Szele Tamás: Átszervezés Moszkvában

A tegnapi nap két szempontból volt kulcsfontosságú az ukrajnai orosz invázió történetében: egyrészt hatalmas katonai átszervezést jelentett be Moszkvában Putyin és Sojgu, másrészt Zelenszkij elnök megbizonyosodhatott afelől, hogy az Egyesült Államok továbbra is mögötte áll, sőt, Patriot légvédelmi rakétarendszerekkel is támogatja Ukrajnát.

Van egy olyan érzésem, hogy a Patriotok előbb érkeznek Kijevbe, minthogy elkezdődne az átszervezés Moszkvában, mert ilyen a dolgok természete, és az is bizonyos – állítson bármit is a magyar kormánymédia – hogy az orosz haderőfejlesztés nem válasz Zelenszkij washingtoni tárgyalásaira, már csak azért sem, mert korábban jelentették be, Zelenszkij még nem is lehetett amerikai légtérben, mikor Putyin meg Sojgu már taglalták az orosz fegyveres erők fényes jövőjét. Mindegy, a magyar kormánymédia (képesítés nélküli segéd)munkásainak is kell élni valamiből és a közönségüknek is fontos a mindennapi maszlag: az egyik honi kormánymédium kommentszekciója ma délben már ott tartott, hogy a Patriot légvédelmi rakétarendszert „atomrakétáknak” titulálták. Szerintem a vasorrú bábában is hisznek.

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 21-én Moszkvában elnökölt az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) kollégiumában, és jelentős nyilatkozatokat tettek Oroszország folyamatban lévő ukrajnai inváziójával és az orosz hadsereg stratégiai irányvonalával kapcsolatban.

A Kreml fokozta a NATO bővítését vádoló információs műveletét, miszerint a szövetség terjeszkedése katonai fenyegetést jelent Oroszországra nézve. Sojgu kijelentette, hogy a NATO katonai terjeszkedése az orosz határok közelében, beleértve Finnország és Svédország NATO-tagsági törekvéseit, „megfelelő” orosz választ tesz szükségessé egy orosz haderőcsoport létrehozására Északnyugat-Oroszországban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2022 áprilisában még azt jelentette be, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása nem jelentene egzisztenciális fenyegetést Oroszországra nézve, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott 2022 májusában, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása „nem jelentene nagy különbséget”.

Sojgu nyilvánosan bemutatott egy sor javasolt orosz védelempolitikai változtatást, amelyek célja az orosz hadsereg méretének jelentős növelése. Shoigu azt javasolta, hogy Oroszország állítsa vissza a moszkvai és a leningrádi katonai körzeteket, alakítson ki egy új hadtestet, és 17 új manőverező hadosztályt. Soigu azt javasolta, hogy Oroszország alakítson ki egy új hadtestet Karéliában, két új légideszant támadó hadosztályt, három új motorizált lövészhadosztályt a megszállt Herszon és Zaporizzsja területeken, és az Északi Flotta és a Nyugati, Központi és Keleti Katonai Kerületek hét meglévő dandárját bővítse hét új motorizált lövészhadosztállyá, míg öt meglévő haditengerészeti gyalogos dandárt bővítsen öt haditengerészeti gyalogos hadosztállyá. Sojgu azt is javasolta, hogy Oroszország alakítson ki öt tüzérségi hadosztályt a katonai körzetek támogatására. 2021 tavaszán Sojgu azt javasolta, hogy növeljék az orosz fegyveres erők létszámát 1,5 millió főre, beleértve 695 000 szerződéses katonát (2021 tavaszán Sojgu azt mondta, hogy 380 000 orosz szerződéses katona szolgál), fokozatosan emeljék a hadkötelezettségi korhatárt 18 évről 21 évre, és emeljék a sorkatonai szolgálatra jelentkezők korhatárát 27 évről 30 évre. Shoigu nem határozta meg ezeknek az intézkedéseknek az ütemezését.

Nem ez az első alkalom, hogy az orosz védelmi minisztérium jelzi, hogy vissza kívánja vonni a 2008-as Szerdjukov-reformokat, amelyek nagyrészt feloszlatták az orosz szárazföldi erők hadosztályait az önálló dandárok javára. Az orosz védelmi minisztérium 2013 óta folyamatosan visszavonja a Szerdjukov-reformokat azáltal, hogy az orosz katonai körzetekben visszaállítja a manőverező hadosztályokat.

