Szele Tamás: A kakhovkai gát

Herszon környékén lassan már senki sem tudja mit gondoljon, mi lesz a Kakhovka gáttal – illetve azt mindenki tudja, hogy az oroszok vagy fel fogják robbantani, vagy sem, de mindkét esetben az ukránokat hibáztatják majd érte. Ez a hadviselés tejesen új korszakát nyitja meg, az informális taktikáét, mikor is egyáltalán nem lesz szükséges harcolni, elég lesz hazudozni róla. Aki nagyobbat mond, az nyert.

Mondjuk ez esetben van félnivalónk az oroszoktól, mert ők ebben a műfajban igen nagyok, elég annyit mondanom, hogy ha Moszkvában átszakadna a TASZSZ gátja, egész Európát és Ázsia nagy részét is derékig elöntené a hazugság. Mindeközben Jevgenyij Pirgozsin Szentépterváron úgy döntött, hogy nem vár a választásokig, saját magát a városvezetés fölé helyezte és intézkedni kezdett, Wagner-központot nyitott, valamint feljelentette Beglov kormányzót, sikkasztás és korrupció miatt. Erősek a plafonok Péterváron, ezt is kibírták és nem szakadtak le. A Prigozsin-Beglov ellentéttel legyünk óvatosak, ebben a konfliktusban nincs „jó” fél, nincs kine drukkolni: Beglov régi kapcsolata volt Prigozsinnak, még bűnöző korából, ő is csinált belőle kormányzót, csak most vesztek össze. De most nagyon.

Hanem hagyjuk az udvari cselszövényeket, lássuk a harcterek valódi híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg október 31-én újabb nagyszabású rakétacsapásokat hajtott végre a kritikus ukrán infrastruktúra ellen országszerte, valószínűleg azért, hogy a hőmérséklet csökkenésével csökkentse Ukrajna harci kedvét. Az orosz erők több mint 50 H–101 és H–555 rakétát lőttek ki az északi Kaszpi-tengerről és a Rosztovi Terület Volgodonszk régiójából, kritikus ukrán energetikai infrastruktúrát célozva. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán légvédelem a több mint 50 orosz rakétából 44-et lelőtt. Az ukrán miniszterelnök, Denys Shmyhal arról számolt be, hogy a csapások 18, főként energetikai célpontot rongáltak meg 10 ukrán régióban. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapások október 31-én a kijevi lakosok 80%-ától elzárták a vizet, és százezrek maradtak áram nélkül.

Az orosz megszálló tisztviselők ismét megváltoztatták retorikájukat a Kakhovka Vízerőművel (HPP) kapcsolatban, és valószínűleg megteremtik az információs feltételeket, hogy továbbra is evakuálásra késztessék a lakosságot a Dnyeper folyó nyugati partjáról, és ezzel fedezetet biztosítsanak az oroszok kivonulásának a területről. Vlagyimir Szaldo herszoni megszállási vezető október 31-én bejelentette, hogy adminisztrációja 15 kilométerrel kiterjeszti az evakuálási zónát a Dnyeper folyótól, és olyan információkra hivatkozott, amelyek szerint Ukrajna a Kakhovka HPP gátjának „masszív rakétatámadására” készül, amely Szaldo állítása szerint hatalmas áradást és a polgári infrastruktúra pusztulását fogja okozni. Szaldo korábban, október 26-án azt állította, hogy a gátat „gyakorlatilag lehetetlen” lenne lerombolni, és hogy még áttörés esetén is csak 2 métert emelkedne a Dnyeper folyó vízszintje.

