Szele Tamás: Káosz Iránban

Iránban némiképp megélénkültek a tüntetések, tiltakozások és ezzel egy időben tudatosabbá váltak a demonstrációk szervezői is. Tegnap kulcsfontosságú ideológiai döntést hoztak azzal, hogy kimondták: az is lehet hívő muzulmán, aki ellenzi az Iszlám Köztársaságot, mint államformát, és helyette szekuláris államot szeretne bevezetni.

Ezzel kicsavarták Khamenei kezéből a vallási fanatizmus fegyverét, és tudatosították Irán népében, hogy a világi állam nem a vallásgyakorlás betiltását jelenti, ellenkezőleg, szabaddá teszi azt – csak a világi hatalom gyakorlását veszi el a klerikális köröktől. Így viszont már az állami ideológia és indoktrináció sem fog sokat érni: többet értek el pár mondattal, mint tíz komoly tüntetéssel.

De lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Egyes tüntetéskoordinátorok és szervezetek megpróbálják visszaszerezni a vallásosságot a rendszertől, lényegében azzal érvelve, hogy lehet valaki hívő vallásos, és mégis ellenezheti az Iszlám Köztársaságot. A Mashhadi Szomszédság Ifjúsága közzétett egy nyilatkozatot „iráni muszlim és síita fiatalok egy csoportjától”, amely azzal vádolta Ali Khamenei legfelsőbb vezetőt, hogy a vallást ellenőrzésre és manipulációra használja fel. A nyilatkozat szerint Khamenei nem az igazi iszlám értékeket képviseli, hanem inkább kihasználja a vallást. Figyelemre méltó, hogy a csoport a „muszlimok és síiták” képviseletében fogalmazódott meg, ami az iráni szunnita közösség felé való közeledésre utalhat. A mashhadi csoport azt is állította külön, hogy a rendszer nem tartja be az alkotmányban foglalt alapelvek némelyikét A CTP korábban már beszámolt arról, hogy a tüntetők hogyan próbálták a forradalom, az iráni nacionalizmus és a világi mártíromság eszméit a rendszertől visszaszerezni saját mozgalmuk számára. A rendszer régóta azon fáradozik, hogy számos ilyen eszmét saját céljaira kisajátítson.

Az a tény, hogy a mashhadi fiatalok állhatnak a vallás visszaszerzésére irányuló erőfeszítések élére, figyelemre méltó, tekintve a város jelentőségét az iráni klerikális és vallási közösség számára. Mashhadban található az Imam Reza szentély – Irán egyik legjelentősebb vallási helyszíne. A mashhadi pénteki ima vezetője, Ahmad Alam ol Hoda nyíltan keményvonalas, és Ebrahim Raisi elnök apósa, aki maga is Mashhadban született.

A Mashhadi Szomszédság Ifjúsága december 19-én kifejtette tiltakozási doktrínájának egy részét, a decentralizált, „szomszédsági alapú” tiltakozások gondolatát hirdetve. A tiltakozások koordinátorai és szervezetei gyakran használják ezt a kifejezést, a „szomszédsági alapú” tiltakozásokat, amikor tüntetéseket terveznek. A mashhadi csoport elmagyarázta, hogy a szomszédsági alapú tüntetések során a tüntetők kis csoportjai különböző közeli városrészekbe vonulnak, ahol ismerik a környezetet, de a többi helyi lakos nem fogja őket felismerni. A tüntetők megfigyelői felhívják a kis csoportok figyelmét, hogy a közeli sikátorokba oszoljanak, hogy elkerüljék a biztonsági erők közeledését, és ezek a tömegek újra összeállnak, amint a biztonsági erők távoznak. A mashhadi csoport azzal érvelt, hogy az egyidejű, városrészi tüntetések az egész városban kimerítik és megterhelik a biztonsági erők kapacitását, ami „macska-egér játékot” eredményez. Ez az elmélet összhangban van a CTP értékelésével, amely szerint a biztonsági erők 2022 szeptembere óta létszámhiánnyal, kimerültséggel és alacsony morállal szembesülnek küszködnek.