Ugyanakkor nagyon valószínűtlen, hogy a Kreml ilyen nagy hagyományos haderőt alakítana ki egy olyan időintervallumban, amely releváns Oroszország ukrajnai háborúja szempontjából. A hadosztályok kialakítása költséges és időigényes. Az orosz hadseregnek például több mint egy évébe telt a 150. motorizált lövészhadosztály (8. Összhaderőnemi Hadsereg) megalakítása 2016 és 2017 között. 2016-ban Oroszország nem tudta teljesen feltölteni a meglévő dandárait és ezredeit a teljes körű invázió előtt, és a 2020-ban bejelentett új hadosztályát sem építette ki teljesen a 2022-es ukrajnai invázió megkezdése előtt. Oroszország gazdasága recesszióban van, és a hadosztályok létrehozására szolgáló erőforrásai jelentősen csökkentek azóta, hogy Oroszország teljes körűen megszállta Ukrajnát. Oroszország nettó kiképzési kapacitása valószínűleg csökkent február 24-e óta, részben azért, mert a Kreml kiképző elemeket vetett be az ukrajnai harcokban való részvételre, és ezek a kiképző elemek a jelentések szerint veszteségeket szenvedtek. Oroszország a jelentések szerint fehérorosz kiképzőket használ fel a mozgósított hadosztályok és esetleg szerződéses katonák és sorkatonák kiképzésére, ami az orosz kiképzési sávszélesség korlátait jelzi. Oroszország tisztikarát kizsigerelték a háborúban elszenvedett veszteségek.

Sojgu javaslatai egyfajta nyitányt jelenthetnek a katonai bloggerek közösségének megnyugtatására, akik azzal vádolják a Kremlt, hogy nem vezeti komolyan a háborút, vagy nem teszi meg a háború megnyeréséhez szükséges intézkedéseket. Ez egyben megteremti az előfeltételeket a Kreml számára, hogy a jövőben mozgósítási hullámokat hajtson végre az ilyen alakulatok személyzetének és/vagy Oroszország katonai erejének hosszú távú jelentős növelésének jegyében.

A Kreml a Shoigu által leírtak mentén nagy hagyományos hadsereget alakíthat ki, amely képes lenne újból komoly fenyegetést jelenteni a NATO-ra, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, hogy hosszú távon alapvetően megváltoztatja Oroszország stratégiai erőforrás-elosztását. Putyin közvetlenül szólt Shoigu és Valerij Geraszimov vezérkari főnökhöz, kijelentve, hogy Oroszországnak nincsenek pénzügyi korlátai, és mindent meg kell adnia, amit az orosz fegyveres erők kérnek. Bár Oroszország valószínűleg nem fog nagy hadosztályokat átalakítani, miközben folytatja az ukrajnai inváziót, Oroszország ukrajnai katonai vereségei meggyőzhetik Putyint, hogy megváltoztassa az orosz hadsereg stratégiai erőforrás-elosztását. Putyin dönthet úgy, hogy az orosz állami pénzeszközöket úgy sajátítja ki, hogy a Kreml a szovjetekhez hasonlóan a gazdasági növekedés és a fogyasztói kényelem rovására nagy hagyományos hadsereget állíthasson hadrendbe. Egy ilyen lépés erőforrásokba és időbe kerülne, de lehetséges. Sojgu „ajánlásai”, amelyeket minden bizonnyal négyszemközt mutatott be Putyinnak, mielőtt nyilvánosan ismertette volna őket, valamint Putyin elkötelezettsége, hogy az orosz hadseregnek mindent megad, amire szüksége van, és számos más jel arra utal, hogy Putyin talán már elhatározta, hogy a háború befejezése után újra jelentős hagyományos orosz katonai fenyegetést állít fel Európa ellen.

Putyin és Shoigu megmutatta, hogy Oroszország nem érdekelt háborús erőfeszítéseinek vagy háborús céljainak csökkentésében, annak ellenére, hogy az orosz társadalom egyre nagyobb áldozatokat szenved. Putyin a védelmi minisztérium kollégiumában megismételte, hogy Oroszország biztosítani fogja minden orosz terület biztonságát, beleértve az Ukrajnához tartozó, illegálisan elcsatolt területeket is. Putyin és Sojgu többször is elutasította az önálló ukrán szuverenitás gondolatát, és hangsúlyozta, hogy Oroszországnak a Kreml befolyási övezetében kell tartania Ukrajnát, és le kell győznie az ukrán „náci” rendszert. Putyin és Sojgu megjegyzései tovább illusztrálják, hogy a Kreml fenntartja az ukrajnai háborúval kapcsolatos maximalista céljait, amelyek a következők: az illegálisan elcsatolt területek elismerése, az ukrán kormány lecserélése a „denacifikáció” ürügyén, Ukrajna politikai és társadalmi jellegének kontrollja, valamint az Oroszország által kívánt „biztonsági garanciák” nyugati megadása.

