Szele Tamás: A szigorúan titkos offenzíva

A luhanszki offenzíva nyilvánvalóan készülődik, már a kismadarak is csiripelnek róla, mert ilyen a természete a hadititoknak: szellőztetni kell, nehogy megdohosodjék. Csak aztán senki se panaszkodjon, ha támadáskor az ukrán hadsereg kicsit sem lesz megdöbbenve, és megfelelő fogadjistenben részesíti a „váratlanul” támadó orosz csapatokat.

Mindeközben zajlik a cicaharc Girkin és Prigozsin között, most már nevetségesen és primitíven, olyasmi lehet orosz nacionalista-militaristának lenni, mint a primaodnnák élete, tele féltékenységgel, intrikával és alattomos kis húzásokkal. Bár az is lehet, hogy Hegylakót játszanak a milbloggerek, a végén csak egy maradhat, azt pedig feleségül veszi a cár atyuska, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Jaj, bocsánat, az a primadonna. Akkor azt csinál a cár atyuska a milbloggerrel, amit akar. Különben így is ez a helyzet.

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Ukrán illetékesek továbbra is figyelmeztetnek Oroszország azon szándékára, hogy februárban és/vagy márciusban döntő támadó műveletet hajt végre Donbásszban, ami alátámasztja az ISW legvalószínűbb cselekvési menetre vonatkozó értékelését (MLCOA). Andrij Juszov, az ukrán katonai fő hírszerzési igazgatóság (GUR) képviselője február 1-jén kijelentette, hogy Ukrajna a harcok aktív szakaszának előestéjén áll, amely a következő két hónapban fog lezajlani. Juszov megjegyezte, hogy az orosz katonai felszerelés rossz állapota arra fogja kényszeríteni az orosz katonai parancsnokságot, hogy az ukrán védők létszámfölényének növelése érdekében erőket vonjon össze. Szerhij Hrabszkij ukrán ezredes kijelentette, hogy Oroszország nem rendelkezik elegendő haderővel ahhoz, hogy a teljes 1500 kilométeres ukrajnai frontvonalon támadást hajtson végre, és erőfeszítéseit Donyeck és Luhanszk megyék elfoglalására fogja összpontosítani. Egy neves orosz milblogger megjegyezte, hogy egy orosz támadó hadművelet kilátásba helyezése a jelek szerint nem vált ki pánikot az ukrán erők körében, akik továbbra is építik ellentámadási terveiket. Január 31-én az ISW arról számolt be, hogy ukrán katonai tisztviselők megismételték azon szándékukat, hogy 2023 nyaráig nagyobb ellentámadási műveleteket indítanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg megteremti a feltételeket a további orosz határon átnyúló rajtaütésekhez Ukrajna északkeleti területein, valószínűleg a belföldi információs műveletek előmozdítása és az ukrán csapatoknak az északi határ menti területekre való szorítása érdekében. Putyin február 1-jén megbeszélést tartott a Krím, Belgorod, Brjanszk és Kurszk megyékben a „neonáci formációk ágyúzása után” a lakossági infrastruktúra helyreállításáról. Putyin megjegyezte, hogy kormánya prioritásként kezeli a határ menti régiók ukrán ágyúzásának megszüntetését, de ez a feladat „a katonai tárca dolga.” Putyin a határ menti régiók ukrán ágyúzásának feltételezett veszélyére való összpontosítása valószínűleg kettős célt szolgál. Egyrészt elősegíti azt a tájékoztatási műveletet, amelynek célja, hogy az ukrajnai háborút az orosz állampolgárokat fenyegető egzisztenciális fenyegetésként állítsa be, hogy belföldi támogatást szerezzen egy elhúzódó háborúhoz. Az ISW már beszámolt korábbi módszerekről, amelyekkel az orosz hatóságok részt vettek ebben a tájékoztatási műveletben. Putyin talán a határon átnyúló támadások fokozásának feltételeit is megteremti annak érdekében, hogy az ukrán erők figyelmét elterelje és szétszórja az előrenyomulás kritikus tengelyeitől azáltal, hogy az északkeleti határvidékekre szorítja őket. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy egy orosz invázió Fehéroroszország felől rendkívül valószínűtlen, és az ukrán csapatoknak az észak-ukrán-fehérorosz határhoz szorítására irányuló, folyamatban lévő információs művelet meginogni látszik, mivel ukrán illetékesek egyre inkább úgy értékelik, hogy ez az eshetőség valószínűtlen. A Belgorodi, Brjanszki és Kurszki Területről Észak- és Északkelet-Ukrajnába irányuló határon átnyúló támadásokkal való fenyegetés valószínűleg arra próbálja kényszeríteni Ukrajnát, hogy korlátozott számú alakulatokat telepítsen ezekre a területekre az ilyen támadások elleni védelem érdekében, és így az ukrán csapatokat bizonyos mértékben szétszórja az elkövetkező hónapokban várható orosz támadó művelet előtt. Az ISW korábban már beszámolt hasonló orosz figyelemelterelő és szétszóró műveletekről a Zaporizzsjai Területen.

