeállított listájukat a nemzetközi szervezetek és az ENSZ tényfeltáró missziója rendelkezésére bocsátották. Listájukban fotókat, neveket és egyéb részleteket is közöltek, például azt, hogy mikor és hol kerültek a tüntetők a szemük elé.

A jelentést kevesebb mint egy héttel azután tették közzé, hogy az iráni különleges rendőri egységek parancsnoka, Hasszán Karami tagadta, hogy „szándékosan” lőttek volna a tüntetők érzékeny testrészeire, például a szemükre és a fejükre. Azt állította, hogy „a különleges egység teljesítménye megmutatta, hogy nem áll szándékukban szakszerűtlenül bánni az emberekkel”, megjegyezve: „Annyira bízom a különleges erők képességeiben, hogy már többször mondtam, ha bárki be tudja bizonyítani, hogy akár egyetlen ember is a mi állományunk hibájából halt meg, jutalmat ajánlok fel neki”.

Miközben az iszlám köztársaság elleni országos tüntetések elfojtása eddig több mint 500 állampolgár halálát és több ezer sebesültet követelt, Karami azt állította: „A különleges egység erői rendelkeznek azzal a képességgel és szakértelemmel, hogy a legkisebb költséggel és károkozással állítsák helyre a békét”.

Novemberben több mint 370 szemészorvos közölte, hogy számos tüntetőt szállítottak orvosi központokba, akiket a tüntetések során közelről rájuk lőtt gumilövedékek és fémgolyók, valamint paintball-lövedékek eltaláltak, ami az egyik vagy mindkét szemük látásának elvesztéséhez vezetett. Figyelmeztettek a biztonsági erők által használt „madársörét” és más lövedékek használatára, amelyek szeptember közepe óta több mint 500 tüntetőt vakítottak meg.

A The New York Times november 19-i jelentésében három teheráni kórház – nevezetesen a Farabi, a Rasoul Akram és a Labbafinezhad – szemészorvosaira és több Kurdistan tartománybeli orvosra hivatkozva azt állította, hogy a rezsim leverése során mintegy 580 tüntető szenvedett súlyos szemsérüléseket.

A számos szemsérülés teljes mértékéről az iráni internet lezárása miatt nagyrészt nem lehetett tudni, de az orvosok, tüntetők, a betegek családtagjai és jogvédő csoportok által a New York Timesnak adott orvosi bizonyítékokból kiderült, hogy a kórházak szemészeti osztályai tavaly év végén zsúfolásig megteltek a szemsérültek által elszenvedett sérülésekkel. A sérülések között csonkolt retinák, átvágott látóidegek és kilyukasztott íriszek is szerepeltek.

Ugyanakkor a rendszer kegyelmet is ad, csak épp keveseknek. Olyan keveseknek, hogy azok alig lehetnek páran. Ali Khamenei, Irán legfelsőbb vezetője beleegyezett, hogy néhány fogvatartottnak kegyelmet ad, és csökkenti az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései során letartóztatottak büntetését.


A kormányzati média vasárnap arról számolt be, hogy Khamenei „egyetértett” az ország igazságszolgáltatásának javaslatával, hogy politikai lépésnek tűnő kegyelmet gyakoroljon, miután több százan meghaltak és mintegy 19 ezer főt letartóztattak.

A bejelentésből nem derül ki, hogy mennyi vagy mely foglyok részesülnek kegyelemben, és kinek a büntetését csökkentik. Miközben több ezer fiatal és tizenéves tüntetőt tartóztattak le az utcai demonstrációk során, több száz politikai aktivistát, újságírót és írót vagy művészt is őrizetbe vettek.

Gholam-Hoszein Mohseni Ejei igazságügyi vezető Khameneinek küldött levelében kiemelik a fiatal tüntetőket, azzal a megjegyzéssel, hogy „az ellenséges propaganda megtévesztette őket”, és azóta megbánást tanúsítottak.

Khamenei a tüntetések idején korán jelezte, hogy a kormánytisztviselőknek külföldi összeesküvésnek kell bélyegezniük a tiltakozásokat. Azóta a tüntetéseket „zavargásoknak” nevezik, és „ellenségeket” vádolnak a népfelkelés szításával. Az „ellenség” vagy „ellenségek” kifejezés az Egyesült Államokra és szövetségeseire utal.


