Szele Tamás: Hidzsáb, terror, vízhiány

Ma bepótoljuk, amit tegnap elmulasztottunk, ugyanis végre megint van ISW, így vannak hírösszefoglalók is. Akkor lássuk, mi történt például Iránban ezalatt a két nap alatt? Mindenkit megnyugtatnék: semmi jó. A tüntetők elleni erőszak újabb szakaszába lépett, most megijedt a rendszer, mert felélénkültek a tiltakozások és egyre brutálisabb elnyomással válaszol rájuk.

A halálos ítéleteket is hozzák szépen, sorban egymás után, bár tegnap olyasmire vetemedtek, ami még a világtörténelemben is ritka: Mehdi Mohammadi Fardot duplán ítélték halálra, egyszer „földi korrupcióért”, egyszer „Isten elleni harcért”, biztos, ami biztos. A két kivégzést egymás után nem világos, hogyan fogják végrehajtani, de kitelik tőlük, hogy megteszik: nem irigylem a bírák és hóhérok sorsát akkor, amikor majd teljesen összeomlik a rendszer és ők kerülnek ítélőszék elé.

De lássuk az elmúlt két nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni állambiztonsági szolgálatok az elmúlt napokban fokozták a tüntetések elfojtását és a társadalmi elnyomást. A biztonsági erők a közösségi média felhasználói szerint jelentősen megnövelték jelenlétüket egyes városokban, például Javanroudban és Semiromban, miután december 31-én jelentős tüntetések zajlottak ott. A Khuzestani Szomszédság Ifjúsága hasonlóképpen arról számolt be, hogy a biztonsági erők január 1-jén Izehben megszakították az áramszolgáltatást és a telefonvonalakat, valamint lövöldöztek a polgárokra. A rendszer fokozta a társadalmi ellenőrzés visszaállítására irányuló erőfeszítéseit is. A biztonsági erők az elmúlt napokban letartóztattak két reformpárti újságírót, és ismét megfigyelő kamerákat használtak arra, hogy a kötelező hidzsábtörvényt nem megfelelően betartó nőket azonosítani tudják az autókban.

A rendszer valószínűleg a tüntetések újbóli fellángolása miatti aggodalom okán fokozza a szigorítást. A tüntetések december 29–31. között az elmúlt hetekhez képest viszonylag megugrottak. A tiltakozások koordinátorai és szervezetei emellett országos tüntetésekre és sztrájkokra hívtak fel január 6-8-ra, hogy megemlékezzenek az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) által három éve elkövetett merényletről, egy ukrán polgári repülőgép lelövéséről.

A rendszer eszkalációja a biztonsági erőket kifáraszthatja a január 6-8-ra tervezett tüntetések és sztrájkok előtt. A rendszer láthatóan küzd a kisvárosok, például Izeh, Javanroud és Semirom biztosításáért, és nagyszámú biztonsági erőt telepített ezekre a helyszínekre. Az egyik közösségi médiabeli beszámoló például azt állította, hogy a Rendészeti Parancsnokság (LEC) különleges egységeinek 1000 tisztje vonult be Semiromba, bár ez a szám túlzás lehet. A rezsim általában oda irányítja biztonsági erőit Iránban, ahol a legnagyobb szükség van rájuk – jellemzően a nagyvárosokba és a nyugtalan határvidékekre –, mivel nem rendelkezik elegendő erővel az egész ország lefedésére. A rendszer valószínűleg átcsoportosítja a biztonsági személyzet egy részét – ha nem a többségét – Izehből, Dzsavanroudból és Semiromból más helyszínekre a január 6-8-ra tervezett tüntetések és sztrájkok előtt, ami valószínűleg kifárasztja ezeket az erőket, és valószínűleg megterheli a moráljukat. A LEC Teherán tartományi parancsnoka, Hossein Rahimi dandártábornok január 2-án tagadta, hogy a rendőri állomány fáradtsággal vagy alacsony morállal küszködne – ezek a megjegyzések arra utalnak, hogy a biztonsági erők valóban szembesülnek ezekkel a problémákkal, ami Rahimi tagadásának okát adta.

Az IRGC egy tagja meghalt, három másik tagja pedig megsebesült a december 31-i tüntetések során az Iszfahán tartománybeli Semiromban. A tüntetők december 31-én egy helyi kormányzati épület előtt gyűltek össze, és tüzeket gyújtottak az utcán Semiromban, amint arról a CTP korábban beszámolt. 2022 szeptembere, a tüntetések kezdete óta mintegy 72 biztonsági ügynök halt meg.

