Szele Tamás: A herszoni futóedzés

Egy dolog bizonyos, éspedig az, hogy ha véget ér Oroszország háborúja Ukrajna ellen, teljesen át fog rendeződni a hosszútávfutás és a maratoni futás, mint sportág, ugyanis minden díjat el fognak vinni a mostani harcok orosz veteránjai, akik állandó edzést tartanak, ráadásul teljes menetfelszerelésben: ma is sikerült harminc kilométert visszavonulniuk Herszonban.

Legalább ne a moszkvai védelmi minisztérium sajtótájékoztatójáról tudnánk ezt is – de onnan tudjuk, úgy látszik, Harkiv után eltört bennük valami, és már hazudni sem akarnak, pedig milyen bravúrosan űzték ezt a sportot még alig pár hónapja is! Egyre szomorúbb az „orosz világ”, egyre reménytelenebb, a mozgósításnak is nagyobb a kára, mint a haszna: urak, nem kéne ezt a mérkőzést feladni? Nem megy ez maguknak, nukleáris mesék ide vagy oda.

De hagyjuk a spekulációt, lássuk inkább a harctéri híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán hadsereg az elmúlt 48 órában tovább folytatta a jelentős előretörést Liman körül és a Herszoni Területen. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok jelentős áttörést értek el október 2. és 3. között Herszon Terület északi részén. A geolokációs felvételek megerősítik az orosz állításokat, miszerint az ukrán csapatok tovább nyomulnak Limantól keletre, és talán áttörték a Luhanszki Terület határát Kreminna irányába. Amint arról az ISW korábban beszámolt, az orosz csoportosulások Herszoni Terület északi részén és a limani fronton nagyrészt olyan egységekből álltak, amelyeket a háború előtt Oroszország első számú hagyományos harci erői között tartottak számon. A 20. Összhaderőnemi Hadsereg 144. Motorizált Lövészhadosztályának elemei a jelentések szerint október 2. előtt Limanból Kreminna melletti állásokba vonultak vissza. Orosz források korábban arról számoltak be, hogy az orosz légideszant erők (VDV) elemei, különösen a 76. gárdista hadosztály, aktívak Herszon területén. Mind a 144. motorizált lövészhadosztályt, mind a 76. gárdista hadosztályt korábban Oroszország legelitebb erői között emlegették, és nyilvánvaló kudarcuk a területek megtartásában a jelentősebb ukrán ellentámadásokkal szemben összhangban van az ISW korábbi értékelésével, miszerint még a legelitebb orosz katonai erők is egyre inkább leépülnek a háború előrehaladtával. Ez a jelenség látható volt az 1. Gárdista Páncéloshadsereg 4. páncéloshadosztályának összeomlásában is korábban a harkivi ellentámadás során.

Vlagyimir Putyin orosz elnök talán folytatja erőfeszítéseit, hogy elterelje a felelősséget a közelmúltbeli orosz katonai kudarcokért a Harkivi Területen. Az orosz РБК (RBK) hírügynökség a rendszeren belüli forrásokra hivatkozva október 3-án arról számolt be, hogy Roman Berdnyikov altábornagy váltotta fel Alekszandr Zsuravlev vezérezredest a Nyugati Katonai Körzet (WMD) parancsnokaként. Ahogy az ISW korábban értékelte, a WMD egységei az elmúlt hónapokban nagyrészt a Harkivi Terület északkeleti részén tevékenykedtek, de egyértelmű parancsnok nélkül. Zsuravlev egy ideje nem jelent meg, és Putyin két hét alatt két parancsnokot is váltogatott a „nyugati erőcsoportosítás” élén. Putyin talán megpróbálja elterelni a Harkivi Területen és Luhanszkban elszenvedett orosz veszteségek miatti növekvő haragot azzal, hogy új arcot rendel a tömegpusztító haderő élére. Ez a bejelentés egyúttal kísérlet lehet arra is, hogy megvédje Alekszandr Lapin vezérezredest, a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokát a Luhanszk körüli közelmúltbeli orosz kudarcok miatt érkező széles körű kritikától. Putyin talán megpróbálja Berdnyikovra hárítani a felelősséget a harkivi és esetleg luhanszki területeken elszenvedett jövőbeli orosz veszteségekért. A Lapinnal szembeni kritika az elmúlt napokban az orosz nacionalista információs téren belüli szélesebb körű összeomlás katalizátoraként szolgált, és Berdnyikov kinevezésének célja lehet, hogy elterelje és átirányítsa ezt a növekvő elégedetlenséget.

