Szele Tamás: Putyin újévi kísérete

Ahogy karácsonykor sem volt fegyvernyugvás a harctereken, úgy nem volt szilveszterkor sem, bár egyre kevesebbet puffant a tüzérség Bakhmutnál, erősen fogy a lőszer, és egyre többet puffognak a közhelyek az orosz hátországban. Aki nem hiszi, hallgassa meg, olvassa el Putyin vagy Sojgu újévi beszédeit, de nem nálam, mert én ezzel meg nem kínzom az olvasót.

Mindenesetre ha üres frázisokkal háborút lehetne nyerni, már orosz trikolór lobogna Washington fölött is. Csak épp nem lehet, az kizárólag fegyverrel és bátorsággal megoldható. Azért Putyin most sem merészkedett közelebb a harcokhoz Rosztov-na-Donunál, ott szónokolt a háta mögött egy alakulattal, ami nagyon érdekes volt, ugyanis az alakulat állományában egy csomó olyan arc tűnt fel, akik már korábban is láthatóak voltak az orosz elnök környezetében, ha az leereszkedett a nép közé – például a bekarikázott fejű hölgy szinte mindig ott van a közelében, de ne legyünk rosszak. Mondjuk azt, hogy ilyen a háború, békeidőben a testőre és titkos arája, most viszont bevonult katonának, és Vlagyimir azért ment Rosztov-na-Donuba szónokolni, hogy láthassa. Fogjuk fel romantikusan, különben még a végén realistán kell felfognunk, és az azt jelentené, hogy Putyint már a látszat sem érdekli.

Hagyjuk is ezt a kérdést, inkább lássuk a tegnapi nap híreit, míg vannak (holnap szünnapot tart az ISW), melyeket szokás szerint az említett intézet napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök éves szilveszteri beszéde továbbra is azt illusztrálta, hogy Putyin bizonytalan abban, mennyire képes alakítani az orosz információs teret, és továbbra is arra összpontosít, hogy igazolja a háborút és annak költségeit a népe számára. Putyin kijelentette, hogy „Oroszország szuverén, független és biztonságos jövője csak rajtunk, a mi erőnkön és elszántságunkon múlik”, és hogy 2022 „a nehéz, szükséges döntések éve volt, az Oroszország teljes szuverenitásának és társadalmunk erőteljes konszolidációjának megvalósítása felé tett fontos lépések éve.” Hozzátette, hogy a 2022-es események „olyan mérföldkövet jelentettek, amely megalapozta új közös jövőnket, új, valódi függetlenségünket”. Folytatta: „Ezért harcolunk ma is, ezért védjük népünket a saját történelmi területeinken az új Orosz Föderáció szubjektumaiban (az illegálisan elcsatolt ukrajnai területeken)”. Ez a beszéd folytatta Putyin retorikai állításait, nemcsak azt, hogy Oroszországnak történelmi jogai vannak Ukrajnához, hanem azt is, hogy Oroszország függetlensége és szuverenitása attól függ, hogy visszanyeri-e az ellenőrzést Ukrajna felett. Putyin ezáltal megpróbálja a háborúban aratott győzelmet Oroszország független államként való további létezéséhez nélkülözhetetlennek beállítani.

Ezek a megjegyzések valószínűleg részben a költséges háború igazolására és az ultranacionalista háborúpárti közösség megszólítására irányultak, amely rendszeresen a törvénytelenül elcsatolt területek védelmére hivatkozik, hogy még agresszívebb célokat kövessen, és még magasabb árat fizessen érte Ukrajnában. Ugyanakkor azt is jelzik, hogy Putyin továbbra sem hajlandó az általa megkezdett háború értelmes és békés megoldását fontolóra venni, csakis az általa Ukrajnának és a Nyugatnak diktált feltételek mellett. Putyin valószínűleg nem fog elfogadni semmilyen kisebb eredményt, hacsak Ukrajna nyugati támogatói segítségével nem tud további nagyarányú vereségeket okozni az orosz erőknek, és nem szabadítja fel a megszállt területek jóval nagyobb részét.

