Szele Tamás: Herszon felszabadulása

Az orosz alakulatok ma reggel öt órakor az utolsó emberig elhagyták Herszon város területét. Ez speciel nem a napi jelentésben van, hanem maga Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője jelentette be. Azt már nem tette hozzá, hogy búcsúzóul felrobbantották maguk mögött az Antonivszkij-hidat, így befejezvén azt, amin az ukrán tüzérség már jó ideje dolgozott.

Aki bújt, aki nem, ők mentek, és ha esetleg lenne olyan orosz katona, netán teljes alakulat, amit a Dnyeper nyugati partján felejtettek a nagy rohanásban, az most jobban is teszi, ha elbújik, és kivárja az ukránokat, hogy megadhassa magát nekik.

Közben Moszkvában meg Péterváron látszólag zavartalanul folyik a bojárok víg élete, Prigozsin most is Beglovval, a pétervári polgármesterrel torzsalkodik, Kadirov Szurovikint dicsérgeti, Putyin meg sértődötten hallgat, egyedül Peszkovból sikerült a mai sajtótájékoztatón annyit kiszedni, hogy hagyják őket már békén ezzel a Herszonnal, ez a védelmi minisztérium ügye, menjenek Sojguhoz, ha erről akarnak kérdezősködni.

Hát, van, aminek nincs gazdája, például ennek a kivonulásnak. De lássuk az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán hadsereg november 10-én folyamatosan nyomult előre a Herszoni Területen, miközben az orosz csapatok visszavonulást hajtanak végre a Dnyeper folyó keleti (bal) partjára. Ukrán katonai illetékesek és a közösségi média geolokációs felvételei megerősítik, hogy az ukrán csapatok az elmúlt 24 órában Herszon városától északnyugatra, nyugatra és északkeletre előretörtek, és egyes területeken akár 7 km-t is haladtak előre. Az orosz egységek eddig úgy tűnik, hogy viszonylag rendben visszavonulnak, és az ukrán alakulatok a várt előnyökkel haladnak anélkül, hogy az orosz csapatokat útvesztőbe terelnék, ahogyan azt a harkivi ellentámadás során tették. Az ukrán csapások augusztus óta sikeresen rontották az orosz utánpótlási vonalakat a nyugati (jobb) parton, hogy az orosz haderőt visszavonulásra kényszerítsék, és az elkövetkező napokban vagy hetekben felszabadítják a Herszoni Területet a Dnyeper folyóig. Az oroszok visszavonulása még eltart egy ideig, és a harcok folytatódni fognak az egész Herszoni Területen, ahogy az ukrán csapatok előrenyomulnak és az előre elkészített orosz védelmi vonalakkal találkoznak, különösen Herszon város környékén.

Az ISW szerint az ukrajnai harcok nem fognak leállni vagy patthelyzetbe kerülni a téli időjárás miatt, a hibás nyugati feltételezések ellenére. Az NBC News november 9-én arról számolt be, hogy egyes amerikai és nyugati védelmi tisztviselők „a harcok várható téli lelassulását a diplomáciai tárgyalások megkezdésének lehetőségeként szemlélik Oroszország és Ukrajna között.” Az őszi és tavaszi sár lelassíthatja vagy megállíthatja a katonai előrenyomulást, ahogyan a hibás vagy elégtelen téli felszerelés is. Egyes katonai felszereléseket a hidegebb időjáráshoz kell igazítani, és a felszerelés vagy a lőszerek hiánya a logisztikai nehézségek – és nem a téli időjárás – miatt lassíthatja az előrenyomulást. A téli időjárás aránytalanul nagy kárt okozhat a rosszul felszerelt orosz haderőnek Ukrajnában, de a jól felszerelt ukrán egységek valószínűleg nem fogják leállítani ellentámadásaikat a téli időjárás beköszönte miatt, és a fagyott terepet kihasználva könnyebben tudnak majd mozogni, mint a sáros őszi hónapokban. Ha a harcok ezen a télen leállnak, az a logisztikai kihívásoknak és mindkét oldalon több hadjárat csúcspontjának lesz köszönhető. A Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye teljes területének elfoglalására irányuló orosz hadjáratok mind hónapokkal ezelőtt tetőztek (annak ellenére, hogy az orosz hadsereg ismételten ragaszkodott az eredménytelen támadások indításához), és az orosz csapatok a frontvonal nagy részén szilárdan védekező pozícióban vannak.

