Szele Tamás: Rakéták és mobikok

A lengyelországi rakétabecsapódás híre paradox módon az egész világot megrázta, de a háború menetét érdemben nem befolyásolta, amint a monstre rakétatámadás sem gyakorolt rá különösebb hatást. A vérengzés folytatódik, az újoncok (mobikok) hullanak, mint a legyek, a frontvonalak alig mozdulnak és mindenki egyre hülyébb lesz.

Néha van is egy olyan érzésem, hogy nem egy háborút látunk, hanem többet: ezek közül csak az egyik zajlik a harctereken, a másikat a civil lakosság ellen vívják, a harmadik az ukrán energetikai rendszer ellen folyik, a negyedik Putyin harca a tulajdon állampolgárai ellen, de lenne itt még ötödik, hatodik, sokadik is, ha győzné az ember számolni.

De foglalkozzunk inkább a reális hírekkel, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg a háború kezdete óta a legnagyobb rakétacsapásokat hajtotta végre az ukrán kritikus infrastruktúra ellen. Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője november 15-én arról számolt be, hogy az orosz erők mintegy 100 H–101 és H–555 típusú cirkálórakétát lőttek ki ukrajnai célpontokra, elsősorban ukrán kritikus infrastrukturális létesítmények ellen. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz haderő tíz drónnal vette célba az ukrán infrastruktúrát. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők célpontokat támadtak Kijevben, valamint Rivne, Zsitomir, Lviv, Hmelnyickij, Dnyipropetrovszk, Poltava, Vinnyica, Odesa, Kirovohrad, Cserkaszi, Voliny és Harkiv megyékben.

Az orosz hadsereg a november 15-i összehangolt rakétacsapásokban valószínűleg a megmaradt nagy pontosságú fegyverrendszerek jelentős részét felhasználta. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán légvédelem november 15-én 73 orosz cirkálórakétát és valamennyi drónt lőtt le. Korábban az ukrán légvédelem az október 10-i összehangolt orosz rakétacsapások során 84-ből 43 cirkálórakétát és 24-ből 13 drónt semmisített meg. Az ukrán légvédelem elmúlt egy hónapban bekövetkezett javulását mutatja a tendencia, amelyet az ukrán vezérkar a nyugatiak által biztosított légvédelmi rendszerek hatékonyságának tulajdonított. Az ISW értékelése szerint az orosz haderő nagymértékben kimeríti a nagy pontosságú fegyverrendszerek készletét, és valószínűleg lassítaniuk kell a kritikus ukrán infrastruktúra elleni hadjáratuk ütemét. Az orosz rakétacsapások továbbra is fenyegetést jelentenek az ukrán polgári lakosságra, és az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kyrylo Tymoshenko kijelentette, hogy az energetikai helyzet meglehetősen „kritikus” Ukrajnában. Az ukrán energetikai infrastruktúrát ért károk azonban nem valószínű, hogy megtörik az ukránok lelkesedését, tekintettel Ukrajna javuló légvédelmére és a közelmúltbeli szárazföldi győzelmekre a Herszoni Területen.

Lengyel tisztviselők bejelentették, hogy egy valószínűleg „orosz gyártmányú rakéta” csapódott be Lengyelországban az Ukrajnával közös nemzetközi határ hat kilométeres körzetében. Nyugati tisztviselők még nem tettek végleges nyilatkozatot az incidenssel kapcsolatban. A lengyel külügyminisztérium november 15-én közölte, hogy egy „orosz gyártmányú rakéta” megölt két lengyel állampolgárt a határ menti Przewodow faluban. Andrzej Duda lengyel elnök megjegyezte, hogy Lengyelország jelenleg nem rendelkezik információkkal a rakéta kilövéséért felelős szereplővel kapcsolatban, de megjegyezte, hogy a rakéta „valószínűleg orosz gyártmányú” volt. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy Oroszországnak köze lenne az ukrán–lengyel határ közelében lévő bármely célpont megtámadásához, és azt állította, hogy az incidens „provokáció”. Az orosz hadsereg azonban energetikai infrastruktúrát támadott Lviv városában, Przewodowtól mintegy 72 km-re délre. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az előzetes információk szerint nem valószínű, hogy a rakétát Oroszország területéről lőtték ki, de hangsúlyozta, hogy a vizsgálat e cikk megjelenésének időpontjában még folyamatban van. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy „súlyos provokációt” rendezett a NATO területén. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet.

