Szele Tamás: A moszkvai halálmenüett

Bonyolult táncot lejt Putyin a Kreml fényes báltermében, egyet bólint a piruló Prigozsinnak, egyet pukedlizik az arcát legyezőjével kacéran takaró Geraszimov felé, de fél szeme végig Szurovikinen pihen, közben hol erre, hol arra lejt, mint egy különlegesen zavaros terepviszony a Donbásszban, és a milbloggerek fáradhatatlanul húzzák a menüettet.

Haláltánc ez, akármennyire is létkérdésnek tűnik a résztvevői számára, kit ölel magához a végén Putyin: egy velejéig romlott rendszer utolsó bálja, aminek a végén éjfélkor lehullanak az álarcok és kivicsorognak mögülük a halálfejek, csupasz koponyák. De most még szól a menüett, lejtenek a fényes uracsok, gazdag bojárok, hófehérek a mundérok, véreznek ezrével a mobikok, szóval áll a bál, de már nem kivilágos kivirradtig. Most már csak éjfélig, és az óramutatók kíméletlenül haladnak előre.

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is, mint mindig az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz védelmi minisztérium január 11-én bejelentette, hogy a vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok veszi át a hadszíntér parancsnokságát az ukrajnai háború orosz parancsnoki struktúrájának jelentős átalakítása keretében. Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy Geraszimov a közös haderőcsoportosítás parancsnoka, és három helyettest nevezett ki Geraszimov parancsnoksága alá, ezek: Szergej Szurovikin hadseregtábornok, a légierő főparancsnoka, az október 8-tól január 11-ig Ukrajnában szolgáló korábbi hadszíntérparancsnok, Oleg Szaljukov hadseregtábornok, a szárazföldi erők főparancsnoka és Alekszej Kim vezérezredes, az orosz vezérkari főnök helyettese. Szurovikin 2017 októbere óta a légierő parancsnoka, és az ukrajnai „déli” haderőcsoport parancsnoka volt júniustól 2022 októberéig, mielőtt kinevezték volna a hadszíntér átfogó parancsnokává. 2014 óta Szaljukov az orosz szárazföldi erők főparancsnoka, Kim pedig az orosz katonai felsőoktatási intézményekben betöltött több pozíciót követően 2022 szeptembere óta a vezérkari főnök helyetteseként szolgál.

Az orosz védelmi minisztérium nyilvános bejelentése az átszervezésről úgy fogalmazta meg a változást, hogy az szükséges mind az orosz parancsnokság és irányítás javítása, mind az ukrajnai orosz műveletek fokozása érdekében. A kinevezésről szóló hivatalos minisztériumi közlemény szerint a változásokra „a különleges katonai művelet végrehajtása során megoldott feladatok skálájának bővülésével, a fegyveres erők szolgálatai és ágai közötti szorosabb együttműködés megszervezésének szükségességével, valamint a támogatás minden fajtája minőségének és a parancsnokság és az irányítás hatékonyságának javításával összefüggésben került sor.” Putyin döntése, hogy az orosz Védelmi Minisztérium nyilvánosan bejelentette a változásokat és azok szándékát, ellentétben az orosz parancsnoki struktúra több korábbi, hivatalosan be nem jelentett változtatásával, azt jelzi, hogy a Kreml Geraszimov kinevezését jelentős váltásnak szánja – mind a háború tényleges vezetésében, mind az orosz Védelmi Minisztérium szerepének keretbe foglalásában. Geraszimov kinevezése és a parancsnokság általános átszervezése valószínűleg részben azt hivatott jelezni, mind nemzetközi, mind oroszországi szinten, hogy a Kreml elkötelezett az orosz Védelmi Minisztérium hagyományos hatalmi struktúrái mellett, és hogy Putyin hajlandó hosszú háborút vívni Ukrajnában.

Geraszimov kinevezése hadszíntérparancsnokká valószínűleg két Kreml-törekvést mozdít elő: egyrészt az orosz parancsnokság és irányítás javítására tett kísérletet egy 2023-as döntő katonai erőfeszítés érdekében, másrészt pedig egy politikai lépést az orosz Védelmi Minisztérium megerősítésére az orosz milbloggerek és szilovikok – például a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin – kihívásaival szemben, akik bírálták a Kreml hadvezetését.

Geraszimov kinevezésének célja valószínűleg az, hogy támogassa a 2023-ban tervezett határozott orosz katonai erőfeszítést, valószínűleg az újraindított orosz támadó hadműveleteket. Putyin többször bizonyította, hogy félreérti az orosz erők képességeit, és nem mondott le maximalista háborús céljairól Ukrajnában. Putyin valószínűleg Geraszimovot, az orosz hadsereg legmagasabb rangú tisztjét nevezte ki, hogy egy sor hadszíntérparancsnok utódjaként felügyelje azt a nagyszabású offenzívát, amelyről Putyin – valószínűleg tévesen – azt hiszi, hogy az orosz erők 2023-ban véghez tudják vinni. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők a jelek szerint egy döntő katonai erőfeszítésre készülnek, valószínűleg a Luhanszki Területen. Az ISW egy új orosz inváziót is előre jelzett, amely a legveszélyesebb cselekvési irány (MDCOA) szerint Fehéroroszországból Észak-Ukrajnába vezetne, bár ez az előrejelzési lehetőségeken belül továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad. A folyamatban lévő orosz erőfejlesztő törekvések valószínűleg a további offenzív műveletek valamilyen formájának támogatására irányulnak, és Geraszimov, aki jóváhagyta Oroszország 2022. februári katasztrofális háborús tervét, és nem lépett fel ellene, valószínűleg most nem fog ellenállni Putyinnak. 2023-ban Putyin alternatívaként (vagy ezen felül) érzékelheti a további ukrán ellentámadások fenyegetését, és azt tervezi, hogy Geraszimov megerősíti az orosz erőket ezekkel a valószínű támadásokkal szemben.