Putyin nem használta fel éves beszédét arra, hogy bejelentéseket tegyen arról, hogyan kívánja az orosz hadsereg visszafordítani az ukrajnai kudarcokat és elérni maximalista céljait. A beszéd nagy részének banalitása összhangban van az ISW korábbi értékeléseivel, amelyek szerint Vlagyimir Putyin azért halaszthatta el az Orosz Föderáció Közgyűléséhez intézett éves beszédét, mert bizonytalan volt abban, hogy képes-e befolyásolni az orosz információs teret a háború vezetésével kapcsolatos növekvő kritikák közepette.

Putyin a beszédét a Déli Katonai Körzet (SMD) főhadiszállásáról mondta el annak a folyamatos erőfeszítésnek a részeként, hogy magát hatékony háborús vezetőként mutassa be, aki aktívan irányítja a háborús erőfeszítéseket. Putyin a Déli Katonai Körzetből, Rosztov-na-Donból mondta el beszédét, mögötte harci egyenruhába öltözött orosz katonai személyzettel. Állítólag harci lobogókat adott át a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestének és a Luhanszki Népköztársaság 2. hadtestének, valamint állami kitüntetéseket az ukrajnai harci bevetésekben részt vevő orosz katonáknak. Orosz források szerint Putyin a Szent György-keresztet is átadta az ukrajnai orosz fegyveres erők parancsnokának, Szergej Szurovikin hadseregtábornoknak. Putyin valószínűleg azért rendezte meg ezeket az eseményeket az SMD főhadiszállásán, hogy megerősítse a Kreml azon erőfeszítéseit, hogy Putyint úgy állítsa be, mint aki komolyan részt vesz a háború vezetésében és hatékony háborús vezető. Szurovikin kitüntetése azt jelzi, hogy Putyin továbbra is támogatja a háború főparancsnokát annak ellenére, hogy Szurovikin hivatali ideje alatt még nem ért el jelentős területi nyereséget, és hogy az ukrán kritikus infrastruktúra elleni széles körű, szándékos támadások, amelyeket valószínűleg Szurovikin javasolt és készített elő, nem vitték közelebb Oroszországot a győzelemhez.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az újévi ünnepi beszédét arra használta fel, hogy démonizálja Ukrajnát, és bejelentse, hogy az orosz győzelem olyan „elkerülhetetlen”, mint az új év eljövetele. Shoigu hamisan az orosz katonáknak tulajdonította, hogy megvédték a „népirtást és erőszakot” elszenvedő civileket „az orosz nyelvhez való jogért”, amely Ukrajnában hivatalosan elismert nemzeti kisebbségi nyelv. Shoigu továbbá a háborút a neonácizmus, a terrorizmus és a háborús bűnösöket bálványozók elleni küzdelemnek minősítette. Shoigu úgy fogalmazta meg az orosz győzelmet, mint az Oroszország „dicsőséges történelmének és nagyszerű eredményeinek” eltörlésére irányuló kísérletek megakadályozásának módját, valamint a „náciktól” felszabadított civilek védelmét, amivel nyilvánvalóan az orosz katonákat próbálta motiválni.

Az orosz hadsereg valószínűleg kimeríti tüzérségi lőszerkészleteit, és ennek következtében nehezen tudja majd fenntartani a jelenlegi műveleti ütemet az ukrajnai frontvonal egyes szektoraiban. Az ukrán katonai főhadiszállás (GUR) vezetője, Kiril Budanov december 31-én jelentette, hogy az ukrajnai orosz alakulatok jelentős problémákkal küzdenek a tüzérségi lőszerek terén, amelyek 2023 márciusára még jobban ki fognak éleződni. Budanov kijelentette, hogy az orosz csapatok korábban napi 60 000 tüzérségi lövedéket használtak (egy meg nem határozott időponttól), most pedig már csak 19 000-20 000 lövedéket használnak. Budanov kijelentette, hogy az orosz erők az összes megmaradt tüzérségi lőszert is kivonták a fehérorosz katonai raktárakból, hogy támogassák az ukrajnai műveleteiket. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma december 24-én jelentette, hogy az orosz hadsereg jelenleg nem rendelkezik a nagyszabású támadó műveletek támogatásához szükséges tüzérségi lőszerkészlettel, és hogy a védelmi műveletek fenntartása a hosszú ukrajnai frontvonal mentén megköveteli, hogy az orosz haderő naponta jelentős mennyiségű lövedéket és rakétát használjon fel. Az ISW értékelése szerint a lőszerekkel kapcsolatos korlátozások valószínűleg részben megakadályozzák az oroszokat abban, hogy rövid távon gyors műveleti ütemet tartsanak fenn Bakhmut térségében. Az orosz hadsereg tüzérségi lőszerkészleteinek kimerülése valószínűleg hatással lesz arra, hogy Ukrajna más részein is képesek legyenek gyors műveleti ütemet végrehajtani. Ez az ukrán jelentés, miszerint az oroszok már kimerítették a lőszerkészleteket Fehéroroszországban, újabb jelzője annak, hogy egy újabb nagyszabású orosz offenzíva Fehéroroszországból az elkövetkező hónapokban valószínűtlen.