A jelentések szerint a rezsim a letartóztatott tüntetőket kínzással kényszeríti vallomások megtételére. Egy letartóztatott, halálraítélt tüntető ügyvédje azt állította, hogy az állami biztonsági szolgálatok az ügyfelének bekötötték a szemét, megverték és elektrosokknak vetették alá, amíg hamisan be nem vallotta egy biztonsági tiszt megölését. Egy másik letartóztatott tüntető hasonlóan elmondta az apjának, hogy az állami biztonsági szolgálatok addig kínozták őt, amíg hamisan be nem vallotta egy Baszidzs-tag megölését. A rendszer az elmúlt hónapokban szinte biztosan sok más személyt is megkínzott, azon szörnyű szexuális bántalmazáson és erőszakon túl, amelyeket a rezsim a letartóztatott tüntetők ellen elkövet.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Egyes tüntetéskoordinátorok és szervezetek megpróbálják visszaszerezni a vallásosságot a rendszertől, lényegében azzal érvelve, hogy lehet valaki hívő, és mégis ellenezheti az Iszlám Köztársaságot.
   • A Mashhadi Szomszédság Ifjúsága kifejtette tiltakozási doktrínájának egy részét, a decentralizált, „szomszédsági alapú” tiltakozások gondolatát hirdetve.
   • A rendszer megkínozza a letartóztatott tiltakozókat, hogy erőszakkal beismerő vallomásokat szerezzenek tőlük.
   • Négy tartomány öt városában legalább 10 tüntetésre került sor.
   • Szisztán és Beludzsisztán tartományban december 18. óta fokozódott a rezsimellenes militáns fellépés.
   • A Guardian beszámolója szerint a tüntetések 2022. szeptemberi kezdete óta több tucat, de lehet, hogy néhány száz tüntető menekült Iránból Iraki Kurdisztánba.

Rendszerellenes tüntetések:

December 19-én négy tartomány öt városában legalább tíz tüntetés zajlott. A tiltakozások koordinátorai és szervezetei december 19-21-re országos tüntetésekre és sztrájkokra hívtak fel, valószínűleg ez vezetett a megnövekedett tiltakozói részvételhez. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Karaj, Alborz tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: A tiltakozó énekek és jelszavak a gazdasági sérelmekre és a rezsim Majid Reza Rahnavard kivégzéséről szóló döntésének elítélésére összpontosítottak.

Rasht, Gilan tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: A tüntetők az éjszakai tüntetések során tüzeket gyújtottak Rasht utcáin.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: Az Iszlám Forradalom téri metróállomás közelében tüntetések zajlottak.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: A tüntetők éjszakai tüntetések során tüzeket gyújtottak Teherán utcáin.

Megjegyzések: A tüntetések a Naft Ponk negyed környékén zajlottak.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Meghatározatlan

Megjegyzések: Az Ekbatan negyed környékén zajlottak a tüntetések.

Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Közepes

Demográfiai összetétel: Gyászolók

Tiltakozó tevékenység: Mohammad Hajji Rasoul Poor tüntető mártír temetési szertartása.

Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Méret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: 40 napos megemlékezés Faiq Mam Ghadri tüntető mártírról.

A CTP mérsékelt vagy alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Meghatározatlan

Megjegyzések: A tüntetések a Jamal Zadeh negyed környékén zajlottak.

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Kicsi

Demográfiai összetétel: a Rasoul-e Akram kórház rezidens hallgatói

Tiltakozó tevékenység: Tiltakozás és sztrájk

Teherán város, Teherán tartomány

Méret: Meghatározatlan

Megjegyzések: A Towhid metróállomás közelében zajlottak a tüntetések.

December 18. óta Szisztán és Beludzsisztán tartományban megnőtt a rendszerellenes militancia. A CTP az elmúlt 48 órában három összecsapást regisztrált a rendszer biztonsági erői és ismeretlen fegyveresek között. A CTP korábbi jelentése szerint a LEC december 18-án összetűzésbe került a fegyveresekkel Esfandak közelében. December 19-én a fegyveresek megtámadtak egy LEC-járőrt Rask közelében, három embert megsebesítve. December 19-én a fegyveresek összecsaptak az IRGC szárazföldi erőinek 44. Ghamar Bani Hashem brigádjának elemeivel is Saravan közelében, megölve egy IRGC-tagot és három Basij-tagot. Az iráni állami média jelentése szerint a fegyveresek néhány ilyen összecsapás után átlépték a határt Pakisztán felé.

