Szele Tamás: Korbács kalács nélkül

Kezd körvonalazódni, milyen stratégiát és taktikát kíván alkalmazni a Khamenei-kormányzat a mostani tiltakozások ellen. A taktika ősrégi: a „korbács és kalács” módszere, egyelőre a korbácsot már elő is vették, suhogtatják keményen, brutálisan bánnak azokkal akiket elfognak. A kalácsról, vagyis a reformokról csak beszélnek, ígérik őket, aztán majd elmaradnak.

Nem, mintha bármit megoldanának velük – de senki nem is veszi komolyan az érdemi változtatás lehetőségét, maguk a politikusok sem tisztázták, mit értenek „reformok” alatt. Stratégai szempontból pedig egyértelmű, hogy Teherán rövid távon az iraki Kurdisztánban tevékenykedő kurd milíciákat kívánja megsemmisíteni elsősorban, másodsorban pedig, hosszú távon a mostani tiltakozások ürügyén háborút vagy háborúkat akar indítani, gyakorlatilag bármely más állam ellen, bár a szomszédaikat és Izraelt előnyben részesítenék ebből a szempontból. Nos, nem a legjobb ötlet, de erre vagy rájönnek maguktól – amennyiben huzamosabb ideig fennmarad az Iszlám Köztársaság – vagy nem, mert nem is lesz ki rájöjjön.

Ezt még majd meglátjuk, de tekintsük az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Megjegyzés: A CTP a hálaadási ünnep miatt november 24-én nem ad ki napi iráni válságjelentést. A CTP november 25-én folytatja a napi közlést.

A rendszer Ali Khamenei legfelsőbb vezetőhöz közel álló tisztviselői nyitottságot mutattak a politikai reformokra a tüntetők megnyugtatása érdekében, bár nem valószínű, hogy egy ilyen reform alapvetően megváltoztatná a rendszer viselkedését vagy természetét. Ali Shamkhani, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) titkára a Wall Street Journal szerint október végén a tüntetések leverésében nyújtott segítségért cserébe nem részletezett „liberalizációs intézkedések” végrehajtásáról tárgyalt reformista vezetőkkel, köztük a Khomeini és a Rafszandzsáni család tagjaival. Ali Reza Panahian – egy Khameneihez és fiához, Mojtaba-hoz közel álló klerikus – november 22-én szintén nagyobb átláthatóságra és népi részvételre szólított fel a kormányzásban. Nem világos, hogy pontosan mire utalt Shamkhani és Panahian, de ezek a jelentések arra utalnak, hogy Irán politikai intézményrendszerében legalábbis néhányan fontolgatják a reformok valamilyen formáját a folyamatban lévő tüntetések kezelésére. Bármiféle ilyen változtatás valószínűleg korlátozott lenne, és nem érintené az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) tevékenységét, amely közvetlenül a legfelsőbb vezetőnek tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Hasszán Khomeini – Ruhollah Khomeini reformpárti unokája – november 7-i nyilvános nyilatkozatai talán Shamkhani reformpárti vezetőkhöz intézett felhívásának mellékhatásaként születtek. Khomeini „többségi demokráciára” szólított fel, és megjegyzéseiben közvetve bírálta az Őrök Tanácsát – a választási jelöltek jóváhagyásáért és ellenőrzéséért alkotmányosan felelős állami szervet. Khomeini elítélte az erőszakot is, és kárhoztatta a külföldi résztvevők szerepét a tüntetések szításában. Az Iszlám Köztársaság Hírügynökség – a Raisi-kormány szócsöve – a CTP korábbi jelentése szerint terjesztette Khomeini megjegyzéseit.

A perzsa naptár szerinti Aban hónap végével november 22-én Irán-szerte csökkent a tiltakozó tevékenység. A tiltakozások koordinátorai és szervezetei korábban arra szólították fel a tiltakozókat, hogy a november 21-én véget ért Aban egész hónap folyamán tüntessenek, hogy így emlékezzenek meg a rezsim által 2019 novemberében levert Véres Aban tiltakozási hullám hároméves évfordulójáról. A november 22-i csökkentett részvétel ezért nem meglepő, és nem jelzi, hogy ez a tiltakozási hullám a végéhez közeledne. Egyes közösségi média-felhasználók november 24-re is tüntetésekre szólítottak fel.

