Szele Tamás: Irán a penge élén

Iránban egyre komolyabb a helyzet, a rendszer mintha saját maga ellen harcolna – hibát hibára halmoz, és könnyen elképzelhető, hogy brutális erővel akar fellépni a tüntetők ellen, ám ezzel egy időben külső háborút is indít, miáltal gyakorlatilag felszámolja saját magát.

Már az egyre erősödő tiltakozások is létében fenyegetik, ha a demonstrációkat megtámogatja egy erős idegen hatalom, Khamenei is, környezete is kezdhet búcsúzkodni a földi siralomvölgytől. De az ellenszenv már nem is a vezető rétegnek, hanem magának a rendszernek szól: ilyenformán Irán vagy polgárháborúnak, vagy egy véresnek ígérkező rendszerváltásnak nézhet elébe.

De lássuk a friss híreket, melyeket ma is az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) állított össze az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Irán a folyamatban lévő rendszerellenes tüntetésekre válaszul katonai eszkalációra készülhet külföldi ellenfelei, köztük az Egyesült Államok ellen. Valószínűleg Irán által támogatott fegyveresek október 8-án rakétatámadást hajtottak végre egy amerikai katonai támaszpont ellen Szíria északkeleti részén. Ali Khamenei legfelsőbb vezető és más magas rangú politikai és biztonsági tisztségviselők azzal vádolták meg az Egyesült Államokat, Izraelt és Szaúd-Arábiát, hogy az elmúlt napok tüntetéseit befolyásolják és szítják. Magas rangú iráni katonatisztek október 6-án megtorlást ígérő nyilatkozatot tettek közzé. Iráni erők vagy ügynökök további támadásokat hajthatnak végre az Egyesült Államok közel-keleti, különösen iraki és szíriai állásai ellen, válaszul arra, hogy szerintük Washington szerepet játszik a tüntetésekben.

Iráni ügynökök Törökország ellen is felléphetnek, hogy az iraki Kurdisztán elleni iráni támadások miatti iraki neheztelést Teherán helyett Ankara felé tereljék. Valószínűleg Irán által támogatott iraki fegyveresek október 8-án rakétatámadást hajtottak végre egy török katonai támaszpont ellen Moszul tartományban. A Liwa Ahrar al Iraq – egy fedőszervezet, amelyet az Irán által támogatott iraki fegyveresek használnak a török erők elleni támadásokhoz – vállalta a felelősséget a támadásért. Az Irán által támogatott iraki fegyveresek gyakran használták a Liwa Ahrar al Irakot, hogy török állások elleni támadásokat jelentsenek be 2022 júniusában és júliusában, az eszkalálódó támadások időszakában. Az iraki közvélemény és a politikai intézményrendszer ebben az időszakban Törökország és az iraki Kurdisztán elleni támadásai ellen lépett fel. A Liwa Ahrar al Iraq újbóli felbukkanása, hogy török erők elleni támadásokat vállaljon, azt jelezheti, hogy Irán és ügynökei a török hadsereg elleni eszkalációra készülnek, és arra törekszenek, hogy az iraki polgárok és tisztviselők haragját ismét Ankara, nem pedig Teherán felé tereljék.

Irán szárazföldi behatolásra készülhet az iraki Kurdisztánba, hogy megtámadja az ott működő, rendszerellenes kurd fegyveres csoportokat. Az IRGC szárazföldi erői szeptember 26. és október 7. között naponta hajtottak végre tüzérségi, drón- és rakétatámadásokat az iraki Kurdisztánban tartózkodó kurd fegyveresek ellen. Október 8-án egy IRGC-hez köthető közösségi médiafiók azzal fenyegetőzött a Twitteren, hogy az IRGC páncélos és különleges egységei beavatkoznak e fegyveres csoportok ellen, ha az iraki kurd politikai hatóságok nem távolítják el ezeket a csoportokat a határvidékről. Az IRGC-hez kötődő Tasnim hírügynökség október 9-én megismételte ezt a fenyegetést. Október 9-én a közösségi médiában megjelent híresztelések szerint az IRGC megkezdte az erők összpontosítását az iráni-iraki határ közelében fekvő Banehben, Kurdisztán tartományban. A CTP egyelőre nem tudja megerősíteni ezeket a feltételezéseket.

A legfontosabb hírek röviden:

  • A rendszerellenes tüntetések 15 tartomány legalább 18 városában zajlottak.
  • A The Neighborhood Youth of Tehran nevű rezsimellenes csoport bejelentette, hogy Irán más, meg nem nevezett városaira is kiterjeszti tevékenységét.
  • Néhány alacsony rangú katonai és biztonsági alkalmazott dezertálhatott.
  • Az iráni vezetés utasíthatta az IRGC szárazföldi erőit, hogy közvetlenül vegyenek részt a tüntetések leverésében.

Rendszerellenes tüntetések

Október 9-én 15 különböző tartomány legalább 18 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések. Az október 9-i tiltakozási aktivitás némileg csökkent az október 8-i csúcsponthoz képest. A tüntetők mindazonáltal – az október 8-i előre tervezett tüntetésekkel ellentétben – nyilvánvalóan előzetes tervezés nélkül, és a hatalom egyre erőszakosabb elnyomó taktikái ellenére is nagyszabású tüntetéseket tartottak. Az október 9-i tüntetéseken továbbra is az iráni lakosság széles rétegei vettek részt, beleértve a marginalizált etnikai csoportokat, a városi elitet, a diákokat és az iráni kereskedőosztályt.