A Kreml már azelőtt előkészítette a mostani masszív rakétaoffenzívát, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 15-én a G20-ak csúcstalálkozóján bemutatta 10 pontos békejavaslatát. Zelenszkij megismételte, hogy Ukrajna tárgyalni fog Oroszországgal, ha a Kreml teljesen kivonja erőit Ukrajnából, helyreállítja Ukrajna területi integritását, és biztosítja a háborús bűnök megbüntetését, többek között a nukleáris, energia- és élelmiszerbiztonságra vonatkozó rendelkezések mellett. A Kreml valószínűleg szándékosan tervezett egy masszív rakétahadjáratot Ukrajnára Zelenszkij G20-csúcson elhangzott beszéde előtt, mivel egy többirányú rakétatámadás jelentős katonai felkészültséget igényel. Az orosz háborúpárti közösség a Telegramon azt állította, hogy a Kreml megtorolta Zelenszkij „oroszgyűlölő” kijelentéseit röviddel a beszéde után, de egy ilyen tömeges támadás rövid időn belüli indításának lehetetlensége rávilágít a Kreml érdektelenségére az Ukrajnával való tárgyalások előkészítésében.

A Kreml hivatalos narratívája a G20-as csúcstalálkozó körül még inkább megerősíti Oroszország érdektelenségét az Ukrajnával folytatott béketárgyalások kilátásba helyezésében. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem jelent meg a csúcstalálkozón, helyette számos rendeletet írt alá, amelyekben tiszteletbeli címeket adományozott az oroszok által megszállt ukrán városoknak. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország folytatja „különleges katonai műveletét” Ukrajnában, és azzal vádolta Zelenszkijt, hogy nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal. Lavrov „irreálisnak és elégtelennek” nevezte Ukrajna feltételeit, ami a Kreml visszatérő álláspontja volt a háború során. Peszkov azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország a felszabadított Herszon várost továbbra is az oroszok által megszállt Herszon terület fővárosaként fogja kezelni, Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára pedig megismételte az invázió indoklásához használt eredeti hamis narratívákat, miszerint Oroszországnak meg kell védenie Donbászt, és hogy az ukrán “nácik” nem tartották be a minszki megállapodásokat.

Az orosz katonai parancsnokok állítólag figyelmen kívül hagyták a Vuhledar irányába irányuló támadó műveletekre vonatkozó meglévő terveket, és türelmetlenségből rosszul kiképzett erősítéseket vezényeltek a Pavlivka elleni nagy ráfordítással járó támadásokra. Alekszandr Hodakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNR) katonai parancsnoka november 15-én azt állította, hogy az orosz erők eredetileg két irányból tervezték a támadást Vuhledar térségében, de ő és más parancsnokok rájöttek, hogy az utánpótlás rossz kiképzése és a dandárparancsnokokkal való kapcsolatfelvétel képtelensége lehetetlenné teszi az ilyen terveket. Hodakovszkij azt állította, hogy a dandárparancsnokok teljesen megváltoztatták a tervet, és a térségben lévő összes orosz alakulatot a Donyecki Területen található Pavlivka elleni támadásra vezényelték. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg idő előtt feláldozta a mozgósított személyzet nem megfelelő koncentrációját a Pavlivka elfoglalására irányuló támadó rohamokban, ami jelentős veszteségekhez vezetett, különösen a Csendes-óceáni Flotta 155. haditengerészeti gyalogosdandárja körében. Az orosz katonai vezetők valószínűleg azért hagyták el az eredeti terveket, és azért küldtek rosszul kiképzett erősítést a Pavlivka elleni támadásra, mert politikai okokból sürgősen újra kellett indítani a donyecki támadó hadjáratot a Herszon városból tervezett orosz kivonulás előtt.