Sok tüntetőt súlyos kínzások alatt arra kényszerítettek, hogy olyan tetteket valljanak be, amelyeket nem követtek el, de olyan dokumentumokat is aláírhattak, amelyekben megbánásukat fejezték ki. A lépés egy újabb taktika lehet arra, hogy több másként gondolkodót bocsánatkérésre és olyan papírok aláírására kényszerítsenek, amelyekben vállalják, hogy tartózkodnak a további kormányellenes tüntetésektől vagy akár kritikus megjegyzések hangoztatásától.

A kegyelemben való részesülés néhány feltételét említi a közlemény, többek között azt, hogy nem szerepel a vádak között külföldi országnak való kémkedés, nincs kapcsolata az illetőnek külföldi hírszerző szolgálatokkal, nem vádolják gyilkossággal, és köztulajdon megrongálásával.

Ha azonban valaki egy egyszerű tüntetésről készült videót oszt meg a közösségi médiában, az Iszlám Köztársaság hírszerzése és a Forradalmi Gárda titkosszolgálatai könnyen megbélyegezhetik ezt a külföldi ellenséggel való együttműködésként. Számos olyan eset volt már, amikor egy egyszerű, valakinek külföldre küldött közösségi médiaüzenetet használtak fel a fogvatartottak ellen kémkedés bizonyítékaként.

Az Iszlám Köztársaság komoly politikai patthelyzetben van, népszerűsége a legutóbbi felmérések szerint 15 százalék körüli történelmi mélyponton van, és a lakosság több mint 8 százaléka egyetértene egy esetleges rendszerváltással.


A rendszernek komoly nemzetközi elszigetelődéssel kell szembenéznie, különösen a nyugati országok részéről, részben az erőszakos és halálos elnyomás miatt, valamint azért is, mert kamikaze drónokat szállít Oroszországnak, amelyeket Ukrajna ellen használnak.

Közben az iráni belpolitikai élet is pezseg, ugyanis az ország legfontosabb kérdése végső soron az, hogy mire törekedjenek inkább? Az iszlám köztársasági államforma megjavítására reformok útján, vagy inkább teljes, szekuláris, demokratikus rendszerváltásra? Mindkét nézetnek megvannak a maga hívei.

Az iráni rendszer legitimitási válsága közepette vannak arra utaló jelek, hogy a reformpártiaknak megengedik, hogy megszólaljanak, talán a rendszer megmentésének biztonsági szelepeként.

Mivel a jövő évi parlamenti választások már a láthatáron vannak, a rendszer komoly nehézségekbe ütközik, hacsak nem engedi meg, hogy reformisták is indulhassanak a választásokon.

Egyes konzervatívok elismerik, hogy az ország politikai rendszerében alapvető reformokra van szükség, és az Ali Khamenei legfelsőbb vezető vezette rendszer magja megfontolhatja, hogy véget vessen a reformistákkal szembeni elszigetelődésnek.


Mohammad Reza Bahonar befolyásos konzervatív politikus, a Minisztertanács tagja egyike azoknak a konzervatívoknak, akik rámutattak a reformok szükségességére. Bahonar egy nemrégiben adott interjúban azt mondta: „Szükségünk van egy második köztársaságra”, ami azt jelenti, hogy alkotmányozó gyűlést kell létrehozni, amely új határokat szab a kormány hatalmának és az emberek jogainak.

Vannak arra utaló jelek, hogy a rendszer a közelgő választásokon megtűrheti a reformpárti jelölteket. A sajtó képviselői rámutattak Hassan Rouhani volt elnök gyakoribb nyilvános szerepléseire. Nemrégiben találkozott a mérsékelt és reformpárti újságírókból és médiatulajdonosokból álló, hasonló gondolkodású sajtó munkatársaival. Egyúttal politikai kérdésekben is megszólalt.

Egyik legutóbbi politikai megjegyzésében Rouhani azt mondta, hogy „egy kisebbségi kormány nem tudja megoldani az ország problémáit”. Raisi teljesen konzervatív kormányának és az ultrakonzervatív parlamentnek „kisebbségi kormányként” való jellemzése jól ismert tapintatosságára és száraz humorérzékére vallott.

