Szele Tamás: Mocskos állóháború

Míg a harctereken százasával pusztulnak a katonák mindkét oldalon, ám a frontvonalak nem mozdulnak tapodtat sem, két napos tüzérségi párbaj zajlott a Zaporizzsjai Atomerőmű körzetében, szerencsére végzetes kárt nem okoztak a becsapódó lövedékek, de méterekkel kerülték el a reaktorblokkokat.

Természetesen ennek is inkább van politikai-propagandisztikus oka, mint harcászati. Mindeközben Moszkva új cenzúratörvény bevezetésére készül az információs tér szabályozásának céljából, ami arra utal, hogy mégsem nyerték meg teljesen a csatát a „milbloggerek” és a szilovikok a védelmi minisztérium ellen, illetve figyelemre méltó, hogy a védelmi minisztérium oldalán beszállt a mérkőzésbe az FSZB is. Érdekes idők következnek a Kreml árnyékában.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

November 20-án és 21-én két napon át tartó lövöldözés okozott jelentős károkat a Zaporizzsjai Atomerőműben (ZNPP). A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) november 21-én kijelentette, hogy nincs közvetlen nukleáris biztonsági és védelmi probléma, és hogy mind a hat atomreaktor, valamint a kiégett és friss fűtőelemek tárolására szolgáló létesítmények épsége megmaradt az intenzív lövések ellenére. Oroszország és Ukrajna egyaránt a másikat vádolta a ZNPP-t ért november 20-i és 21-i tüzérségi csapásokkal. Egy orosz katonai blogger a csecsen erők által a lövöldözésről készített videóra hivatkozott, és azt állította, hogy úgy tűnik, a lövések a ZNPP-től délre fekvő, orosz ellenőrzés alatt álló területről érkeztek, nem pedig a ZNPP-től északra fekvő, ukrán ellenőrzés alatt álló területről. A Roszatom orosz atomerőmű-üzemeltető Roszatom vezetője, Alekszej Lihacsov nukleáris katasztrófára figyelmeztetett a ZNPP-nél, és orosz katonai bloggerek nagyrészt megerősítették kijelentéseit, és az összes ukrán atomerőmű orosz üzemeltetésbe adását követelték. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők hamis zászlós támadásokat rendeztek a ZNPP ellen, és korábban beszámolt az orosz erők törvénytelen militarizálásáról a ZNPP-nél. A tüzérségi csapások önmagukban nem valószínű, hogy áthatolnak az egyes atomreaktorokat védő szigetelőegységeken, ellenben nagyobb veszélyt jelentenek a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolására szolgáló létesítményekre, amelyek radioaktív anyagot szivárogtathatnak, és veszélyeztetésük esetén radiológiai (nem pedig nukleáris) katasztrófát okozhatnak. A radiológiai és nukleáris balesetek folyamatos összemosása és a ZNPP-nél bekövetkező katasztrófaveszély folyamatos emlegetése valószínűleg egy szélesebb körű orosz kommunikációs művelet része, amelynek célja, hogy aláássa az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást, és az erőmű feletti orosz ellenőrzést a nukleáris katasztrófa elkerülése érdekében alapvető fontosságúnak állítsa be, hogy megszilárdítsa az ukrán nukleáris eszközök további operatív és adminisztratív ellenőrzését, és a nemzetközi közösség egyes elemeit legalább közvetve kényszerítse az ukrán terület orosz annexiójának elismerésére.