A Kreml valószínűleg megragadja az alkalmat, hogy lejárassa Igor Girkint, az orosz nacionalista tér egyik kiemelkedő kritikus hangját és volt orosz tisztet, miután összeveszett a Wagner-csoport finanszírozójával, Jevgenyij Prigozsinnal. Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista gyávasággal vádolta meg Girkint, miután 2014 júliusában úgy döntött, hogy visszavonul a Donyecki Területen található Szlovjanszkból, ami gyakori kritika, amelyet Girkin ellenségei intéznek hozzá. Szolovjov megjegyzései tükrözik Prigozsin folyamatos erőfeszítéseit, hogy az orosz információs térben támadja Girkint, ami az ISW értékelése szerint kísérlet volt arra, hogy aláássa Girkin pártfogói hálózatait és befolyását az orosz ultranacionalisták körében. A Wagnerhez kötődő milbloggerek is gyávának állítják be Girkint olyan személyekkel készített közös interjúk révén, akik azt állítják, hogy Girkin ismerősei. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Prigozsin Girkinnel szembeni kritikája valószínűleg a Kremlnek kedvez, amely megragadja a lehetőséget, hogy lejárassa Vlagyimir Putyin orosz elnök lelkes kritikusát.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Ukrán illetékesek továbbra is figyelmeztetnek Oroszország azon szándékára, hogy februárban és/vagy márciusban döntő támadó műveletet hajt végre Donbásszban, ami alátámasztja az ISW legvalószínűbb cselekvési menetre vonatkozó értékelését (MLCOA).
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg megteremti a feltételeket a további orosz határon átnyúló támadásokhoz Ukrajna északkeleti területein, valószínűleg a belföldi információs műveletek előmozdítása és az ukrán erők északi határ menti területekhez szorítása érdekében.
   • Az orosz fegyveres erők folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti és délnyugati részén.
   • Az orosz csapatok február 1-jén folytatták a korlátozott szárazföldi támadásokat a Szvatove-Kreminna vonalon elvesztett pozíciók visszaszerzése érdekében.
   • Az orosz haderő továbbra is sikertelen megszakítási műveleteket hajt végre a Dnyeper folyó deltavidékén lévő szigeteken Herszon területen, hogy megakadályozza az ukrán egységek térnyerését a szigeteken.
   • Orosz tisztviselők azt tervezik, hogy moratóriumot javasolnak a közbeszerzési törvényre vonatkozóan, hogy egyszerűsítsék a kiadási eljárásokat az egyre költségesebbé váló háborús erőfeszítések közepette.
   • A Wagner-csoport fogolytoborzási erőfeszítései a korábbi hónapokban lelassulhattak.
   • Krími partizánok január 30-án improvizált robbanószerkezetes (IED) támadást hajthattak végre a megszállt Krímben.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására).

