Szele Tamás: Teherán és Moszkva

Irán vezetése most a lehető legrosszabbat teszi, amit csak tehet, nevezetesen arra készül, hogy Moszkva oldalán beavatkozzon az ukrajnai harcokba. Ez már messze túlmutat néminemű drónszállításokon, bár lehet, hogy csak azokat akarják legitimálni Mihajlo Podolyak szavainak félreértelmezésével, de az ajatollahok meg fogják tanulni, hogy Moszkva nem hisz a könnyeknek és ha nyíltan, aktívan mellé állnak: végük.

Nyilván komoly különbség van a fegyverszállítás és a harcokban való aktív részvétel között – ha ez utóbbira kerülne sor, egymást követnék a beavatkozások és rövidesen már világháborúnak neveznénk a helyzetet, amibe keveredtünk. Ez annak dacára állítható, hogy vesztették már életüket iráni katonatisztek Ukrajnában: csakhogy azok a drónok kezelésére képezték az orosz személyzetet a Krímben, és ezért hivatalosan ott sem voltak. Ellenben ha megjelenne mondjuk Bakhmutnál vagy Vuhledarnál a Forradalmi Gárda egyik alakulata, azt már megtorolná a NATO és a meginduló lavina mindenkit magával sodorna. Reméljük, erre nem kerül sor.

Lássuk viszont az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Iráni vezetők megfenyegették Ukrajnát és meg nem nevezett regionális államokat, amiért állítólag együttműködnek Izraellel, válaszul a január 28-i, egy iszfaháni katonai lőszergyárat ért izraeli dróncsapásra. 31-én egy azonosítatlan forrás azt mondta a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz tartozó Nour hírügynökségnek, hogy Teherán átértékelheti a Kijevvel való kapcsolatát, és megváltoztatja látszólag semleges politikáját az ukrajnai orosz invázióval szemben. A forrás arra reagált, hogy Mihajlo Podolyak ukrán elnöki tanácsadó azt sugallta, hogy az izraeli csapás megtorlás volt az Oroszországnak nyújtott iráni katonai támogatásért. A Nour hírügynökség úgy jellemezte Podolyak kijelentéseit, hogy azok egyenértékűek a támadásért való felelősség elismerésével. Nincs bizonyíték arra, hogy Ukrajnát tájékoztatták volna a támadásról, vagy hogy bűnrészes lett volna benne. A CTP nem úgy értékeli, hogy Teherán eszkalálódni fog Ukrajnával szemben Podolyak megjegyzései miatt, hanem inkább úgy, hogy Irán továbbra is katonai támogatást nyújt Oroszországnak.

Az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos iráni politikát egyértelmű haditechnikai anyagi támogatás jellemezte, több száz kamikaze drón formájában, amelyek szállítását Teherán szemrebbenés nélkül tagadta. Az iráni rendszer felhasználhatja az izraeli csapást és Podoljak megjegyzéseit arra, hogy közelebb hozza nyilvános álláspontját a tényleges politikájához, és megpróbálja utólagosan igazolni az Oroszország által az ukrán polgári infrastruktúrát célzó fegyverek biztosítását, amelyet széles körben a nemzetközi joggal ellentétesnek tekintett módon használt Oroszország. Nem világos azonban, hogy Irán miért próbálta eddig hiába elkendőzni részvételét Oroszország Ukrajna elleni háborújában, és lehetséges, hogy Teherán egyszerűen folytatni fogja ezt a gyakorlatot.

Esmail Khatib hírszerzési és biztonsági miniszter január 30-án külön figyelmeztette a meg nem nevezett szomszédos államokat, hogy „saját biztonságuk fenntartása érdekében” kerüljék az Izraellel való együttműködést – valószínűleg arra az iráni állításra utalva, hogy az izraeli hírszerző szolgálatok Azerbajdzsánt és az iraki Kurdisztánt használják az iráni titkos műveletek megszervezésére és támogatására.