Az orosz haderő december 31-én újabb rakétacsapásokat indított az ukrán kritikus infrastruktúrára, de ez a kör a korábbiakhoz képest csökkentett intenzitású volt. Hivatalos ukrán források szerint az orosz erők több mint 20 légi indítású cirkálórakétát indítottak (amelyek közül az ukrán légvédelem állítólag 12-t lelőtt), és 10 Shahed–136 drónt és egy Orlan–10 megfigyelő drónt használtak (amelyek mindegyikét állítólag lelőtték az ukrán erők). Az ISW jelenleg nem tudja felmérni, hogy e sortűz csökkent intenzitása az orosz rakétahiányból fakadt-e, vagy Oroszország továbbra is képes-e intenzív csapáshullámokat végrehajtani. Az orosz bloggerek a csökkent intenzitás és hatás ellenére továbbra is hasonló beszámolókkal és reakciókkal írták le a támadás kiterjedését, mint a korábbi rakétacsapások esetében.*

*Ennek a támadásnak a részleteit a Vazsnoje Isztorii alaposabban bemutatta. Az ő tudósításuk szerint:

Kijevben egy ember meghalt, és további 20 megsebesült – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester. Az UNIAN szerint az egyik sérült Wataru Sekita japán újságíró volt, aki az Asahi Shimbun újságnak dolgozik. A bombázás idején a találat által érintett szállodában tartózkodott.

A fővárosban az Ukrajna Palota és a Temp Stadion is találatot kapott. Klicsko azt írta, hogy három iskola és egy óvoda megrongálódott.

A Hmelnyickij régióban hét ember megsérült, közülük hárman súlyos állapotban vannak – közölte Szerhij Gamalij, a regionális közigazgatás vezetője. Mikolajivban a területi közigazgatás vezetője, Vitalij Kim szerint hat ember megsérült.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke azt írta, hogy az orosz hadsereg december 31-én összesen több mint 20 cirkálórakétát lőtt ki, amelyek közül 12-t az ukrán légvédelem lőtt le.”

Más források az elmúlt 24 órában negyvenöt lelőtt iráni drónról beszélnek, amely szám felveti annak kérdését, meddig lesz elég Szurovikinnek a legutóbb Teheránból érkezett kevesebb, mint 400 Shahed? Ha ilyen iramban fogyasztja őket, nem sokáig, az biztos.

Ukrán és orosz források szerint Ukrajna és Oroszország december 31-én foglyokat cserélt, de a jelentések eltérnek a kicserélt foglyok számát illetően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója, Andrij Jermak azt közölte, hogy 140 ukrán katona tért vissza Ukrajnába, és meg nem határozott számú orosz katona tért vissza Oroszországba. Több orosz forrás azt állította, hogy 82 ukrán katona tért vissza Ukrajnába, és 82 orosz katona tért vissza Oroszországba.