Geraszimovnak és az orosz védelmi minisztériumnak a Prigozsin és a szilovik frakció által kedvelt Szurovikinhez képest történő felemelése nagy valószínűséggel részben politikai döntés volt, hogy megerősítse az orosz védelmi minisztérium elsőbbségét egy belső orosz hatalmi harcban. Az orosz Védelmi Minisztérium és a szilovik frakció, amelyet a nyilvánosság előtt gyakran Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója képvisel, 2022-ben az ukrajnai háború oroszországi vezetése miatt vitatkozott egymással. Prigozsin 2022 vége óta egyre gyakrabban bírálta az orosz védelmi minisztérium hadvezetését. 2022 végén Igor Girkin, a donbászi orosz fegyveresek egykori parancsnoka és ismert milblogger erősen utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalából való eltávolítását támogatná, amikor január 10-én az eddigi legközvetlenebbül bírálta Putyint. Szurovikin, az előző ukrajnai hadszíntérparancsnok Prigozsin nyilvános kedvence volt, és az ukrán hírszerzés szerint Szurovikin Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter riválisa. Nem világos, hogy Putyin miért léptette le implicit módon Szurovikint Geraszimov javára, ellentétben a korábban leváltott orosz hadszíntéri parancsnokokkal, akiket a harctéri kudarcokért okoltak. Geraszimov felemelése valószínűleg részben politikai lépés a széles körben védelmi minisztérium-ellenes szilovik frakció befolyásának gyengítésére, valamint jelzés Prigozsin és más szereplők számára, hogy csökkentsék a védelmi minisztériummal szembeni kritikájukat.

Az, hogy Putyin Geraszimovot és a sokat bírált orosz védelmi minisztériumot felemelte, arra késztetheti a Prigozsinhoz hasonló szilovikokat, hogy tovább szeleteljék az orosz információs teret, és visszavágjanak a Kreml hadvezetésének. Prigozsin fáradhatatlanul népszerűsítette a Wagner-csoportot az orosz védelmi minisztérium hírnevének rovására, és megduplázhatja az orosz közösségi médiában és az államhoz kötődő csatornákon megjelenő harsány reklámjait, hogy megerősítse erőinek felsőbbrendűségét. Geraszimov központosító erőfeszítései ráadásul valószínűleg Prigozsin és más szereplők ellenállásába ütköznek majd, akik szívesen megtartanák magánrészesedéseiket az ukrajnai háborúban. Prigozsin talán tudott Putyin döntéséről, hogy újra kinevezze ezeket a parancsnokokat, és megpróbálta megelőzni ezt a hírt azzal, hogy felerősítette a Wagner által az elmúlt napokban Szoledar elfoglalására tett erőfeszítésekről szóló információkat, hogy győzelmet könyvelhessen el. Putyin döntése, hogy felemeli a Védelmi Minisztériumot, azt is jelezheti, hogy Putyin eltávolodik a szilovik-közeli milbloggerek megnyugtatására tett kísérletektől, hogy visszaszerezze a domináns narratíva feletti ellenőrzést. Az ISW továbbra is figyelemmel fogja kísérni a különböző milblogger-frakciók közötti hangulatot az orosz Védelmi Minisztérium vagy az orosz katonai parancsnokok bírálatának lehetőségével kapcsolatban.

Nem valószínű, hogy Geraszimov gyorsan újjáéleszti és megreformálja Oroszország ukrajnai hadviselését Putyin maximalista céljainak elérése érdekében. Geraszimov február 24-e előtt aláírta Putyin alapvetően hibás kezdeti inváziós terveit, és nagyrészt a homályba veszett, miután Oroszország hibás kezdeti tervezési feltételezései összeomlottak. Geraszimov nagy valószínűséggel nem fog sikeresen megfelelni Putyin irreális elvárásainak. A parancsnokság átszervezéséről szóló orosz védelmi minisztériumi bejelentés nem részletezte, hogyan fog működni a Geraszimov alatti parancsnoki lánc azon kívül, hogy megnevezte Geraszimov három „beosztottját”, és az orosz parancsnoki struktúra valószínűleg megosztott marad anélkül, hogy jelentős szünetet tartana Oroszország hadvezetésének kiigazítására. Geraszimov valószínűleg egy olyan szervezetlen parancsnoki struktúra felett fog elnökölni, amelyet endemikus, tartós és önerősítő hibák sújtanak, amelyeket nagyrészt ő hozott mozgásba az ukrajnai invázió előtt betöltött kezdeti szerepe során.

Az orosz védelmi ipari bázis képtelensége a lőszerhiány kezelésére valószínűleg akadályozni fogja az orosz hadsereg azon képességét, hogy 2023-ban fenntartsa a támadó műveleteket Kelet-Ukrajnában. Amerikai és ukrán tisztviselők január 10-én a CNN-nek elmondták, hogy Oroszország napi tüzérségi lövéseinek üteme egyes területeken 75%-kal csökkent, ami történelmi mélypontot jelent az orosz teljes körű invázió 2022. február 24-i kezdete óta. 2022. február 24-én ezek a tisztviselők megjegyezték, hogy az orosz hadsereg a fogyatkozó készletek miatt valószínűleg adagolja a tüzérségi lövedékeket, vagy átértékelheti a taktikáját. Szerhij Cserevaty, az Ukrán Erők Keleti Csoportjának szóvivője kijelentette, hogy az orosz tüzérség korábban 2022 nyarán kimerítette a 122 mm-es és 152 mm-es tüzérségi lövedékekből és más tartalékokból álló készleteiket, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a túlzott tüzérségi tűz gyorsabb eredményekhez vezet. Cserevaty megjegyezte, hogy az orosz csapatoknak most további lövedékeket kell áthelyezniük Oroszország hátsó területeiről és további lőszert kell vásárolniuk külföldről, hogy ellensúlyozzák az ilyen hiányt, ami a tűzgyorsaság csökkenéséhez vezet. Csereváty hozzátette, hogy az orosz lőszerraktárak és logisztika elleni ukrán csapások szintén gátolták Oroszországot abban, hogy a frontvonalakhoz közel rakodja ki a lőszert, ami csökkentette az orosz tüzérségi tűz intenzitását.