Iráni tisztviselők titkosítják a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Khoyban január 28-án bekövetkezett 5,9-es erősségű földrengésre adott katasztrófaelhárítási intézkedéseiket. A Nyugat-Azerbajdzsán tartományi rendfenntartó erők parancsnoka, Rahim Dzsahán Bakhsh dandártábornok január 31-én bejelentette, hogy az LEC különleges egységeinek három egységét Khoyba vezénylik, hogy „gondoskodjanak a biztonságról és megakadályozzák a lopásokat.” A LEC különleges egységei magasan képzett, zavargásellenes erők, amelyeket a rendszer nagy mértékben használ a tüntetések leverése során. A Gilani Szomszédság Ifjúsága január 30-án külön beszámolt arról, hogy a Baszidzs tagjai megtámadták és szétoszlatták a földrengés miatt segítséget kérő tömegeket Khoyban. A rendszer különösen érzékeny az északnyugat-iráni zavargásokra, mivel a közelmúltbeli tiltakozó tevékenység nagy része oda összpontosult, és visszhangra talált az iráni kurdok körében. A régióban korábban is működtek rendszerellenes kurd militáns csoportok, például a Kurdisztáni Szabad Élet Pártja.

Ebrahim Raisi elnök továbbra is félrediagnosztizálja a közelmúltbeli tüntetések hátterében álló alapvető problémákat. Iráni tisztviselők az elmúlt hónapokban a zavargásokat szociokulturális és vallási kérdésként határozták meg, és úgy tűnik, hogy a megoldást a lakosság további ideologizálása próbálja jelenteni. Raisi január 31-én megismételte a „magyarázó dzsihád” szükségességét – a rendszer azon elméletét, hogy a lakosság, különösen az iráni fiatalok indoktrinálása és ideologizálása növeli a politikai berendezkedés támogatottságát és csökkenti a rendszerellenes érzelmeket. Raisi részt vett egy ünnepségen, amelyen bemutatták a Ruhollah Khomeiniről és írásairól szóló digitális enciklopédiát. Raisi dicsérte a kezdeményezést, amely állítása szerint segíteni fogja a khomeinista ideológia terjesztését a jövő generációi számára. Az iráni vezetők, akik a tüntetéseket ezen a szemüvegen keresztül szemlélik, akadályozni fognak – ha nem is teljesen – minden komoly erőfeszítést a nép számos sérelmének kezelésére.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Iráni vezetők megfenyegették Ukrajnát és meg nem nevezett regionális államokat, amiért állítólag együttműködnek Izraellel, válaszul az iszfaháni katonai lőszergyár elleni bejelentett izraeli dróncsapásra.
   • Iráni illetékesek titkosítják a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Khoyban bekövetkezett 5,9-es erősségű földrengésre adott katasztrófavédelmi válaszlépéseiket.
   • Ebrahim Raisi elnök továbbra is félrediagnosztizálja a közelmúltbeli tüntetéseket kiváltó alapvető problémákat.
   • Legalább három tüntetés történt két tartomány két városában.
   • Több parlamenti képviselő bírálta a Raisi-kormányt a gazdaság kezelése miatt.
   • A központi bank 18 százalékról 22,5 százalékra emelte a bankbetétek hároméves maximális kamatlábát.
   • Iráni és Irán által támogatott fegyveresek Deir-ez-Zor tartományban a helyi szíriai hírügynökségek szerint arra utasították csapataikat, hogy készüljenek fel az amerikai erők megtámadására a kelet-szíriai al-Omar olajmezőnél vagy a Koniko gázmezőknél.
   • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy Oroszország be fogja vonni Iránt a Szíria és Törökország közötti jövőbeli közeledési tárgyalásokba.
   • Mohammad Sargazi parlamenti képviselő leírta, hogy tervezik afgán állampolgárok kiutasítását Szisztán és Beludzsisztán tartományból, ha az afgán tálibok nem biztosítják Iránnak a Helmand folyó vízhasználati jogait.

Tiltakozó tevékenység:

Január 31-én két tartomány két városában legalább három tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt biztonsággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen történt:

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Befektetők, akik pénzt vesztettek a Cryptolandon – Irán egyik legnagyobb kriptopénz-váltó platformján.

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Javanroud, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: diáklányok

Javanroud, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Január 31-én több parlamenti képviselő is bírálta a Raisi-kormányt a gazdaság irányítása miatt. E törvényhozók közé tartozik Dzsalal Mahmúd Zadeh, Dzsavad Nik Beyn, Mohammad Szafari Melak Miyan és Rouhollah Izadkhah. Malek Miyan és Mahmúd Zadeh korábban is támogatták a különböző keményvonalas politikákat és a Rouhani-kormányzat elleni támadásokat. Nik Beyn kifejezetten támadta a Raisi-kormányt, amiért nem jelölt ki egyetlen személyt a gazdaságpolitika irányítására, hivatkozva a Mohammad Mokhber első alelnök, Mohsen Rezaei gazdasági ügyekért felelős alelnök és Ehsan Khandouzi gazdasági és pénzügyminiszter közötti átfedő felelősségre. Ali Khamenei legfelsőbb vezető január 30-án Mokhbert jelölte ki a gazdaságpolitika felelősének, amint arról a CTP korábban beszámolt, valószínűleg azért, hogy elkezdje tisztázni ezt a zűrzavart a rendszerben. Különösen figyelemre méltó lenne, ha Khamenei valóban személyesen foglalkozna a kérdés megoldásával, mivel ez arra utalhat, hogy Khamenei csalódott Ebrahim Raisi elnökben, amiért nem sikerült egységesíteni a kormányát.

