Szele Tamás: Két vendég a lakomán

Iránban a tüntetések tegnap kissé csitultak, mától újbóli erősödésük várható. Kezd olyan lenni a hírösszefoglaló, mint a vízállásjelentés: mivel a tiltakozók kommunikációja meglehetősen nyílt, legalább olyan pontossággal meg lehet jósolni a demonstrációk intenzitását, mint azt, hogy a Duna Gönyűtől Mohácsig mikor árad és mikor apad.

Sajnos erre az iráni hivatalos szervek is képesek – ami azt illeti, elég sok van belőlük és nem is tökéletesen koordináltan működnek – így szinte automatikus az állapotok alakulása: a nagy tüntetést brutális erőszakkal nyomják el, mely még nagyobb tiltakozási hullámot vált ki, az még véresebb erőszakot, és csak néha áll meg ez az ördögi kör, mikor mindkét fél kifújja magát egy-két napig, aztán újra kezdődik az egész. Világos, miért: Khamenei kormánya a megtorlással foglalkozik ugyan, a problémák megoldásával vagy a saját biztonsági erőinek problémáival viszont egyáltalán nem. Ez addig fog tartani, míg lesznek biztonsági erőik.

De ne spekuláljunk, úgyis csak annyit akartam jelezni, hogy az enyhülés pusztán viszonylagos és csak átmeneti: lássuk inkább az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Megjegyzés: A CTP a Hálaadás ünnepe miatt november 24-én nem ad ki napi iráni válságjelentést. A CTP november 25-én folytatja a napi közléseket.

Az elkövetkező napokban valószínűleg fokozódni fog a tiltakozó tevékenység és a sztrájkok intenzitása. A tüntetések koordinátorai és szervezetei november 24-26-ra országos demonstrációkra hívtak fel, szolidaritást vállalva a Kurdisztán tartományban tüntetőkkel. A rendszer az IRGC szárazföldi erőit telepítette Kurdisztán tartomány városaiba és településeire, hogy brutálisan fellépjenek a tüntetőkkel szemben, amint arról a CTP korábban beszámolt. 29 szomszédsági ifjúsági csoport adott ki közös nyilatkozatot november 23-án, amelyben a közelgő tüntetésekre szólítottak fel, ami a CTP által korábban nem tapasztalt nyílt koordináció olyan fokát mutatja.

A tervezett tüntetések jellege növeli a tüntetőkre leselkedő veszélyeket. A tüntetések koordinátorai és szervezetei felszólították a tüntetőket, hogy minden városban a főbb utcákon gyűljenek össze. Néhány közösségi médiafiók közzétette azokat az útvonalakat, amelyeket a tüntetőknek Teheránban használniuk kell. Az előzetes értesítés, hogy a tüntetők ezeken a főutcákon fognak összegyűlni, időt ad a biztonsági erőknek a felkészülésre, és megadja az ismert helyszínt, ahová a biztonsági személyzetet koncentrálni lehet. A tüntetések szétszórt jellege eddig a pontig megterhelte a biztonsági erők korlátozott kapacitását. Esmail Khatib hírszerzési és biztonsági miniszter november 9-én utalt erre a sebezhetőségre, amint arról a CTP korábban beszámolt.