Ukrajna kézben tartja a kezdeményezést, és Herszonban jelentős győzelmet aratott. Egy tűzszünet biztosítaná a Kreml számára azt a szünetet, amelyre az orosz erők újjáalakításához kétségbeesetten szüksége van. A Herszon térségben folyamatban lévő jelentős ukrán győzelem nem az utolsó lesz Ukrajna számára. A harcok folytatódni fognak a déli tengelyen; a Donyecki Területen lévő Bakhmutban (az egyetlen hely, ahol az orosz hadsereg még mindig megpróbál érdemi offenzívát indítani); és az északi Luhanszki Területen, miközben az ukrán haderő folytatja az ellentámadást. Az orosz tisztviselők azzal vannak elfoglalva, hogy 120 000 sorkatonát próbálnak kiképezni, akiket tavasszal a frontvonalakra vezényelnek. Az ukrán hadsereg valószínűleg arra törekszik, hogy minél több megszállt területet felszabadítson, mielőtt az orosz erősítés megérkezik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 7-én bejelentette, hogy Ukrajna nem hajlandó tárgyalni az orosz erőkkel, amíg bizonyos feltételek nem teljesülnek, beleértve Ukrajna területi integritásának helyreállítását, az orosz háborús bűnösök felelősségre vonását, a háborús károk kifizetését, és ígéretet arra, hogy Oroszország nem támadja meg újra Ukrajnát. Egy téli tűzszünet csak az orosz haderőnek kedvezne, amely kihasználná ezt a lehetőséget, hogy megerősítse gyengülő védelmét és folytassa népirtó hadjáratát az ukrán identitás kiirtására Ukrajna megszállt részein.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyre többet vitatkozik a szentpétervári tisztviselőkkel a Wagner-csoport műveleteinek a városban való kiterjesztéséről. Prigozsin sajtószolgálata közölte, hogy a szentpétervári tisztviselők technikai okokra hivatkozva megtagadták a működési engedélyt az újonnan megnyitott szentpétervári Wagner-központ számára. A sajtószolgálat megjegyezte, hogy a szentpétervári tisztviselők szándékosan tagadják meg az engedély kiadását „ideológiai” nézeteltéréseikre hivatkozva, tekintettel arra, hogy Wagner júliusban megkapta az engedélyt a központ építésére. A sajtószolgálat hozzátette, hogy a Wagner beadvánnyal fordult a bírósághoz, és továbbviszi az ügyet, ha a bíróság elismeri, hogy Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó és kormánya „bűncselekményeket” követett el. Prigozsin emellett megvádolta Beglovot és más szentpétervári „liberális” üzletembereket, hogy anyagilag támogatják az ukrán „nacionalistákat” és elárulták Oroszországot a kialakult helyzetre reagálva. Prigozsin korábban azzal vádolta Beglovot, hogy nem támogatta az orosz háborús erőfeszítéseket és követelte a lemondását, valószínűleg azért, mert Beglov ellenállt a Wagner jelenlétének kiterjesztésének Szentpétervárott. Az ISW arról is beszámolt, hogy a Pravda.Ru orosz nacionalista kiadvány, amely következetesen Prigozsinnal kapcsolatos híreket közöl, augusztusban rágalmazó cikket közölt arról, hogy Beglov nem érdekelt az önkéntes zászlóaljak létrehozásában. Prigozsin egyre inkább fegyverként használja az Ukrajna orosz megszállásában játszott szerepét üzleti törekvéseinek előmozdítására.

Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője kijelentette, hogy az orosz hadsereg valószínűleg tovább fogja csökkenteni az ukrán kritikus infrastruktúrára irányuló csapásmérés ütemét, ami valószínűleg lehetővé teszi az ukrán hatóságok számára az infrastruktúrában keletkezett károk nagy részének felszámolását. Ignat november 10-én bejelentette, hogy november 9-ről 10-re virradó éjszaka az orosz erők nem hajtottak végre légi- vagy cirkálórakétacsapásokat ukrán kritikus infrastrukturális létesítményekre. Ignat kijelentette, hogy az orosz hadsereg elkezdte felhalmozni a nagy pontosságú fegyverrendszereket, hogy egy jövőbeli, az október 10-i csapásokat idéző nagyszabású hadjáratot indíthasson, mivel a kisszámú, napi cirkálórakéta- és dróncsapások most kevés eredményt hoznak. Ignat kijelentette, hogy az orosz hadsereg hónapokig halmozta fel azokat a nagy pontosságú fegyverrendszereket, amelyeket az októberi hadjáratban használtak az ukrán kritikus infrastruktúra ellen. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az oroszok nagymértékben kimerítették a nagy pontosságú fegyverrendszerekből álló arzenáljukat, és jelentős légi veszteségeket szenvedtek el, ezért nehezen tudnák tartani az ukrán infrastruktúra elleni hadjáratuk ütemét. Az orosz hadseregnek valószínűleg hónapokba telik, mire felhalmozza a szükséges számú nagy pontosságú fegyverrendszereket ahhoz, hogy visszatérjen az október közepén végrehajtott csapások üteméhez, annak ellenére, hogy Ignat jelentése szerint az orosz gyárak drasztikusan növelik a cirkálórakéták gyártását. Ukrán tisztviselők korábban kijelentették, hogy néhány héten belül helyre tudnák állítani az ukrajnai közösségek energiaellátását, ha az orosz hadjárat üteme drámaian lelassulna. Az ISW azt is felmérte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg azért rendelte el az ukrán kritikus infrastruktúra elleni hadjáratot, hogy kegyeibe férkőzzön az orosz háborúpárti nacionalista tábornak, amely következetesen követeli az ukrajnai eszkalációt. A hadjárat ütemének csökkentése valószínűleg hozzájárul a háborúpárti nacionalista tábor újabb kritikáihoz. Az orosz csapatoknak valószínűleg megmarad a képességük arra, hogy télen kárt okozzanak az ukrán kritikus infrastruktúrában és költségeket rójanak az ukrán civilekre, de nem valószínű, hogy döntő – és tartós – károkat tudnak okozni.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az ukrán hadsereg november 10-én folyamatosan előrenyomult a Herszoni Területen, miközben az orosz erők visszavonulást hajtanak végre a Dnyeper folyó keleti (bal) partjára.
   • Az orosz visszavonulás befejezése eltart egy ideig, és a harcok folytatódni fognak az egész Herszoni Területen, ahogy az ukrán csapatok előrenyomulnak és az előre elkészített orosz védelmi vonalakkal találkoznak, különösen Herszon város környékén.
   • Az ISW szerint az ukrajnai harcok nem fognak leállni vagy patthelyzetbe kerülni a téli időjárás miatt, a hibás nyugati feltételezések ellenére.
   • Ukrajna kezdeményező pozícióban van, és jelentős győzelmet arat Herszonban. A tűzszünet a Kreml számára biztosítaná azt a szünetet, amelyre az orosz erők újjáalakításához kétségbeesetten szüksége van.
   • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyre többet vitatkozik a szentpétervári tisztviselőkkel a Wagner-csoport toborzásának kiterjesztéséről a városban.
   • Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője kijelentette, hogy az orosz haderő valószínűleg lassítani fogja az ukrán infrastruktúra elleni hadjáratának ütemét.
   • Az ukrán csapatok folytatták az ellentámadó hadműveleteket a Szvatove-Kreminna vonalon.
   • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut, Avdiivka közelében és Donyeck nyugati részén.
   • Az orosz csapatok megkezdték a második vonalbeli erődítmények építését a Krímben és Dél-Ukrajnában.
   • Az orosz állampolgárok továbbra is tiltakozással, a közösségi médián keresztül történő véleménynyilvánítással és a hadseregből való dezertálással ellenzik Oroszország ukrajnai háborúját.
   • Az orosz mozgósítási próbálkozások a Wagner-csoporthoz irányítják a személyi állományt.
   • Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az ukrán nemzeti identitás erodálására irányuló erőfeszítéseket, miközben mozgósítják az oroszok által megszállt területek lakóit.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Az ukrán hadsereg november 10-én folytatta az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonalon. Olekszij Hromov, az ukrán vezérkari főnök helyettese bejelentette, hogy az ukrán csapatok két kilométert haladtak előre Luhanszk területének egy meg nem határozott részén. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Novoszelivszkénél és Makiivkánál, Szvatovétól mintegy 19 km-re északnyugatra, illetve 21 km-re délnyugatra. Az Ukrán Összhaderőnemi Művelet vezetése a Luhanszki Területen az orosz támadásokat sikertelen kézifegyveres harcokként jellemezte. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán egységek több mint egy tucat sikertelen támadást hajtottak végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén, beleértve egy támadást Kuzemivka ellen, mintegy 15 km-re északnyugatra Szvatovétól. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy visszaverték az ukrán támadásokat Sztelmahivka (Szvatove-tól 15 km-re északnyugatra) és Ploscsanka (Kreminnától mintegy 16 km-re északnyugatra) irányában. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán felderítési kísérleteket Orlianka és Kiszlivka irányában, mintegy 32 km-re északnyugatra Szvatovétől. Egy orosz forrás azt is állította, hogy az ukrán erők felderítést hajtottak végre a Kreminnától északnyugatra fekvő Cservonopopivka irányában.


