Szele Tamás: Irán – leszámolás, reform, forradalom?

Iránban megindult a leszámolás, bevetették a Forradalmi Gárdát a tüntetők ellen, és várható a reguláris hadsereg (az Artesh) egyes alakulatainak bevetése is. Az éles lőszer használata civilek ellen, ami még néhány napja megdöbbentette a világot, most már általánossá vált, illetve egyre gyakrabban használnak könnygázt és ideggázt is.

Közben a parlamenti és parlamenten kívüli politikusok magtalan vitákat folytatnak arról, „milyenek is legyenek a reformok”, az elhangzó javaslatok közül Ebrahim Raisi elnök javaslata a legkülönösebb, aki „az iszlám forradalom korai éveihez”, az 1980-as évekhez akar visszatérni, azt nevezi „reformnak”, ami egy, még a mostaninál is sokkal rosszabb állapotot jelentene, főként a hölgyek és a fiatalok számára: Raisi nagy valószínűséggel mindenkit bolondnak néz.

Mi viszont lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni rendszer a folyamatos zavargások kezelésére egyre inkább a felkelés elleni, nem pedig a tiltakozás elleni módszerekre emlékeztető megközelítést alkalmaz. Az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtestéhez (IRGC) tartozó Tasnim hírügynökség arról számolt be, hogy az IRGC szárazföldi erői november 21-én megtisztítják Nyugat-Azerbajdzsán tartomány néhány városát, köztük Boukan, Mahábád, Osnavijeh, Piranshahr és más meg nem nevezett helyszíneket a rendszerellenes elemektől. Az IRGC katonai egységei valószínűleg rendkívüli erőszakot alkalmaznak és válogatás nélkül gyilkolnak civileket a tüntetések leverése érdekében. A biztonsági erők brutális leszámolást folytatnak a Kermanshah tartománybeli Javanroudban is. A biztonsági erők elszigetelték Javanroudot, lezárva a városba vezető főbb utakat, és éles lőszerrel valamint ideggázzal lőtték a tüntetőket. A főbb utak lezárása a várost körülvevő zord terep miatt akadályozza a Javanroudba való be- és kiutazást. Az IRGC szárazföldi erőinek 4. Ansar ol Rasoul műveleti dandárja Javanroudban székel, és támogathatja a rezsim ott és a közeli helyszíneken történő fellépését. A rendszer növekvő brutalitása összhangban van a CTP korábbi értékelésével, miszerint Ali Khamenei legfelsőbb vezető valószínűleg zöld utat adott a biztonsági erőknek, hogy fokozzák a fellépést.

A rendszer valószínűleg elvesztette az ellenőrzést Északnyugat-Irán egyes részei felett, legalábbis ideiglenesen. Az IRGC szárazföldi erőinek bevetése azt jelzi, hogy az iráni politikai és biztonsági vezetők a tüntetéseket egyre komolyabb fenyegetésnek tekintik a rendszer fennmaradására nézve. A Tasnim hírügynökség jelentése szerint a biztonsági erőknek sikerült helyreállítaniuk a rendet Piranshahrban (bár ez az állítás túlzó lehet), de elismerte, hogy a város peremvidékén továbbra is rendszerellenes elemek tevékenykednek. A rendszer jelentős Artesh és IRGC-egységek állományát tartja fenn Északnyugat-Iránban; e régió ellenőrzésének kudarca arra utal, hogy a rendszernek még nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az ország más pontjain. A rezsim különösen nagy kihívással szembesülhet Szisztán és Beludzsisztán tartományban, ahol az elmúlt hetekben megnőtt a rendszerellenes militancia és a tüntetések száma.

A rendszer kiterjesztette az internet és a távközlés megszakítását, korlátozva az északnyugat- és nyugat-iráni helyzetről rendelkezésre álló nyílt forrású információk mennyiségét. Az újságírók november 21-én jelentős internet-zavarokról számoltak be, különösen Kurdisztán tartomány környékén. A CTP mindazonáltal november 21-én nyolc tartomány 12 városában legalább 16 tüntetést regisztrált, ám a tényleges szám valószínűleg nagyobb.