A rendszerellenes militancia gyakori ezeken a területeken, és nem feltétlenül kapcsolódik a tüntetésekhez. Egyes szalafi-dzsihádista militáns csoportok, például a Jaish al Adl, az iráni-pakisztáni határ környékén tevékenykednek, és rendszeresen támadják a rezsim biztonsági erőit. A Jaish al Adl fegyveres ellenállásra szólított fel a rezsim ellen, és azt állította, hogy az elmúlt hónapokban megnőtt a létszámuk.

Az IRGC a 44. dandár elemeit küldhette Szisztán és Beludzsisztán tartományba, hogy megerősítse ottani katonai jelenlétét. A dandár Shahr-e Kurd, Chahar Mahal és Bakhtiari tartományban állomásozik – jelentős távolságra a délkeleti határoktól. Az IRGC viszonylag kis mértékben van jelen Szisztán és Beludzsisztán tartományban, csak a 110. Szalman Farszi Független Különleges Erők Dandárját tartja fenn Zahedanban. Az IRGC talán megpróbálja növelni jelenlétét Szisztán és Beludzsisztán tartományban a rezsimellenes militancia és a tiltakozások elleni fellépés érdekében anélkül, hogy a 110. dandár elemeit Zahedanból elvonná, vagy az Artesh-erőket használná ilyen műveletekben.

A Guardian december 19-én arról számolt be, hogy a tüntetések 2022 szeptemberi kezdete óta több tucat, de lehet, hogy néhány száz tüntető menekült Iránból Iraki Kurdisztánba. 2022 szeptembere óta az állami biztonsági szolgálatok, mint például az IRGC hírszerző szervezete, hagyományosan külföldön élő disszidenseket vesznek célba, és ha a Guardian cikke igaz, akkor üldözhetik ezeket a tüntetőket. Egy azonosítatlan iraki központi kormánytisztviselő a Shafaq iraki kurd csatornának nyilatkozva cáfolta a beszámolót.

Egy azonosítatlan forrás december 19-én az IRGC-hez kötődő Tasnim hírügynökségnek azt mondta, hogy az Iráni Központi Bank (CBI) hamarosan megemelheti a bankbetétek kamatlábát, valószínűleg azért, hogy a polgárokat visszatartsa attól, hogy kivegyék megtakarításaikat a bankokból. A rendszerellenes Iran International arról számolt be, hogy az iráni bankok kemény valutából hiányt tapasztalnak azonosítatlan iráni banki források szerint. A CTP korábban beszámolt a tiltakozó koordinátorok és szervezetek felhívásairól, amelyekben arra szólították fel a polgárokat, hogy vegyék ki megtakarításaikat a bankokból. A CTP azonban nem tudja ellenőrizni az Iran International azon jelentését, amely szerint ez a banki roham valutahiányt okozott. Az a tény, hogy ez a meg nem erősített jelentés összhangban van más, meg nem erősített közösségi médiajelentésekkel, nem igazolja azt.

Esmail Kowsari keményvonalas parlamenti képviselő december 19-én kijelentette, hogy a parlament fontolóra veszi a diplomáciai kapcsolatok csökkentését az Egyesült Királysággal, mivel az állítólag szerepet játszott a tüntetések szításában. Kowsari hozzátette, hogy a parlament átértékeli a diplomáciai kapcsolatokat Franciaországgal és Németországgal is. Kowsari az IRGC nyugalmazott dandártábornoka, aki közel áll az IRGC vezetéséhez, de törvényhozói feladatkörén kívül nem rendelkezik komoly hivatalos hatáskörrel. Retorikája nem feltétlenül jelzi, hogy a Parlament végrehajtja-e az Egyesült Királysággal, Franciaországgal és Németországgal való diplomáciai kapcsolatok csökkentésére irányuló intézkedéseket.