Az iráni elnökök elleni parlamenti támadások a gazdaság kezelése miatt (többek között) gyakoriak; a törvényhozók rendszeresen bírálták ugyanígy a korábbi elnököt, Hasszan Rouhanit. Korábbi keményvonalas iráni elnökök, köztük Mahmúd Ahmadinezsád is kemény támadásoknak voltak kitéve. Ezek a kritikák azonban figyelemre méltóak, mivel Raisi az egyik legnagyobb esélyes arra, hogy Khamenei utódja legyen a legfelsőbb vezetői poszton. Ezek a parlamenti képviselők úgy kezelik Raisit, mint bármely más iráni elnököt, nem pedig mint a leendő legfőbb vezetőt. Ha Raisi elnöksége az elődei szokásos pályáját követi, akkor egyre hevesebb támadásokkal kell szembenéznie a parlamentben, és elképzelhető, hogy a legfelsőbb vezetőtől is elidegenedik, mint szinte minden elődje.

A központi bank január 31-én 18 százalékról 22,5 százalékra emelte a bankbetétek hároméves maximális kamatlábát. Ehsan Khandouzi gazdasági és pénzügyminiszter kifejtette, hogy a kamatemelés célja a makrogazdasági stabilitás elősegítése.


Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az iráni és az Irán által támogatott fegyveresek Deir-ez-Zor tartományban január 31-én utasították csapataikat, hogy készüljenek fel az amerikai erők megtámadására a kelet-szíriai al-Omar olajmezőnél vagy a Koniko gázmezőknél – jelentették helyi szíriai hírügynökségek. Az iráni és az Irán által támogatott parancsnokok egy helyi biztonsági irodában találkoztak, hogy megvitassák az iráni konvojok ellen január 29-én és 30-án végrehajtott izraeli csapások megtorlását. A jelentések szerint a koalíciós erők magas fokozatú készültségben vannak a potenciális célpontoknál. Magas rangú iráni katonai parancsnokok az elmúlt években figyelmeztettek, hogy megtámadnak „minden olyan központot, bázist, útvonalat és teret, amelyet az izraeli agresszió forrásaként vagy útjaként használnak”, és az USA-t teszik felelőssé az esetleges izraeli csapásokért. Az iráni hajlandóság, hogy az Izraellel való eszkalációs ciklus részeként megtámadja az Egyesült Államokat, rávilágít arra a tényre, hogy Teherán valószínűleg biztonságosabb célpontnak tartja az amerikai erőket, mint az izraeli célpontokat, feltehetően azért, mert az irániak az izraeli katonai eszkaláció kockázatát magasabbnak látják, mint az amerikai katonai eszkaláció veszélyét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 31-én bejelentette, hogy Oroszország be fogja vonni Iránt a Szíria és Törökország közötti jövőbeli közeledési tárgyalásokba. 2022 decembere óta Moszkva közvetített a szíriai és török tisztviselők közötti találkozókon, amelyekről eddig kizárták Irán képviselőit. 2022. január 14. és január 23. között Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter egymás utáni találkozókat tartott a szíriai és török külügyminiszterrel és a szíriai védelmi tisztviselőkkel, ami valószínűleg az iráni befolyás megerősítését szolgálta a közeledési tárgyalásokon.


Mohammad Sargazi parlamenti képviselő január 29-én leírta azokat a terveket, amelyek szerint afgán állampolgárokat utasítanak ki Szisztán és Beludzsisztán tartományból, ha az afgán tálibok nem adnak Iránnak vízjogokat a Helmand folyóhoz. A Raisi-kormányzat utasította Hassan Kazemi Ghomi afgán ügyekért felelős különleges elnöki megbízottat, hogy Sargazi szerint ezt a fenyegetést intézze az afgán tálibokhoz, bár nem világos, hogy ezt már megtette-e. Sargazi Zabol városát képviseli, amely nagymértékben függ a folyó vizétől. A rezsim korábban többször is tömegesen deportált afgánokat, például amikor 2007-ben több tízezer afgánt utasított ki.