Az ukrán egységek november 9-én és november 10-én továbbra is célba vették az orosz logisztikát a Luhanszki Területen. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok nagy mennyiségű utánpótlást és sok tartalékot szállítanak Szvatove-Kreminna irányába, de megjegyezte, hogy az ukrán tüzérség továbbra is bombázza az orosz fő utánpótlási útvonalakat. A közösségi médiában közzétett felvételeken is látható volt a tönkrement aszfalt és a sáros utak Szvatovében, ami a nehézgépek rossz utakon történő orosz szállításának köszönhető – ez szintén megnehezítheti az orosz felszerelések szállítását. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik november 10-én azt állította, hogy az ukrán erők két HIMARS rakétával csapást mértek Szvatovéra. A november 10-én közzétett geolokációs képek a november 9-ről 10-re virradó éjszaka Sztahanov és egy Krinyicsnye melletti bánya elleni ukrán HIMARS csapások utóhatásait mutatják.

Dél-Ukrajna ( Herszoni Terület):

Az ukrán alakulatok november 10-én jelentős előnyre tettek szert az egész Herszoni Területen. Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnok kijelentette, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán erők 7 km-t haladtak előre és hat települést szabadítottak fel a Petropavlivka-Novorajszk irányban (Beriszlav felé), valamint 7 km-t haladtak előre és hat települést szabadítottak fel a Pjervomajszke-Herszon város irányban (Herszon város felé). Ukrajna déli műveleti parancsnoksága közölte, hogy az ukrán csapatok 7 km-t haladtak előre a frontvonalon és 12 települést szabadítottak fel, ami több mint 260 négyzetkilométernyi területet jelent az elmúlt nap folyamán. Zaluzsnyij kijelentette, hogy október 1. óta az ukrán erők 41 települést foglaltak vissza Herszon irányában. Ukrán katonai források arról is beszámoltak, hogy az orosz csapatok folytatják az erőfeszítéseket a csapatok részleges visszavonására a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partjáról, de hangsúlyozták, hogy az orosz egységek folyamatos manővereket folytatnak a nyugati parton, nyilatkozataik összhangban vannak az ISW értékelésével, miszerint az orosz hadsereg harci visszavonulást fog végrehajtani.