Az IRGC vagy külföldi megbízottjai megtámadhatják az Egyesült Államok iraki és szíriai állásait a Qassem Soleimani és Abu Mehdi al Muhandis meggyilkolásának hároméves évfordulója körüli napokban. Az IRGC és proxyjai az elmúlt években a korábbi évfordulók alkalmával is szerveztek támadásokat. Az IRGC január 2-án közleményt adott ki, amelyben megismételte ígéretét, hogy megbosszulja Soleimanit. Más magas rangú iráni katonatisztek és proxyk által kiadott anyagok is visszhangozták ezeket a fenyegetéseket január 2-án. Iraki tüntetők is összegyűltek Bagdadban, hogy megemlékezzenek az évfordulóról. A közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy az Irakban lévő iráni proxyk azt tervezik, hogy tüntetéseket szerveznek a bagdadi amerikai nagykövetség elé, bár a CTP e cikk megírásakor nem tudja megerősíteni ezeket a jelentéseket.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az iráni állambiztonsági szolgálatok az elmúlt napokban fokozták a tüntetések visszaszorítását és a társadalmi elnyomást. A rendszer valószínűleg a tüntetések kiújulása miatti aggodalom miatt fokozza a fellépést. A rendszer eszkalációja kimerítheti a biztonsági erőket a január 6-8-ra tervezett tüntetések és sztrájkok előtt.
   • Az IRGC egy tagja meghalt, három másik tagja pedig megsebesült az Iszfahán tartománybeli Semiromban tartott tüntetések során.
   • Az IRGC és/vagy külföldi ügynökei megtámadhatják az Egyesült Államok iraki és szíriai állásait a Qassem Soleimani és Abu Mehdi al Muhandis megölésének hároméves évfordulója körüli napokban.
   • Január 1-jén legalább egy tüntetésre került sor, január 2-án pedig két tartomány két városában három tüntetésre került sor.
   • A távközlési szakszervezet egyik vezetője, Mehdi Mohebi kijelentette, hogy Iránban mintegy 800 Starlink-állomás működik.
   • A Sari Forradalmi Bíróság a HRANA jelentése szerint halálra ítélte a 18 éves tüntetőt, Mehdi Mohammadi Fardot.
   • Egyes iráni bankok a közösségi média felhasználói szerint megtiltják a készpénzfelvételt.

Rendszerellenes tüntetések:

Január 1-jén legalább egy tüntetés zajlott. A közösségi média felhasználói súlyos légszennyezettséget dokumentáltak Teheránban, ami csökkenthette a tartományon belüli tiltakozási aktivitást. A CTP alacsony megbízhatósággal úgy értékeli, hogy a következő helyen történt tiltakozás:

Semirom, Iszfahán tartomány

Méret: Meghatározatlan

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

Megjegyzések: A felvételek 2022. december 31-i tiltakozó tevékenységről szólhatnak.

Január 2-án két tartomány két városában legalább három tüntetés zajlott. A közösségi média felhasználói súlyos légszennyezettséget dokumentáltak Teheránban, ami csökkenthette a tartományon belüli tiltakozó tevékenységet. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken történtek tiltakozások:

Dehgolan, Kurdisztán tartomány

Méret: Meghatározatlan

Demográfiai összetétel: Gyászolók

Tiltakozás típusa: Megemlékezés a megölt tüntető születésnapjáról a temetőben

Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Közepes

Demográfiai összetétel: Gyászolók

Tiltakozás típusa: 40 napos megemlékezés a meggyilkolt tüntetőkért

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy január 2-án a következő helyszínen zajlottak tüntetések:

Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tűzgyújtás az utcán

MEGJEGYZÉS: A CTP a kis tüntetéseket 100 főnél kevesebbnek, a közepes tüntetéseket 100 és 1000 fő közöttinek, a nagy tüntetéseket pedig 1000 fő felettinek tekinti.

A tiltakozások koordinátorai és szervezetei a következő napokra szóló tüntetésekre és sztrájkokra vonatkozó felhívásokat terjesztettek:

Január 6-8.

Típus: Tüntetések és sztrájkok

Helyszín: Országszerte

Január 8.

Típus: Felhívások az „iszlám köztársaság áldozatainak” sírjánál történő koszorúzásra.