Az iraki központi kormány valószínűleg egyeztet a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal (KRG), hogy részben kezelje az iraki Kurdisztánban tartózkodó kurd fegyveresekkel kapcsolatos iráni panaszokat. Mohammad Shia al Sudani iraki miniszterelnök november 22-én bejelentette, hogy az iraki központi kormány fontolgatja, hogy erőket telepít a határ menti régiókba válaszul az Irán által az iraki Kurdisztánba irányuló drón- és rakétatámadásokra. Az iraki központi kormány és a KRG tisztviselői november 22-én megvitatták az iraki területre irányuló közelmúltbeli iráni és török csapásokat és a határbiztonságot. Iráni politikai és biztonsági vezetők az elmúlt hetekben többször követelték, hogy az iraki hatóságok fegyverezzék le az iraki kurd fegyvereseket az iraki Kurdisztánban.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Ali Khamenei legfelsőbb vezetőhöz közel álló kormányzati tisztségviselők nyitottságot mutattak a politikai reformokra a tüntetők megnyugtatása érdekében, bár nem valószínű, hogy egy ilyen reform alapvetően megváltoztatná a rendszer viselkedését vagy természetét.
   • Az iraki központi kormány talán egyeztet a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal (KRG), hogy részben eleget tegyen az iraki Kurdisztánban lévő kurd fegyveresekkel kapcsolatos iráni igényeknek.
   • A perzsa naptár szerinti Aban hónap végével Irán-szerte csökkent a tiltakozó tevékenység, de legalább 14 tiltakozásra került sor nyolc tartomány 10 városában.
   • Ali Fadavi dandártábornok, az IRGC parancsnokhelyettese november 21-én hallgatólagosan támogatását fejezte ki a rezsim részéről, hogy a tiltakozások leverése során nagyobb brutalitást alkalmazzanak.
   • Az IRGC szárazföldi erői november 22-én már a második egymást követő napon drón- és rakétatámadást hajtottak végre a rendszerellenes kurd fegyveresek ellen az iraki Kurdisztánban.

Rendszerellenes tüntetések:

November 22-én nyolc tartomány 10 városában legalább 14 tüntetésre került sor. A CTP nagy vagy közepes valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő városokban került sor tüntetésekre:

Megjegyzés: A CTP felülvizsgálta a tiltakozási adatok bemutatásának módját, hogy az olvasók számára könnyebben áttekinthetővé tegye azokat. Minden egyes rögzített tiltakozásnál különböző tulajdonságokat azonosítunk, például a méretet. A kis tüntetéseket 100 főnél kevesebbnek, a közepes tüntetéseket 100 és 1000 fő közöttinek, a nagy tüntetéseket pedig ezer fő felettinek határozzuk meg. A CTP folytatja e megközelítés felülvizsgálatát, hogy optimalizálja az információk lehető legpontosabb és legkönnyebben hozzáférhető módon történő bemutatását.

Bushehr városa, Bushehr tartomány

Tömegméret: Kicsi

Demográfiai összetétel: energetikai dolgozók

Tiltakozói aktivitás: Sztrájkok és tiltakozások

Mohr, Fars tartomány

Tömegméret: Kicsi vagy közepes

Andimeshk, Khuzestan tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozói tevékenység: Tűz az utcán, meg nem erősített jelentések szerint a tüntetők felgyújtották az andimeski önkormányzat épületét.

A rezsim megtorlása: Civil ruhás rendőrök lőttek a tüntetőkre.

Dezfoul, Khuzestan tartomány

A tömeg nagysága: Kicsi

Megjegyzések: Nem világos, hogy ki lőtt.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Demográfiai összetétel: a Kurdisztáni Egyetem hallgatói

A rendszer megtorlása: Jelentések szerint a biztonsági személyzet lövöldözött a sanandaji lakosokra.

Shahr-e Rey, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Közepes (beleértve a tüntetések elfojtására bevetett Baszidzs-elemeket is)

A rezsim megtorlása: Meghatározatlan Bazidzs részvétel

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegmérete: Kicsi

Demográfiai összetétel: a Teheráni Egyetem hallgatói

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi és közepes

Tiltakozói tevékenység: Blokkolt utcák

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Közepes

Demográfiai összetétel: Motorosok

Tiltakozási tevékenység: sztrájkok és tiltakozások

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy az alábbi helyszíneken tüntetések zajlottak.

