Szele Tamás: Tíz év egy táncért

Már lassan restellem leírni minden nap, de Iránban tovább „fokozódik a helyzet”. Az izraeli légierő támadásai mellett lassan eltörpülni látszik az az egy vagy több dróntámadás, ami tegnap még világszenzációnak számított, a tüntetések is nagy mértékben megélénkültek, ráadásul épp árverezik a közvagyont, az állami tulajdonú ingatlanokat, mert más bevétele nem nagyon maradt az államkincstárnak.

Khamenei Raisi elnök kormányát hibáztatja a kialakult helyzetért, az elnök Mokhbar alelnökre mutogat, Mokhbar még nem tudjuk, kire, de az nagyjából világos, hogy a balhét a miniszterelnöki hivatal portásának helyettese fogja elvinni, mert ki másra lehetne fogni? Az szóba sem kerül, hogy a rendszer kontraszelekciója a hibás, ami alkalmatlan embereket segített magas és szakértelmet igénylő pozíciókba.

De lássuk az elmúlt nap híreit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Izraeli harci repülőgépek január 29-én és január 30-án három légicsapást hajtottak végre Szíria keleti részén a valószínűleg Irán által támogatott fegyveresek ellen. Az izraeli harci repülőgépek célba vettek és megsemmisítettek hat teherautót, amelyek a Deir ez-Zur tartománybeli al-Hiriben haladtak, nem sokkal azután, hogy a konvoj január 29-én az iraki al-Kaim határátkelőhelyről belépett Szíriába. Iráni proxy közösségi médiacsatornákon olyan felvételeket tettek közzé, amelyek közvetlenül a légicsapás után nagy tüzet ábrázoltak al-Hariban, ami arra utal, hogy a támadás során olyan precíziós irányítású lőszerek (PGM) robbanhattak fel, amelyeket az Irán által támogatott fegyveresek megpróbáltak elrejteni az iráni állami média állítása szerint humanitárius konvojban. Az iráni állami Iszlám Köztársasági Hírügynökség tagadta azokat a jelentéseket, amelyek szerint a támadásnak az IRGC személyzete között is voltak áldozatai.

Az izraeli harci repülőgépek január 30-án két további légicsapást hajtottak végre az Irán által támogatott fegyveresek ellen a Deir ez-Zur tartománybeli al-Hiri és Suwayyah településeken. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja arról számolt be, hogy az első január 30-i légicsapás célpontja egy helyi, Irán által támogatott milícia parancsnoka volt, aki azért érkezett, hogy megvizsgálja a január 29-i támadás okozta károkat. A CTP nem tudja megerősíteni ezt az állítást. A második, január 30-i csapás egy valószínűleg PGM-eket szállító konvojt vett célba, miután az az al-Kaim átkelőn keresztül belépett Szíriába. A január 29-i és január 30-i légicsapások a jelentések szerint összesen legalább 10, Irán által támogatott milícia vagy az IRGC Quds Erők állományába tartozó személy halt meg. Az izraeli légicsapások aktivitása az elmúlt 24 órában jelentős növekedést jelent az alapszinthez képest, és válasz lehet az iráni PGM-szállítmányok Szíriába történő megnövekedésére.

Ali Khamenei legfelsőbb vezető január 30-i beszédében burkoltan bírálta a Raisi-kormány gazdasági teljesítményét. Khamenei beszédében részletesen kifejtette, hogy támogatja a kormány által támogatott magánszektor növekedését. Khamenei kijelentette, hogy irányítani fogja a kormánytisztviselők gazdasági stratégiáját, és azt sugallta, hogy közvetlenebb szerepet vállalna az iráni gazdaság irányításában, ami implicit kritikája a Raisi-kormányzat sikertelenségének. Ebrahim Raisi elnök január 29-én külön hivatkozott Khamenei támogatására a kormány által támogatott privatizáció fokozására. Khamenei talán arra törekszik, hogy a Raisi-kormányzat egyes tagjait bűnbakként használja fel, mivel az iráni gazdaság potenciálisan jelentős zavarok időszakába lép. Khamenei beszédében Mohammad Mokhber első alelnököt úgy jellemezte, mint aki konkrét felelősséget visel az iráni gazdaságért, ami valószínűleg azt jelzi, hogy Khamenei Mokhbert szándékozik bűnbakként használni Raisi kudarcáért, amiért nem sikerült sikeres gazdasági stratégiát összefognia.