Orosz források is egyre inkább elismerik, hogy az orosz lőszer- és utánpótláshiány döntően akadályozza az orosz egységek előrenyomulási képességét. Egy prominens orosz militarista (és Vlagyimir Putyin orosz elnök mozgósítási munkacsoportjának tagja) egy szövetségi televíziós műsorban kijelentette, hogy az orosz haderőfejlesztő erőfeszítések, mint például a mozgósítás, nem elegendőek, megjegyezve, hogy Oroszország sikere a frontvonalakon a gazdaságától és a katonai-ipari komplexumától függ. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Kreml haderőfejlesztő kampányai valószínűleg nem fogják döntően befolyásolni a háború menetét, hacsak Oroszország nem kezeli az alapvető problémáit a haderőellátással kapcsolatban Ukrajnában. Az orosz hadsereg az invázió első szakaszában bizonyos győzelmeket ért el, ami annak köszönhető, hogy Oroszország gyorsan használta fel az emberállományát és a tüzérségi fölényre támaszkodott, de a Kreml képtelensége a kimerült személyi állomány és lőszerek pótlására tovább ronthatja az elhúzódó harcok folytatására való képességét.

Az orosz csapatok a közelmúltbeli orosz előrenyomulás ellenére még nem foglalták el teljesen Szoledart, és Szoledar esetleges elfoglalása nem valószínű, hogy lehetővé tenné az orosz hadsereg számára Bakhmut elfoglalását. A Szoledarban történt orosz előrenyomulásról szóló orosz állítások továbbra is vitát generálnak az orosz források között arról, hogy az oroszok milyen valószínűséggel foglalhatják el Bakhmutot. Egyes orosz források a jelenlegi ukrán frontvonal valószínűtlen összeomlását és az ukránok visszavonulását egészen Szlovjanszkig és Kramatorszkig tárgyalják. A Bakhmut közelgő elfoglalásáról és az ukrán védelmi vonalak összeomlásáról szóló orosz viták elszakadnak a jelenlegi műveleti valóságtól Bakhmut térségében, ahol az orosz alakulatok még messze vannak attól, hogy elvágják az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC), amelyek Bakhmut bekerítéséhez szükségesek. A Bakhmut elfoglalására irányuló orosz támadó műveletek valószínűleg a romló műveleti képességek miatt kulmináltak.


Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag titokban és előzetesen kegyelmet adott a Wagner-csoporttal Ukrajnában harcoló orosz elítélteknek, ami potenciálisan tovább erősíti a Wagner-csoportot, hogy büntetlenül tevékenykedhessen a hadszíntéren. Eva Merkacseva, az Emberi Jogi Tanács orosz tagja január 9-én a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a Jevgenyij Prigozsin Wagner-csoportja által az ukrajnai harcokhoz toborzott foglyok kegyelmet kapnak, mielőtt a büntetőtelepekről kiengedik őket a bevetésre. Az orosz büntető törvénykönyv és az orosz alkotmány 89. cikke értelmében csak az orosz elnök adhat ki kegyelmet. Merkacseva kijelentette, hogy az ukrajnai harcokban részt vevő elítéltek kegyelméről szóló elnöki rendelet olyan információkat tartalmaz, amelyek a hatályos orosz jogszabályok szerint hivatalos államtitoknak minősülnek. Prigozsin korábban, január 5-én jelentette be a Wagner-csoport visszatérőinek első csoportja számára a kegyelmet, és az ISW akkor megjegyezte, hogy Prigozsin az orosz alkotmányos vagy büntetőjog szerint nem rendelkezik jogi felhatalmazással arra, hogy maga adjon ilyen kegyelmet. A titkos elnöki kegyelem léte azonban arra utal, hogy Prigozsin pusztán performatív okokból jelentette be a kegyelmet, hogy továbbra is népszerűsítse a Wagner-csoportot, és legitimálja annak toborzási gyakorlatát.