Gholam Hossein Mohseni Ejei igazságügyi vezető december 19-én megismételte a tüntetésekkel kapcsolatos kemény álláspontját. Ejei utasította a bírákat, hogy haladéktalanul hajtsák végre a jogerős ítéleteket, beleértve a halálosakat is. Ejei azt is tanácsolta a bíráknak, hogy hagyják figyelmen kívül a kapcsolódó társadalmi dinamikát, valószínűleg arra utalva, hogy az elmúlt hetekben néhány politikai és vallási személyiség bírálta a halálbüntetést. Ejei megjegyzései megerősítik elkötelezettségét a tüntetőkkel szembeni brutális büntetések mellett. Kommentárjai arra utalhatnak, hogy a rezsim végre fogja hajtani Mohammad Mehdi Karami kivégzését, akinek szülei december 18-án érzelmes videofelhívást tettek közzé a halálos ítéletének megváltoztatásáért.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Izraeli harci repülőgépek december 19-én légicsapásokat hajtottak végre a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és az Irán által támogatott milícia Damaszkusz nemzetközi repülőtere körüli állásai ellen. Az izraeli harci repülőgépek célba vették a repülőtérre nemrég telepített SAA légvédelmi üteget és egy katonai raktárt, amelyet iráni ügynökök használnak Damaszkusz Szajjeda Zeynab nevű külvárosában. A Breaking Defense december 16-án jelentette, hogy Irán újraindította a rendszeres fegyver- és lőszerszállítást a damaszkuszi nemzetközi repülőtéren keresztül. Az újrakezdés egy intenzív izraeli légihadjáratot követett Kelet-Szíriában, amely megzavarta a földi szállításokat. 2022-ben izraeli harci repülőgépek többször is célba vették a damaszkuszi nemzetközi repülőtér fő kifutópályáját, átmenetileg leállítva a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtérre érkező iráni szállítmányokat. Az iráni teherszállító járatok újraindítása egybeesik az Al Sharq Al Awsat jelentésével is, amely szerint izraeli tisztviselők a bejrúti repülőtér lebombázásával fenyegetőztek, ha megerősítik, hogy Irán közvetlenül Libanonba szállít katonai felszereléseket, valamint Najib Mikati libanoni miniszterelnök december 19-i nyilatkozatával, miszerint Irán valójában nem használja a bejrúti nemzetközi repülőteret fegyverszállításokra.


Nagy kérdést jelent Irán értelmisége számára az, hogy ha megbukik a rendszer, merre és hogyan tovább? Ez egyelőre nem tisztázott, sok elképzelés van kialakulóban, ezek közül ismertet párat az Iran International. Külön emeljük ki a gazdasági szempontok fontosságát.

Az iráni valuta értékének 3 hónap alatt bekövetkezett 25 százalékos esése megrázta az iráni kormányt, és még a konzervatívok körében is éles bírálatokat váltott ki.

Mansoor Haqiqatpur konzervatív politikus azzal vádolta Ebrahim Raisi elnök kormányát, hogy a gazdagok és az egyszerű irániak által birtokolt vagyonok értékét egyaránt drasztikusan csökkentette.

Kevesebb mint 18 hónappal ezelőtt, amikor Raisi hivatalba lépett az Iszlám Köztársaság elnökeként, egy amerikai dollár 230 ezer riálnak felelt meg a teheráni piacokon. Most az amerikai dollár értéke meghaladja a 380 000 rialt. A leértékelődő iráni valuta most olyan olcsó, mint a szalma. Ez azt jelenti, hogy az irániak elvesztették vagyonuk felét ebben az időszakban”.

Valójában Haqiqatpur beszéde óta a riál árfolyama tovább esett, és kedden már közel 400 000 rial volt az amerikai dollárral szemben.


Nem szabad félvállról venni egy olyan konzervatív megjegyzésének jelentőségét, aki Raisi elnök természetes szövetségese. Az ILNA honlapnak adott interjújában Haqiqatpur sok más iráni politikushoz hasonlóan azt mondta, hogy az Iszlám Köztársaságnak korszerűsítenie és fejlesztenie kell a kormányzatát.