Az orosz kormány tovább növeli az orosz információs tér feletti ellenőrzését, mivel egy orosz katonai blogger megjegyezte, hogy az információs tér alakítására irányuló orosz erőfeszítések „úgy néznek ki, mint egy kiscica a rinocérosz ellen” a külföldi „agytrösztökkel”, nonprofit szervezetekkel és független médiával összehasonlítva. A Kommerszant orosz hírportál november 21-én arról számolt be, hogy az orosz Állami Duma még 2022 vége előtt megfontolhatja az online „ajánló” algoritmusok szabályozásáról szóló törvénytervezetet, amely végső soron lehetővé tenné a kormány számára, hogy bizonyos algoritmusokat kikapcsoljon. A törvénytervezetet állítólag Anton Gorelkin, a Duma információs politikáért felelős helyettese dolgozza ki, és a közösségi médiahálózatok, online mozik, keresőmotorok és internetes piacterek szabályozására terjedne ki. A Kommerszant megjegyezte, hogy ez a törvényjavaslat az összes oldal és platform tulajdonosától megköveteli majd, hogy biztosítsa a kormánynak azt a képességét, hogy teljesen vagy részben blokkolja bizonyos felhasználók részvételét, és hogy ezek a rendelkezések már a háború kezdete előtt, 2021 októberében megjelentek, hogy a „társadalmi konfliktus” veszélye miatt kifejezetten a nyugati csatornákat, például a Facebookot, az Instagramot és a YouTube-ot célozzák meg. Egyes orosz bloggerek reagáltak a törvényjavaslattal kapcsolatos spekulációkra, és megjegyezték, hogy az ilyen ajánló algoritmusok megnehezítik a nemzetek számára a propaganda terjesztését az interneten elérhető és személyre szabott információk elterjedtsége miatt. A Duma valószínűleg azért fontolgatja ezt a törvényjavaslatot, hogy megpróbálja kezelni a Kreml azon képességének egy következetes neuralgikus pontját, hogy bemutassa és megvédje a háborút a hazai közönségnek, és hogy közvetlen eszközt hozzon létre az online ellenvélemény belső és külső forrásai ellen.

Az orosz Szövetségi Állambiztonsági Szolgálat (FSZB) emellett lépéseket tett az információs tér feletti ellenőrzés kodifikálására, és november 4-én aláírt egy rendeletet, amely jóváhagyta azon katonai és haditechnikai tevékenységek listáját, amelyek külföldi forrásokból történő beérkezése esetén felhasználhatók az Orosz Föderáció biztonsága ellen. A rendelet lényegében kodifikálja az orosz katonai műveletekkel kapcsolatos, az FSZB által az orosz nemzetbiztonságot fenyegetőnek tekintett, technikailag nem hivatalos államtitokká minősített információk típusait, és széles körűen felsorolja a háború információs lefedettségére vonatkozó rendelkezéseket, mint például „a katonai-politikai, stratégiai (műveleti) helyzet alakulásának értékelésére és előrejelzésére vonatkozó információk”, valamint „a jogállamiság betartására, valamint az orosz csapatok erkölcsi és pszichológiai légkörére vonatkozó információk”. Ez a rendelet az FSZB kiterjesztett erőfeszítését jelenti az orosz hadsereggel kapcsolatos információk széles körű betiltására, ami látszólag szigorúbb ellenőrzést jelentene az orosz katonai bloggerek és más hasonló források diskurzusai felett, akik gyakran megvitatják és kritizálják az ukrajnai háború taktikai, műveleti és stratégiai dimenzióit.

Mind a javasolt törvényjavaslat, mind az FSZB-rendelet azt jelzi, hogy az orosz kormány igyekszik ellenőrzése alá vonni az információs teret, mivel egyre inkább elárasztják az orosz hadsereget érő kritikák, amelyek mind belülről, mind kívülről érkeznek. Az orosz tisztviselők valószínűleg arra törekszenek, hogy megszilárdítsák a cenzúra intézkedéseit, hogy visszaszorítsák a külföldi hangok és a belföldi kritikák túlsúlyát azáltal, hogy jogalkotási nyomást gyakorolnak az alapvető algoritmusokra, és bemutatják az orosz állambiztonságra károsnak tekinthető tevékenységek széles körét.

Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz különleges szolgálatok hamis zászlós támadásokat terveznek a fehérorosz kritikus infrastruktúrák ellen, hogy – valószínűleg sikertelenül – próbáljanak nyomást gyakorolni a fehérorosz hadseregre, hogy belépjen az ukrajnai háborúba. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) november 20-án jelentette, hogy az orosz különleges szolgálatok több hamis zászlós terrortámadást terveznek fehérorosz kritikus infrastrukturális létesítmények ellen, különösen az „Osztrovec” fehérorosz atomerőmű ellen. A GUR arról is beszámolt, hogy az orosz különleges szolgálatok a támadásokat Ukrajnára és NATO-tagállamokra fogják hárítani, hogy felgyorsítsák a fehérorosz hadsereg bevonását Oroszország ukrajnai háborújába. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Fehéroroszország belépése a háborúba továbbra is nagyon valószínűtlen, mivel a részvétel komoly belpolitikai kockázatot jelentene Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjének fennmaradására nézve, és az orosz és fehérorosz kétoldalú védelmi együttműködésüket kiemelik, hogy állandósítsák azt a folyamatos információs műveletet, amely szerint a fehérorosz hadsereg belép a háborúba. Az esetleges hamis zászlós támadások továbbra sem valószínű, hogy megváltoztatnák azokat a belpolitikai tényezőket, amelyek az ISW értékelése szerint továbbra is korlátozzák Lukasenka hajlandóságát, hogy Oroszország nevében belépjen a háborúba.

