Szele Tamás: Háború háború előtt

Ha az ukrajnai háború folyását nézzük, csak azt mondhatjuk el, hogy harcok vannak ugyan bőséggel, de nem nagy intenzitásúak: mintha mindkét fél a „népszavazások” utáni annexió miatt kitörő csatákra tartogatná az erejét. Mert hogy ez az annexió eszkalálni fogja a mostani háborút az már egészen bizonyosnak tűnik.

Hogy addig kiérnek-e az újoncok az első vonalba? Bizonyára ki, csak éppen nem fognak érteni semmihez, a felszerelésük is olyan lesz, amilyen. Putyin csodás casus bellit teremt a megszállt területek „önkéntes” csatlakoztatásával, de hogy magát a háborút (amit már a nevén is fog nevezni) milyen hadsereggel akarja megvívni, azt senki sem tudja, tán ő sem. Lehet, nem is érdekli.

De hagyjuk a spekulációt, ezen a hídon majd akkor fogunk átmenni, amikor odaérünk, egyelőre lássuk az elmúlt nap harctéri híreit, melyeket most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hatóságok Ukrajna megszállt részein, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyékben szeptember 27-én befejezték a hamisított annexiós „népszavazásokat”, és valószínűtlenül azt állították, hogy minden egyes álnépszavazás 87 és 99% közötti jóváhagyást kapott az ukrán lakosoktól. Az orosz tisztviselők előre megtervezték és meghamisították a jóváhagyási arányokat és az állítólagos választói részvételi arányokat az álnépszavazásokhoz, miközben arra kényszerítették a megszállt területeken élő ukrán civileket, hogy az orosz annexióra szavazzanak, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg szeptember 30-án fogja bejelenteni a megszállt ukrán területek orosz annexióját. A népszavazások performatív lebonyolítása az utolsó előfeltétele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentse a megszállt ukrán területek orosz annektálását. A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Putyin valószínűleg szeptember 30-án, pénteken, az orosz parlament mindkét házához intézett beszéd előtt vagy annak során teszi meg a nyilatkozatot. 2014-ben, amikor illegálisan annektálta az ukrán Krímet, Putyin hasonló megközelítést követett: színlelt népszavazást tartott, majd elnöki elismerő rendeletet és csatlakozási szerződést írt alá, amelyet az orosz szövetségi gyűlés a színlelt krími népszavazást követő öt napon belül hivatalosan jóváhagyott. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság (DNK) orosz megbízott vezetője, Denisz Pusilin szeptember 27-én azt nyilatkozta az orosz médiának, hogy korábban kérte Putyint, hogy hagyja jóvá a népszavazás eredményét még annak megtartása előtt, és Moszkvába utazik a megállapodás aláírására. Az Oroszországot képviselő Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnyik szeptember 27-én bejelentette, hogy az LNK „nagyon hamar” csatlakozik Oroszországhoz, és hogy szeptember 27-én vagy 28-án Moszkvába utazik, hogy személyesen kérje Putyintól a színlelt népszavazás eredményeinek jóváhagyását. Az ISW korábban azt jósolta, hogy Putyin október 1-jéig vagy nem sokkal utána elfoglalt ukrán területeket annektál, hogy lehetővé tegye az ukrán civilek kényszersorozását az orosz hadseregbe a szokásos őszi sorozási ciklusban.