Orosz tisztviselők szabadon engedték a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) igazgatóját, Ihor Muraszovot, és valószínűleg továbbra is folytatják az erőmű ukrán irányításának ellehetetlenítését. Az Energoatom jelentése szerint az orosz hadsereg szeptember 30-án őrizetbe vette Ihor Muraszovot, a ZNPP főigazgatóját, majd október 3-án a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával, Raphael Grosival folytatott megbeszéléseket követően szabadon engedte ukrán ellenőrzés alatt álló területen. Az orosz tisztviselők valószínűleg nem fogják megengedni, hogy Muraszov visszatérjen a ZNPP-nél betöltött pozíciójába. Az orosz tisztviselők valószínűleg megpróbálják majd Muraszov fizikai eltávolítását arra használni, hogy további irányítást gyakoroljanak az atomerőmű felett.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az ukrán csapatok az elmúlt 24 órában jelentős előnyre tettek szert Lyman körül és a Herszoni Terület északi részén. Az ezeken a frontokon legyőzött orosz egységeket korábban Oroszország első számú hagyományos harcászati erői között tartották számon.
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök Roman Berdnyikov altábornagy kinevezését a nyugati katonai körzet parancsnoki posztjára felhasználhatja arra, hogy átterelje a felelősséget a közelmúltbeli vagy jövőbeli orosz katonai kudarcokért a Harkivi Területen.
   • Az orosz hatóságok szabadon engedték a Zaporizzsjai Atomerőmű igazgatóját, akit jogellenesen tartottak fogva, és valószínűleg továbbra is igyekeznek megkérdőjelezni az erőmű feletti ukrán ellenőrzést.
   • Az ukrán hadsereg előrenyomulást hajtott végre az Oszkil folyó-Kreminna vonalon a Luhanszki Terület határa felé.
   • Az ukrán haderő előrenyomult az északi Herszoni Területen.
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök büntetőintézkedéseket vezet be a részleges mozgósítás végrehajtásáért felelős orosz bürokratikus intézmények ellen.
   • Orosz illetékesek elismerték, hogy a Kreml további ukrán területeket kíván megszállni, elfoglalni és illegálisan annektálni délen és keleten, és megváltoztathatja az általa megszállt területek állítólagos határait.
   • Az orosz Állami Duma október 3-án jóváhagyta a Kreml illegális csatlakozási szerződéseit, és meghatározta az adminisztratív ütemtervet az illegálisan elcsatolt ukrán területek Orosz Föderációba való integrálására.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Az ukrán egységek október 2-án és 3-án tovább folytatták előretörésüket a Harkivi Terület keleti részén, a Luhanszki Terület határa felé. Az orosz védelmi minisztérium véletlenül megerősítette, hogy az ukrán csapatok október 2-án Kupjanszktól keletre nyomultak előre, és azt állította, hogy az orosz erők ukrán állásokat támadtak Petropavlivkában (Kupjanszktól 8 km-re keletre) és Szinkivkában (Kupjanszktól 10 km-re északkeletre). Egy orosz katonai blogger október 2-án arról számolt be, hogy az ukrán csapatok további keleti előrenyomulásra készülnek a Kupjanszk-Petropavlivka térségből, és október 3-án azt állította, hogy az ukrán egységek felderítést végeztek a Kupjanszktól 16 km-re keletre fekvő Zahorukivka közelében.