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Az orosz hadsereg február 1-jén folytatta korlátozott szárazföldi támadásait, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője február 1-jén kijelentette, hogy az ukrán és az orosz csapatok heves harcokat folytatnak Kreminna és Szvatove közelében. Hajdaj hozzátette, hogy az orosz erők még nem alakítottak támadócsoportot Szvatove-Kreminna irányában, de folytatják az emberállomány és a katonai felszerelés felhalmozását a térségben. Egy orosz milblogger január 31-én azt állította, hogy a Nyugati Katonai Körzet 20. Összhaderőnemi Hadseregének 144. Motorizált Lövészhadosztálya folytatta a támadó műveleteket a Szvatove-Kreminna vonalon, a 488. Gárdista Motorizált Lövészezred állítólag 800 méterre nyomult előre az ukrán állásokba. A milblogger hozzátette, hogy a 144. motorizált lövészhadosztály 254. gárdista motorizált lövészezredének elemei továbbra is ellentüzet folytatnak az ukrán alakulatok ellen a frontvonal meg nem határozott szakaszain. Egy orosz milblogger február 1-jén azt állította, hogy a 144. motorizált lövészhadosztály visszaverte a Kreminnába való előrenyomulásra irányuló ukrán erőfeszítéseket is, célba vette az ukrán utánpótlási útvonalakat a térségben, és előrenyomult a Kreminnától nyugatra fekvő erdőkbe. Az ukrán vezérkar február 1-jén jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Jampolivka közelében (Kreminnától 16 km-re nyugatra) a Donyecki Területen.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg február 1-jén folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Spirne (25 km északkeletre), Rozdolivka (15 km északkeletre), Blahodatne (5 km északra), Kraszna Hora (5 km északra) és Paraszkoviivka (6 km északra) közelében; és Bakhmuttól délnyugatra Kliscsivka (7 km délnyugatra) közelében. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója kijelentette, hogy február 1-jén az orosz egységek még mindig nem vonták be Bakhmutot operatív bekerítésbe, és cáfolta egy donyecki népköztársasági (DNK) forrás január 31-i állítását, miszerint az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Sacco és Vanzetti falut (17 km-re északra Bakhmuttól). A geolokalizált harci felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok enyhe előrenyomulást hajtottak végre Bakhmuttól északkeletre Kraszna Hora közelében és Bakhmut északkeleti és keleti peremén, valamint Bakhmuttól délre Opitnye közelében és Bakhmut déli peremén. Egy orosz milblogger videofelvételt tett közzé a Wagner-csoport egy Blahodatnéban lévő harcosáról, aki azt állította, hogy a Wagner három-négy kilométerre kiszorította az ukrán erőket Blahodatnétól. Orosz milbloggerek emellett azt állították, hogy Wagner Bakhmut északi és keleti külvárosának egyes utcáin is előrenyomult. Orosz források továbbra is azt állították, hogy a Wagner-csoport erői Kliscsivka térségétől északnyugatra, Ivanivszke és Bakhmut délnyugati külvárosa felé nyomulnak, hogy elvágják a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országutat.

Egy Bakhmutban tevékenykedő ukrán katona részletes betekintést nyújtott a Bakhmut térségében folytatott orosz taktikába. Az ukrán közös erők munkacsoportja február 1-jén interjút tett közzé egy ukrán katonával, aki azt állította, hogy a helyzet Bakhmutban az utóbbi időben “gyökeresen megváltozott”, mivel Oroszország kompetens Wagner-tiszteket és az orosz vezérkar főigazgatóságának (GRU) ügynökeit küldte a frontvonalra. A Wagner és a GRU több elit különleges műveleti és felderítő elemet küldhet a Bakhmut térségében végrehajtott emberhullámos támadások kiegészítésére. A katonatiszt azt is megjegyezte, hogy az orosz alakulatok meglehetősen sikeres beszivárgási technikákat alkalmaznak Bakhmutban, amikor fegyvertelen, felszereletlen „tevéket” (katonai személyzetet) küldenek, hogy lőszert és fegyvereket szállítsanak a frontvonal állásaihoz. és ezek a „tevék” gyakran képesek észrevétlenül megközelíteni az ukrán állásokat. A katona kijelentette, hogy az orosz csapatok azonosítják és lerombolják azokat az épületeket, amelyekből az ukrán alakulatok operálnak. Ezek a technikák, amelyek valószínűleg segítenek új lendületet adni a megrekedt orosz előrenyomulásnak Bakhmutban és környékén, valószínűleg nem alkalmazhatóak nagyobb offenzív műveletek támogatására. Az sem világos, hogy mennyire lennének hatékonyak olyan terepen, ahol nincs olyan fedezék, amelyet a jelek szerint közvetlenül Bakhmut körül és Bakhmutban használnak.

