Szele Tamás: Háború, napi hat műszakban

Putyin és Lavrov vetélkedője zajlik épp, a „ki tud nagyobbat mondani” kategória versenyét láttuk: az elnök szentpétervári beszédében a mostani háborút azonosítja a Nagy Honvédővel, mivel szerinte mindkettőt nácik ellen vívják, Lavrov majdnem lemaradt, de egy huszáros ötlettel megvádolta a Nyugatot azzal, hogy „az orosz nép kiirtására törekszik” és ezzel felzárkózott a hazugságverseny élbolyához.

Az sem lehetett akármilyen jelenet, amint Putyin – ha már a város második világháborús ostroma megtörésének évfordulója alkalmából úgyis elutazott Pétervárra – meglátogatta az Almaz-Antejvédelmi ipari vállalathoz tartozó Obuhov gyárat, ahol egyrészt elismerte, hogy a dolgozók így is napi három műszakban dolgoznak, másrészt azzal kecsegtette őket, hogy fognak ők még sokkal többet is termelni. Ezt csakis úgy tudom elképzelni, hogy az Obuhov gyárban bevezetik a napi négy, öt, esetleg hat műszakot, aztán a nap hosszát törvényhatósági rendeletben ehhez igazítják az Oroszországi Föderáció területén. A termelés mondjuk így sem lesz több: de a pihenés mindenképpen kevesebb lesz, ha nem vesznek fel újabb munkásokat. Aztán az Obuhovot átnevezik Putyilovra.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a leningrádi ostrom megtörésének emlékére mondott beszéde azt mutatta, hogy továbbra is bizonytalan abban, hogy képes-e jelentősen alakítani az orosz információs teret. Putyin arra használta fel január 18-i beszédét, hogy megismételje a Kreml szokásos és régóta tartó retorikáját, amely hamisan állítja, hogy Oroszország azért indította meg az ukrajnai inváziót, hogy megvédje a Donbaszban élőket a neonáciktól, akik a Kreml állítása szerint 2014-ben átvették az ukrán kormány irányítását. Putyin nem használta fel az esemény nyilvánosságát arra, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos bejelentéseket tegyen, például egy új mozgósítási hullámot vagy egy hivatalos hadüzenetet, amelyet néhány orosz milblogger lebegtetett. Putyin feltűnően visszautasította, hogy több nagy horderejű nyilvános beszédét, köztük az éves újévi beszédét és az Orosz Föderáció Közgyűléséhez intézett, törölt éves beszédét arra használja fel, hogy a háborúval kapcsolatban bármilyen figyelemre méltó új bejelentést tegyen. Putyin valószínűleg azért ismételte meg a Kreml szokásos retorikáját, mert az jól rezonált az orosz ultranacionalista, háborúpárti közösség körében, amelynek egyes elemei egyre kritikusabbak a háború vezetésével szemben. Putyin idővel talán megpróbálja alakítani az orosz információs teret, de úgy tűnik, hogy nem akar vagy nem képes megkísérelni egy olyan drámai beszédet, amely jelentős fordulatot jelentene a retorikájában.