Egyes iráni parlamenti képviselők és fontos kormányzati szervek támogattak egy olyan törvényjavaslatot, amely jelentősen korlátozná a szólásszabadságot Iránon belül. A javaslat a prominens iráni politikai, katonai, tudományos és kulturális szereplőket veszi célba, különösen azokat, akiknek nagy a követőtábora a közösségi médiában. A jogszabály lehetővé tenné az iráni hatóságok számára, hogy 10-15 év börtönbüntetésre ítéljék azokat az ismert irániakat, akik a rendszerrel szemben kritikus tartalmakat terjesztenek, és öt-tíz évre eltiltanák őket attól a szakmától, amelyben elismertek. Egy keményvonalas parlamenti képviselő, aki támogatta a javaslatot, azzal próbálta megvédeni a jogszabállyal kapcsolatos kritikákat, hogy meglehetősen orwelli módon közölte, miszerint: „Ghassem Khalidi, a Nemzeti Kibertér Központ kulturális és társadalmi helyettese január 29-én bejelentette, hogy a Legfelsőbb Kibertér Tanács és az Iszlám Irányítás Minisztériuma – mindkettő felelős a rendszer néhány cenzúrázási irányelvének kidolgozásáért és végrehajtásáért – támogatta a javaslatot.” Nem világos azonban, hogy a parlament elfogadja-e a törvényjavaslatot. Irán 290 parlamenti képviselője közül jelenleg csak 24-en támogatták a tervet, és a javaslatot az elmúlt napokban széles körű kritika érte.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Izraeli harci repülőgépek három légicsapást hajtottak végre Szíria keleti részén a valószínűleg Irán által támogatott fegyveresek ellen.
   • Ali Khamenei legfelsőbb vezető egy beszédében burkoltan bírálta a Raisi-kormány gazdasági teljesítményét.
   • Egyes iráni parlamenti képviselők és fontos kormányzati szervek támogattak egy olyan törvényjavaslatot, amely jelentősen korlátozná a szólásszabadságot Iránon belül.
   • Január 29-én egy tartomány egy városában legalább egy, január 30-án pedig 13 tartomány 13 városában legalább 18 tüntetés zajlott. A CTP január 28-án nem jegyzett fel olyan tüntetéseket, amelyek megfeleltek volna a jelentési küszöbértéknek.
   • Ebrahim Raisi elnök telefonbeszélgetést folytatott Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel.
   • Az iráni külügyminisztérium beidézte Ukrajna ügyvivőjét Mykhailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadónak a január 28-i izraeli dróntámadással kapcsolatos megjegyzései miatt, amelyeket az Iszfahán tartománybeli Iszfahán városában történt támadással kapcsolatban tett.
   • Irán és Oroszország közvetlen pénzügyi kommunikációs csatornákat hozott létre az iráni bankok és több mint 800 orosz bank között.
   • Az Artesh Haditengerészetének parancsnokhelyettese, Hamzeh Ali Kaviani admirális január 28-án bejelentette, hogy az Artesh Haditengerészet latin-amerikai vizekre lépett.
   • Ahmad Reza Radan rendészeti parancsnok Gholam Reza Rezaiant nevezte ki a rendészeti parancsnokság (LEC) hírszerzési főnökévé.
   • Az internetet figyelő szervezetek és a közösségi média felhasználói jelentős internetes zavarokat regisztráltak Kurdisztán, Mazandaran, valamint Szisztán és Beludzsisztán tartományokban.
   • Az iráni hatóságok január 30-án letartóztatták Moulavi Abdol Majid Mouradzahi szunnita klerikust a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedanban.
   • Az iráni hatóságok két vállalkozást zároltak, mert nem tartották be a nők nyilvános területen való szerepvállalását korlátozó törvényeket.
   • A parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja, Shahriar Heidari bejelentette, hogy a bizottság tagjai Iszfahánba utaznak, és felkeresik a január 28-i izraeli dróncsapás célpontját.