Jalal Mahmoud Zadeh parlamenti képviselő november 21-én vizsgálatot követelt a rendszer mahábádi erőszakos fellépésével kapcsolatban – ez volt a legutóbbi olyan törvényhozó által megfogalmazott ellenvélemény, aki olyan helyet képviselt, ahol a rendszer brutális erőszakos leszámolást hajtott végre. A Kurdisztán tartománybeli Saghez és a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Chabahar képviselői korábban már bírálták a rendszer erőszakos fellépését, amint arról a CTP is beszámolt.

Irán iraki nagykövete, Mohammad Kazem Al-e Sadegh november 21-én ultimátumot adott 10 napos határidővel Iraknak, hogy fegyverezze le a kurd militáns csoportokat, különben nem részletezett következményekkel kell szembenéznie. Az iráni és a török katonai erők valószínűleg fokozni fogják a kurd fegyveresek elleni támadásaikat az iraki Kurdisztánban és Észak-Szíriában az elkövetkező napok folyamán. Recep Tayyip Erdogan török elnök november 21-én bejelentette, hogy védelmi minisztériuma felméri az iraki és szíriai szárazföldi invázióhoz szükséges erőforrásokat.

Az iraki kormánynak nincs meg a politikai akarata és képessége, hogy teljesítse Irán követeléseit, ahogyan azt a CTP korábban már értékelte. A kurd politikai blokkok november 22-re rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, hogy foglalkozzanak az iráni és török légicsapásokkal az iraki Kurdisztánban, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy biztosítson légvédelmi rendszereket a jövőbeli fenyegetések elleni védelem érdekében. Bagdadban az iránbarát politikai blokkok állítólag megpróbálják megakadályozni az ülés megtartását.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az iráni rendszer a folyamatban lévő zavargások kezelésére egyre inkább a felkelés elleni, nem pedig a tiltakozás elleni módszert alkalmazza.
   • A rendszer kiterjesztette az internet és a távközlés megszakítását, korlátozva az északnyugat- és nyugat-iráni helyzetről rendelkezésre álló nyílt forrású információk mennyiségét.
   • Jalal Mahmoud Zadeh parlamenti képviselő november 21-én vizsgálatot kért a Mahábádban történt hatósági fellépés kivizsgálására – ez volt a legutóbbi olyan törvényhozó által megfogalmazott véleménynyilvánítás, aki olyan helyet képviselt, ahol a rendszer brutális leszámolást hajtott végre.
   • Irán iraki nagykövete, Mohammad Kazem Al-e Sadegh 10 napos határidővel ultimátumot adott ki Iraknak, hogy fegyverezze le a kurd fegyveres csoportokat, különben nem részletezett következményekkel kell szembenéznie.
   • Nyolc tartomány 12 városában legalább 16 tüntetés zajlott.
   • A LEC Fars tartományi parancsnoka, Roham Bakhsh Habibi dandártábornok bejelentette a Shirazi Szomszédság Ifjúsága nyolc tagjának letartóztatását.
   • Kurdisztán tartományban több tucat szunnita klerikus és vallási vezető videónyilatkozatban fejezte ki támogatását a tüntetők iránt.
   • A legfelsőbb vezető katonai tanácsadója, Yahya Rahim Safavi IRGC vezérőrnagy arra figyelmeztetett, hogy a tiltakozások folytatódni fognak, ha a rendszer nem foglalkozik az emberek csalódottságával.

Rendszerellenes tüntetések:

November 21-én nyolc tartomány 12 városában legalább 16 tüntetésre került sor. Valószínűleg az alább felsorolt 16-nál jóval több tüntetés zajlott, de a rendszer internet- és távközlési megszakításai gátolták az információáramlást az iráni városokból. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy véli, hogy az alábbi helyszíneken zajlottak tüntetések.

Megjegyzés: A CTP felülvizsgálta a tüntetési adatok bemutatásának módját, hogy az olvasók számára könnyebben áttekinthetővé tegye azokat. Minden egyes rögzített tüntetés esetében különböző tulajdonságokat azonosítunk, például a méretüket. A kis tüntetéseket 100 főnél kevesebbnek, a közepes tüntetéseket 100 és 1000 fő közöttinek, a nagy tüntetéseket pedig ezer fő felettinek határozzuk meg. A CTP folytatja e megközelítés felülvizsgálatát, hogy optimalizálja az információk lehető legpontosabb és legkönnyebben hozzáférhető módon történő bemutatását.