Putyin február 24-i céljainak megismétlése azt jelzi, hogy a Kreml úgy dönt, hogy vállalja a háború áldozatait, és megpróbál továbblépni a győzelem felé. A Kremlnek továbbra is nagy áldozatokat kell kérnie és igazolnia népétől, hogy ezeket az irreális célokat követhesse. Sojgu megpróbálta igazolni a mozgósítás társadalmi költségeit, elismerve, hogy a mozgósítás „komoly próbatétel” az orosz társadalom számára, amely az újonnan megszerzett ukrajnai területek védelméhez szükséges. Putyin valószínűleg úgy gondolja, hogy ha visszavesz maximalista céljaiból vagy kisebb, rövid távú célokat határoz meg, széles körű elégedetlenséget váltana ki mind a szélesebb orosz közvélemény, mind az ultranacionalista háborúpárti közösség részéről, amiért Oroszországot egy költséges háborúba kényszeríti egy nem megfelelő jutalom elérése érdekében. A Kreml valószínűleg továbbra is maximalista célokat fog ismételgetni, mivel további áldozatokat követel az orosz közvéleménytől a háborús erőfeszítések támogatása érdekében, akár új haderő létrehozására irányuló erőfeszítésekkel, akár a nemzetközi szankciós rendszerek folyamatos, hosszú távú gazdasági hatásainak kikényszerítésével, akár az erős orosz hadsereg újjáépítésének költségeit a lakosságtól való elvételével, akár azzal, hogy az orosz népet arra kényszeríti, hogy továbbra is elfogadja a súlyos orosz veszteségeket Ukrajnában.

Putyin és Shoigu fenntartotta a Kreml dezinformációs műveletét, amely arra törekszik, hogy a Nyugatot arra kényszerítse, hogy Ukrajnát az orosz feltételek szerinti tárgyalásokra bírja. Sojgu azt állította beszéde során, hogy a Kreml mindig nyitott arra, hogy konstruktív, békés tárgyalásokat folytasson. Putyin és Sojgu valószínűleg az orosz maximalista célokat ismételte meg az orosz védelmi minisztérium kollégiumában egy olyan időszakban, amikor ukrán tisztviselők egy 2023 telén esedékes újbóli orosz nagyszabású offenzíva lehetőségéről tárgyalnak, és Nyugaton felerősödnek azok a hangok, amelyek Ukrajnát tárgyalások kezdeményezésére szólítják fel Moszkvával, hogy további nyomást gyakoroljanak Ukrajnára, hogy az orosz feltételek szerint tárgyaljon. A Kreml valószínűleg úgy véli, hogy annál több megelőző engedményt tud majd kikényszeríteni Ukrajnától, minél maximalistábbak a háborúval kapcsolatos kinyilvánított céljai, miközben ő is előkészíti azt, amit egy újabb nagyszabású offenzívának állít be. A Kreml azon törekvése, hogy Ukrajnát tárgyalásokra kényszerítse vagy megelőző engedmények felajánlására, egyre inkább elválik az ukrajnai harctéri valóságtól, ahol az ukrán erők megtartják a kezdeményezést.

Putyin az elmúlt 48 órában jelentősen felerősítette erőfeszítéseit, hogy békét kössön a kritikus háborúpártiakkal. Putyin a Védelmi Minisztérium kollégiumi ülésén elismerte, hogy az orosz erők kihívásokkal szembesültek a mozgósítással, a drónok és új felszerelések hiányával és a jelzésrendszerrel kapcsolatban. Sojgu elismerte a hasonló aggodalmakat, visszhangozva a prominens orosz milbloggerek kritikáját a háború 10 hónapja alatt. Putyin ezután arra kérte az orosz Védelmi Minisztériumot, hogy “legyen figyelmes” minden kritikára és „hallgassa meg azokat, akik nem titkolják el a fennálló problémákat”, megjegyezve, hogy a minisztérium folyamatos párbeszédet fog folytatni az ilyen kritikusokkal.


Putyin december 20-án egy munkacsoportot is létrehozott, amely a mozgósítással kapcsolatos kérdésekkel fog foglalkozni, valamint szociális és jogi támogatást nyújt a „különleges katonai művelet” résztvevőinek, felhatalmazva erre néhány bloggert. Putyin több neves katonai bloggert, többek között Mihail Zvincsukot a Rybarból, Jevgenyij Poddubnijt és Alekszandr Szladkovot, valamint néhány állami tisztviselőt is beszervezett, hogy állítsanak össze egy havi jelentést, amelyet közvetlenül Putyinnak kell eljuttatniuk. A munkacsoportnak jogköre van javaslatokat tenni és felülvizsgálni a mozgósítással kapcsolatos aggályokat.

Putyin valószínűleg arra törekszik, hogy megelőzze a további kritikákat, és visszaszerezze az ellenőrzést a belföldi közbeszéd felett az elhúzódó háború támogatására. Putyin olyan mintát mutatott, amelyben a kritikák erősödését követően fokozatosan korlátozott hatásköröket ad a kiválasztott militaristáknak. Az ISW megfigyelte, hogy Putyin először június közepén lépett kapcsolatba katonai bloggerekkel, nem sokkal azután, hogy az orosz hadsereg sikertelenül kelt át a Sziverszkij Donyec folyón, és hogy általános frusztrációt okozott Oroszország lassúsága a Donbásszban. Putyin azóta több nyilvános nyilatkozatot tett a front- és mozgósítási tudósítások támogatására, sőt november 20-án kinevezte az orosz Emberi Jogi Tanács tagjává az egyik prominens bloggert és a Komszomolszkaja Pravda tudósítóját, Alexander (Szása) Kotszot, aki korábban Herszon városában működött, és kinevezését Oroszország jobb parti Herszoni Területről való kivonulása követte. Ez valószínűsítette, hogy a kivonulást követően Putyin kooptálni kívánta Kotszot.