A megelőző elnöki kegyelmek valószínűleg tovább ösztönzik a Wagner-csoport toborzását a büntetőtelepeken belül, és felhatalmazzák a Wagner-csoport harcosait arra, hogy nagyfokú büntetlenséggel működjenek Ukrajnában. A bűncselekményért járó jogi kegyelem ígérete valószínűleg arra ösztönzi az elítélteket, hogy szerződést kössenek a Wagner-csoporttal, mivel tudják, hogy ha túlélik az ukrajnai műveleteket, akkor a bevetés után tiszta előélettel engedik vissza őket az orosz társadalomba. Az ISW korábban már megfigyelte, hogy a börtönökből toborzott Wagner-csoport harcosokat elsősorban feláldozható harci erőként vetik be az ukrajnai frontvonalon, és gyakran hihetetlenül laza fegyelmet tanúsítanak a hadszíntéren. Egy orosz milblogger január 10-én olyan képeket terjesztett, amelyeken a Wagner-csoport harcosai Szoledarban ukrán egyenruhát viselnek, ami valószínűleg a nemzetközi jogot sértő aljas cselekedetnek minősül. A Wagner továbbra is brutális harci harci erőként öregbíti hírnevét az olyan esetekkel, mint ez a nyilvánvaló háborús bűncselekmény, és Prigozsin valószínűleg felhatalmazza a Wagner-csoport katonáit, hogy folytassák a hasonló magatartást, abban a reményben, hogy ha túlélik, akkor szabad és elismert emberként térhetnek vissza Oroszországba, anélkül, hogy az ukrajnai akciók miatt tovább terhelnék bűnlajstromukat. Az, hogy Putyin jogi szabad kezet biztosít a Wagner-csoport harcosai számára, valószínűleg lehetővé teszi Prigozsin számára, hogy a kegyelem ígéretét felhasználja a toborzási erőfeszítések ösztönzésére, és így még több képzetlen és szakszerűtlen személyt alkalmazzon olyan harci erőként, amely gyakran követ el atrocitásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megismételte, hogy egy újabb orosz támadó hadművelet Fehéroroszországból továbbra is nagyon valószínűtlen. Zelenszkij az Ukrajna északnyugati határainak biztonságával foglalkozó január 11-i koordinációs ülésen kijelentette, hogy Ukrajna „az erős kijelentésektől eltekintve” nem lát semmilyen hajlamot Fehéroroszországban a támadásra. Zelenszkij megjegyezte, hogy Ukrajnának fel kell készítenie északnyugati határait és az ukrán-belorusz határon fekvő régiókat bármilyen helyzetre. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy Ukrajna január 11-én nem észlelte támadócsoportok kialakulását Fehéroroszországban, miután január 10-én eltért a szokásos jelentéstételi mintától a fehéroroszországi orosz erőkről. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy egy esetlegesen Kijev ellen irányuló újabb észak-ukrajnai invázió továbbra sem valószínű.


A legfontosabb hírek röviden:

   • Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) január 11-én bejelentette, hogy a vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok veszi át a hadszíntér parancsnokságát az ukrajnai háború orosz parancsnoki struktúrájának jelentős átalakítása keretében.
   • Geraszimov kinevezése valószínűleg egy 2023-ra tervezett döntő orosz katonai erőfeszítés támogatására szolgál, várhatóan az újraindított orosz támadó hadműveletek formájában.
   • Geraszimovnak és az orosz védelmi minisztériumnak a Prigozsin és a szilovik frakció által kedvelt Szurovikinhez képest történő felemelése nagy valószínűséggel részben politikai döntés is volt, hogy megerősítse az orosz védelmi minisztérium elsőbbségét egy belső orosz hatalmi harcban.
   • Geraszimov valószínűleg egy olyan szervezetlen parancsnoki struktúra felett fog elnökölni, amelyet azok az endemikus, tartós és önerősítő hibák sújtanak, amelyeket nagyrészt ő hozott mozgásba az ukrajnai invázió előtti kezdeti szerepében.
   • Az orosz védelmi ipari bázis képtelensége a lőszerhiány kezelésére valószínűleg akadályozni fogja az orosz erők azon képességét, hogy 2023-ban fenntartsák a támadó műveleteket Kelet-Ukrajnában.
   • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megismételte, hogy egy újabb orosz támadó hadművelet Fehéroroszországból továbbra is nagyon valószínűtlen.
   • Az orosz hadsereg a közelmúltbeli orosz előrenyomulás ellenére még nem foglalta el teljesen Szoledart, és Szoledar esetleges elfoglalása sem valószínű, hogy lehetővé tenné az orosz csapatok számára Bakhmut elfoglalását.
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag titkos és megelőző kegyelmet adott ki a Wagner-csoporttal Ukrajnában harcoló orosz elítélteknek, ami potenciálisan tovább erősíti a Wagner-csoportot, hogy büntetlenül tevékenykedhessen a hadszíntéren.
   • Az orosz csapatok folytatták a korlátozott ellentámadásokat Szvatove közelében, miközben az ukrán egységek folytatták az ellentámadást Kreminna közelében és csapást mértek a Luhanszki Terület hátországaira.
   • A Wagner-csoport és a hagyományos orosz katonai formációk Szoledar térségében folytatott műveleteiről szóló orosz állítások valószínűleg a legutóbbi figyelemre méltó ukrajnai orosz taktikai előrenyomulásokért való felelősséggel kapcsolatos versengő állításokat tükrözik.
   • Az orosz hadsereg támadásokat hajtott végre a Donyecki Terület frontvonalán.
   • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapatok az ukrán csapások miatt kulcsfontosságú eszközöket vonnak ki és átszervezik a dél-ukrajnai logisztikai hálózatokat.
   • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette az orosz védelmi ipari bázis fejlesztésének tervét.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg január 11-én folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett állásait Szvatove közelében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Hrianykivka (Harkivi Terület, 53 km-re északnyugatra Szvatovétól) és Sztelmakhivka (Luhanszki Terület, 16 km-re nyugatra Szvatovétól) közelében. Oleh Synehubov, a Harkivi Terület vezetője arról számolt be, hogy az orosz alakulatok visszavonultak, miután veszteségeket szenvedtek a Hrianykivka melletti támadásokban. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok „aktív műveleteket” kezdtek folytatni a Kreminna-Szvatove vonal mentén, de nem tisztázta e műveletek jellegét.


