Szele Tamás: Herszon visszhangja

A herszoni kivonulás a jelek szerint mégis hagyott némi nyomokat az orosz néplélekben (abban, igen, amit a putyinhitűek szerint mi, európai gondolkodásúak „nem érthetünk”, igaz, ők sem értik, de ők legalább nem bánják, ők ugyanis hisznek benne), ugyanis felhangzottak miatta bizonyos kritikus hangok.

Nyilvánvaló, hogy politikai és nem katonai döntésről volt szó, így a hangok tulajdonosai helyében óvatos lennék, mert a katonai döntéseket még úgy-ahogy lehet kritizálni orosz földön (míg nem kap az ember tizenöt évet „a hadsereg lejáratásáért”), de a politikaiakat soha, azt meg sem érdemes próbálni.

De lássuk inkább az elmúlt nap harctéri híreit, melyeket mai is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Oroszország kivonulása Herszon városából ideológiai törést okoz a háborút támogató személyek és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, ami aláássa a Putyin elkötelezettségébe és háborús ígéreteinek teljesítésére való képességébe vetett bizalmat. Egy háborúpárti orosz ideológus, Alexander Dugin nyíltan bírálta Putyint – akit autokratának nevezett –, amiért nem tartotta be az orosz ideológiát azzal, hogy november 12-én feladta Herszon városát. Dugin szerint ez az orosz ideológia határozza meg Oroszország felelősségét az „orosz városok”, mint Herszon, Belgorod, Kurszk, Donyeck és Szimferopol védelmében. Dugin leszögezte, hogy egy autokratának felelőssége, hogy egyedül megmentse nemzetét, vagy az „eső királya” sorsával kell szembenéznie, utalva Sir James Frazer Az aranyág című művére, amelyben egy királyt azért öltek meg, mert a szárazság közepette nem tudott esőt hozni. Dugin lekicsinyelte Putyin tanácsadóinak szerepét is abban, hogy nem sikerült megvédeni az orosz világot, és megjegyezte, hogy az ukrajnai orosz erők parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok nem felelős a Herszon városból való kivonulás politikai döntéséért. Dugin megjegyezte, hogy az autokrata nem tudja pusztán nyilvános szereplésekkel helyrehozni az ideológiától való eltérést, és megjegyezte, hogy „az oroszországi hatóságok nem tudnak mást feladni”, és hogy „a határt elértük”. Az elnöki adminisztrációt azzal is vádolta, hogy egy „hamis” ideológiát tart fenn, mert fél az „orosz eszme” melletti elköteleződéstől. Dugin utalt a taktikai atomfegyverek alkalmazására is, amelyről homályosan kijelentette, hogy az „a vég”, majd azzal folytatta, hogy a katonai kampányban végrehajtott, esedékes orosz változtatások nem gyakoroltak semmilyen hatást a háború menetének megváltoztatására. Ugyanakkor azt is javasolta, hogy Oroszországnak inkább az orosz eszme mellett kell elköteleznie magát, mintsem a nukleáris fegyverek „ostoba” alkalmazásával fenyegetőzni.*

*Itt sajnos kissé vitatkoznék az egyébként kiváló ISW szakértőivel, ugyanis a Cargrad TV oldalán magam is olvastam Duginnak ezt a megszólalását, és mondjuk úgy, hogy ez csak egy a lehetséges olvasatai közül. Dugin profi szélhámos módjára ködösít, a misztika felé menekül, ultranacionalista húrokat penget, de nyílt kritikát nem fogalmaz meg. Régi módszere ez neki, amikor valamit nem tud megmagyarázni, elkezd mély, titokzatos, arkánus marhaságokat beszélni, a háború elején például egy középkori konfliktus alapján azt állította, hogy „Kijev ostroma örök”. Aztán nem lett örök. Mindenesetre most nem kritizálta az autokráciát, hanem, ha úgy vesszük, általában véve dicsérte, csak épp Herszon elhagyását nem szereti. De nagyon nehéz dolga volna még egy orosz bíróságnak is, ha a megszólalásának szövege alapján akarná elítélni. Halandzsa, amit beszélt, nem egyéb.