Valószínű, hogy Putyin továbbra sem fogja üldözni az orosz katonai bloggereket a háború folytatása iránti elkötelezettsége miatt, és valószínűleg inkább az öncenzúra kultúráját próbálja bevezetni a katonai bloggerek közösségében. A Kreml történelmileg megengedte a „háziasított ellenzéket” – vagy olyan személyiségeket, akik az orosz kormányt kritizálták olyan kérdések miatt, mint például a korrupció ahelyett, hogy a rezsim természetével szálltak volna szembe –, és valószínű, hogy Putyin hasonló megközelítést alkalmaz az ellenőrizhető bloggerekkel szemben. Putyin tehát megpróbálja visszatartani a bloggereket attól, hogy végül ellene forduljanak, azáltal, hogy integrálja őket a körébe.


Putyin megpróbálhat további bloggereket toborozni az információs tér más nacionalista frakcióiból is. Putyin mozgósító csoportja figyelemre méltó módon nem tartalmazott a Wagner-csoporthoz vagy Ramzan Kadirov csecsen vezetőhöz szorosan kötődő személyiségeket, ehelyett egy olyan csoportot célzott meg, amely már szerzett némi ismertséget az orosz állami csatornákon. Putyin feltűnően tartózkodott attól, hogy a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak hivatalos pozíciót adjon az orosz kormányon belül, annak ellenére, hogy Prigozsin állítólag közvetlenül Putyinnak számol be Oroszország katonai kudarcairól, és erőivel hozzájárul Putyin háborújához. Prigozsin egyszerűen egy névleg illegális zsoldoscsoport de facto vezetője marad, még akkor is, ha a bloggereknek hivatalos, bár néha ad hoc pozíciókat biztosítanak.

Putyin képes fenntartani narratíváját, ami azért sebezhető, mert hosszú távon képtelen teljesíteni maximalista céljait és ígéreteit. Putyin és Sojgu biztosította a kollégiumot, hogy Oroszország tanulni fog a „különleges katonai művelet” hibáiból, és ígéretet tett arra, hogy számos változtatást hajt végre a háborús erőfeszítéseken belüli problémák orvoslására. Oroszország azonban valószínűleg nem fogja hatékonyan kezelni katonai struktúrájának alapvető hibáit – minden bizonnyal rövid időn belül képtelen lesz erre –, és ez a kudarc valószínűleg újjáéleszti a kritikákat. Putyinnak továbbra is az orosz Védelmi Minisztériumra kell majd hárítania a felelősséget saját magáról, amiért nem tudta teljesíteni az ilyen ígéreteket anélkül, hogy az orosz lakosság szemében lerombolná a Védelmi Minisztérium és az egyenruhás katonaság hitelességét. Putyin következetes megnyugtatása a bloggerekkel szemben azt mutatja, hogy felismeri a befolyásukat az orosz népre, akiktől ilyen hatalmas áldozatokat kér a háborús erőfeszítései fenntartása érdekében.

Putyin és Sojgu továbbra is a fokozott nukleáris készültség leírását használta a hazai nacionalista közönség megnyugtatására és a nyugati közönség megfélemlítésére anélkül, hogy új politikát vagy alapvető változásokat jelentett volna be Oroszország nukleáris helyzetében vagy képességeiben. Putyin kijelentette, hogy az orosz hadsereg folytatja Oroszország nukleáris triászának fejlesztését, amely az orosz szuverenitás és területi integritás fő garanciája. Putyin és Sojgu azt állította, hogy a modern fegyverek alkotják Oroszország stratégiai nukleáris arzenáljának 91,3%-át, hogy az orosz erők Avangard hiperszonikus robbanófejeket telepítenek, és hogy az orosz erők hamarosan aktív szolgálatba állítják a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétákat.