Karaj, Alborz tartomány

Tömegméret: Meghatározatlan

Podol, Hormozgan tartomány

Tömeg nagysága: Kicsi

Tiltakozási tevékenység: Tüzek az utcán

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Tömegméret: Meghatározhatatlan

A rendszer megtorlása: Lövések hallható hangjai

Megjegyzések: Tüntetőkről nem készült felvétel, de a Zahedan egyik utcáján hallható lövések és lövések hangja lehetséges tiltakozó tevékenységre utal.

Ali Fadavi dandártábornok, az IRGC parancsnokhelyettese november 21-én hallgatólagosan támogatta, hogy a rendszer nagyobb brutalitást alkalmazzon a tüntetések leverése során. Fadavi kijelentette, hogy a rendszer mérsékelten reagált a tüntetésekre, és hat nap alatt véget vethetett volna azoknak. Fadavi megjegyezte, hogy a tüntetések során mintegy 60 biztonsági alkalmazott halt meg. Fadavi megjegyzése összhangban van a nyílt forrású elemzők jelentéseivel, akik 58 biztonsági alkalmazott halálát becsülik. Fadavi megjegyzései a rendszeren belüli nézeteltérésekről szóló jelentéseket követik a tüntetések leverésével kapcsolatban, amint arról a CTP korábban beszámolt.

Hossein Taeb, az IRGC hírszerző szervezet korábbi vezetője november 22-én azzal vádolta a Nyugatot, hogy a rendszer megdöntésére irányuló összeesküvést sző. Taeb azóta az IRGC parancsnokának, Hossein Salami vezérőrnagynak a tanácsadója, amióta Khamenei legfelsőbb vezető 2022 júniusában elbocsátotta Taebet az IRGC hírszerző szervezet vezetői posztjáról. Taeb történelmileg szoros kapcsolatokat ápol Mojtaba Khameneivel. Taeb a leváltása óta egyre inkább a nyilvánosság elé lépett, és rendszeresen tett nyilvános, az Egyesült Államokat és Izraelt bíráló nyilatkozatokat, ahogy arról a CTP korábban beszámolt. Taeb arra törekedhet, hogy nyilvános imázsát arra használja fel, hogy megerősítse az iráni biztonsági intézményen belüli új vezetői pozíció megszerzésére irányuló erőfeszítéseit. Taeb akár arra is törekedhet, hogy Shamkhani SNSC-titkár helyére kerüljön, ha igazak a Shamkhani elbocsátásáról szóló hírek, bár Taeb esélyei erre a pozícióra jelenleg nagyon csekélynek tűnnek.


Ebrahim Raisi elnök november 22-én elfogadta Rostam Ghassemi útügyi és városfejlesztési miniszter lemondását, aki állítólag rossz egészségi állapota miatt mondott le. Ghassemi az elmúlt hetekben több nyilvános problémával, többek között korrupciós vádakkal nézett szembe, ami a leváltását is indokolhatta. Az interneten olyan fényképek is keringtek, amelyek Ghassemit 2011-ben Malajziában egy leplezetlen nővel ábrázolják, ami a hidzsábellenes tüntetések elleni rezsim általi elfojtás miatt képmutatással kapcsolatos vádakat szült.

Az iráni kurd emberi jogi szervezet, a Hengaw arról számolt be, hogy az IRGC elemei november 23-án a kora reggeli órákban megtámadták és feldúlták a lakosok házait a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Boukanban. A CTP nem tudja ellenőrizni ezeket a jelentéseket.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az IRGC szárazföldi erői november 22-én már a második egymást követő napon drón- és rakétatámadást hajtottak végre a rendszerellenes kurd fegyveresek ellen Iraki Kurdisztánban. Az IRGC a jelentések szerint Kirkuk tartományban lévő célpontokra mért csapást. Az IRGC szárazföldi erőinek parancsnoka, Mohammad Pak Pour dandártábornok november 22-én megerősítette, hogy az IRGC addig folytatja a támadásokat, amíg ezek a kurd csoportok nem fenyegetik tovább a rendszert.

Arról, hogy mi történik azokkal a tüntetőkkel – főleg a lányokkal – akiket elfognak, megrázó írást közölt a CNN, én inkább csak kivonatolnám. Sajnos az iráni börtönökben megerőszakolják a tüntetés miatt őrizetbe vett nőket.