Az orosz hadsereg február 1-jén nem hajtott végre megerősített vagy bejelentett szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külterületén vagy a nyugati Donyecki területen. Egy orosz milblogger felvételt tett közzé arról, hogy a DNK “Sparta” zászlóalja csapást mért egy ukrán felderítő csoportra Pjervomajszke közelében (Donyeck város északnyugati külvárosában). Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők ellentámadást indítanak a Donyeck várostól délnyugatra fekvő Vuhledar térségében. Geolokációs harci felvételeken a 40. haditengerészeti gyalogosdandár elemei támadják az ukrán állásokat Vuhledartól délnyugatra. Az orosz tüzérség továbbra is használja a katonai körzet szintű TOS–1A termobarikus tüzérségi rendszert Vuhledar közelében, ami azt jelzi, hogy relatív prioritást élvez ez a terület.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg folytatja a Dnyeper folyó deltájában, a Herszoni Területen található szigeteken a zavaró műveletek végrehajtását, hogy megakadályozza az ukrán csapatok térnyerését a szigeteken. Natalija Humenyjuk, a Déli Erők Ukrán Közös Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője február 1-jén kijelentette, hogy az orosz csapatok növelik a felderítési és szabotázskísérletek számát a Dnyeper folyó deltájának térségében, valószínűleg annak érdekében, hogy szimulálják a Herszon várostól délre fenyegető eszkaláció veszélyét. A január 30-án közzétett geolokációs felvételek valószínűleg azt is mutatták, hogy az ukrán tüzérség tüzet nyitott az orosz alakulatokra, amelyek rajtaütést hajtottak végre a delta egyik szigetén. Humenyjuk megjegyezte, hogy az orosz csapatok összetétele, az időjárási viszonyok, a terepviszonyok és a civil hajók használata azonban nem elegendő a Dnyeper folyónál történő erőfitogtatáshoz. Humenyjuk hozzátette, hogy nincsenek olyan koncentrációi az orosz különleges célú vagy magas harckészültségű erőknek, amelyek veszélyeztethetnék a nyugati (jobb) parton fekvő Herszon területet. Az orosz haderőnek a 2022 őszén megszakadt logisztika miatt nem volt kapacitása arra, hogy lőszerbőséggel és az elit erők bőségével tartsa a nyugati Herszon területet, és valószínűleg nem lesz képes helyreállítani az elvesztett pozíciókat a régióban. Az orosz védelmi minisztérium viszont azt állította, hogy az oroszok megsemmisítettek két motorcsónakot és likvidáltak akár 10 ukrán katonát is a Kruhle-tó közelében, mintegy 5 km-re délre Herszon városától.

Az orosz csapatok továbbra is intenzíven lövik Herszon városát és a nyugati Herszon területet, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy aláássák az ukrán támadásokat a Dnyeper folyó keleti (bal) partján. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt állította, hogy a legintenzívebb ágyúzás a dél-ukrajnai Dnyeper folyó mentén zajlik, valószínűleg a civil lakosság moráljának rombolása és a Dnyeper folyón keresztüli ukrán ellentámadások elrettentése érdekében. Humenyjuk azt is megjegyezte, hogy az orosz és ukrán egységek folyamatosan lövik a Kinburn-nyársat, ami megakadályozza, hogy bármely fél biztosítsa állásait a nyárson.

Az orosz megszálló tisztviselők február 1-jén nem jelentettek be új területi előrehaladást, de fenntartották, hogy az orosz csapatok folytatják a támadásokat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszállási helyettes vezetője azt állította, hogy az orosz hadsereg egy első védelmi vonalat hozott létre, amely magában foglalja a január végén a Zaporizzsjai Terület nyugati részén állítólagosan végrehajtott támadó műveletek eredményeként megszerzett új orosz állásokat. Rogov azt is állította, hogy a harcok a teljes frontvonalon folynak, de nagyrészt Orikhiv, Huljajpole és Csarivnye környékén összpontosulnak. Ukrán helyi és katonai tisztviselők nem számoltak be meghatározott területeken folyó harcokról vagy bármilyen frontvonal-változásról. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy orosz katonai támaszpontra Melitopol Központi piacának területén.