A következő választásoknak más reformpárti versenyzői is vannak. Olyan politikusok, mint a börtönben ülő Mostafa Tajzadeh és a 2011 óta házi őrizetben lévő Mir-Hoszein Muszavi volt miniszterelnök. Ha azonban Khamenei megengedi, hogy reformpárti politikusok induljanak a kulcspozíciókért, akkor nagy valószínűséggel nem fog megelégedni senkivel, aki köztudottan reformpártibb, mint a mérsékelten konzervatív Hassan Rouhani.


Szombaton, február 4-én Tajzadeh hosszú nyilatkozatot adott ki, amelyben alkotmányos reformokat, azaz az iszlám köztársaság megőrzését és a megszépítését követelte.

Ugyanezen a napon Muszavi is bemutatta saját verzióját az alkotmánymódosításra vonatkozó felhívásról, amely úgy foglalható össze, hogy szabad és tisztességes népszavazást kell tartani az alkotmány módosításáról vagy szükség esetén új alkotmány megírásáról, alkotmányozó gyűlést kell létrehozni, a gyűlés ratifikálásáról újabb népszavazást kell tartani, a jogállamiságon és a nép akaratán alapuló politikai rendet kell létrehozni. Muszavi felhívása egyértelműen radikálisabb volt, mivel kijelentette, hogy a rendszert nem lehet megreformálni.**

**Ezt is részletesen ismertetem lejjebb.

Ezek a fejlemények egybeesnek azzal, hogy egyes konzervatívok is hangsúlyozzák a reformintézkedések szükségességét a rendszer legitimitásának megerősítése érdekében.

Bahonar konzervatív politikus a reformokat követelve azt mondta, hogy a tüntetések nem igazán értek véget, és figyelmeztetett, hogy a tiltakozások elmaradása után a rendszernek nem szabad megfeledkeznie az emberek sérelmeiről és követeléseiről, bár „hajlamosak vagyunk megfeledkezni a panaszaikról, amint a helyzet megnyugszik”.

Mint mondta, ahogy az ország egyre közelebb kerül a jövő évi parlamenti és országgyűlési választásokhoz, „nem szabad elfelejtenünk, hogy a választások a riválisaink jelenléte nélkül értelmetlenek lennének”.


A közelmúltbeli tiltakozást „az Iszlám Köztársaság elleni hibrid háborúnak” nevezte, amelyet Európa, az Egyesült Államok, valamint a nemzetközi média és politikai fórumok folytatnak. Elismerte az iráni külföldiek és hírességek szerepét is a tiltakozásokban. Mindazonáltal figyelmen kívül hagyta az irániak százezreit, akik több mint öt hónapon keresztül az utcára vonultak.

Bahonar szerint a külföldieket a közelmúltbeli alacsony választási részvétel arra ösztönözte, hogy azt higgyék, az Iszlám Köztársaság elvesztette „társadalmi tőkéjét”. Hozzátette, hogy még azoknak is, akik részt vesznek a rendszerpárti tüntetéseken, sok panaszuk van az elnök és más állami tisztségviselők teljesítményére. Javasolta továbbá, hogy a nép és a kormány között fenn kell tartani a párbeszédet, és a választásoknak kompetitívnek kell lenniük.

Arra is rámutatott, hogy a konzervatívok politikai riválisait nem szabadna kizárni a választásokról, ahogyan az a 2020-as és 2021-es parlamenti és elnökválasztásokon történt. Emellett bírálta a rendszert, amiért az évek során meggyengítette a politikai pártokat.

Akkor most lássuk, mit javasol Muszavi? Mirhoszein Muszavi, aki 2009-ben elnökjelölt volt, és 2011 óta házi őrizetben van, a tüntetők elleni kormányzati erőszakra hivatkozva azt mondta, hogy az ilyen események „nagy igazságokat tártak fel a nemzet előtt”. Az iszlám köztársaság vezetői nem hajlandók „a legkisebb lépést sem megtenni a nép követeléseinek teljesítése érdekében”.

Ami azonban figyelemre méltó volt Muszavi „Irán megmentéséért” című üzenetében, az a következtetése, hogy a nép feladta a reformok iránti reményt.