Helyszínek: Országszerte

A távközlési szakszervezet egyik vezetője, Mehdi Mohebi január 1-jén azt nyilatkozta, hogy Iránban körülbelül 800 Starlink-vevőeszköz működik. Ez a szám rendkívüli növekedést jelentene a korábbi becslésekhez képest, ha megerősítést nyer. Elon Musk december 26-án tweetelte, hogy december 26-án közel 100 Starlink készülék volt aktív Iránban. Ezeknek a termináloknak az elterjedése Iránon belül lehetővé teszi a polgárok számára, hogy jobban kommunikáljanak egymással és dokumentálják a brutális tiltakozó akciók leverését, a rendszer egyre kiterjedtebb cenzúrája és az internet megszakítása ellenére is.

A Sari Forradalmi Bíróság a 18 éves tüntetőt, Mehdi Mohammadi Fardot halálra ítélte – a HRANA január 2-i jelentése szerint. A bíróság Mohammadi Fardot „földi korrupció” és „Isten elleni háború viselése” miatt ítélte el. Mindkét vádpont halálbüntetéssel járhat. Mohammadi Fard egyidejű elítélése mindkét vádpontban csökkenti annak valószínűségét, hogy sikeresen fellebbezzen az ítéletek ellen. A HRANA jelentése szerint az állambiztonsági szolgálatok megtagadták Mohammadi Fardtól az ügyvédet és megkínozták, hogy kikényszerítsék belőle a vallomást.

Egyes iráni bankok a közösségi média felhasználói szerint megtiltják a készpénzfelvételt. Egyes teheráni ATM-ek állítólag hibaüzeneteket jelenítettek meg, amikor a felhasználók január 1-jén megpróbáltak készpénzt felvenni. Egy másik ügyfél azt állította, hogy Ghazvin tartományban a banki alkalmazottak azt mondták neki: nincs pénzük, amit január 2-án felvehetne. A Hamedáni Szomszédság Ifjúsága korábban, december 31-én azt állította, hogy a helyi bankok likviditási válsággal küzdenek. A CTP nem tudja megerősíteni ezeket az állításokat, bár az ilyen pletykák hihetőek, tekintettel arra, hogy a rendszer az elmúlt hetekben növekvő költségvetési válsággal nézett szembe, és hogy a tiltakozás koordinátorai a bankok elleni rohamra buzdítottak.

Ali Laridzsáni, a parlament korábbi elnöke egy január 1-jén adott interjúban dicsérte Ali Khamenei legfelsőbb vezetőt, aki megemlékezett Qassem Soleimaniról. Laridzsáni azt mondta, hogy Khamenei több mint 60 éve harcol a diktatúra ellen.


Tüntetők Molotov-koktélokat dobtak a rendszer propagandaközpontjára a Kurdisztán tartománybeli Sanandajban, miután a jelentések szerint január 2-án tönkretették a helyi térfigyelő kamerákat.

Az Egyesült Szomszédság Ifjúsága január 2-án frissített politikai kiáltványt adott ki. A csoport eredetileg december 11-én adott ki egy 43 pontból álló chartát, amelynek célja egy demokratikus és szekuláris Irán létrehozása volt. A módosított dokumentum nagyrészt hasonlít az eredeti kiáltványra, de most 42 pontot tartalmaz, amelyek hét kategóriába vannak beágyazva: emberi jogok, kormány és politika, gazdaság, egészségügy, kultúra és oktatás, fegyveres erők és környezet.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az iráni média megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a libanoni Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah beteg. Egy iráni állami médium egy jól értesült forrásra hivatkozva azt állította, hogy Naszrallah „influenzát kapott”. A Hezbollahhoz kapcsolódó Al-Manar TV továbbá arról számolt be, hogy Hasszán Naszrallah kénytelen volt átütemezni egy beszédet, miután „influenzában megbetegedett”. Meg nem erősített hírek korábban azt állították, hogy Naszrallah agyvérzést kapott. A CTP egyik jelentést sem tudja megerősíteni.

Az ISW és a CTP jelentéseibe már nem kerülhetett be, mert négy órával ezelőtt történt (szerintem a holnapi elemzésben benne lesz), de hír érkezett egy másik tüntetésről is, Zahedaanból, az Iran International útján. Mint a lap írja:

Az iráni kormányerők legalább 40 állampolgárt tartóztattak le egy vegyes művelet során a délkeleti Szisztán és Beludzsisztán tartományban található Zahedan városában.

A beludzsisztáni eseményekről tudósító Halvash honlap szerint a műveletet a hírszerzési minisztérium, a Forradalmi Gárda és a tartományi rendőri erők közösen hajtották végre, a letartóztatottakat pedig ismeretlen helyre szállították.”
Az IRNA hírügynökség egy „jól értesült forrást” idézett, amely szerint az őrizetbe vett személyek „zahedáni bűnözők és fegyveres rablók”.