Iránban vannak, akik látják a Kreml medve-ölelésének veszélyeit, de a kül- és belpolitikai dilettantizmus ellen nem sokat tehetnek azon kívül, hogy hallatják a hangjukat. Kommentátorok és volt iráni tisztviselők egyre gyakrabban figyelmeztetnek Teherán Moszkvával való szoros együttműködésére és annak az ország elszigeteltségére gyakorolt hatására.

Az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának volt vezetője, Heshmatollah Falahatpish a helyi médiának nyilatkozott:

Ha nem lenne az a probléma, hogy iráni drónokat küldtek Oroszországnak, amelyeket az ukrajnai háborúban használnak, Európa nagy valószínűséggel nem ratifikálna egy Irán elleni határozatot”.

Falahatpisheh, aki azon kevés iráni kritikus szellemek egyike, akiknek még mindig megengedik, hogy a nyomtatott sajtónak nyilatkozzanak, továbbá azt mondta, aggódik amiatt, hogy Irán az Ukrajna elleni orosz háború második frontjává válhat.


A konzervatív tudós kifejtette, hogy Európa és az Egyesült Államok 2022 márciusában két kérdésben állapodott meg: Irán betartja nukleáris kötelezettségvállalásait, a Nyugat pedig csökkenti a bevezetett szankciókat, de az utolsó pillanatban Mihail Uljanov orosz tárgyaló azt mondta, hogy Oroszország nem vehet részt a megállapodás végrehajtásában a Moszkva elleni amerikai szankciók miatt.

Később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország csak akkor írja alá a megállapodást, ha Oroszország minden nukleáris, kereskedelmi és katonai ügylete Iránnal mentesül a szankciók alól. Ez patthelyzethez vezetett, és a tárgyalásokat felfüggesztették”

mondta Falahatpisheh. Eközben a mérsékelt proreformista Rouydad24 weboldalnak adott interjújában Falahatpisheh azt állította, hogy egyes iráni tisztviselők úgy viselkednek, mintha azért fizetnék őket, hogy Irán nemzeti érdekei ellen beszéljenek.

Hozzátette, hogy „a külpolitikában járatlan emberek egy csoportja által tett nyilatkozatok csak az Irán elleni fenyegetések katalógusához vezettek”. Valószínűleg olyan személyekre utalt, mint az ultrakonzervatív elnöki tanácsadó, Szaíd Dzsalili és hasonló gondolkodású szövetségesei a parlamentben, különösen az ultrakonzervatív Paydary párt tagjai, akik határozottan ellenzik a 2015-ös nukleáris megállapodás felújítását vagy gyakorlatilag bármilyen megállapodást az Egyesült Államokkal.


Eközben az iszlám köztársaságot a politikai elit meggyengítésével vádolva Falahatpisheh azzal vádolta, hogy:

Az iráni politikusok egy részének nincs megfelelő fogalma a kormányzatról, és elsősorban abban hisznek, hogy az ország ügyeit úgy irányítják, mintha milícia lenne. Nem értik a kormányzás, a fejlődés, a nemzetközi kapcsolatok, az enyhülés, a nemzetközi gazdaság és más politikai fogalmak lényegét. Nem érdekli őket, hogy mi fog történni az irániak következő generációjával Irán elszigeteltségének eredményeként. És ez veszélyes.”

Falahatpisheh azzal érvelt, hogy az Irán elleni szankciók közül sok az ilyen politikai megközelítés eredménye.

Miközben Irán birtokolja a Perzsa-öböl vízi útvonalainak kétharmadát, és természetesen nagy jelentőséget kellene tulajdonítania a vízi útvonal biztonságának, egyes parlamenti képviselők és mások a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőznek. Irán jelenlegi helyzete és elszigeteltsége ennek a fajta nagyképűségnek az öröksége.”

Azt is elmondta, hogy az olyan intézkedések, mint a drónok küldése Oroszországba, ahhoz vezetnek, hogy az IRGC-t inkább terrorszervezetként jegyzik Nyugaton, mint az orosz hadsereget.

Ehhez kapcsolódóan Ahmad Bakhshayesh, a parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának egy másik volt tagja hasonló megjegyzéseiben azt mondta, hogy „az iráni kormány úgy véli, hogy egy külföldi ellenség megteremtése szolidaritáshoz vezet az országon belül”.