Azzal vádolta, hogy „az iráni kormányzás nem egy előre megtervezett utat követ. Még mindig nem tudjuk, hogy ki a felelős a kultúráért vagy az identitásért. Kinek kell meghatározni és megtervezni a Z generáció identitását?”. Úgy tűnik, hogy még mindig hisz az erős kormányzati ellenőrzésben, akár az állampolgárok identitása felett is.

Haqiqatpur azzal folytatta, hogy „egy új kormányzás segíthet, de néhány területen meg kell változtatnunk az Iszlám Köztársaság alkotmányát”. Ez divatos jelszóvá vált a rendszer bizonyos bennfenteseinek körében, miután politikai pozíciójukat megingatták az országos tiltakozások.

De más iráni politikusokhoz és politikai megfigyelőkhöz hasonlóan ő is figyelmen kívül hagyta Ali Khamenei legfelsőbb vezető szerepét az alkotmány és az ország más törvényeinek aláásásában.

Az alkotmánnyal kapcsolatos fő probléma a legfelsőbb vezető túlzott hatalma, aki a fegyveres erők és a klerikális rendszer vallási intézményeinek főparancsnoka. Ezért könnyedén növeli hatáskörét, és ezzel más alkotmányos intézményeket, mint például az elnökséget, irrelevánssá tesz.

A bennfentesek ódzkodnak attól, hogy kimondják: az Iszlám Köztársaság diktatúra, és Khamenei az egyetlen, aki még az emberek magánéletébe is beleszólhat. Hogy hány gyermeket kell vállalniuk, mit kell viselniük, és mit nézhetnek a televízióban. Még akkor sem konzultált a parlamenttel, amikor úgy döntött, hogy csapatokat vezényel Szíriába, hogy megmentsen egy másik diktátort, vagy hogy fegyvereket küld Oroszországba, hogy segítse Putyin ukrajnai törekvéseit.


Három iráni elnök, Mohammad Khatami, Mahmúd Ahmadinezsád és Haszan Róháni könyörgött Khameneinek, hogy változtasson meg néhány cikkelyt az alkotmányban és tegyen lehetővé néhány reformot, de ő arrogánsan elhallgattatta őket.

Haqiqatpur azonban elég bátor volt ahhoz, hogy bírálja az Őrök Tanácsát, amiért egyoldalúan úgy döntött, hogy egyes politikusok indulhatnak a parlamenti választásokon, másokat pedig kizár anélkül, hogy magyarázatot adott volna a döntéseire. De azt is mondta, hogy az alkotmány egyes cikkei, köztük a Legfelsőbb Vezető jogköre megváltoztathatatlan. E pontosítás nélkül szavai nem jelentek volna meg Teheránban. Raisit azonban könnyű volt puha célpontként támadnia.

Iráni akadémiai megfigyelők ugyanilyen hangnemben beszéltek egy összejövetelen, amely „az iráni haladás és fejlődés eszméjét vizsgálta”. Hadi Khaniki, Ahmad Meydari és Mohammad Fazeli társadalomtudósok a teheráni összejövetelen arra a következtetésre jutottak, hogy „Irán mai problémái közül sok a politikai részvétel korlátozásából fakad. Ha nincs politikai részvétel, akkor politikai hanyatlás következik be” – mondták.

Az akadémikusok egyetértettek továbbá abban, hogy az egyetlen kiút a jelenlegi iráni válságból a párbeszéd szerepének elismerése a társadalmi folyamatokban. Közben tisztelegtek Majid Teheráni iráni politikai közgazdász professzor előtt, aki 1976-ban, három évvel a bekövetkezte előtt megjósolta az iszlám forradalmat. „De senki sem hallgatott rá” – mondta Khaniki.


Fazeli hozzátette, hogy „ha az iráni politikusok nem hajlandók odafigyelni arra az útra, amelyet az iráni kormány az 1970-es években járt be, és az iráni vezetők kerülik a kapcsolatot a nyilvánossággal, akkor valószínűleg ugyanazokat a hibákat követik el, mint elődeik”.