A 22 éves Mahsa Amini halála után kezdődött tüntetések már több mint két hónapja tartanak Iránban. Ez idő alatt legalább 378 tüntető vesztette életét, és még többen megsebesültek. Körülbelül 15 000 embert tartóztattak le. Sokukat még mindig börtönökben és rendőrőrsökön tartják fogva, ahol brutálisan bánnak velük. A CNN riporterei beszéltek az egyik fogvatartottal, egy 20 éves lánnyal, aki részt vett a tüntetéseken. Beszélt a rendőrőrsökön tapasztalható nemi erőszakról.

A kurd származású lányt, Hana-t (a CNN szerint a nevét biztonsági okokból megváltoztatták) az északnyugat-iráni Urmia városának egyik rendőrőrsére vitték, miután őrizetbe vették. Elmondta, hogy szemtanúja és áldozata volt a nemi erőszaknak. Azonban csak egy napot töltött őrizetben.

Hana fogva tartásának előestéjén anyja telefonhívást kapott egy ismerősétől, aki a Mehrabad börtönigazgatóság magas rangú tisztviselője volt. Arra kérte, hogy lányai „semmilyen körülmények között” ne hagyják el a házat, nehogy letartóztassák őket a tüntetéseken való részvétel miatt, mivel a nőkkel „nagyon rosszul bánnak” az iráni börtönökben.

A figyelmeztetés ellenére Hana csatlakozott a tüntetésekhez, és sok más nőhöz hasonlóan nyilvánosan elégette hidzsábját. A rendőrség tájékoztatta őt, hogy ezt a pillanatot állítólag rögzítette a térfigyelő kamera felvétele, ami megalapozta az őrizetbe vételét.


Hanát a rendőrőrsre vitték, ahol 30-40 másik nővel és 13-14 éves tinédzserekkel együtt a rendőrök súlyosan megverték. „De a lányok voltak a legrosszabb helyzetben, mivel ők estek áldozatul a nemi erőszaknak” – mondta Hana.

Cellatársai elmesélték neki, hogy milyen nemi erőszakot szenvedtek el a rendőrségen, és Hana maga is szemtanúja volt annak, ahogy az egyik őrizetbe vett fiatal megpróbált kiállni a húgáért, akit a rendőrök éppen egy kihallgatószobába akartak vinni. A rendőrök gumibotokkal verték, miközben a nővére a szomszéd szobában sikoltozott. Hana biztos benne, hogy a nőt megerőszakolták.

Magát Hanát is bántalmazták. Azt mondta, hogy a rendőr bezárta őt egy kihallgatószobába, ahol bántalmazta, és szexért cserébe szabadságot ígért neki. A CNN jelentése szerint az újságíróknak adott interjúja során a lány nyakán látható volt egy zúzódás a rendőrök bántalmazása miatt.

Hana szerint az emberek nem sokat tudnak arról, hogy mi történik az iráni börtönökben és fogdákban, mert a rendőrség megfélemlíti a nőket: „Megfenyegetik a nőt, hogy ne mondja el, mi történt vele, ne mondja el, ki tette ezt vele, ki bántalmazta, ki erőszakoskodott vele”.


Hanát az apja mentette ki a börtönből, és sikerült megszöknie Iránból. Nagybátyja családjával együtt napokig gyalogolt a hegyi ösvényeken, egy kurd csempészcsoportot követve. A CNN szerint az iráni határőrök tüzet nyitottak, hogy megöljék azokat, akik illegálisan próbálták elhagyni az országot.

Mindazok ellenére, ami történt, Hana biztos benne, hogy sokkal szerencsésebb, mint mások. Sok fogvatartott eltűnik „Irán szövevényes börtönrendszerében” – írja a CNN. „Voltak olyan lányok, akiket szexuálisan zaklattak, majd más városokba vittek” – magyarázta Hana. Emberi jogi aktivisták a CNN-nek elmondták, hogy az elmúlt években több száz ember tűnt el Iránban.

Az egyik eltűnt a 20 éves Armita Abbasi. A tüntetések kezdete óta kormányellenes bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában, de nem világos, hogy közvetlenül részt vett-e az utcai tiltakozásokban. A rendőrség azonban őrizetbe vette a lányt, azzal vádolva, hogy állítólag ő vezette a tüntetéseket. A hatóságok azt állítják, hogy Abbasi lakásán tartott házkutatás során a rendőrség 10 „Molotov-koktélt” talált.