A közösségi médiában közzétett felvételek és képek megerősítették az ukrán térnyerést több szektorban. A közösségi médiában közzétett felvételek ukrán csapatokat mutatnak Kiszelivkában, egy kulcsfontosságú településen az M14-es autópálya mentén, Herszon várostól 14 km-re északnyugatra. A felvételek ukrán katonákat mutatnak továbbá Pravdinyében és Mirjubivkában, mindkettő Herszon várostól 25 km-re északnyugatra fekszik. A közösségi médiában közzétett képek azt mutatják továbbá, hogy az ukrán erők előretörtek Olekszandrivkába és Sztanyiszlavba, mindkettő Herszon várostól 33 km-re nyugatra található. Az ukrán csapatok Beriszlavtól északra is előrenyomultak, és a közösségi média felvételei megerősítik az ukrán egységek jelenlétét Kacskarivkában (Beriszlavtól 36 km-re északkeletre), Kucserszkében (Beriszlavtól 33 km-re északra), Borozenszkében (Beriszlavtól 36 km-re északra), Bruskinszkében (Beriszlavtól 38 km-re északnyugatra), Jehenyivkában (Beriszlavtól 47 km-re északnyugatra), Bobrovij Kutban (Beriszlavtól 45 km-re északnyugatra), Cskalovéban (Beriszlavtól 29 km-re északnyugatra), Sztarisztyában (Beriszlavtól 34 km-re északnyugatra) és Iszcsenkában (Beriszlavtól 39 km-re északnyugatra). A geolokációs felvételek megerősítik, hogy az ukrán erők felszabadították a Mikolajivi Területen található Sznihurivkát (kb. 43km északkeletre Herszon városától) és a környező településeket: Vasziljivka, Pavlivka és Tamrinye.

Orosz források november 10-én ukrán szárazföldi manőverekről beszéltek a Herszoni Területen, egyesek megerősítették, hogy az ukrán csapatok több települést is ellenőrzésük alá vontak Herszon várostól északnyugatra, nyugatra és északkeletre. Az orosz védelmi minisztérium továbbra is hangsúlyozta az ukrán koncentrációs területeket érintő állítólagos csapásokat a Herszoni Területen keresztül, valószínűleg azért, hogy elterelje a figyelmet az orosz területi veszteségekről.

Az ukrán hadsereg november 10-én folytatta az orosz koncentrációs területek és katonai eszközök elleni sikeres hadjáratát, hogy támogassák a folyamatban lévő ellentámadási akciókat Herszon területén. Szerhij Hlan, az ukrán Herszon terület vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy egy ukrán csapás orosz felszereléseket ért Oleskiben, 7 km-re délkeletre Herszon városától. Helyi lakosok és ukrán tisztviselők szintén csapásokról számoltak be Beriszlav-Nova Kahkovka térségében november 9. és 10. között.

Szerhij Hlan, az ukrán Herszon terület vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy egy ukrán csapás orosz felszereléseket ért Oleshkyben, 7 km-re délkeletre Herszon városától. Helyi lakosok és ukrán tisztviselők szintén csapásokról számoltak be Beryslav-Nova Kahkovka térségében november 9. és 10. között.


Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 10-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut körül Szoledar (10 km északkeletre), Klicsijivka (6 km délnyugatra), Majorszk (20 km délre), Jakovlivka (15 km északkeletre), Andriivka (9 km délnyugatra) és Bilohorivka (20 km északkeletre) közelében. Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes arról számolt be, hogy az orosz csapatok továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek Bakhmut irányában, Mykola Urshalovics, az Ukrán Nemzeti Gárda képviselője pedig kijelentette, hogy az orosz alakulatok továbbra is “mániákus kitartással” tesznek öngyilkos kísérleteket a Bakhmut körüli ukrán állások elleni támadások megindítására. Urshalovics megjegyezte, hogy az orosz erők folyamatosan felderítést folytatnak, ami szerinte arra utal, hogy az oroszok felszereltsége a hírszerző egységeken belül alacsony szintű. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Wagner-csoport a város keleti peremén lévő Bakhmut városhatáráig próbál előrenyomulni, és hogy az orosz csapatok ukrán állásokat támadtak Bakhmuttól északkeletre Jakovlivka közelében. Ukrán és orosz források azt is állították, hogy az orosz erők, köztük a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 6. kozák ezredének egységei folytatták a harcokat Bakhmuttól északkeletre, Szoledarban. Orosz források azt is állították, hogy az orosz alakulatok teljes mértékben elfoglalták Bakhmutszkét, és hogy az orosz hadsereg és a Wagner-csoport Bilohorivka 40-50%-át ellenőrzi. Az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén Bakhmut térségében.