Putyinnak nehezebb dolga van a háborút támogató, erősen ideológiai beállítottságú szavazók egy részének megnyugtatásával, mivel hadserege képtelen megvalósítani maximalista céljait, azaz az ukrán kormány megdöntését és egész Ukrajna elfoglalását, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte. Putyin nacionalista irányultságú propagandistái, mint például Vlagyimir Szolovjov egyre inkább követelik, hogy a Kreml és a magasabb katonai vezetés teljes mértékben kötelezze el magát ukrajnai céljai mellett, sőt Szolovjov teljes mozgósítást és a hozzá nem értő tisztviselők kirúgását követelte Herszon város orosz kapitulációját követően. Válogatott katonai bloggerek korábban bírálták Putyint, amiért nem reagált a Kercsi-szoros híd elleni október 9-i támadásra, míg mások megjegyezték, hogy Putyin 2014 óta nem tudja fenntartani az orosz felsőbbrendűség ideológiáját. Putyin közvetlen bírálata a háborúpárti közösségen belül szinte példátlan, így Dugin nagy nyilvánosságot kapott, Putyin ellen intézett, kirohanás nélküli támadása az orosz nacionalista ideológusok körében bekövetkezett változást jelezheti. Putyinnak szüksége van e közösség támogatásának megtartására, és valószínűleg utasította néhány propagandistáját, hogy nyomják el a Herszon városból való orosz kivonulással kapcsolatos kritikákat, mivel számos állami televíziós hírműsor kihagyta vagy lekicsinyelte a kivonulás utóhatásait. A szélsőséges orosz nacionalisták körében egyre erősödő kétségek Putyin orosz ideológia iránti elkötelezettségével kapcsolatban csökkentik Putyin vonzerejét a nacionalista közösség számára, míg a mozgósítás és a magas veszteségek valószínűleg továbbra is felzaklatják az orosz társadalom tagjait.

A Wagner-közeli csatornák is a Kreml ellen fordulnak a Herszoni Terület elvesztése után, ami tovább növelheti a szilovik-frakció befolyását. Egyes bloggerek arra utaltak, hogy a Kreml elárulta Herszon városát azzal, hogy „eladta magát”, míg mások megjegyezték, hogy a Kreml következetesen feladta területeit anélkül, hogy megkérdezte volna az orosz népet. Más bloggerek továbbá megkérdőjelezték a Herszon terület orosz annektálásának állítólagos 87%-os támogatottságának legitimitását- A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és néhány blogger korábban arról beszélt, hogy az „orosz civil társadalom” fel tudna lépni Oroszország védelmében. A nyugati Herszonból való kivonulásról szóló döntéssel szembeni növekvő kritika ellentétben áll a bloggerek körében a mai napig általános támogatással.

Az orosz tisztviselők egyre inkább normalizálják ukrán gyerekek ezreinek nyilvános és valószínűleg illegális kitoloncolását Oroszországba. Maria Lvova-Belova, a gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki biztos november 12-én nyilvánosságra hozta 52 orvosilag sérülékeny ukrán gyermek illegális elhurcolását Herszon területéről egy meg nem nevezett „biztonságos” oroszországi területre, valószínűleg egy olyan orvosi áttelepítési program keretében, amelyről a Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik megerősítette, hogy november 5-én kezdődött. Magas rangú Kreml-tisztviselők, köztük Lvova-Belova és Marat Husnullin orosz miniszterelnök-helyettes nyilvánosan elismerték és dicsérték több ezer ukrán gyermek orosz családokhoz vagy orosz létesítményekbe történő áthelyezését az elmúlt hetekben. Az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Terület tisztviselői az elmúlt hetekben nyilvános nyilatkozatokat tettek több mint 40 000 Herszoni Területről származó gyermek Oroszországba történő tervezett kényszerű áthelyezéséről, és november 12-én elismerték, hogy az ukrán gyermekek ellátására szolgáló rendszereik nem megfelelőek. Orosz és ukrán források korábban arról számoltak be, hogy orosz és megszálló tisztviselők az elmúlt 10 napban ukrán gyermekeket toloncoltak Oroszországba oktatási, üdülési és egyéb programok keretében. Az ilyen gyakori és nyilvános elismerések szöges ellentétben állnak az ilyen akciók első orosz hivatalos megerősítésével augusztus 23-án, amikor a Krasznodari Körzet hatóságai töröltek egy közleményt 300 örökbe fogadható ukrán gyermek Mariupolból való érkezéséről, és tagadták, hogy valaha is kiadták volna a nyilatkozatot. Amint azt az ISW megjegyezte és továbbra is megfigyeli, az ukrán gyermekek Oroszországba való erőszakos deportálása a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény lehetséges megsértését jelenti.