Október 17-én civil ruhás rendőrök súlyos végbélsérüléssel szállították kórházba Armita Abbasit Teherán egyik külvárosában, Kerejben. A lány feje le volt borotválva. Az orvosok szerint nagyon meg volt rémülve, és egész testében remegett.

A kórházi személyzetnek a rendőrség megtiltotta, hogy beszéljen Armitával, és az orvosok is dokumentálták, hogy a nemi erőszak a letartóztatása előtt történt. Amikor a története nyilvánosságot kapott, a rendőrség elszállította a lányt a kórházból. A hatóságok szerint egy helyi börtönbe szállították, de ezt az információt nem erősítették meg független források.

A CNN újságírói megkeresték a kórházat, hogy nyilatkozzanak az esetről, de azt mondták, hogy Armita Abbasiról nincs feljegyzés.

Az Iran International viszont a tüntetők ellen bevetett ideggáz nyomába eredt. Az irániak körében ugyanis komoly aggodalmat keltett, hogy a kormány a jelentések szerint hétfőn „zöld gázt” vetett be a tüntetők ellen Dzsavanrud és Piranshahr kurd városokban.

A közösségi médiára két videó került fel, amelyeken sűrű zöld füst szállt az utcákon a nyugati Kermanshah tartományban található, mintegy 50 000 lakosú Javanrud városában, a köveket dobáló tüntetők és a rájuk lövöldöző biztonsági erők közötti súlyos összecsapások közepette. Ugyanezen a napon jelentések jelentek meg arról is, hogy hasonló zöld gázt használtak a Nyugat-Azarbajdzsán tartománybeli Piranshahrban.

A bőrirritációt, hányingert és egyéb tüneteket okozó, azonosítatlan gáz használata sokak, különösen az iráni kurd területeken élők fejében felidézte Szaddám Huszein vegyi támadásának emlékét a szintén Nyugat-Azarbajdzsánban található Sardasht kurd határváros ellen az iráni-iraki háború (1980-1988) idején.

Szaddám vegyi támadása, amelynek során mustárgázt használt, 1983-ban a város 12 000 lakosából legalább 130 embert megölt és 8000-et megsebesített. Sok áldozat még mindig légzőszervi és egyéb egészségügyi problémákkal küzd.


A megszálló hatalom (az Iszlám Köztársaság) tiltott fegyvereket használ Kurdisztánban” – állt egy tweetben, amelyet az állítólag Piranshahrban talált CS-gázpalackok képe kísért. A tweet azt is közölte, hogy a CS-gázt az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Egyezménye (CWC) 1993-ban betiltotta.

A tartályon csak az „irritálószer” szó szerepel, de a közösségi médiában megosztott bejegyzések szerint ezeket betiltott vegyi fegyvereknek tekintik.

Irán kurd városai voltak az élvonalban a tiltakozásokban, amelyek a 22 éves, a kurd Saghez városból származó Mahsa Amini két hónappal ezelőtti halálával kezdődtek.

Kurdisztán, Nyugat-Azerbajdzsán és Kermanshah tartományok legtöbb kurdok lakta területén az emberek Mahsa halála óta lankadatlanul tiltakoznak és szembeszállnak a kormányerőkkel. A biztonsági erők több tucatnyi tüntetőt és járókelőt, köztük gyerekeket is megöltek és megsebesítettek ezekben a tartományokban.

Egyes vegyészek és orvosok a Javanrudban és Piranshahrban használt zöld gázt hexaklóretánként azonosították, mások szerint adamszit (DM), egy zavargások ellen használt vegyszer.


A hexaklóretánt a hadsereg világszerte füstkészítményekben, például füstgránátokban használta. A DM a hánytatószerek vagy tüsszentőgázok néven ismert vegyi harcanyagok csoportjába tartozik.

A legtöbb nyugati országban felhagytak a füstgránátok használatával, de egyes aktivisták azzal vádolták a rendőrséget, hogy 2020-ban az oregoni Portlandben tüntetők ellen használtak ilyent.

Dr. Mohammad-Kazem Attari amerikai orvos az Iran Internationalnak kedden elmondta, hogy a hexaklóretánt széles körben használják a szabad ég alatt zajló katonai gyakorlatokon, de a rendkívül mérgező szarinnal, VN-nel és más ideggázokkal ellentétben nem okoz halált vagy maradandó fogyatékosságot.