Ami viszont a kínzásokról érkező híreket illeti: azok bizony igazak. Sőt, bizonyítottak is. Szintén az Iran International foglalta össze, mit tudunk erről.

Egy halálra ítélt iráni tüntetőt ügyvédje szerint súlyosan megkínoztak, hogy „bevallja” egy baszidzs-milicista megölését egy tüntetésen.

Találkoztam Seyed-Mohammad Hosseinivel a Karaj börtönben. Sírva mesélt a kínzásokról, a kínzásokról, amelyek során összekötözött kézzel és lábbal és bekötött szemmel verték, fejbe rúgták és elvesztette az eszméletét, a talpát vasrúddal verték, majd a teste különböző részein sokkolták”

tweetelte vasárnap Ali Sharifzadeh Ardakani, aki azt állítja, hogy nemrég engedélyezték neki, hogy Hosseini-t képviselje.

Egy megkínzott ember vallomása jogi szempontból nem érvényes” – tette hozzá.


Sharifzadeh a hét elején azt mondta, hogy a karaji forradalmi bíróság nem engedélyezte neki, hogy elvállalja Hosseini ügyét, tanulmányozza az ügy aktáit, és képviselje őt a halálos ítélet elleni fellebbezés folyamatában. „Ez egy halálra ítélt személy jogainak durva megsértése” – tweetelte december 15-én.

Seyed-Mohammad Hosseinit novemberben tartóztatták le Karajban, a Teherántól nyugatra fekvő Alborz tartomány fővárosában, és „Isten elleni harccal”, valamint „földi korrupcióval” vádolták, mindkét esetben halálos ítéletet kiszabva.

Hosseinit azzal vádolták, hogy részt vett a 27 éves Ruhollah Ajamian november 12-i állítólagos meggyilkolásában. Ajamiant, aki más biztonsági erők mellett a Forradalmi Gárda (IRGC) baszidzs milíciájának tagjaként szolgált, egy csoport férfi leszúrta, megverte és meztelenre vetkőztette, majd később belehalt sérüléseibe.

Meggyilkolásáért tizenhárom tüntetőt állított bíróság elé a forradalmi bíróság nem sokkal az eset után, akik közül ötöt, köztük Hosseinit, halálra ítéltek.

Hosseinit igazságtalan eljárás során ítélték el anélkül, hogy választott védőügyvédje rendelkezésére állt volna, akárcsak a többi, az elmúlt hetekben bíróság elé állított tüntető többségét.

A Forradalmi Bíróság rendszeresen elutasítja a vádlottak vagy családtagjaik által kijelölt független ügyvédek meghatalmazását, és kizárólag a megbízott ügyvédeket hagyja jóvá, akik sok esetben csak a tárgyaláson jelennek meg anélkül, hogy az ügy aktáit egyáltalán látták volna.


Hosseinit a kivégzés közvetlen veszélye fenyegeti, akárcsak legalább egy tucat más fiatalembert, akiket azóta tartóztattak le, hogy szeptemberben a 22 éves Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halála után tüntetések söpörtek végig az országon.

Mennyire lehet kétségbeesett egy rezsim, hogy így bánjon a saját polgáraival? Azt hiszik, hogy egy kínzás során tett „vallomás” egyáltalán ér valamit? Most már nem kell feltételeznünk, tudjuk” – kérdezte Ye-One Rhie, a német parlament (Bundestag) tagja, aki a rapper Toomaj Salehi politikai pártfogását vállalta, Sharifi Ardakani tweetjét idézve.

Aude Luquet francia törvényhozó vállalta Hosseini politikai támogatását, és az iráni kivégzések azonnali leállítását követelte. Hosseinit Harold Truch osztrák parlamenti képviselő is támogatja.