Saldo álláspontjának nyilvánvaló ingadozása a Kakhovka HPP-vel kapcsolatban azt jelzi, hogy a kormánya valószínűleg arra használja fel a gátszakadással és árvízzel való fenyegetést, hogy egy olyan kommunikációs műveletet folytasson, amelynek kettős célja van: a nyugati partról való evakuálást és a nyugati partról való jövőbeli orosz kivonulást magyarázza. Nincs olyan forgatókönyv, amelyben Ukrajna számára előnyös lenne a gát felrobbantása. Egy ilyen akció következményei a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) biztonságára nézve, amelynek hűtőfolyadékául a Kakhovka víztározó vize szolgál, valamint a több mint 80 település elárasztásának, a polgári otthonok és a megművelhető földterületek elpusztításának gazdasági és társadalmi következményei teljesen kizárják annak lehetőségét, hogy Ukrajna ezt az eshetőséget válassza. A gát felrobbantása az ukrán erők számára is sokkal nehezebbé tenné, hogy elérjék a Herszoni Terület fennmaradó részének és a folyótól keletre fekvő egyéb területeknek a felszabadítására irányuló, kinyilvánított céljaikat. Szaldo kijelentései ezért valószínűleg arra szolgálnak, hogy a nyugati part lakosait a mielőbbi evakuálásra ösztönözzék, és egyben információs fedezetet teremthetnek az oroszok nyugati partról való kivonulásához. Saldo a gát felrobbanását olyan elkerülhetetlen és leküzdhetetlen akadálynak állíthatta be, amelyet az orosz erők csak úgy kerülhetnek el, ha elhagyják a nyugati partot és tovább vonulnak a Herszoni Területre. Az, hogy Oroszország képes-e vagy hajlandó-e fizikailag megrongálni a gátat, viszonylag lényegtelen – annak információs hatása, hogy Ukrajnát azzal vádolják, hogy a gát felrobbantására készül, elegendő lehet ahhoz, hogy retorikai fedezetet teremtsen bármilyen jövőbeli orosz kivonulás megmagyarázásához.

Az orosz hadsereg valószínűleg folytatja a csapatok és katonai eszközök áthelyezését a Dnyeper folyón, várva az ukrán előrenyomulást Herszon város felé. Ukrán katonai források október 30-án arról számoltak be, hogy az orosz csapatok tüzérségi egységeket és fegyvereket készülnek elszállítani a Dnyeper folyó nyugati partjáról, hogy esetleg más irányba helyezzék át őket. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 31-én megjegyezte továbbá, hogy az orosz alakulatok egyes egységek és katonai eszközök evakuálására készülnek a nyugati partról, és vízi járműveket gyűjtöttek össze az evakuálás megkönnyítése érdekében. Az oroszok által támogatott herszoni megszálló képviselő, Kirill Sztremouszov kijelentette, hogy október 30-án az orosz egységek Bilozerkában (6 km-re nyugatra Herszon várostól) és Csornobajivkában (1 km-re északra Herszon várostól) is megkezdték a mérnöki állások kiépítését, amit megerősítenek a szögesdrót védműveket ábrázoló, a jelentések szerint orosz kollaboránsok által közzétett képek is ezeken a területeken. Az, hogy az orosz kollaboránsok Csornobajivka védelmére készülnek, különösen figyelemre méltó, mivel Csornobajivka az utolsó település az M14-es út mentén, Herszon várostól északra. A jelenlegi frontvonal kevesebb mint 20 km-re északnyugatra fekszik Csornobajivkától, és a védelem megerősítésére irányuló aktív erőfeszítések arra utalnak, hogy aggódnak a közelgő ukrán előrenyomulás miatt. A katonai eszközök egyidejű evakuálása a nyugati partról és a Herszon város körüli kritikus területek védelmének előkészítése komoly aggodalomra utal a nyugati part orosz ellenőrzése miatt.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-finanszírozó folytatta erőfeszítéseit, hogy növelje státuszát az orosz elit körében és jelenlétét Szentpéterváron azzal, hogy helyi tisztviselőket támadott meg, és október 31-én bejelentette a PMC Wagner Központ létrehozását Szentpéterváron. Prigozsin állítólag október 31-én kérte, hogy az orosz főügyészség indítson büntetőjogi vizsgálatot azzal a „ténnyel” kapcsolatban, hogy Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó „bűnözői közösséget” szervezett Szentpéterváron. Prigozsin azt állította, hogy Beglov bűnszövetkezete az állami költségvetést kívánja kifosztani és korrupt tisztviselőket gazdagít. Prigozsin valószínűleg arra használja Beglov és más szentpétervári politikusok bírálatát, hogy növelje saját hírnevét – és a kampánya talán működik is. A Petersburg Vesztnyik című kiadvány október 31-én Prigozsin népszerűségét „az egekbe szökőnek” minősítette, és megkérdezte, hogy tervez-e pártot alapítani vagy politizálni, mire Prigozsin így válaszolt: „Nem törekszem a népszerűségre. Feladatom a haza iránti kötelességem teljesítése, és ma nem tervezek semmilyen pártot alapítani, nemhogy politizálni.”

