Szele Tamás: Búcsú Zaporizzsjától

A harcok nem enyhülnek, sőt, erősödnek, Lukasenko politikai machinációi valószínűleg kizárólag azt a célt szolgálják, hogy az ukrán hadsereg egy része nem mozdulhasson a fehérorosz határról, de támadni nem fog, a jelek viszont arra mutatnak, hogy újabb dicső orosz visszavonulás készülődik, ezúttal Zaporizzsjában, ami viszont a háborút is eldöntheti.

Mindenesetre nagyon szedik össze a betyárbútort, és ami ennél is többet mond: a lopott árut is csomagolják össze, szóval valami mintha komolyan készülődne arrafelé. Más kérdés, hogy amennyire ereszteni készülnek Zaporizzsját, annyira nem eresztik Bakhmutot, ott még hónapokon keresztül nagyon véres harcok várhatóak – egy harmadlagos fontosságú városért, aminek a civil lakosságát legnagyobb részben már nagyon régen evakuálták. Nehéz megérteni az orosz hadvezetés prioritásait, de ők tudják.

Mi viszont lássuk az elmúlt nap híreit, melyeket mint mindig, most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök továbbra is informális feltételeket teremtett az Ukrajna elleni háborúba való belépésre irányuló orosz nyomásnak való ellenálláshoz, azt állítva, hogy a NATO Fehéroroszország megtámadására készül. Lukasenko Ukrajnát és a NATO-t hibáztatta a fehérorosz-ukrán határ közelében egyre gyakoribbá váló provokációkért, és kijelentette, hogy Ukrajna megpróbálja belerángatni a NATO erőit a háborúba. Lukasenko kijelentette, hogy a fehérorosz tisztviselőknek sikerült elrettenteniük egy potenciális ellenfelet attól, hogy katonai erőt alkalmazzon Fehéroroszország ellen, és hogy a NATO a szomszédos országokban csapatokat épít és fokozza a harci kiképzést. Viktor Khrenin fehérorosz védelmi miniszter kijelentette, hogy nincs közvetlen háborús készülődés, és Fehéroroszország csak a területét fogja megvédeni. Az ukrán katonai főhadiszállás (GUR) képviselője, Vadim Szkibickij arról számolt be, hogy nincsenek jelei annak, hogy Fehéroroszország területén csapásmérő csoportot alakítanának ki. Lukasenko és Khrenin valószínűleg azért tették a megjegyzéseket, hogy alátámasszák azt, amit az ISW korábban úgy értékelt, mint egy folyamatban lévő információs műveletet, amelynek célja az ukrán hadsereg rögzítése a fehérorosz határon, válaszul arra a fenyegetésre, hogy Fehéroroszország beléphet a háborúba. Lukasenko és Khrenin valószínűleg az információs műveletet is a feltételezett NATO-agresszióra és a fehérorosz határ mentén végzett provokatív tevékenységekre összpontosította, hogy azt sugallja, hogy a fehérorosz hadseregnek Fehéroroszországban kell maradnia, hogy megvédje magát az esetleges NATO-agresszióval szemben, és így információs feltételeket teremt az orosz nyomásnak való ellenálláshoz, hogy belépjen a háborúba Ukrajnában. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a fehérorosz belépés az Ukrajna elleni orosz háborúba rendkívül valószínűtlen.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök továbbra is információs feltételeket teremtett az Ukrajna elleni háborúba való belépésre irányuló orosz nyomásnak való ellenálláshoz.
   • Az orosz csapatok folytatták a Szvatove-Kreminna vonal mentén az ukrán ellentámadással szembeni védekezést.
   • Az orosz hadsereg folytatta a fokozatos előnyszerzést Bakhmut körül, és támadó hadműveleteket hajtott végre Avdiivka-Donyeck város térségében.
   • Az orosz haderő folytatta a védelmi intézkedéseket és a személyi állomány mozgatását a Dnyeper folyó keleti partján, a Herszoni Területen.
   • Az orosz katonai mozgások Zaporizzsjai területén arra utalhatnak, hogy az orosz csapatok nem tudják megvédeni a kritikus területeket a fokozódó ukrán csapások közepette.
   • Az orosz hadsereg tartalékokat tárol a Krímben, hogy támogassák a védelmi műveleteket a Zaporizzsjai Területen és a Dnyeper folyó keleti partján.
   • A Kreml pénzügyi nehézségei továbbra is táplálják a belpolitikai nyugtalanságot.
   • Továbbra is vannak bizonyítékok a részleges mozgósítás folytatására az orosz csapatok alacsony moráljával és magas dezertálási arányával szemben.
   • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatta a Wagner-csoport hírnevének öregbítésére tett kísérleteit.
   • Az orosz megszálló tisztviselők folytatták a megszállt területek orosz pénzügyi és jogi szférába való integrálására irányuló erőfeszítéseket.
   • Az orosz hatóságok folytatták az ukrán civilek és a polgári infrastruktúra kizsákmányolását Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseinek támogatására.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására).