Az ukrán haderő állítólag január 11-én folytatta az ellentámadó műveleteket Kreminna környékén. Egy orosz forrás január 11-én olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag orosz csapatok harcolnak egy Kreminna környéki ukrán támadással szemben. Egy BARS–13 (orosz harci tartalékos) parancsnok azt állította, hogy az ukrán alakulatok az elmúlt hónapban szondázták az orosz védelmet Kreminna térségében, de az orosz tüzérségi egységek megakadályozták, hogy nagyobb ukrán kötelékek ellentámadást folytassanak a térségben. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok inkább tapasztaltabb katonákat kezdtek el bevetni a Kreminna térségében folyó harcokba, mint több mozgósított katonát, mivel attól tartanak, hogy elveszíthetik a települést. A január 11-én közzétett geolokációs orosz drónfelvételeken az ukrán egységek a Dibrovához (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) közelebbi erdőkben láthatóak. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az oroszok megsemmisítették az ukrán szabotázs- és felderítő csoportokat Kuzmyné (Kreminnától 2 km-re délnyugatra) és Hrihorivka (Kreminnától 11 km-re délre) közelében. A BARS–13 parancsnoka azt állította, hogy az ukrán erők különösen aktívak Bilohorivka közelében (12 km-re délre Kreminnától), és azt tervezik, hogy Kreminnát délről bekerítve elvágják, bár az ISW nem készít értékeléseket konkrét ukrán műveletekről.

Az ukrán tüzérség január 11-én folytatta az orosz hátországok támadását a Luhanszki Területen. Orosz források azt állították, hogy az ukránok HIMARS rakétákkal támadták az orosz hátországot Csornukhinye (Donyeck várostól 65 km-re északkeletre) és Zolote (Kreminnától 43 km-re délkeletre) közelében a Luhanszki Területen.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő – Donyecki terület

Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok elfoglalták Szoledar nagy részét, miközben január 11-én folytatódtak a harcok a településen, bár az ISW nem tudja megerősíteni a város teljes orosz elfoglalását. A január 10-én és 11-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok elérték Szoledar nyugati részét, és valószínűleg elzárták Szoledar fő utánpótlási útjait. Egyes orosz források azt állították, hogy az oroszok teljesen elfoglalták Szoledart, míg mások szerint az ukrán csapatok még mindig állásokat tartanak a település nyugati peremén és külvárosaiban. Egyes orosz források azt állították, hogy az orosz egységek teljesen bekerítették a Szoledarban megmaradt ukrán csoportosulást és átfésülik a települést, bár egy neves orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők nem képesek bekeríteni a települést védő ukrán alakulatokat. Ukrán tisztviselők tagadták a Szoledar teljes elfoglalására vonatkozó orosz állításokat, és arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok még mindig heves harcokat folytatnak a településen.

Az orosz hadsereg január 11-én folytatta a Szoledar körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Szoledartól 19 km-re északkeletre Spirne, Rozdolivka és Veszele közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok elfoglalták Pidhorodne-t (6 km-re délnyugatra Szoledartól), és hogy az orosz légideszant (VDV) egységek északról és délről bekerítették Szoledart. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz VDV-egységek Pidhorodne irányából folytatták a támadó műveleteket Paraszkoviivka (6 km-re délnyugatra Szoledartól) és Kraszna Hora (6 km-re délnyugatra Szoledartól) környékén. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán egységek védelmi vonalakat hoztak létre Szoledartól északra, Rozdolivka és Veszele közelében, valamint Szoledartól nyugatra, Paraszkoviivka és Blahodatne (5km nyugatra Szoledartól) közelében.


A Wagner-csoporthoz és az Orosz Fegyveres Erőkhöz különböző módon kötődő kiadványok és bloggerek ellentmondásos kísérleteket tesznek arra, hogy az orosz taktikai sikerekért elismerést követeljenek. Az ISW értékelése szerint Jevgenyij Prigozsin Wagner-finanszírozó továbbra is arra használja a Wagner-csoport szoledari sikereiről szóló jelentéseket, hogy a Wagner-csoportot olyan hatékony harci erőként állítsa be, amely képes taktikai előretörésre, amire a hagyományos orosz erők nem képesek. Az orosz védelmi minisztérium és az orosz védelmi minisztériummal szimpatizáló orosz bloggerek valószínűleg azt állítják, hogy a VDV egységei is részt vesznek a Szoledar körüli műveletekben, hogy az orosz védelmi minisztérium azt állíthassa, hogy valamilyen szinten felelős az első említésre méltó taktikai előretörésért Ukrajnában hónapok óta. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg el akarja szigetelni magát a további kritikáktól, hogy erői nem képesek kézzelfogható harctéri előnyöket biztosítani, valamint meg akarja akadályozni, hogy Prigozsin tovább növelje befolyását azáltal, hogy kizárólagos felelősséget vállalhat Szoledar esetleges orosz elfoglalásáért.

Az orosz hadsereg január 11-én folytatta az offenzív műveleteket Bakhmut környékén és Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut, Klicsiivka (7 km-re délnyugatra Bakhmuttól) és Majorszk (22 km-re délnyugatra Bakhmuttól) közelében. A január 10-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz alakulatok minimális előrenyomulást hajtottak végre Opitnye térségében (4 km-re délre Bakhmuttól). Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukránok az Avdijivkától 27 km-re délnyugatra, Vodyane, Nevelszke, Krasznohorivka és Marinka közelében is visszaverték az orosz támadásokat.