A legfelsőbb vezető utódlásának kérdése erősen árnyalja azt, hogy az iráni politikai és biztonsági intézmény hogyan reagál a tiltakozásokra. Mojtaba Khamenei – Ali Khamenei fia és potenciális utódja – a jelentések szerint az elmúlt napokban több zártkörű megbeszélést tartott, valószínűleg részben azért, hogy megerősítse befolyását a rendszeren belül. Mojtaba állítólag találkozott politikai szövetségesével, Hossein Taebbel, hogy megvitassák Taeb visszatérését a biztonsági apparátusba, miután Ali Khamenei legfelsőbb vezető 2022 júniusában elbocsátotta őt az IRGC hírszerző szervezet vezetői posztjáról. 2022 júniusában Taeb eltávolítása csökkenthette Mojtaba hatókörét a biztonsági szférában. Mojtaba állítólag találkozott Fatemeh Hasemi Rafszandzsánival is – Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök lányával – Mojtaba a találkozón politikai háttérbe szorulására panaszkodott egyes iráni sajtóorgánumok szerint, bár korántsem egyértelmű, hogy ezek a jelentések pontosak-e. Ezek a beszámolók egybeesnek azokkal a közösségi médiában terjedő pletykákkal, amelyek szerint Khamenei elutasította Mojtabát mint lehetséges utódját. A CTP nem tudja megerősíteni ezeket a híreket. Ezek a pletykák és a lehetséges kiszivárogtatások azonban aláhúzzák, hogy a legfelsőbb vezető utódlásáról szóló vita és az ezzel kapcsolatos politikai manőverezés valószínűleg továbbra is elterjedt a rezsim egyes köreiben. Az Ali Khamenei utódjának meghatározásáért folytatott küzdelem táplálhatja a tiltakozások elfojtásával kapcsolatos rendszeren belüli nézeteltéréseket is.

Mojtaba találkozója Fatemeh Hasemi Rafszandzsáni Fatemeh Hasemivel különösen figyelemre méltó, tekintettel azokra a jelentésekre, amelyek szerint Ali Shamkhani, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára találkozott a Rafszandzsáni család tagjaival, hogy a tüntetések leverése érdekében való együttműködésről tárgyaljanak. Nem világos, hogy Mojtaba esetleges találkozója kapcsolatban állt-e ezzel az üggyel.

Ha igaz, hogy Khamenei a pletykák szerint elutasította Mojtabát utódjaként, az nem feltétlenül zárja ki Mojtaba esélyeit a legfelsőbb vezetésre. A Szakértők Gyűlése a rendszer azon szerve, amely alkotmányosan felelős a következő legfelsőbb vezető kiválasztásáért, és legalábbis formálisan jóváhagyja Khamenei utódját. Khamenei valószínűleg bizalmasan közölte preferenciáit a belső körével, de közvetlenül nem nevezheti ki utódját. Ehelyett megpróbálhatja alakítani a Szakértők Gyűlésének a halála után sorra kerülő szavazását és a rendszer más hatalmi központjainak preferenciáit, amíg életben van.

Hoszein Amir Abdollahian külügyminiszter november 23-án kijelentette, hogy az iraki központi kormány elkötelezte magát a kurd fegyveresek lefegyverzése és eltávolítása mellett az iráni-iraki határvidékről. Amir Abdollahian megjegyzései az iraki központi kormány és a kurd regionális kormány között a határbiztonságról november 22-én folytatott megbeszéléseket követik. Iráni politikai és biztonsági vezetők az elmúlt hetekben többször követelték az iraki hatóságoktól, hogy az iraki hatóságok fegyverezzék le és távolítsák el a kurd fegyvereseket az iraki Kurdisztánban, mivel a fegyvereseknek szerepet tulajdonítanak a tüntetések szításában. Továbbra sem világos, hogy az iraki központi kormány teljesíti-e az iráni követeléseket. Amir Abdollahian megjegyzései a rezsimnek – és pontosabban a Raisi-kormánynak – egy kitérőt jelenthetnek, miután Mohammad Kazem Al-e Sadegh iraki iráni nagykövet november 21-én ultimátumot adott ki 10 napos határidővel Iraknak, hogy foglalkozzon a kurd fegyveresek kérdésével. Iraki tisztviselők e cikk megjelenéséig nem kommentálták Amir Abdollahian nyilatkozatát.

A legfontosabb hírek röviden:

   • A tiltakozó tevékenység és a sztrájkok intenzitása valószínűleg fokozódni fog az elkövetkező napokban.
   • A tüntetések tervezett jellege növeli a résztvevőkre leselkedő kockázatot.
   • A legfelsőbb vezető utódlása erősen befolyásolja, hogyan reagál az iráni politikai és biztonsági intézményrendszer a tüntetésekre.
   • Hossein Amir Abdollahian külügyminiszter kijelentette, hogy az iraki központi kormány elkötelezte magát a kurd fegyveresek lefegyverzése és eltávolítása mellett az iráni-iraki határvidékről.
   • Legalább 16 tüntetésre került sor 11 tartomány 11 városában.
   • A Kurdisztán tartománybeli Marivanban ismeretlenek megtámadtak és megöltek egy Baszidzs-tagot.
   • A Kurdisztán tartománybeli Banehben október 27-én tartott tüntetéseken szerzett sérülések következtében meghalt egy LEC-tiszt.
   • Keyvan Zahiri, a LEC nyugat-teheráni tartományi parancsnoka bejelentette, hogy letartóztattak két személyt, akik öngyilkos merényletet terveztek a Teherán tartománybeli Qudsz városban.
   • Az LEC hírszerző szervezet letartóztatott két személyt, akik Molotov-koktélt és robbanóanyagot készítettek a Qom tartománybeli Qom városban.

Rendszerellenes tüntetések:

November 23-án 11 tartomány 11 városában legalább 16 tüntetésre került sor. A CTP nagy vagy közepes valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő városokban került sor tüntetésekre:

Megjegyzés: A CTP a kisebb tüntetéseket 100 főnél kevesebbnek, a közepes tüntetéseket 100 és 1000 fő közöttinek, a nagy tüntetéseket pedig ezer fő felettinek tekinti. A CTP folytatja e megközelítés felülvizsgálatát, hogy optimalizálja az információk minél pontosabb és hozzáférhetőbb bemutatását.

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Iszfaháni Egyetem hallgatói

Alvand, Ghazvin tartomány

Tömegméret: Közepes

Demográfiai összetétel: olajipari munkások

Ilam város, Ilam tartomány

Tömegméret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Középiskolás lányok

A rendszer megtorlása: A jelentések szerint a biztonsági személyzet megtámadta a diákokat.

Kal Davoud, Kermanshah tartomány

Tömegméret: Közepes

Tiltakozás típusa: Koroush Pazakh temetése. A biztonsági személyzet állítólag megölte Pazakhot, mert részt vett egy meg nem határozott másként gondolkodó cselekményben.

Mashhad, Khoraszán Razavi tartomány

Tömegméret: Közepes

Tiltakozás típusa: Amir Javad Asadzadeh temetése. A biztonsági személyzet állítólag agyonverte Aszadzadehet, mert egy meg nem nevezett építményre rezsimellenes jelszavakat írt.

A rendszer megtorlása: A biztonsági személyzet megtámadta a gyászolókat.

Mashhad, Khoraszán Razavi tartomány

Tömegméret: Kisebb vagy közepes

Demográfiai adatok: Helyi tűzoltók

Dehdasht, Kohgiluyeh és Boyer-Ahmad tartomány

Tömegméret: Kicsi

A rendszer megtorlása: Könnygáz.

Tiltakozók tevékenysége: Petárdák vagy tűzijátékok használata valószínűsíthető.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Demográfiai összetétel: A Kurdisztáni Egyetem diákjai és professzorai ülősztrájkot tartottak, hogy követeljék a letartóztatott diáktüntetők szabadon bocsátását.

Khorramabad, Lorestan tartomány

Tömegméret: Közepes

Tiltakozás típusa: Hossein Zarinjoei temetése. A biztonsági erők őrizetbe vették Zarinjoei-t, mert bírálta a rendszert. Zarinjoei állítólag öngyilkos lett a fogva tartás során, bár sok közösségi média-felhasználó úgy véli, hogy a biztonsági személyzet megölte Zarinjoeit a fogva tartás során.

Teherán városa, Teherán tartomány

Tömegméret: Meghatározhatatlan

Demográfiai összetétel: Pars Művészeti és Építészeti Felsőoktatási Intézet hallgatói

Teherán városa, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Demográfiai összetétel: Allameh Tabataba’i Egyetem hallgatói

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Az Amir Kabir Műszaki Egyetem hallgatói ülősztrájkot tartottak, rezsimellenes jelszavakat skandáltak.