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 1-jén folytatta az ukrán ellentámadó hadműveletek elleni védekezésre és az elvesztett állások visszaszerzésére irányuló erőfeszítéseket a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek továbbra is visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Novoszelivszkénél ( Szvatovétól 14 km-re északnyugatra) és Sztelmahivkánál (Szvatovétól 15 km-re északnyugatra). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok megakadályoztak egy ukrán előrenyomulást Kuzemivka irányába (Szvatovétól 13 km-re északnyugatra). Az ukrán vezérkari főnökhelyettes, Olekszij Hromov arról számolt be, hogy az ukrán haderő arra számít, hogy az orosz csapatok megkísérlik majd újraindítani a támadó hadműveleteket Liman irányában, hogy visszaszerezzék a kezdeményezést. Hromov hozzátette, hogy az oroszok védelmi vonalakat építenek Szvatove és Liman irányában, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy az ukrán alakulatok elit ukrán dandárokat helyeznek át Liman és Kupjanszk irányába, hogy megakadályozzák az orosz előrenyomulást. Az ISW nem értékeli ezt az állítást.

Az ukrán hadsereg december 1-jén folytatta az ellentámadó hadműveleteket Kreminna közelében. Az orosz BARS–13 harci tartalékos Telegram-csatorna azt állította, hogy az ukrán csapatok fokozták a szárazföldi támadásokat Kreminna környékén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán támadást Kreminna környékén Cservonopopivka irányában (6 km-re északnyugatra Kreminnától). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok vertek vissza egy orosz támadást Bilohorivka közelében (10 km-re délre Kreminnától). Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az ukránok jelentős előrenyomulást hajtottak végre Cservonopopivkától délnyugatra, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán haderő megerősítheti vonalait a térségben, hogy áttörjék az ottani orosz védelmet. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy egy orosz drón ukrán alakulatokat észlelt Zsitlivkában, az R66-os országúton Kreminna felé. Egy orosz blogger azt is állította, hogy az orosz erők Bilohorivka nyugati részén harcolnak, de nem szolgáltatott bizonyítékot erre az állításra. Hromov hozzátette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Dibrovánál is, mintegy 5 km-re délnyugatra Kreminnától. Az orosz és ukrán alakulatok folytatták a tüzérségi párbajt ezen a területen.

Orosz fő erőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 1-jén a folyamatban lévő offenzív műveletek közepette valószínűleg tovább folytatta csekély mértékű előrenyomulását Bakhmut térségében. Ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmuttól 22 km-en belül északkeletre Jakovlivka, Szoledar, Bakhmutszke és Bilohorivka közelében; és Bakhmuttól 14 km-en belül délnyugatra Opitnye, Majorszk és Kurdjumivka közelében. A közösségi médiaforrások és egy orosz blogger december 1-jén fényképeket tett közzé, amelyeken orosz csapatok láthatóak Bakhmuttól délre Kurdjumivkában és Ozarianivkában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek teljes mértékben ellenőrzik Andriivkát ( Bakhmuttól 10 km-re délre). A december 1-jén közzétett geolokációs felvételeken az ukrán erők állítólag visszavonulnak az Opitnyén átvezető országút nyugati oldalán lévő állásokból (Bakhmuttól 4 km-re délre). Egy orosz blogger olyan felvételeket tett közzé, amelyek azt állítják, hogy az orosz csapatok a Kurdjumivkától nyugatra támadó műveleteket hajtanak végre, és azt állította, hogy az orosz haderő most már a Horlivka-Bakhmut autópálya nagy részét ellenőrzi. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy az orosz egységek most már minden utat el tudnak zárni Bakhmut irányába. A CNN december 1-jén közzétett egy videóriportot, amelyben a Bakhmut térségében lévő ukrán katonai parancsnokok egy tudósítónak azt mondják, hogy csapataik túlerőben vannak és komoly ellátási problémákkal küzdenek. Az ukrán katonai parancsnokok azt is elmondták a CNN tudósítójának, hogy az oroszok jelentős erőket vonnak be a Bakhmut térségében zajló támadásokba, és súlyos veszteségeket szenvednek. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz erőfeszítések nagy költségekkel járnak ahhoz képest, hogy egy korlátozott operatív jelentőségű városra összpontosulnak.