A legfontosabb hírek röviden:

   • Vlagyimir Putyin orosz elnök éves szilveszteri beszéde továbbra is azt illusztrálta, hogy Putyin bizonytalan abban, hogy képes-e befolyásolni az orosz információs teret, és továbbra is arra összpontosít, hogy igazolja az ukrajnai háborút és annak költségeit a hazai közönségének.
   • Putyin a Déli Katonai Körzet (SMD) főhadiszállásáról mondta el beszédét, amely része azon folyamatos erőfeszítéseinek, hogy hatékony háborús vezetőként tüntesse fel magát.
   • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter újévi beszédében démonizálta Ukrajnát, és bejelentette, hogy az orosz győzelem elkerülhetetlen.
   • Az orosz hadsereg valószínűleg kimeríti tüzérségi lőszerkészleteit, és ennek következtében nehezen fogja tudni támogatni az ukrajnai hadműveletek jelenlegi ütemét.
   • Az orosz haderő újabb rakétacsapásokat mért az ukrán kritikus infrastruktúrára, de a korábbi masszív csapáshullámokhoz képest csökkentett intenzitással.
   • Ukrán és orosz források szerint Ukrajna és Oroszország foglyokat cserélt, de a kicserélt személyek számát illetően eltérően nyilatkoztak.
   • Az orosz csapatok december 31-én folytatták a korlátozott ellentámadásokat az elvesztett pozíciók visszaszerzése érdekében a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
   • Az orosz alakulatok december 31-én folytatták a Bakhmut és Avdiivka-Donyeck város körüli offenzív műveleteket.
   • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) december 29-én este elvesztette a kapcsolatot az utolsó működő tartalék áramvezetékkel.
   • Az orosz egységek folytatják a műveleteket a Zaporizzsjai Terület keleti részén és a déli tengely mentén.
   • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter december 31-én kijelentette, hogy „biztosan” tudja, hogy a Kreml azt tervezi, hogy lezárja határait a férfiak előtt, hadiállapotot hirdet, és „körülbelül egy héten belül” újabb mozgósítási hullámot indít.
   • Az orosz megszálló hatóságok az ukrán partizántevékenységre válaszul tovább fokozzák a rendfenntartó szigorításokat a megszállt területeken.
   • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is elviselhetetlen életkörülményeket teremtenek a megszállt területek lakói számára.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 31-én folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Sztelmahivka ( Szvatovétól 16 km-re északnyugatra), Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében. Az ukrán nemzeti rendőrség jelentése szerint az orosz erők S–300-as rakétával támadtak egy rendőrségi épületet a Donyecki területen lévő Limanban.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő – Donyecki terület:

Az orosz csapatok december 31-én folytatták a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán haderő visszaverte az orosz támadásokat Bakhmut közelében; 22 km-en belül Bakhmuttól északkeletre Szoledar, Bilohorivka, Bakhmutszke és Pidhorodne közelében; és 31 km-en belül délnyugatra Bakhmuttól Kliscsivka és Niu York közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei megtámadták Szoledar délkeleti külterületét. A december 31-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők Zelenopilljától nyugatra állnak (4 km-re északkeletre Bakhmuttól). A december 31-én közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán csapatok csapásokat mérnek az előrenyomuló oroszokra Bakhmutban. A december 31-én közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán egységek visszavertek egy támadást Kliscsivka belterületén. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán és orosz erők szoros harcérintkezésbe kerültek Kliscsivka közelében.


Az orosz hadsereg december 31-én folytatta a támadó műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka közelében és Avdiivkától 27 km-en belül délnyugatra Krasznohorivka, Kamjanka és Marinka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek szárazföldi támadásokat hajtottak végre Vodyane közelében (Avdiivkától 8 km-re délnyugatra), és megpróbáltak Veszele felé (Avdiivkától 7 km-re északkeletre) haladni. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok továbbra is rutinszerű közvetett tüzet folytattak az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz források valószínűleg megpróbálják eltúlozni az orosz győzelmeket és az orosz katonai erőt Dél-Ukrajnában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) december 31-én azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglalták Dorozsnyanka települést a Zaporizzsjai Területen. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek december 30-án áttörték az ukrán védelmi vonalakat Dorozsnyanka közelében, azonban nem világos, hogy az oroszok elfoglalták-e a települést. Az ukrán vezérkar csak arról számolt be, hogy az oroszok december 31-én lőtték a Zaporizzsjai terület Dorozsnyanka települését. Egy oroszbarát újságíró december 30-án orosz katonai járművek sorát ábrázoló videót tett közzé, és tévesen azt állította, hogy a videó egy meg nem határozott dél-ukrajnai helyszínen készült. Ez az állítólagos dél-ukrajnai felvétel valójában régi felvétel az orosz alakulatokról Fehéroroszországban. Az oroszok továbbra is lőtték az ukrán településeket a frontvonalak mentén Dél-Ukrajnában.