Prigozsin lehet, hogy saját politikai pártot hoz létre, de politikai erőként már most is megalapozza tevékenységét, felhasználva népszerűségét és Wagnerhez való kötődését arra, hogy az elit körökben kritizálja ellenfeleit, és intézményesítse saját tekintélyét. Prigozsin október 31-én bírálta az orosz „oligarchákat” és „eliteket”, amiért “kényelemben” élnek, és megakadályozzák az orosz társadalom teljes mozgósítását: „amíg az elit gyermekei nem mennek háborúba, addig az ország teljes mozgósítása nem fog megtörténni.” Prigozsin október 31-én bejelentette egy “PMC Wagner Központ” létrehozását is Szentpéterváron, amelyet a tervek szerint november 4-én nyitnak meg. Prigozsin a központot „olyan épületkomplexumként írta le, amelyben feltalálók, tervezők, informatikai szakemberek ingyenes elhelyezésére, kísérleti termelésre és start-up terek kialakítására szolgáló helyek vannak”, azzal a szándékkal, hogy „kényelmes környezetet teremtsen az új ötletek generálására Oroszország védelmi képességének növelése érdekében, beleértve az informatikát is”. Prigozsin megjegyezte, hogy nem tájékoztatta a helyi szentpétervári közigazgatást a központ létrehozásáról, mert a helyi önkormányzat nem „kellően reprezentatív struktúra ahhoz, hogy beavatkozzon a PMC Wagner Központ munkájába”. Prigozhin felszólította azokat a helyi önkormányzati tisztviselőket, akiknek problémáik vannak a központjával, hogy forduljanak bírósághoz, és felvetette, hogy új fiókokat fog létrehozni, ha a szentpétervári fiók sikeres lesz. A Wagnerhez hasonló katonai magáncégek az orosz alkotmány szerint illegálisak.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az orosz hadsereg újabb hatalmas csapáshullámot indított a kritikus ukrán infrastruktúra ellen, tovább károsítva az elektromos hálózatot és víz híján tartva Kijev nagy részét.
   • Az orosz illetékesek ismét meggondolták magukat a Kakhovka gátat elpusztító ukrán erők kockázatával kapcsolatban, és elrendelték az esetlegesen elönthető területek evakuálását. Nincs olyan forgatókönyv, amely szerint Ukrajna számára előnyös lenne a gát lerombolása, és ez a retorika valószínűleg az evakuálások felgyorsítását és az oroszok nyugati partról való kivonulásának információs fedezetét szolgálja.
   • Az orosz csapatok folytatják a visszavonulást a Dnyeper folyó nyugati partjáról, miközben a Herszon város körüli állásokért folytatott harc feltételeit is megteremtették.
   • A Wagner Private Military Company finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin korrupció miatt vádat akart emelni a szentpétervári polgármester ellen, és bejelentette a PMC Wagner Center közelgő megnyitását Szentpéterváron. Prigozsin az „oligarchákat” és az „eliteket” is támadta, amiért kényelmesen élnek és megakadályozzák Oroszország teljes mozgósítását.
   • Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán csapatok október 30-án és 31-én ellentámadást folytattak az északkeleti Harkivi területen és a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
   • Az orosz egységek folytatták a védelmi műveleteket, és orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán alakulatok október 30-án és 31-én folytatták az ellentámadó műveleteket Herszon területén.
   • Az ukrán hadjárat a jelentések szerint károkat okoz a Dnyeper folyón keresztül kiszoruló orosz haderőnek.
   • Az orosz csapatok október 30-án és 31-én folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén.
   • Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok október 30-án és 31-én fokozatos előnyre tettek szert Avdiivka-Donyeck város térségében, de az ISW nem tudja ellenőrizni ezeket az állításokat.
   • Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) valószínűleg megpróbálja megakadályozni a behívók elkerülését azzal, hogy megpróbálja elhitetni az orosz lakossággal, miszerint az ősszel besorozott újoncokat nem küldik harcolni Ukrajnába.
   • A védelmi minisztérium október 31-én bejelentette a részleges mozgósítás végét is, teljesítve Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítását, miszerint a mozgósítást október végéig be kell fejezni.
   • A helyi orosz önkormányzatok továbbra is felelősek még a mozgósított személyzet alapvető ellátásáért is, ami azt mutatja, hogy a tömeges finanszírozási erőfeszítések és a koordinálatlan ellátási vonalak nem hatékonyak egy modern hadsereg támogatására.
   • Az orosz megszálló hatóságok a Herszoni Területen bejelentették, hogy engedélyezik az ukrán hrivnya használatát az orosz rubel mellett, ami a hónapok óta tartó rubelizációs erőfeszítéseik kudarcát mutatja Herszonban.
   • Az orosz tisztviselők továbbra is rossz körülményeket teremtenek a Herszon terület megszállt részein, ami valószínűleg a helyi lakosokat evakuálásra készteti.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz források továbbra is azt állítják, hogy az ukrán csapatok október 30-án és 31-én ellentámadást hajtottak végre az északkeleti Harkivi Területen. Az orosz védelmi minisztérium és orosz katonai bloggerek október 30-án azt állították, hogy az ukrán egységek sikertelen támadásokat hajtottak végre Orljanka, Tabajivka és Beresztove környékén, mindhárom Szvatovétól 30 km-en belül fekszik, északnyugatra. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz csapatok október 31-én visszaverték az ukrán támadásokat Szvatovétól északnyugatra, Kupjanszk térségében. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy az ukrán csapatok újabb offenzívára készülnek ebben az irányban az Orljanka-Persotravneve vonalon. Az ukrán vezérkar konkrétan azt állította, hogy orosz csapatok megtámadták Mikolajivkát és Novoszelivszkét, mindkettőt Szvatovetól mintegy 30 km-re északnyugatra, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok előrenyomultak Kupjanszk térségétől keletre.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 30-án és 31-én folytatták az ellentámadó hadműveleteket a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az orosz védelmi minisztérium és orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok október 30-án visszaverték az ukrán támadásokat Sztelmahivka (Szvatovétól 15 km-re északnyugatra) és Makijivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra) ellen. Az október 30-án közzétett geolokációs felvételek a Kreminnától 15 km-re északra fekvő Krasznoricsenkében a Kraszna folyón átívelő híd felrobbantásának utóhatását mutatták, ami arra utal, hogy az orosz erők az ukrán előrenyomulásra számítva szándékos visszavonulást végezhetnek a Kreminnától északra fekvő településekről. Orosz bloggerek emellett azt állították, hogy az ukrán csapatok október 30-án és 31-én megtámadták Cservonopopivkát (Kreminnától 5 km-re északnyugatra). Az ukrán vezérkar október 31-én megállapította, hogy orosz csapatok lőtték Ploscsankát (Kreminnától 15 km-re északnyugatra), ami arra utal, hogy az ukrán alakulatok tovább nyomulnak az R66-os Szvatove-Kreminna autópálya felé Kreminnától északra. Az orosz bloggerek továbbra is azt állították, hogy az orosz egységek, köztük a BARS-13 harci tartalékos alakulat elemei tartják Kreminna védelmét és kiszorítják az ukrán csapatokat a frontvonalból.