Az orosz katonai vezetés megpróbálja integrálni a sok különböző szervezetből származó, sok különböző típusú és szintű, képzettségű és felszereltségű harci erőket egy egységesebb harcoló erőbe Ukrajnában, de nagyrészt sikertelenül. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy orosz tisztviselők november 11-én leállították a Donyecki Népköztársaság (DNK) és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) dokumentumainak terjesztését, beleértve a DNK és az LNK erőinek harci részvételére vonatkozó dokumentumokat is. Az orosz hatóságok továbbá utasították a déli katonai körzet parancsnokait, hogy központosítsák a DNK és az LNK harcosainak az orosz pénzintézeteken keresztül történő kifizetéseket, és felajánlották a DNK és az LNK katonáinak, hogy az orosz törvények értelmében szerződéses katonaként folytassák szolgálatukat. Ezek az erőfeszítések valószínűleg növelni fogják a súrlódásokat az orosz tisztviselők, valamint az LNK és a DNK tisztviselői között, mivel a DNK és az LNK tisztviselőit kizárták a folyamatból. A DNK és LNK katonái állítólag nyomás alatt érzik magukat, hogy fogadják el az orosz szerződéseket, és félelmüknek adtak hangot, hogy az új orosz szerződések elutasítása az okmányaik érvénytelenítéséhez és a DNK/LNK juttatások megszüntetéséhez vezetne. Az ISW korábban már beszámolt a DNK, LNK és az orosz hatóságok közötti bürokratikus konfliktusról a megszállt területeken lévő adminisztratív struktúrák miatt.

A DNK-erők, az LNK-erők, az orosz szerződéses katonák, az orosz regionális önkéntes katonák, az orosz mozgósított katonák és a Wagner-csoport magánkatonai társaság (PMC) erőinek kombinációjában rejlő struktúra hiánya olyan környezetet teremt, amely elősegíti a haderőn belüli konfliktusokat. Az ukrán vezérkar november 12-én arról számolt be, hogy a mozgósított katonák és a csecsen önkéntes katonák közötti feszült viszony egy verekedést váltott ki Makiivkában, amelyben hárman megsérültek.

A legfontosabb hírek röviden:

  • Oroszország kivonulása Herszon városából ideológiai törést idéz elő a háborúpártiak és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, ami aláássa a Putyin háborús ígéretei iránti elkötelezettségébe és teljesítési képességébe vetett bizalmat.
  • Az orosz tisztviselők egyre inkább normalizálják ukrán gyerekek ezreinek nyilvános és valószínűleg illegális deportálását Oroszországba.
  • Az orosz katonai vezetés sikertelenül próbálja az ad hoc katonai alakulatokat egységesebb harci erővé integrálni Ukrajnában.
  • Orosz források azt állították, hogy az ukrán hadsereg folytatta az ellentámadást Kreminna és Szvatove irányában.
  • Az ukrán csapatok folytatták a Dnyeper folyó jobb (nyugati) partján lévő települések felszabadítását a Herszoni Területen.
  • Az orosz egységek folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut, Avdiivka és Vuhledar irányában.
  • Az orosz tisztviselők talán megpróbálják elkerülni, hogy a katonai személyzetnek a beígért fizetéseket biztosítsák.
  • Az orosz katonaság és a megszálló tisztviselők továbbra is veszélyeztetik a lakosokat és kényszerítő intézkedéseknek vetik alá őket.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Orosz források szerint az ukrán hadsereg november 12-én folytatta az ellentámadást Kreminna és Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat Szvatovétól 15 km-re északnyugatra, Volodimirivka és Kuzemivka közelében (Luhanszki terület). Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz alakulatok tüzérségi tűzzel legyőzték az ukrán erőket a Harkivi területhez tartozó Piscsane közelében (Szvatovétól 24 km-re északnyugatra). A minisztérium arról is beszámolt, hogy az orosz akciók visszaverték az ukrán támadásokat Szvatove felé, valamint Kreminnától 21 km-re északnyugatra, Ploscsanka, Makiivka és Cservonopopivka irányában. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Szvatovétól 30 km-en belül északnyugatra a Harkivi Területen lévő Maszjutivka és Orljanka közelében, valamint a Luhanszki Zerületen lévő Mjaszozsarivka és Novoszelivszke közelében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán hadsereg visszaverta az orosz támadásokat Kreminnától 21 km-re északnyugatra Makiivka közelében és Kreminnától 12 km-re délre Bilohorivka közelében. Az orosz csapatok ezeket az ellentámadásokat valószínűleg azért hajtották végre, hogy korlátozzák az ukrán haderő tevékenységét Kelet-Harkiv és Nyugat-Luhanszk megyében, és nem azért, hogy korlátozott területeket nyerjenek vissza. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek folytatták a rutinszerű rakéta- és tüzérségi csapásokat Kelet-Ukrajnában.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az ukrán hadsereg folytatta a Dnyeper folyó jobb (nyugati) partján lévő felszabadított települések megtisztítását a Herszoni Területen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán erők több mint 60 települést szabadítottak fel, az ukrán vezérkar pedig arról számolt be, hogy az ukrán csapatok folytatják a stabilizációs intézkedéseket. Ukrán tisztviselők bejelentették, hogy az ukrán regionális katonai közigazgatás tisztviselői visszatértek Herszon városába. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy néhány előretolt ukrán egység elérte a Dnyeper folyó jobb partját. A legtöbb orosz forrás is elismerte, hogy az ukrán egységek a teljes jobb partot ellenőrzésük alatt tartják, de egyesek azt állították, hogy a Kakhovkában lévő orosz tüzérség megakadályozza, hogy az ukrán csapatok elérjék a jobb partot. Ukrán katonai tisztviselők megjegyezték, hogy az orosz erők továbbra is UAV-kat, rakéta-sorozatvető rendszereket és tüzérséget használnak, hogy csapást mérjenek az ukrán alakulatokra a felszabadított településeken. Ukrán tisztviselők egyenruhát nem viselő orosz katonákat és elhagyott katonai felszereléseket is keresnek. A közösségi médiában közzétett felvételek azt mutatták, hogy az orosz alakulatok elhagytak néhány katonai felszerelést, például helikoptereket és páncélozott járműveket, annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz erők 5000 darab különböző járművet szállítottak a bal (keleti) partra.