Putyin beszéde valószínűleg része egy nagyobb és viszonylag új információs erőfeszítésnek, amely a „különleges katonai műveletet” a Nagy Honvédő Háború (a második világháború) nagyobb orosz nemzeti mítoszába csomagolja, hogy növelje az elhúzódó háború és a növekvő mozgósítás orosz támogatását. Putyin beszéde szimbolikus jelentőségű volt az orosz belföldi közönség számára. Putyin előszeretettel használ szimbolikus dátumokat és történelmi analógiákat az orosz nép megszólítására, így ezt a beszédet Szentpéterváron tartotta annak 80. évfordulója alkalmából, hogy a szovjet erők megtörték Leningrád náci ostromát. Putyin azt mondta, hogy a szovjet erők legyőzték a náci Németország „leningrádi népirtását”, és összehasonlítást vont azzal, ahogy a mai Oroszország harcol az „ukrán neonácik” ellen a Donbaszban – ahol Putyin korábban népirtással vádolta Ukrajnát, hogy 2022-es invázióját igazolja. Putyin valószínűleg arra törekszik, hogy idővel alakítsa az információs teret, hogy regenerálja az invázió és az elhúzódó háború fenntartásának támogatását azáltal, hogy újra előveszi a február 24-e előtti narratívákat az „ukrán neonácikról” és az „oroszok népirtásáról”, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a haditudósítás felett, miután nagyrészt átengedte ezt a teret a különböző kvázi független szereplőknek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal egészítette ki ezeket az erőfeszítéseket, melyek célja az elhúzódó háború orosz támogatásának növelése, hogy kifejezetten azt állította, Ukrajna és a Nyugat az orosz nép megsemmisítésére törekszik. Lavrov azzal vádolta a Nyugatot, hogy európai országokból álló koalíciót állít össze, hogy Ukrajnát proxyként használja fel egy olyan háborúban, amelynek célja az „orosz kérdés” megoldása ugyanúgy, ahogyan Adolf Hitler az európai zsidó lakosság kiirtására irányuló „végső megoldásra” törekedett. Lavrov azzal érvelt, hogy a nyugati tisztviselők Oroszország stratégiai vereségére irányuló vágya egyenlő az orosz nép kiirtásával. Lavrov valószínűleg azért tette a megjegyzéseket, hogy egyértelműbb információs feltételeket szabjon egy elhúzódó háborúhoz, mivel az ukrajnai háborút az oroszok számára ugyanolyan egzisztenciálisnak állította be, mint a náci Németország második világháborús invázióját a Szovjetunió ellen. Lavrov megjegyzései sokkal figyelemre méltóbbak, mint Putyin beszéde, ami arra utalhat, hogy a Kreml arra utasítja a magas rangú tisztviselőket, hogy próbálják meg lényegesen átalakítani az orosz információs teret egy elhúzódó háborúhoz, és nyissák meg magukat a kritikák előtt ahelyett, hogy ezt Putyin maga tenné meg.

Lavrov a Nyugatot a náci Németországgal, Ukrajnának nyújtott támogatását pedig az orosz nép kiirtására irányuló törekvéssel tette egyenlővé, ami nevetséges, és szinte biztosan a hazai orosz közönségnek szól. Ukrajna soha nem fenyegetőzött azzal, hogy megszállja vagy elfoglalja az 1991-ben nemzetközileg elismert határain túli területeket. Sem a NATO mint szövetség, sem pedig bármelyik tagállam nem fenyegetőzött Oroszország lerohanásával, nemhogy az oroszok mint nép elpusztításával. Lavrov felháborító és abszurd összehasonlításának célja nagy valószínűséggel az volt, hogy kiegészítse Putyin retorikáját és más orosz erőfeszítéseket, hogy meggyőzze az orosz népet arról, hogy Ukrajna és nyugati támogatói valós és közvetlen fenyegetést jelentenek az orosz területre és az orosz népre az otthonában. Az orosz önkormányzatok, a Wagner Magánhadsereg és az orosz hadsereg hónapok óta árkokat ásnak és milíciákat állítanak fel az Ukrajnával határos területeken, állítólag azért, hogy megvédjék magukat az ukrán invázió nem létező fenyegetése ellen. Ezek az erőfeszítések, valamint Putyin és Lavrov nyilatkozatai, amelyek a Nagy Hazafias Különleges Katonai Hadműveletet folytató Vörös Hadsereg zászlajaiba burkolóznak, arra szolgálnak, hogy támogatást mozgósítsanak az elhúzódó mobilizációhoz és szenvedéshez Putyin provokálatlan agressziója és területi hódításra való törekvése érdekében.

Putyin és Lavrov továbbra is tagadja az ukrán szuverenitást, és egyenesen elutasítja a közvetlen tárgyalásokat Ukrajnával. Putyin beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország az ukrajnai „történelmi területein” élő emberek védelméért harcol, ami az ukrán szuverenitást elutasító Kreml retorikájának folytatása, és Putyin maximalista területszerzési céljainak igazolására törekszik Ukrajnában. Lavrov kifejezetten kijelentette, hogy „nem lehet szó tárgyalásokról Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel”, és azzal érvelt, hogy a nyugati ragaszkodás Ukrajna tárgyalásokba való bevonásához „képtelenség”, mivel a Nyugat felelős az ukrajnai döntések meghozataláért. Lavrov kijelentette, hogy a Kreml komolyan reagálna az Egyesült Államok minden figyelemre méltó javaslatára. Lavrov és Putyin nyilatkozatai a folyamatban lévő orosz információs műveletekre utalnak, amelyek célja Ukrajna szuverenitásának elutasítása és Kijev tárgyalási jogának delegitimálása, a tárgyalások terhét a nyugati tisztviselőkre hárítva, akikről a Kreml úgy véli, hogy hajlandóbbak olyan engedményeket tenni, amelyeket Ukrajna nem fogadhat el, és arra törekedhetnek, hogy az ukrán tisztviselőket az Oroszország számára kedvezőbb feltételekkel történő tárgyalásra kényszerítsék.