Tiltakozó tevékenység:

Január 29-én legalább egy tartomány egyik városában tüntetések zajlottak. A CTP alacsony biztonsággal úgy értékeli, hogy egy tüntetés a következő helyszínen történt:

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Halálra ítélt foglyok családjai

Megjegyzések: Nem világos, hogy ezek a családok kapcsolatban állnak-e a letartóztatott tüntetőkkel.

Január 30-án 13 tartomány 13 városában legalább 18 tüntetésre került sor. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Kerman város, Kerman tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: Szádeh iszlám előtti ünnepe, összhangban a január 30-i Szádeh-ünnepségre vonatkozó korábbi felhívásokkal.

Sanadaj, Kurdisztán tartomány

Méret: 1,5 m: Kicsi

Megjegyzések: Szádeh iszlám előtti ünnepe, összhangban a Szádeh január 30-i megünneplését célzó korábbi tüntetésekre való felhívásokkal.

Khorramabad, Lorestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: A Sadeh iszlám előtti ünnepe, amely összhangban van a Sadeh január 30-i megünneplését célzó korábbi tüntetésekre való felhívásokkal. A videók az Ekbatanon belüli tiltakozó tevékenység két különböző helyszínét mutatják.

Helyszín: Ekbatan

Yazd város, Yazd tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési alkalmazottak

Yazd város, Yazd tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: A Sadeh iszlám előtti ünnepe, összhangban a Sadeh január 30-i megünneplésére irányuló korábbi tüntetésekre való felhívásokkal.

A CTP alacsony valószínűséggel értékeli úgy, hogy január 30-án a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Rasht, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Gheshm, Hormozgan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Önkormányzati dolgozók

Ilam város, Ilam tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési munkások

Mashhad, Khorasan-Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Mashhad, Khorasan-Razavi tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

Megjegyzések: A Sadeh iszlám előtti ünnepe, összhangban a Sadeh január 30-i ünnepségre vonatkozó korábbi felhívásokkal.

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

Megjegyzések: A Sadeh iszlám előtti ünnepe, összhangban a Sadeh január 30-i ünnepségre vonatkozó korábbi felhívásokkal.

Helyszín: Beheshti

Oroumiyeh, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Nyugdíjas távközlési dolgozók

MEGJEGYZÉSEK:

A CTP január 28-án nem jegyzett fel olyan tüntetéseket, amelyek elérték volna a tiltakozási küszöbértékeket.

A január 30-i tiltakozó tevékenység egy része a tiltakozás szervezőinek és koordinátorainak előzetes felhívásához igazodott, miszerint a rendszerellenes tüntetéseket a Sadehen, a zoroasztriánus ünnepnapon tartják, amely 100 nappal a tavaszi napéjegyenlőség és a perzsa újév előtt van.

Ebrahim Raisi elnök január 29-én telefonbeszélgetést folytatott Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel. Január 27-én egy fegyveres személy lelőtte az azerbajdzsáni teheráni nagykövetség biztonsági főnökét és megsebesített két őrt – ahogy arról a CTP korábban beszámolt – Raisi részvétét fejezte ki, és kijelentette, hogy „Irán nem fogja megengedni, hogy „rosszakarók” veszélyeztessék a két ország közötti kapcsolatokat.” Az azerbajdzsáni hatóságok január 29-én evakuálták a teheráni bakui nagykövetség személyzetét.