Aktivisták szerint azonban csaknem harmincat Zahedan Karimabad kerületében, egy sportpályán tartóztattak le.

Az elmúlt tizenhárom hétben Zahedan, a szunnita beludzs város péntekenként a rendszer elleni tüntetések színhelye volt.

A zahedani véres péntekre szeptember 30-án került sor, amikor a biztonsági erők legalább 93 embert megöltek, és további százakat megsebesítettek, miközben civilek tüntettek.

Az amerikai székhelyű iráni emberi jogi aktivisták hírügynöksége (HRANA) hétfőn arról számolt be, hogy legalább 516 embert, köztük 70 gyermeket öltek meg a rendszer erői a Mahsa Amini szeptember közepén a rendőrség őrizetében bekövetkezett halálát követő országos tüntetések során.

Bár az iszlám köztársaság nem közölt pontos számadatokat a tüntetések során őrizetbe vett személyekről, a megfigyelőszervezet a továbbiakban azt közölte, hogy legalább 19 204 tüntetőt tartóztattak le, köztük 687 diákot.

A HRANA hozzátette, hogy Irán-szerte 161 városban és több mint 144 egyetemen zajlottak kormányellenes tüntetések.


Irán politikai válságára sokan keresik a megoldást, csak sehogyan sem lelik, hiszen a válság nem kizárólag politikai, hanem társadalmi, gazdasági, sőt: környezeti jellegű is. A politikai élet szereplői azonban mégis tüsténtkednek. Egyes iráni politikusok azt sugallják, hogy az előrehozott választások egy olyan lehetőséget jelenthetnek, amely kiutat mutathat a milliók életét megnehezítő gazdasági válságból.

A messzemenő megoldás feltételezi, hogy a jelenlegi ultrakonzervatív parlament és az elnök képtelen kezelni a problémát, főként a gazdaság és a külpolitika terén mutatott gyengeségük miatt.

A teheráni Aftab News című centrista lap beszámolója szerint a túlnyomórészt ultrakonzervatív parlament (Majles) nem képviseli az egész nemzetet. A jelentés azt állította, hogy az egyetlen reprezentatív parlament az 1979 utáni Iránban 1980-ban alakult meg, amikor az Őrök Tanácsa még nem kezdte meg az iráni választások „mérlegelési felügyeletét”. A jelentés továbbá úgy vélte, hogy a parlamentnek ehhez a formájához való visszatérés lehet az egyik legmegfelelőbb kiút Irán politikai zsákutcájából.

A túlnyomórészt radikális és ultrakonzervatív parlament hatását vizsgálva a lap azt állította, hogy a többi politikai frakció kizárása a választási folyamatból terelte az embereket az utcára tiltakozni.

Ezzel a 2020-as parlamenti választásokra és a 2021. júniusi elnökválasztásra utalt, amikor a legtöbb „reformpárti” vagy akár centrista képviselőt kizárták a jelöltségből.

Az utcán tüntetőket azonban nem az érdekli, hogy a reformerek visszatérjenek a kormányba. Egyértelműen rendszerváltást és demokratikus, világi államot követelnek.


Más kérdés, hogy a választások segíthetnek-e az országnak az irányváltásban, amikor minden fontos döntést Ali Khamenei legfelsőbb vezető hoz, beleértve a jelöltek szavazást megelőző átvilágítását is. Pontosan ez történt 2020-ban és 2021-ben, amikor a Khamenei által kinevezett Őrök Tanácsa több száz jelöltet zárt ki.

Ebrahim Raisi elnök kormányának a politikai patthelyzetben betöltött szerepéről szólva Mohammad Ali Vakili volt reformpárti törvényhozó azt mondta, látva a Raisi-kormány eddigi teljesítményét:

Nagyon valószínűtlen, hogy meg tudná oldani Irán gazdasági válságát. Kormányának tagjai túl sokat beszélnek a problémákról, dicsekednek a megoldásaikkal, de eddig nem láttunk mást, mint hatástalan beszédeket”.

Dzsalál Dzsalalizadeh „reformpárti” politikus az Aftab Newsnak adott interjújában rámutatott:

A kormány nem megfelelő struktúrája a probléma fő része, és a kormány reformja a nemzet egyik legfontosabb követelése. A Majlesnek szinte semmilyen szerepe nincs az ország legfontosabb problémáinak megoldásában.”