Bakhshayesh az iszfaháni katonai létesítmény ellen nemrégiben elkövetett dróntámadásra utalva azt mondta: „Benjamin Netanjahu külföldi válságokat hoz létre, hogy így kezelje az Izraelen belüli politikai megosztottságot”. Közben azzal vádolta, hogy „a támadást Izrael az Azerbajdzsáni Köztársaságból hajtotta végre, Izrael konfrontációjának részeként Iránnal, mint olyan országgal, amely a Golán-fennsíkon való jelenlétével és a libanoni Hizballah támogatásával zaklatja Izraelt”.

Bakhshayesh hozzátette, hogy Irán a közelmúltban felfegyverezte proxy csoportjait Ciszjordániában, egy Izraeltől mindössze 15 kilométerre fekvő területen. Ezt az akciót úgy jellemezte, hogy „állandó feszültséget teremt” abban a régióban.

Az iráni belügyek is egyre zavarosabbak, megint központi témává lépett elő a hidzsáb-viselet, már tagnap beszámoltam arról, hogy üzleteket zártak be, mert nem tartották be a fátyolviseleti törvényt – most részletesebb hírek érkeztek erről a témáról.

Az iráni olajban gazdag Khuzestan tartomány Mahshahr városának rendőrfőnöke szerint egy új éttermet bezártak, mert „egy nő énekelt a megnyitó ünnepségen”.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) kötelékébe tartozó Fars hírügynökség idézte Farshad Kazemi rendőrfőnököt, aki szerint „miután a közösségi médiában elterjedt egy videó, amelyen egy nő „illegálisan” énekel a mahshahri Sarbandar egyik éttermében, vizsgálatot indítottak.”

Az iráni iszlám törvények szerint tilos a nők nyilvános éneklése.

A rendőrök az ügy kivizsgálása után bezárták az éttermet”, és „bírósági eljárást indítottak” – tette hozzá Kazemi.


Az elmúlt hetekben számos jelentés jelent meg arról, hogy a rendőrség üzleteket, éttermeket, kávézókat, sőt egyes esetekben gyógyszertárakat is bezáratott, mert nem tartották be az alkalmazottak által kötelezően viselt hidzsábot.

Mohammad Szadegh Akbari, az észak-iráni Mazandaran tartomány főbírája vasárnap bejelentette, hogy „egy gyógyszertárat Amol városában bezártak, mert egy gyógyszerésznő nem megfelelő hidzsábot viselt”.

A közösségi médiában közzétett videón a rendszer egyik ügynöke figyelmezteti a gyógyszerészt, amiért nem tartja be a „kötelező hidzsábot”, a gyógyszerész pedig cserébe arra kéri, hogy hagyja el az épületet.

Az iráni rezsim fokozta a nyomást a nőkre a kötelező hidzsáb be nem tartása miatt, olyan helyzetben, hogy az országban szeptember 16. óta országos tiltakozások zajlanak, miután Mahsa Amini a rendőrség őrizetében meghalt, mert nem viselt „megfelelő hidzsábot”.

De jó, hogy nincs más dolguk az állami szerveknek, mint ártatlan lányokat, asszonyokat zaklatni olyasmi miatt, amihez az égegyadta világon semmi közük… illetve, dehogy nincs más dolguk, szorgosan sikkasztanak és mossák a pénzt, mint Ágnes asszony a hidzsábját a patakban. Sőt, most már militarizálták a pénzmosást, és a Forradalmi Gárda egyik alakulata végzi! Nem viccelek.

Az Iran International olyan információk birtokába jutott, amelyek feltárnak néhány részletet a Forradalmi Gárda Quds Hadteste egyik egységének belső működéséről, amelynek feladata az Irakból Iránba irányuló pénzcsempészet.


Az információk szerint az Iszlám Köztársaság iraki nagykövetsége is részt vesz a pénzmosási műveletekben, amelyek célja, hogy a rezsim olaj- és gázexportból származó bevételeit Iránba irányítsák. A Washington által többször meghosszabbított szankciómentesség értelmében Teherán csak gyógyszereket és néhány alapvető árucikket importálhat, cserébe a szomszédos országba irányuló exportért.