Az orosz hadsereg folytatta a védelmi műveleteket a déli tengely mentén. Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója december 31-én arról számolt be, hogy az orosz utászok erődítmények építésébe kezdtek a Zaporizzsjai területen, Rozivka közelében, a Donyecki területről nyíló bejárat előtt.


Az ukrán tüzérség továbbra is célba vette az orosz katonák és felszerelések koncentrációit. Az ukrán vezérkar december 31-én arról számolt be, hogy december 29-én ukrán csapások 115 orosz katonát sebesítettek meg és megsemmisítettek egy légvédelmi rakétakomplexumot, egy lőszerraktárt és öt katonai járművet a Zaporizzsjai Területen fekvő Polohij és Velika Bilozerka közelében. Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy ukrán csapások mintegy 200 orosz katonát öltek meg december 29-én a Herszon területén lévő Fedorivka közelében. Több orosz nyílt forrású hírszerzési aggregátor megerősítette azt a jelentést, miszerint egy december 27-i ukrán HIMARS csapás egy orosz hadseregszintű parancsnoki állást ért a Herszoni Területen, és 12 orosz tisztet ölt meg.

Egy helyi Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az orosz légvédelem az oroszok által megszállt Krímben aktiválódott december 31-én. A csatorna továbbá robbanásokról számolt be egy meg nem határozott helyen a Krímben, és videót is közölt, amelyen pukkanások hallhatóak és két füstcsík látható az égen. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők meghatározatlan számú ukrán pilóta nélküli légi járművet (UAV) lőttek le a megszállt Dzsankoj közelében, a Krímben. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezen állítások egyikét sem.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) december 29-én este elvesztette a kapcsolatot az utolsó működő tartalék áramvezetékkel. A ZNPP környékén folytatódó ágyútűz továbbra is veszélyezteti a ZNPP tartalék áramvezetékeinek helyreállítását és karbantartását, bár a NAÜ szakértői az elmúlt hónapban nem számoltak be a ZNPPP-t ért közvetlen ágyútűzről. A NAÜ közölte, hogy a ZNPP a Dnyeper folyó jobb partján (nyugati oldalán), a ZNPP-vel szemben lévő 330 kilovoltos Ferosplavna 1 távvezetékkel való kapcsolatát a Dnyeper folyó jobb partján (nyugati oldalán) történt lövések okozta károk miatt vesztette el. A NAÜ jelentése szerint a Ferosplavna 1 távvezeték helyreállítására irányuló erőfeszítések folyamatban vannak. A ZNPP mind a hat reaktora jelenleg le van állítva, és továbbra is a négy eredeti külső távvezetékből megmaradt egyetlen távvezetékről kapják az áramot.


Az orosz mozgósítás hírei:

Hivatalos ukrán források december 31-én az orosz mozgósítás közelgő második hullámára figyelmeztettek. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter újévi beszédében az orosz állampolgárokhoz fordult, és figyelmeztette őket, hogy „biztosan tudja”, miszerint a Kreml azt tervezi, hogy „körülbelül egy héten belül” lezárja Oroszország összes határát az orosz férfiak előtt, hadiállapotot hirdet, és újabb mozgósítási hullámot indít. Reznyikov kijelentette, hogy Fehéroroszország határait is lezárják. Egy orosz blogger Reznyikov állításait ukrán propagandasémának bélyegezte, amelynek célja az oroszok megijesztése. Az ukrán vezérkar december 31-én arról is beszámolt, hogy a megszállt Krímben lévő orosz katonai toborzóirodák összeállították a 2023 januárjában mozgósítandó, meg nem határozott állampolgárságú személyek listáit. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) december 31-én bejelentette a 2022 őszi rendes sorozási ciklus befejezését. Az orosz Védelmi Minisztérium közölte, hogy az őszi sorkatonai szolgálat során 120 000 embert vontak be az Orosz Fegyveres Erőkbe katonai szolgálatra, és hogy ez most hivatalosan véget ért. Az orosz Védelmi Minisztérium közölte, hogy az Orosz Fegyveres Erők különös figyelmet fordítottak a tudományos és műszaki iparágak létszámának feltöltésére, 450 besorozott embert küldtek tudományos és ipari vállalatokhoz.