Az orosz csapatok január 11-én korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszavertek egy orosz támadást Precsisztivka közelében (Donyeck várostól 60 km-re délnyugatra) a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg az ukrán csapások miatt kivonja kulcsfontosságú eszközeit és átszervezi logisztikai hálózatait Dél-Ukrajnában. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalia Humenyjuk január 11-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg a megszállt Herszoni Területről a Krímbe és a Krasznodari területre vonta vissza a Shahed-136 drónok indítóállásait, és azt sugallta, hogy az ukrán csapatok csapást mértek az orosz drónok dél-ukrajnai kiképzőközpontjaira. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere kijelentette, hogy az orosz hadsereg korábban Melitopolt logisztikai csomópontként kívánta kiépíteni az erők és felszerelések frontvonalra szállítására, valószínűleg a Kercsi-szoros híd csökkent kapacitásának ellensúlyozására, ehelyett azonban most a várost a megsemmisült felszerelések és a személyi veszteségek központjaként használják. Fedorov kijelentette, hogy az orosz hadsereg a helyi szociális infrastruktúrát használja rögtönzött hullaházként és kórházként Zaporizzsjai területen, és több mint 200 halottat szállítottak Tokmakból Oroszországba, valamint teli vasúti kocsinyi megsemmisült felszerelést Melitopolból a Krímbe, ami arra utal, hogy a meglévő infrastruktúra nem elegendő az oroszok számára a veszteségek és a megrongálódott felszerelés feldolgozásához. Fedorov kijelentette, hogy a hátországbeli Mikhailivkában lévő orosz csapatok rettegnek attól, hogy „mészárlásra küldik őket” Vaszilivkába.


Az orosz és ukrán csapatok január 11-én rutinszerű tűzharcot folytattak a Dnyeper folyón át a Herszoni Területen. A Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin kijelentette, hogy az ukrán erők a Dnyeper folyó deltaszigeteit és a Kinburn-nyársat tűzellenőrzés alatt tartják. Jerin kijelentette, hogy a szigeteken orosz szabotázs- és felderítő csoportok tevékenykednek, hogy azonosítsák az ukrán tüzelőállásokat. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légierő (VDV) tüzérségi elemei a keleti (bal) oldalon továbbra is lövik az ukrán állásokat a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján. Ez az állítás arra utal, hogy néhány orosz VDV-elem továbbra is a Dnyeper folyó közelében tevékenykedik Herszon területen. Az orosz csapatok továbbra is támadták Herszon városát és környékét. Az oroszok január 11-én rutinszerű tüzet folytattak Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben lévő területek ellen.

Az orosz mozgósítás hírei:

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter január 11-én bejelentette az orosz védelmi ipari bázis fejlesztésére irányuló tervet. Sojgu az orosz médiának elmondta, hogy az orosz védelmi minisztérium azon fog dolgozni, hogy „javítsa a civil kezdeményezésekre való reagálás mechanizmusait, amelyek közül néhány természetesen nagy figyelmet érdemel”; és az adatbázisok digitalizálásával modernizálja a katonai nyilvántartó és sorozó hivatalok munkáját; interakciót alakít ki a helyi és regionális hatóságokkal és az iparral és korszerűsíti a polgári és területi védelem rendszerét. Sojgu kijelentette, hogy ezek a tervek mind az orosz harci képességek megerősítését szolgálják. Sojgu bejelentése, amely valószínűleg Geraszimov vezérkari főnöknek az ukrajnai orosz erők parancsnokává történő kinevezésével egy időben történt, azt jelzi, hogy a Kreml valószínűleg összehangolt erőfeszítéseket indít az orosz gazdaság mozgósítására egy hosszú háborúra. Az ISW továbbra is úgy ítéli meg, hogy az orosz védelmi ipari bázisnak nehéz lesz pótolni a 2022-es masszív orosz veszteségeket.

Az orosz tisztviselők továbbra is megteremtik a feltételeket egy bejelentett második mozgósítási hullámhoz. Szergej Csekov, az Orosz Föderáció Nemzetközi Ügyek Tanácsának tagja január 9-én azt javasolta, hogy a 21 év feletti sorkatonák önkéntes hozzájárulással és hat hónapos kiképzéssel részt vehetnének az ukrajnai háborúban. Az ukrán vezérkar és az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) január 11-én jelentette, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) január 9-től utasítást adott ki az összes orosz határőrségnek, amely megtiltja a katonai szolgálatra alkalmas orosz állampolgároknak, hogy elhagyják Oroszországot. A GUR arról számolt be, hogy ez a határzár a mozgósítás második hullámát hivatott támogatni, amely „a mennyiséget és nem a minőséget” helyezi előtérbe. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta az orosz állampolgároknak, hogy hagyják figyelmen kívül a mozgósítás második hullámával kapcsolatos spekulációkat, és ezeket a legújabb hivatalos ukrán jelentéseket „információs szabotázsnak” nevezte. Az ISW fenntartja, hogy a mozgósítás az orosz állítások ellenére is folyamatban van, és a mozgósítás második hulláma egyszerűen a folyamatban lévő erőfeszítéseket fogja tovább vinni.


Az orosz megszálló hatóságok folytatták az ukrán állampolgárok mozgósítását Ukrajna megszállt területein. Az Ukrán Ellenállási Központ január 11-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok a Donyecki Terület fogyatékkal élő, függőségi problémákkal küzdő és büntetett előéletű lakosainak mozgósításához folyamodtak, hogy teljesítsék a Kreml által előírt kvótákat. A jelentés szerint az orosz megszálló hatóságok erőszakkal mozgósítják a fogyatékkal élő polgárokat, hogy az orosz hadsereg sofőrjeként szolgáljanak. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a lakosok ellenállnak a mozgósítási erőfeszítéseknek, ami arra készteti az orosz megszálló hatóságokat, hogy alternatívákat keressenek. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület közigazgatási tanácsadója azt is kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők mozgósítási intézkedéseket hajtanak végre a Herszoni Terület keleti (bal) partján a sorozási korú emberek azonosításával és nevének rögzítésével. A megszállt Krím oroszok által kinevezett vezetője, Szergej Akszjonov január 11-én meglátogatott egy krími egységet, amelyet hamarosan a frontvonalra telepítenek, és azt állította, hogy az egység nem az ukrán hadsereg, hanem a NATO ellen fog harcolni. A prominens orosz milblogger – és az orosz Emberi Jogi Bizottság nemrégiben csatlakozott tagja – Alexander „Szása” Koc állítólag szintén megnyitotta egy új egység kiképzőtáborát a Luhanszki Népköztársaságban (LNK) az orosz NGO A Népi Front „Mindent a győzelemért!” projektjének részeként.