A CTP alacsony valószínűséggel értékeli úgy, hogy a következő helyeken tüntetések zajlottak:

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Tömegek mérete: Meghatározhatatlan

Megjegyzések: A biztonsági személyzet lelőtt egy 16 éves gyereket, ami arra utal, hogy ezen a napon tüntetések zajlottak, azonban a rendelkezésre álló felvételek alapján nem világos, hogy ez az esemény megfelel-e a CTP tüntetési aktivitás küszöbértékének.

Babol, Mazandaran tartomány

Tömeg nagysága: Kicsi

Demográfiai összetátel: Anoushirvani Egyetem diákjai

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozó tevékenység: Tüzek az utcán

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Meghatározhatatlan

A rendszer megtorlása: A biztonsági személyzet erőszakkal letartóztatott és megvert egy civilt.

Megjegyzések: A rendelkezésre álló felvételek alapján azonban nem világos, hogy ez az esemény megfelel-e a CTP tiltakozási küszöbértékének.

A CTP a szeptember 16-án kezdődött rendszerellenes tüntetések óta Irán 31 tartományának legalább 183 városában regisztrált tiltakozó tevékenységet. A tényleges szám valószínűleg magasabb, figyelembe véve a rezsim által bevezetett telekommunikációs és internetkorlátozásokat.

November 23-án ismeretlenek megtámadtak és megöltek egy Baszidzs-tagot a Kurdisztán tartománybeli Marivanban. A szeptember 16-i tüntetések kezdete óta legalább öt biztonsági alkalmazott halt meg Kurdisztán tartományban.

Egy LEC-tiszt november 23-án halt meg a Kurdisztán tartománybeli Banehben október 27-én tartott tüntetéseken szerzett sérülései következtében. A tüntetők kövekkel és rögtönzött robbanószerkezetekkel dobálták meg a LEC-tisztet, aki haláláig kórházban feküdt.

A LEC nyugat-teheráni tartományi parancsnoka, Keyvan Zahiri november 23-án bejelentette, hogy letartóztattak két személyt, akik öngyilkos merényletet terveztek a Teherán tartománybeli Qudsz városban.

Az LEC hírszerző szervezete november 23-án letartóztatott két személyt, akik Molotov-koktélt és robbanóanyagot készítettek a Qom városában, Qom tartományban. Az iráni állami média arról számolt be, hogy a személyek a műhelyüket Baszidzs-bázisnak álcázták. A Baszidzs szervezet több tízezer bázist működtet Irán-szerte. Ezek a bázisok a központi csomópontok, amelyek köré a helyi Baszidzs-tagok szerveződnek az egyes városrészekben. Nem világos, hogy a letartóztatott személyek tényleges Baszidzs-tagok voltak-e, akik átálltak.


Egy neves, elhunyt ajatollah irodája nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította az Iszlám Köztársaságot, hogy tartson népszavazást a polgárháború elkerülése érdekében. Hossein Ali Montazeri fia, Ahmad Montazeri – egy reformista pap, aki korábban támogatását fejezte ki a 2009-es Zöld Mozgalom mellett – írta a nyílt levelet, amelyben több szunnita pap korábbi népszavazási felhívásához csatlakozott. Hossein Ali Montazeri az 1980-as években egy ideig az Iszlám Köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatollah kijelölt utódja volt. Ahmad Montazeri felszólította a többi klerikust, hogy szólaljanak fel a rendszer ellen, és úgy tűnik, ő az első síita klerikus, aki népszavazást javasolt. A klerikusok nem pontosították, hogy mi lenne egy esetleges népszavazás tárgya, bár valószínű, hogy a rendszerről szóló népszavazásra utalnak, olyanra, mint az 1979-es népszavazás, amely létrehozta az Iszlám Köztársaságot. Az 1979-es népszavazás egyetlen kérdésből állt – az iráni monarchia iszlám köztársasággá váljon-e, amelynek alkotmányát a népnek kell jóváhagynia? Azok, akik ma népszavazást szorgalmaznak, csak ugyanerről a kérdésről szóló egyszerű szavazásra szólíthatnak fel.