Az iráni külügyminisztérium beidézte Ukrajna ügyvivőjét az ukrán elnöki tanácsadó, Mykhailo Podoljak január 28-i izraeli dróntámadással kapcsolatos megjegyzései miatt, amelyet az Iszfahán tartománybeli Iszfahán városban hajtottak végre. Podoljak azt sugallta, hogy az iszfaháni csapás megtorlás volt azért, mert Irán katonai támogatást nyújtott Oroszország ukrajnai háborújához. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy Ukrajnát tájékoztatták a támadásról vagy bűnrészes volt benne.

Irán és Oroszország január 29-én közvetlen pénzügyi kommunikációs csatornákat hozott létre az iráni bankok és több mint 800 orosz bank között. Mohsen Karami, az Iráni Központi Bank helyettes kormányzója bejelentette, hogy az iráni és az orosz bankok azonnali hatállyal egyetértési nyilatkozatot írtak alá a pénzügyi üzenetváltásokról. Karami hozzátette, hogy a szándéknyilatkozatban a külföldön működő iráni bankok is szerepelnek, és képesek lesznek szabványos banki üzeneteket váltani az orosz bankokkal. Iráni tisztviselők és az államhoz kötődő médiumok az egyetértési nyilatkozatot az Irán és Oroszország elleni nyugati szankciók megkerülésének eszközeként állították be, és az üzenetküldő rendszert a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) rendszeréhez hasonlították, amely a világ legnagyobb pénzügyi üzenetküldő rendszere.

Az Artesh Hadiflottájának parancsnokhelyettese, Hamzeh Ali Kaviani admirális január 28-án bejelentette, hogy az Artesh flottája belépett a latin-amerikai vizekre. Kaviani hozzátette, hogy az Artesh 86. flottillája a következő napokban érkezik a brazíliai Rio de Janeiróba.

Ahmad Reza Radan rendészeti parancsnok január 29-én Gholam Reza Rezaiant nevezte ki a rendészeti parancsnokság (LEC) hírszerzési főnökévé. Rezaian korábban a LEC gazdasági biztonsági rendőrségi főnökeként szolgált. Hossein Rahimi dandártábornok, akit január 27-én menesztettek a LEC teheráni tartományi parancsnoki posztjáról, valószínűleg az azerbajdzsáni nagykövetségi incidens kezelése miatt, a LEC gazdasági biztonsági rendőrfőnöki posztját fogja betölteni. Radan átrendezte a személyzetet a LEC-en belül, mióta Ali Khamenei legfelsőbb vezető január 7-én kinevezte őt a LEC parancsnokává.

Internetes megfigyelő szervezetek és a közösségi média felhasználói jelentős internet-zavarokat regisztráltak január 29-én Kurdisztán, Mazandaran, valamint Szisztán és Beludzsisztán tartományokban. A Netblocks az internetkapcsolat megszakadásáról számolt be Irán-szerte, amely nagymértékben érintette Mazandaran tartományt január 29-én. A jelentések szerint Kurdisztán tartományt és a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedant is súlyos internetkapcsolati zavarok sújtották több órán keresztül. Iráni illetékesek az internetkapcsolati incidenseket a Babol és a Mazandaran tartománybeli Sari között megszakadt optikai kábeleknek tulajdonították.


Az iráni hatóságok január 30-án letartóztatták Moulavi Abdol Majid Muradzahi szunnita lelkészt a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedanban. Moulavi Abdol Majid Muradzahi a zahedani szunnita makki szeminárium korábbi oktatója, és a jelentések szerint a neves szunnita lelkész, Moulana Abdol Hamid közeli munkatársa. A rendszer valószínűleg azért tartóztatta le Muradzahit, hogy megpróbáljon Abdol Hamiddal szemben fellépni, aki a heti pénteki imaprédikációi után továbbra is zavargásokat szít Zahedanban.