Az orosz mozgósítás hírei:

Orosz tisztviselők azt tervezik, hogy moratóriumot javasolnak a közbeszerzési törvényre vonatkozóan, hogy egyszerűsítsék a kiadási eljárásokat az egyre költségesebbé váló háborús erőfeszítések közepette. Valentyina Matvijenko, az Orosz Föderációs Tanács elnöke február 1-jén kijelentette, hogy utasítani kívánja Nyikolaj Zsuravlev alelnököt, hogy forduljon az orosz kormányhoz, hogy az ukrajnai háború befejezéséig vezessen be moratóriumot a közbeszerzési törvényre, hogy az orosz tisztviselők gyorsan szétoszthassák a forrásokat. Matvijenko kijelentette, hogy a közbeszerzési törvényre vonatkozó moratórium lehetővé tenné az orosz régiók számára, hogy gyorsított döntéseket hozzanak az infrastrukturális, szociális és egyéb létesítmények építési projektjeinek megkezdéséről. Matvijenko kijelentette, hogy fel fogja vetni a kérdést Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek, és hogy a törvény által előírt jelenlegi közbeszerzési eljárás megakadályozná, hogy az éves költségvetésből bizonyos pénzeszközök 2023 júniusáig vagy júliusáig rendelkezésre álljanak. Az orosz tisztviselők valószínűleg a széles körű közbeszerzési problémákra válaszul javasolták a moratóriumot, amelyek súlyosbítják az orosz hadseregben átható ellátási problémákat. Az orosz tisztviselők – valószínűleg a Kreml nyomására, hogy a beszerzési problémákat minél hamarabb orvosolják – valószínűleg úgy vélik, hogy a bevett beszerzési folyamatok megszüntetése enyhíteni fogja ezeket a problémákat. A Kreml utasítása arra, hogy az orosz gazdaságot hadra fogható állapotba hozza, nagy eltéréseket eredményezett az igényelt ellátások, valamint az orosz kormány és gazdaság azon képességei között, hogy a kért anyagokat rendelkezésre bocsássa; és a beszerzési folyamatok lazítása valószínűleg nem fogja feloldani ezt az eltérést. A javasolt moratórium valószínűleg lehetővé tenné az orosz tisztviselők számára, hogy a szokásos felügyelet nélkül költsenek pénzt, ami valószínűleg lehetővé tenné a már most is széles körben elterjedt orosz korrupció virágzását, ami tovább aláásná a beszerzési problémák megoldására irányuló erőfeszítéseket. Matvijenko kapcsolatban állhat Jevgenyij Prigozsin Wagner-pénzemberrel is, és a kiadási eljárások lazítására vonatkozó javaslata lehetővé teheti a nem hagyományos és párhuzamos katonai struktúrákkal kapcsolatban álló alakok számára, hogy jobban finanszírozhassák erőfeszítéseiket.


A Wagner-csoport a korábbi hónapokban lelassíthatta a börtönökben végzett toborzási erőfeszítéseit. Az Orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat február 1-jén statisztikákat tett közzé, amelyek szerint az oroszországi fogvatartottak teljes számának csökkenése lelassult 2022 novembere óta. 2022 novembere és 2023 januárja között 6000 fővel csökkent az orosz fogvatartottak száma, szemben a 2022 szeptembere és októbere közötti 23 000 fős csökkenéssel, amikor a Wagner-csoport fokozta börtön-toborzási kampányát. A statisztikák azt mutatják, hogy 2022 novembere és 2023 januárja között 6000 fővel csökkent az orosz fogvatartottak száma. A Wagner-csoport hírneve, miszerint a kelet-ukrajnai emberi hullámok erősen kimerítő támadásaira kötelezi az elítélt újoncokat, valószínűleg ellenállást váltott ki az orosz foglyok körében a Wagner-csoport toborzási törekvéseivel szemben. Prigozsin a Wagner-csoport nagy veszteségeket okozó szolgálat hírnevét olyan folyamatos megjegyzésekkel erősíti, amelyek a Wagner-csoportban való szolgálatot büntetésnek állítják be, legutóbb azzal fenyegetett meg egy orosz újságírót, hogy a Bakhmut területére telepített Wagner-csoport egyik egységében fog szolgálatot teljesíteni. Az orosz börtönlakók többségének katonai szolgálatra alkalmas, ám valószínűleg nem megfelelő fizikai állapota valószínűleg szintén korlátozza a Wagner-csoport börtönökben végzett toborzási erőfeszítéseit. A Wagner-csoport börtönökben folytatott toborzási kampányának esetleges visszaesése azt jelezheti, hogy az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) a Wagner-csoportot háttérbe kívánja szorítani a jövőbeni ukrajnai támadó műveletekben, és így a Wagner-csoportnak már nincs szüksége nagyszámú elítélt önkéntesre a nagy ütemű, attríciós emberhullámos támadásokhoz.