Ukrán és orosz források október 30-án és 31-én Kreminnától délre, Liszicsanszk környékén támadó hadműveletekről tárgyaltak. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bilohorivka ellen, 10 km-re délre Kreminnától. Egy orosz blogger október 31-én azt állította, hogy ukrán szabotázs- és felderítő csoportok szondázzák az orosz védelmet Bilohorivka közelében.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz hadsereg október 30-án és 31-én folytatta a védelmi műveleteket a Herszoni Területen. Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok távoli aknázást végeznek a Herszoni Terület frontvonalához közeli térségekben, katonai eszközöket evakuálnak a Dnyeper folyó keleti partjára, és egységeket alakítanak át (valószínűleg újonnan mozgósított tartalékosokkal egészítik ki a lövészegységeket). Orosz források október 31-én azt állították továbbá, hogy az orosz csapatok mérnöki állásokat alakítanak ki Herszon városától északnyugatra, és felkészülnek az ottani védelmi műveletekre. A közösségi médiában közzétett képeken látható, hogy a jelentések szerint orosz kollaboránsok szögesdrótot telepítenek a védelmi pozíciók megerősítésére Herszon városától északra Csornobajivkában és Herszon várostól nyugatra Bilozerkában.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 30-án és 31-én folytatták az ellentámadó hadműveleteket Herszon területen. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán egységek október 31-én megkísérelték áttörni az orosz vonalakat a beriszlavi járásban – azon a területen, ahol az orosz vonalak jelenleg a legmesszebbre húzódnak. Orosz források arról tudósítottak, hogy az orosz keleti katonai körzet elemei, a különleges erők és a légideszantos erők október 30-án visszaverték az ukrán támadásokat Davidiv Brid közelében. Az orosz védelmi minisztérium október 31-én azt állította, hogy ukrán csapatok megtámadták az orosz egységeket a jelenlegi frontvonal mentén, Beriszlavtól északnyugatra. Az ukrán vezérkar október 31-én jelentette, hogy az orosz erők október 31-én a korábban oroszok által elfoglalt Ternovi Podi közelében, a Mikolajivi Területet (20 km-re északnyugatra Csornobajivkától) lőtték, ami egy lehetséges ukrán előrenyomulásra utal. Egy október 30-án közzétett videófelvételen állítólag ukrán tűzszerészek orosz aknákat semlegesítenek a Herszoni Terület egy meg nem határozott részén, ami arra utal, hogy az ukrán erők folyamatos erőfeszítéseket tesznek az oroszok által tartott területre való előrenyomulásra.