Az orosz erők a jelentések szerint az újonnan mozgósított nyugati katonai körzet (WMD) embereit előzetes kiképzés nélkül vezénylik a Herszoni és a Harkivi Terület frontvonalára. Egy meg nem nevezett egység 1. páncélos ezredének egyik mozgósított katonája videofelvételt készített arról, hogy egysége nem kap kiképzést a szeptember 29-i, Herszon területre történő bevetés előtt. Mark Krutov, az RFE/RL munkatársa geolokalizálta a katona környezetét a 2. gárdista motoros lövészhadosztály bázisán, a moszkvai területen lévő Kalinyinetszkben. A katonát a moszkvai terület 2. gárdista motoros lövészhadosztályának bázisán helyezte el. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz erők augusztus végén a 2. motoros lövészhadosztály 147. tüzérezredének elemeit Herszon területére vezényelték, és valószínűleg a déli (eddig a Kijevi és a Harkivi Területen működő) egységeket próbálják rövid időre megerősíteni a kiképzetlen, frissen mozgósított emberekkel. A korábban Izjumban állomásozó 2. motoros lövészhadosztály egységei augusztus 30-án kérték, hogy erkölcsi kimerültség miatt hagyják el állásaikat. A Mediazona orosz ellenzéki hírügynökség arról is beszámolt, hogy a Valujkiban állomásozó, a WMD 3. motoros lövészhadosztályához tartozó 237. páncélos ezred mozgósított emberei mindössze egynapos kiképzés után a donbászi frontvonalakra vonulnak. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni a Mediazona jelentését, de a 237. ezred március vége óta szintén Izjum környékén tevékenykedik. Az egy-két napos kiképzéssel rendelkező mozgósított emberek valószínűleg nem fogják érdemben megerősíteni az ukrán ellentámadások által érintett orosz állásokat délen és keleten.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg szeptember 30-án fogja bejelenteni a megszállt ukrán területek orosz annexióját, miután az orosz tisztviselők szeptember 27-én befejezték a hamisított „népszavazást”.
   • Az orosz hadsereg a jelentések szerint az újonnan mozgósított nyugati katonai körzet (WMD) embereit előzetes kiképzés nélkül vezényli a Herszoni és Harkivi Terület frontvonalára.
   • Az ukrán csapatok megszilárdítják állásaikat az Oszkil folyó keleti partján, és további előnyöket értek el Liman külterületén.
   • Az ukrán alakulatok a déli ellentámadási kampány részeként továbbra is célba vették az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC), így megzavarva az orosz erőfeszítéseket az uszályos átkelők kiépítésére.
   • Az orosz haderő folytatta a sikertelen támadó hadműveleteket Bakhmut körül és Donyeck városától nyugatra, egyre inkább a büntetőalakulatokat kihasználva.
   • Az oroszok súlyos károkat okoztak egy ukrán repülőtérnek Krivij Rihben, és folytatták a rutinszerű légi- és rakétacsapásokat Dél-Ukrajnában.
   • Az orosz hatóságok ellenőrző pontokat állítanak fel Oroszország határainál, hogy erőszakkal mozgósítsák azokat az orosz férfiakat, akik az országból való meneküléssel próbálják elkerülni a kényszermobilizációt.
   • Az orosz hatóságok előkészítik az ukrán civilek erőszakos mozgósítását vagy besorozását a megszállt Ukrajna hamarosan elcsatolt területein.
   • A megszállt Donyeck és Luhanszk orosz annektálása valószínűleg fokozni fogja a feszültségeket a DNK és az LNK erőin belül, amelyek rendszeresen lázadnak, amikor arra kérik őket, hogy saját területük határain kívül harcoljanak.
   • Az orosz tisztviselők megpróbálhatják „terrorizmusellenes műveletként” átkeretezni Ukrajna lerohanását és a hamarosan csatolt ukrán területek megszállását.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman-vonal):

Az ukrán csapatok szeptember 27-én hadműveleteket hajtottak végre az Oszkil folyó keleti partján, Kupjanszktól északra lévő állásaik megerősítésére. Ukrán tisztviselők megerősítették, hogy az ukrán egységek felszabadították Kupjanszk-Vuzlovijt (Kupjanszktól keletre), amely a jelentések szerint Harkivi Terület egyik legnagyobb vasúti csomópontjaként szolgál. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők folytatták az előrenyomulást Tavilizsanka irányába is (Kupjanszk-Vuzlovijtól mintegy 18 km-re északkeletre, az Oszkil folyó keleti partján), és biztosították a településtől északnyugatra lévő állásaikat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők továbbra is lőtték Kucserivkát és Petropavlivkát (Kupjanszk-Vuzlovijtól keletre), valamint Dvoricsnát ( Tavilizsankától nyugatra) A közösségi médiában közzétett felvételeken egy Kupjanszk elleni orosz csapás utóhatásai is láthatóak voltak.