Putyin folytatja erőfeszítéseit Oroszország védelmi ipari bázisának újjáélesztésére, hogy támogassa az elhúzódó ukrajnai háborút. Putyin január 18-án meglátogatta az Almaz-Antej orosz állami tulajdonú védelmi ipari vállalathoz tartozó Obuhov állami üzem dolgozóit. Putyin kijelentette, hogy az orosz védelmi ipar jelenleg többet tud termelni, mint korábban (egy meg nem határozott múltbeli időszakban), és közölte, hogy Oroszország el fogja érni azt a védelmi ipari termelési szintet, amelyre szüksége van. Putyin elismerte, hogy az Obuhov gyárban a dolgozók napi három műszakban dolgoznak, és megismételte, hogy a védelmi ipari dolgozók mentesülnek a mozgósítás alól, valószínűleg azért, mert szüksége van arra, hogy a szakképzett dolgozókat Oroszország védelmi ipari bázisán tartsa. Putyin arra is felhasználta ezt a látogatást, hogy történelmi párhuzamot vonjon a Nagy Honvédő Háború és a jelenlegi ukrajnai háború között. Putyin és az obukhovi munkások megvitatták, hogy az obukhovi üzem több mint 6500 munkása halt meg a Nagy Honvédő Háborúban, és hogy Oroszország számára „teljesen jogos” a mai ukrajnai neonácik elleni harc.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyre merészebb verbális támadásokat intéz az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) ellen. Prigozsin január 18-án bírálta a Honvédelmi Minisztérium új irányelveit az Ukrajnában szolgáló orosz csapatok számára, amelyek korlátozzák bizonyos személyes elektronikus eszközök használatát a harci övezetekben, és szigorúbb irányelveket állapítottak meg a férfiak ápolási normáira vonatkozóan. Prigozsin megvédte azokat az orosz sorállományú katonákat, akik nem tartják be az ápoltságra vonatkozó előírásokat (Prigozsin megjegyezte, hogy sok muszlim és ortodox keresztény harcosnál a szakáll megszokott), és azt állította, hogy a katonák okostelefon- és táblagéphasználata szükséges a modern hadviseléshez. Prigozsin kijelentette, hogy „a háború az aktívak és bátrak ideje, nem pedig a tisztára borotváltaké, akik a telefonokat a raktárban adták le.”. Prigozhin továbbá kritizálta az elmaradott orosz védelmi minisztériumi tisztviselőket, akiknek „együtt kell fejlődniük a modern hadviselés fejlődésével, meg kell tanulniuk, hogyan lehet hatékonyan megölni az ellenséget és elfoglalni a területeket”, és nem szabad „mindenkit a nevetséges szabályaik, elveik és szeszélyeik alá gyűrni. Prigozsin kijelentése volt a legutóbbi a több közül, amelyek célja a védelmi minisztériumba vetett bizalom aláásása és Prigozsin mint az ukrajnai orosz „különleges katonai művelet” arca népszerűsítése volt. Prigozsin megjegyzései a háborúhoz való cowboy-hozzáállást tükrözik, amely nem alkalmas egy hatékony, nagy létszámú és fegyelmezett modern hadsereg fejlesztésére és fenntartására.

Prigozsin közvetlenül támadta Vlagyimir Putyin orosz elnök elnöki adminisztrációját, és arra célzott, hogy egyes ott dolgozó tisztviselők árulók, akik azt akarják, hogy Oroszország elveszítse az ukrajnai háborút – ez Prigozsin eddigi legmerészebb támadásai közé tartozik a Kreml ellen. Prigozsin beleszólt a YouTube betiltásáról folyó orosz politikai vitába, és kijelentette, hogy a Kreml elnöki adminisztrációjának egyes tisztviselői ellenzik a YouTube betiltását, mert az aláásná az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatainak helyreállítására irányuló erőfeszítéseiket, miután Oroszország elveszíti az ukrajnai háborút. Prigozsin kijelentette, hogy az ilyen tisztviselők úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok „megbocsátja Oroszországnak” az „oroszbarát érdekek” támogatásával és „Putyin támogatásával” kapcsolatos bűneit”, ha Oroszország a háború elvesztése után nyugati bocsánatért könyörög. Prigozsin „népárulóknak” nevezte ezeket a tisztviselőket, akik magasztos oroszbarát értékeket hirdetnek, de ennek ellenére külföldön élnek és nyaralnak, és „minden lehetséges módon támogatják a Nyugatot.”