Karaj, Alborz tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozó militáns tevékenység: Tüzek az utcán

Jelszavak: Politikaiak

Javanroud, Kermanshah tartomány

Tömegméret: Közepes

Megjegyzések: A tüntetők egy helyi kórház előtt gyűltek össze, ahol a november 21-i tüntetések során a rezsim erői által megsebesített tüntetőket ápolták.

Javanroud, Kermanshah tartomány

Tömegméret: kb: Kicsi

A rezsim megtorlása: Éles lőszer a tüntetők ellen, sebesültek.

Tiltakozók militáns tevékenysége: Fegyvertelen összecsapások

Megjegyzések: A biztonsági erők valószínűleg hexaklór-etánt használtak a tüntetők ellen, amely gázról ismert, hogy légzési nehézségeket és hányást okoz.

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Tömegméret: Közepes

A rezsim megtorlása: Éles lőszer a tüntetők ellen

Jelszavak: Politikaiak

Gyászolók: A tüntetés egy mártír, Sina Naderi elhunytának 40 napos megemlékezése céljából zajlott.

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

A tömeg nagysága: Kicsi

Tiltakozó militáns tevékenység: Fegyvertelen összecsapások a biztonsági erőkkel

Megjegyzések: A felvételeken látható személyek valószínűleg tüntetők. Lehetnek ellentüntetők vagy civil ruhás biztonsági erők is.

Izeh, Khuzestan tartomány

A tömeg nagysága: Közepes

Gyászolók: Ali Moulai tüntető mártír megemlékezéséről volt szó.

Abadan, Khuzestan tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozó militáns tevékenység: Tüzek az utcán

Jelszavak: Politikaiak

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozó militáns tevékenység: Tüzek az utcán

Jelszavak: Politikaiak

Demográfiai összetétel: Egyetemi hallgatók

Marivan, Kurdisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Tiltakozó militáns tevékenység: Tüzek az utcán

Ghorveh, Kurdisztán tartomány

Tömegméret: Kicsi

A rezsim megtorlása: Könnygáz

Tiltakozók militáns tevékenysége: Fegyvertelen összecsapások

Teherán városa, Teherán tartomány

Tömegméret: A tömeg nagysága: Kicsi

Jelszavak: Politikaiak

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

A rezsim megtorlása: Fegyvertelen összecsapások

Jelszavak: Politikaiak

Demográfiai összetétel: Egyetemi hallgatók

Teherán város, Teherán tartomány

Tömegméret: Kicsi

Jelszavak: Politikaiak

Piranshahr, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Tömegméret: Közepes

A rendszer megtorlása: Éles lőszer a tüntetők ellen

Tüntetők militáns tevékenysége: Fegyvertelen összecsapások

Jelszavak: Politikaiak

Megjegyzések: A tömeg mérete sokkal nagyobb lehet, de nem állnak rendelkezésre olyan felvételek, amelyek ezt az értékelést igazolnák.

Piranshahr, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Tömegméret: Kicsi

A rezsim megtorlása: Éles lőszer a tüntetők ellen, könnygáz, sebesültek.

Jelszavak: Politikaiak

Megjegyzések: A tömeg mérete sokkal nagyobb lehet, de nem állnak rendelkezésre olyan felvételek, amelyek ezt az értékelést igazolják.

A CTP alacsony valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy az alábbi helyszíneken zajlottak tüntetések.

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Megjegyzések: A közösségi médiából származó felvételek nem mutatnak közvetlen bizonyítékot a tüntetésekre, de az utcán keletkezett tüzek lehetséges tiltakozó tevékenységre utalnak.


Ebrahim Raisi elnök és kabinetje november 20-án jóváhagyta Alireza Fakhari kinevezését Teherán tartományi kormányzójává. Fakhari az IRGC tisztje, aki több kormányzati tisztséget is betöltött, és magas rangú tisztviselő volt a Khatam ol Anbia építési főhadiszálláson – az IRGC építőmérnöki és építőipari cégénél. Raisi 2021. augusztusi hivatalba lépése óta számos IRGC-tisztet nevezett ki a kabinet és a helyi önkormányzatok vezető pozícióiba. Fakhari Mohsen Mansour helyére lépett, akit Raisi november 1-jén nevezett ki ügyvezető alelnökké. Ezek a kinevezések lehetővé tehetik az IRGC nagyobb befolyását a tüntetések leverésére. A tartományi kormányzók a tartományi biztonsági tanácsok tagjai, amelyek a saját hatáskörükben felügyelik a belbiztonságot.