Az ukrán hadsereg október 3-án a Harkiv-Luhanszki terület határa közelében, Szvatovétól nyugatra további előnyökre tett szert. A geolokációs felvételeken ukrán csapatok láthatók Borovában és Scsikivkában, mindkettő Szvatovétől 35 km-re nyugatra, amit később a borovai városi tanács és különböző orosz katonai bloggerek is megerősítettek. Ukrán források emellett arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták a Szvatovétől mintegy 25 km-re délnyugatra fekvő Izjumszkét és Druzseljubivkát.

Október 2-án és 3-án az ukrán csapatok folytatták az előnyök megszilárdítását Liman körül, és valószínűleg a Luhanszki Terület határa irányába is előretörést értek el. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz csapatok október 2-án csapást mértek ukrán állásokra Jampolivkában, megerősítve, hogy az ukrán alakulatok Limantól mintegy 15 km-re északkeletre és a Luhanszki terület határától 10 km-re nyugatra lévő területet tartanak ellenőrzésük alatt. Orosz források azt is közölték, hogy az ukrán csapatok ellenőrzésük alá vonták Terni és Torszke településeket, amelyek Limantól 15km-re északkeletre, illetve 13km-re keletre fekszenek. Az ukrán csapatok a jelentések szerint előrenyomultak egy autópályaszakaszra Cservonopopivka és Piscsane közelében, amelyek mindketten a Szvatove-Kreminna út mentén, Kreminnától 5km-re északra fekszenek. Az ukrán csapatok a Kreminnától 5km-re északra fekvő Szvatove-Kreminna út mentén haladtak előre. Orosz források nagy aggodalommal tárgyalták ezeket az ukrán előrenyomulásokat Limantól keletre, és azt sugallták, hogy az ukrán csapatok valószínűleg a Luhanszki Terület határa felé mozognak majd, és megtámadják a Limantól 30 km-re keletre fekvő Kreminnát. Az orosz csapatok, köztük a BARS–13 különítmény és a 20. Összevont Fegyveres Hadsereg egységei október 2. előtt kivonultak Liman térségéből, és újra Kreminnában telepedtek le, ahol az orosz források szerint az új frontvonal húzódik.

A Luhanszki Népköztársaság (LNK) milíciájának képviselője, Andrej Marocsko megerősítette, hogy az ukrán csapatok október 3-án egy meg nem határozott területen átlépték a Luhanszki Terület határát, és valahol Liszicsanszk irányában megvetették a lábukat. Marocsko azt állította, hogy az orosz erők megsemmisítették a közigazgatási határt átlépő ukrán oszlopot. Orosz források a jelek szerint egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az ukrán csapatok tovább nyomulnak kelet felé, hogy megtámadják a Luhanszki Terület sebezhető településeit.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az ukrán hadsereg október 2. és 3. között tovább folytatta előrenyomulását az északnyugati és északkeleti Herszon területen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán csapatok felszabadították a Herszon várostól 23 km-re északnyugatra fekvő Miroljubivkát és az Inhulec folyó mentén, a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határától délre fekvő Arkanhelskét. Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy az ukrán erők behatoltak az orosz védelembe Zolota Balka irányában (Nova Kakhovkától mintegy 82 km-re északkeletre), és az orosz csapatok előkészített védelmi állásokba vonultak vissza. Az október 1-jén közzétett közösségi médiafelvételeken az ukrán erők a T0403-as autópálya északi részén is láthatóak voltak. A T0403-as autópálya északi szakaszán tevékenykedő ukrán egységek is láthatóak voltak. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az oroszok október 1-jén először Mikhailivkában (Zolota Balkától mintegy 8 km-re délre) vonultak vissza a védelmi állásokba, de október 2-án valószínűleg tovább hátráltak Dudcsanyig (Zolota Balkától mintegy 24 km-re délre). Az ukrán csapatok tovább nyomultak dél felé Nova Kakhovka irányába, és a geolokációs felvételek szerint felszabadították Mikhailivkát, Havrilivkát és Novoolekszandrivkát a T0403-as út mentén. A közösségi médiából származó felvételek és az orosz bloggerek diskurzusai azt is jelezték, hogy az ukrán erők a T0403-as autópályától nyugatra haladtak előre, és október 1-jén felszabadították Hreszenyivkát. Orosz források arról is beszámoltak, hogy az ukrán erők felszabadították a Ljubomirjivka-Bilaivka-Novoolekszandrivka vonalon lévő településeket.