Egy ukrán illetékes november 21-én elismerte, hogy az ukrán csapatok katonai műveletet hajtanak végre a Kinburn-nyárson, egy olyan helyen, amely lehetővé tenné az ukrán erők számára, hogy a bal (keleti) parton, a Herszon területen jobban végrehajthassák az esetleges hadműveleteket. Natalja Humenyjuk, az Ukrán Déli Védelmi Erők szóvivője november 21-én kijelentette, hogy az ukrán csapatok katonai műveletet hajtanak végre a Kinburn-nyárson, és felszólított a műveleti csend tiszteletben tartására. Humenyuk hangsúlyozta, hogy a Kinburn-nyárs az utolsó olyan területdarab, amelyet az orosz erők a Mikolajivi Területen megszállva tartanak. A Kinburn-nyárs mindössze 4 km-re van a szoroson túl Ocsakivtól, és lehetővé teszi a Dnyeper és a Déli-Bug folyók bejáratának, valamint Mikolajiv és Herszon város kikötőinek ellenőrzését. Az orosz erők a Kinburn-nyárson lévő állásokat arra használták, hogy rutinszerű rakéta- és tüzérségi csapásokat mérjenek ukrán állásokra Ocsakivban, a Mikolajivi Terület déli részén és más területeken az ukrán ellenőrzés alatt álló fekete-tengeri partvidék mentén. A Kinburn-nyárs továbbá kívül esik azon a 25 km-es 152 mm-es tüzérségi lőtávolságon, amelyet az orosz erők a Dnyeper folyó bal (keleti) partján, a Herszon Területen halmoztak fel. A Kinburn-nyárs ellenőrzése lehetővé tenné az ukrán erők számára, hogy enyhítsék az ukrán ellenőrzésű Fekete-tenger partvidékén az orosz csapásokat, növeljék a tengeri tevékenységet a térségben, és a Dnyeper folyón való átkeléshez képest lényegesen kisebb orosz tüzérségi tűz alatt hajtsanak végre potenciális műveleteket a bal (keleti) partra való átkelésre a Herszoni Területen.

A november 18-i videó, amelyen egy orosz katona tüzet nyit ukrán katonák egy csoportjára, miközben az orosz csapatok megadják magukat, katalizátorként szolgált a Kreml és az orosz információs tér prominens hangjai közötti további megosztottsághoz. Amint arról az ISW november 18-án beszámolt, a közösségi médiában széles körben terjesztett videón látható, amint egy orosz katona tüzet nyit ukrán katonákra, miközben ukrán katonák foglyokat ejtettek a Luhanszki Területen található Makiivkában, aminek következtében az orosz foglyok életüket vesztették. Nyílt forrásból származó elemzők, majd később a New York Times független vizsgálata megerősítette, hogy az orosz katona nyitott először tüzet, de nem adtak választ arra, hogyan haltak meg az orosz foglyok. Míg az orosz illetékesek a videóra reagálva határozottan háborús bűnökkel vádolták Ukrajnát, és az ukrán katonák személyazonosságának kivizsgálását követelték, több orosz blogger a videó tartalmát kihasználva bírálta az orosz hadsereget és mozgósítási gyakorlatot. Az egyik blogger megjegyezte, hogy a makijivkai lövöldözésről készült videó világos példája annak, hogy a mozgósított újoncok nem rendelkeznek az alapvető morállal és fegyelemmel ahhoz, hogy megfelelően harcoljanak a hitükért, és azt állította, hogy nevetséges, hogy egyáltalán ennyi orosz katona megadta magát az ukrán csapatoknak. A makijivkai lövöldözést bíráló bloggerek közötti megosztottság az orosz katonai kudarcokat jelképezi, és az, hogy a Kreml az ukrán hadsereg elleni információs műveletre használja fel, tovább fragmentálhatja az információs teret.