November 20-án a közösségi médiában terjedő pletykák azt állították, hogy az IRGC és az LEC alacsony rangú biztonsági munkatársai Irán-szerte aggodalmukat fejezték ki saját és családjuk biztonsága miatt a biztonsági erők növekvő veszteségei közepette. A CTP nem tudja ellenőrizni ezeket a pletykákat. Azonban hihetőek, tekintve a biztonsági személyzet megnövekedett halálozási és sebesülési arányát. Ismeretlen fegyveresek legutóbb november 21-én lőttek le és öltek meg egy LEC alkalmazottat, egy másikat pedig megsebesítettek Zahedan környékén, Szisztán és Beludzsisztán tartományban.

A LEC Fars tartományi parancsnoka, Roham Bakhsh Habibi dandártábornok november 21-én bejelentette a Shirazi Szomszédság Ifjúsága nyolc tagjának letartóztatását. Bakhsh Habibi azzal vádolta a csoportot, hogy tüntetéseket irányított és szított, robbanóanyagokat készített, és együttműködött a rendszerellenes Mojahedin-e Khalq csoporttal. Ezek a letartóztatások tovább bizonyítják, hogy legalább néhány környékbeli ifjúsági csoportnak van helyi jelenléte. Az iráni állami média korábban, november 17-én arról számolt be, hogy az IRGC hírszerző szervezete letartóztatta az Oroumiyeh Szomszédság Ifjúsága több mint 25 tagját. A közösségi médiában számos különböző fiókot azonosítanak a Shiraz Szomszédság Ifjúságaként, így nehéz megállapítani, hogy a letartóztatások befolyásolták-e a csoport működését.


Kurdisztán tartomány több tucat szunnita klerikusa és vallási vezetője november 21-én videónyilatkozatot adott ki, amelyben támogatásukat fejezték ki a tüntetőkkel. Az érintettek az Iszlám Köztársaságról szóló népszavazás kiírására szólítottak fel. A klerikusok megmutatták az arcukat, lehetővé téve ezzel a könnyű azonosításukat, és kockáztatva, hogy a rendszer megbünteti őket tetteikért. A prominens szunnita lelkész, Moulana Abdol Hamid, inspirálhatta ezeket a szunnita lelkészeket és vallási vezetőket, aki az elmúlt hetekben Szisztán és Beludzsisztán tartományban tüntetésekre buzdított. Abdol Hamid november 4-én hasonlóképpen az Iszlám Köztársaságról szóló népszavazásra szólított fel. A videón látható nyilatkozat azt jelezheti, hogy Abdol Hamid retorikája még a Szisztán és Beludzsisztán tartományon kívül élő iráni szunniták körében is visszhangra talál.

Yahya Rahim Safavi, a legfelsőbb vezető katonai tanácsadója, az IRGC vezérőrnagya november 21-én kijelentette, hogy a tüntetések folytatódni fognak, ha a rendszer nem foglalkozik az emberek csalódottságával. Safavi ezeket a megjegyzéseket az Imam Hossein Egyetemen – az IRGC egyik legjelentősebb katonai egyetemén – tartott beszédében tette. Szafavi megjegyzései némileg meglepőek, mivel azt várnánk tőle, hogy keményebb retorikát használ a gárdatársaihoz szólva, miközben a rezsim fokozza az elnyomást. Az iráni politikai és biztonsági vezetők egyre inkább a Raisi-kormányt hibáztathatják, ha nem tud javítani a gazdaságon. Szafavi talán a legfelsőbb vezető álláspontját tükrözi, vagy azt, amit ő a legfelsőbb vezető álláspontjának tart.