Az ukrán katonai vezetők fenntartották operatív hallgatásukat az ukrán csapatoknak a Herszoni Területen máshol elért előrehaladásáról. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy október 2. és október 3. között kétszer is visszaverték az ukrán ellentámadásokat az Inhulec folyó keleti partján, a Nova Kakhovkától mintegy 53 km-re északnyugatra fekvő Davidiv Bridnél. Orosz bloggerek azonban azt állították, hogy az ukrán erők állásokat biztosítottak a Bilohirka és Davidiv Brid közötti erdősávban. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az ukrán erők Olekszandrivkában (kb. 35 km-re nyugatra Herszon városától) orosz állásokba hatoltak be, de azt állította, hogy az orosz erők továbbra is tüzérségi tűzzel lövik az előrenyomuló ukrán egységeket.

Az ukrán haderő folytatta az ukrán szárazföldi ellentámadást segítő hadjáratot. Ukrán katonai tisztviselők megerősítették egy orosz lőszerraktár megsemmisítését Tavriiszkében, de nem pontosították, hogy a Herszon várostól 28 km-re délnyugatra fekvő Tavriiszkére vagy a Herszon várostól 53 km-re északkeletre fekvő Tavriiszkére utalnak-e. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán tüzérség orosz lőszerraktárakat vett célba a Herszoni Területen és lelőttek egy orosz Szu-25-ös repülőgépet Beriszlav körzetben. A közösségi média és helyi jelentések szerint az ukrán tüzérség továbbra is orosz állásokat bombázott a középső Herszon területén lévő Dariivkában, Beriszlav körzetében és Nova Kakhovkában. Száműzetésben lévő ukrán tisztviselők arról is beszámoltak, hogy az ukrán erők orosz lőszerraktárakat semmisítettek meg a délnyugati Herszon területen lévő Szkadovszkban.


Az ukrán sikerek a Herszoni Területen megrázták az amúgy is sebezhető orosz információs teret. Az orosz megszállási tisztviselők egyre inkább a NATO hírszerzését hibáztatják azért, hogy az orosz védelem gyengeségeire fény derült a Herszoni Területen, és felszólítják az orosz csapatokat, hogy készüljenek fel a városi harcokra és alakítsanak ki új védelmi pozíciókat. Az oroszok által kinevezett Kirill Sztremouszov, a Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának vezetője azt állította, hogy az oroszok uralják a helyzetet, és lekicsinyelte az ukrán áttörés mértékét az északi Herszon területén.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg október 2-án és 3-án folytatta a sikertelen támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar október 2-án és 3-án jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál, Bakhmut északkeleti részén, Bakhmutszke közelében (Bakhmuttól 10 km-re északkeletre), és Bakhmuttól délre Zajceve (Bakhmuttól 8 km-re délkeletre), Odradivka (Bakhmuttól 9 km-re délre), Majorszk (Bakhmuttól 20 km-re délre) és Veszela Dolina (Bakhmuttól 6 km-re délkeletre) közelében. Több orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok visszavonultak a Bakhmut melletti állásaikból, és hogy a Wagner-csoport harcosai a város külterületén sáncolták el magukat, bár az ISW nem tudja megerősíteni az ukránok visszavonulására vonatkozó állításokat. Az ukrán vezérkar azt is megállapította, hogy az ukrán egységek október 2-án és 3-án visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától délnyugatra Pjervomajszke (13 km-re délnyugatra Avdiivkától), Nevelszke (15 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Pobjeda (30 km-re délnyugatra Avdiivkától) közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők sikertelenül próbálták áttörni az orosz állásokat Optine és a donyecki repülőtér között október 1-2. éjszakáján. Ukrán források szerint az orosz haderő október 2-án és 3-án folytatta a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat a Donyecki Területen az érintkezési vonal teljes hosszában.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz egységek október 2-án és 3-án folytatták a tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljalpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Ukrán források szerint az orosz egységek október 2-án és 3-án csapást mértek Mikolajiv városára, Ocsakivra, Zaporizzsja városára és Nikopolra. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők október 3-án Dnyipro városára és kritikus energetikai infrastruktúrára is csapást mértek Krivij Rih környékén, október 2-án pedig Odessza városát támadták. Ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok október 2-án és 3-án több orosz állást is támadtak a Zaporizzsjai Területen.