A legfontosabb hírek röviden:

   • A két napon át tartó lövöldözés nagymértékű károkat okozott a Zaporizzsjai Atomerőműben.
   • Az orosz kormány folytatja az orosz információs tér feletti ellenőrzés fokozását.
   • Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz különleges szolgálatok hamis zászlós támadásokat terveznek a fehérorosz kritikus infrastruktúra ellen, hogy – valószínűleg sikertelenül – próbáljanak nyomást gyakorolni a fehérorosz hadseregre, hogy belépjen az ukrajnai háborúba. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy nem valószínű, hogy a fehérorosz erők belépnek a háborúba.
   • Egy ukrán tisztviselő elismerte, hogy az ukrán erők katonai műveletet hajtanak végre a Mikolajivi Területen lévő Kinburn-nyárson.
   • A november 18-i videó, amelyen egy orosz katona tüzet nyit ukrán katonák egy csoportjára, miközben az orosz csapatok megadják magukat, katalizátorként szolgált a Kreml és az orosz információs tér prominens hangjai közötti további megosztottsághoz.
   • Az ukrán haderő a romló időjárási körülmények között folytatta az ellentámadást Kelet-Ukrajnában.
   • Az orosz egységek folytatták a támadásokat Bakhmut és Avdiivka közelében.
   • Az orosz hadsereg folytatta a védelmi intézkedéseket és az erődítmények kiépítését a Dnyeper folyótól délre fekvő Herszoni Területen, miközben az ukrán csapatok folytatták a Dél-Ukrajnában lévő orosz haderő-összevonások elleni támadásokat.
   • Az orosz mozgósított állomány továbbra is tiltakozik és dezertál, mivel hozzátartozóik továbbra is nyilvánosan kiállnak a mozgósítással kapcsolatos problémák ellen.
   • Az orosz megszálló hatóságok fokozták a szűrési intézkedéseket és a megszállt területek Oroszországhoz való csatolását.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására).

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az időjárás lelassította a harcokat a kelet-ukrajnai offenzívavonalak mentén, mivel az ukrán egységek november 20-án és 21-én folytatták az ellentámadást. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy a heves esőzés és a sáros körülmények Kelet-Ukrajnában majdnem leállították az orosz szárazföldi támadásokat, lelassították, de nem állították meg az ukrán előrenyomulást, és fokozott tüzérségi tüzet eredményeztek november 20-án és 21-én. Az orosz védelmi minisztérium konkrétan arról számolt be, hogy az orosz csapatok november 20-án nem hajtottak végre szárazföldi műveleteket Kupjanszk irányában, Szvatovétől északnyugatra, valószínűleg azért, mert az orosz hadsereg nem tudta kezelni a romló időjárási körülményeket. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok november 20-án és 21-én visszaverték az orosz támadásokat Liman és Kreminna-Liszicsanszk irányában, és megsemmisítették az orosz felszerelést Szirotyin közelében (Kreminnától mintegy 25 km-re délkeletre). A Luhanszki Népköztársaság (LNK) tisztviselői azt állították, hogy az ukrán tüzérség november 20-án és 21-én rakétatámadásokat hajtott végre Kreminna közelében és a Luhanszki területen fekvő Alcsevszkben (Kreminnától mintegy 75 km-re délkeletre). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok november 21-én megsemmisítették az ukrán parancsnoki állásokat Limanban és Sevcsenkovéban (Kupjanszktól 35 km-re nyugatra), valamint meghiúsították az ukrán támadásokat Kuzemivka (Szvatovétól mintegy 13 km-re északnyugatra), Kreminna és Kupjanszk közelében, ami ukrán ember- és eszközveszteséget okozott. Az orosz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg tüzérségi tűzzel visszaszorította az ukrán erőket Kolomijicska irányában, és november 19-én, 20-án és 21-én Liman irányában megsemmisítette az ukrán élőerőt és felszerelést. Az orosz védelmi minisztérium kifejezetten nem számolt be jelentős műveleti nyereségről november 20-án és 21-én. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz haderő november 20-án és 21-én folytatta a települések bombázását a frontvonal mentén Kupjanszktól és Kreminnától délre.