Az iráni férfi labdarúgó-válogatott megtagadta, hogy elénekelje az iráni himnuszt a november 21-i nyitó FIFA-világbajnoki mérkőzésük előtt. Hallgatásuk komoly visszhangot váltott ki és nagy nyilvánosságot kapott, tekintettel a futball iráni népszerűségére, annak ellenére, hogy az iráni állami média nem közvetítette a csendben álló játékosokat. Ez a cselekedet különösen megalázó volt a rezsim számára, tekintettel arra, hogy a világbajnokság Katarban került megrendezésre – egy olyan országban, amely igyekezett kiegyensúlyozni Irán és más arab államok közötti kapcsolatait a Közel-Keleten. Egyes közösségi média-fiókok azt állították, hogy katari biztonsági tisztek őrizetbe vettek néhány, az iszlám köztársaság ellen tiltakozó vb-résztvevőt.


A tüntetések elleni brutális fellépés komoly nemzetközi visszhangot vált ki. Mint az Iran International írja:

Az ENSZ aggodalmát fejezi ki az iráni helyzettel kapcsolatban, bírálva a rendszer elnyomását.”

Az ENSZ ismét elítélte az Iránt több mint két hónapja megrázó tömegtüntetések elleni kegyetlen fellépést az iszlám köztársaság részéről.

Madársöréttel közelről hátbalőtt tüntető sebei.

Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden kijelentette, hogy az iráni tüntetések halálos áldozatainak növekvő száma – köztük két gyermek halála a hétvégén – és a biztonsági erők keményebb válaszlépései hangsúlyozzák az országban kialakult kritikus helyzetet.

Felszólítjuk Irán hatóságait, hogy foglalkozzanak az emberek egyenlőségre, méltóságra és jogokra vonatkozó követeléseivel ahelyett, hogy szükségtelen vagy aránytalan erőszakot alkalmaznának a tüntetések elfojtására”

– mondta az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón.


Iránt országos tüntetések sújtják azóta, hogy szeptember 16-án az erkölcsrendészet őrizetében meghalt a 22 éves kurd nő, Mahsa Amini, miután letartóztatták, mert „nem megfelelőnek ítélt” ruhát viselt.

Az ENSZ legfőbb jogvédő szerve ezen a héten sürgős ülést tart, hogy fontolóra vegye egy nemzetközi vizsgálat megindítását az iráni tüntetések elleni gyilkos fellépések miatt.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön rendkívüli ülést tart „az emberi jogok romló helyzetéről”, Németország és Izland kérésére.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) csoport szerint Amini halála óta legalább 378 embert, köztük 47 gyermeket öltek meg az erőszakos fellépés során. Más emberi jogi megfigyelők szerint a megölt tüntetők száma meghaladta a 400-at.

Ezek után már nem fog békét teremteni sem a legdurvább erőszak, sem az, amit „reformoknak” neveznek, bár mindenki mást ért alattuk. Azzal, hogy ezek mifélék volnának, az Iran International másik írása foglalkozik.

Eléggé különös azt olvasni, hogy pont az iráni keményvonalasok közül néhányan, köztük Ebrahim Raisi elnök és Gholamali Haddad-Adel, a Minőségi Tanács tagja beszélnek a reformok szükségességéről.


Ugyanakkor egy pragmatista politikus szerint az iráni alkotmány kötelezi a kormányt arra, hogy előkészítsék a politikai szabadság útját.

Tudván, hogy a reformokra való felhívása furcsán fog hangzani, Raisi azt mondta, hogy „a reformok megvalósításának szándéka nem jelenti azt, hogy visszavonulunk korábbi álláspontjainktól”. Úgy tűnik, hogy Haddad-Adelnek is ugyanaz volt az aggodalma, mint Raisinak. Az Ebtekar című napilap szerint így nyilatkozott: „Nem fogunk meghátrálni”.

Haddad-Adel azonban világossá tette, hogy az iráni parlament (Majles) és a hasonlóan gondolkodó kormány már megkezdte a reformot, amelynek célja, hogy visszatérjen az iszlám forradalom korai éveihez, az 1980-as évekhez; amit valószínűleg nem fognak elfogadni az iráni nők és fiatalok, akik az elmúlt két hónapban rendszerváltást követeltek.

Raissi még odáig is elment, hogy kijelentette, hogy a kormányában azoknak, akik nem akarnak reformot, azonnal távozniuk kell a kabinetből. A reformra azonban más kifejezést használt: „Tahavol”, ami fejlődést vagy változást jelent, nem pedig „eslahat”, ami egyértelműen reformokat jelent.