Az orosz egységek december 1-jén folytatták a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 37 km-re délnyugatra Krasznohorivka, Vodiane, Pjervomajszke, Marinka, Nevelszke és Novomikhailivka közelében, valamint Avdiivkától 6 km-re északkeletre Kamjanka közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája azt állította, hogy a DNK „Spárta” és „Szomáli” zászlóaljai visszavertek egy ukrán ellentámadást Vodiane közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek szintén visszaverték az ukrán ellentámadást Novomikhailivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán és orosz csapatok továbbra is harcoltak Marinka nyugati részén.

Az orosz hadsereg december 1-jén folytatta a védelmi műveleteket Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek védelmi vonalakat tartanak fenn ezen a fronton. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán ellentámadást a Donyecki Terület en fekvő Volodimirivka közelében (Donyeck várostól 43 km-re délnyugatra). Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések-déli tengely:

Az orosz csapatok december 1-jén folytatták a védelmi intézkedések végrehajtását, erődítmények építését és a személyzet mozgatását a Dnyeper folyó keleti partján, Herszon területén. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok a keleti parton továbbra is védelmi vonalakat tartanak fenn és erődítményeket építenek. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek csökkentették a személyzet és a felszerelés számát Oleskiben, és a személyzetet átcsoportosították az Oleski és Hola Prisztan közötti országút mentén (a Dnyeper folyótól távolabb) lévő állásokba. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk kijelentette, hogy az orosz haderő kivonja a felszerelést, fegyvereket és egységeket a Dnyeper folyó bal partján lévő, nem részletezett lakott területekről. Az ukrán vezérkari főnök, Olekszij Hromov dandártábornok-helyettes kijelentette, hogy az ukrán parancsnokság arra számít, hogy az orosz egységek fenntartják a keleti parton lévő állásaikat, és helyi támadó műveleteket hajtanak végre ezen állások javítására. A közösségi médiaforrások december 1-jén olyan felvételeket tettek közzé, amelyek állítólag orosz állásokat mutatnak a Nova Kakhovka gát zsilipjénél. A Dnyeper folyó keleti partján lévő orosz katonai állásokról szóló ellentmondásos jelentések arra utalnak, hogy az orosz hadsereg jelenleg átcsoportosítja erőit Herszon területén, de nem világos, hogy pontosan hogyan.

Az orosz katonai mozgások a Zaporizzsjai Területen arra utalhatnak, hogy az orosz erők nem tudják megvédeni a kritikus területeket az orosz erők koncentrációja és logisztikája elleni növekvő ukrán csapások közepette. Az ukrán vezérkar december 1-jén arról számolt be, hogy az orosz hadsereg kivonta vagy jelenleg is kivonja a személyzetet a Zaporizzsjai Területen lévő Polohiból, Mykhailivkából és Inzsenyernéből. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők Burcsakban népszámlálást végeznek a jövőbeli evakuálási intézkedések előkészítése céljából. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán tüzérség az előző napokban orosz erők koncentrációira mért csapást a Zaporizzsjai Területen lévő Mirne, Tokmak, Inzsenyerne, Polohi, Jaszne és Kinszki Rozdori településeken. Az orosz egységek valószínűleg személyzetet vonnak vissza a frontvonalhoz közelebbi állásokból a Zaporizzsjai Területen, hogy csökkentsék az egyre gyakoribb ukrán csapások hatását az orosz ember- és eszközkoncentrációkra. A Polohiból való esetleges kivonulás különösen figyelemre méltó, mivel a település egy kritikus fontosságú közúti csomópontnál fekszik, és az orosz alakulatoknak valószínűleg nehezebb lenne megvédeni Tokmakot az esetleges ukrán hadműveletekkel szemben, ha nem lenne ellenőrzésük alatt a csomópont. A kritikus pozícióból való kivonulás arra utalhat, hogy az oroszok nem tudják megvédeni a teljes frontvonalat a Zaporizzsjai Területen, és fontossági sorrendet állítanak fel, hogy hová koncentrálják az erőiket. Ugyanilyen valószínű azonban az is, hogy az oroszok átcsoportosítják a Zaporizzsjai területen lévő csoportosításukat, és különböző személyi állományt helyezhetnek vissza ezekre a településekre.