Az orosz hadsereg november 20-án és 21-én a herszoni visszavonulás után demoralizált csapatokkal folytatta állásaik védelmét a támadási vonalak mentén, és megerősítette a Luhanszki Terület hátországát. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz haderő továbbra is prioritásként kezeli a védelmi állások kiépítését Kelet-Ukrajnában. Orosz hivatalos források azt állították, hogy az orosz csapatok „szilárdan tartják a védelmet” a Szvatove-Kreminna vonal mentén november 20-án és 21-én. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok a frontvonal mentén Szvatove irányában és a luhanszki Popaszna közelében (Kreminnától kb. 47 km-re délre) is megerősítették a védelmet a sárkányfogak építésével. A brit védelmi minisztérium és ukrán hivatalos források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg továbbra is demoralizált, rosszul kiképzett mozgósított tartalékosokkal erősítette meg a hátországot Luhanszk megyében, akik valószínűleg a herszoni kivonulásból érkeztek. A brit védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy a kelet-ukrajnai orosz támadási vonal valószínűleg sebezhető műveleti szárny az orosz erők számára. Az LNK tisztviselője, Rodion Miroshnik november 21-én arról számolt be, hogy az orosz egységek védelmi helyzete a Luhanszki Területen „egyértelműen romlott” az elmúlt héten. A jelentések alátámasztják az ISW korábbi értékeléseit, miszerint az orosz hadsereg a Herszonból mozgósított csapatok bevetésével próbálja javítani kelet-ukrajnai védelmi és támadó képességeit, de az orosz hadseregnek nem sikerült jelentős műveleti előrelépést elérnie az alacsony morál és a képzett személyzet hiánya miatt.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 20-án és 21-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok november 20-án és 21-én visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál, Bakhmut 30 km-es körzetében északkeletre Spirne, Bilohorivka, Bakhmutszke, Jakovlika és Pidhorodne közelében, valamint Bakhmut 14 km-es körzetében délnyugatra Opitnye, Kliscsiivka és Kurdiumivka közelében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) képviselője, Andrej Marocsko november 21-én azt állította, hogy az ukrán egységeknek át kellett térniük a védelmi műveletekre, miután jelentős veszteségeket szenvedtek Szoledar és Bakhmut térségében. Egy orosz katonai blogger november 21-én azt állította, hogy a Wagner-csoport egységei megtámadták Klicsiivkát azzal a szándékkal, hogy elvágják a Bakhmuttól délnyugatra lévő utat, és Ivanhrad irányából (Bakhmuttól 4 km-re délre) támadást hajtottak végre. Az orosz blogger azt állította, hogy magának Bakhmutnak a keleti peremén is heves harcok folynak. Egy másik orosz blogger november 21-én közzétett egy videót, amelyen állítólag orosz csapatok gyújtóbombákat lőttek ki ukrán egységekre a Donyecki Területen fekvő Beresztove közelében. A Genfi Egyezmény III. jegyzőkönyve tiltja a levegőből indított gyújtóbombák alkalmazását katonai célpontok ellen, amelyek civilek közelében vannak.


Az orosz csapatok november 20-án és 21-én folytatták a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukránok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 36 km-re délnyugatra, Marinka, Pjervomajszke és Novomikhailivka közelében. Egy orosz blogger november 20-án azt állította, hogy az orosz egységek megtámadták Novomikhailivkát és egyéb támadó műveleteket hajtottak végre Pjervomajszke, Vodiane és Avdiivka irányában. A november 20-án közzétett geolokációs felvételeken tankcsaták láthatóak az orosz és ukrán alakulatok között Novomikhailivkától északkeletre. Egy orosz blogger november 21-én azt állította, hogy az oroszok behatoltak Marinka városközpontjába is. November 21-én orosz bloggerek olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken a Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája 11. ezredének katonái kiszorítják az ukrán egységeket az M–30-as autópálya Vodiane és Piszki (Avdiivkától 9 km-re délnyugatra) közötti szektorában lévő állásaikból.