Az ukrán hadjárat a jelentések szerint kárt okoz a Dnyeper folyón keresztül kiszivárgó orosz alakulatoknak. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 31-én arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség a múlt héten egy meg nem határozott időpontban az Antonivszkij híd közelében két uszályt semmisített meg, amelyeket az orosz erők arra használtak, hogy orosz csapatokat szállítsanak a nyugati (jobb) partról a keleti (bal) partra. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság emellett arról számolt be, hogy az ukrán erők október 30-án 156 bevetést hajtottak végre, és két orosz lőszerraktárra mértek csapást a Beriszlav és Bastanka járásokban. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok október 30-án hat ukrán AGM–88 HARM radarelhárító rakétát fogtak el Antonivka közelében.

Orosz fő erőkifejtés-Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok október 30-án és 31-én folytatták a támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok október 30. és 31. között visszaverték az orosz támadásokat maga Bakhmut, Jakovlivka (16 km-re északkeletre Bakhmut-tól), Bakhmutszke (10 km-re északkeletre Szoledartól) és Majorszk (20 km-re délre Bakhmuttól) ellen. Az orosz Wagner-csoporthoz tartozó RIAFAN médiaorgánum október 30-án jelentést tett közzé Bakhmut térségéből, és azt állította, hogy Bakhmut déli részén intenzív harcok folynak, és hogy a Wagner-csoport erői néha csak 500 métert haladnak előre naponta. Amint arról az ISW október 28-án beszámolt, Jevgenyij Prighozin, a Wagner-csoport finanszírozója korábban azt állította, hogy a Wagner-erők naponta csak 100-200 métert nyomulnak előre. Mindkét becslés eltúlozza azt az elhanyagolható mértékű haladást, amelyet az orosz csapatok Bakhmut déli részén az elmúlt hetekben elértek. Orosz bloggerek október 31-én azt is állították, hogy a Wagner-csapatok heves harcokat folytatnak Bakhmut északkeleti részén, Jakovlivka környékén és Bakhmut északkeleti peremén.


Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok október 30-án és 31-én fokozatos előnyöket értek el Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok október 30-án és 31-én is sikertelen támadások sorozatát hajtották végre Donyeck város északi, északnyugati és délnyugati peremén. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok október 30-án elfoglalták Vodiane keleti részét (8 km-re délnyugatra Avdiivkától), áttörték az ukrán védelmi vonalakat Opitnyében (5 km-re délnyugatra Avdiivkától), és harcoltak Pjervomajszke (12 km-re délnyugatra Avdiivkától) ellenőrzéséért. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok október 31-én befejezték Vodiane elfoglalását, és megjegyezte, hogy ez az állítólagos előrenyomulás lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy északkelet felé nyomuljanak Avdiivka felé. Orosz források emellett azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) egységei és a 8. kombinált hadsereg 150. motorizált lövészhadosztályának elemei offenzívát indítottak Marinka (Donyeck város délnyugati peremén) ellen, és október 31-én marginális előrenyomulást hajtottak végre Marinkán belül. Az ISW még nem talált független megerősítést ezekre az orosz állításokra.

Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok október 30-án offenzívát indítottak Donyeck várostól délnyugatra, és október 30-án és 31-én marginális előretörést értek el ezen a területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők október 30-án elérték Pavlivka (Donyeck várostól mintegy 50 km-re délnyugatra) déli külterületét. Különböző orosz források megerősítették a védelmi minisztérium állítását, és hozzátették, hogy a DNK-erők ellenőrzésük alá vonták Pavlivka nagy részét, egy orosz blogger pedig azt állította, hogy a DNK-csapatok október 31-re megtisztították a település 60 százalékát. Egy másik orosz blogger arról számolt be, hogy az orosz Csendes-óceáni Flotta elemei Novomikhajilivkától délre (Pavlivkától 25 km-re északkeletre) sáncolták el magukat, és hogy a 29. Összevont Hadsereg, a 68. hadtest 39. motorizált lövészdandárjának és a DNK-nak az elemei folytatják a támadó műveleteket Vuhledar felé. Orosz források azt is megjegyezték, hogy október 31-én az orosz egységek nem szorították át az ukrán csapatokat a Vuhledar közelében lévő Kásljacs folyón. A DNK „Vosztok” zászlóaljának parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij október 31-én megjegyezte, hogy az orosz offenzíva ezen a területen korai, és hogy a Pavlivka-Vuhledar területet nehéz lesz tartani. Az orosz csapatok valószínűleg azért kezdeményezték ezt az ellentámadást, hogy megpróbálják bekeríteni az ukrán alakulatokat a 2014-es frontvonal közelében, Vuhledar térségében, de ez az offenzív törekvés valószínűleg nem segíti az orosz egységeket abban, hogy jelentős területet foglaljanak el az elmúlt nyolc év vonalain túl.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz erők október 30-án és 31-én folytatták a rutinszerű légi-, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Október 30-án az orosz erők H–95-ös cirkálórakétákat lőttek ki Ocsakivra, október 31-én pedig S–300-as légvédelmi rakétarendszerekkel támadták a bereznehuvati területeket. Az orosz tüzérség emellett október 30-án és 31-én rakéta-sorozatvetőkkel és csőtüzérséggel lőtte a Dnyipropetrovszki Terület Nikopol járásában lévő Marhanecet, valamint október 31-én nagyszabású rakétacsapások során Ukrajna-szerte megrongálta a kritikus infrastruktúrát Krivij Rih és Zaporizzsja városában. Különböző források arról számoltak be, hogy egy orosz rakéta a moldovai Naslavceában landolt, miután az ukrán erők lelőtték. Egy orosz blogger interjút készített a Don-dandár kozákjainak egy csoportjával, akik október 31-én a Kinburn-nyárson tevékenykedtek, ami arra utal, hogy az orosz erők még mindig jelen vannak ezen a keskeny földsávon, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák az ukrán kétéltű partraszállásokat. Nem világos azonban, hogy a Don kozákjai mit védhetnek a Kinburn-nyárson. Több orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok október 30-án megsemmisítettek egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportot, amely megpróbált partraszállást végrehajtani a Kakhovka víztározón keresztül Enerhodarban. Orosz források hasonló állításokat tettek szeptember 1. körül. Az ISW egyik állítást sem tudja ellenőrizni.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) megpróbálja elhitetni az orosz lakossággal, hogy nem küldenek ősszel sorozott katonákat az ukrajnai harcokba, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák a behívók elkerülését. A Védelmi Minisztérium felerősítette az Orosz Fegyveres Erők vezérkara 4. fő szervezési és mozgósítási főosztályának vezetője, Vlagyimir Cimljanszkij ellentengernagy tájékoztatóját, amelyben Cimljanszkij azt állította, hogy a november 1-jén kezdődő rendes őszi sorozási hadjáratnak „semmi köze az ukrajnai különleges katonai művelet végrehajtásához”. Cimljanszkij megnyugtatta az újoncokat, hogy a kiképzőhelyeken már biztosítottak egyenruhát, felszerelést és élelmet, és hogy a sorkötelesek öt hónapos kiképzésben részesülnek, majd a végzettségüknek és képzettségüknek megfelelő beosztást kapnak. Ez a megnyugtatás hallgatólagos beismerése annak, hogy az orosz állam az elmúlt hónapokban elmulasztotta megfelelően felszerelni, elszállásolni vagy akár élelmezni a mozgósított állományt. Cimljanszkij azt is többször állította, hogy a sorkatonákat nem fogják Ukrajnába vezényelni. Oroszország szeptemberi, illegális és el nem ismert, megszállt ukrán területek ellni annexiója azonban azt jelenti, hogy az összes harc olyan területeken zajlik, amelyeket a Kreml orosz területként tart számon. A sorkatonákat szinte biztosan bevetik Ukrajnában, miután a kiképzésük 2023 márciusa vagy áprilisa körül befejeződik, bár a harctéren bekövetkező változásokra reagálva hamarabb is bevethetik őket.