Prigozsin és más neves oroszországi hangok új teret alakítanak ki arra, hogy a megtorlástól való félelem nélkül bírálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Prigozsin és más prominens orosz nacionalisták, mint például Igor Girkin, egy háborús bűnös volt orosz katonai parancsnok és prominens kritikus hang az orosz milblogger információs térben, egy új szektort nyitottak az orosz információs térségben, ahol bizonyos személyek látható megtorlás nélkül kritizálhatják Putyint és az orosz kormány legmagasabb rangú vezetőit. Igor Girkin például január 10-én Putyin eddigi legdirektebb kritikájában erősen utalt arra, hogy támogatná Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalából való eltávolítását. Putyin úgy döntött, hogy ezeket a hangokat egyelőre nem cenzúrázza.

Január 18-án lezuhant egy ukrán belügyminisztériumi tisztviselőket szállító helikopter a Kijevi Területen található Brovary lakónegyedben. Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat bejelentette, hogy a balesetben 16-an meghaltak, köztük Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter és három gyermek, valamint 30-an megsérültek, köztük 16 gyermek. A balesetben megsérült egy helyi óvoda és egy nagy lakóépület. Az ukrán hatóságok egyelőre nem pontosították a baleset okát.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Vlagyimir Putyin orosz elnök Leningrád ostromára emlékező beszéde továbbra is azt illusztrálta, hogy Putyin továbbra is bizonytalan abban, hogy képes-e jelentősen alakítani az orosz információs teret.
   • Putyin beszéde valószínűleg egy nagyobb információs erőfeszítés része, amely a „különleges katonai műveletet” a Nagy Honvédő Háború (a második világháború) nagyobb orosz nemzeti mítoszába csomagolja, hogy növelje az elhúzódó háború és a mozgósítás iránti orosz támogatást.
   • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal egészítette ki ezeket az erőfeszítéseket, hogy növelje az elhúzódó háború orosz támogatását, hogy kifejezetten és nevetségesen azt állította, hogy Ukrajna és a Nyugat az orosz nép elleni népirtásra törekszik.
   • Putyin folytatja erőfeszítéseit Oroszország védelmi ipari bázisának újjáélesztésére, hogy támogassa az elhúzódó ukrajnai háborút.
   • Putyin és Lavrov továbbra is tagadja az ukrán szuverenitást, és egyenesen elutasítja a közvetlen tárgyalásokat Ukrajnával.
   • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyre merészebb verbális támadásokat intéz az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) és a Kreml ellen.
   • Prigozsin és más neves oroszországi hangok új teret nyitottak arra, hogy a megtorlástól való félelem nélkül bírálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
   • Az orosz hadsereg folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Kreminna közelében.
   • Az orosz csapatok folytatták a támadó hadműveleteket Szoledar, Bakhmut, Avdiivka és Donyeck város közelében.
   • Az orosz védelmi minisztérium továbbra is igyekszik lekicsinyelni a Wagner-csoport szerepét a Szoledar térségében történt állítólagos taktikai előrenyomulásban.
   • Ukrán tisztviselők jelezték, hogy az orosz egységek Zaporizzsja területén koncentrálódnak, valószínűleg egy nagyszabású védelmi vagy támadási erőfeszítés céljából.
   • Az, hogy az orosz csapatok egyre gyakrabban használnak gyújtólövedékeket az egyébként rutinszerűnek tűnő dél-ukrajnai csapásokhoz, alátámasztja az ISW közelmúltbeli értékelését, miszerint az oroszok valószínűleg hiányt szenvednek a hagyományos tüzérségi lövedékekből.
   • Ukrán és orosz források továbbra is azt jelezték, hogy az orosz hatóságok valószínűleg egy második mozgósítási hullámra készülnek.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg január 18-án folytatta korlátozott ellentámadásait, hogy visszaszerezze elvesztett állásait Kreminna közelében. A január 18-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők marginális előrenyomulást hajtottak végre Ploscsankától délre (Kreminnától 17 km-re északnyugatra). Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei vezető január 18-án kijelentette, hogy az orosz egységek megpróbáltak ellentámadást indítani Kreminna közelében, de nem valószínű, hogy az oroszok a közeljövőben ellentámadást indítanának a térségben. Hajdaj azt is kijelentette, hogy az orosz erők a Kreminnán keresztülfolyó Kraszna folyó túloldalára szállítják a felszerelést a védelmi műveletek előkészítése céljából, és hogy az orosz haderő folytatja a tartalékok mozgatását a Szvatove-Kreminna vonalra. A január 17-én közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz erők tartalékokat és katonai felszerelést mozgatnak Szeverodonyeck közelében (Kreminnától 15 km-re délkeletre). Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán hadsereg visszavert egy orosz támadást Bilohorivka közelében (Kreminnától 12 km-re délre).