(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Moszkvában is addig vitatkoztak a nyolcvanas évek végén, hogyan kell értelmezni a „peresztrojka” és „glasznoszty” kifejezéseket, hogy egyszer csak szétesett még az állam is, hasznosak az ilyen értelmezéstani viták, csak nem nagyon).

Az elnök kritikusai ironikusan azt mondták, hogy az első, akinek távoznia kell a kormányból, mert képtelen elfogadni a változást, az maga Raisi. Az ő reformelképzelése azonban progresszívebbnek tűnik, mint Haddad Adelé, mivel Raisi azt mondta, hogy „a nők képességeinek kihasználása része a reformoknak”, amelyekre gondol.

Irán hagyományos reformerei azonban kételkednek abban, hogy az Iszlám Köztársaság felkészült a reformokra. Naszer Ghavami volt reformpárti törvényhozó a közelmúltban adott interjúiban megismételte, hogy a korábbi reformpárti elnök, Mohammad Khatami felvetésével ellentétben nem valószínű, hogy az Iszlám Köztársaság meg akarja reformálni magát.

Ghavami rámutatott, hogy a parlamentben azok közül, akik a reformok szükségességéről beszéltek, néhányan ugyanazok, akik a fogva tartott tüntetők kivégzésére szólítottak fel. „Miféle reform ez?” – tette fel a kérdést.


Ghavami azt is kétségbe vonta, hogy az utcára vonuló fiatal irániak elfogadnák-e azokat a reformokat, amelyeket az iráni úgynevezett reformerek elképzelnek. Rámutatott, hogy a rendszer a 2000-es évek elején még saját reformpárti elnökének sem engedte meg, hogy reformokat hajtson végre. „Még azt sem engedték meg neki, hogy módosítsa a választási törvényt” – mondta.

Eközben a volt törvényhozók szövetségének főtitkára, a reformisták egyik ismert alakja, Jadollah Eslami azt mondta, hogy „Iránban a hivatalos politika nem tud meggyőzően reagálni a tüntetők követeléseire”. Hozzátette, hogy „az irániak eltökéltek abban, hogy az általuk választott életmódot követik, és semmi sem akadályozhatja meg őket abban, hogy követeléseiknek eleget tegyenek”. Eslami továbbá megismételte: „Az iráni társadalom semmiképpen sem fog visszatérni a Mahsa Amini halála előtti állapothoz”, akit szeptember közepén őrizetben meggyilkoltak, és akinek halála kiváltotta a jelenlegi felkelést.

Hozzátette, hogy a 9-10 éves Kian Pirfalak halála megerősítette az emberek elszántságát, hogy követeljék a változás iránti követelésüket. Rámutatott, hogy minden probléma, amellyel az irániak jelenleg szembesülnek, a rossz kormányzás eredménye. Mindezt úgy, mondta, hogy mindazok, akik a kormány nevében beszélnek, továbbra is az önkényuralom és a totalitarizmus hangját harsogják.

Egy másik fejleményben Farzaneh Torkan pragmatista politikus a Mostaghel című lapnak adott interjújában azt mondta:

„Az emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy nyílt politikai légkört akarnak, és a szabadságot, hogy azokat válasszák meg az ország vezető tisztségviselőinek, akiket akarnak”.

Torkan megismételte, hogy

„Az irániak többségének nem volt jelöltje, akit megválaszthatott volna a legutóbbi (2020-as) parlamenti és (2021-es) elnökválasztáson. Nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen helyzet mély és széles körű elégedetlenséghez vezet”.

Torkan hozzátette, hogy az iráni nők magasan képzettek, de politikai követeléseiket a keményvonalasok évek óta figyelmen kívül hagyják. „Ha ezeket a követeléseket teljesítenék, nem lennénk tanúi a jelenlegi tüntetéseknek” – mondta, hozzátéve, hogy „a jelenlegi válságból csak úgy lehet kilábalni, ha megfelelő választ adunk az emberek követeléseire, de a keményvonalasok igazságtalan vádaskodásai és a tüntetések külföldiekhez kötése nem segít”.

Ennyi iráni hírrel szolgálhatok ma, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.