Az iráni hatóságok két üzletet is lepecsételtek, mert nem tartották be a nők nyilvános megjelenését korlátozó törvényeket. Mazandaran tartomány egyik igazságügyi tisztviselője megerősítette, hogy január 29-én “az iszlám szertartások be nem tartása és a közerkölcsbe ütköző cselekedetek” miatt lepecsételt egy amoli gyógyszertárat. Az iráni média a bezárást büntetésként értelmezte, amiért nem tartották be a rendszer által jóváhagyott fátyolviselési előírásokat. Egy mahshahri (Khuzestan tartomány) rendfenntartó parancsnok külön bejelentette, hogy egysége bezárt egy éttermet, miután jelentések szerint egy nő egy meg nem határozott korábbi időpontban énekelt a vendégeknek az étteremben.

Shahriar Heidari, a parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja bejelentette, hogy a bizottság tagjai Iszfahánba utaznak, és meglátogatják a január 28-i izraeli dróncsapás célpontját. Izrael kamikaze dróntámadást hajtott végre egy fegyvergyártó létesítmény ellen Iszfahán városában, Iszfahán tartományban, amint arról a CTP korábban beszámolt.


Mint említettem, Iránban kitört a privatizáció, és mindenki tart tőle. Az ország állami ingatlanok eladását tervezi, hogy talpon maradjon

Az Iszlám Köztársaság elindult a tőkebevonás útján, állami ingatlanok eladásával, amelynek következményei miatt a lakosság és a szakértők egyaránt aggódnak.

Az ország parlamentje megpróbálja a meglévő törvényeket úgy módosítani, hogy az intézkedések összhangban legyenek az alkotmánnyal. Ali Khamenei legfelsőbb vezető áldását adta, és megpróbálta eladni az ötletet, mint régóta esedékeset, amelynek a rendszer korai éveiben vezérelvnek kellett volna lennie.

Az árnyék-privatizációs tervet, amelyet azért hirdettek meg, hogy elősegítsék a jólét és a termelés megteremtését Iránban, a közvélemény nagy szkepticizmussal fogadta, mivel az elmúlt 15 évben korrupt „privatizációt” láttak, amikor az állami ingatlanokat nevetségesen alacsony áron adták el jó kapcsolatokkal rendelkező magánszemélyeknek.

A klerikális rendszernek – amely belföldi zavargásokkal és a globális elszigeteltség hátterében a növekvő inflációval küzd – kétségbeesetten szüksége van pénzre. Az emberek attól tartanak, hogy a terv az Iszlám Köztársaság utolsó erőfeszítése az állami vagyon felszámolására, hogy talpon maradjon.


Hétfőn Ali Khamenei találkozott üzletemberek egy csoportjával, és arra kérte őket, hogy segítsenek beindítani az ország gazdaságát. Hangsúlyozta a gazdasági növekedés szükségességét az emberek nehézségeinek csökkentése érdekében.

Khamenei, aki szinte soha nem ismeri el az ország problémáit, és mindig az „ellenséget” hibáztatja mindenért, azt mondta, hogy Irán legalább egy évtizedes lemaradásban van a gazdasági fejlődés terén. Az iparágak privatizációját sürgetve azt mondta, hogy az iszlám köztársaság első éveiben jelentős hibákat követtek el azzal, hogy minden fontos gazdasági ágazatot a kormány irányított.

Az országot nem lehet működtetni a magánvállalkozások tevékenysége nélkül, és ezek a vállalkozások nem fognak ilyen tevékenységet folytatni a kormány támogatása nélkül, ha pedig mégis megteszik, nem lesznek sikeresek” – tette hozzá.

Az iráni média és gazdasági szakértők „a köztulajdon kifosztásaként” és „gazdasági apartheidként” jellemzik a privatizációs tervet, amelyet a tisztviselők homályban tartanak.