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz haderő január 18-án folytatta a Szoledar körüli offenzív műveleteket. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok megkíséreltek előrenyomulni Verkhnokamjanszke (20 km-re északkeletre Szoledartól), Spirne (18 km-re északkeletre Szoledartól) és Krasznopolivka (3 km-re északra Szoledartól) felé. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Szil közelében (3 km-re északnyugatra Szoledartól). Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy orosz „rohamosztagok önkéntesei” elfoglalták Szil-t, bár az ISW még mindig nem tudja függetlenül ellenőrizni az orosz állításokat, miszerint az oroszok ellenőrzik a települést. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az ukrán egységek január 16. végére kivonultak Szoledarból, és továbbra is védekeznek a település külterületén lévő orosz alakulatokkal szemben. A január 18-án közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok valószínűleg Szoledartól nyugatabbra, Dvoricsia (Szoledartól 2 km-re nyugatra) térségében nyomultak előre. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz támadást Kraszna Hora közelében (Szoledartól 5 km-re délnyugatra).


Az orosz védelmi minisztérium továbbra is igyekszik lekicsinyelni a Wagner-csoport szerepét az állítólagos taktikai előrenyomulásban Szoledar térségében. Az orosz védelmi minisztérium a „rohamosztagok önkéntesei” kifejezést használja a Szoledart állítólag elfoglaló alakulat leírására, ami valószínűleg a Wagner-csoport harcosaira utal. A Kreml korábban kétségbe vonta a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin állítását, miszerint a Wagner-csoport erői voltak egyedül felelősek Szoledar elfoglalásáért. Az orosz védelmi minisztérium jelentős kritikákat kapott, amikor a Szoledar elfoglalásáról szóló bejelentésében kezdetben nem ismerte el a Wagner-csoportot. A védelmi minisztérium valószínűleg azért használ furcsa megfogalmazást, hogy egyszerre védje magát a Wagner-csoport el nem ismerése miatti kritikától, miközben a Wagner-csoportnak a Szoledar térségében történt taktikai előretörésben játszott szerepét is lekicsinyli.

Az orosz hadsereg január 18-án folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak és Kliscsivkának (7 km-re délnyugatra Bakhmuttól) a közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai megpróbáltak előrenyomulni Kliscsivka nyugati külterületére, és heves harcokat vívnak az ukrán csapatokkal a település közelében. Az orosz milblogger azt is állította, hogy az oroszok megpróbáltak előrenyomulni Pivnicsnye (22 km-re délnyugatra Bakhmuttól) felé.