A Pavlivka elleni orosz offenzívával járó súlyos veszteségek továbbra is bírálatokat váltanak ki az orosz katonai vezetésből. Hodakovszkij azt állította, hogy az orosz katonai vezetés a „siralmas eredményekért” a Csendes-óceáni Flotta 40. Különleges Haditengerészeti Gyalogsági Dandárjának parancsnokát próbálja hibáztatni, amiért nem támogatta megfelelően az orosz 155. Haditengerészeti Gyalogsági Dandárt. Hodakovszkij azzal érvelt, hogy a dandárparancsnokok a felelősek a támadás súlyos következményei miatt, és hogy az ukrajnai orosz haderő parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok nem engedheti meg, hogy egy „ártatlan” parancsnokot hibáztassanak az orosz katonai vezetés hibás terveiért. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz védelmi minisztérium november 7-én ritka nyilatkozatot adott ki válaszul a népszerű orosz katonai bloggerek felháborodására a pavlivkai offenzívával kapcsolatos veszteségekkel kapcsolatban. Hodakovszkijnak az orosz katonai vezetéssel szembeni kritikája azt jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium valószínűleg nem foglalkozott teljes mértékben a felháborodással, és hogy az orosz háborúpárti személyek és bloggerek továbbra is kritizálni fogják az orosz katonai parancsnokokat.

Az oroszok egyre inkább a közösségi média különböző platformjaihoz fordulnak, hogy kifejezzék a mozgósítási problémákkal kapcsolatos elégedetlenségüket, és ez a jelenség rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek beindíthatják a szervezett online alapú mozgalmakat Oroszországban. Tizenhat oroszországi háborúellenes csoport petíciót indított, amelyben azt követelik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök minden mozgósított orosz férfit szereljen le. A petíció a cikk megjelenésének időpontjáig már közel 38 000 aláírót gyűjtött össze. Körülbelül 1500 fogyatékos gyermekes anya és olyan anya, akinek a háztartásában háromnál több gyermek él, szintén petíciót nyújtott be Putyinnak, hogy mentesítse férjeiket a mozgósítás alól. Az orosz ellenzéki és nem kormányzati szervezetek, mint például a szentpétervári Katonaanyák, már az ukrajnai orosz teljes körű invázió kezdete előtt is hangot adtak az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos aggodalmaiknak, de az orosz információs térben nem kaptak jelentős figyelmet. A mozgósítási kérdésekkel kapcsolatos sérelmek azonban eljutottak az orosz védelmi minisztériummal szemben már korábban is kritikus katonai bloggerek közösségéhez, amely a mozgósítás végrehajtásával kapcsolatos problémákat már a parancs második napja óta vitatja. Ezek a sérelmek egyre inkább befolyásolják mind az ellenzéki, mind a háborúpárti közösségeket, ami új jelenségnek számít. Míg az orosz rendőrség következetesen elfojtotta a kisebb tiltakozásokat országszerte, a Kreml még nem szabályozta az olyan platformokat, mint a Telegram, amelyek lehetővé teszik az oroszok számára országszerte, hogy megosszák elégedetlenségüket, és prominens bloggerek támogatásával követeljenek intézkedéseket a helyi tisztviselőktől.