Az ukrán erők szeptember 26-án és szeptember 27-én tovább folytatták előrenyomulásukat Limantól északnyugatra. Ukrán helyi tisztviselők bejelentették, hogy az ukrán erők szeptember 26-án felszabadították Piszkij-Radkivszkijt (körülbelül 35 km-re északnyugatra Limantól), de megjegyezték, hogy az ukrán erők még mindig tisztogatják a települést. Helyi tisztviselők kijelentették, hogy szabadon közlekedhetnek Lozove és Rubcse között, ami tovább jelzi, hogy az ukrán erők biztosították néhány pozíciójukat Limantól északnyugatra. Andrii Caplienko ukrán újságíró arról számolt be, hogy az ukrán erők felszabadították Ridkodubot (Limantól 20 km-re északnyugatra), és geolokációs felvételeken látható, amint az ukrán csapatok áthaladnak a településen. Orosz katonai bloggerek azt is állították, hogy az ukrán erők visszafoglalták Katerinyivkát és biztosították állásaikat Nove városában, mindkettő Ridkodubtól keleti irányban fekszik. Geolokációs felvételeken látható, amint az ukrán erők bevonulnak Korovij Jarba, mintegy 20 km-re északnyugatra Limantól.

Orosz források arról számolnak be, hogy az ukrán tüzérségi tűz sikeresen megszakítja az orosz hadsereg utolsó logisztikai útvonalát Liman felé, amely a településtől északra fekvő Szvatove-Makiivka-Ternyin keresztül vezet. Orosz katonai bloggerek azt is állították, hogy ukrán felderítő és szabotázscsoportokat láttak Torske és Jampil településeken, 14 km-re északkeletre, illetve 13 km-re délkeletre Limantól.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az ukrán katonai illetékesek szeptember 27-én fenntartották a műveleti csendet, és kijelentették, hogy az ukrán hadsereg folytatja a hadjáratot Dél-Ukrajnában. Ukrán katonai tisztviselők megállapították, hogy az orosz csapatok folytatják az egységek átcsoportosítását a térségben, és lezárták a be- és kijáratot a Herszoni Területre, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák, hogy egyes orosz dezertőrök és harcképes korú ukrán férfiak az ukrán ellenőrzés alatt álló területre meneküljenek.

Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága közölte, hogy az ukrán erők csapást mértek a Dnyeper folyón át közlekedő orosz uszályokra, és továbbra is célkeresztben tartják a Kakhovka-híd javítására irányuló orosz erőfeszítéseket. A szeptember 26-án közzétett geolokációs felvételek azt is mutatják, hogy az ukrán egységek állítólag csapást mértek egy orosz kompátkelőre Herszon város közelében. Egyes ukrán közösségi média-felhasználók arról is beszámoltak, hogy az orosz utászok újrakezdték az Antonivszkij híd közelében lévő uszályátkelő létrehozására irányuló erőfeszítéseiket, de nem szolgáltattak vizuális bizonyítékot. Az ukrán egységek továbbá folytatták az orosz lőszerraktárak és kulcsfontosságú állások támadását a középső és északi Herszon területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert Beriszlav körzetben. Az ukrán erők a jelentések szerint négy lőszerraktárra és négy orosz fegyver- és felszereléskoncentrációra is csapást mértek a Beriszlav és a Herszon körzetekben. Az ukrán tüzérség orosz katonai felszerelés-koncentrációs területekre is csapást mért a Kakhovka körzetben. Ukrán katonai vezetők szerint az ukrán erők fokozták az orosz repülőgépek lelövésének ütemét a Herszon területen, az elmúlt héten hat repülőgépet és helikoptert lőttek le.