Rendkívül valószínűtlen, hogy az ilyen leírások a nukleáris fegyverek bevetésére való fokozott orosz hajlandóságot jelentenék. A Kreml rutinszerűen használja a nukleáris retorikát, hogy erőt sugározzon a szélsőjobboldali orosz közösség felé, amely azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy nem tett elég agresszív lépéseket az ukrajnai háború támogatására, és a nukleáris eszkaláció lehetőségére utalva követelte, hogy a Nyugat csökkentse az Ukrajnának nyújtott „eszkalációs” segélyeket, és folytasson tárgyalásokat az orosz feltételekkel. Az ISW kiterjedten beszámolt korábbi incidensekről, amelyekben orosz tisztviselők nukleáris fegyverekre hivatkoztak a nyugati és hazai közönség befolyásolása érdekében, és úgy értékelte, hogy az orosz vezetőknek nem áll szándékukban ténylegesen nukleáris fegyvereket bevetni a harctéren.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 21-én Washingtonba utazott, hogy amerikai vezetőkkel találkozzon. Ez Zelenszkij első Ukrajnán kívüli utazása a február 24-i orosz katonai invázió óta. Az ISW december 22-én számol be Zelenszkij látogatásának részleteiről és a látogatásra adott orosz reakciókról. Orosz tisztviselők, médiaforrások és bloggerek folyamatosan aggodalmukat fejezték ki az ukrán–amerikai kapcsolat szorossága és az Ukrajnának nyújtott amerikai és nyugati segélyek hatékonysága miatti demoralizálódás miatt. A Patriot rakétavédelmi rendszerek Ukrajnának történő biztosítására vonatkozó amerikai tervek nemrégiben történt véglegesítése orosz vitákat váltott ki arról, hogy a Patriotok valószínűleg jelentős hatást gyakorolnak majd a háborúra, és hogy Oroszország milyen támadási lehetőségeket szalasztott el, mielőtt az USA beleegyezett volna a Patriot rendszerek szállításába. Az ISW hasonló orosz reakciókat jegyzett fel a HIMARS rendszerek Ukrajnának történő amerikai szállításával kapcsolatban.


A legfontosabb hírek röviden:

   • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy sor kiterjedt reformot és célt javasolt az orosz haderőfejlesztésre vonatkozóan, amelyet Oroszország nagy valószínűséggel nem fog időben befejezni ahhoz, hogy releváns legyen a jelenlegi konfliktus szempontjából.
   • Putyin és Sojgu megismételte az ukrajnai háborúval kapcsolatos maximalista orosz célokat.
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök fokozta a háborút támogató kritikus nacionalista közösséggel való megbékélésre irányuló erőfeszítéseit. Ha az oroszok nem érik el Putyin kinyilvánított céljait, az veszélyezteti a Kreml azon erőfeszítéseit, hogy visszaszerezze a belpolitikai narratíva feletti ellenőrzést, és megteremtse a háború második évének feltételeit.
   • Az orosz nukleáris retorika valószínűleg a hazai közönség megnyugtatására és a nyugati közönség megfélemlítésére tett kísérlet, és nem a nukleáris fegyverek bevetésére való felkészülés jele.
   • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 21-én Washingtonba utazott.
   • Az orosz és ukrán csapatok folytatták az ellentámadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
   • Az orosz hadsereg folytatta a támadó műveleteket Bakhmut és Donyeck város területén.
   • Egy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy az orosz alakulatok sikertelenül próbáltak ellenőrzést szerezni a Dnyeper-delta szigetei felett.
   • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter dicsekedett a növekvő orosz Ifjú Katonai Kadétok Nemzeti Mozgalma (Junarmia) mozgalommal.
   • Az orosz tisztviselők fokozták a bűnüldözési intézkedéseket a partizántevékenységek megakadályozása és a partizánszimpatizánsok célba vétele érdekében.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 21-én folytatta a korlátozott ellentámadásokat az elveszített területek visszafoglalására a Kreminna-Szvatove vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat a Harkivi Területhez tartozó Maszjutivka (50 km-re északnyugatra Szvatovétól) és a Luhanszki Területhez tartozó Pidkjucsanszk (8 km-re északnyugatra Szvatovétól) közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy Maszjutivka elfoglalása előfeltétele annak, hogy az orosz csapatok északkeletről Kupjanszk felé nyomuljanak. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek támadást hajtottak végre Sztelmahivka (Szvatovétól 16 km-re északnyugatra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) közelében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében.

Az ukrán hadsereg a jelentések szerint december 21-én folytatta az ellentámadást Kreminna térségében. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok jelenleg néhány kilométerre vannak attól, hogy elérjék Kreminnát, de a térségben lévő sűrű aknakoncentrációk lassítják az ukrán előrenyomulást. Orosz bloggerek olyan felvételeket tettek közzé, amelyek állítólag az orosz csapatok által Kreminna közelében végrehajtott ukrán támadás visszaverésének utóhatását mutatják. Hajdaj arról számolt be, hogy a csökkenő hőmérséklet a harcoknak kedvezőbb feltételeket teremtett, és hogy a jelenlegi ukrán ellentámadási műveletek sikerét várja az év végére a harcok fokozódó ütemével. Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukránok december 15-én és 16-án megsemmisítették az orosz lőszerraktárakat Kadiivka közelében (Kreminnától 60 km-re délkeletre).