Orosz tisztviselők továbbra is megpróbálták elérni, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) elismerje a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti orosz ellenőrzést, és ezzel de facto elismerje a megszállt Ukrajna orosz annektálását. A NAÜ november 14-én bejelentette, hogy a ZNPP orosz hatóságai elutasították azt az ukrán javaslatot, hogy két reaktort a forró leállás állapotából alacsony teljesítményű állapotba hozzanak, és hogy az orosz tisztviselők egyre gyakrabban hoznak „jelentős üzemeltetési döntéseket”, megjegyezve, hogy Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója aggodalmát fejezte ki a ZNPP döntéshozatala során tapasztalható „nyílt ellentmondások” miatt. A NAÜ és az ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy Oroszország egyre inkább orosz atomerőművekből importál műszaki személyzetet a ZNPP-be. A NAÜ jelentése és a ZNPP döntéshozatali hierarchiájával kapcsolatos aggodalmak a NAÜ szokásos kommunikációjának fordulópontját jelentik, és arra utalnak, hogy az erőmű feletti orosz fizikai ellenőrzés és működési hatáskör olyan mértékben növekszik, ami riasztóan hat a NAÜ-re.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az orosz hadsereg a háború kezdete óta a legnagyobb rakétacsapásokat hajtotta végre az ukrán kritikus infrastruktúra ellen, valószínűleg a megmaradt nagy pontosságú fegyverrendszereik jelentős részét felhasználva.
   • Lengyel tisztviselők bejelentették, hogy egy valószínűleg „orosz gyártmányú rakéta” csapódott be Lengyelországban az Ukrajnával közös nemzetközi határ hat kilométeres körzetében.
   • Az orosz katonai parancsnokok állítólag figyelmen kívül hagyták a Vuhledar irányába irányuló támadó műveletekre vonatkozó meglévő terveket, és türelmetlenségből rosszul kiképzett erősítéseket küldtek a Pavlivka elleni rendkívül veszélyes támadásokra, ami folyamatos kritikát váltott ki az orosz katonai vezetéssel szemben.
   • Orosz tisztviselők továbbra is megpróbálták elérni, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) ismerje el a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti orosz ellenőrzést, és ezáltal de facto ismerje el a megszállt Ukrajna orosz annektálását.
   • Az oroszok egyre inkább a közösségi média különböző platformjaihoz fordulnak, hogy kifejezzék a mozgósítási problémákkal kapcsolatos elégedetlenségüket, ami szervezett online háborúellenes mozgalmakat indíthat el Oroszországban.
   • Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg folytatta az ellentámadásokat Szvatove és Kreminna irányában, és az ukrán csapatok továbbra is támadták a Luhanszki Terület hátországában lévő orosz logisztikát.
   • Az orosz hadsereg folytatta a támadásokat Bakhmut, Avdiivka és Vuhledar közelében.
   • A Dnyeper folyó bal partján lévő területek ukrán alakulatok általi elfoglalásáról szóló korai jelentések reakciókat váltottak ki az orosz információs térben.
   • Az orosz logisztikai útvonalak a Krímből Dél-Ukrajnába valószínűleg erősen leromlottak.
   • Az orosz csapatok továbbra is fehérorosz haditechnikai eszközökből pótolják fogyatkozó készleteiket.
   • Az orosz tisztviselők továbbra is minimalizálták a megszállt területeken a proxy tisztviselők szerepét az orosz tisztviselők javára.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkivi terület – Nyugat-Luhanszki terület):

Orosz források szerint az ukrán csapatok november 15-én folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők Szvatovétól 13 km-re északnyugatra, Sztelmakhivka és Kuzemivka irányában támadásokat hajtottak végre, és hogy az ukrán erők Kuzemivka nyugati külterületén sáncolták el magukat. Egy ukrán forrás azt állította, hogy Novomikilszke térségében (Szvatovétól 9 km-re délre) heves harcok folytak. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat Kreminnától északnyugatra, Cservonopopivka irányában és Kreminnától délre, Zolotarivka irányában. Orosz katonai források azt állították, hogy az ukrán erők támadásokat folytattak Sztelmakhivka és Kuzemivka irányában. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán alakulatok megpróbáltak Kreminna felé előrenyomulni észak és dél felől, de nem jártak sikerrel, és hogy a harcok Kreminnától 12 km-re délre, Bilohorivka közelében folynak tovább. Egy blogger azt állította, hogy az ukrán egységek Makiivka közelében (Kreminnától 24 km-re nyugatra) gyülekeznek, és a közeli orosz védelmi állásokat szondázzák. Egy másik blogger azt állította, hogy az ukrán erők azért gyülekeznek, hogy a jövőben támadást indítsanak Szvatove, Kreminna, Liszicsanszk és Popaszna ellen, bár az ISW nem ad értékelést a jövőbeli ukrán műveletekre vonatkozó állításokról. Az ukrán vezérkar november 15-én jelentette, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz szárazföldi támadást a Luhanszki területhez tartozó Novoszelivszke közelében ( Szvatovétól 13 km-re északnyugatra). Az orosz csapatok továbbra is korlátozott ellentámadásokat hajtanak végre, amelyek valószínűleg az ukrán erők akcióinak korlátozására és nem korlátozott terület visszaszerzésére irányulnak.