Ukrán és orosz források korlátozott információkat szolgáltattak a Herszoni Terület határán folyó kinetikus tevékenységről. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csapatok továbbra is lövik és támadják az ukrán állásokat az Inhulec folyó feletti ukrán hídfőtől délkeletre, Herszon városától északnyugatra, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre, Potomkine és Oszokorkivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz erők a hídfő közelében lévő ukrán parancsnoki állásokat támadták, és Oszokorkivkánál ukrán repülőgépeket lőttek le. A geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az ukrán tüzérség orosz állásokat és katonai felszerelést bombázott Makszimivka és Kiszelivka között (Mikolajiv városától keletre), Davidiv Bridnél a T2207-es autópályán, valamint Pravdyne déli részén (Herszon várostól mintegy 30 km-re északnyugatra).

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg szeptember 27-én folytatta sikertelen támadásait a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmuttól északkeletre Szoledar és Bakhmutszke közelében, valamint Bakhmuttól délre Kurdjumivka, Zajceve és Majorszk közelében. A The New York Times idézte az ukrán katonai személyzet jelentését, miszerint a Wagner-csoport erői Bakhmut térségében büntetőtelepekről származó férfiakat vetnek be ágyútöltelékként, akik gyakran megadják magukat az ukrán erőknek a kapcsolatfelvételkor, megerősítve a korábbi jelentéseket, miszerint a Wagner-csoport rosszul képzett foglyokat alkalmaz. A cikk szerint a tapasztaltabb Wagner-harcosok csak egy bizonyos távolságot haladnak előre, mielőtt a korábbi foglyokat kevés támogatással előre küldik ukrán tüzérségi tűz közepette. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz alakulatok szeptember 27-én sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdiivkától északkeletre Kamianka közelében és Avdiivkától nyugatra Pjervomaiszke közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők Pjervomaiszke, Pobjeda, Pavlivka és Novomikhailivka irányában próbálnak előrenyomulni, mindezek Donyeck városától nyugatra és délnyugatra, a nyugati Donyecki területen. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán egységek sikertelen támadást hajtottak végre orosz állások ellen Marinka településen.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg súlyos károkat okozott egy ukrán repülőtérnek Krivij Rihben, és szeptember 27-én folytatta az ukrán állások elleni rutinszerű légi- és rakétacsapásokat Dél-Ukrajnában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy szeptember 26-án egy orosz cirkálórakéta súlyos károkat okozott a repülőtér infrastruktúrájában Krivij Rihben, ami miatt a repülőtér működésképtelenné vált. Az orosz egységek szeptember 27-én Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben folytatták a rutinszerű ágyúzást, valamint a légi- és rakétacsapásokat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők légi- és rakétacsapásokat mértek Mikolajiv városára, Ocsakivra és Zaporizzsja városára. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint az orosz erők szeptember 27-én hat S-300-as és két Szmercs rakéta-sorozatvető csapást mértek Mikolajiv városára, amelyek az ipari övezetet és a polgári infrastruktúrát sújtották. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők nagy pontosságú légicsapást hajtottak végre az ukrán 59. motorizált gyalogsági dandár ellen Mikolajiv városában, amely során legfeljebb 50 főnyi személyzet meghalt és öt jármű megsemmisült. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz légierő Zaporizzsja város közelében légicsapást hajtott végre, amely során az ukrán 9. különleges erők ezredének 100 főnyi személyzete és 50 „külföldi zsoldos” meghalt. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni az orosz védelmi minisztérium állításait.