A 2009-es nagyszabású tömegtüntetésekből született Zöld Mozgalom vezetője meggyőződéses reformistaként ismert, vagyis olyan emberként, aki hisz abban, hogy az iszlám köztársaság megreformálható, hogy demokratikusabb és toleránsabb államformává váljon.

Muszavi nyilatkozata azonban úgy tűnik, hogy elutasítja a reformot mint életképes alternatívát, alapvető változásokat, új alkotmányt és alkotmányozó nemzetgyűlést sürget.

Bár nyíltan nem szólít fel rendszerváltásra, de ha követelései megvalósulnak, az új és demokratikus politikai rendszerhez vezethet.

Muszavi nyilatkozatában közvetve megismételte azt, amit a száműzött Reza Pahlavi herceg évek óta mond, és amit más ellenzéki aktivisták is visszhangoztak az elmúlt öt hónapban – az iszlám köztársaság megszüntetését.

Iránnak és az irániaknak alapvető változásra van szükségük, amely fő vonásait a „Nő, Élet, Szabadság” tiszta mozgalmából veszi. Ez a három szó egy fényes jövő magja, amely mentes az elnyomástól, a szegénységtől, a megaláztatástól és a megkülönböztetéstől”.

Fontos fordulópontot jelent, amikor egy Iránon belüli ellenzéki személyiség új alkotmányt követel, és ezzel mintegy burkoltan elutasítja a jelenlegi vezetést.


Muszavi azonban súlyos politikai terhet cipel, ami csorbította népszerűségét. Amikor 2009-ben tüntetések kezdődtek Mahmúd Ahmadinezsád rendkívül gyanús győzelme ellen az akkori elnökválasztáson, irániak milliói özönlöttek az utcára. Az ellenjelöltként induló Muszavit tekintették vezetőjüknek, de ő tartózkodott attól, hogy bírálja Ali Khamenei legfelsőbb vezetőt, aki végső soron felelős volt a szavazatszámlálás és a tüntetések későbbi elfojtásáért. Muszavi olyan embernek tűnt, aki nem akarja kihívás elé állítani az Iszlám Köztársaságot.

Az 1980-as években miniszterelnökként is szolgált, amikor a kormány több ezer embert ölt meg a börtönökben. Kritikusai szerint Muszavi nem kért bocsánatot, és nem magyarázta meg, miért hallgatott akkoriban.

Mindazonáltal Muszavi három követelést fogalmaz meg nyilatkozatában. Először is, szabad és független népszavazást arról, hogy szükség van-e az alkotmány megváltoztatására vagy új alkotmány megírására. Másodszor, a nép pozitív szavazata esetén szabad és szabad választások útján a „nemzet valódi képviselőiből” álló alkotmányozó gyűlés megalakítását. Harmadszor, egy második népszavazás az alkotmánytervezet jóváhagyására, hogy a jogállamiságon alapuló, az emberi jogokkal és a nép akaratával összhangban álló rendszert hozzanak létre.

Muszavi elismerte, hogy három követelése további tisztázásra szorul, például hogy ki hajtaná végre a szükséges változtatásokat, de az egység és az együttműködés érzésére apellált „Irán megmentése érdekében”.

Az irániak hevesen vitatkoznak arról, hogy szükség van-e egy ellenzéki tanács megalakítására a tiltakozó mozgalom irányítására és az új kormányformára való átmenet megtervezésére. Egyelőre semmi jele annak, hogy a külföldön élő prominens aktivisták készek lennének kibékülni és létrehozni egy koordinációs keretet. Az országon belül az elnyomás miatt ilyen lépés nem lehetséges, de úgy tűnik, sokan hajlandóak támogatni egy külföldön megalakuló tanácsot.

Nem akarok Irán népének tanácsot adni, nem is szorul rá, de saját, 1988-89-es tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy Bahonar az iráni Szűrös Mátyás, Muszavi az ottani Pozsgay Imre (a rendszerváltás idején játszott szerepükre gondolok), és nagyot téved az, aki a jövőt egyikük vagy másikuk elvei alapján képzeli el. A gazdasági folyamatokat már érdemesebb figyelni egy esetleges váltás előtt – azok viszont tragikusak. Irán termelési ágazata válságban van, a legfrissebb adatok szerint


Az energiaárak emelkedése és a nemzeti valuta, a rial leértékelődése miatt – az amerikai szankciók kumulatív hatása mellett – az iráni termelés szintje megközelítette az elmúlt évek mélypontját.