Az ukrán csapatok november 15-én továbbra is célba vették az orosz katonai logisztikai és koncentrációs területeket a Luhanszki Területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy ukrán tüzérségi egységek orosz állásokat támadtak Kreminnában, és hogy a leromlott egységek személyzete menekülni tervez a városból. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz főhadiszállásra Szvatovétól délre, a Luhanszki Területen található Milovatkában, ahol legalább 30 orosz katona meghalt és több mint 20 másik megsebesült. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán tüzérségi egységek tömegesen lövik az Olszana-Pjervomajszke-Orlianka-Jahidne vonalat. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) Népi Milíciája azt állította, hogy az ukrán erők három HIMARS rakétával is csapást mértek a Luhanszki Területen található Denezsnyikovéra. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat hajtottak végre az érintkezési vonal mentén Harkiv keleti és Luhanszk nyugati részén.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 15-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek továbbra is visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, valamint Bakhmuttól északkeletre Bilohorivka és Bakhmutszke közelében, a T1302-es autópálya mentén. A november 14-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok állásokat foglaltak el Majorszk délkeleti részén. Egy orosz forrás azt állította, hogy Horlivkától északra (Bakhmuttól mintegy 27 km-re délre) intenzív harcok folynak. Geolokációs felvételek egy horlivkai orosz bázis elleni ukrán HIMARS csapás utóhatását mutatták. Az orosz és ukrán alakulatok folytatták a Bakhmut körüli rutinszerű tüzérségi csapásokat.


Az orosz csapatok november 15-én folytatták a támadó hadműveleteket Avdijivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Donyeck város északnyugati pereménél Krasznohorivka és Pjervomajszke, valamint Donyeck város délnyugati pereménél Marinka és Novomikhailivka közelében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán alakulatok visszavertek egy orosz támadást Novokalinove közelében (Donyeck várostól mintegy 42 km-re északnyugatra). Orosz források azt állították, hogy a harcok Pjervomajszke, Vodiane, Nevelszke (Donyeck várostól mintegy 19 km-re északnyugatra) és Opitnye (Donyeck várostól mintegy 12 km-re északnyugatra) közelében folynak. A Donyecki Népköztársaság Területi Védelme megismételte azokat az állításokat, miszerint az orosz csapatok elfoglalták Opytne-t, és azt tervezik, hogy Avdiivka felé nyomulnak. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz egységek Opitnye északi peremén vannak, ami arra utal, hogy jelenleg nem ellenőrzik a település egészét. Az orosz és ukrán egységek egyaránt folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat a kontaktvonal mentén Avdiivka-Donyeck város térségében.