Ezért Dzsalalizadeh azt javasolta: „Lényeges, hogy a kormány felállítson egy bizottságot, amely megvizsgálja a jelenlegi tüntetéseket, és megpróbálja teljesíteni a tüntetők követeléseit”. Hozzátette: „Ha a kormánynak nem tetszik az alkotmánymódosítás gondolata, akkor fontolóra veheti az előrehozott Majles- és elnökválasztást, hogy megszabaduljon a jelenlegi parlamenttől és kormánytól, amely nem tudja teljesíteni ígéreteit, és nem tudott reagálni az emberek követeléseire”.


Figyelmeztetett azonban arra, hogy az iráni reformistáknak nem szabad megragadniuk az előrehozott választások lehetőségét arra, hogy átvegyék a kormány és a parlament irányítását, csak azért, hogy saját pénzügyi érdekeiket és politikai ambícióikat szolgálják.

Nem ez az első alkalom, hogy iráni politikusok az előrehozott választások ötletét vetik fel. A múlt hónapban egyes médiumok előrehozott elnökválasztást javasoltak, hogy lehetővé tegyék a JCPOA felélesztését, mivel a Raisi-kormánynak nem sikerült megállapodnia a Nyugattal.

Szintén 2022 júliusában Abbasz Abdi reformista kommentátor megismételte azt, amit Haszan Róháni volt elnöknek javasolt 2021-ben előrehozott választások megtartásáról, amikor a keményvonalasok megkötötték a kezét a nukleáris tárgyalásokon.

A kormányzat pedig tovább szorítja a prést: a lányokon, asszonyokon első sorban. Az iráni tüntetések sok helyen naponta folytatódnak, de a rendszer a polgári engedetlenség egyszerű cselekedetét riasztóan károsnak tartja az ideológiai alapjai szempontjából.

Az iszlám köztársaságot fenyegető jelenlegi tiltakozási hullám szeptember közepén kezdődött, miután a 22 éves Mahsa Amini meghalt az ország „hidzsáb-rendőrségének” őrizetében. A tragikus esethez vezető hónapokban a keményvonalas Ebrahim Raisi elnök szigorította a kötelező hidzsáb nyilvános viselése körüli intézkedéseket, amelyeket sok városi nő alig követett.


Az intézkedések azonban nyilvánvalóan visszafelé sültek el, és számos kampányhoz vezettek, amelyek során a kötelező iszlám öltözködési szabályok elleni tiltakozásul a hidzsábot nyilvánosan levették. Mahsa Amini halála után ráadásul a hidzsáb nélküli nyilvános megjelenés nagyon népszerű tiltakozási formává vált, különösen a nagyobb városokban. Most úgy tűnik, hogy a rendszer csalódott amiatt, hogy képtelen a hidzsábot előírni, mert minden egyes intézkedés csak még jobban feldühíti az embereket. A klerikális vezetők és vallási híveik azonban nem tudják tolerálni az egyre növekvő jelenséget.

A kormány legutóbbi propagandamutatványa után, amely azt állította, hogy az „erkölcsrendőrséget” feloszlatták, a média tele van értelmezésekkel arról, hogy a rendszer hogyan tervezi egyszerre érvényesíteni az öltözködési szabályokat és ugyanakkor megnyugtatni a tiltakozókat. Az iráni rendőrség nem volt hajlandó megerősíteni Mohammad-Jafar Montazeri főügyész december 3-i állítását, miszerint a hírhedt „erkölcsrendőrséget” deaktiválták.

A keményvonalasok szerint a hidzsáb érvényesítését soha nem fogják eltörölni, és ragaszkodnak ahhoz, hogy „a hidzsáb hamarosan visszakerül a nők fejére”, miközben elismerik, hogy egyre több nő jelenik meg a nyilvánosság előtt nélküle. Egy törvényhozó decemberben azt mondta, hogy a rendszer döntéseket hoz a hidzsáb szabályairól, és kifejtette, hogy a hidzsáb érvényesítésének módszerei változhatnak. Hozzátette: „elképzelhető, hogy a hidzsábot nem tartó nőket SMS-ben tájékoztatják majd, és arra kérik őket, hogy tartsák tiszteletben a törvényt. Miután értesítettük őket, belépünk a figyelmeztető szakaszba… és végül a hidzsáb nélküli személy bankszámláját zárolhatják.”