A Wagner-csoport egykori harcosai megerősítették továbbá, hogy az orosz kormány valószínűleg előzetesen törli a nyilvántartásból és kegyelmet ad azoknak az elítélteknek, akik önkéntesként a Wagner-csoporttal harcolnak Ukrajnában. A Mediazona független orosz médium interjút készített egy elítélttel, aki a Wagner-csoportnál szolgált Ukrajnában, majd később elmenekült, és aki azt állította, hogy a börtönből való távozása előtt kegyelmi papírokat írt alá a Wagner-csoportnál. A Wagner-csoport egykori harcosa azt állította, hogy Oroszországba visszatérve azt tapasztalta, hogy büntetett előéletét törölték, és hogy nem kellett semmilyen hivatalos felülvizsgálati eljáráson keresztülmennie a Wagner-csoportnál vagy az orosz hatóságoknál az ügyben, ami arra utal, hogy az orosz kormány előzetesen kegyelmet adott neki és töröltette az előéletét, mielőtt elkezdett volna a Wagner-csoportnál szolgálni Ukrajnában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője január 27-én megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megelőző kegyelmet ad ki az ukrajnai orosz műveletekben szolgáló elítélteknek.


Az orosz védelmi minisztériumot továbbra is bírálatok érik az önkéntes alakulat tisztázatlan státusza miatt. Orosz milbloggerek bírálták az orosz Védelmi Minisztériumot, amiért az ukrajnai háború ilyen késői szakaszában úgy döntött, hogy foglalkozik az önkéntes alakulatok ellátásával, és azzal érveltek, hogy az önkéntes alakulatok státuszát tisztázó alapos jogszabályok hiánya továbbra is meg fogja nehezíteni az ellátásukat. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a regionális orosz hatóságok önkéntes zászlóalj-alakulatokat hoztak létre, és felelősek az ellátásukért, ahogyan azt az ISW korábban értékelte. Az orosz regionális hatóságok valószínűleg kifogytak az ellátmányból és a pénzeszközökből, hogy folytassák az önkéntes zászlóalj-alakulatok ellátását, ami ahhoz vezetett, hogy életképes orosz alakulatként összességében hanyatlásnak indultak Ukrajnában. Az orosz milbloggerek azzal érveltek, hogy az orosz tisztviselőknek gyorsan építeniük kell a szövetségi védelmi törvény 2022. novemberi, az önkéntes alakulatokat elismerő cikkére, hogy megoldják az ellátásukkal kapcsolatos problémákat. Az orosz milbloggerek egy része a múltban erősen érintett volt a különböző orosz önkéntes alakulatokban, és valószínűleg továbbra is kritizálni fogják az orosz védelmi minisztériumot a tisztázatlan státuszukból eredő problémák miatt.

A megszállt területek hírei:

Krími partizánok január 30-án IED-támadást hajthattak végre a megszállt Krímben. Az Ukrán Ellenállási Központ február 1-jén arról számolt be, hogy az Atesh ukrán-tatár ellenállási mozgalom tagjai január 30-án IED segítségével megöltek két orosz Roszgvargyija-tisztet, akik Szevasztopolból a megszállt Krímben lévő Szimferopolba tartottak január 30-án.