Az orosz hadsereg tartalékokat képez a Krímben, hogy támogassa a Zaporizzsjai Területen és a Dnyeper keleti partján, a Herszoni Területen zajló védelmi műveleteket. Hromov kijelentette, hogy az orosz hadsereg tartalékokat összpontosít a Krím északi részén, hogy megerősítse a csapatokat a keleti parton a Herszoni Területen és Orikhiv irányában a Zaporizzsjai Területen. Hromov kijelentette, hogy Dzsankoj és a környező települések a legnagyobb orosz katonai bázissá váltak a Krímben az orosz katonai személyzet és felszerelés átcsoportosításának és telepítésének mennyisége miatt. Az orosz haderő tartalékokat tárolhat az ukrajnai front ezen szakaszainak támogatására, arra számítva, hogy az ukrán erők hamarosan támadó műveleteket hajthatnak végre ezeken a területeken.

Ukrán tisztviselők december 1-jén továbbra is elismerték, hogy az ukrán csapatok műveleteket hajtanak végre a Kinburn-nyárson. Humenyjuk kijelentette, hogy az ukrán hadsereg továbbra is hadműveleteket folytat a Kinburn-nyárson, és hogy az ukrán egységek még nem szabadították fel a területet. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az ukrán haderő a Dnyeper folyó bal partján, Herszon területen a Kinburn-nyársról jobban tudna potenciális hadműveleteket végrehajtani.

Az orosz tüzérség december 1-jén folytatta a rutinszerű rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, a nyugati Herszoni Területen és a Dnyipropetrovszki Területen. Ukrán források szerint az orosz erők csapást mértek Nikopolra, Marhanecre és Herszon városára.


Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml pénzügyi nehézségei továbbra is táplálják a belföldi nyugtalanságot. Egy orosz forrás megosztotta azokat a felvételeket, amelyeken Oleg Mihajlov, az Orosz Kommunista Párt egyik képviselője látható, amint a Komi Köztársaságban tartott kormányülésen a veteránoknak járó kifizetések növelését javasolja az Egységes Oroszország párttagjaiból álló ellenséges hallgatóság előtt. Ez az esemény jól példázza a növekvő gazdasági nyomás alatt álló orosz nacionalista pártok közötti fokozódó szakadást. A Financial Times november 29-én szintén beszámolt az orosz vállalkozások növekvő kiábrándultságáról, és arról számolt be, hogy meg nem nevezett nagy orosz vállalatok tulajdonosai és vezetői kijelentették, hogy szerintük a mozgósítást jobban kezelték volna, ha a kormány helyett a vállalkozásokra bízták volna. Az ASTRA független orosz médium jelentette, hogy több mint 100, Moszkva területéről mozgósított személy nem kapta meg a beígért kifizetéseket. Az ASTRA arról számolt be, hogy egy Fehéroroszországban állomásozó egység jelentette: 408 tagjából 108 nem kapott kifizetést októberben, 200 pedig nem kapta meg a teljes kifizetést.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatta a Wagner-csoport hírnevének erősítésére tett kísérleteket. A nyugati média november 29-én arról számolt be, hogy az Egyesült Államok fontolgatja a Wagner-csoport külföldi terrorista szervezetként való megjelölését. Prigozsin erre reagálva azt állította, hogy a Wagner nem felel meg a terrorista szervezet kritériumainak, míg az Egyesült Államok egyértelműen igen. Prigozsin folytatta a Wagner sikereinek hangoztatását, hamisan állítva, hogy a Wagner-csoport legyőzte az Iszlám Államot Szíriában, megállította az oroszok (nem létező) „népirtását” a Donyecki Népköztársaságban, megakadályozta, hogy a nyugat által finanszírozott terroristák puccsot rendezzenek Afrikában, és mindenekelőtt megnyerte az Egyesült Államok elleni, a 2016-os választásokba való orosz beavatkozással kapcsolatos perét Washingtinban, District of Columbiában. Egy Wagner-közeli orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport kiképző létesítménye az Oroszországi Föderációban egy háromhetes gyorsított tanfolyamot biztosít az új tagok számára. Orosz források megosztották azokat a videofelvételeket, amelyeken állítólag a Wagner-csoport újoncai a Krasznodari területen lévő Molkinban, valamint Belgorod és Kurszk megyékben edzenek tapasztalt Wagner-harcosok felügyelete alatt.