A beszámolók szerint a három hatalmi ág vezetői, Ebrahim Raisi elnök, Mohammad Bagher Ghalibaf, a Majles elnöke és Gholamhossein Mohseni Ejei igazságügyi vezető által jóváhagyott új privatizációs terv megtiltja a bírálóknak, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyletek részleteit, és két évre felfüggeszti az összes olyan jogszabályt, amely megakadályozhatja ezeket az ügyleteket.


A tranzakciókat egy héttagú csapat felügyelete alatt fogják végrehajtani, amelynek tagjai Mohammad Mokhber alelnök, Ehsan Khandouzi gazdasági miniszter, Ahmad Vahidi belügyminiszter, Mehrdad Bazrpash útügyi miniszter, Massoud Mirkazemi tervezési és költségvetési vezető, valamint a parlament elnöke és a bírói kar vezetőjének két-két, még ki nem nevezett képviselője. A munkacsoport tagjai állítólag abszolút bírói mentelmi joggal rendelkeznek.

A kritikusok szerint a titoktartás és a mentelmi jog teret enged a pénzügyi korrupciónak, mivel a héttagú testületnek joga van meghatározni a vagyontárgyak magánszektorba történő átruházásának árát.

A Rouydad24 weboldal egy hétfői cikkében a lépést „a polgárok ingatlanjainak árverésre bocsátásaként” bélyegezte meg, részletezve annak néhány „borzalmas” pontját. A cikk szerint a lépés az egyik legmegkérdőjelezhetőbb döntés, amelyet az ország vezetői valaha is jóváhagytak.

Irán történetében még soha nem fordult elő, hogy hét ember úgy hozzon döntéseket egy nemzet egész fővárosáról és jövőjéről, hogy semmiért sem kell elszámolniuk” – olvasható a cikkben.

A határozat egyik záradéka két évre felhatalmazza a csoportot, hogy felülbíráljon minden olyan törvényt és rendeletet, amely már érvényben van, és megakadályozza az állami ingatlanok eladását. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kormányzat egyeztet más kormányzati ágakkal, hogy minden hatályos törvényt felfüggesztenek, hogy azt tehessenek, amit akarnak, ami táplálja azokat a találgatásokat, amelyek szerint a kormány azt jósolja, hogy a következő választásokon nem lesz képes hivatalban maradni.


Gholam Ali Jafarzadeh, egy volt törvényhozó azt mondta, hogy háború idején indokolt lehet egy ilyen törvényen kívüli munkacsoport felállítása, és azt kérdezte, milyen rendkívüli esemény történt most, ami ilyen döntést indokol.

A cikk „ijesztőnek” nevezte az eladandó állami vagyon hosszú listáját, különösen azért, mert a kormánynak nincs információja a vagyontárgyak pontos értékéről. „Ami még ijesztőbb, hogy az ingatlanokat állítólag jogi formaságok nélkül adják el” – tette hozzá a cikk.

Nem csak gazdasági problémák merülnek fel. Még a volt magas állami méltóságok is kezdik belátni, hogy valami végzetesen elromlott a női jogokkal kapcsolatban.

Ali Rabiei volt munkaügyi miniszter és kormányszóvivő szerint a nőkkel szembeni diszkrimináció Iránban jelentős tényező, amely az iráni tiltakozásokat ösztönzi.

A reformpárti Etemad újságban hétfőn megjelent jegyzetében Rabiei azt mondta, hogy a gazdasági mutatókat nemi alapon kell vizsgálni ahhoz, hogy megértsük, miért olyan erős hajtóerő a nők szerepe a jelenlegi tiltakozásokban.

Rámutatott, hogy a nők részvételi aránya az iráni gazdaságban soha nem haladta meg a 17 százalékot, szemben a férfiak 60 százalékával, miközben a nők globális átlaga 50 százalék, hozzátéve, hogy a 2014-ben 12 százalékos arány 2018-ra 17,6 százalékra emelkedett, ami az elmúlt két évtized legmagasabb értéke.