Esmail Kowsari parlamenti képviselő november 23-án megerősítette, hogy az IRGC szárazföldi erői Kurdisztán tartományba települtek, állítólag a kurd fegyveresek elleni harc és a határzóna biztonságának megteremtése céljából. Kowsari kijelentette, hogy a LEC, a Baszidzs és a hírszerzési és biztonsági minisztérium biztonsági személyzetének sok tagja halt meg a tüntetésekben. Kowsari befolyásos volt IRGC dandártábornok, aki szoros kapcsolatban áll az IRGC vezetésével és Mojtaba Khameneivel.

Ez lenne tehát Irán belpolitikai állapota jelenleg és viszonya Irakhoz. Nemzetközi szinten a helyzet ennél bonyolultabb. Az Iran International exkluzív írásban foglalkozott az Egyesült Államok külügyminisztériumának álláspontjával a válságot illetően. Iráni szempontból az a legfontosabb, hogy az Egyesült Államok „nagymértékben aggódik” az Iszlám Köztársaságban a tüntetők elleni „eszkalálódó erőszak” miatt.


Az Iran International által küldött kérdésekre válaszolva a külügyminisztérium azt mondta, hogy az Egyesült Államokat különösen aggasztja az erőszak Mahábádban, egy kurd többségű nyugat-iráni városban. A kormány biztonsági erői november 16-án fokozták az erőszakot a régió kurd többségű városaiban a tüntetőkkel szemben, és azóta erősebben felfegyverzett egységeket vezényeltek a térségbe.

Irán vezetői továbbra is az úgynevezett szeparatistákat és az Egyesült Államokat hibáztatják az országukban kibontakozó tüntetésekért. Valójában Irán vezetői nem hibáztathatnak senkit, csak saját magukat”

– írta a külügyminisztérium egy e-mailben.

A szeptember közepén kezdődött tüntetések óta a klerikális rezsim vezető tisztségviselői külföldi „ellenségeket” hibáztatnak a felkelés szításáért, amely a legnagyobb az iszlám köztársaság 43 évvel ezelőtti megalakulása óta. Miután a kormányzati hírszerzés és a biztonsági erők nem tudtak véget vetni a zavargásoknak, a kormány „szeparatistákat” kezdett el vádolni a tüntetések bátorításáért és támogatásáért, és különösen az iráni kurdokat vette célba.

A Külügyminisztérium azonban azt nyilatkozta: „A rendszer brutális leszámolásai, valamint az irániak emberi jogainak megtagadása és a nők elleni, államilag támogatott erőszak elkövetése évek óta azt mutatja, hogy az iráni vezetők, úgy tűnik, képtelenek meghallgatni saját népüket”.

Aktivisták nagyszabású tüntetésekre szólítottak fel csütörtökre országszerte a katonai egységek által célba vett kurd városok támogatására. Már más városokban is voltak tüntetések az erőszak elítélésére. Az iráni kurdok jelentős része szunnita, és ezen a héten egy prominens szunnita vallási vezető, a délkelet-iráni szunnita beludzs lakosságot képviselő Maulana Abdol Hamid támogatásának adott hangot. Szeptember 30. óta a kormányerők a beludzsokat is brutálisan támadják.

Továbbra is törekszünk az érintettek felelősségre vonására, és támogatjuk az iráni népet a szabadságra való törekvésében” – közölte a külügyminisztérium.


De mi az, ami még fontos az amerikai külügynek Iránban? A további urándúsítás problémája.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy Irán egy új nukleáris létesítményben történő további urándúsítással bővítené atomprogramját, a tárca azt mondta, hogy az Egyesült Államok tisztában van Irán állításaival, miszerint 60 százalékos dúsítással dolgozik, és már most is nagy mennyiségű, magasan dúsított hasadóanyag-készlettel rendelkezik, „amelyre nincs hihető polgári felhasználási módja”.

A JCPOA néven ismert, Obama idején kötött nukleáris megállapodás felélesztéséről folytatott 18 hónapos tárgyalások után a tárgyalások augusztusban zsákutcába jutottak, az Egyesült Államok elutasította az iráni követeléseket, amelyek szerinte kívül esnek a JCPOA keretein.

A múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatótanácsa határozatot fogadott el, amelyben elmarasztalta Teheránt az ENSZ felügyelőszervével való együttműködés hiánya miatt. Irán válaszul „megfelelő válasszal” fenyegetőzött, később pedig bejelentette, hogy megkezdte a dúsítást a fordowi nukleáris létesítményében.

Irán nyilvánvaló elképzelése, hogy urándúsítási tevékenységének további fokozásával valamilyen módon nyomást gyakorolhatna a NAÜ-re vagy tagállamaira az Iránban esetleg be nem jelentett nukleáris anyagokkal és tevékenységekkel kapcsolatban folyamatban lévő garanciális vizsgálatok ügyében, kifejezetten öncsaló”

írta a külügyminisztérium az Iran Internationalnak.

A NAÜ-vel folytatott vita a két évtizeddel ezelőtti be nem jelentett nukleáris tevékenységekre vonatkozik, de a nemzetközi megfigyelőszervezet egyértelmű válaszokat követel Teherántól. Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Irán azt várja a NAÜ-től, hogy a JCPOA felélesztéséről szóló megállapodás megkötése előtt félretegye a vizsgálatot.


Amint azt világossá tettük, Irán folyamatos nukleáris eszkalációi nem konstruktívak, és nem biztosítanak Irán számára semmilyen befolyást” – közölte a külügyminisztérium az Iran Internationallal.

Rendben, de… mit gondol maga az iráni vezetés a mostani tömegmozgalmakról? Össze-vissza mindenfélét a Forradalmi Gárda vezetősége, Khamenei vagy a felső klérus a kormánymédiával egyetértésben vért, erőszakot és halálos ítéleteket követel, a kormány nemzetbiztonsági szakértői már óvatosabban fogalmaznak. Egy, az iráni biztonsági tanácshoz közel álló agytröszt arra a következtetésre jutott, hogy a tüntetések az évek során egyre komolyabbá és gyakoribbá váltak, mivel a sérelmek megválaszolatlanul maradtak.

A Nemzetbiztonsági Figyelő című kiadvány 2022. szeptember-októberi számához készített kutatás szerint a jelenlegi felkelés pluralista, fontos céljai vannak az iráni összkép megváltoztatása terén, kibertér-alapú, és úgy tűnik, hogy semmilyen intézmény nem áll mögötte.

A magazin vélhetően közel áll az Iszlám Köztársaság Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsához.

A kutatás megállapította továbbá, hogy a tiltakozásokkal kapcsolatos eseményekre adott kollektív reakciók gyorsan terjedtek, bár úgy tűnik, hogy a mozgalomnak nincs hivatalos szervezete és vezetése.


A kutatás további megállapításai közé tartozik, hogy a felkelés alapvető változásokat kíván elérni az iráni politikai berendezkedésben, a társadalmi-politikai csoportok különböző rétegei támogatják, miközben a külföldi iráni ellenzék teljes támogatását is élvezi.

A kormány politikája, amely a tüntetések erőszakos elfojtására, majd a mögöttes problémák kezelésének elmulasztására irányul, a zavargások minden egyes hulláma után a helyzet súlyosbodásához vezetett, és mára talán már túl késő lenne megbékélni az elégedetlen tömegekkel.

A tanulmány azt is megállapította, hogy bár korábban minden évtizedben csaknem egyszer fordult elő nagyobb tiltakozás (mint például az 1999-es diákmozgalom és a 2009-es választások utáni zavargások), az elmúlt öt-hat évben a különböző tiltakozások közötti időközök lerövidültek, és egy-kétévente került sor rájuk. Hamarosan Iránban két-három havonta egyszer kerülhet sor nagyobb tiltakozásokra – jósolja a tanulmány.

A következtetések alátámasztják az egyes társadalomtudósok és politikai aktivisták megállapításait, akik az iráni tiltakozást általában a hosszú ideje be nem tartott ígéreteknek és az elmúlt 40 év során több kormány által figyelmen kívül hagyott követeléseknek tulajdonították.

Eközben a tanulmány azt is megfigyelte, hogy a jelenlegi mozgalom mozgatórugói az 1990-es évek második fele után született fiatalok. A megállapításoknak ez a része is alátámasztja azt, amit iráni szociológusok és politikai aktivisták mondtak vagy írtak az elmúlt két hónapban.