Az orosz állam a hatályos orosz törvények értelmében az őszi 2022-es sorkatonákat az ukrajnai háborúhoz szükséges haderőfejlesztési erőfeszítések részeként a terepen tarthatná az egyéves sorkatonai időszakuk lejárta után; minden volt sorkatona tartalékos, és minden tartalékos jogosult a mozgósításra, amint arról az ISW korábban beszámolt. A Kreml a sorkatonákat a megszállt Ukrajnában is bevetheti, mivel a Kreml jogellenesen nyilvánította az ukrajnai Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk területeit az Orosz Föderáció részeinek.

Orosz források továbbra is arra törekedtek, hogy az orosz vezetésű erőket egységes katonai struktúraként mutassák be. Orosz források Vlagyimir Putyin orosz elnök december 31-i harci lobogóinak átadását a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) 1. és 2. hadtestének, mint olyan bejelentést fogalmazták meg, amely szerint a DNK és LNK 1. és 2. hadteste hivatalosan az Orosz Fegyveres Erők része. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) hivatalosan még nem jelentette be, hogy a DNK és LNK 1. és 2. hadteste hivatalosan az Orosz Fegyveres Erők része. Egy Kremlhez kötődő orosz blogger megjegyezte, hogy az 1. és 2. hadtest már az orosz Déli Katonai Körzet (SMD) operatív parancsnoksága alá tartozik.

Az orosz tisztviselők továbbra is szigorúan büntetik azokat az oroszokat, akik megtagadják a harcot. Egy független orosz médium, az ASTRA december 30-án megosztott jelentésében arról számolt be, hogy az orosz katonai vezetés 2022 júliusában öt tisztet, akik hivatalos harcmegtagadási nyilatkozatot küldtek a katonai vezetésüknek, egy elhagyatott alagsori egységbe vitetett a Luhanszki Területen, és nem biztosított számukra élelmet vagy vizet. Az ASTRA kijelentette, hogy azóta senki sem hallott erről az öt orosz tisztről. A csatorna arról számolt be, hogy számos hasonló eset fordult elő, amikor a harcot megtagadó orosz katonákat „erkölcsileg megalázták, sértegették, fenyegették”, verték és kínozták a vezetőik.