Az iráni nemzetközi televízió felfedte, hogy Mohammad Tajan-Jari, az IRGC Quds Hadtest 400. egységének pénzügyi vezetője volt a felelős azért, hogy a pénzeszközöket átutalják az egységnek az Ansar Bank egyik teheráni fiókjában vezetett számlájára. A bankot az IRGC alapította 2010-ben, és hivatalosan beolvadt az IRGC hivatalos Bank Sepahjába. Az IRGC több bankot és hitelintézetet is alapított, hogy segítse pénzmosási műveleteiben és az amerikai szankciók kijátszásában, de miután azok elérték céljukat és nyilvánosságra kerültek kapcsolataik, 2018 és 2020 között mindegyiküket, köztük az Ansar Bankot, a Mehr Eghtesad Bankot, a Hekmat Iranian Bankot, a Ghavamin Bankot és a Kowsar Credit Institutiont beolvasztották a Bank Sepahba.

Irakban a hálózatot a jelek szerint a Quds Hadtest egy Mahmoud Hasanizadeh néven azonosított régi ügynöke irányítja, aki két iraki állampolgár segítségével felügyeli a munkát. A Tajan-Jari iraki ügyvezetője Mostafa Pakbatan, az Iszlám Köztársaság nagykövetségének alkalmazottja és a Quds Hadtest tagja, aki az iraki pénzváltóktól kapja a dollárokat. Nem ő a nagykövetség egyetlen alkalmazottja, aki részt vesz a pénzmosási hálózatban. A jelenlegi nagykövet, Mohammad-Kazem Al-e Sadegh, akit kevesebb mint egy éve neveztek ki a posztra, szintén a Quds Hadtest parancsnoka volt, és a 2020 januárjában Bagdadban amerikai dróncsapás által megölt korábbi főnök, Qassem Soleimani egyik közeli munkatársa.


Körülbelül egy évvel ezelőtt, Iraj Masjedi iszlám köztársasági nagyköveti megbízatása idején az Al-Arabiya közzétett egy dokumentumot, amely szerint iráni energetikai vállalatok vagyonából több mint 60 milliárd iraki dinár (mintegy 40 millió dollár) került az iráni nagykövetség számlájára az Iraki Kereskedelmi Bankban, amelyet a nagykövetség kiadásaira kellett volna fordítani. Ez azonban a Quds Hadtest tisztjeinek kezébe került.

Ez a pénzügyi hálózat az iraki gazdaság kárára kijátssza az amerikai szankciós rendszereket. Egy jól értesült bagdadi forrás december végén azt mondta az Iran Internationalnak, hogy Washington olyan jelentéseket kapott, amelyek szerint Irak a szankciók ellenére továbbra is amerikai dollárban bonyolítja a kereskedelmet Iránnal.

Az Asharq Al-Awsat londoni székhelyű újság jelentése szerint az iraki nemzeti valuta értékének csökkenése, valamint az élelmiszerek és az importált áruk ezzel járó áremelkedése az amerikai pénzügyminisztérium és a New York-i Federal Reserve Bank által elfogadott politika figyelemre méltó változására vezethető vissza. Az Iránnal szembeni amerikai bankszankciók hatása a szomszédos Irakra is kihatott, gyengítve annak valutáját és a kormány elleni tiltakozásokhoz vezetve.

A dinár a dollárral szemben azután került mélyrepülésbe, hogy a New York-i jegybank novemberben szigorúbb ellenőrzést vezetett be az iraki kereskedelmi bankok nemzetközi dollárügyleteire vonatkozóan, hogy megállítsa a dollár Iránba történő illegális elszivattyúzását.

Az ebben a hónapban életbe lépett korlátozások értelmében az iraki bankoknak egy online platformon kell nyilvánosságra hozniuk tranzakcióik adatait. A legtöbb magánbank azonban nem regisztrált a platformon, és a bagdadi informális feketepiacokhoz folyamodott dollárvásárlásra.

Ez dollárhiányt okozott, mivel a kereslet meghaladta a kínálatot, és felgyorsította a dinár árfolyamának csökkenését a zöldhasúval szemben. Múlt héten irakiak százai tüntettek a központi bank bagdadi székháza közelében, hogy tiltakozzanak az iraki dinár dollárral szembeni legutóbbi árfolyam-csökkenése miatt, amely az importált fogyasztási cikkek árának emelkedését idézte elő.


A tüntetéseket követően egy iraki tisztviselőkből álló küldöttség Washingtonba utazik, hogy megoldja az amerikai banki korlátozásokkal kapcsolatos kérdéseket.