Úgy tűnik, hogy az új generáció fő problémája a társadalmi szabadságjogok hiánya az iszlám rendszeren belül és az általános reménytelenség a jövővel kapcsolatban.

Amint azt ez a tanulmány és több iráni szociológus is megfigyelte, az irániak kiábrándult új generációjának elege van az értelmetlen és hatástalan bürokráciából, ugyanakkor nem hisz abban az elavult és értelmetlen ideológiában, amelyet az Iszlám Köztársaság az elmúlt négy évtizedben propagált.

Általánosságban, e kutatás szerint a jelenlegi iráni mozgalmat a generációs szakadék jellemzi, időnként az aktivizmus és a lázadás között ingadozik, nem elsősorban a gazdasági követelésekről szól, a düh és a remény között váltakozó hangulat, az események adta lehetőségek kihasználása, valamint a horizontális irányítási struktúra (a formális vezetés hiánya) a legfőbb sajátosságai.

Eközben a tanulmány szerint az iráni kormányzat által a tüntetések kezelésének módja nem változott az elmúlt négy évtizedben. Köztudott, hogy a kormány első és egyetlen megoldása bármilyen válságra, mint a jelenlegi felkelés, az erőszakos fellépés. Időnként, például a 2019-es, az emelkedő üzemanyagárak elleni tüntetések során az iráni kormányerők több száz embert öltek meg, hogy elhallgattassák a felkeléseket. De a válságok kezelésének ez a módja, párosulva a rendszerszintű problémák kezelésének elmulasztásával, csak átmeneti megoldás, és a tiltakozások fellángolnak, amint egy másik esemény újabb tiltakozási hullámot indít el.

Tehát a közelebbről meg nem nevezet nemzetbiztonsági szakértők már tisztán látják, értik az eseményeket, hiszen az a dolguk, hogy foglalkozzanak vele, a politikai vezetés viszont – bármibe lefogadom – jó esetben csak figyelmen kívül hagyja ezt a jelentést, rossz esetben a szerzőit is bezáratja. Nos igen, a szakértők értenek a feladatukhoz, hiszen különben nem alkalmaznák őket, a politikusok meg nem értenek semmihez, mert ha értenének, azzal foglalkoznának és nem állami vezetők lennének.


Az mostani iráni politikusok alkalmatlanságát mi sem mutatja jobban, mint a teheráni belpolitikai hírek legfrisebb összefoglalója, mely most érkezett. Eszerint a mostani vezetés a jelen helyzetben is képes intrikával és frakcióharcokkal múlatni az időt. Bár – annyit már észrevettek, hogy mintha baj lenne. Épp ezért a tüntetések kezelése és a klerikális rezsim 43 éves történetének legnagyobb válságának megoldása az egyik fő téma, amely megosztja az iráni konzervatívokat, akik már elvesztették a nemzet bizalmát. Több mint egy éve irányítják a kormány mindhárom ágát, aminek katasztrofális gazdasági következményei vannak.

Bár Irán helyzete jelenleg sokkal súlyosabb annál, hogy teret engedjen a frakcióharcoknak, a keményvonalas konzervatívok, akik az elmúlt négy évtizedben minden reformot elutasítottak, és a neokonzervatívok, akik nyitottnak akarnak tűnni némi változásra, jelenleg egymásnak feszülnek.

A keményvonalas konzervatívok a felkeléssel szemben elutasítják a politikai rendszer reformjára vonatkozó bármilyen javaslatot, míg a neokonzervatívok homályos utalásokat tettek a jobb kormányzásra.

A Rouydad24 weboldal szerint a tüntetésekkel kapcsolatos megközelítéssel kapcsolatos nézeteltérés lehet a kiindulópontja az iráni konzervatív tábor különböző részei közötti elhatárolódásnak. A kialakuló ellentétek egyik jele az volt, amikor Ali Khamenei legfelsőbb vezető hivatalának egyik befolyásos tagja, Mehdi Fazaeli a hét elején megrovásban részesítette Ahmad Alamolhodát, a pénteki imámot Mashhadban az iráni nőkre tett sértő megjegyzései miatt.