Orosz források további bizonyítékokat szolgáltattak a részleges mozgósítás folytatására. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy az Orenburgi Terület tisztviselői egymillió rubelt különítettek el egy mozgósítási forródrótra 2022. december 15-től 2023. január 31-ig. Egy orosz médiaforrás arról tudósít, hogy egy katonának, akinek októberben lejárt a szerződése az orosz védelmi minisztériummal, azt mondták, hogy „a mozgósítás végéig” kell dolgoznia. Egy másik orosz médium arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy nem támogatja azt a december 1-jei Állami Duma törvényjavaslatot, amely az egyetemeken és kutatóintézetekben dolgozó jelölteket és a tudományok doktorainak halasztását írná elő. Az orosz média arról is beszámolt, hogy a cseljabinszki cukorgyár dolgozói november 28-án mozgósítási idézést kaptak, köztük nem orosz állampolgárok is.

Az orosz hadsereg továbbra is alacsony morállal, valamint a dezertálással és a harc megtagadásának magas arányával küzd a saját erői között. Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnök-helyettes arról számolt be, hogy az orosz hadseregnek több ezredet is meg kellett erősítenie Herszon területen további mozgósított személyzettel a dezertőrök és a harcolni nem hajlandó mozgósított katonák magas száma miatt. Hromov azt is hozzátette, hogy az orosz biztonsági erők a Luhanszki Területen megnövekedett számú dezertőrről számoltak be – akik közül sokan most megpróbálnak visszatérni a határ túloldalára, Oroszországba, és a biztonsági szolgálatok tucatjával tartóztatják fel őket. Az ASTRA független orosz médium jelentette, hogy az orosz csapatok a Luhanszki Területen a harcot megtagadó mobilizált állományból mintegy 90 főt tartanak fogva a luhanszki Makarove faluban lévő Berjozka gyermektáborban több mint egy hónapja. Egy magnyitogorszki orosz helyi médiaoldal november 29-én arról számolt be, hogy a magnyitogorszki mozgósított állomány harcot megtagadó tagjainak családtagjai az ügyészséghez fordulnak, hogy megakadályozzák családtagjaik visszatérését a frontra. A médiaoldal azt állította, hogy a katonai vezetés magára hagyta a fronton a magnyitogorszki mozgósítottakat, ami miatt azok visszavonultak az állásaikból, de nem dezertáltak. Hromov arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is baráti tüzet nyitnak magukra, és közölte, hogy november 24-én egy orosz tüzérségi egység lőtte az 1. hadtest egyik állását a Herszoni Területhez tartozó Tszukura délnyugati külterületén.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők folytatták az erőfeszítéseket, hogy a megszállt területeket integrálják az orosz pénzügyi és jogi szférába. A Zaporizzsjai Terület megszálló helyettes vezetője, Vlagyimir Rogov kijelentette, hogy a megszálló tisztviselők a Zaporizzsjai Területen azt tervezik, hogy 2023. január 1-jén kivonják az ukrán hrivnyát a forgalomból. Minden Zaporizzsjai Területen működő vállalkozásnak 2022 végéig van ideje arra, hogy a hrivnyát rubelre váltsa. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin kijelentette, hogy csak az orosz szövetségi jogszabályok szabályozhatják a mozgósítási jegyzőkönyveket, beleértve a mozgás korlátozását a megszállt Donyecki Területen belül. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője azt állította, hogy a megszálló hatóságok Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására azon dolgoznak, hogy egyszerűsítsék a lakhatási igazolások megszerzésének folyamatát a megszállt Donyeck és Luhanszk területek legális lakosai számára, akik Herszon városában kerestek menedéket az oroszok kivonulása előtt.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is adminisztratív problémákkal küzdenek. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a luhanszki és donyecki terület lakóépületeinek fele fűtés nélkül maradt, részben a személyzet és a vízellátás hiánya miatt. Az Ukrán Ellenállási Központ hozzátette, hogy a megszállt donbászi területeken a férfiak tömeges mozgósítása személyzeti hiányt idézett elő. A Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője, Jevhenyij Balickij arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselői ingyen szenet adnak a lakosoknak, feltehetően a fűtési probléma megoldására törekedve.

Az orosz hatóságok a jelentések szerint továbbra is kihasználják az ukrán civileket és a polgári infrastruktúrát, hogy támogassák háborús erőfeszítéseiket Ukrajna-szerte. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők pénzt követelnek a krími tanároktól, hogy szponzorálják az orosz háborús erőfeszítéseket. Az ukrán vezérkar és az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg továbbra is civil létesítményeket és elhagyott házakat használ szerte a megszállt területeken, és tábori kórházat alakítottak ki egy iskolában a Zaporizzsjai területen.

Eddig tartottak ma a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!