Az orosz haderő szeptember 27-én is folytatta az iráni gyártmányú drónok bevetését az ukrán erők és városok támadására Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők több mint 50 pilóta nélküli légi jármű (UAV) bevetését hajtották végre szeptember 27-én egész Dél-Ukrajnában, és hogy e bevetések közül sokan iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drónokat használtak. Ukrán források szeptember 27-én arról számoltak be, hogy az ukrán erők lelőttek három, Ocsakiv felett műveleteket végrehajtó drónt és tizenegy, Odessza területén műveleteket végrehajtó orosz drónt. Egy orosz blogger szeptember 27-én azt állította, hogy az orosz egységek szeptember 26-án dróntámadásokat hajtottak végre ukrán ágyúk ellen Mikolajiv és Herszon Területeken. Az orosz blogger azt is állította, hogy az orosz erők drónokkal szeptember 26-án Mikolajiv és Herszon Területeken meg nem határozott helyszíneken drónokkal csapást mértek egy ukrán laktanyára, egy ukrán légvédelmi parancsnokságra, egy őrszázad parancsnokságára és egy üzemanyagraktárra.

Az ukrán hadsereg szeptember 27-én folytatta az orosz erők elleni hadjáratát Zaporizzsja területén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok tíz katonai eszközt semmisítettek meg és több mint 20 orosz személyt megöltek Melitopolban. Az ukrán vezérkar szeptember 27-én jelentette, hogy az ukrán alakulatok egy orosz S–300-as rendszert és öt másik katonai eszközt is megsemmisítettek és több mint 50 orosz személyt megsebesítettek Tokmakban és Csernyihivkában.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok ellenőrző pontokat állítanak fel Oroszország határainál, hogy erőszakkal mozgósítsák az orosz férfiakat, akik az országból való meneküléssel próbálják elkerülni a kényszermobilizációt. Észak-Oszétia-Alania orosz belügyminisztere, Andrej Szergejev rendőr altábornagy szeptember 27-én bejelentette, hogy a tisztviselők azt tervezik, hogy „a közeljövőben” az Oroszország és Grúzia közötti határon lévő felső-larszi ellenőrző pontnál létrehozzák a katonai toborzóiroda mozgósítási pontját. A közösségi médiában közzétett felvételeken orosz katonai járművek láthatóak a határ felé haladva, állítólag a mozgósítási ellenőrző pont létrehozása céljából. Egy orosz online portál szeptember 27-én arról számolt be, hogy a határőrök megkezdték a mozgósítási listák ellenőrzését az ellenőrzőponton, de azt állították, hogy csak az észak-oszétiai tartalékosok neveit ellenőrzik. Szergejev arról is beszámolt, hogy az észak-oszétiai határőrök találkoztak az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrizeti osztályával, hogy megtárgyalják a Grúziába vezető határátkelőkön megnövekedett forgalommal kapcsolatos aggodalmaikat, és megállapodtak abban, hogy engedélyezik a gyalogos forgalmat a határon, hogy megpróbálják enyhíteni a forgalmi dugókat és a „feszült” helyzetet. Egy finn író szeptember 27-én egy ismeretlen forrásra hivatkozva azt állította, hogy az orosz–finn határon az FSZB tisztviselői egy mozgósítási lista alapján ellenőrzik a neveket, és őrizetbe veszik azokat a férfiakat, akiknek a neve szerepel.

Az orosz védelmi minisztérium szeptember 27-én cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint orosz tisztviselők arra kérték Grúzia, Kazahsztán és más államok kormányait, hogy erőszakkal adják ki a mozgósítás elől menekülő orosz férfiakat Oroszországnak. Kazahsztán belügyminisztere, Marat Akhmedzsanov újságíróknak azt mondta, hogy Kazahsztán csak olyan férfiakat adna ki, akik olyan bűncselekményt követtek el, amely Kazahsztánban is illegális, és nemzetközi körözési listára kerültek, de nem cáfolta kifejezetten a pletykát. Az ukrán csatornák úgy fogták fel válaszát, mint annak megerősítését, hogy Kazahsztán kiadná a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgárokat, ha Oroszországban büntetőeljárás indul ellenük.


Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) szeptember 27-én jelentette, hogy a szentpétervári Kuznyecov Tengerészeti Akadémia – Oroszország első számú haditengerészeti főiskolája – elsőéves kadétjainak szülei tiltakoztak az ellen, hogy gyermekeiket Ukrajnába küldik harcolni. A GUR arról számolt be, hogy az akadémia személyzete állandó felügyelet alá helyezte a kadétokat, hogy biztosítsa, hogy nem hagyják el a várost, és nem lépnek kapcsolatba a szüleikkel, és hogy az akadémia vezetése megtagadta, hogy találkozzon a kadétok szüleivel. A mozgósítással szembeni ellenállás Oroszország egyik legjelentősebb katonai akadémiáján, nem csak a rendes civilek körében, jelzi a Kreml által Ukrajnába telepíteni szándékozott személyzet moráljának meredek zuhanását.

Az orosz tisztviselők szeptember 27-én folytatták az ukrán civilek kényszermobilizálásának vagy besorozásának előkészítését a hamarosan annektálandó területeken, hogy harcoljanak az ukrán hadsereg ellen. A Mariupol Now ukrán Telegram-csatorna megosztott egy képernyőképet egy olyan személytől származó szövegről, aki orosz megszállási ügyintézőnek vagy katonai toborzónak tűnt, és arra szólította fel a címzettet, hogy Putyin részleges mozgósítási parancsának megfelelően szavazzon a színlelt annexiós népszavazás támogatására, majd jelentkezzen a katonai parancsnokságon az útlevelével és személyes holmijával együtt. A címzett azt mondta a csatornának, hogy ő egy mariupoli lakos, aki májusban költözött el, és azt mondta, hogy a telefonszáma az útleveléhez kapcsolódik. Az oroszok által kinevezett herszoni megszállási adminisztráció vezetője, Vlagyimir Szaldo szeptember 27-én helytelenül azt állította, hogy nem minden herszoni lakos lesz orosz katonai szolgálatra kötelezett, aki orosz útlevelet kapott, és nem lesz mindenki mozgósítás alá vonva. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg valószínűleg erőszakkal bevonja a megszállt területeken élő ukrán civileket az őszi mozgósítási ciklusba, amely október 1-jén kezdődik. Szerhij Haidai, a Luhanszki terület ukrán vezetője szeptember 27-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők megkezdték az orvosi egyetemet végzettek listáinak megtekintését Luhanszkban, hogy erőszakkal mozgósítsanak orvosokat az orosz erők támogatására. Az oroszok által kinevezett Zaporizzsjai Területi Megszállási Adminisztráció vezetője, Jevgenyij Balickij szeptember 27-én az orosz médiának azt mondta, hogy a mozgósítás Zaporizzsjai Területen „nem képzelhető el a következő néhány évben” az annexió után. Balickij azonban megjegyezte, hogy „önkéntesek” harcolhatnak Oroszország nevében, utalva azokra a kényszerített önkéntes zászlóaljakra, amelyeket adminisztrációja már megalakított Zaporizzsjai Területen.

A megszállt területek hírei:

A megszállt ukrán területek Oroszország általi illegális annektálása új hivatalok létrehozását teszi szükségessé, amelyek kialakítása az orosz tisztviselők számára nehézségekbe fog ütközni, és valószínűleg súlyosbítja a bürokratikus belharcokat és a megszálló tisztviselők közötti feszültségeket Ukrajna újonnan annektált részein. Az orosz és a megszálló tisztviselők talán kezdik megszilárdítani az Ukrajna újonnan elcsatolt részeinek szövetségi igazgatására vonatkozó terveket. Az egyik Kreml által támogatott orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a korábbi védelmi miniszterelnök-helyettes és a Roszkozmosz korábbi vezetője, Dmitrij Rogozsin lehet egy új krími szövetségi körzet vezetője vagy elnöki megbízottja, amely az illegálisan megszállt Krím, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területeket foglalja magában. A szövetségi körzetek nem rendelkeznek nagy hatáskörrel mint közigazgatási szervek, ami arra utal, hogy minden egyes elcsatolt terület úgy működhet, mint egy orosz régió.