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 21-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, valamint Bakhmuttól 33 kilométerre északra Verkhnokamjanszke, Veszele, Jakovlivka és Bakhmutszke közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei támadást hajtottak végre Bakhmuttól északkeletre Pidhorodne közelében, és hogy Bakhmut keleti külterületén továbbra is heves harcok folynak. Egy ukrán parancsnok arról számolt be, hogy az orosz egységek nem ellenőrzik a Bakhmut keleti peremén lévő ipari övezetet, amely az elmúlt hetekben heves harcok tárgyát képezte. Az ukrán parancsnok arról számolt be, hogy az ukrán drónfelderítés túlsúlya Bakhmutban lehetővé teszi az ukrán haderő számára, hogy gyorsan semlegesítse a város külterületére behatoló kisebb orosz egységeket. Ukrán közösségi médiaforrások azt állították, hogy az ukrán alakulatok teljesen visszaszorították az orosz csapatokat Bakhmut külvárosából, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a Bakhmutot ostromló orosz egységek nem értek el jelentős előrelépést. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán haderő védelmi erődítményeket épít és utcai harcokra készül Bakhmutban. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei szintén támadást hajtottak végre Bakhmuttól délre, Kurdjumivka irányából, és hogy az orosz és ukrán csapatok közötti harcok folytatódtak Opitnyében.


Az orosz hadsereg december 21-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 37 km-re délnyugatra Vodyane, Piszki, Nevelszke, Marinka és Novomihailivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az oroszok képtelenek frontális támadást indítani Avdiivka ellen, mivel a térségben lévő orosz csoportosulásban nincs elég ember, és a település körül komoly ukrán erődítmények vannak. Orosz bloggerek azt állították, hogy Marinkán belül folynak a harcok az orosz és ukrán alakulatok között, és hogy az orosz csapatok jelenleg a település 80 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. Orosz katonai bloggerek lassúnak minősítették az orosz előrenyomulást Marinkában, és azt állították, hogy a városban lévő ukrán és orosz erők egyaránt súlyos gyalogsági veszteségeket szenvednek.

Az orosz hadsereg december 21-én korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást a Donyecki területhez tartozó Precsisztivka közelében (Donyeck várostól 57 km-re délnyugatra). Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz haderő folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg korlátozott támadásokat hajtott végre, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a déli Herszoni Területen, és folytatta a Herszoni, Zaporizzsjai és Dnyipropetrovszki Területen lévő települések bombázását. Natalija Humenyjuk, a déli védelem ukrán szóvivője december 21-én kijelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték a Dnyeper-delta szigetei feletti ellenőrzés megszerzésére irányuló orosz kísérleteket egy meg nem határozott időtartam alatt, és hogy az orosz egységek a jövőben újból megkísérelhetik a szigetek elfoglalását. Jevhenyij Jeri, a Tavrijszk Védelmi Erők Ukrán Közös Sajtóközpontjának vezetője december 21-én hangsúlyozta, hogy az orosz alakulatok a második és harmadik védelmi vonal kiépítésének támogatására erőket mozgatnak az alsó herszoni területen a Zaporizzsjai Terület és Herszon város irányába, és nem mutatják a visszavonulás jeleit. Ez alátámasztja és pontosítja Jeri december 19-én tett kijelentéseit, amelyekben leírta a Dnyeper folyó mentén lévő főbb orosz egységek visszavonulását az ukrán tüzérség hatósugarából, amiről az ISW korábban már beszámolt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők december 12. óta készülnek az ukrán lakosok erőszakos evakuálására a Zaporizzsjai Területhez tartozó Vaszilivkában és a Zaporizzsjai Területhez tartozó Vasziliv járás közeli településein.


Az ukrán tüzérségi erők továbbra is célba vették az orosz csapatok koncentrációit és a Herszoni Területen lévő hátországot. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán tüzérség december 20-án csapást mért egy orosz haderőcsoportra és egy 30 tüzérségi lövegből álló koncentrációra a Herszoni Területhez tartozó Kakhovka közelében lévő repülőtéren. Ukrán források felerősítették a lakosok jelentését, miszerint december 21-én az oroszok által megszállt keleti Herszoni Területen, Velika Lepetika közelében nem részletezett okból robbanások történtek. Műholdfelvételek azt mutatták, hogy az orosz csapatok Csaplinkában (16 km-re a Herszon terület és a Krím határától) megpróbálják akadályozni a műholdfelvételek készítését, fedezékek telepítésével a bástyák fölé. A december 14-én Csaplinkáról készült külön felvételeken egy látszólag elhagyatottnak tűnő csaplinkai légibázis látható. Az ukrán vezérkar megerősítette továbbá, hogy az ukrán tüzérség december 19-én a Herszoni Területen található Vasziljevka közelében orosz katonák és felszerelések koncentrációjára mért csapást, és 8 nehéz katonai eszközt semmisítettek meg. Az orosz haderő valószínűleg újabb erőfeszítéseket tesz, hogy elfedje állásait a Herszon terület keleti részén.