A Védelmi Minisztérium október 31-én bejelentette a részleges mozgósítás végét is, teljesítve Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítását, miszerint a mozgósítást október végéig be kell fejezni. A Védelmi Minisztérium valószínűleg továbbra is elrendeli majd az „önkéntes zászlóaljak” álcája alatt történő lopakodó mozgósítást, ahol úgy gondolja, hogy megúszhatja, de szükség volt a részleges mozgósítási folyamat befejezésére, hogy helyet és kiképzőket szabadítson fel a november 1-jei új sorozási hullám számára. A védelmi minisztérium közleménye különös módon utasította az összes orosz katonai körzetet, hogy azonnal állítsák vissza létesítményeiket a részleges mozgósítás előtti funkcióikba – ez azért furcsa parancs, mert sok mozgósított személynek még nem kellene Ukrajnában tartózkodnia a rájuk vonatkozó bejelentett orosz kiképzési tervek szerint, és még mindig szükségük lenne kiképző létesítményekre. A többi mozgósított orosz katona azonban valószínűleg az elkövetkező hetekben érkezik Ukrajnába, és ennyi időbe telhet, amíg a sorkatonai állományt kiválasztják és kiképzőhelyeikre küldik.


A helyi orosz kormányok továbbra is felelősek még a mozgósított személyzet alapvető ellátásáért is, ami jól mutatja, hogy a tömeges finanszírozási erőfeszítések és a koordinálatlan ellátási vonalak nem hatékonyak egy modern hadsereg támogatására. A Tatár Köztársaság egyik helyi médiuma október 30-án arról számolt be, hogy Naberezsnye Cselnij lakosai 6 teherautóval küldtek 100 tonna „humanitárius segélyt”, köztük élelmiszert, felszerelést és „alapvető cikkeket” az északi katonai körzetben szolgáló tatárföldi mozgósított személyzetnek. A helyi kormányoktól és lakosoktól összegyűjtött alapvető ellátmányt „humanitárius segélyként” feltüntetve fedik el a megdöbbentően rossz körülményeket, amelyek között a kényszermobilizált személyzet szolgál. Az orosz Krími Megszállási Adminisztráció vezetője, Szergej Akszjonov október 31-én azt állította, hogy kormánya továbbra is „költségvetésen kívüli forrásokból” vásárol alapvető téli felszereléseket, köztük thermo-alsóneműt, hálózsákokat és védősisakokat a mozgósított krími személyzet számára. A mozgósításellenes csatornák pedig október 30-án arról számoltak be, hogy a Habarovszki Terület állami tisztviselői utasították a közalkalmazottakat, hogy egy napi fizetésüket „adományozzák” a területről mozgósított személyzet támogatására.