Az orosz hadsereg január 18-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 32 km-re délnyugatra Vodyane, Nevelszke, Marinka és Pobjeda közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok sikertelenül próbáltak elvágni egy utat, amely az ukrán ellenőrzés alatt álló Marinka egy részén halad keresztül. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető azt állította, hogy az Akhmat különleges erők egy ezrede sikeresen megrohamozott egy ukrán erődítményt Marinka irányában. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az erődítmény Marinkától délre, Novomikhailivka közelében (Avdiivkától 36 km-re délnyugatra) található. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok szárazföldi támadást hajtottak végre Kamjanszke közelében (Avdiivkától 5 km-re északkeletre), ahol az ukrán egységek állítólag még mindig ellenőrzik a H–20-as országutat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok folytatták a rutinszerű közvetett tüzet a kapcsolatvonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Ukrán tisztviselők jelezték, hogy az orosz erők Zaporizzsjai területen koncentrálódnak, valószínűleg egy nagyszabású védelmi vagy támadó erőfeszítés céljából. Az ukrán vezérkar január 18-án jelentette, hogy az orosz erők nem részletezett támadó akciókat hajtottak végre Huljajpole és Orkhiv közelében, ami eltérést jelent a vezérkar szokásos jelentéseihez képest a Zaporizzsjai terület frontjáról. Az ukrán Zaporizzsjai terület katonai közigazgatásának vezetője, Olekszandr Sztarukh nemrég kijelentette, hogy az orosz erők a Zaporizzsjai Területen összpontosulnak, majd később fokozták a Zaporizzsjai Terület ágyúzását, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt. Más ukrán tisztviselők a közelmúltban arról számoltak be, hogy az orosz csapatok nagy konvojokban szállítanak katonai személyzetet, felszerelést és védelmi erődítményekhez szükséges építőanyagot a kritikus logisztikai vonalak mentén a Zaporizzsjai Területen. Az ukrán Herszoni Terület katonai közigazgatásának tanácsadója, Szerhij Hlan kijelentette, hogy az orosz erők a Krímben lévő Arabat-nyárson képeznek ki mozgósított személyzetet, majd a keleti, meg nem határozott területekre szállítják őket, amelyek közé tartozhat a Zaporizzsjai Terület is. Jelenleg nem világos, hogy az orosz erők milyen erőfeszítéseket kívánnak támogatni a Zaporizzsjai Területen való összpontosítással. Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője azonban január 13-án azt állította, hogy új oroszbarát önkéntesek érkeztek Szerbiából a Zaporizzsjai Területre, hogy „megvédjék a frontvonalakat”, ami arra utal, hogy az orosz hadsereg talán védekezésre készül. Orosz milbloggerek és kisebb megszállási tisztviselők, köztük Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszállási tisztviselője, hónapok óta azt állítják, hogy az ukrán erők támadásra készülnek a Zaporizzsjai terület ellen. Rogov január 18-án azt állította, hogy az ukrán csapatok Zaporizzsja irányában inkább védekező, mint támadó erőfeszítésre kezdtek készülni, ami arra utal, hogy Rogov célja lehet, hogy előkészítse az információs teret egy Zaporizzsja irányú csatára anélkül, hogy pánikot keltene egy esetleges jövőbeli ukrán ellentámadás miatt.


Az, hogy az orosz haderő egyre gyakrabban használ gyújtólövedékeket az egyébként rutinszerűnek tűnő dél-ukrajnai csapásokhoz, alátámasztja az ISW közelmúltbeli értékelését, miszerint az orosz tüzérség valószínűleg hiányt szenved a hagyományos tüzérségi lövedékekből. A felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok január 17-18-án éjjel gyújtólövedékeket használtak a Herszon város elleni csapáshoz, ami 24 órán belül a második megfigyelt eset, amikor az orosz erők gyújtólövedékeket használtak Herszon városában, és a harmadik megfigyelt eset az elmúlt két héten belül, amikor az orosz erők gyújtólövedékeket használtak Ukrajnában. Olekszandr Sztarukh, az ukrán Zaporizzsjai Terület közigazgatási vezetője kijelentette, hogy az orosz erők január 18-án gyújtólövedékeket lőttek ki a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén egy meg nem határozott területre. A Dél-Ukrajnában a kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén lévő orosz katonai eszközök elleni ukrán csapások valószínűleg súlyosbították a meglévő hiányt.

Az orosz hadsereg folytatta a védelmi műveleteket a keleti (bal parti) Herszoni Területen január 18-án. Egy neves orosz milblogger azt állította, hogy az orosz Déli Katonai Körzet harckocsizó elemei a Herszoni Területen tüzet nyitottak nem részletezett célpontokra a Dnyeper folyó keleti (bal) partján a Herszoni Területen, és megakadályozták az ukrán haderő partraszállását a Dnyeper keleti partján. Ez a jelentés arra utal, hogy az ukrán egységek időnként elérik a keleti partot a Herszoni Területen, feltételezve, hogy a milblogger a keleti (bal) partot akarta mondani a Herszoni Területen (amelyet az orosz erők ellenőriznek), nem pedig az ukrán ellenőrzésű nyugati (jobb) partot. Az oroszok január 18-án folytatták a rutinszerű tüzelést a nyugati (jobb) parton fekvő Herszon területére, beleértve Herszon városát és környékét. Az ukrán egységek a jelentések szerint január 12-16-án Ahajmanyban, január 18-án pedig Velika Lepetikában mértek csapást az orosz erők koncentrációira.