Orosz források továbbra is vádolják az ukrán erőket az Enerhodar elleni támadással, hogy hamis retorikát tápláljanak a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP) fenyegető ukrán fenyegetés körül. Egy neves orosz katonai blogger december 21-én azt állította, hogy az ukrán egységek tüzet nyitottak Enerhodarra, és három robbanást okoztak az ipari övezetben és a part mentén. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az ukrán alakulatok a NATO által biztosított, meg nem nevezett tüzérségi eszközökkel csapást mértek Enerhodarra. Mihail Uljanov bécsi orosz nagykövet december 21-én kijelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Raphael Grossi a tervek szerint december 22-én Moszkvába látogat, hogy megvitassa a ZNPP körüli biztonsági övezet létrehozásának lehetőségeit.

A Krímben lévő orosz csapatok folytatják a védelmi erődítmények építését az esetleges ukrán támadásokról szóló viták közepette. Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ december 21-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg felszólítja a Mizsvodnyéban tengerparti ingatlannal rendelkező lakosokat, hogy hagyják el a helyiségeket, mert akadályozzák a védelmi építkezéseket. Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ megjegyezte továbbá, hogy a megszálló hatóságok lépéseket tettek a krími katonai-ipari komplexum megerősítésére. Egy neves orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán hadsereg felderítési erőfeszítéseit arra összpontosítják, hogy a Krímben az orosz védelmi rendszerben lévő lyukakat keressék az orosz morál megtörésének reményében.

Az orosz mozgósítás hírei:

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 21-én az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) kollégiumában büszkélkedett a növekvő orosz fiatal hadsereg kadétjainak nemzeti mozgalmával (Junarmia). Sojgu azt állította, hogy a Junarmia mozgalom jelenleg több mint 1,251 millió gyermekből és tinédzserből áll. A Junarmia mozgalom katonai és „hazafias” oktatást nyújt az orosz gyermekeknek, és valószínűleg az oroszok hosszú távú haderőfejlesztésbe való befektetését jelenti, amint arról az ISW korábban már beszámolt. Sojgu azt állította, hogy az orosz hatóságok 2022 végéig 20 regionális központot és 25 városi központot nyitnak az „előőrs” fiatalok katonai és hazafias nevelése céljából. Sojgu azt állította, hogy már több mint 150 000 orosz középiskolás tanult ilyen központokban.


Az orosz hatóságok valószínűleg nem hivatalosan mozgósítják a bevándorlókat az ukrajnai háborúra. A SOTA független orosz médium jelentette, hogy a moszkvai hatóságok összegyűjtik az orosz állampolgársággal nem rendelkező bevándorlókat a városban, és arra kényszerítik őket, hogy önkéntesként jelentkezzenek a moszkvai katonai nyilvántartási és sorozási hivatalokban. A SOTA arról számolt be, hogy a hatóságok megfenyegetik a bevándorlókat, akik nem hajlandók eleget tenni a behívásnak – a munkahelyükön felmerülő problémákkal fognak szembesülni.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin megvédte elítélt-toborzási taktikáját a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnij törvénytelenséggel kapcsolatos vádjaival szemben. Navalnij december 21-én tweetelt arról, hogy Prigozsin egy meg nem nevezett időpontban meglátogatta a Melekhovóban lévő, szigorúan őrzött büntetőtelepét, az IK-6-ot, és felajánlotta az elítélteknek, hogy ha 6 hónapot túlélnek a Wagner-csoport kötelékében, kegyelmet kapnak bűneikért. Navalnij azt állította, hogy 80-90 elítélt elfogadta Prigozsin ajánlatát. Prigozsin december 21-én Navalnij kritikáival kapcsolatos kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy ő személy szerint semmi elítélendőnek nem látja a toborzási taktikáját, és hogy „senki sem foszthat meg egy embert attól a jogától, hogy megvédje a hazáját”.

Az orosz hadsereg továbbra is a szörnyű körülményekből eredő rendkívül alacsony morállal küzd, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy aktívan figyelnek és intézkedéseket tesznek a körülmények javítása érdekében. Egy nyílt forrású hírszerzési aggregátor megerősítette egy orosz önkéntes jelentését, amely szerint az orosz csapatok teljesen felkészületlenek egy téli ukrán ellentámadásra. Az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság (GUR) közzétett egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyben egy orosz katona azt mondja az édesanyjának, hogy az orosz baráti tűz veszélyesebb az orosz katonákra, mint az ukrán erőkre. Egy orosz forrás december 19-én arról számolt be, hogy egy mobilizált katona az Irkutszki területen fekvő Bratszkból felhívta a nővérét, és könyörgött neki, hogy vigye el a frontvonalból, annak ellenére, hogy eredetileg úgy döntött, nem áll ellen a mobilizációnak. A katona szemléletesen leírta a katonatársak halálát, a súlyos veszteségeket, az élelmiszerhiányt és a bevetett katonák általánosan rossz érzelmi állapotát. Egy független orosz hírportál december 20-án azt állította, hogy az orosz 127. felderítő dandár (67606-os katonai egység) teljes létszáma megtagadta az ukrajnai háborúban való részvételt a súlyos veszteségek miatt. Egy másik orosz forrás december 20-án azt állította, hogy az orosz katonák Oroszországon belül továbbra is rossz körülményekkel küzdenek. Az orosz hatóságok állítólag arra kényszerítették az oroszországi Brjanszk közelében lévő egyik egység sorkatonáit, hogy fűtetlen, elhagyatott házakban lakjanak, és lövészárkokba költözzenek, hogy helyet csináljanak a mozgósított katonáknak.