Az orosz csapatok október 2-án továbbra is iráni gyártmányú drónokkal támadták az ukrán állásokat és településeket Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok több mint 70 UAV bevetést hajtottak végre október 2-án. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők október 2-án Shahed–136 kamikaze-dróntámadásokat hajtottak végre a Mikolajivi Területen és a Dnyipropetrovszki Területen, Krivij Rihben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok október 2-án megsemmisítették a támadási műveletekben részt vevő öt orosz drónt a Mikolajivi Területen.


Az orosz mozgósítás hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök büntetőintézkedéseket vezet be a részleges mozgósítás nem megfelelő végrehajtásáért felelős orosz bürokratikus intézményekkel szemben, valószínűleg azért, hogy úgy tűnjön, hogy kezeli a mozgósítási problémákat, és hogy megbüntesse a mozgósítási kvótáit nem teljesítő sorozó hivatalnokokat. Putyin október 3-án közel 150 fővel növelte az orosz ügyészség teljes létszámát, köztük 100 újabb katonai ügyésszel. Putyin korábban az Oroszországi Föderáció főügyészét bízta meg a mozgósítással kapcsolatos összes panasz kezelésével Putyin szeptember 29-i, az Orosz Biztonsági Tanáccsal tartott ülésén, amelyen Putyin először ismerte el, hogy az orosz tisztviselők nem az ő rendelete szerint hajtják végre a mozgósítást. Az ügyészi létszám növelése azt sugallja, hogy Putyin talán az ország egész területén működő katonai toborzóközpontok tisztviselőit kívánja felelősségre vonni, akiket Putyin és szócsövei a mozgósítás rossz végrehajtása és a behívásra nem kötelezett férfiak illegális mozgósítása egyedüli okaként azonosítottak. Az orosz szövetségi szubjektumok október 3-ától már a katonai toborzóközpontok vezetőit vették célkeresztbe: Mihail Degtyarev, Habarovszk megye kormányzója kirúgta a régió katonai sorozásért felelős vezető tisztviselőjét (komisszárját), mert több ezer lakost mozgósítottak jogtalanul. Egy belgorodi területi hírügynökség arról számolt be, hogy a területi adminisztráció kirúgta a regionális katonai komisszárt a Kijevvel fennálló állítólagos kapcsolatai és a jogtalan mozgósítás miatt. A jelentés hozzátette, hogy a belgorodi katonai komisszár „súlyos és kemény büntetésre” számíthat.

Az orosz mozgósítási rendszer súlyos bürokratikus kihívásoktól és korlátozásoktól szenved, amelyek alááshatják Putyin erőfeszítéseit, hogy előteremtse az ukrajnai harcok folytatásához szükséges csapatlétszámot. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) idézte az egyik orosz katonai komisszár panaszait azokról a kihívásokról, amelyekkel ő és kollégái szembesülnek, amikor megpróbálják kézbesíteni a behívó értesítéseket a lakásaikban bujkáló férfiaknak. A komisszár feljegyezte, hogy szeptember 28-án a szükséges 170 mozgósítási értesítésből csak 16-ot tudott kézbesíteni. Andrej Gurulev az orosz déli katonai körzet (SMD) volt parancsnokhelyettese október 1-jén az állami média egyik adásában kijelentette, hogy az orosz erők valószínűleg nem fognak 300 000 harcképes tartalékost toborozni, és állítása szerint ezért az orosz katonai sorozóközpontok bővítik a kritériumokat. Gurulev hozzátette, hogy a Kremlnek egyszerűen át kellene fogalmaznia a mozgósítási kritériumokat, hogy az egész folyamat során átláthatóságot kényszerítsen ki. Putyin katonai sorozótiszt-üldözése azt sugallja, hogy továbbra is eltökélten fenntartja azt a látszatot, hogy csak korlátozott tartalékos mozgósítást rendelt el, miközben esetleg mégis burkoltan kiterjeszti a mozgósítási kritériumokat.