Az orosz haderő november 15-én folytatta az offenzív műveleteket a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást a Donyecki Területhez tartozó Vremivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium megismételte azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz egységek november 14-én teljesen elfoglalták Pavlivkát, és azt állította, hogy akár 1400 ukrán katonát is megöltek az offenzíva során, ami rendkívül valószínűtlen. Pavlo Kyrylenko, a Donyecki Terület közigazgatási vezetője jelentette, hogy az orosz erők ágyúzták Pavlivkát és Precsisztivkát (12 km-re nyugatra Vuhledartól). Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz tüzérség visszavert egy ukrán offenzívát Novoszilka ellen (48 km-re nyugatra Vuhledar-tól), és az ukrán alakulatok visszahúzódtak eredeti állásaikba. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz haderő légi és tüzérségi csapásokat mért Vuhledar ellen, és észlelték az orosz 36. Összhaderőnemi Hadsereg jelenlétét Vuhledar irányában. Az orosz egységek folytatták a rutinszerű ágyúzást a kontaktvonal mentén Donyeck megye nyugati és Zaporizzsja megye keleti részén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg november 15-től folytatta a Dnyeper folyótól keletre a védelmi állások kiépítését és a bal (keleti) partról való visszavonulást. A geolokációs műholdképek azt mutatják, hogy az orosz csapatok a Krasznoznamjanszkij-csatornától délre, Bekterij közelében, Herszon városától mintegy 50 km-re délnyugatra védelmi vonalakat létesítenek. Ezek a vonalak azt jelzik, hogy az orosz erők a Kinburn-félsziget és a fok közelében lévő nyugati Herszoni Területet hadműveleti jelentőségűnek tekintik. Az orosz csapatok azonban valószínűleg nehezen tudnák tartani ezeket a védelmi vonalakat egy ukrán szárazföldi offenzívával szemben a gépesített hadviselésnek kedvező terepviszonyok miatt. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az orosz egységek befejezték az átcsoportosítást a Dnyeper folyó bal partján, és a folyótól 15-20 km-re hátrébb védelmi állásokat alakítanak ki. Natalja Humenjuk, az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője közölte, hogy az ukrán egységek továbbra is blokkolják az orosz logisztikai útvonalakat a Herszoni Terület déli részének hátországában.


A Dnyeper folyó bal partján lévő területek ukrán csapatok általi elfoglalásáról szóló korai jelentések visszhangot váltottak ki az orosz információs térben. Olyan hírek jelentek meg, hogy az ukrán erők elérték Nova Kakhovkát, Oleskit (kb. 10 km-re délkeletre Herszon városától) és a Kinburn-nyársat, de ukrán tisztviselők később cáfolták ezeket az állításokat. Jevhen Ryshchuk, Oleski ukrán polgármestere célozgatott arra, hogy az ukrán erők felszabadították Oleskit, de később törölte a közösségi médiában megjelent posztot. Humenyuk kijelentette, hogy a katonai helyzet a Kinburn-nyárs körül alakulóban van, és műveleti csendre szólított fel. A november 15-én közzétett geolokációs felvételeken orosz újságírók láthatók, amint Oleskiből menekülnek, ami összhangban van azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint az orosz csapatok visszavonulnak a Dnyeper folyó közvetlen keleti partjáról. Orosz források cáfolták azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán erők átkeltek a Dnyeper folyón, sőt egyikük azt állította, hogy „az ellenség az oroszok fájó sebeit piszkálja” az ilyen jelentésekkel.

Az orosz hadsereg november 15-én folytatta a rutinszerű tüzérségi és légicsapásokat Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben, valamint a Herszoni Terület jobb partján. Ukrán tisztviselők azt állították, hogy az orosz erők lőtték a Mikolajivi Területen található Ocsakivot, és orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán egységek az Ocsakivban lévő állásokat a Kinburn-nyárs elleni műveletek előkészítésére használják. Az orosz erők tüzérségi csapásokat mértek Nikopol és Marhanec ellen a Dnyipropetrovszki Területen.