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok továbbra is az orosz szövetségi alanyi védnökségre támaszkodnak a megszállt területeken megvalósítandó infrastrukturális projektek megvalósítása érdekében. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 1-jén találkozót tartott a megszállt területeken a lakossági infrastruktúra helyreállításának megvitatására. Putyin lakásépítésre és a megszállt területeken lévő városok és települések helyreállításának gyorsabb ütemére szólított fel, hangsúlyozva a kedvezményes (2%-kal csökkentett) jelzáloghitelek bevezetését „az új, sőt, a régi, történelmi területeken.” Putyin kijelentette, hogy az oroszok által elfoglalt területeken a harcok beszüntetését követően már megkezdődött az olyan szociális létesítmények, mint az óvodák, iskolák, kórházak, klinikák, kommunális infrastruktúra, utak és kommunikációs hálózatok helyreállítása. Putyin köszönetet mondott az orosz államalkotó entitásoknak, amiért pénzügyi forrásokat, szakembereket, építőcsapatokat és felszereléseket juttattak az „új régiókba.” Dmitrij Artyukhov, Jamal kormányzója február 1-jén kijelentette, hogy személyesen több napot töltött a Donyecki Területen, a megszállt Volnovkában található iskolák, kórházak és egy vérátömlesztő állomás újjáépítési projektjeinek felügyeletével. Artyukhov azt állította, hogy Donbászt és Jamalt történelmi kapcsolat köti össze, és hangsúlyozta, hogy a Jamali Adminisztrációnak „nagy tervei” vannak arra, hogy 2023-ban lakóépületeket, létfenntartó létesítményeket és egy ifjúsági központot szponzoráljon Volnovkhában.


Jelentős tevékenység Fehéroroszországban (Az ISW úgy értékeli, hogy egy orosz vagy fehérorosz támadás Észak-Ukrajnába 2023 elején rendkívül valószínűtlen, és ezért átstrukturálta az aktualizálás ezen szakaszát.

Az ISW továbbra is napi szinten beszámol majd a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről, de ezek nem jelentenek olyan indikátorokat, amelyek arra utalnak, hogy az orosz és fehérorosz erők Fehéroroszországból Ukrajna elleni közelgő támadásra készülnek. Az ISW felülvizsgálja ezt a szöveget és értékelését, ha olyan egyértelmű jeleket észlel, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország vagy Fehéroroszország támadásra készül Észak-Ukrajnában.

A fehérorosz egységek a jelentések szerint február 1-jétől oroszok által biztosított Iszkander-rendszereket működtetnek. A belarusz védelmi minisztérium közölte, hogy a belarusz katonák megkezdték az oroszok által biztosított Iszkander-rendszerek teljes körű önálló üzemeltetését, és a The Hajun Project független belarusz megfigyelő csoport arról számolt be, hogy a 465. rakétadandár üzemelteti a rendszereket. A belarusz védelmi minisztérium közölte, hogy a belarusz katonák az Oroszországi Föderációban kaptak kiképzést a rendszerek használatáról, és jelenleg a belarusz gyakorlótereken gyakorlati kiképzést végeznek a rendszereken. Lukasenko belarusz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel 2022. december 19-én tartott találkozóján kijelentette, hogy Oroszország Iszkander-komplexumokat szállít Fehéroroszországnak. Az Iszkander-rendszerek orosz szállítása Fehéroroszországnak valószínűleg arra szolgál, hogy Fehéroroszországot az uniós állam keretében további integrációs intézkedésekre kényszerítse Oroszországgal, különösen a védelem területén.


A fehérorosz és az orosz légierők február 1-jén közös taktikai légi hadgyakorlatokat fejezhettek be. A belarusz védelmi minisztérium február 1-jén közölte, hogy Andrej Lukjanovics ezredes, a belarusz légierő parancsnoka kitüntetéseket adott át a közös taktikai repülési gyakorlat résztvevőinek a Minszki területen található Macsuliscsi katonai repülőtéren. A belarusz védelmi minisztérium eredetileg január 8-án közölte, hogy a regionális erők csoportosításának (RGV) részét képező belarusz és orosz légi egységek január 16. és február 1. között tartják a gyakorlatokat. Sem a fehérorosz, sem az orosz tisztviselők azonban hivatalosan nem jelentették be, hogy a közös taktikai repülési gyakorlatok befejeződtek.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!