Az iszlám köztársaság eddig Mohsen Shekarit és Majidreza Rahnavardot végezte ki: mindketten 23 évesek voltak. Mindkettőjüket állítólag megkínozták, hogy „beismerjék” a nekik tulajdonított bűncselekményeket és megfelelő eljárás nélkül állították bíróság elé őket. A kivégzések sok iránit feldühítettek, akik úgy vélik, hogy azért állították őket sietve bíróság elé és végezték ki, hogy félelmet keltsenek a lakosság többi részében, és távol tartsák őket az utcáktól.

Öt embert ítéltek halálra egy baszidzsi meggyilkolásáért. Egyet egy baszidzsi megsebesítéséért végeztek ki. Senkit sem vontak felelősségre több száz polgár megöléséért. Senkit sem vontak felelősségre az elmúlt évek tüntetésein elkövetett több ezer gyilkosságért. Ez a rezsim vágóhídra vitte az igazságot és a szabadságot”

áll a Karajban halálra ítélt öt ember fotójával együtt közzétett tweetben, amelyet decemberben tettek közzé.

És nem csak kínzás alapján lehet halálos ítéletet hozni: előfordult már, hogy elég volt hozzá a titkosrendőröknek bejutni a vádlott közösségi médiafiókjaiba.

Iránból származó jelentések szerint a rezsim tisztviselői terhelő bizonyítékként használják a tiltakozó fogvatartottak magánbeszélgetéseit, telefonos naplóit és szöveges üzeneteit.

A CNN hétfőn idézett egy iráni nőt, aki szerint az iráni hatóságok azzal vádolták meg, hogy a Telegramon egy rendszerellenes aktivista csoportot működtet.

A Negin néven bemutatkozó nő tagadta a vádat, de a CNN-nek elmondta, hogy van „néhány barátja”, akik politikai foglyok voltak.

Elém tették az ezekkel a barátokkal folytatott telefonbeszélgetéseim átiratát” – mondta –, és „kikérdezték, hogy milyen kapcsolatban állok ezekkel az emberekkel”.

Azt mondták nekem: Gondolod, hogy élve kijuthatsz innen? Ki fogunk végezni. Az ítéleted halálbüntetés. Bizonyítékunk van, mindenről tudunk” – mondta Negin, akinek nem ez az igazi neve.

Negin elmondta, hogy rájött, hogy a biztonsági ügynökök egy idegen IP-címmel léptek be a Telegram-fiókjába.


Az iráni rezsim újra aktiválta a Telegram-fiókját, hogy megnézze, ki tartotta vele a kapcsolatot, amíg Negin börtönben volt – tette hozzá.

Negin egyike volt azon több száz tüntetőnek, akiket a Mahsa Amini szeptember közepén rendőrségi őrizetben bekövetkezett halálát követő kormányellenes tüntetések első heteiben az észak-teheráni Evin börtönben tartottak fogva.

Az iráni kormány hasonló taktikát alkalmazhatott annak a 16 éves tüntetőnek, Nika Shahkaraminak a Telegram- és Instagram-fiókjainak megfigyelésére, aki szeptember 20-án Teheránban egy tüntetés után életét vesztette.

Azért gondoljunk bele: Neginnek nem az volt a bűne, hogy tett valamit, hogy megszervezett valamit, hanem csak annyi, hogy ismert néhány embert, akiket a hatóságok nem szerettek. De nem tarthat már sokáig ez a beteg rendszer: feltartóztathatatlanul közeledik a gazdasági összeomlás.

Egyre több aktivista szólítja fel az embereket, hogy az állam rendelkezésére álló likviditás csökkentése érdekében vegyék ki pénzüket az iráni bankokból.

Shirin Ebadi iráni politikai aktivista, jogász és Nobel-békedíjas író vasárnap arra szólította fel az embereket, hogy csatlakozzanak a bankokból való pénzkivonás kezdeményezéséhez, megjegyezve, hogy Iránban az állam által ellenőrzött bankok nem az embereket szolgáló intézmények, és csak a „gyilkos köztársaság” gazdasági karjaként működnek, utalva a klerikális rezsimre.

Most mindenki számára bebizonyosodott, hogy a rendszerben nincs hajlandóság arra, hogy elfogadja az emberek követeléseit” – mondta, hozzátéve, hogy a napi tranzakciókban a bankok mellőzését célzó kampány „alapvető csapást” mérhet a kormányra.