Az orosz csapatok november 20-án és 21-én védelmi műveleteket hajtottak végre Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek védekező hadműveleteket folytatnak Zaporizzsja és nyugati Donyeck irányában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz alakulatok november 20-án és 21-én Donyeck városától 77 km-re délnyugatra Rivnopol, Szlavne, Pavlivka, Vremivka, Novodarivka és Volodimirivka közelében meghiúsítottak bizonyos ukrán ellentámadási kísérleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz tüzérség november 20-án és 21-én folytatta a rutinszerű közvetett tüzet az érintkezési vonal mentén Zaporizzsja és Donyeck megye keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg november 20-án és 21-én folytatta a védelmi intézkedéseket és az erődítmények kiépítését a Dnyeper folyótól délre fekvő Herszoni Területen. Natalija Humenyjuk, az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője november 20-án arról számolt be, hogy az orosz erők nem vonulnak vissza teljesen a Dnyeper folyó nyugati partjáról, hanem dinamikus manővert hajtanak végre, hogy visszavonuljanak az ukrán tüzérség hatótávolságából, miközben fenntartják saját ütőképességüket a Dnyeper folyó jobb partján. Humenyjuk megjegyezte, hogy az orosz hadsereg jelentős létszám- és eszközkoncentrációt tart fenn a keleti Herszoni Területen. Szerhij Hlan, az ukrán Herszoni Területi katonai tanácsadó november 21-én kijelentette, hogy az orosz egységek második és harmadik védelmi vonalat építenek ki, és katonai felszerelést tárolnak a sűrűn lakott területeken. Hlan kijelentette, hogy az orosz erők mozgósított személyzetet helyeztek át közelebb a folyó keleti (bal) partjához, és harcképes egységeiket – valószínűleg az orosz légideszant elemekre utalva – keletebbre vonták vissza. Az ukrán vezérkar november 20-án és 21-én kijelentette, hogy az orosz haderő pozíciós védelmi intézkedéseket hajtott végre ezen a területen, folytatták az erődítmények felszerelését, és szinteltolásos védelmi rendszert hoztak létre. Az orosz védelmi minisztérium november 21-én azt állította, hogy az orosz egységek megakadályozták, hogy egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport átkeljen a Dnyeper folyón Dnyiprovszke közelében, Herszon városától 10 km-re délnyugatra. Az ISW nem tudja megerősíteni az orosz védelmi minisztérium állításának valóságtartalmát. Orosz és ukrán források azt állították, hogy az orosz csapatok november 20-án és 21-én folytatták a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő területek, köztük Herszon város, Antonivka és Csornobaivka bombázását. Hlan november 19-én azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek egy humanitárius segélyosztó pontra Bilozerkában, Herszon várostól 10 km-re nyugatra.


Az ukrán hadsereg november 20-21-én folytatták az orosz csapatok és felszerelések koncentrációinak célba vételét Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar november 20-án arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség orosz haderő-koncentrációkra mért csapást Polohi, Kamianka, Mikhailivka és Enerhodar közelében, a Zaporizzsjai Területen, több mint 100 orosz katonát megsebesítve, 20 katonai felszerelést és két lőszerraktárt megsemmisítve. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester azt állította, hogy három robbanás történt egy orosz bázison Melitopol északnyugati külterületén, Veszelében, és arra utalt, hogy az ukrán alakulatok csapást mértek a bázisra. Ukrán források arról számoltak be, hogy robbanások történtek, valószínűleg ukrán csapások következtében, Szkadovszkban, Novotroicskában, Csaplinkában, Asszkaja-Novában, Rubinavkában, Mala Lepetykában, Kakhovkában és Hornosztojevkában – mind a keleti Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz hasereg nem részletezett területeken továbbra is veszteségeket szenved, és 100 sebesült katonát szállítottak egy szkadovszki kórházba.