Az Iráni Kereskedelmi Kamara Kutatóközpontja által február elején közzétett legfrissebb jelentés szerint a növekvő munkanélküliség, valamint az internet leállása vagy korlátozása is hozzájárult a termelési ágazat példátlan válságához.

A jelentés a beszerzési menedzserindexen (PMI) alapul, amely a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban uralkodó gazdasági tendenciák irányát méri. Az index célja, hogy összefoglalja, hogy a beszerzési menedzserek megítélése szerint a piaci feltételek bővülnek, változatlanok maradnak vagy zsugorodnak. Célja, hogy információt és hasznos betekintést nyújtson a döntéshozók, elemzők és befektetők számára a jelenlegi és jövőbeli üzleti feltételekről. A PMI számos iparágban az ellátási lánc menedzsereinek havi felméréséből származik, amely az értékesítési láncok termelési és feldolgozási szintjén folyó tevékenységekre egyaránt kiterjed.

Az általános gazdasági aktivitás e mutatójának legutóbbi jelentése azt bizonyítja, hogy az ország termelési ágazata riasztó mértékben zsugorodik, az index 40 alá esett, miközben az 50 alatti szám gazdasági visszaesést jelent.

A jelentés hozzátette, hogy a gazdasági vállalkozások körében végzett felmérés szerint a teljes gazdaság rekordméretű visszaesését olyan tényezők okozzák, mint a termelési költségek emelkedése az infláció és az árfolyamok instabilitása miatt, amelyek már korábban is nyomást gyakoroltak a gazdasági vállalkozásokra. Az egyenlethez azonban új kérdésként hozzáadódott a termelők energiaellátásának kihívása.

Irán a téli hónapokban komoly földgázhiánnyal néz szembe, mivel a beruházások és a nyugati technológia hiánya miatt fokozatosan csökken a gázmezőinek termelése. Az otthonok melegen tartása érdekében a kormány csökkenti az acélgyárak, a finomítók és számos közepes méretű vállalat gázellátását.


A jelentésben szereplő másik index az „üzleti tevékenységek mértékére” vonatkozott, ami azt jelzi, hogy a gazdaság mindhárom fő ágazatában, azaz az iparban, a szolgáltatásokban és a mezőgazdaságban drámaian csökkent az aktivitás.

A „nyersanyagok vagy vásárolt készletek mennyiségének” indexe az előző iráni hónapban (amely január 20-án ért véget) az elmúlt 27 hónap legélesebb csökkenési ütemét mutatta. A rial jelentős leértékelődése és az ebből eredő árinfláció megzavarta a termelők ellátási láncát, akik nem tudják biztosítani a szükséges nyersanyagokat.

A PMI csökkenéséhez hozzájáruló egyéb mutatók közül néhányat a növekvő munkanélküliség, a kevesebb vevői megrendelés, az áruk és szolgáltatások kevesebb exportja, valamint általában az értékesítés jelent.

Mohammad Ghasemi, az Iráni Kereskedelmi Kamara Kutatóközpontjának vezetője a Donya-e-Eqtesad napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az új jelentés azt mutatja, hogy az Iszlám Köztársaság „lekerült a nemzetközi kereskedelem térképéről”, és arra figyelmeztetett, hogy „a gazdasági növekedésünkre gyakorolt következményei mellett ez nemzetbiztonsági kockázatokat is rejt magában”.

E tanulmányok legfájdalmasabb eredménye… az, hogy az iráni gazdaság léte vagy hiánya nem gyakorol nagy hatást a nemzetközi gazdaságra”

– tette hozzá, megjegyezve, hogy a nemzetközi közösség számára nagyon könnyűvé válik az ország gazdaságának kárt okozni. Ez azt jelenti, hogy az Iránnal szembeni szankciók és embargók irrelevánsak a globális ellátási lánc és gazdaság szempontjából.

Hangsúlyozva, hogy „a külkereskedelem a folyamatos gazdasági növekedés egyik eszköze”, Ghasemi elmondta, hogy a második világháború vége óta egyetlen ország sem prosperált úgy, hogy ne részesült volna a nemzetközi kereskedelem előnyeiből.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.