A „Csatlakozz ehhez a kampányhoz” elnevezésű mozgalom azért jött létre, hogy a polgárok komoly csapást mérhessenek a kormány elnyomó struktúráira – mondta.


Ebadi hozzátette, hogy az ilyen kampányoknak nem szabad a bankokra korlátozódniuk, megjegyezve, hogy eljött az ideje az összes olyan intézmény elleni összehangolt fellépésnek, amely részt vesz a tömeges tüntetések leverésében. Egyes aktivisták azt javasolták, hogy az emberek tagadják meg a közüzemi számlák és egyéb kifizetések befizetését a kormányzati intézményeknek.

A hölgy megjegyzései akkor hangzottak el, amikor alulról szerveződő csoportok és aktivisták újabb háromnapos országos tiltakozásra és sztrájkra szólítottak fel hétfőtől kezdve, december 19-re, 20-ra és 21-re. A napi utcai tüntetések és az egyetemeken tartott ülősztrájkok mellett számos iparágban, különösen az olaj-, gáz- és petrolkémiai ágazatban dolgozók körében folytatódtak a sztrájkok.

Sok iráni számára nyilvánvalóvá vált, hogy a bankok nem képesek túlélni, ha az emberek készpénzt kezdenek használni a bankkártyák helyett, amelyekkel sikerült olyan szinten tartani a likviditást, hogy a bankok nem mennek csődbe.

Az Iráni Központi Bank (CBI) vezetője, Ali Salehabadi szerint az Iránnal szembeni amerikai szankciók mellett a közelmúltban lezajlott lakossági tiltakozások is ösztönözték a tőkemenekítést az országból, és hozzájárultak a riál árfolyamának eséséhez. De ígéretet tett arra, hogy márciusig, az iráni naptári év végéig csökkenti a pénzmennyiség riasztó növekedését.

A bankokból történő tőkekivonás ellensúlyozására pszichológiai hadműveletként a közösségi médiában olyan pletykák keringenek, hogy az Iszlám Köztársaság öt százalékos kamatemelést tervez. Szalehabadi azonban hétfőn azt mondta, hogy még nem született végleges döntés a kamatemelésről.

A legtöbb iráni közgazdász többször is elmondta a helyi médiának, hogy nincs gyors megoldás a rezsim mélyen gyökerező banki és pénzügyi problémáira.


Az iráni riál hétfőn 400 000 közelében mozgott az amerikai dollárral szemben, míg 2021 nagy részében a riál stabilan 250 000 körül mozgott, ami több mint 50 százalékos csökkenést jelent 15 hónap alatt, amely egybeesik a keményvonalas Ebrahim Raisi elnökségével.

A rendszer bennfentesei által vezetett bankokra mindig is nyomás nehezedett, hogy hiteleket nyújtsanak a befolyásos köröknek, vagy állami projektekbe fektessenek be, de inkább kerülik az ilyen finanszírozásokat, mert az országban a legtöbb beruházás nem termel nyereséget, és a bankoknak gondot okozna a hitelek törlesztése.

Iránnak gondot okoznak a nemzetközi pénzügyi megfigyelőszervezet, a FATF 2017 óta fennálló követelései is, miszerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni jogszabályokat kell elfogadnia. Enélkül Irán továbbra is feketelistán marad számos nemzetközi pénzintézetnél.

Bahaoldin Hosseini-Hashemi teheráni közgazdász szerint az év utolsó hónapjaiban általában több pénzt nyomtat a CBI, mert a kormánynak ki kell fizetnie az év végi kötelezettségeit. Hosseini-Hashemi felhívta a figyelmet a hivatalos jelentésekre, amelyek szerint a CBI szeptember vége óta gyorsabb ütemben nyomtat pénzt, mivel a bankkal szembeni kormányzati adósságok növekedtek. A másik kihívást az állami vagy kvázi állami bankok jelentik, amelyek szintén a CBI-tól való hitelfelvételre támaszkodnak.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.