Az orosz alakulatok folytatják a védelmi állások kiépítését a Dnyeper folyó bal partján és logisztikai létesítmények létrehozását a déli Herszoni Területen. A Maxar Technologies és a Satellogic legújabb műholdas felvételei azt mutatták, hogy az orosz hadsereg egy új bázist hozott létre körülbelül 70 km-re délkeletre Herszon városától, valószínűleg azért, hogy megvédjék felszereléseiket az ukrán HIMARS csapásoktól. Az ukrán egységek folytatták az orosz állások támadását a bal parton, és állítólag megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt kakhovkai járásban.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 12-én támadásokat hajtott végre Sziverszk, Bakhmut és Avdiivka közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Sziverszktől keletre, Verhokamjanszk közelében, Szoledar közelében és Bakhmutnál. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglalták a Bakhmuttól délre fekvő Majorszk vasútállomását. A geolokációs felvételek szerint az ukrán egységek a T0504-es autópálya mentén Bakhmuttól keletre ostromolják az orosz állásokat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke közelében és Avdiivkától délnyugatra Nevelszke, Krasznohorivka és Marinka közelében. Orosz források azt állították, hogy Pjervomajszke közelében és Avdiivkától délre Opitnye közelében folyamatosak a harcok.


Az orosz egységek november 12-től csekély előnyre tettek szert a Vuhledar felé irányuló offenzív nyomulásukban. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz alakulatok ágyúzták Pavlivkát, ami azt jelzi, hogy az orosz erők valószínűleg nem tartják ellenőrzésük alatt a település egészét. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Pavlivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást Vuhledartól keletre, Sztepne és Volodimirivka irányában.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz alakulatok november 12-én folytatták a rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok csapást mértek Nikopolra Dnyipropetrovszk területen és Zaporizzsja városára. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek november 10-én csapást mértek egy orosz koncentrációs területre Zaporizzsja területén, több mint 100 orosz személyt megsebesítve.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonatisztek talán megpróbálják korlátozni a haderőfejlesztés költségeit, mégpedig úgy, hogy indoklásokat gyártanak, hogy ne kelljen a katonáknak megadni a beígért kifizetéseket és juttatásokat. Az orosz média november 11-én arról számolt be, hogy két sebesült orosz önkéntes katona dezertálásról szóló értesítést kapott, és nem kaptak több kifizetést. Egy ismert orosz Telegram-csatorna azzal vádolta a tiszteket, hogy szándékosan dezertőrnek bélyegezték a sebesült katonákat, hogy ne kelljen finanszírozni a juttatásaikat és az orvosi ellátásukat. A csatorna azt állította, hogy a közfelháborodás arra késztette a hatóságokat, hogy az egyik katona helyzetét korrigálják. A kórházi dolgozók állítólag az utcára dobták a második katonát, aki állítólag nem kapott választ a helyzetére. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy a szerződéses katonák, az önkéntes katonák és a mozgósított tartalékosok kifizetései súlyos pénzügyi terhet rónak mind az orosz szövetségi kormányra, mind az orosz régiókra. Továbbra sem világos, hogy a tisztviselők honnan fognak forrásokat találni a haderőfejlesztés támogatására, és az orosz védelmi minisztérium már most sem tudta ellátni a katonákat alapvető felszerelésekkel és fegyverekkel. Az ösztönzők és a prémiumfizetések tovább súlyosbítják a pénzügyi kihívásokat. A tisztviselők azonban továbbra is további előnyöket ígérnek az önkénteseknek és a mozgósított katonáknak, ahogy a társadalom elégedetlensége a haderőfejlesztéssel szemben növekszik.