Rabiei hozzátette, hogy sajnos ez a szerény nyereség az elmúlt három évben semmivé foszlott, főként a COVID-járvány miatt, és a nők gazdasági részvétele jelenleg 13 százalékon áll. „Az ország egyik alapvető problémája, hogy a nők egészségi állapota és oktatása javult, de a nőknek nem volt lehetőségük arra, hogy bővítsék szerepüket a gazdaságban és a politikában.”

A tizennyolc év feletti iráni nők mintegy 25 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

Ez azt jelenti, hogy a nők társadalmi státuszt értek el, de nem volt lehetőségük a szerepvállalásra, és akadályokba ütköztek. Ugyanez vonatkozik a középosztályra is” – írta.

Kétségtelen, hogy a közelmúltbeli tüntetéseken változást követelők egy része ebbe a csoportba tartozik” – mondta Rabiei, és úgy vélte, hogy a tüntetések női jellege a nők gazdasági lehetőségekhez való hozzáférésétől elzáró egyenlőtlenség következménye lehet.

Sok nő számára azonban nem csupán a munkahely a kérdés, mivel megértik, hogy rendszerszintű diszkrimináció éri őket, és hiányoznak a társadalmi szabadságjogaik. Végül is a tüntetések nem a gazdasági követelések miatt lángoltak fel, hanem azért, hogy szabadon járhassanak a nyilvánosság előtt az iszlám öltözködési szabályoktól mentesen.

A keményvonalasok a nők szerepét a társadalomban elsősorban anyaként és feleségként határozzák meg. Ali Khamenei legfelsőbb vezető beszédében gyakran mondja a nőknek, hogy korán házasodjanak és vállaljanak gyermeket. Számos alkalommal ragaszkodott ahhoz is, hogy a hidzsáb viselése nem korlátozza a nők társadalmi szerepét és karrierjét.


A nyugati gondolkodás egyik legnagyobb tévedése a nők szerepének kérdésében ez a nemek közötti egyenlőség… Miért kellene a nőknek férfiaknak való feladatokat ellátniuk? Mi a dicsőség abban, ha a nők férfiaknak való feladatokat látnak el? Sajnálom, hogy néha maguk a nők is érzékenyek erre a kérdésre” – mondta egy 2014 áprilisában tartott beszédében.

A nők nyugati emancipációjával kapcsolatban a fő kérdés az, hogy a nőket otthonról a gyárba hurcolják, olcsó munkaerőnek használják őket” – mondta egy nemrégiben elhangzott beszédében, amelyben ragaszkodott ahhoz, hogy a férfiak és a nők egyenlő jogokkal rendelkeznek az iszlámban, de különböző szerepekkel, és hogy a nők elsődleges és legfontosabb feladata, hogy anyák és feleségek, azaz háziasszonyi szerepet töltenek be.

Khamenei támogatásával a keményvonalasok ádáz harcot folytattak azért, hogy megakadályozzák Hassan Rouhani elnök kormányát abban, hogy végrehajtsa az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési programját, különösen annak 5. célkitűzését, amely a nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolására és a nők szerepének erősítésére vonatkozik.

A keményvonalasok gyűléseket tartottak, hogy tiltakozzanak a kormánynak az ENSZ-irányelvek végrehajtására irányuló tervei ellen, sőt 2017-es újraválasztási kampánya során megpróbálták bemocskolni Rouhanit azzal, hogy az irányelvek olyan erkölcstelen dolgokat tartalmaznak, mint például „a diákok homoszexualitásról való tanítása”.


Ensieh Khazali, a nő- és családügyi alelnök a múlt héten azt mondta, hogy az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrendjét most hajtják végre, de bizonyos részeket a kormány saját nézetei szerint módosítanak majd azok megfelelőségéről.