Ez ugyanakkor azt is jelentheti, hogy az Iszlám Köztársaság ravaszul ki tudja zárni a bennfenteseket, amikor a rezsim túlélése forog kockán. Bár Alamolhodát már többször kritizálták radikális fundamentalista megjegyzései miatt, ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan kapott egy komoly pofont valakitől, akinek nem tud válaszolni.


Másfelől az olyan neokonzervatívok, mint Mohammad Bagher Ghalibaf, a Majles elnöke és Ezzatollah Zarghami idegenforgalmi miniszter „kormányváltásra” szólítottak fel a nyitottság érdekében, amely lecsillapítaná és megnyugtatná a feldühödött tüntetőket. A Khabar Online azt írta, hogy a duó nem akarja politikai jövőjét egy alkalmatlan elnök sorsához kötni, és ez része annak a kísérletnek, hogy a 2025-ös Majles-választásokra és a 2025-ös elnökválasztási versenyre átneveljék magukat.

Ugyanakkor az ultrakonzervatív Raja News a neokonzervatívokat „szélben lengedező zászlókhoz” hasonlította, és azzal vádolta őket, hogy hiányzik belőlük az állhatatosság és kompromisszumot kötnek az olyan konzervatív értékekkel, mint a kötelező hidzsáb.

A két oldal médiaszerkesztőségei a Raisi kabinetjében megüresedett poszt miatt is heves harcot folytatnak, miután Rostam Ghassemi útügyi miniszter lemondott. Az IRGC hetilapja, a Sobh-e Sadeq szintén keményen bírálta Ghalibafot, aki még mindig az IRGC tábornoka, a „kormányzás megreformálására” vonatkozó elképzelése miatt, mindazonáltal az IRGC hetilapja máshol elismerte, hogy „Az ország kormányzásának alapvető változásokra van szüksége”, ami valószínűleg azt jelenti, hogy változásra van szükség, de azt nem Ghalibafnak kell végrehajtania.

Dzsalil Rahimi Dzsahánabadi törvényhozó egy november 23-i interjúban tett nyilatkozatából kiderült, hogy a belharc mélyebb és szélesebb körű, mint két politikus vagy médiaszereplőik közötti veszekedés. Dzsahánabadi, aki az iráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja, így nyilatkozott: „Az iráni kormány három hatalmi ágának vezetői, azaz Raiszi elnök, Ejei igazságügyi vezető és Ghalibaf parlamenti elnök folyamatosan szidalmazzák a Nyugatot és a Keletet ahelyett, hogy megpróbálnák megoldani az ország problémáit.” Közben rámutatott, hogy a tüntetések „erőszakos biztonsági megközelítése” nem oldhatja meg Irán problémáit.


Bár először fordult elő, hogy egy politikus magasabb szintre emelte a kormány bírálatát, mégis, mint minden iráni politikus, Dzsahánabadi is túlságosan megijedt ahhoz, hogy Ali Khamenei legfelsőbb vezetőt nevezze meg az iráni problémák felelőseként.

Az ellenségek nyomása, a szankciók, a rendszer eredménytelensége és a kormány gyengesége miatt a politikai rendszer olyan helyzetbe került, hogy nem tudja teljesíteni az emberek követeléseit” – mondta Dzsahánabadi, aki arra is rámutatott, hogy a tisztviselők nézetei éles ellentétben állnak azzal, amit az emberek gondolnak. Eközben élesen bírálta a „nem megválasztott” konzervatív személyeket, például a Kayhan újság szerkesztőjét, akik folyamatosan behatolnak az emberek magánéletébe, és mindenféle megbízólevél nélkül beszélnek a nép nevében.

Az iráni konzervatívok közötti belharc egy perzsa mondásra emlékeztet: „A lakomán két vendég gyűlöli egymást – de a házigazda mindkettőt utálja”.

Azt hiszem, ez a közmondás a legméltóbb rezüméje a jelen iráni helyzetnek. Mára ennyi hír jutott perzsa földről, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.