A dezertálás továbbra is kihívást jelent az orosz erők számára, mivel a morál továbbra is csökken. Az Ukrán Ellenállási Központ november 12-én közölte, hogy az orosz parancsnokok aktívan keresik a megszállt Horlivkában azokat a dezertőröket, akik az ukrán ellentámadások elől menekültek a most felszabadított Harkivi Területre. A parancsnokok állítólag fegyvereket adnak ki a felfedezett dezertőröknek, lőszer vásárlására kényszerítik őket, és átcsoportosítják őket a déli frontra. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) november 12-én nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen egy orosz katona azt mondja az édesanyjának, hogy az orosz parancsnokok nem törődnek az állományuk életével, és hogy az egyik parancsnok azt mondta a sorállományú katonáknak, hogy úgyis mind meg fognak halni. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz hatóságok a megszállt Henicsenszkben alkoholtilalmat vezettek be, válaszul a megszállt területeken a katonák romló erkölcsi és pszichológiai állapotára.

A Wagner-csoport erőinek népszerűsége további magán katonai cégek (PMC-k) létrehozását inspirálhatta az ukrajnai háborúban való felhasználásra. Szerhij Bratcsuk, az Odesai Területi Adminisztráció szóvivője november 12-én azt állította, hogy orosz tisztviselők egy „ortodox PMC” létrehozását tervezik az orosz ortodox egyház égisze alatt. A katonai magáncégek illegálisak Oroszországban.


A megszállt területek hírei:

Az orosz hadsereg és a megszálló tisztviselők november 12-től továbbra is veszélyeztetik a lakosokat és kényszerítő intézkedéseknek vetik alá őket. Az ukrán vezérkar november 12-én jelentette, hogy az orosz erők Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyékben vallási szervezetek, oktatási intézmények és egészségügyi intézmények ingatlanjait használják katonai személyzet elhelyezésére, katonai felszerelések tárolására és tüzérségi lőállások kialakítására. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester november 12-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők Melitopolban megakadályozzák a lakosok hozzáférését bizonyos rádió-, televízió-, internet- és közösségi médiaforrásokhoz. Az orosz hadsereg és a megszálló tisztviselők valószínűleg továbbra is veszélyeztetik a lakosokat és kényszerítő intézkedéseknek vetik alá őket, mivel az Ukrajna elleni offenzívát az általuk már jogellenesen annektált területek igazgatásával szemben prioritásként kezelik.

Az orosz csapatok november 12-én folytatták az ukrán kulturális örökség eltörlésére irányuló intézkedéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ november 12-én jelentette, hogy az orosz katonák 15 000 festményt loptak el Herszon területéről, többek között a Herszoni Művészeti Múzeumból és annak Nova Kakhovka-i fiókjából. A múzeumok kifosztása része egy szélesebb körű orosz kampánynak, amelynek célja az ukrán kulturális örökség eltörlése az ukrán nemzeti és etnikai identitás erejének aláásása érdekében.

Az orosz megszálló tisztviselők november 12-én folytatták közigazgatási jelenlétük áthelyezését a Dnyeper folyótól távolabbra, a Herszoni Területen. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség november 12-én jelentette, hogy Alekszandr Fomin, a herszoni megszállási adminisztráció szóvivője bejelentette, hogy mostantól az oroszok által megszállt Herszon ideiglenes közigazgatási fővárosa hivatalosan Henicsenszk. Orosz források november 12-én jelentették, hogy Pavel Filipcsuk, a kakhovkai járás megszállási vezetője bejelentette, hogy a megszállási adminisztráció alkalmazottai elhagyják a Dnyeper folyó bal partján lévő 15 km-es evakuációs zónát. Az Ukrán Ellenállási Központ november 11-én jelentette, hogy az orosz megszállási tisztviselők és családtagjaik november 12-én tervezik a Nova Kakhovkából való evakuálást Arabat Spitre. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg tovább küzdenek majd azért, hogy az oroszok által megszállt Herszon területet ezeken az új közigazgatási helyeken igazgassák.

Eddig tartottak a harctéri hírek, sajnos ma nem lesz második rész, időhiány miatt, de holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!