A Donyecki Területen található Makiivka orosz támaszpontra december 31-én mért ukrán HIMARS csapás utóhatásai továbbra is rontják az orosz morált. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) január 10-én megosztott egy lehallgatott hangfelvételt, amelyen egy orosz katona azt állította, hogy az orosz erők több mint 600 katonát vesztettek a makiivkai csapásban, nem pedig az orosz védelmi minisztérium által állított 63 halottat. A katona azt állította, hogy az orosz hatóságok szándékosan minimalizálták a halott oroszok számát, mert attól tartottak, hogy ez a szám lázadást szíthat. Az Anyák és Feleségek Tanácsa nevű orosz civil csoport felhívást tett közzé egy nőtől, aki azt állította, hogy nem tudott kapcsolatba lépni három mozgósított fiával, akik állítólag a donyecki Makiivkában szolgáltak az ukrán HIMARS csapás idején. A „Szamara a háború ellen” nevű ellenállási csoport petíciót intézett az orosz kormányhoz a Makiivkában elesettek nevének közzétételére, amely január 10-ig több mint 50 000 aláírást ért el. A szamarai katonai sorozási tisztviselő, Alekszandr Vdovin ezredes megtagadta a lista közzétételét, arra hivatkozva, hogy a külföldi hírszerző ügynökségek felhasználhatják azt. A makiivkai csapás elégedetlenséget váltott ki az orosz információs térben, és további vádaskodásra ösztönözte az orosz katonai vezetést a személyi állomány rossz kiképzése, szétszórása és fegyelmezése miatt, amint arról az ISW korábban beszámolt.


Az orosz információs térben január 11-én terjedt el a hír egy orosz mozgósított katonatisztről, Alekszandr Leszkovról, aki öt és fél év büntetőtelepi büntetést kapott, mert szembeszállt a parancsnokával, ami további vitát szított az orosz vezetés felelősségéről a kiképzési hibákért és a személyzeti problémákért. Orosz források újra terjesztették a novemberi felvételeket Leszkovról, amint szembeszállt a parancsnokával a rossz kiképzés és a felszerelés hiányosságai miatt, miután január 11-én megjelent a hír, hogy az Odinszovo helyőrségi katonai bíróság vádat emelt és elítélte Leszkovot. Egy neves orosz milblogger az ítélethirdetésre reagálva kijelentette, hogy a katonákat nem szabad hibáztatni a parancsnokaik hozzáértésének hiánya és túlzott tétlensége által okozott problémákért. A milblogger kijelentette, hogy a parancsnokok nem mérhetik beosztottjaikat olyan mércével, amelynek ők soha nem feleltek meg, és hogy más lenne a helyzet, ha a katonai vezetés eredetileg hatékony „kiképzést, felszerelést, fegyvereket és normális parancsnokokat biztosított volna a mozgósítottaknak”. A milblogger arra a következtetésre jutott, hogy Leszkov nem az állam ellensége, amiért kritizálta a parancsnokát, és hogy sokkal rosszabb lenne, ha figyelmen kívül hagyná, mi történik, és végignézné, ahogy semmi sem változik. Egy másik neves orosz milblogger kijelentette, hogy az orosz állam bűnöket követett el az orosz katonák ellen, többek között nem fizette ki őket, és „megfelelő kiképzés és felszerelés nélkül küldte a sorkatonákat a frontra.” A milblogger azzal érvelt, hogy az orosz jogrendszernek az orosz hatóságokat kellene büntetnie, akik rosszul bántak a katonákkal, nem csak azokat a katonákat, akik beszélnek. Az orosz milblogger és az Orosz Emberi Jogi Bizottság tagja, Alekszandr „Szása” Koc szintén az orosz hatóságok és katonai bürokraták felelősségre vonását követelte, akik a mozgósított állományt az airsoft „golyóálló” mellények kiadásával bűntették, akik nem képezték ki őket a harcra, akik nem tudták megakadályozni a makijivkai csapást, és akik olyan hírszerzési képességekkel dicsekedtek, amelyek nem léteztek.

A megszállt területek hírei:

Vlagyimir Putyin elnök január 11-én az orosz miniszteri kabinettel tartott videoértekezleten megvitatta a megszállt területek Orosz Föderációba való további integrációját célzó intézkedéseket. Putyin megvitatta a megszállt területeken felmerülő problémákat, és hangsúlyozta, hogy Oroszországnak elő kell mozdítania a befektetéseket és támogatnia kell a helyi vállalkozásokat a megszállt területeken, valamint be kell vonnia a megszállt területeket a nemzeti állami projektekbe. Putyin azt állította, hogy a megszállt területeken élő civileknek meg kell érteniük az Orosz Föderációhoz való csatlakozás teljes értékét, és azt, hogy életük javulni fog, elismerve, hogy az élet jelenleg nehéz a megszállt területeken.