Az orosz hadrő november 20-21-én folytatta a rutinszerű ágyúzást Huljajpolétól nyugatra, valamint a Mikolajivi és Dnyipropetrovszki Területen. Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció közölte, hogy az orosz alakulatok S–300-as légvédelmi rakétákkal csapást mértek Zaporizzsja városára, az orosz védelmi minisztérium pedig azt állította, hogy az orosz csapatok november 20-án csapást mértek a városban lévő Motor Szics üzemre. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek Nikopolt és Marhanecet (Dnyipropetrovszki terület) lőtték. Orosz források, köztük a Zaporizzsjai Terület megszállási tisztviselője, Vlagyimir Rogov, és a fősodratú média, mint a TASZSZ és az RT, aggodalmukat fejezték ki vagy erősítették fel a Zaporizzsjai területen, Orikhiv közelében lévő ukrán katonai felvonulás folytatásával kapcsolatban egy esetleges offenzíva céljából.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz illetékesek folytatják a mozgósított állomány tiltakozásának és dezertálásának visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket. Ukrán és orosz források november 20-án videofelvételekről számoltak be, amelyeken az orosz katonai rendőrség két mozgósított férfit tartóztatott le társaik előtt a Belgorodi Területen, mert nem voltak hajlandóak eleget tenni a harci zónába való indulásra vonatkozó parancsnak. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Jaroszlavli Területen lévő Jaroszlavlból mozgósított személyzet megtagadta a kiképzéseken való részvételt, mivel elégedetlen volt a parancsnoksággal. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy őrizetbe vették a Nyugati Katonai Körzet 6. Összhaderőnemi Hadseregének 138. Különleges Gárdista Motorizált Lövészdandárjának egyik tagját, miután jelentések láttak napvilágot a nem megfelelő kiképzésről és a dandáron belüli rossz körülményekről. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) november 20-án nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyben az 1. hadtest (a Donyecki Népköztársaság erői) egyik nemrég mozgósított orosz katonája arról számolt be, hogy egységének tagjai nem voltak hajlandóak visszatérni a frontvonalba, miután a katonai vezetés több mint két hétig a frontvonalbeli állásokban tartotta az egységet. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok további ellenőrzőpontokat állítanak fel a dezertőrök azonosítására és őrizetbe vételére a Luhanszki Területen. Az ASTRA független orosz médium beszámolt egy mozgósított férfi történetéről, akit az orosz hatóságok egy pincében tartottak fogva a Donyecki Területen, és kivégzéssel fenyegették, mert megtagadta a harcot. Az ISW korábban beszámolt több, a Donyecki és Luhanszki Területen szétszórt, orosz dezertőröknek fenntartott fogdáról. Több orosz forrás keményen fogalmazott az őrizetbe vett mozgósítottakról szóló jelentésekkel kapcsolatban, kijelentve, hogy hasonló következményekkel kell számolni mindenkinek, aki tiltakozik – a ranglétra minden szintjén.


A mozgósított személyzet és az aktivisták hozzátartozói továbbra is előadják a részleges mozgósítással kapcsolatos problémáikat az orosz tisztviselőknek, vegyes eredménnyel. A SOTA független orosz média jelentette, hogy a Komi Köztársaságban található Sziktivkarból származó mozgósított állomány rokonai találkoztak a sziktivkari hatóságokkal, hogy megvitassák a fronton uralkodó rossz körülményeket, és a hatóságok válaszul azt kérték a családoktól, hogy ne tegyenek fel „zavaros kérdéseket”, amelyekről a nyugati média beszámolhat. Több forrás is arról számolt be, hogy az 50 éves és idősebb mozgósított állomány rokonai felhívást rögzítettek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, amelyben hazatérésüket kérik, mivel az 50 év felettiek mozgósítása csak a rangidős tisztekre vonatkozik. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a tatárföldi mozgósított állomány rokonai panaszkodtak, hogy a regionális katonákat megfelelő kiképzés nélkül vezényelték a frontra. A SOTA arról számolt be, hogy a Katonaanyák és -Feleségek Tanácsa Moszkvában sajtótájékoztatót tartott, amelyen a mozgósított állomány normális kiképzési feltételeit követelték, és arra kérték a hatóságokat, hogy foglalkozzanak az ellátási és parancsnoki kérdésekkel. A Meduza független lettországi székhelyű orosz nyelvű médium arról számolt be, hogy a hatóságok november 21-én őrizetbe vették Maria Volokh Jabloko párti aktivistát egy háborúellenes moszkvai gyűlésen. Valószínűleg nagyobb pénzbüntetésre számíthat az orosz erők lejáratásáért.