A Krímből Dél-Ukrajnába vezető orosz logisztikai útvonalak valószínűleg erősen leromlottak. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy orosz tisztviselők úgy döntöttek, hogy a Kercsi-szoros vasúti hídjának javítását 2023 nyaráig vagy őszéig elhalasztják, mivel az időjárási körülmények túl veszélyesek a javítások elvégzéséhez, és megjegyezte, hogy egy vasúti vonal még használható. Az ukrán vezérkar szerint az orosz tisztviselők csak a személyforgalmat engedik át a Kercsi-szoros közúti hídján, és minden más járművet komppal szállítanak át a szoroson. A Kercsi-szoros hídjának katonai logisztikára való erősen korlátozott orosz használata valószínűleg hosszú távon problémákat okozott és fog is okozni az egységek ellátásában a keleti Herszoni Területen, különösen, mivel az ukrán erők most már elzárhatják az ellátási vonalakat, amelyeket korábban a hátországban lévő területeknek tekintettek.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadsereg folytatja csökkenő készleteinek feltöltését fehérorosz haditechnikai eszközökkel. A „Belarusz Vasutasok Társasága” nevű belarusz csoport azt állította, hogy a belarusz erők 98 T–72-es harckocsit, 40 BMP–2 páncélozott járművet, 20 leszerelt BMP-t és 53 Ural teherautót szállítottak el a fehéroroszországi Minszki Területen található 969. harckocsi tartalékbázisról október folyamán. Az orosz fegyveres erőknek továbbra is kihívást jelent a mozgósított emberek harcra való felkészítéséért felelős kiképző személyzet elégtelensége, és továbbra is a belarusz kiképző létesítményekre támaszkodnak. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a Nyugati Katonai Körzet (WMD) egységei fehéroroszországi gyakorlótéren képzik magukat, és az ISW korábban arról számolt be, hogy a fehérorosz erők orosz mozgósított személyzetet szállásolnak el Fehéroroszországban. A közösségi média felhasználói iráni gyártású golyóálló mellényekről készült felvételeket is mutattak, amelyek állítólag orosz mozgósított személyzethez tartoznak, ami tovább jelzi a valószínű orosz ellátási hiányok mértékét.


Az orosz hadsereg a meghirdetett mozgósítási időszak vége ellenére is folytatja a titkos mozgósítást Oroszországban és a proxy köztársaságokban. Orosz ellenzéki források arról számoltak be, hogy az Udmurt Köztársaságban és Szamara és Rosztov terület egyes városaiban november 1-je után is folytatták a behívók kiadását információk tisztázásának ürügyén. Az orosz haderő következetesen hasonló gyakorlatot alkalmazott Oroszország februári teljes körű ukrajnai inváziója előtt is, hogy több embert próbáljon meg katonai szerződések aláírására csábítani. Egy moszkvai városi katonai toborzóközpont a második hullámban is mozgósítási értesítést adott ki olyan, korábban mozgósított férfiaknak, akiket az első hullámban nem vetettek be, mert nem rendelkeznek nem alapvető nyilvántartási szakterületekkel. Ukrán tisztviselők azt is megjegyezték, hogy az orosz hadsereg továbbra is erőszakkal mozgósít férfiakat a megszállt Luhanszki Területen.

Az orosz tisztviselők továbbra is ígéreteket tesznek az orosz mozgósított katonáknak történő kifizetésekre, miközben a mozgósítottak és családjaik körében egyre nagyobb az elégedetlenség a kifizetések elmaradása miatt. Tatjana Sevcova orosz védelmi miniszterhelyettes november 14-én kijelentette, hogy a mozgósítottak a decemberi kifizetéseket január helyett december 25-ig kapják meg. Sevcova ezt a módosítást azzal indokolta, hogy az orosz családok az újévi ünnepségek előtt megkapják a kifizetéseket. Nem világos, hogy az orosz tisztviselők valóban meg is valósítják-e az ilyen ígéreteket, tekintettel arra, hogy az orosz védelmi minisztérium november 8-án jelentette be a mozgósított katonáknak járó 195 000 rubeles (kb. 3175 dollár) havi kifizetések megkezdését.


Az elégtelen katonai felszerelés és a megfelelő katonai parancsnokság hiánya miatt az orosz mozgósított személyzetet továbbra is alacsony morál és gyenge fegyelem jellemzi. Egy dagesztáni rohamosztag harcosai videós panaszt tettek közzé, amelyben megjegyzik, hogy saját pénzükön kellett felszerelést vásárolniuk. Kazany lakói arra panaszkodtak, hogy hat részeg mozgósított, akik állítólag megszöktek az egységükből, behatolt egy lakóházba. Egy orosz hírügynökség arról számolt be, hogy 12 orosz mozgósított fegyveres harcba keveredett egy részeg szóváltást követően Melitopolban. Orosz ellenzéki hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy november 14-e óta legalább 38 mozgósított halt meg, mielőtt még Ukrajnába érkezett volna.