Dr. Attari szerint a hexaklóretán súlyos bőrirritációt, az arcizmok részleges bénulását és ködös elmét okozhat, de csak átmenetileg. A vegyi anyagot rákkeltő anyagnak is tekintik.

Főleg az utcán használják, tömegek megfékezésére, hogy a színe miatt félelmet keltsen. Ideggázként jellemzik, de nem olyan veszélyes, mint a háborúkban használt ideggázok” – mondta, és hozzátette, hogy ennek a gáznak a használata valószínűleg nem ijeszti meg azokat az embereket, akik nem félnek az iráni rezsim erői által használt lőfegyverektől.


Maga a könnygáz az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Egyezménye (CWC) szerint háborúban tilos, de korlátozott használata a jelentések szerint bűnüldözési célokra engedélyezett.

A mai iráni összefoglaló végére hagytam egy több mint különös esetet, amit magam sem nagyon tudok hova tenni. Egy kiszivárgott hangfájlban az IRGC egyik Amerikában élő, veterán parancsnoka az iszlám köztársaság elleni jelenlegi tiltakozási hullám jobb megértése érdekében megfigyelésre szólítja fel bajtársait. Szerintem azt korábban kellett volna elkezdeni…

Az „Anonymous” hacktivista csoport – amely a jelenlegi tiltakozási hullám szeptember közepén kezdődött kezdete óta Iránra összpontosítja kiberműveleteit – hétfőn olyan hangüzeneteket tett közzé, amelyek állítólag Nader Safaverditől, az 5. Naszr-hadosztály egyik korábbi parancsnokától származnak.

A Sepah-e Nsar hadtest néven ismert egység az IRGC szárazföldi erőinek egyik hadosztálya, amelyet 1982-ben, az iráni-iraki háború idején az északkeleti Khoraszán tartományból származó újoncokból alakítottak. Az egység a konfliktus során több fontos hadműveletben is harcolt, a háború után pedig az afganisztáni határhoz közeli tartományban állomásozott.


A 67 éves Safaverdi, aki a jelek szerint 2007 vagy 2009 óta az Egyesült Államokban él, nem ismert a médiában, de nyilvánvalóan közel állt Esmail Ghaani, az IRGC Quds Erőinek jelenlegi parancsnokához – az elsősorban a területen kívüli katonai és titkos műveletekért felelős hadosztályhoz – és Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnökhöz, mindketten az 5. Naszr hadosztály korábbi parancsnokai voltak.

Úgy tűnik, hogy a fájlok hangüzenetek, amelyeket egy WhatsApp- vagy Telegram-csoportban osztottak meg az IRGC számos rangidős tagjával, mivel Safaverdi az üzenetét Seyyed Hossein Mousavinak és Hadi Sa’adatinak, az IRGC mindkét, korábban az 5. Nasr-hadosztályban szolgáló parancsnokának szóló üdvözlettel kezdte. A csoport valószínűleg a Khoraszan tartományból származó IRGC-tagokból áll, mivel üzenete során Safaverdi egyszer azt mondta, hogy meghívást kapna a találkozójukra, ha még mindig Mashhadban tartózkodna, és utalt a hasonló találkozókra, amelyeket Abbasz Shamlou, egy másik IRGC-parancsnok szervezett, aki korábban Mashhad kormányzójaként szolgált.

Társait a külföldön tartózkodó ellenzéki személyek és a tartományokban tüntetők tevékenységének „elfogulatlan és világos megfigyelésére” szólította fel. Azt mondta, hogy az iszlám köztársaság elleni mozgalom megértésének egyik módja, ha megfogadják az ő és más, külföldön élő bennfentesek tanácsait.

Kritizálva „barátait”, amiért azok az Iran International, a BBC, a VOA és más, disszidensek által közzétett információkra szorítkoznak, azt mondta, hogy a megfigyelés azt jelenti, hogy tisztában kell lenni az iszlám köztársaság elleni tüntetések során más országokban kiadott nyilatkozatokkal, és azt állította, hogy ő hozzáfér ilyen információkhoz.