Sokan élesen bírálták Khazalit az ENSZ-irányelvek végrehajtásáról szóló, nem igazolt állítása miatt, amelyet reformpárti elődjével, Masoumeh Ebtekarral folytatott élő televíziós vitájában tett. A kritikusok szerint a keményvonalasok tiltakozásának oka az irányelvek végrehajtásával szemben a Rouhanival való politikai rivalizálásuk volt.

De hogyan beszélhetnénk női vagy általános emberi jogokról egy olyan politikai rendszerben, ahol egy táncért több, mint tíz évet lehet kapni?

Egy iráni bíróság két bloggert fejenként tíz és fél év börtönbüntetésre ítélt, amiért az utcán táncoltak az országos tüntetések támogatása céljából.

A pár – a 22 éves Amir Mohammad Ahmadi és a 21 éves Astiyazh Haqiqi – megosztott egy videót, amelyen az iráni fővárosban, Teheránban található Azadi téren táncolnak, hogy így fejezzék ki támogatásukat a tüntetések mellett, miután a 22 éves kurd Mahsa Amini az iráni erkölcsrendészet őrizetében meghalt.

November 10-én tartóztatták le őket, amikor civil ruhás ügynökök megverték és a hírszerzési minisztérium 209-es osztályára szállították őket a hírhedt teheráni Evin börtönbe.


A börtönbüntetés mellett kétéves tilalmat szabtak ki a közösségi média használatára és kétéves tilalmat Irán elhagyására is a házaspárra. „Korrupcióra és nyilvános prostitúcióra való buzdítással” vádolják őket.

A házaspár ellen emellett „a nemzetbiztonság megzavarásának szándékával való összejátszás és propaganda elősegítése” miatt is vádat emeltek.

A két személyt megfosztották attól, hogy ügyvédet fogadhassanak, és elutasították az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésük iránti kérelmüket.

Az iszlám köztársaság drákói büntetéseket alkalmazott a tiltakozó mozgalommal szemben.

Aktivisták szerint a rezsim erői eddig több mint 520 embert öltek meg és mintegy 20 000-et tartóztattak le. A nemzetközi felháborodás közepette négy fiatalembert is felakasztottak a klerikális vezetők.


És most már kialakult az alultápláltság is, ami különösen a gyermekekre veszélyes. Miközben Iránban az élelmiszerárak az egekbe szöknek, a jelentések szerint sokaknak alultápláltsággal kell szembenézniük, és a törvényhozók 60%-os inflációt jósolnak a márciusban kezdődő következő iráni évre.

A Ham-Mihan centrista napilap hétfőn arról számolt be, hogy az országban egyre nő az alultápláltság aránya, a tejtermékek fogyasztása pedig a világátlag felére esett vissza.

Iránban a tejtermékfogyasztás a világ egy főre jutó átlagos fogyasztásának mintegy felére esett vissza, a vörös húsok kiiktatása vagy csökkentése pedig kihat a családok és a gyermekek egészségére” – tette hozzá a napilap.

Az „Úton az éhezés felé” című jelentés az egészségügyi minisztérium adatai alapján azt írta, hogy „a hat év alatti gyermekek mintegy 16 százaléka alultáplált, és 800 ezer növekedésben lévő gyermek küzd energia- és fehérjehiánnyal.”

Vasárnap Morteza Hosseini parlamenti képviselő azt mondta, hogy „egyes termékek esetében akár 60%-os áremelkedést is tapasztalhatunk”.


Korábban egy másik képviselő, Kioumars Sarmadi arra figyelmeztetett, hogy a köztisztviselők tervezett 20%-os fizetésemelése a 40%-os infláció ellenére 50%-os vásárlóerő-csökkenést jelent a következő évben.

Az iráni statisztikai központ január 21-én jelentette be, hogy az éves inflációs ráta 46,3%, a tényleges inflációs ráta pedig 51,3%.

Közgazdászok és üzletemberek mindeközben úgy vélik, hogy a valós inflációs ráta Iránban sokkal magasabb, mint amit a kormányzati adatok mutatnak.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója is.