Néhány orosz állampolgár továbbra is ellenáll a Kreml mozgósítási gyakorlatának. Az orosz hatóságok október 29-én terrorizmus vádjával őrizetbe vettek egy 19 éves lakost a Tatár Köztársaságbeli Almetijevszkben, miután megpróbált felgyújtani egy katonai nyilvántartási és sorozási irodát, állítólag a részleges mozgósítás ellen tiltakozva. Egy ismeretlen személy október 30-án Molotov-koktélt dobott egy katonai nyilvántartási és sorozási irodába az Altaj Köztársaságbeli Uszt-Kan faluban.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok a Herszoni Területen bejelentették, hogy engedélyezik az ukrán hrivnya használatát az orosz rubel mellett, ami azt mutatja, hogy a hónapok óta tartó rubelizációs erőfeszítéseik kudarcot vallottak Herszonban. A herszoni megszállási adminisztráció helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov október 30-án bejelentette, hogy „a kettős valutarendszer visszatért a herszoni piacokra”, és hogy az árusoknak el kell fogadniuk a rubelt, de használhatnak rubelt és hrivnyát is. A megszállási tisztviselők 1,25 rubel egy hrivnya árfolyamát írták elő, ami erősen kedvez a rubellel rendelkezőknek. A tényleges globális átváltási árfolyam a közzététel időpontjában körülbelül 1,68 rubel/ hrivnya. A megszállás tisztviselői már korábban, április 6-án „egységes gazdasági komplexumról” beszéltek Oroszország és a megszállt ukrán területek között. A herszoni megszállási adminisztráció május 1-jén bejelentette, hogy a Herszoni Terület szeptember 1-jéig teljesen átáll a rubelgazdaságra. A rossz gazdasági körülmények és a virágzó hrivnya-feketepiac valószínűleg arra késztette a megszálló hatóságokat, hogy engedélyezzék a hrivnya használatát, valószínűleg azért, hogy további bevételeket szerezzenek az ilyen tranzakciókból.

Az orosz megszálló adminisztrátorok kudarca a rubel bevezetésében azt mutatja, hogy az ukrán kormányzási képességek és az ukrán identitás leépítésére irányuló erőfeszítéseik a megszállt területeken valószínűleg kudarcot vallanak. Az ukrán nemzeti identitás és hazafiság az orosz megszállás alatt álló területeken megmaradt, bár Ukrajnának nehézségekbe fog ütközni az orosz megszállók által lerombolt intézmények (és helyi gazdaságok) újjáépítése, ahogy az ukrán csapatok további területeket szabadítanak fel.

Az orosz tisztviselők továbbra is rossz körülményeket teremtenek a Herszoni Terület megszállt részein, ami valószínűleg evakuálásra készteti a helyi lakosokat. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 30-án jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok „élhetetlen” körülményeket teremtenek Herszon területen azáltal, hogy kikapcsolják a víz- és áramszolgáltatást, valamint az internet-hozzáférést. Az ukrán vezérkar október 30-án jelentette, hogy a megszálló hatóságok Nova Kakhovkában kikapcsolták az internetet és hangosbeszélőn keresztül utasítást sugároztak, amelyben felszólították a civileket, hogy október 29-től számított 48 órán belül evakuálják a területet. A Nova Kakhovka-i megszálló hatóságok állítólag arra is utasították a vállalkozókat, hogy november 1-ig adjanak el minden élelmiszert és más romlandó árut, és zárják be üzleteiket.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második fele is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!