Orosz tisztviselők január 11-én olyan intézkedésekről tárgyaltak, amelyek célja a megszállt területek további integrálása az orosz szociális támogatási rendszerbe. Tatjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes január 11-én a megszállt területek szociális támogatásáról tárgyalt. Golikova kijelentette, hogy az orosz szociális alap azon dolgozik, hogy a megszállt területeken élők számára a szükséges kifizetéseket teljesítse, miután a megszálló hatóságok január 1-jén bevezették az orosz minimálbért a megszállt területeken. Golikova azt is kijelentette, hogy az állami alkalmazottak béralapja a megszállt területeken január 1-je óta 20 százalékkal emelkedett. Golikova kijelentette, hogy a terhes nők és a gyermekes családok egyszeri juttatást kapnak jövedelemigazolás nélkül, és hogy a megszállt területek lakói anyasági és családi tőkét kapnak, ami az orosz állami támogatás egyik módszere a többgyermekes családok számára, ami arra utal, hogy az orosz tisztviselők a megszállt területek polgárait a népesség növelésére akarják ösztönözni. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője január 11-én bejelentette, hogy Oroszország 100 iskolát, 20 kórházat és 500 km utat állított helyre, miután az LNK hivatalosan is csatlakozott az Orosz Föderációhoz. Pasecsnik január 11-én bejelentette az anyasági tőke bevezetését a Luhanszki területen, és azt állította, hogy az orosz tisztviselők nagy figyelmet fordítanak a megszállt területeken élő gyermekekre. Az anyasági tőke bevezetése a megszállt területeken nem új szociális támogatás Oroszországban vagy tágabb értelemben a posztszovjet térségben, mivel korábban már alkalmazták népességnövelési programokra. Azonban e programok alkalmazása a megszállt területeken olyan módszer lehet, amellyel az orosz megszállási adminisztráció a megszállt területek népességének növelésére, valamint az említett népességnek az orosz rendszerbe való társadalmi és gazdasági integrációjára törekszik.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is küzdenek azért, hogy a megszállt területek lakóit rávegyék az orosz útlevelek elfogadására. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Olekszandr Sztaruh január 11-én jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok további alkalmazottakat keresnek a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP) való munkára, mivel a ZNPP mintegy 1500 dolgozója megtagadta az orosz útlevelek elfogadását és a Roszatommal való szerződés aláírását, hogy belépőkártyát kapjon a ZNPP-be való bejutáshoz. Sztaruh azt is kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok azt tervezik, hogy a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarban államosított lakásokat használnak a ZNPP új alkalmazottainak elhelyezésére. Az orosz megszálló hatóságok továbbra is folyamatosan hoznak be orosz állampolgárokat, hogy polgári szolgálatot teljesítsenek a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ január 11-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is importálnak orvosokat Oroszországból a megszállt területeken lévő kórházak személyzetének ellátására, mivel a helyi orvosok egyre inkább ellenállnak a sebesült orosz katonák kezelésének. Az Ukrán Ellenállási Központ január 11-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok új orvosváltást importáltak Oroszországból a Donyecki Területen lévő Mariupolba.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is kényszerítő eszközöket alkalmaznak, hogy megszilárdítsák a megszállt területek gazdasági ellenőrzését. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási adminisztráció vezetője január 11-én kijelentette, hogy az orosz Szövetségi Adóügyi Szolgálat azzal fenyegetőzik, hogy megtiltja a vállalkozóknak a Herszoni Területen az üzleti tevékenység folytatását, ha nem adják be vállalkozásaikat az orosz adónyilvántartásba. Az orosz hadsereg és a megszálló hatóságok fokozzák az erőfeszítéseket a megszállt területeken folytatott esetleges partizántevékenység felderítésére. Az ukrán vezérkar január 11-én jelentette, hogy az orosz tisztségviselők fokozzák a rendszer ellenőrzésének megerősítésére irányuló intézkedéseket a Herszoni Területen, és rendszeresen ellenőrzik a lakosok mobiltelefonjait és egyéb tulajdonát.


Az orosz megszálló hatóságok folytatják az ukrán gyermekeket célzó erőfeszítéseket, hogy megszilárdítsák a társadalmi ellenőrzést a megszállt területeken. A Zaporizzsjai terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Jevheniy Balickij január 11-én kijelentette, hogy az ultranacionalista orosz ifjúsági csoport, az „Első Mozgalom” elsődleges ága működik a Zaporizzsjai Területen. Balickij január 11-én kijelentette, hogy az „Első Mozgalom” vezetői a Zaporizzsjai Területen ukrán gyerekekkel dolgoznak az oktatás, a kultúra, a sport, az önkéntesség, a hazafiság és az orosz történelmi emlékezet megőrzése terén.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési lehetőségeken belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonyra a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi jelentőset nem észleltünk.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

Az orosz és fehérorosz elemek továbbra is közös gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A fehérorosz 11. gépesített dandár elemei január 11-én meg nem nevezett orosz elemekkel együtt egy meg nem nevezett gyakorlótérre települtek Fehéroroszországban. A fehérorosz 6. gépesített dandár harckocsizó elemei január 11-én gyakorlatokat hajtottak végre egy meg nem nevezett gyakorlótéren Fehéroroszországban. A fehérorosz 103. légideszant dandár egy békefenntartó századának egyik csapata január 11-én terepgyakorlatokat hajtott végre a Losvido gyakorlótéren a fehéroroszországi Vityebszkben.

Megfigyelt ellenjelzők az MDCOA számára az elmúlt 24 órában:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök január 11-én megismételte, hogy egy újabb orosz támadó hadművelet Fehéroroszországból továbbra is nagyon valószínűtlen.

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 11-én nem észlelte, hogy a fehéroroszországi orosz erők csapásmérő csoportot alakítanának. Az ukrán vezérkar január 10-i, a fehéroroszországi orosz erőkkel kapcsolatos jelentési mintájától való eltérés valószínűleg elszigetelt eset volt.

Eddig tartottak ma a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!