A rendszer elleni legnagyobb tüntetésekként említette a berlini és kanadai gyűléseket, ahol 50-100 ezer ember tartott tiltakozó megmozdulásokat. Olyan hangnemben, mintha valami újat tanítana a csoportnak, Szafaverdi azt mondta, hogy az iráni külföldiek jelszavai nem olyanok, mint amit az elmúlt 43 évben, az iszlám forradalom óta hallottak. Azt állította, hogy a jelenlegi tüntetéshullám nem egy adott etnikum vagy akár az iráni királyi család támogatására irányul. „Hivatalosan az ország integritását támogató jelszavakat skandálnak” – mondta. Azt állította, hogy egy másik jelszó, amelyet a tüntetők követnek, az, hogy elhatárolódnak a régebbi ellenzéki csoportoktól vagy személyiségektől, például Reza Pahlavitól vagy a száműzetésben élő Mojahedin Khalq szervezet, más néven MEK nevű csoporttól.


Hozzátette, hogy a külföldi székhelyű ellenzék legközelebbi vezető személyisége a Kanadában élő Hamed Esmaeilion aktivista – aki 2020 januárjában a Forradalmi Gárda által lelőtt ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájában vesztette el lányát és feleségét. Az IRGC veterán parancsnoka úgy véli, hogy ő a rezsim által megbántott és elnyomott irániak szimbóluma.

Safaverdi ezután megemlítette az iszlám köztársaság amerikai lobbicsoportjait, például a NIAC-ot – vagyis a National Iranian American Councilt –, mondván, hogy az ellenzéki mozgalom is elhatárolódott az ilyen csoportoktól, egyértelmű üzenetként, hogy nem tárgyalnának az iszlám köztársasággal. Elmondta, hogy szerinte a NIAC Ali Khamenei legfelsőbb vezető utasítására alakult, hogy kövesse az Iszlám Köztársaság céljait, és megemlített néhány példát az Iránért folytatott lobbitevékenységük hosszú történetére. Példaként említette Trita Parsi-t, a NIAC korábbi elnökét, mint Khamenei és Barack Obama korábbi elnök közötti futárt. Safaverdi azt állította, hogy a NIAC-ot tönkreteszi a jelenlegi ellenzéki front, mivel tagjait még az iszlám köztársaság elleni rendezvényeken való részvételről is kitiltották.

Safaverdi azt állította, hogy az új ellenzék folyamatosan felszólítja a világszervezeteket és az országokat, hogy fokozzák a Teheránra gyakorolt diplomáciai nyomást, hozzátéve, hogy aki támogatja az iszlám köztársaság elleni szankciók feloldását vagy a rezsimmel való tárgyalást, annak nincs helye a jelenlegi ellenzékben, amely globális konszenzuson alapul.

Azt is állította, hogy az új ellenzék széleskörű befolyással rendelkezik az országon belül és kívül, a diákoktól a tanárokon és professzorokon át a NASA tudósain át a Google és a Facebook alkalmazottaiig, megjegyezve, hogy ezeket az új arcokat a jelenlegi tiltakozási hullám előtt nem lehetett azonosítani.


Arra sürgette csoporttársait, hogy adják át pontjait a hatóságoknak, köztük Ghalibafnak és a szintén Mashhadból származó Ebrahim Raisi elnöknek, aki „gladiátornak” nevezte magát, mert napjai minden percét az iszlám köztársasággal kapcsolatos kérdésekkel tölti. Szafaverdi elmondta, hogy a jelenlegi iráni tiltakozási hullám előtt még soha nem látott ilyen egyetemes egységet és konszenzust egy ügy mögött. Akaratlanul is méltatta a tiltakozások fő mottóját – Nők, élet, szabadság – mint olyasvalamit, ami a világ minden emberéhez szól.

Eddig tart az Iran International írása, és több kérdést is felvet. Mit keres a nyilvánvalóan már nyugalmazott Safaverdi az Egyesült Államokban? Oda valóban beengedték a Forradalmi Gárda egyik volt parancsnokát? És kapott letelepedési engedélyt is? Magától ment oda, hogy kellemes helyen töltse nyugdíjas éveit, vagy küldték? Mi volt a beszélgetések célja? Tanácsot akart adni volt bajtársainak vagy félre akarta vezetni őket? Ki kivel van ebben a játékban?

Egyszer talán megtudjuk, de nem egyhamar.

Ennyi iráni hír jutott a mai összefoglalóba, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.