Az orosz alakulatok november 10-én folytatták a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Veszele, Nyevelszke, Pjervomajszke és Novomikhailivka közelében, mindez Donyeck város nyugati külvárosának egy ívén. A Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciája azt állította, hogy az orosz erők ukrán szállítmányokat, lőszerraktárakat és erődítményeket támadtak Pjervomajszke közelében. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz csapatok Novomikhailivka közelében szárazföldi támadásokat hajtottak végre, hogy elérjék Konstantyinivkát, és elvágják a Marinka felé vezető utat délről. Orosz források azt állították, hogy feszült harcok folynak Optinye és Marinka felé. Az orosz tüzérség rutinszerű ágyúzást folytatott Avdiivka-Donyeck város térségében.


Az orosz haderő november 10-én folytatta az offenzív műveleteket a Donyecki Terület nyugati részén. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok bevonultak Pavlivkába (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra), és azt állították, hogy az ukránok visszavonultak a település északi peremére, amit továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak. Az orosz védelmi minisztérium felvételeket tett közzé a Csendes-óceáni Flotta 155. haditengerészeti gyalogosdandárjának Donyeck déli részén folytatott hadműveleteiről, és arról számolt be, hogy az orosz légvédelem kilenc ukrán UAV egy részét lelőtte Jehorivka közelében. Amint azt az ISW korábban már megfigyelte, a 155. haditengerészeti gyalogosdandár nemrégiben jelentős veszteségeket szenvedett ezen a területen, és valószínűleg súlyosan alulteljesítve harcol. Az ukrán Keleti Közös Erők Művelete jelentette, hogy az orosz hadsereg rakétatámadást hajtott végre Vuhledar ellen. Az oroszok egyébként folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén a nyugati Donyecki Területen és a keleti Zaporizzsjai Területen.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg megkezdte a Krímben és Dél-Ukrajnában a másodvonalbeli védelmi erődítmények építését, ami olyan szokásos katonai gyakorlat, amely nem feltétlenül jelzi, hogy Oroszország a Krím védelmére számítana. A Planet Labs amerikai műholdfelvételt készítő cég november 10-én műholdas fotókat tett közzé, amelyeken új árkok és felújított védelmi erődítmények láthatók az oroszok által megszállt Krímben lévő Armjanszk közelében és a Herszoni Területen lévő Csonhar közelében. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester november 10-én arról számolt be, hogy az orosz erők Melitopol közelében is megkezdték az erődítmények megerősítését a Krímbe vezető szárazföldi folyosó védelme érdekében. A másodlagos védelmi vonalakra védelmi erődítmények építése szokásos katonai eljárás, amelyet az orosz hadsereg korábban nem hajtott végre nagy léptékben a Krím északi részén és máshol Dél-Ukrajnában. Ezeknek az új védelmi erődítményeknek az építése nem annak a jele, hogy az orosz csapatok arra számítanak, hogy a közeljövőben megvédik a Krímet egy ukrán offenzívától.


Az orosz hadsereg folytatta a rutinszerű légi-, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területein. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők csapást mértek Nikopolra, Dnyipropetrovszk területen és Vilnjanszkra, Zaporizzsja területen.