Az orosz tisztviselők folytatják a mozgósítást Ukrajna és az Oroszországi Föderáció megszállt területein. Az ukrán vezérkar november 21-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők burkolt mozgósítási intézkedéseket léptetnek életbe az oroszok által megszállt Krímben a mozgósítási célok nem teljesítése miatt. Refat Csubaro, a krími tatár Mejlisz elnöke arról számolt be, hogy az orosz erők sorozási értesítőket osztogatnak a hadköteles korú krími tatár férfiaknak; és hogy a sorozási listák alapján az orosz erők teljes tisztogatást hajtanak végre az 1995-2004 között született krími tatár férfiak körében. Figyelemre méltó, hogy Oroszország történelmileg erősen marginalizálta a krími tatár közösséget, ezért a tatár férfiak mozgósítása során valószínűleg kemény ellenállásba ütközik. Orosz források arról számoltak be, hogy Vlagyimir Putyin november 21-én rendeletet írt alá, amely az Ukrajnában szolgálat közben megsebesült önkénteseknek „harcképtelen státuszt” ad. Orosz források arról is beszámoltak, hogy az arhangelszki hatóságok mozgósítási parancsokat osztogatnak, és hogy Omszkban is mozgósítják a férfiakat. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) megszálló tisztviselői november 21-én videofelvételt tettek közzé, amelyben arra buzdítják a jogosult lakosokat, hogy csatlakozzanak az LNK 2. hadtestéhez. Orosz források arról számoltak be, hogy Alekszandr Sapozsnyikov, a Bajkál-menti Területen fekvő Csita polgármestere lemondott tisztségéről, és bejelentette, hogy ejtőernyősként az ukrajnai harci övezetbe megy.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők és erők november 20-án és 21-én tovább fokozták a szűrési intézkedéseket az orosz megszállás alatt álló ukrajnai területeken. Az ukrán vezérkar november 21-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők erőszakkal telepítik át a Luhanszki Területen található Bilovodszk lakosait Luhanszk városába. Az Ukrán Ellenállási Központ november 20-án arról számolt be, hogy az orosz erők 500 megszálló tisztviselőt szállítottak családtagjaikkal együtt a Herszoni és Zaporizzsjai Területek megszállt településeiről az oroszok által birtokolt Szevasztopolba, a Krímbe. Az Ukrán Ellenállási Központ szintén november 20-án közölte, hogy az orosz erők 50, a megszállási közigazgatásban szolgáló orosz állampolgárt a Herszoni Területen fekvő Skadovszkba szállítottak.

Az orosz tisztviselők továbbra is arra törekednek, hogy az ukrajnai megszállt területekről gyermekeket deportáljanak Oroszországba. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője november 20-án azt állította, hogy a megszálló tisztviselők ukrán gyerekeket küldtek a Luhanszki terület Kirovszkból, Pjervomajszkéból és Alcsevszkből Szocsiba, a Krasznodari Területre. Pasecsnik azt is kijelentette november 20-án, hogy adminisztrációja továbbra is „pihenés és rehabilitáció” ürügyén az Orosz Föderáció meg nem határozott területeire küldi az elhunyt orosz katonák családjait. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az ukrán gyermekek deportálása és kényszer-örökbefogadása valószínűleg egy szándékos etnikai tisztogatási kampánynak felel meg, amellett, hogy nyilvánvalóan megsérti a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezményt.


Az orosz hadsereg és a megszálló tisztviselők november 20-21-én is folytatták a megszállt területek lakosainak veszélyeztetését és kényszerintézkedéseknek való alávetését. Az Ukrán Ellenállási Központ november 21-én arról számolt be, hogy ukrán partizánok jelentették, hogy az orosz csapatok a megszállt területeken magánlakásokat foglalnak le államosítás ürügyén, és megjegyezték, hogy az orosz megszálló tisztviselők „közjegyzői körzeteket” alakítanak ki az ideiglenesen megszállt területeken az ukrán tulajdon bejegyzése és törlése céljából, az ukrán tulajdon ellopásának legalizálása érdekében. Az Ukrán Ellenállási Központ november 20-21-én jelentette, hogy az orosz erők továbbra is katonai felszerelést helyeznek el kórházakban, lakóházakban, magánházak és oktatási intézmények udvarán.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!