Ezzel párhuzamosan másik bankbotrány is zajlik, ennél is nagyobb, ami viszont megmagyarázza a rial hiperinflációját. Egy új jelentés szerint egy iráni állami bank több mint 150 trillió riál – nagyjából 500 millió dollár – értékű kölcsönt adott külföldi szervezeteknek, valószínűleg libanoni, szíriai és venezuelai szervezeteknek.

Az Irán elsőszámú nemzeti és kereskedelmi lakossági bankjaként ismert Bank Melli Iran a közelmúltban közzétett egy hirdetést az iráni év első hat hónapjára vonatkozó pénzügyi kimutatásairól (2022. március 21-én kezdődött), hogy így hirdesse eredményeit és népszerűsítse vezetője, Mohammad-Reza Farzin magatartását, akit nemrég neveztek ki az Iráni Központi Bank (CBI) kormányzójává.

Farzin 2022 februárjában azt állította, hogy a bank felhalmozott veszteségei 2,3 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra csökkentek (az akkori árfolyam alapján) az ő vezetésével.

A 99 oldalas jelentés szerint azonban a bank felhalmozott veszteségei 2022-ben ismét nőttek, nagyjából 2,5 milliárd dollárra.

A veszteségek ellenére a bank tavaly július végéig több mint 182 trillió rial (nagyjából 600 millió dollár) hitelt fizetett ki magánszemélyeknek és vállalatoknak külföldön. Az előző évben ez a szám mintegy 20 trillió rial volt. Tekintettel a szankciókra és a SWIFT bankrendszerhez való hozzáférés hiányára, úgy tűnik, hogy ezek a pénzek leginkább olyan országokhoz kapcsolódnak, mint Venezuela, Szíria és Libanon – írta Hirsh Saidian gazdasági újságíró az Aftab News-on szombaton megjelent cikkében. A jelentés szerint márciustól júliusig mintegy 18 trillió riál – vagyis körülbelül 60 millió dollár – került kifizetésre egy kis banknak, a Libanoni Szövetségi Banknak, amely a jelek szerint amerikai szankciók alatt áll.


A bank egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta ezt az ügyet, és a pénzek címzettjeiről sem közölt részleteket. Az ország bankrendszerének átláthatatlansága mellett a kormányt azért is bírálták, mert a magas infláció és az iráni saját belföldi projektekbe történő beruházások hiánya ellenére ingyen ad támogatást a Hezbollah által ellenőrzött Dél-Libanonban és Jemen hutik által ellenőrzött részein megvalósuló projekteknek.

A libanoni média december végén arról számolt be, hogy a Hezbollah pénzügyi gondokkal küzd a jelenlegi iráni tüntetések miatt, mivel nem tud iráni árukat importálni, amelyeket kedvezményesen adhat el támogatóinak. Makram Rabah libanoni politikai aktivista az Iran Internationalnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy az irániak rendszer elleni lázadásának következményei most Libanonban is megmutatkozhatnak. Szerinte az iszlám köztársaság (mint a Hezbollah legnagyobb pénzügyi és politikai támogatója) súlyos helyzete miatt ez a csoport elveszíti azt a képességét, hogy megálljon a saját lábán.

A Bank Melli jelentése nem részletezte, hogy egy ilyen nagy veszteséggel rendelkező bank miért és hogyan nyújt még mindig hiteleket a térségbeli proxy erőivel kapcsolatban álló szervezeteknek. A jelentés ritka betekintést nyújt az iráni bankok átláthatatlan működésébe, amelyek általában az Iszlám Köztársaság kül- és belpolitikáját szolgálják.

Sőt, egyes szakértők azt állítják, hogy a bank felhalmozott vesztesége valójában 2 kvadrillió rial (több mint 6 milliárd dollár), ami az évek óta tartó korrupció, a rossz gazdálkodás és a befolyásos személyeknek és projekteknek gazdasági indoklás nélkül nyújtott hitelek eredménye – tette hozzá a cikk. Ezek a veszteségek arra késztették a bankokat, hogy még inkább a központi bank forrásaira támaszkodjanak, ami arra késztette a bankot, hogy pénzt nyomtasson, ami az 50 százalék feletti infláció növekedését eredményezi.

Ne tessenek szörnyülködni a röpködő számok láttán: egy forint most 112 és fél rialt ér.


Arra még ki kell térnünk, hogy a rendszer most akarja megünnepeltetni az Iszlám Köztársaság alapítását, és ebben a maguk módján a tiltakozók is részt vesznek.