Az oroszok egy része továbbra is ellenállt a Kreml mozgósítási praktikáinak. Egy orosz hírportál arról számolt be, hogy egy 11. osztályos diáklány felgyújtott egy katonai toborzóközpontot Kazanyban a részleges mozgósítás és az ukrajnai háború ellen tiltakozva. Egy ismeretlen gyanúsított szintén megpróbált gyújtogatni egy katonai toborzóközpontot Krasznojarszki területen. A közösségi média felhasználói azt állították, hogy a Moszkvai terület Alabino városában mozgósított férfiak megakadályozták, hogy a mozgósító tisztek elvegyék személyes holmijukat, ami verekedéshez vezetett.* Az újonnan mozgósított férfiak körében halálesetekről is beszámoltak, egyesek öngyilkosságot követtek el.

*Erről majd ejtek pár szót a második részben.

A megszállt területek hírei:

Orosz illetékesek elismerték, hogy a Kreml további ukrán területeket kíván megszállni, elfoglalni és illegálisan annektálni délen és keleten, és megváltoztathatja a megszállt területek állítólagos határait. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője október 3-án újságíróknak azt mondta, hogy a Kreml a „2014-es határaikhoz” csatolta a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokat (DNK és LNK).” Továbbra sem világos, hogy Peszkov arra a területre utal-e, amelyet az orosz proxy DNK és LNK 2014-ben meg tudott tartani, vagy arra a területre, amelyet 2014-ben követeltek (Donyeck és Luhanszk megye teljes területe). Peszkov bejelentette, hogy a Herszoni és Zaporizzsjai Terület határairól még nem született döntés, de az orosz tisztviselők „folytatják a konzultációt a Herszoni és Zaporizzsjai Területen élőkkel”, hogy meghatározzák Oroszország új, állítólagos határait. Peszkov állításai ellentmondani látszanak az orosz Állami Duma által elfogadott csatlakozási törvényjavaslatok nyelvezetének, amelyek mind a négy illegálisan elcsatolt területre vonatkozóan hasonló nyelvezetet használnak: „A Donyecki Népköztársaság területének határait pl. a Donyecki Népköztársaság területének azon határai határozzák meg, amelyek a Donyecki Népköztársaság megalakulásának napján és az Orosz Föderációhoz való csatlakozásának és az Orosz Föderáción belüli új szubjektumként való megalakulásának napján fennálltak.” Ezek a határok nem azonosak, és Peszkov nem volt hajlandó tisztázni őket.


Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció vezető tisztviselője egyértelműbb volt: október 2-án azt állította, hogy a Zaporizzsjai Terület szovjet közigazgatási határai mostantól Oroszországhoz tartoznak, és a regionális fővárosból, Zaporizzsja városból fogják igazgatni, amely továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll. Rogov elismerte, hogy Zaporizzsja mintegy negyede továbbra is „ideiglenesen megszállva” van az ukrán erők által, de „a Zaporizzsjai terület teljes közigazgatási határa feletti ellenőrzést vissza fogják szerezni.” Rogov október 3-án azt állította, hogy „a felszabadítás után népszavazást is tartanak Zaporizzsja városban, hogy a Zaporizzsjai Terület minden lakosa részt vehessen régiónk Oroszországgal való újraegyesítésében.”