Az orosz mozgósítás hírei:

Ukrán és orosz források továbbra is jelezték, hogy az orosz hatóságok valószínűleg egy második mozgósítási hullámra készülnek. Artur Gajduk, Pszkov terület képviselője január 16-án azt állította, hogy a Kreml válaszolt a mozgósítás állásával kapcsolatos megkeresésére, és közölte, hogy a mozgósítottak behívása befejeződött, de Putyin eredeti részleges mozgósítási rendelete továbbra is érvényben van. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) január 18-án jelentette, hogy a katonai toborzóközpontok fokozzák a toborzási erőfeszítéseket az idősebb férfiak és a volt szovjet köztársaságokból származó migránsok körében. Az Ukrán Ellenállási Központ szerint az orosz katonai toborzók Észak-Oszétiában olyan embereket mozgósítanak, akik kábítószerfüggőséggel küzdenek. Az orosz törvényhozók január 16-án törvényjavaslatot nyújtottak be az orosz Állami Dumának, hogy elhalasszák a mozgósítást a mezőgazdasági termelők, vállalkozók és más kisvállalkozók számára.


Az orosz hatóságok továbbra is küzdenek az orosz erőkön belüli engedetlenséggel és dezertálással, illetve azok visszaszorításával. Egy orosz forrás január 18-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok hajtóvadászatot folytattak egy orosz katonatiszt után, aki megszökött az egységétől, és Voronyezsen keresztül a Lipecki Területre utazott. A forrás azt állította, hogy a katona tüzet nyitott a rendőrökre, és a lövöldözésben meghalt. Az orosz hatóságok nyolc kalinyingrádi területről származó mozgósított katonát vádoltak meg dezertálással, miután a katonák a Luhanszki Területről taxival és busszal az oroszországi Podolszkba utaztak a fegyvereikkel együtt. Az Omszki Terület katonai bírósága egy mozgósított katonát hat év szigorított büntetőtelepre ítélt, amiért megtámadta és megfenyegette parancsnokát. Egy orosz forrás azt állította, hogy a rendőrségnek a Lipecki Területen közbe kellett avatkoznia 200 katona esetében, akik azért lázadtak fel, mert az őket a frontra szállító vonaton nem volt elég meleg. A Szabad Kaukázus Rádió január 15-én jelentette, hogy a Déli Katonai Körzet 58. Összfegyvernemi Hadseregének 136. Gárdista Különleges Motorizált Lövészdandár dagesztáni szerződéses állománya megtagadta, hogy Ukrajnában harcoljon, vagy parancsnokuk parancsát kövesse, majd elhagyta Ukrajnát és a dagesztáni Buynakszkba, állandó bázisukra utazott.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok fokozzák a megszállt területek gazdasági ellenőrzésének megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol oroszok által kinevezett kormányzója január 18-án bejelentette, hogy az orosz állami tulajdonú Sberbank megkezdte működését az oroszok által ellenőrzött Krímben, és azt állította, hogy egy éven belül nagyszámú Sberbank ATM aktiválódik. Egy orosz milblogger panaszkodott arra, hogy a Sberbank nem tudott hamarabb ATM-eket nyitni a Krímben, és azt sugallta, hogy nyolc évbe fog telni, amíg a Sberbank a megszállt Donyeck és Luhanszk megyékben működni fog. Az Ukrán Ellenállási Központ január 18-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok 15-20%-os díjat vetnek ki, amikor az ukrán állampolgárok felveszik a hrivnyát (Ukrajna nemzeti valutáját), és mesterségesen felhajtották a hrivnya árát a megszállt területeken, hogy elősegítsék a társadalmi átállást az orosz rubelre. Az Ukrán Ellenállási Központ január 18-án arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok razziákat tartanak a kisvállalkozásoknál, és arra kényszerítik az ukrán vállalkozásokat, hogy fogadják el a rubelt. Az orosz csapatok és a megszálló hatóságok január 18-án tovább fokozták a megszállt területeken az ukránbarát civilek és partizánok azonosítására irányuló bűnüldözési intézkedéseket. A Herszoni Terület Telegram-csatornája január 18-án arról számolt be, hogy az orosz alakulatok és a megszálló hatóságok terrorellenes műveletek álcája alatt partizánok után kutatnak a megszállt Hola Prisztanban, Herszon területén. A Telegram-csatorna megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz megszállók és hatóságok azt tervezik, hogy átkutatják Hola Prisztan lakosainak mobiltelefonjait, és azt tanácsolták a helyieknek, hogy tisztítsák meg adataikat. Egy orosz forrás január 18-án jelentette, hogy az orosz fegyveresek négy embert vettek őrizetbe Herszon terület egy meg nem határozott területén azzal a váddal, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) szabotázscsoportjához tartoznak. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere január 18-án kijelentette, hogy az orosz állami média dicsekszik az állítólagos ukrán partizánok azonosításában és a megszállt területekről való kiutasításában elért állítólagos orosz sikerekkel. Egy orosz forrás január 18-án azt állította, hogy orosz tisztviselők kémelhárító tiszteket helyeznek át Oroszországból a megszállt területekre, mivel a megszálló hatóságoknak továbbra is állandó kihívásokkal kell szembenézniük a megfelelő kémelhárítási műveletek fenntartása terén a megszállt területeken.


Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek feletti adminisztratív ellenőrzés megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket. Szerhij Hlan, a Herszon terület közigazgatási tanácsadója január 18-án kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok háromnapos határidőt adtak a megszállt Ivanivka Hromada (Herszon terület) lakosainak, hogy benyújtsák a házak és földterületek orosz törvények szerinti átregisztrálására vonatkozó dokumentációt. Az „MVD Media” című orosz sajtóorgánum január 18-án kijelentette, hogy az orosz állami közlekedési igazgatóság 21 regisztrációs és vizsgálati osztályt nyitott a megszállt területeken, és december 14. óta több mint 55 000 közigazgatási ügyletet bonyolított le a megszállt területeken. Az MVD Media közölte, hogy az Állami Közlekedési Igazgatóság többé nem követeli meg, hogy a járművezetők vizsgát tegyenek az orosz jogosítvány megszerzéséhez, megjegyezve, hogy a megszállt területeken a közszolgáltatások nyújtására vonatkozó különleges eljárás 2026. január 1-jéig érvényes.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is korlátozzák a civil lakosság mozgását az orosz megszállás alatt álló Ukrajnából. Szerhij Hlan, Herszon terület közigazgatási tanácsadója január 18-án kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok még nem tartották be korábbi ígéreteiket, miszerint január 15-én újra megnyitják a Vaszilivka ellenőrzőpontot, amely korábban az egyetlen kijárat volt a megszállt Herszon területről. Hlan arról is beszámolt, hogy az orosz erők továbbra is szakadatlanul lövik a Herszon területen lévő Kakhovkát, és a lakosokat Oroszországba evakuálják. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere január 18-án kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok Zaporizzsjai területen figyelmeztetés nélkül deportálják az ukrán lakosokat, és kevés vagy semmi holmival kényszerítik ki őket otthonaikból.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is bürokratikus problémákkal küzdenek a megszállt területeken elegendő oroszbarát munkaerő fenntartása tekintetében. Az ukrán vezérkar január 18-án arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők civileket importálnak Oroszországból és az oroszok által megszállt Krímről az adminisztratív feladatok elvégzésére, mivel a megszálló hatóságok továbbra is az ukrán munkavállalók ellenállásával szembesülnek, és küzdenek a kollaboránsok toborzásával a megszállt területeken.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési folyamattal (MDCOA): ez Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijev ellen irányul.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési lehetőségeken belül. Az ISW jelenleg alacsonynek, de lehetségesnek ítéli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonyra a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.


Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi fontosat nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

A Hanti-Manyszijszki Autonóm Körzetben működő helyi orosz média január 17-én arról számolt be, hogy a Hanti-Maynszijszki Autonóm Körzetből mozgósított katonák Fehéroroszországba vonultak kiképzésre.

A belarusz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy orosz és belarusz pilóták január 18-án folytatták a közös orosz-belorusz regionális erők csoportosítása (RGV) keretében a közös harci kiképzési feladatok végrehajtását. A belarusz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a belarusz légierő és légvédelmi erők parancsnoka, Andrej Lukjanovics ezredes elnököl ezeken a gyakorlatokon.

A fehérorosz gépesített elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A belarusz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a belarusz 6. Különleges Gépesített Gárdadandár elemei január 18-án nem részletezett feladatokat hajtottak végre egy nem részletezett helyszínen harckészültségi ellenőrzés keretében.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 18-án nem észlelte, hogy a fehéroroszországi orosz alakulatok csapásmérő csoportot alakítanának, és arról számolt be, hogy az orosz és a fehérorosz egységek gyakorlatokat tartanak a légierő és a szárazföldi erők elemei közötti kölcsönhatásokról a támadó műveletek során.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, melyben Rob Lee, a világhírű katonai elemző mondja el véleményét a háború jelenlegi szakaszáról.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!