A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők december 21-én fokozták a megszállt területeken a partizánok tevékenységének visszaszorítására irányuló rendfenntartó intézkedéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ december 21-én jelentette, hogy az orosz Duma elfogadott egy törvényt, amely életfogytiglani börtönbüntetést ír elő a felforgató tevékenységek elősegítéséért. A törvény a felforgató tevékenységek elősegítését olyan tevékenységként határozza meg, amely egy személy felbujtásával, toborzásával vagy bevonásával szabotázs végrehajtására, mások ilyen célú felfegyverzésével vagy kiképzésével, valamint a szabotázs finanszírozásával kapcsolatos. Az Ukrán Ellenállási Központ hangsúlyozta, hogy az orosz tisztviselők a megszállással szembeni bármilyen ellenállást „szabotázsnak” tekintenek, és hogy a Duma kifejezetten azért fogadta el ezt a törvényt, hogy megbüntesse a megszállt területeken a szabotőrök segítésével vádolt lakosokat.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is konszolidálják az oroszok által megszállt területek adminisztratív ellenőrzését. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője december 21-én kijelentette, hogy az orosz hatóságok 15 tisztviselőt helyeztek át az oroszországi Novoszibirszkből, hogy megszállási tisztviselőként szolgáljanak a megszállt Bilovodszkban, a Luhanszki Területen. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszállási képviselője december 21-én kijelentette, hogy a zaporizzsjai és a luhanszki megszállási adminisztráció új gyermekjogi vezetőket nevezett ki, és felerősítette Marija Lvova-Belova orosz elnöki gyermekjogi biztos kijelentését, miszerint szorosan együttműködik a megszállási tisztviselőkkel a gyermekek jogainak kérdéseiben.


Az orosz hadsereg és a megszálló tisztviselők továbbra is lefoglalják és átirányítják a polgári infrastruktúrát az orosz csapatok támogatására. Az ukrán vezérkar december 21-én jelentette, hogy az orosz hadsereg katonai kórházzá alakított át egy civil kórházat a Herszoni Területen található Novotroicskijban, és erőszakkal elbocsátott beteg ukrán civileket, hogy sebesült orosz katonákat kezeljenek. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője december 21-én kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők szintén katonai kórházzá alakítottak át egy civil kórházat Luhanszk városban, hogy sebesült orosz katonákat és orosz katonai magáncégek (PMC) katonáit kezeljék. Hajdaj azt is kijelentette, hogy a Wagner PMC katonáit a Luhanszki Területen fekvő Pjervomaiske városának szülészeti osztályán kezelik. Az Ukrán Ellenállási Központ december 20-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők négy kórházat foglaltak el a Donyecki Területen, hogy sebesült orosz katonákat kezeljenek, és hogy a kórházi személyzet nagy része orosz állampolgár, akik nem hajlandók ukrán civileket kezelni. Az Ukrán Ellenállási Központ december 20-án arról is beszámolt, hogy az orosz erők lefoglaltak egy civil hullaházat a Donyecki Területen, Horlivkában, hogy elesett orosz katonákat tartsanak ott.

Az orosz tisztviselők továbbra is folytatják az ukrán civilek deportálására irányuló erőfeszítéseket orvosi rehabilitáció és örökbefogadási programok ürügyén. Az Ukrán Ellenállási Központ december 21-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők ukrán gyermekeket szállítanak bentlakásos iskolákból Oroszország távoli régióiba, többek között Leningrád, Volgográd, Novoszibirszk és Tyumeny területére, erőszakos örökbefogadás céljából. Az Ukrán Ellenállási Központ december 21-én arról is beszámolt, hogy orosz tisztviselők ukrán elmebetegeket szállítanak erőszakkal a megszállt Nova Kakhovkából és Oleskiből (Herszoni Terület) a megszállt “Geolog” rekreációs bázisra a megszállt Sztrilkovéba (Herszoni Terület).

Az orosz megszálló hatóságok folytatták a megszállt területek gazdasági ellenőrzésének megszilárdítására irányuló lépéseket, és december 21-én arra kényszerítették az ukrán civileket, hogy váltsanak át a rubelre. Jevhenyij Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője december 21-én kijelentette, hogy a megszállt Zaporizzsjai Területen 2023. január 1. után kizárólag rubelben lehet majd minden pénzügyi tranzakciót lebonyolítani, és hogy a megszállt Zaporizzsjai Terület lakosainak 2022. december 31-ig kell átutalniuk a hrivnyát rubelre.

Ennyi harctéri és katonai hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!