Hat, orosz börtönökből toborzott, felfegyverzett Wagner PMC-zsoldos december 30-án megszökött a Luhanszki Területen található Szorokine járásban található Wagner kiképzőközpontból. Egy orosz forrás figyelmeztette a Rosztovi Terület lakóit, hogy legyenek éberek, és „különösen figyeljenek a katonai álcázóegyenruhát viselő emberekre”, mivel a Wagner-szökevények átkelhettek a Rosztovi Területre. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin december 31-én megpróbálta bagatellizálni a történetet, és azt állította, hogy ő irányítja a helyzetet. Prigozsin azt állította, hogy ő többet tud a jelenlegi helyzetről, mint a sajtó; hogy az orosz Nemzeti Gárda (Roszgvargyija), a rendőrség és a Wagner biztonsági szolgálata nagy tapasztalattal rendelkezik a különböző fegyveresek elfogásában; és hogy a Luhanszki Terület, a Donyecki Terület és az orosz határok frontvonalától kezdve „sok olyan gazember letartóztatásán dolgoztak, akikről az orosz állampolgároknak nem is kell tudniuk”.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok az ukrán partizántevékenységre válaszul továbbra is fokozzák a megszállt területeken a rendvédelmi szigorításokat. Az Ukrán Ellenállási Központ december 31-én egy térképet tett közzé az ukrán partizánok által az orosz megszálló közigazgatás ellen 2022 folyamán Ukrajna-szerte elkövetett, bejelentett támadások helyszíneiről, melyen Csornobajivka, Herszon város, Melitopol, Enerhodar, Mihajlovka, Melitopol, Berdjanszk, Mariupol, Luhanszk város, Kreminna, Sztarobilszk és Velikij Burluk szerepel, mint olyan helyszínek, ahol sikeres partizán tevékenységre került sor. Ez a térkép a tényleges megerősített ukrán partizántevékenységek konzervatív részhalmazát mutatja be. Az orosz megszálló tisztviselők a jelentések szerint továbbra is elnyomják a lakosokat a megszállt területeken, hogy megpróbálják visszaszorítani ezeket az ukrán „szabotőröket”. Az orosz megszálló tisztviselők december 26-án és 27-én razziákat hajtottak végre a Herszon területén található Pavlivkában és Sztohanivkában a régóta működő ukránbarát terrorellenes művelet (ATO) partizáncsoport tagjainak felkutatása ürügyén, akik 2014 óta részt vesznek az ukránbarát műveletekben Donbászban, és december 18-án újabb razziát hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők továbbra is elrabolják a civileket az ukrán partizántevékenységtől való félelmükben. Az orosz tisztviselők állítólag Roszgvargyija- és orosz biztonsági erőket importáltak a megszállt területekre, mivel a lakosok „megszelídítésére” tett korábbi kísérletek kudarcot vallottak. Csak a Zaporizzsjai Területen fekvő Berdjanszkban állítólag 500 Oroszországból importált rendőr van. Egy orosz hírforrás december 31-én azt állította, hogy az orosz különleges szolgálatok Luhanszk városában egy feltételezett ukrán szabotőrökhöz tartozó fegyver- és lőszerraktárat találtak, és hogy az orosz különleges szolgálatok az év végén a luhanszki Liszicsanszkban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egyik ügynökét is likvidálták, aki támadást tervezett a luhanszki terület fő kormányzati épülete ellen. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők szilveszterre megerősítették a rendőri jelenlétet a megszállt területeken.


Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is elviselhetetlen életkörülményeket teremtenek a megszállt területek lakói számára. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők nem képesek biztosítani az alapvető szükségleteket a megszállt területeken élőknek, beleértve a vizet és a fűtést. A Donyecki Népköztársaság (DNK) orosz megbízott vezetője, Denisz Pusilin állítólag Putyinhoz folyamodott segítségért a megszállt Donyecki Terület súlyos vízhiányának megoldásához, és engedélyt kapott egy új vízvezeték megépítésére a Don folyótól Donyeck városáig. Az Ukrán Ellenállási Központ értékelése szerint ez a vízvezeték még mindig nem oldja meg a vízhiány problémáit Donyeckben, de csökkenteni fogja a Don folyó vízszintjét. A Zaporizzsjai Területhez tartozó Enerhodar ukrán polgármestere, Dmytro Orlov december 31-én továbbá arról számolt be, hogy az orosz alakulatok hozzájárultak az élelmiszer- és egészségügyi ellátás hiányához, mivel számos útzárat állítottak fel, és gyakran nem engedik be a humanitárius segélyeket a városba. A mariupoli polgármester ukrán tanácsadója, Petro Andriuscsenko kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők nem teljesítették a lakossági ígéreteket, beleértve a házak javítását, a fűtés biztosítását, 1500 lakás építését a kitelepítettek számára, a tömegközlekedés egy formájának biztosítását, egy komp elindítását Jejszkben, vagy kártérítést a lerombolt házakért.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési spektrumon belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonynak a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.


Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi jelentőset nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

Az orosz védelmi minisztérium december 31-én olyan felvételeket tett közzé, amelyek állítólag harci koordinációs gyakorlatokat mutatnak az orosz és fehérorosz katonák között egy meg nem nevezett fehéroroszországi gyakorlótéren, amelyek az egyesített regionális erők csoportosításának részét képezik.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) vezetője, Kiril Budanov december 31-én kijelentette, hogy az orosz erők az összes megmaradt tüzérségi lőszert elvitték a fehérorosz katonai raktárakból, hogy támogassák az ukrajnai műveleteiket.

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy december 31-ig nem észlelte, hogy az orosz erők Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakítottak volna.

Ennyi harctéri hír érkezett ma, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!