A herszoni megszállási közigazgatás oroszok által kinevezett vezetője, Vlagyimir Szaldo szeptember 27-én megosztott egy jelentést, amelyben azt állította, hogy a Herszoni Területnek saját kormányzója és saját végrehajtó kormánya lesz, és fenntartja a határellenőrzést a Krímmel – ez szokatlan elrendezés két egység esetében egy szövetségi körzetben. Szaldo azt állította, hogy a Krímmel való határellenőrzésre továbbra is szükség van a Herszoni Területre rendszeresen belépő ukrán „szabotőrök” miatt, és azt is állította, hogy a jelenleg ukrán ellenőrzés alatt álló ukrán területek hamarosan Oroszországhoz fognak csatlakozni. Szaldo nem tisztázta, hogy a Herszoni Terület ukrán ellenőrzés alatt álló részeire vagy Ukrajna nagyobb területeire gondolt. Orosz tisztviselők korábban már előkészítették azt, hogy az újonnan elcsatolt területeket más típusú közigazgatás keretében igazgassák, például visszaállították az Orosz Birodalom korabeli „Tauridai kormányzóságot”, egy olyan közigazgatási egységet, amely az oroszok által megszállt ukrán területek nagy részét magában foglalja, Donyeck és Luhanszk kivételével. A Kreml (és a helyi tisztviselők) továbbra is fenntartják a lehetőséget, hogy különböző közigazgatási formákat léptessenek életbe, és idővel megváltoztathatják a megszállási struktúrákat.

A megszállt Donyeck és Luhanszk orosz annektálása valószínűleg fokozni fogja a feszültségeket a DNK és az LNK erőin belül, amelyek rendszeresen lázadnak, amikor arra kérik őket, hogy saját területük határain kívül harcoljanak. A DNK vezetője, Denis Pusilin szeptember 27-én jelezte, hogy a körzethatárokon túli bevetések száma közvetlenül a látszat-népszavazás után meg fog növekedni. Pusilin az orosz médiának azt mondta, hogy a DNK-erők a „harci érintkezési vonal mentén” fognak bevetésre kerülni, mivel már „gyakorlatilag Oroszország részei.” Ez a döntés valószínűleg rontani fogja az amúgy is szörnyű morált a proxy erők körében, és belharcokhoz vezethet, ahogy formálisabban integrálódnak az orosz hadseregbe és együtt helyezkednek el vele.

Az orosz tisztviselők megpróbálhatják „terrorizmusellenes műveletként” átfogalmazni Ukrajna lerohanását és a hamarosan elcsatolt ukrán területek megszállását. Az oroszok által kinevezett krími megszállási adminisztráció vezetője, Szergej Akszjonov szeptember 26-án azt mondta, hogy az orosz tisztviselők ideiglenesen bezárhatják a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP), miközben terrorellenes műveleteiket végzik az újonnan csatolt területeken, hivatkozva egy orosz szövetségi törvényre, amely lehetővé teszi a radiológiai létesítmények felfüggesztését a terrorellenes erőfeszítések során. Az orosz csapatok az erőmű teljes leállításával – amelynek reaktorai már leálltak – megpróbálhatják a ZNPP-t az orosz energiahálózatba kötni és az ukrán ellenőrzés alól kivonni. Az ukrán vezérkar szeptember 27-én jelentette, hogy az oroszok által megszállt, de ukrán irányítás alatt álló ZNPP-nél továbbra is feszült a helyzet. A vezérkar arról számolt be, hogy a ZNPP alkalmazottai nem akarnak együttműködni az orosz erőkkel, de az orosz határzár és a polgári mozgásra vonatkozó korlátozások miatt nem tudják elhagyni a megszállt ukrán területet.

Eddig tartottak ma a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!