Vasárnap a keményvonalasokhoz és az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökség egy meg nem nevezett rendőrségi forrást idézve azt állította, hogy a hidzsáb érvényesítésére irányuló terv újabb szakasza kezdődött országszerte. A hírügynökség megerősítette azokat a jelentéseket is, amelyek szerint sokan SMS-ben kaptak figyelmeztetést a hidzsáb autójukban való levétele miatt.

Szintén vasárnap Ali Khan-Mohammadi, az iráni, az iszlám törvények iszlám köztársasági értelmezésének népszerűsítésével megbízott, a „jót támogató és a rosszat tiltó” iráni központ szóvivője megvédte a kormány azon lépését, hogy bezárják és lepecsételik azokat az üzleteket, amelyek az iszlám öltözködési szabályokat be nem tartó nőket szolgálnak ki.

Az elmúlt napokban számos törvényhozó és más tisztségviselő követelt terveket a leplezetlenül öltözködő nőkkel szembeni fellépésre. E tervek között szerepel a hidzsábot nem viselők arcának CCTV-kamerák segítségével történő azonosítása és a szociális szolgáltatások megtagadása. Egyes városokban a hidzsáb nélküli nőket megakadályozták abban, hogy belépjenek egyes bankokba és más intézményekbe. Emellett néhány bankigazgatót elbocsátottak, mert hidzsáb nélküli nőknek nyújtottak szolgáltatásokat.

A múlt héten az Iszlám Köztársaság főügyésze ismét megfenyegette az iráni nőket, mondván, hogy a nyilvánosan való leplezetlenség „ellenségek által tervezett és támogatott” cselekedet, és „bűncselekménynek” minősítette. Montazeri szerint az elmúlt hónapok egyik „ellenséges összeesküvése” az iszlám rezsim normáinak megszegése és „vörös vonalainak” átlépése volt. A továbbiakban azzal fenyegetőzött, hogy a hidzsáb nélküli hölgyekkel szigorúan szembe fognak szállni.


Nagy hős ez a Montazeri úr, mondhatom: és hogyan képzeli ezt a szigorú szembeszállást? Bevetik a hadsereget, az Artesht is, vagy elég lesz a baszidzs milícia és a Forradalmi Gárda a nők ellen? Elment a főügyész úr szépesze, annyit mondhatok: nők ellen harcolni… de el is látják a baját, ha elkapják, lefogadom. És előbb-utóbb elkapják.

Mindeközben könyörtelen veszély leselkedik Iránra, amivel a jelek szerint csak kevesen törődnek: a kritikus vízhiány. Egy iráni tisztviselő megerősítette, hogy 270 város és település szenved akut vízhiánytól, mivel a tározók vízszintje kritikusan alacsony szintre csökkent.

Az iráni víz- és szennyvíztársaság vezérigazgatója, Atabak Dzsafari vasárnap figyelmeztetést adott ki, hozzátéve, hogy az ügyfelek számára a jövő évben megemelik a víz árát.

Az emelést azzal indokolta, hogy „ez nem a kormány bevételeinek növelését szolgálja, hanem a fogyasztási szokások korrigálását.”

Az IRNA idézte Dzsafarit, aki szerint az elmúlt három év szárazsága az oka annak, hogy a városokat és településeket tápláló víztározók közel üresek.

A globális éghajlatváltozás okozta vízhiány súlyosbodása az iszlám köztársaság nem hatékony gazdálkodásával párosulva arra késztette a szakértőket, hogy lehetséges társadalmi és politikai válságra figyelmeztessenek.


Iránban a víztározók minden eddiginél alacsonyabb szinten állnak, ami a helyi média és tisztviselők szerint hamarosan országos vízkorlátozással fenyeget.

A Khoraszan napilap a múlt héten azt írta, hogy 10 fontos gát mögött a vízmennyiség 25-75 százalékkal csökkent a korábbi évek átlagához képest.

Tíz nappal a tél beállta után a számok azt mutatják, hogy Irán különböző tartományaiban rendkívül alacsony a csapadék mennyisége.

Az Iráni Vízgazdálkodási Társaság legfrissebb hivatalos statisztikái szerint a teljes vízkészlet mintegy 18 milliárd köbméter, és átlagosan az ország tározóinak mintegy 63 százaléka üres.

Hogy ebből mi lesz, annak megmondhatója nem vagyok, de abban biztosak lehetünk, hogy nincs az a politikusa és politikai rendszere a világnak, aki képes lenne megoldani a vízhiányt: ha valamit nem tesznek a vízgazdálkodás terén, de sürgősen, szomjas és éhes forradalom lesz Perzsiában, és a nyomor évekig velük marad.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.