A CTP nagy és közepes valószínűséggel úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken zajlottak a tüntetések:

  • Karak, Alborz tartomány
  • Nadzsafábád, Eszfahán tartomány
  • Gorgan, Golestan tartomány
  • Bandar Abbas, Hormozgan tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés).
  • Kermanshah, Kermanshah tartomány
  • Mashhad, Khorasan Razavi tartomány
  • Saghez, Kurdisztán tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)
  • Sanandaj, Kurdisztán tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)
  • Arak, Markazi tartomány
  • Qazvin, Qazvin tartomány
  • Teherán, Teherán tartomány
  • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány
  • Zanjan, Zanjan tartomány

A CTP alacsony valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

  • Rasht, Gilan tartomány
  • Jasuj, Kohgiluyeh és Boyed Ahmad tartományban
  • Babol, Mazandaran tartomány (erőszakos cselekményekről számoltak be).
  • Bukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány
  • Piranshahr, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

A The Neighborhood Youth of Tehran nevű rendszerellenes csoport bejelentette, hogy Irán más, meg nem nevezett városaira is kiterjeszti tevékenységét. A csoport az elmúlt hetekben tüntetések szervezésében vett részt.

Néhány alacsony rangú iráni katonai és biztonsági alkalmazott átállhatott a tiltakozókhoz. Egy perzsa nyelvű közösségi média fiók október 8-án azt tweetelte, hogy a rendszer letartóztatott néhány tisztet az Artesh szárazföldi erők 21. Hamzeh gyalogos hadosztályától, amelynek székhelye Tabriz közelében van. A közösségi médiában közzétett videókon LEC-tisztek láthatóak, akik október 9-én Teherán környékén a tüntetőkkel együtt vonultak. A CTP nem tudja ellenőrizni e videók hitelességét, sem azt, hogy a tisztek csatlakoztak-e a tüntetésekhez, vagy csak kísérték őket. Mohammad Esmail Kowsari parlamenti képviselő és volt IRGC tiszt, dandártábornok kijelentette, hogy a rezsimnek felelősségre kell vonnia a kötelességüket nem teljesítő biztonsági személyzetet, ami arra utal, hogy vannak ilyenek.

Az iráni vezetés utasíthatta az IRGC szárazföldi erőit, hogy közvetlenül támogassák a tüntetések leverését. A tüntetők október 8-án Sanandajban megölték az IRGC szárazföldi erők 22. Beyt ol Moghaddas műveleti hadosztályának egyik tagját. Az iráni állami média jelentése szerint a gárdistát akkor ölték meg, amikor megpróbálta feloszlatni a tüntetést és megvédeni a tulajdonát. Egy másik gárdista megsebesült. Egy nem ellenőrzött közösségi média fiók azt tweetelte, hogy az IRGC szárazföldi erői a 27. Mohammad Rasoul Ollah műveleti hadosztályt és a 10. Seyyed ol Shohada műveleti hadosztályt vetették be Teheránban.


Az IRGC szárazföldi erőinek bevetése azt jelezné, hogy a rezsim rendkívül komoly fenyegetésnek tartja a tüntetéseket. Az IRGC szárazföldi erői a rezsim utolsó védelmi vonala a belső zavargásokkal szemben, és a legjelentősebb belbiztonsági szolgálat a Rendfenntartó Parancsnokság (LEC) és a Baszidzs szervezet után.

Az IRGC szárazföldi erői valószínűleg rendkívüli erőszakot alkalmaznának a tüntetések elfojtására. Az IRGC ilyen egységei páncélozott és gépesített járművekkel, valamint a felkelés elleni és a gépesített háborúhoz alkalmas teljes felszereléssel rendelkeznek. A rezsim rövid időre bevetette az IRGC szárazföldi erőit a 2019. novemberi országos benzintüntetések során. Ezek az egységek a Khuzestan tartománybeli Mahshahrba települtek, ahol mintegy 148 tüntetőt öltek meg. Az IRGC szárazföldi erői több hadosztályának bevetése, amennyiben megerősítést nyer, azt jelezné, hogy a rezsim nagyon megijedt attól, hogy képes-e ellenőrizni a folyamatban lévő tüntetéseket, és arra utalhat, hogy nagyobb mértékű brutalitás alkalmazására készül azok elfojtására.


A Radio Farda jelentette, hogy az LEC különleges egységeinek erői Zahedanból Kermanba szálltak át. A LEC különleges egységei egy magasan képzett, zavargásellenes erő, amelyet akkor vetnek be, amikor a reguláris rendőrség nem tudja megfékezni a tüntetéseket. Ez az LEC-ág az iráni fegyveres erők egyik legideologikusabban gondolkodó alakulataként ismert. A rezsim döntése, hogy az LEC különleges egységeit Zahedanból távolabb telepíti, meglepő lenne, tekintve a közelmúltbeli halálos zavargásokat és a rezsimellenes militáns csoportok kifejezett fenyegetéseit a további eszkalációra. Az IRGC szárazföldi erői a Zahedanban székelő 110. Szalman Farszi Független Különleges Erők Dandárját is bevethetnék a tüntetések elfojtására a LEC Különleges Egységek helyett, ha úgy éreznék, hogy a helyzet megérdemli ezt a beavatkozást.

Egy népszerű angol nyelvű közösségi médiafiók azt tweetelte, hogy a Legfelsőbb Vezető Hivatala elbocsátotta a biztonsági személyzetének egy részét, és új káderekkel váltotta fel őket. A CTP nem tudja ellenőrizni ezt a pletykát.

Eddig tartottak az iráni válság hírei, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az ukrán és orosz hírösszefoglaló, ma már megint két részben.