Az orosz mozgósítás hírei:

A mozgósított férfiak és hozzátartozóik továbbra is ellenzik a háborút tiltakozásokkal, a közösségi médiában történő véleménynyilvánítással és dezertálási kísérletekkel. A mozgósított orosz katonákkal való rossz bánásmód és ellátás valószínűleg megadást és a dezertálást, valamint a mozgósított katonák családjainak tiltakozását okozza Oroszországon belül. Az orosz hadsereg a jelentések szerint a megszállt Donyeck és Luhanszk megyékben embertelen börtönök hálózatában tartja fogva azokat, akik megtagadják a harcot (refuznyik), az ASTRA ukrán Telegram csatorna november 10-i jelentése szerint. Az orosz hatóságok a jelentések szerint addig verik, éheztetik és addig gyakorolnak nyomást a refuznyikokra, amíg bele nem egyeznek, hogy visszatérjenek a frontvonalba. A Luhanszki terület Zajcevében fogva tartott férfiak egy csoportja azt mondta az adattovábbítónak, hogy október 20-a körül küldték őket a frontvonalra, miután nagyon kevés kiképzést kaptak, majd tisztjeik nyolc napig kommunikációs és logisztikai képességek nélkül hagyták őket. A férfiak mintegy 60 kilométert gyalogoltak Sztarobilszkig, ahol a rokonaik béreltek egy buszt, hogy hazavigyék őket. Az orosz hadsereg a határon feltartóztatta a férfiakat, és egy zajcevei pincébe zárták őket. A Vologdai Területen erőszakkal mozgósított orosz férfiak hozzátartozói november 10-én megosztottak egy videót, amelyben követelték, hogy mozgósított családtagjaikat küldjék vissza a Luhanszki Területen lévő Szvatove városából, a rossz kiképzés és a fronton tapasztalt rossz vezetés miatt.

Az orosz mozgósítási erőfeszítések a mozgósított orosz állományt a Wagner-csoporthoz irányítják, ami jelzi a Wagner növekvő jelentőségét az orosz harci képességek szempontjából. Az orosz nyelvű ellenzéki Agency News november 10-én arról számolt be, hogy az Omszki Területről mozgósított férfiak olyan katonai igazolványokat kaptak, amelyek nem azonosították őket mozgósított személyként, ami aztán lehetővé tette az orosz hatóságok számára, hogy a mozgósított férfiakat a Wagner által toborzott foglyok mellé küldjék harcolni. A katonai magáncégek alkotmányellenesek Oroszországban, és a mozgósított személyzetet nem lehet jogszerűen bevetni, hogy az orosz hadseregen kívül más fegyveres csoport kötelékében harcoljanak. A Wagner-alakulatok állítólag ágyútöltelékként használják a foglyokat, hogy magukra vonják az ukrán tüzet és távol tartsák a Wagner tényleges személyzetét a veszélytől, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt. Az Ukrán Nemzeti Gárda ezredese, Mikola Urshlovics november 10-én megjegyezte, hogy a Wagner fogoly újoncai az a demográfiai csoportja az orosz erőknek, amelyről a legvalószínűbb, hogy megadják magukat az Ukrán Nemzeti Gárdának, valószínűleg a rossz bánásmód és a veszélyes bevetések miatt.


Az oroszbarát katonai bloggerek és katonai egységek továbbra is gazdasági mozgósításra szólítanak fel a háborús erőfeszítések támogatására. Egy, a BARS–13 tartalékos milíciához kapcsolódó Telegram-csatorna november 10-én azzal érvelt, hogy az orosz hatóságoknak meg kell kezdeniük az orosz gazdaság mozgósítását és olyan gazdasági tevékenységeket kell folytatniuk, amelyek támogatják az orosz erőket a fronton. Egy orosz blogger november 10-én azt írta, hogy Oroszországnak az iráni gyártású drónokra és más rendszerekre való támaszkodása megalázza az orosz hadiipart és megfosztja Oroszországot a megfelelő, orosz gyártású modern fegyverrendszerek kifejlesztésének és gyártásának lehetőségétől. A blogger az orosz hadiipari komplexum jobb finanszírozására szólított fel, és figyelmeztetett arra, hogy a Nyugat az iráni rezsim megdöntésével valószínűleg végül elvágja Oroszország hozzáférését az iráni gyártású felszerelésekhez, például drónokhoz és rakétákhoz.

Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg gazdasági következményekkel néznek szembe, amelyek az Oroszország által megszállt területeken a férfiak erőszakos mozgósítására irányuló politikájukból erednek. Az Ukrán Ellenállási Központ november 10-én arról számolt be, hogy az orosz megszállás alatt álló Donyecki Területen a helyi vállalkozások jelentős munkaerőhiánytól szenvednek, mivel a legtöbb férfi vagy elbújik a mozgósítási felszólítások elől, vagy éppen mozgósítás alatt áll. A központ arról számolt be, hogy az orosz katonák rendszeresen razziákat tartanak otthonokban és vállalkozásokban, hogy megtalálják a mozgósítás elől menekülő férfiakat, és hogy Makiivkában több vállalkozás is bezárt a munkaerőhiány miatt. A Központ azt is állította, hogy az orosz tisztviselők Ukrajna oroszok által megszállt részeiről mozgósított katonákat küldenek a frontvonalra, akik nem rendelkeznek megfelelő kiképzéssel és lőszerrel, mert az erőszakkal mozgósított katonák halála azt eredményezheti, hogy a családjuk hosszabb távon gyűlölni fogja Ukrajnát, ami éket verhet az ukrán kormány és az oroszok által megszállt területeken élő ukrán civilek közé.


Néhány orosz állampolgár valószínűleg továbbra is ellenzi a háborút és harcol is ellene az orosz katonai helyszínek elleni tervezett vagy végrehajtott támadások útján. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev november 10-én azt állította, hogy az FSZB ügynökei a Szverdlovszki Területen, Jekatyerinburgban őrizetbe vettek egy meg nem nevezett orosz állampolgárt, és öt gyújtószerkezetet fedeztek fel, amelyeket állításuk szerint az illető Jekatyerinburgban meg nem nevezett „közigazgatási létesítmények” megtámadására tervezett használni. Kiszelev azt állította, hogy az orosz állampolgár „terrorista” és „szélsőséges” szervezetekkel áll kapcsolatban.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok a jelentések szerint folytatják az Ukrajna oroszok által megszállt részein élő ukránbarát lakosok azonosítására irányuló erőfeszítéseiket, de már kevésbé foglalkoznak azzal, hogy oroszbarát érzelmeket keltsenek a megszállt lakosság körében. Az Ukrán Ellenállási Központ november 10-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők a szeptember 30-i ál-referendum óta csökkentették a Zaporizzsjai Terület megszállt részein élő „szociálisan kiszolgáltatott” lakosságnak nyújtott kifizetéseket. A központ arról számolt be, hogy ezeket a kifizetéseket arra használták, hogy útlevéladatokat szerezzenek a népszavazás manipulálására, és hogy az orosz hatóságok fokozzák a szűrési intézkedéseket és más „terrorista taktikákat”, mert már nem kell megvásárolniuk a megszállt lakosság jóindulatát. Az ukrajnai Luhanszki Terület katonai adminisztrációja november 10-én arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők kamerákat és mikrofonokat szereltek fel egy novopszki kórházban, és utasították a kórházi személyzetet, hogy „folytassanak alkalmi beszélgetéseket a látogatókkal, hogy azonosítsák a megbízhatatlan személyeket”.


Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az ukrán nemzeti identitás erodálására tett kísérleteiket a megszállt területek lakói körében, miközben megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy évekkel később további erőket mozgósíthassanak a megszállt ukrán civil lakosságból. Az Ukrán Ellenállási Központ november 10-én jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők megnyitották a Fiatal Katonák Nemzeti Mozgalmának fiókjait a Herszon területen lévő Henicseszkben és a Zaporizzsjai területen lévő Melitopolban. A Központ arról számolt be, hogy a „Junarmija” az orosz védelmi minisztérium égisze alatt működő, iskolásokból álló militarista egyesület, amely a gyermekek „militarizálásáért” felelős. A Központ arról számolt be, hogy a részvétel állítólag önkéntes, de az orosz tisztviselők számos orosz területen erőszakkal íratják be az iskolásokat a Junarmija szervezetbe. A Junarmija 8 és 18 év közötti kadétokat toboroz.

Látható, hogy az Oroszországi Föderáció kezdi elveszíteni a kontrollt az események fölött, akármennyire is fölényeskedve tárgyal: összeomlás lesz ennek a vége, nem is akármilyen, annak a kezdetét látjuk.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!