Az orosz Állami Duma október 3-án jóváhagyta a Kreml illegális csatlakozási szerződéseit, és meghatározta az adminisztratív ütemtervet az illegálisan elcsatolt ukrán területek Orosz Föderációba való integrálására. A jogszabálytervezet minden követelményt szeptember 30-ra, arra a napra datált vissza, amikor Putyin bejelentette, hogy Oroszország annektálta az ukrán területeket. A Duma 2023. január 1-jétől az ukrán hrivnya helyett az orosz rubel használatát írta elő, meghatározta a területek orosz költségvetésbe való integrálásának ütemezését, és orosz állampolgárrá nyilvánított minden, az Oroszországhoz csatolt területen lakó személyt. 30 napon belül a lakosoknak le kell mondaniuk az orosz állampolgárságról, ha azt vissza kívánják utasítani – a Kreml valószínűleg a potenciális ukrán disszidensek és partizánok azonosítására szánja ezt a folyamatot. A törvénytervezet a DNK és az LNK „népi milíciáinak” az orosz hadseregbe való integrálását is előírta. A tervezet nem tisztázta, hogy az újonnan elcsatolt területeken élő civilekre vonatkozik-e a Kreml „részleges mozgósítási” parancsa, vagy a szokásos féléves sorozás, amely november 1-jén kezdődik. Az orosz hatóságok szinte biztosan erőszakkal fogják besorozni a 18 és 27 év közötti ukrán civileket ebben a ciklusban. Putyin állítólag 10 napon belül nevezi ki az új orosz területi vezetőket.

A Szövetségi Tanácsnak és Putyinnak egyaránt ratifikálnia kell a szerződéstervezeteket, mielőtt azok jogerőre emelkednének. Az orosz Alkotmánybíróság azonban október 2-án úgy döntött, hogy a szerződéstervezetek visszamenőlegesen és de facto szeptember 30-tól lesznek hatályosak, amíg a törvényhozás és a végrehajtó hatalom hivatalosan jóvá nem hagyja őket. A Kreml előre elrendelte az illegális csatlakozási szerződések törvényhozói jóváhagyását. Két orosz nyelvű ellenzéki orgánum megjegyezte, hogy az Állami Duma parlamenti képviselői közül többen szavaztak a szerződések „egyhangú” jóváhagyása mellett, mint ahányan részt vettek a szavazáson. A Duma nulla tartózkodásról vagy nem szavazatról számolt be, de négy különböző, 409 és 413 szavazat közötti összesített jóváhagyási számot jelentett. Az ülésen csak 408 parlamenti képviselő vett részt. Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke az eltérést „technikai hibával” magyarázta, de azt állította, hogy a Duma „egyhangú” és „egyértelmű” jóváhagyását fejezte ki.

Az orosz megszálló hatóságok október 1-jén egy új, ideiglenes „utazási engedély” rendszert is bevezettek, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák az ukrán civilek menekülését az ukrán ellenőrzés alatt álló területre. Az Ukrán Ellenállási Központ október 2-án arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Területen található Vaszilivka lakosainak a megszálló tisztviselők számára útlevéladatokat, születési anyakönyvi kivonatot és katonai igazolványt, valamint egy kérdőívet kell benyújtaniuk, amelyben részletesen leírják az útitervüket, az utazás célját és a közlekedési módot. A megszálló tisztviselőknek legfeljebb 10 napjuk van arra, hogy elutasítsák vagy jóváhagyják az utazási kérelmeket. Egy herszoni tisztviselő arról számolt be, hogy október 1-jén mindössze 11 lakos tudott a megszállt Herszoni Területről ukrán területre utazni. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság október 2-án arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők Herszonban „végtelen listát” követelnek a dokumentumokról, hosszú járműellenőrzéseket szerveznek, az ellenőrző pontokon lefoglalják a vagyontárgyakat, szándékosan meghosszabbítják a dokumentumok felülvizsgálatának várakozási idejét, és egyenesen elutasítják a lakosokat annak érdekében, hogy megakadályozzák a megszállt területek elhagyását. Az orosz hatóságok valószínűleg megtartották a határellenőrzést az oroszok által megszállt Herszon és az oroszok által megszállt és bekebelezett Krím között is. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg továbbra is adatokat gyűjtenek az ukrán civilekről, különösen az ukrán férfiakról a megszállt területeken, hogy ez segítségükre legyen a renitens beszéd és a partizántevékenység felszámolásában, valamint az ukrán civilek erőszakos mozgósításában vagy besorozásában – vagy mindkettőben.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!