Mivel az Iszlám Köztársaságban megkezdődtek a rendszer megalapításának 10 napos ünnepségei, a helyi csoportok arra szólították fel az embereket, hogy minden este kormányellenes jelszavakat skandáljanak.

A Fajr – ami szó szerint hajnalt jelent – államilag támogatott ünnepségeit az iszlám forradalom 44. évfordulója alkalmából tartják február 1. és 11. között. A Teheráni Szomszédság Ifjúsága (vagy Teheráni Ifjúság) nevű csoport, amelynek számos városban sikerült már számos sikeres tüntetést szerveznie, közleményt adott ki, amelyben arra kéri az embereket, hogy a 10 napos szertartások alatt minden éjjel a háztetőkről, erkélyekről vagy ablakokból skandáljanak rendszerellenes jelszavakat.

A Fajr-szertartásokat „az irániak számára a szenvedés és a sötétség kezdetére” emlékeztetőnek minősítve a csoport arra szólította fel az embereket, hogy azt skandálják: „Bajtársaink vérére esküszünk, a végsőkig kitartunk”. Azóta, hogy a kormányellenes tüntetések országszerte Mahsa Amini halála után elkezdődtek, több mint 500 embert öltek meg a rezsim biztonsági erői.

A jelszavak skandálására és a városok falain elhelyezett politikai graffitikre való újabb felhívás, valamint a polgári engedetlenség egyéb megmozdulásai az irániak rendszer elleni lázadásának új szakaszát jelzik. Az alulról szerveződő csoport hozzátette, hogy „ennek az új szakasznak a legkiemelkedőbb jellemzője a rendszer elleni harc motivációjának internalizálása a tiltakozás új módszereinek megtalálása révén, amelyek hatékonyak, de a tiltakozók számára alacsonyabb költségekkel járnak”.

A csoport a továbbiakban az utcai tiltakozásokat a legfontosabbnak és a lázadás fő módszerének nevezte, amely végül „letaszítja trónjukról az elnyomás, a gyilkosság, a nemi erőszak és a pusztítás isteneit”, de hangsúlyozta, hogy a tiltakozásoknak nem szabad alábbhagyniuk, amíg el nem jön a nap, amikor emberek milliói hódítják meg az utcákat.


A tiltakozások új szellemét sok iráni érzi, akik polgári engedetlenséggel, például a kötelező öltözködési szabályok nélküli nyilvános megjelenéssel folytatják szembeszegülésüket. Fotókat és videókat posztolnak magukról hidzsáb nélkül nyilvános helyeken, egyes nők pedig azt állítják, hogy még akkor sem visznek magukkal fejkendőt, amikor elmennek otthonról.

Az ország új korszellemét az iráni és a külföldi média is tükrözi, például a Wall Street Journal cikke szerint a szervezett tüntetések nagyrészt lecsengtek, de a még mindig tüntetni vágyók kis csoportokban gyűlnek össze, szétszórva Teheránban és más városokban, kevéssé vagy egyáltalán nem koordináltan.

Az ország nyugati részén fekvő, kurd többségű területek és a délkeleti Szisztán-Beludzsisztán tartományban fekvő, beludzs többségű területek kivételével, amelyek lakói túlnyomórészt szunnita muzulmánok, a nép lázadása csendesebbé vált, de még mindig heves és folyamatos. Teheránban nők ezrei sétálnak most a szabadban a kötelező hidzsáb nélkül, azonban meg kell jegyeznünk, hogy a polgári engedetlenségnek ez az új formája valószínűleg nem fogja megdönteni a rendszert, de lehetetlennek tűnik a megfékezése.

A WSJ idézte Peyman Jafarit, Irán társadalomtörténészét, a virginiai Williamsburgben található The College of William & Mary egyetemi docensét, aki szerint „sok iráni arra a következtetésre jutott, hogy a hatalom nem életképes, de arra a következtetésre nem jutottak, hogy ez a lázadás életképes”.

Mohsen Sazegara újságíró és demokráciapárti politikai aktivista az Iran Internationalnak elmondta, hogy az emberek új tiltakozási módszereket sajátítottak el, hogy ne bántsa őket „ez a ragadozó állat”, utalva a rezsim elnyomó gépezetére.

Hogy mi lesz ennek a vége, nem tudjuk, de az már biztos, hogy Irán többé soha nem lesz olyan, mint Mahsa Amini halála előtt volt.

Mára ennyi iráni hír jutott, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi hírek összefoglalója is.