A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők november 15-től továbbra is minimalizálták a megszállt területeken a meghatalmazott tisztviselők szerepét az orosz tisztviselők javára. Az Ukrán Ellenállási Központ november 15-én arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők szinte teljesen felváltották a Donyecki Népköztársaság (DNK) tisztviselőit az oroszok által megszállt Donyecki Terület megszállási adminisztrációjában. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők valószínűleg kizárták a DNK és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) tisztviselőit az LNK és a DNK erőinek az orosz hadseregbe való integrálására irányuló kísérletekből. Az orosz tisztviselők valószínűleg továbbra is minimalizálni fogják a Luhanszki és Donyecki Területen lévő korábbi proxy tisztviselők szerepét, miközben arra törekszenek, hogy tovább szilárdítsák az adminisztratív és politikai ellenőrzést ezeken az illegálisan elcsatolt területeken.


A partizánok valószínűleg célba vettek egy megszálló tisztviselőt az oroszok által megszállt Melitopolban, Zaporizzsjai területen november 14-én. Az Ukrán Ellenállási Központ november 15-én jelentette, hogy meg nem nevezett szereplők felrobbantottak egy pokolgépet a melitopoli megszálló tisztviselő, Dmitrij Truhin lakásában, aki jelenleg az intenzív osztályon fekszik a robbanás következtében. Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai megszálló képviselő azt állította, hogy ukrán kötődésű szereplők hajtották végre a pokolgépes támadást november 14-én. Az ukrán partizánok valószínűleg továbbra is megszálló tisztviselőket fognak megtámadni az orosz megszállás alatt álló területeken.

Az orosz megszálló tisztviselők november 15-én folytatták a kényszerevakuálási intézkedéseket a Dnyeper folyó bal (keleti) partján, Herszon területen. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője november 15-én kijelentette, hogy az orosz megszállási tisztviselők folytatják az emberek evakuálását a Dnyeper folyó bal partján lévő 15 km-es zónából a Herszoni Területen, amíg minden olyan ember el nem hagyja a területet, aki úgy döntött, hogy távozni akar. Szaldo azt állította, hogy a Herszoni Terület 115 000 lakosa evakuált a Dnyeper folyó jobb partjáról, és hogy a legtöbb lakos jelenleg a bal parton tartózkodik. Az Ukrán Ellenállási Központ november 15-én arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők evakuálják a lakosokat a Herszoni Területről az Orosz Föderáció déli szövetségi körzetébe, különösen Krasznodar és Sztavropol megyékbe. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg a belátható jövőben is folytatják a kényszerű evakuálási intézkedéseket a Herszoni Területen.

Lapzártakor érkezett egy fontos hír: az Ukrán Fegyveres Erők felszabadították a Luhanszki Területen, Szvatove körzetében lévő Makiivka falut – derül ki a Luhanszki Regionális Katonai-Polgári Adminisztráció (LRA) hivatalos Telegram-csatornáján közzétett videóból. Ennek a településnek a közelében gyülekeztek egyes jelentések szerint tegnap az ukrán alakulatok, de csak ma hatoltak be a faluba.

A felvételen katonák láthatóak, amint a lerombolt házak mellett haladnak el, a kísérő ukrán újságírók pedig azt állítják, hogy a falu az orosz ágyúzást követően sérült meg. A lakosok holttestei is láthatóak az épületek mellett fekve, ezért a felvétel megtekintését kizárólag felnőtt olvasóim számára ajánlom, és nekik sem árt, ha kéznél van egy féldeci.

Korábban az orosz csapatok elfoglalták a Donyecki Területen lévő Horlivka külvárosához tartozó Majorszk falut. Az Institute for the Study of War (ISW) szerint az orosz védelmi minisztérium egyre gyakoribb nyilatkozatai a megszállt területekről a donyecki régióban arra utalhatnak, hogy Oroszország aktívabbá válik ezen a területen, miután a csapatok kivonulnak a Dnyeper jobb partjáról a Herszoni Területen.

A falu felszabadult tehát, csak a lakossága halott… eddig tartottak ma a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!